2022-07-12 16 瀏覽
台灣過江龍手調飲料,仲有甜品😋😋金煌楊枝甘露 $42人氣no.1當之無愧,勁足料,一啖飲落口,口感勁豐富,啖啖果肉,新鮮水果遇上芝士奶,恰到好處既自然風味,夏天熱辣辣一飲真係一絕,味道唔會太甜,好清爽美味真。岩燒黑糖奶凍 $34炙燒黑糖同奶凍加鮮奶既霸氣搭配,奶凍勁好食,中意奶味既一定要試下佢,佢既奶凍係比較緊實,真係會食到好濃郁既奶香味,珍珠Q彈煙韌,幾好咬口,成杯味道配搭得幾唔錯,奶香好香咁,配料份量亦好多,好足料豆乳盒子 $38前排成日見到朋友都打卡盒子系列甜品,今日終於食到,豆乳盒子既味道確實不錯,唔會太甜,反而有淡淡既豆乳清香,好小清新,完全明白點解佢會係眾多甜品中跑出,人人都搶住買

台灣過江龍手調飲料,仲有甜品😋😋

金煌楊枝甘露 $42

真。岩燒黑糖奶凍 $34

豆乳盒子 $38

2022-07-10 35 瀏覽
天氣咁熱真係好難頂,出旺角行街梗係要買返杯凍茶飲下 降一降溫至掂朋友推介飲茶茶Go,聽講話除咗飲品唔錯之外,佢哋嘅芋泥肉鬆盒子同肉鬆小方都好正喎~~Top 1 - 金煌楊枝甘露 (左) $36第一次飲台式楊枝甘露,同平時食嘅味道分別唔太大,入面一樣有芒果汁、椰奶,但多咗愛玉,感覺好爽,夏天飲簡直係透心涼啊~Top 5 - 夏夜白桃烏龍 (右) $24白桃香味幾突出,感覺清新,消暑解渴,而且仲有得揀甜度添~紫菜肉鬆小方 (左) $38(4件)1盒4大件,每件蛋糕都鋪滿紫菜同肉鬆,而蛋糕中間仲夾住一層蛋黃醬,咸咸甜甜,感覺好厚實,好味日式輕芝士蛋糕 (右) $18 (3件)淡淡嘅芝士香,蛋糕軟軟的,食曬3件都唔會有膩嘅感覺,呢個配埋白桃烏龍茶,一流啊~~下次要試埋佢哋黑糖珍珠奶茶同芋泥肉鬆盒子~~

Top 1 - 金煌楊枝甘露 (左) $36

Top 5 - 夏夜白桃烏龍 (右) $24
白桃香味幾突出,感覺清新,消暑解渴,而且仲有得揀甜度添~

紫菜肉鬆小方 (左) $38(4件)
紫菜肉鬆小方

日式輕芝士蛋糕 (右) $18 (3件)
日式輕芝士蛋糕

下次要試埋佢哋黑糖珍珠奶茶同芋泥肉鬆盒子~~
2022-07-09
3 分鐘 (堂食)
日式輕芝士蛋糕
  • 夏夜白桃烏龍
路經旺角登打士街,諗住買杯茶飲同蛋糕返去做下午茶,發現呢間茶茶Go,叫咗一杯香港限定雪見沙系列嘅奇異木子雪見沙,一杯逮丸芋頭2號同一盒肉鬆小方。茶飲選取健康豆奶,奇異木子雪見沙即奇異果味沙冰,奇異果肉泥果味好濃,配上豆奶製成嘅沙冰,涼浸浸又味道清新,好適合香港嘅夏天。逮丸芋頭2號珍珠偏腍,芋泥綿密有芋頭味,唔會甜到膩,唔鍾意太甜嘅人就啱晒喇。古早味肉鬆小方外層係份量好足嘅鬆脆肉鬆同蛋黃醬,內層係軟綿綿嘅黃金戚風蛋糕,蛋黃醬令蛋糕甜中帶咸,外鬆脆內軟綿,味道同口感都幾特別。

