2024-04-28 13 瀏覽
【茶房別天神】本來想食另一間博多拉麵,點知執左。星期日,12:15,滿坐,但無人等緊。等左10分鐘有人食完。三人行,有張4人枱。自己用 qr code 落單。叫左一個套餐 $110,豚骨湯拉麵 + 餃子。餃子先到,脆邊,似即煎。👍🏻豚骨湯拉麵,選了標準軟硬,湯好味,食晒。一位友人都叫了相同的麵,但無叫餃子。另一位點了 蝦味噌豚骨拉麵 $90,加半熟蛋 (+$10)。湯底比較濃,主要是蝦味,感覺略鹹。試了一啖湯,我比較喜歡原味。見到有 pancake ,忍唔住叫左一個 share。 士多啤梨忌廉朱古力碎班戟 $45。 pancake 香軟,忌廉香口柔滑,好味。香港有位詩人在詩集《地納於心》有一個專輯關於食物詩,其中有兩首是地道食物:車仔麵。拉麵來港多年,當中有不少改良,變得更適合香港人口味,將來會有人寫寫嗎?另外,筷子裝在盒內,有些有污漬。請注意。
【茶房別天神】

叫左一個套餐 $110,豚骨湯拉麵 + 餃子。

餃子先到,脆邊,似即煎。👍🏻

見到有 pancake ,忍唔住叫左一個 share。
士多啤梨忌廉朱古力碎班戟 $45。
pancake 香軟,忌廉香口柔滑,好味。

另外,筷子裝在盒內,有些有污漬。請注意。

2024-04-28
  • 餃子
  • 豚骨湯拉麵
一排冇嚟,今晚三個人約7:15pm入座,當時有七、八枱客。叫咗兩個拉麵一個咖喱豬扒飯,兩個拉麵等咗約廿分鐘嚟,食咗10分鐘食完,個咖喱飯都未到。催咗兩次都話整緊,催到第三次竟然先同我講漏單,終於等到成八點先有得食。其實成間餐廳啲運作,由出菜、上菜到埋單,都感覺相當混亂,啲伙記好似完全唔知自己做緊乜,見隔離幾張枱都有出錯情況。其實已經電子落單,唔明點解都仲可以有咁多甩漏情況,我係外國包括大陸,都未試過有漏單情況。所以香港做飲食業嘅唔好怨點解冇客,個個北上,麻煩認真檢討吓自己個行業先!
2023-11-26
2023-09-17 272 瀏覽
明明無乜客,眼見後面黎個客都上左麵我去問職員,佢話我無落單我比佢睇話我QR code落左單 足足等左半個鐘 佢話佢要煲湯 要再等最後我發現係佢地個QR code問題明明我一直坐緊07 枱07枱個QR code 落單話我坐C6 枱大家落單記得睇清楚 因為佢人手不足 等得耐我以為正常原來係一直落左枱號
明明無乜客,眼見後面黎個客都上左麵
我去問職員,佢話我無落單
我比佢睇話我QR code落左單
07枱個QR code 落單話我坐C6 枱

大家落單記得睇清楚
因為佢人手不足 等得耐我以為正常
原來係一直落左枱號

每次行吉之島/康怡呢邊,經過呢間拉麵鋪,都會想試吓,門外仲有日式crepes,睇落幾吸引。唔知道茶房別天神係咪同坊間連鎖嘅一樣味,我都係抱住好奇心態試試,但結果有啲失望😥店舖面積唔大,總算可以容納到5-6張枱,叫做可以行緊商場時,搵個地方歇息下食碗麵🍜店員態度麻麻,自助式落單同斟水,所以免加一。豚骨湯拉麵 $80叫咗個最普通嘅拉麵黎試吓佢嘅功架,湯底非常濃厚,亦都偏咸,唔太好食。麵質較硬身,鍾意淋身可以同廚房order。唯一值得稱讚嘅係佢任加的辣芽菜,好開胃,夠提味😌

