2021-04-15 1219 瀏覽
依間酒店嘅下午茶一定要申請會員先會有折扣,今次冇申請蝕左,應該有九折。由於真係太多人食嘅關係都要一個月先book到呢個下午茶。牛角包加咗芝士火腿好好味,蝦沙律都OK。反而下午茶送來嘅蛋糕麻麻哋,味道偏甜,鹹點還可以。嗰啲蛋糕就係最尾打包咗拎返屋企。依度嘅重點係一定要試佢哋嘅雪糕,有多達10種口味,當中包括鹹蛋肉鬆味、開心果、芒果糯米飯,全部都好特別,無限添食。仲有生果可以拎。雪糕有特別嘅雪糕碗,唔會咁快溶晒,都有廚師新鮮整起crepe and waffle,好滿意佢哋出面可以無限拎雪糕同埋呢啲嘢。仲有人即場彈鋼琴,酒店服務都幾好。叫咗一杯花茶同埋latte,味道還可以。已經即刻book咗下一次再試下,Book星期六日仲要成個幾月先book到。

由於真係太多人食嘅關係都要一個月先book到呢個下午茶。

牛角包加咗芝士火腿好好味,蝦沙律都OK。
反而下午茶送來嘅蛋糕麻麻哋,味道偏甜,鹹點還可以。

嗰啲蛋糕就係最尾打包咗拎返屋企。

仲有生果可以拎。

仲有人即場彈鋼琴,酒店服務都幾好。

叫咗一杯花茶同埋latte,味道還可以。

前排去咗𝘀𝘁𝗮𝘆𝗰𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻,𝗽𝗮𝗰𝗸𝗮𝗴𝗲本身除咗包自助早餐之外,仲有幾個唔同嘅餐飲選擇。而我哋就揀咗入住前喺𝙏𝙞𝙛𝙛𝙞𝙣食𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗕𝘂𝗳𝗳𝗲𝘁( ˘ ³˘)♥︎ 整體體驗好好,房間好舒服,早餐亦都高質,職員亦都安排咗𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗰𝗵𝗲𝗰𝗸 𝗼𝘂𝘁!今次就同大家分享主角𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗕𝘂𝗳𝗳𝗲𝘁先~《𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗕𝘂𝗳𝗳𝗲𝘁》整體食物種類其實唔算好多,不過我覺得佢比起其他自助餐少嘅係平時用嚟塞飽你嘅𝗰𝗮𝗿𝗯𝘀,即係話佢冇咩𝗽𝗶𝘇𝘇𝗮/𝗽𝗮𝘀𝘁𝗮/炒粉麵飯嗰啲,所以都冇咩所謂~╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬❦重點推介❦ღ 冷盆冷盆整體質素都唔錯,最驚喜係第一次食自助餐有厚切煙三文魚(❍ᴥ❍ʋ)亦都瘋狂食咗勁多𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗵𝗮𝗺!!另外蟹腳都好正,好鮮甜,無限𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲~ღ肉類☻︎ 燒肉眼扒我諗大家最關心嘅都係自助餐嘅肉眼扒好唔好食!個人覺得佢哋都做得唔錯,生熟程度控制得好好,醬汁亦都好好食!☻︎ 炸魚薯條☻︎ 燒雞☻︎ 乳鴿☻︎ 豬腩肉呢幾款肉類我都覺得幾出色好好食!ღ 其他食物☻︎ 三文魚𝗾𝘂𝗶𝗰𝗵𝗲我自己一個人食咗三、四個三文魚𝗾𝘂𝗶𝗰𝗵𝗲⋯佢就係將平時喺𝗰

《𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗕𝘂𝗳𝗳𝗲𝘁》

☻︎ 炸魚薯條
☻︎ 燒雞
☻︎ 乳鴿
☻︎ 豬腩肉
呢幾款肉類我都覺得幾出色好好食!

ღ 其他食物

☻︎ 三文魚𝗾𝘂𝗶𝗰𝗵𝗲
我自己一個人食咗三、四個三文魚𝗾𝘂𝗶𝗰𝗵𝗲⋯佢就係將平時喺𝗰𝗮𝗳𝗲好普通嘅嘢整得好好食,三文魚同芝士嘅鹹香味好夾,餅底又做得幾好!
☻︎ 黑松露薯蓉
松露味好香好香!薯蓉𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆順滑~

甜品

甜品種類有好多,好特別,就係有一種每一樣都想試一啖嘅感覺,大家一定要留肚食啊!

☻︎ 自家製雪糕
食到中段已經忍唔住走去雪糕櫃度試吓,鹹蛋黃肉鬆雪糕真係第一次見,食落口鹹鹹甜甜,肉鬆嘅味道比較香重。另外亦都超推薦開心果同朱古力味!!!
☻︎ 𝗠𝗮𝗰𝗮𝗿𝗼𝗼𝗻𝘀
𝗠𝗮𝗰𝗮𝗿𝗼𝗼𝗻𝘀又係必食,酒店任食來講真係算高質素㗎!好後悔食得太飽淨係食咗兩粒啊~

☻︎ 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲
橙香𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲即叫即正,味道唔錯,好香!