之前係深圳食過肉鬆小貝一直回味至今上網搵到旺角呢間珍奶🧋鋪頭有賣,仲有好幾款芋泥肉鬆盒子,豆乳盒子同芒果芝士盒子好多款甜品揀傾開計先知原來係旺角開左3年竟然一直經過都無留意到位置就係登打士街ok隔兩個鋪位除左有大路野珍珠奶茶🧋仲有沙冰,果茶芋頭奶,好多好多選擇今日試左金煌楊支甘露,若葉百香玉子,蟹黃肉鬆小方同埋抹茶🍵奶凍冰沙😌😌😌冰冰涼涼係以家呢個天氣飲,非常消暑😇金煌楊支甘露本身甜度都適中,唔洗叫少糖真係有芒果同碌柚肉架😍若葉百香玉子百香果味濃😇蟹黃肉鬆小方肉鬆好香,下次要試埋紫菜肉鬆先得!抹茶奶凍冰沙奶凍滑脫脫🥰抹茶唔會濃到苦但又有茶味
之前係深圳食過肉鬆小貝一直回味至今
上網搵到旺角呢間珍奶🧋鋪頭有賣,仲有好幾款
芋泥肉鬆盒子,豆乳盒子同芒果芝士盒子好多款甜品

傾開計先知原來係旺角開左3年
竟然一直經過都無留意到
位置就係登打士街ok隔兩個鋪位

除左有大路野珍珠奶茶🧋仲有沙冰,果茶芋頭奶,好多好多選擇

冰冰涼涼係以家呢個天氣飲,非常消暑😇

金煌楊支甘露
本身甜度都適中,唔洗叫少糖
真係有芒果同碌柚肉架😍

若葉百香玉子
百香果味濃😇

蟹黃肉鬆小方
肉鬆好香,下次要試埋紫菜肉鬆先得!

抹茶奶凍冰沙
奶凍滑脫脫🥰抹茶唔會濃到苦但又有茶味

2022-07-09 29 瀏覽
旺角茶飲店選擇多真係令人花多眼亂今次終於去左試茶茶GO原來佢仲有甜品架🍀金煌楊枝甘露$36🏆首次試左佢個人氣TOP1層次分明 賣相已經好吸引🤩香濃濃香既芒果味沙冰再配上西柚肉同紅茶凍加上椰奶香簡直食緊楊枝甘露一樣😍🍀豆乳盒子$38濃香豆乳單食有略微偏甜但配搭cream 同鬆軟蛋糕🍰就恰到好處呢個約莫件裝蛋糕size 食完都唔怕肥😝本想試埋個芋泥肉鬆盒子但係心思思期間轉眼已售罄🙁唯有下次再去試啦

旺角茶飲店選擇多

但係心思思期間
轉眼已售罄🙁
唯有下次再去試啦
2022-07-09 15 瀏覽
呢間過江龍嘅茶飲店位於旺角登打士街,之前經過一直都好想試吓,因為佢嘅盒子蛋糕好吸引😍🧋Oreo黑糖珍珠奶茶我叫咗半糖走冰,唔係講笑,真係我飲過數一數二好飲!雖然佢個樣唔係好靚,半糖咗之後飲落唔會好甜,但仍然保留有黑糖味,Oreo增加口感同味道嘅層次,值得一試!🍰黑糖伯爵盒子 & 抹茶盒子兩個盒子蛋糕都係茶味,佢嘅茶味做得好好,香濃得來唔會太甜。我就比較鍾意黑糖伯爵喇,佢仲有另外配黑糖珍珠俾你淋係上面。🥠紫菜肉鬆小方紫菜肉鬆入面包住左細細舊海綿蛋糕,入面仲有層沙律醬,超級特別,咸中帶點甜!唔鍾意食紫菜嘅朋友,可以揀肉鬆小方,但我覺得加埋紫菜層次感豐富!

🧋Oreo黑糖珍珠奶茶

🍰黑糖伯爵盒子 & 抹茶盒子

🥠紫菜肉鬆小方
🥢紫菜肉鬆小方 $38佢係戚風蛋糕夾蛋黃醬, 鋪滿紫菜肉鬆, 咬落去口感較濕潤同鬆軟, 細細件唔會好人飽, 下午茶一流😍 見到好多人都為左買佢而黎, 睇黎我都無揀錯🤣😋: 🌟🌟🌟🌟/5🥤金煌楊枝甘露 $42楊枝甘露上面都係舖左奶蓋, 楊枝甘露既台式飲品我都係第一次飲, 朋友比左啖我試滿滿柚子同芒果粒粒, 都真係好飲而且甜度適中🥰😋: 🌟🌟🌟🌟/5🥤蘇芳紅果芒芒 $42用火龍果同芒果打既沙冰, 一開始我係被佢既顏色吸引左🤣 而且2樣加埋意外地夾好清甜🤣 仲飲到芒果肉真係用鮮水果去打, 頂頂仲有埋芝士奶蓋都幾重奶香, 我最愛厚厚既奶蓋😍😍😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5