店員態度麻麻,自助式落單同斟水,所以免加一。

豚骨湯拉麵 $80
豚骨拉麵
2023-07-10 412 瀏覽
主打龍蝦湯底拉麵,只有龍蝦同豬骨可以揀,另外小食係有餃子 同龍蝦沙律。銅鑼灣分店就得依幾樣嘢可以食,太古分店會多左咖啡飯可以揀。整體份量都幾足,吾會食完好似冇食感,正常男仔食量都可以8成飽。 麵底係用博多拉麵個隻幼麵,都可以同師傅講反想要硬度。另外有辣芽菜,蒜蓉,紅薑絲,拉麵汁,芝麻 係枱頭可以自己加,客制化自己口味,仲貼左張指引點加最好味。個人最愛辣芽菜,辣得黎吾鹹 仲好脆,不過都中辣左右,吾食得辣就試一條就好。 龍蝦湯:食落好濃龍蝦味 但吾會過鹹,第一啖食落去 超級幸福。配料都好大方 吾會得個小小,成個麵面 都有料。叉燒係厚身,有咬口得黎吾會鞋 係彈牙嘅,不過就就細塊左小小 龍蝦沙律:食落超重龍蝦味,仲有勁多龍蝦肉,大推一定要試! 豬骨湯:比起龍蝦湯 清淡好多 同埋較為普通,不過食得出豬骨個甜味,同埋主打冇味精 冇奶 全豬骨。不過都係食反龍蝦湯會開心d 餃子:好普通合格嘅日式餃子,個片係軟身 入面都有蔬菜甜,不過就吾特別

龍蝦沙律:食落超重龍蝦味,仲有勁多龍蝦肉,大推一定要試!

2023-07-08
2023-02-11 920 瀏覽
原本對別天神既觀感都幾好,湯底ok,麵正常,又唔會話太細碗。加上係商場行完街,想食一碗拉麵既時候係一個好選擇。今日6點幾入到別天神,嗌左一個套餐同一碗麵,開頭食都覺得侍應態度OK。我見到枱面既芽菜冇曬,念住叫侍應refill,點知聽到就話差唔多沽清晒,咁佢哋都有去隔籬枱拎俾我哋,雖然都係得返小小。去到最後,咁見到佢menus 有pancake,心血來潮想一試,但手機冇得落單,咁就問下侍應啦,咁有個男士應就話今日嘅pancake賣晒啦,咁都諗住算啦,冇晒都冇辦法。點知隔籬枱有一個女人新入嚟,又係睇緊啲pancake,佢都係見到menus 冇,就問個男侍應,點知個男侍應就話「咁啱仲有一個」,我個下都呆左,心念你頭先又話冇既,呢家同第二個講話仲有最後一個。我見到其他侍應望住我都有小小尷尬,就知咩料。後尾念念下,諗極都唔明,條氣唔順,決定上黎訴苦。
2023-02-11
2022-09-02 1302 瀏覽
雖然唔算平,不過有機會都會keep住幫襯。今次要令自己開懷啲,都係食豚骨拉麵套餐(別天神套餐)。套餐比較抵食,有豚骨拉麵,有溏心蛋,有小食。湯底本身味道平衡,唔需要另加七味粉或調味。蝦味拉麵都好食嘅,都可以一試。小食通常都會叫餃子,豬肉味加少少醋。有良知嘅食家們,幫襯啦😇
雖然唔算平,不過有機會都會keep住幫襯。
蝦味拉麵都好食嘅,都可以一試。
小食通常都會叫餃子,豬肉味加少少醋。

有良知嘅食家們,幫襯啦😇
2022-09-02
  • 別天神套餐
  • 豚骨湯拉麵
2021-12-16 2084 瀏覽
經開太古商場,見到有間食pancake同埋拉麵嘅日本店。一試就愛上左首先,佢個蝦拉麵十分之出色!同真正去日本食冇乜分別。啲豚肉煮得啱啱好。跟住就成個邪惡pancake,一上到碟就真係嚇我一跳。大舊到食唔晒入面啲香蕉勁大條。Afterall, the location is very convenient where we only need to walk 3 mins from mtr station. Staff are very nice and the food is excellent.