🥢紫菜肉鬆小方 $38
😋: 🌟🌟🌟🌟/5

🥤金煌楊枝甘露 $42
😋: 🌟🌟🌟🌟/5

🥤蘇芳紅果芒芒 $42
😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5

2022-06-26
10 分鐘 (外賣自取)
  • 蘇芳紅果芒芒
2022-07-06 23 瀏覽
吃完飯回公司途經這間台灣過江龍茶飲店就順便買杯手搖和甜品回去做下午茶逮丸芋頭系列有3款問過店員原來是分別有白珍珠/小芋圓/黑糖珍珠貪心的我就加了配料 自製逮丸芋頭1.5號首先芋泥份量相當多 味道夠香濃另外白珍珠味道不太甜 芋圓相當有咬口 吃到芋泥粒粒松印桂花烏龍寒天條很清新 烏龍味比較淡更突出桂花香很喜歡寒天條的口感 夠爽口忘了點少糖但都不會太甜 感覺甜度比其他手搖店低黑糖伯爵盒子很貼心地把微暖的黑糖珍珠和蛋糕分開放可以自己控制甜度珍珠口感煙韌 伯爵茶味夠濃厚一層蛋糕一層cream 口感濕潤 很出色
吃完飯回公司途經這間台灣過江龍茶飲店

可以自己控制甜度

珍珠口感煙韌 伯爵茶味夠濃厚
一層蛋糕一層cream 口感濕潤 很出色
2022-07-06 11 瀏覽
Tofu box 豆乳盒子 🥛 $38呢款豆乳盒子食落去好甜,牛奶味同豆腐味一樣咁重,最低下一層係海綿蛋糕,啱晒一眾鍾意食甜食嘅甜品控!Seaweed pork floss box 紫菜肉鬆小方 $38 紫菜肉鬆小方係幾受歡迎嘅小食,中間係海綿蛋糕🍰外面充滿肉鬆,仲有一層薄薄的嘅沙律醬,甜甜地都算唔錯Pork floss egg roll 肉鬆虎皮卷 🍳🌯 $38肉鬆虎皮卷個名幾特別,望落去似卷蛋🥚,裏面有忌廉、少少肉鬆、好多自家製甜醬汁,食幾啖已經好飽啦
Tofu box 豆乳盒子 🥛 $38

炎炎夏日出嚟行街,唔少得飲杯凍冰冰嘅珍珠奶茶。呢間茶飲店係我幫襯眾多之中,印象最深,值得回頭。皆因除咗飲品之外,仲有唔同款式嘅糕點都好出色,包裝盒仲好精緻。「OREO黑糖珍珠奶茶」Oreo打碎後溶入珍珠奶茶,加入黑糖味道唔會過甜,珍珠口感煙靭,凍冰冰.透心涼,消暑之選「伯爵茶焦糖司康」加上焦糖,完全唔會掩蓋伯爵茶嘅味道口感唔錯。「紫薯卷」超like紫薯味嘅蛋糕,入口感受到軟綿綿嘅感覺,好柔軟完全唔會因為放雪櫃而變得乾身。「紫菜肉鬆小片」一盒4片,佈滿紫菜同肉鬆仲有其他味道,下次一定再試。
炎炎夏日出嚟行街,唔少得飲杯凍冰冰嘅珍珠奶茶。