首先,佢個蝦拉麵十分之出色!同真正去日本食冇乜分別。

啲豚肉煮得啱啱好。

入面啲香蕉勁大條。

2021-11-29 1389 瀏覽
東區尋找同路人食店第二彈茶房別天神星期五晚上七時許到達,全場只有一兩枱食客,睇 openrice 介紹餐廳係勁多好評,與現場所睇好似有一段距離🤔但係一心係撐同路人食店,都唔得理咁多,入去坐低先算。叫咗一個咖哩吉列豬扒飯🍛豚骨湯麵🍜吞拿魚沙律班戟🫔咖哩吉列豬扒飯塊豬扒已經唔脆,個汁味道都還可以,只可惜個汁唔熱,呈一 pat pat 狀態,有點失望😑豚骨湯麵個湯係一般日式拉麵豬骨湯底,不突出😑,兩塊曰式义燒份量又唔夠食晒成碗拉麵,拉麵品質又與一般日式拉麵店相約,唯慶幸塊紫菜還脆,總之成碗拉麵都不食也罷😴吞拿魚沙律班戟一向都係我最愛,但係佢呢個班戟皮都確實太過厚,真係,一樣都係好普通😪一間咁普通嘅日式拉麵店都可以有咁多讚好真係莫名其妙😵何況收費都唔算得係平😑唯一可以讚的是全店聘請的都是年輕人,包括一個疑似店長都係年輕人,佢哋服務態度都幾好,都見到佢哋同事之間互相融洽,面對客人時都有禮貌同有效率👍🏻
東區尋找同路人食店第二彈
茶房別天神
叫咗一個咖哩吉列豬扒飯🍛豚骨湯麵🍜吞拿魚沙律班戟🫔

假日同屋企人行百貨公司都會見到呢間別天神大排長龍,座位不多,拉麵款式只有兩款,真係貴精不貴多🙈所以揀左平日黎試下,幸好12點到不用排隊別天神套餐|$105套餐可以揀蟹子沙律或者一份四隻餃子,我揀左後者,不過皮煎得未夠香🙁雖然有肉汁,但偏油一點同埋唔脆口,每檯都有一碗辣芽菜,單食辣味會好重,所以建議加入湯一齊食,中和豚骨湯的滯膩😋湯底奶白色,用左豬骨和水熬成,冇加任何味精、防腐劑,天然又濃郁豚骨味🥰麵身偏幼身,質軟硬適中,叉燒質感柔軟,唔會覺得好油膩,整體不錯蝦味噌豚骨湯麵|$85期間限定既蝦味噌湯,超級香濃🤤大量櫻花蝦味配合豚骨湯,鮮味大大提升,湯內仲有三片厚切叉燒同粟米,麵質都好彈牙,掛湯力高

別天神套餐|$105

蝦味噌豚骨湯麵|$85
2021-11-11
2021-11-04 828 瀏覽
以前去銅鑼灣食別天神係好好食,其他分店都麻麻,點知康怡呢間係更垃圾。。。。。諗住order,個職員話要掃QR code,聲氣都麻麻地。。鋪頭入面明明貼晒可以揀軟硬度同走唔走蔥,但係個app又好似唔覺眼有得揀。。算啦,見到職員d樣都費事問。。我地叫左兩個餐,一個麵。。本來想叫班戟,但係見到其他人食,同我地心目中既樣有d出入,無謂嘥錢。。餃子唔好食,無咩肉汁,個皮又厚,煎得唔夠平均拉麵無特別,好多地方都好食過佢叉燒,成舊都肉,少少肥都無(食完係會痴牙果隻)湯底無驚喜,只係覺得味精比較少好就好在佢有蒜泥,可以任落,個麵先好食d,調味料都算多,有辣芽菜,七味粉等等P.S. 由於搵唔到走蔥,我朋友比埋佢d蔥我,所以相入面好似好多咁
。。
餃子唔好食,無咩肉汁,個皮又厚,煎得唔夠平均
拉麵無特別,好多地方都好食過佢
叉燒,成舊都肉,少少肥都無(食完係會痴牙果隻)
湯底無驚喜,只係覺得味精比較少