呢間茶飲店係我幫襯眾多之中,印象最深,值得回頭。

「OREO黑糖珍珠奶茶」

「伯爵茶焦糖司康」

加上焦糖,完全唔會掩蓋伯爵茶嘅味道

口感唔錯。

「紫薯卷」

超like紫薯味嘅蛋糕,入口感受到軟綿綿嘅感覺,好柔軟
完全唔會因為放雪櫃而變得乾身。

「紫菜肉鬆小片」

一盒4片,佈滿紫菜同肉鬆
仲有其他味道,下次一定再試。
2022-07-05
2022-07-05 12 瀏覽
留住你的感動時刻ꕀꕀ⇢ఌ 茶茶GOꔐ金煌楊枝甘露($42)本身好喜歡楊枝甘露ꕀ當然要試試看(•̀ᴗ• )漸層超美的一杯ꕀ絕對IGable芒果沙冰的芒果味香濃ꕀ是芒果的清甜底部還有啫喱ꕀ口感層次蠻不錯夏天來一杯超清爽的ꔐ春滿金皇鳳梨 ($36)是以鳳梨汁為主調✩•‿•鳳梨香甜清新ꕀ但又不會蓋過茶的回甘相比起楊枝甘露ꕀ這杯是入口舒服很解渴的茶飲ꔐ紫薯卷 ($28)賣相好靚靚ꕀ這紫色很討我歡心(•͈⌔•͈⑅)內餡是滿滿的紫薯忌廉口感順滑creamy配蛋卷跟上面紫薯蓉一起吃紫薯味濃郁ꕀ會忍不住一口接一口°o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧°裝修很少女風格ꕀ絕對可以幫飲品來張打卡照很喜歡小店的標題「留在這一刻ꕀ純粹而簡單」店員服務絕對要表揚ꕀ 不會嫌棄我問題少女(ෆ˙ᵕ˙ෆ)
留住你的感動時刻ꕀꕀ⇢ఌ 茶茶GO

ꔐ金煌楊枝甘露($42)
本身好喜歡楊枝甘露ꕀ當然要試試看(•̀ᴗ• )
漸層超美的一杯ꕀ絕對IGable
芒果沙冰的芒果味香濃ꕀ是芒果的清甜
底部還有啫喱ꕀ口感層次蠻不錯
夏天來一杯超清爽的

ꔐ春滿金皇鳳梨 ($36)
是以鳳梨汁為主調✩•‿•
鳳梨香甜清新ꕀ但又不會蓋過茶的回甘
相比起楊枝甘露ꕀ這杯是入口舒服
很解渴的茶飲

ꔐ紫薯卷 ($28)
賣相好靚靚ꕀ這紫色很討我歡心(•͈⌔•͈⑅)
內餡是滿滿的紫薯忌廉
口感順滑creamy
配蛋卷跟上面紫薯蓉一起吃
紫薯味濃郁ꕀ會忍不住一口接一口

裝修很少女風格ꕀ絕對可以幫飲品來張打卡照
很喜歡小店的標題
「留在這一刻ꕀ純粹而簡單」
店員服務絕對要表揚ꕀ 不會嫌棄我問題少女(ෆ˙ᵕ˙ෆ)
2022-07-05 92 瀏覽
封關左好耐啦~鮑師傅都仲係 想著想著~最近發現了 chachago 係鮑師傅的2.0呢個真係超好食😋如果中意使肉鬆蛋糕嘅人士 一定要試下呢個同埋佢真係真係好似鮑師傅再配上店裡大名鼎鼎ge金煌楊枝甘露 簡直係絕配呢個金煌楊枝甘露係沙冰黎嘅 因為係沙冰關係啦所以係冇得少冰 但就有得少甜如果你正在減磅中嘅你 就可以選擇少甜我今次就任性左一下 冇少甜味道好正 飲左都唔係好大罪惡感還有打卡超靚嘅蘇芳紅果芒芒,你試左未?愛健康嘅你 可能就要飲呢杯啦~📍 地址:旺角登打士街43P - 43S號鴻輝大廈地下9B號舖#打卡#楊枝甘露 #必食 #鮑師傅#旺角#hkfoodie #hkkol #hkfood #igfoodie #foodblogger #moodytiger #happykids #takeabreak #happykid #kidswear #kidsofinstagram #myfabkids #hkrestaurant #hkfoodlover#香港 #親子推介 #美食推介#香港美食指南 #香港美食#小皮蛋出巡#小皮蛋#小食貨#為食皮
封關左好耐啦~
鮑師傅都仲係 想著想著~
最近發現了 chachago 係鮑師傅的2.0