2021-10-31 475 瀏覽
之前在這間拉麵店吃過晚餐,但是吃咖喱飯,因我喜歡吃日式咖喱,今次就吃拉麵,點了豚骨湯麵和蝦味噌豚骨湯麵,套餐選了日式餃子,第一次吃這裡的拉麵已覺得好吃,不愧是這裡的主打食品,我個人喜歡豚骨湯底,而蝦味噌湯底有很濃的蝦味,也很不錯,餐後還點了芒果忌廉朱古力碎班戟,份量十分大,加了朱古力雪糕球,真是非常好味道啊😋
2021-03-02
2021-07-07 1501 瀏覽
相對於「太古城中心」商場的面積規模,「康怡廣場」面積規模沒有「太古城中心」那麼龐大。商場因為沿着「康山道」而興建,因而被迫分開興建「南座」跟「北座」,「南座」屬於某百貨公司,「北座」屬於一般商場。至於包含日本拉麵店「別府拉麵別天神」食品在內,還有售賣一些日式洋食小食、手調飲品,還有日式甜品的餐廳「茶房別天神」,則位於「康怡廣場」「南座」的日資百貨公司二樓開放式舖位裡面。我之後曾經在「銅鑼灣」海傍位置,光顧過由「別府拉麵別天神」廚房負責製造的豚骨湯拉麵套餐,套餐被了豚骨湯拉麵之外,還另外有製造提供套餐版本的小龍蝦沙律,以及汽水飲品。恰巧「博多拉麵別天神」裡面有關拉麵套餐的餐牌價目表,完全隨著「博多拉麵別天神」跟「茶房別天神」之間的關係,「博多拉麵別天神」拉麵跟套餐餐牌,也因此成為食店裡面的主餐牌招牌食品之一。不過我在下午茶時間,千里迢迢從「西貢」來到「康怡廣場南座」裡面的百貨公司,所以對「博多拉麵別天神」的日式拉麵興趣不大,只想享用實際份量沒有午餐那麼豐盛的下午茶。所以我今次在「康怡廣場」南座百貨公司裡面光顧「茶房別天神」,都變成純粹為了享用,屬於「茶房別天神」,可以當下午茶享用的其他食

所以我今次在「康怡廣場」南座百貨公司裡面光顧「茶房別天神」,都變成純粹為了享用,屬於「茶房別天神」,可以當下午茶享用的其他食品和飲品。

「茶房別天神」裡面除了「拉麵」以外,其他食品裡面包括其他食品,例如不同口味「咖喱飯」供食客自由選擇。「茶房別天神」「咖喱飯」食品的實際售價一點也不便宜,所以我最後沒有選擇享用「咖喱飯」。

除了「咖喱飯」之外,「茶房別天神」也有製作鹹甜不同味道的「班㦸」食品。甜味「班㦸」食品裡面的餡料,主要以水果為主,還有焦糖忌廉果仁口味「班㦸」。至於鹹味「班㦸」方面就只有「吞拿魚沙律班㦸」而已。

我對水果「班㦸」沒有興趣,所以選擇了「吞拿魚沙律班㦸」。另一方面「茶房別天神」餐牌出乎意料地,還有製作手調台式紅茶跟綠茶飲品供食客選擇,而且可以跟其他食品甜品合體成為套餐,飲品變相獲得套餐價折扣優惠。

「茶房別天神」的套餐飲品除了咖啡之外,主要以手調台式飲品為主,台式飲品主要都是手調水果茶飲品,飲品口味包括有一般台式水果,包括「蜜桃」、「熱情果」、「芒果」、「荔枝」、「菠蘿」為主。

我最後看完「茶房別天神」所有「班㦸」跟飲品餐牌之後,選擇了享用鹹味「班㦸」食品「吞拿魚沙律班㦸」套餐。至於套餐裡面的手調飲品,我選擇享用凍「蜜桃紅茶」飲品。

「茶房別天神」廚房裡面負責製造手調台式飲品的店員,在我剛剛點完餐之後,就很快順利製作完成我的手調台式冰凍「蜜桃紅茶」飲品,侍應在「吞拿魚沙律班㦸」之前把「蜜桃紅茶」送到。

「茶房別天神」廚房店員製造的冰凍手調台式飲品「蜜桃紅茶」,「蜜桃紅茶」實際味道充滿來自「水蜜桃」的甜味。不過「蜜桃紅茶」實際製成品裡面,卻偏偏找不到半塊甜味的「蜜桃」果肉。

所以「茶房別天神」套餐手調冰凍台式飲品「蜜桃紅茶」,凍「蜜桃紅茶」飲品裡面的實際成份,就只有混合甜味「蜜桃」飲料的紅茶而已,偏偏飲品裡面的「紅茶」茶味被「蜜桃」糖漿甜味所完全掩蓋。

至於價錢方面,「茶房別天神」的手調台式紅茶綠茶飲品單售價錢其實一點也不便宜,足足需要港幣三十五元一杯,相反飲品如果跟餐的話,反而有接近「六折」價錢折扣優惠,變成港幣二十元一杯。
凍蜜桃紅茶

「茶房別天神」廚房店員製作的手調冰凍「蜜桃紅茶」飲品實際味道,無疑是有來自「蜜桃」的甜味。「蜜桃」甜味已經跟「紅茶」茶味完全融合起來,反而難以清楚感覺「紅茶」實際味道濃度。

至於「茶房別天神」套餐冰凍飲品「蜜桃紅茶」的實際份量和性價比,至少需要跟飲品在餐牌裡面的售價價錢匹配,所以食店選用一個修長透明玻璃杯盛載甜味「蜜桃紅茶」,令甜味「蜜桃紅茶」實際份量變得頗為大杯。

或許是我沒有向「茶房別天神」侍應事先要求為飲品「少冰」的關係吧,所以冰凍「蜜桃紅茶」飲品裡面的冰塊實際份量,屬於中等程度,飲品實際感覺尚算冰涼,但是飲品裡面的「蜜桃」甜味沒有被冰水所溝淡。

當然,可能是個人口味比較重,要求也過於嚴苛的關係吧,如果「茶房別天神」台式飲品「蜜桃紅茶」實際製成品裡面還有切粒甜味「蜜桃」的話,飲品實際味道和口感感覺或許會更好。
吞拿魚沙律班㦸

至於「茶房別天神」餐牌裡面,唯一的鹹味「班㦸」食品「吞拿魚沙律班㦸」實際製成品,看到膨脹起來的「吞拿魚」肉餡料實際份量感覺十分豐盛和充足的樣子。

至於「吞拿魚沙律班㦸」餡料的實際狀況,在我利用餐廳提供的餐刀,直接從「吞拿魚沙律班㦸」表面劏開兩截之後,終於看見表面有甜味「吞拿魚」肉的班㦸裡面,原來還有更多甜味「吞拿魚」肉碎餡料。

「吞拿魚沙律班㦸」實際製成品餡料裡面,除了有大量已經切碎甜味「吞拿魚」魚肉之外,我發現「吞拿魚沙律班㦸」底層裡面,竟然有一塊綠葉墊底,我一度誤會以班㦸餡料裡面有綠茶作為配菜。