所以係冇得少冰 但就有得少甜
如果你正在減磅中嘅你 就可以選擇少甜
我今次就任性左一下 冇少甜
味道好正 飲左都唔係好大罪惡感

還有打卡超靚嘅蘇芳紅果芒芒,你試左未?
愛健康嘅你 可能就要飲呢杯啦~

#打卡#楊枝甘露 #必食 #鮑師傅#旺角
2022-07-04 10 瀏覽
夏日天氣熱辣辣,真係要飲返杯冰凍飲品解渴!留意到「茶茶Go」喺旺角登打士街都開咗分店,下午時分都忍唔住買杯黎消暑飲品款式選擇眾多,另外仲有小方蛋糕及蛋糕盒子金煌楊枝甘露餐廳銷量第一的金煌楊枝甘露,勁大杯,賣相一流👍🏻以椰奶、西柚肉、芒果汁、紅茶凍等等材料製作,好足料!甜度適中,帶芒果甜香,整體味道同口感都好豐富,搖勻後飲用好似食緊成碗楊枝甘露咁呀逮丸芋頭2號呢杯逮丸芋頭有分123號,我就揀咗2號杯底滿佈綿滑的芋泥,嚴選台灣逮丸芋頭而製成的,啱晒芋頭控❤️另配上煙韌Q彈小芋圓及香濃鮮奶,充滿芋香,好好飲呢紫菜肉鬆小貝每日新鮮製造的紫菜肉鬆小貝:黃金戚風蛋糕配上美味蛋黃醬及香脆肉鬆,外表鬆脆,內裏蛋糕好柔軟,甜甜鹹鹹,幾特別

飲品款式選擇眾多,另外仲有小方蛋糕及蛋糕盒子

金煌楊枝甘露

逮丸芋頭2號

呢杯逮丸芋頭有分123號,我就揀咗2號

紫菜肉鬆小貝

2022-07-04 14 瀏覽
呢期天氣咁熱,唔飲返啲凍嘢消下暑,真係唔得!呢間係旺角的茶飲店,除了台式飲品之外,仲有好好味的肉鬆小貝!.🍇紫暮落雪葡萄 $42用了巨峰葡萄而整成的冰沙,飲品的最底層是葡萄和愛玉茶凍,而上層是鹹奶蓋,口感綿密,加上混合鹹酸甜的味道,口感豐富。.🥭楊枝芋露黑珍 $40甜美的芒果楊枝甘露配上口芋泥,非常新鮮的配搭。第一口喝進去,有濃郁的芋頭味,而第二口便喝到芒果的香甜味,加上彈牙的黑珍,多層次的口感和味道。.💕紫菜肉鬆小方 $38賣相好吸引,表面的肉鬆份量超多,咸咸的肉鬆外層,配合鬆軟的蛋糕,中間仲有一層薄薄的蛋黃醬,將成個味道提升。

🍇紫暮落雪葡萄 $42
🥭楊枝芋露黑珍 $40

💕紫菜肉鬆小方 $38
2022-07-04 9 瀏覽
原來茶茶go 都有起香港開左分店好耐無出旺角今日難得出去順便買埋台式飲品呢間鋪頭主打水果茶真係好正,有唔同種類既果茶岩晒夏天黎飲金煌楊枝甘露人氣no.1 既金煌楊枝甘露以前楊枝甘露只會係甜品估唔到可以改良到飲品好方便可以一路行街一路飲成杯飲品好重芒果味加上柚子肉、芒果肉同愛玉口感非常豐富斯里蘭琥珀奶茶好重茶味,係我杯茶😆叫半糖少冰岩岩好夠香醇濃厚如果鍾意台式奶茶叫呢杯就岩岩好紫菜肉鬆小方近期大熱既單品好多肉鬆呀小方原來係戚風蛋糕,好鬆軟再加上沙律醬甜甜咸咸好涮嘴一口接一口,停唔到口😆

原來茶茶go 都有起香港開左分店
好耐無出旺角
今日難得出去順便買埋台式飲品
呢間鋪頭主打水果茶
真係好正,有唔同種類既果茶
岩晒夏天黎飲

金煌楊枝甘露
人氣no.1 既金煌楊枝甘露
以前楊枝甘露只會係甜品
估唔到可以改良到飲品
好方便可以一路行街一路飲
成杯飲品好重芒果味
加上柚子肉、芒果肉同愛玉
口感非常豐富

斯里蘭琥珀奶茶
好重茶味,係我杯茶😆
叫半糖少冰岩岩好
夠香醇濃厚
如果鍾意台式奶茶叫呢杯就岩岩好

近期大熱既單品
好多肉鬆呀
小方原來係戚風蛋糕,好鬆軟
再加上沙律醬甜甜咸咸好涮嘴
一口接一口,停唔到口😆
2022-07-04
  • 斯里蘭琥珀奶茶