但是我試食過「茶房別天神」製造的「吞拿魚沙律班㦸」之後,才發現「吞拿魚沙律班㦸」的所有餡料裡面,根本就沒有夾雜任何蔬菜配料。「吞拿魚沙律班㦸」實際餡料就只有被切碎,口感軟腍的甜味「吞拿魚」肉而已。

另一方面,我發現「茶房別天神」廚房原來還有在「吞拿魚沙律班㦸」實際製成品的表面上,灑了一些甜味「吞拿魚」肉碎,還有少許甜味,口感爽脆的「粟米」粒。

「茶房別天神」廚房最後在「吞拿魚沙律班㦸」和「吞拿魚」肉碎的表面上,灑落一些甜味的沙律「蛋黃醬」,令「吞拿魚沙律班㦸」實際味道變得更甜。

夾雜的「粟米」粒令到「茶房別天神」食品「吞拿魚沙律班㦸」實際製成品由頭到尾,都意外食到「粟米」粒。只不過「吞拿魚沙律班㦸」味道由甜味「蛋黃醬」主導,所以班㦸實際味道除了甜味之外,鹹味感覺只是一般而已。

至於「茶房別天神」廚房製造完成的「吞拿魚沙律班㦸」,「吞拿魚沙律班㦸」實際製成品看似十分結實的樣子,但是一用刀切開,班㦸立刻崩潰瓦解,攤平鋪在透明大餐碟的表面上。

偏偏「茶房別天神」廚房沒有提供餐匙給我,所以我需要利用一般餐叉,直接撥起甜味沙律「蛋黃醬」、「吞拿魚」魚肉碎跟粟米粒,才能夠放入口裡面享用,感覺有點不方便。

所以我覺得下次光顧「茶房別天神」的時候,或者可以考慮嘗試點其他甜味「班㦸」食品,例如「芒果忌廉朱古力碎班㦸」,或者是「焦糖忌廉果仁碎班㦸」。

至於「茶房別天神」套餐裡面的手調台式飲品方面,我覺得沒有其他手調台式飲品比冰凍「蜜桃紅茶」,更值得下次光顧「茶房別天神」,享用「班㦸」甜品下午茶的時候享用。
2021-06-13
凍蜜桃紅茶
吞拿魚沙律班㦸
2021-06-18 857 瀏覽
非常失望既午餐見食飯時間康怡好多地方都要等位,得呢間唔洗排隊又近近地,就試吓啦,點解知一試就岀事,我同我男朋友兩個人去食,漏單都算,個拉麵個湯係一啲味都無,好似水感,食落好似唔係拉麵,好奇既係個湯係有顏色嫁,但個拉麵食落係似無味既粉麵,叉燒好硬,唯一唐心蛋係好食小小之外,其他都唔得,住左係個頭好耐,見都幾多人幫襯去試下,點知中左招,餃子煎咗好耐,食落好硬好凍,真心唔會再去😔太失望啦真心希望餐廳要好好檢討吓,都想有多啲回頭客嫁
非常失望既午餐

真心希望餐廳要好好檢討吓,都想有多啲回頭客嫁
2021-06-18
2021-06-14 620 瀏覽
之前已經同同事黎食過1次, 今次又再黎,難過岩岩煎好熱辣辣餃子。豬骨叉燒拉麵+4隻餃子:拉麵湯底普普通通, 冇咩野特別, 唔會過咸或者淡味。叉燒都有少少肥, 唔會過柴。拉麵質感ok, 總括黎講個拉麵不過不失。但重點係餃子到, 餃子係做得出免, 外皮薄, 煎得香脆, 肉餡仲有肉汁。我個人黎講, 我再回頭別天神都係為左個餃子。淨拉麵要85蚊, 但加埋餃子要105蚊,其實我可以淨食餃子,但可惜唔夠飽。我同事會叫佢地甜品加6隻餃子當1餐, 但我冇澱粉不歎。

2021-06-08
  • 餃子