𝗧𝗶𝗳𝗳𝗶𝗻
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳/𝟭𝟬
╰┈➤ $𝟱𝟬𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs ✓ 會想再試埋佢嘅下午茶!
✵ 𝒓𝒆𝒎𝒂𝒓𝒌𝒔
╰┈➤ 𝗯𝗼𝗼𝗸位嘅時候可以問吓可唔可以安排到窗邊位~
2021-04-12 1697 瀏覽
#跟住我食唔中伏.#茶園 #Tiffin #君悅酒店好中意佢樓底超高,空間感好舒服,成個人都放鬆啲❣️#lunchbuffet 唔平(同晚餐同價) 而且無包龍蝦😭不過同屋企人食最重要,一次半次開心下💖.凍海鮮keep住多人排隊好搶手,蟹腳最好食👍🏻個人認為熱食質素好過其他酒店,所以過海都要來但呢度嘅buffet係無生蠔,屋企人(除咗我😂)都唔食所以我地就無所謂.#重點 推介甜品區 #堅出色大部份蛋糕甜品都好好食!而且雪糕有勁多唔同味道揀😍#必食 #港式奶茶 比相像中好食🤤❤️松露朱古力都好正,連對甜野一般興趣嘅我都食咗幾粒😅.#寶寶最開心 (尾圖)#一個2歲幾bb食咁多野 #嚇親人 😂#ca師奶餐廳_灣仔
#跟住我食唔中伏
#茶園 #Tiffin #君悅酒店
好中意佢樓底超高,空間感好舒服,成個人都放鬆啲❣️
不過同屋企人食最重要,一次半次開心下💖
凍海鮮keep住多人排隊好搶手,蟹腳最好食👍🏻
個人認為熱食質素好過其他酒店,所以過海都要來
#重點 推介甜品區 #堅出色
大部份蛋糕甜品都好好食!而且雪糕有勁多唔同味道揀😍
#必食 #港式奶茶 比相像中好食🤤❤️
松露朱古力都好正,連對甜野一般興趣嘅我都食咗幾粒😅
#寶寶最開心 (尾圖)
#一個2歲幾bb食咁多野 #嚇親人 😂
#ca師奶餐廳_灣仔
🥢簡介Tiffin 茶園位於君悅酒店內,聖誕將近,酒店內已佈滿聖誕樹🎄及裝飾☃️,食客更可與聖誕老人🎅🏻及小仙子🧚‍♀️拍照留念📸,下午茶糕點亦換上聖誕造型,值得到訪感受節日氣氛,但食物質數一般,未有太大驚喜。🌟特色- 聖誕氣氛濃厚🎅🏻- 任食多款甜點🍧👍🏻必試 - 下午茶套餐- 蝦沙律及火腿芝士牛角包:沙律蔬菜新鮮,大蝦爽口彈牙,配上適量洋蔥, 十分開胃;火腿芝士牛角包芝士味濃郁,麵包鬆軟, 值得推介- 餐飲:是次選擇了龍井茶及Mountain Berry茶,龍井茶較為普通,Mountain Berry酸甜開胃,帶雜莓香氣,值得推薦- 下午茶三層架:下午茶可分為甜點、鹹點及鬆餅。整體而言,鹹點較為出色,當中鵝肝撻最能令人留下深刻印象;甜點較為一般,大多亦過甜,但造型精緻,具聖誕特色,可作打卡之用。鬆餅玉桂味較重,但果醬、牛油、味道濃郁,頗為美味。- 自助甜品區:自助甜品區備有多款雪糕、馬卡龍、生果以及即製窩夫pancake任君選擇。窩夫牛油味濃郁,外脆內軟,乃必試之選,海鹽焦糖雪糕內有原粒拖肥糖,令人驚喜, pancake和水果則表現一般。💰價錢- 約每人350港幣🎖評分- 3.5/5💫
🥢簡介

🎖評分
- 3.5/5

💫
2021-04-08 1802 瀏覽
朋友介紹下book左tiffin食晚餐自助餐(等左成個月嫁),我地一行三人1815去到,1830入座,食到2200,每位728hkd加一,有某幾張信用卡有85折😆Tiffin係專食西餐嘅自助餐,選擇種類唔算好多,不過,每一款食物都做得好出色,名副其實貴精不貴多☺️生蠔有兩款供應,即場開殻再放喺冰上比客人夾,非常新鮮、有海水味,而且serve比客人之前,每隻蠔都用掃,輕輕掃走蠔肉上嘅蠔殼碎,好細心!海鮮冷盤仲有長腳蟹腳、蝦、海螺順帶一提,每位客人都有一份龍蝦,每份龍蝦係一隻開邊上,有三款口味:凍食、牛油香草焗、芝士焗,我哋就叫咗兩份牛油香草一份芝士,個人認為芝士最好食,新鮮焗出嚟有好香濃嘅芝士味。大家記住,一帶位佢比本簿仔你,上面有龍蝦同飲品menu,佢嘅龍蝦係要主動同職員叫嘅,唔係會miss左嫁🤣另外,我最中意佢嘅雪糕,朱古力味非常香濃,mango and passion fruit係非常清新,如果食滯咗就一定要試lemon sorbet😂🤭食過咁多間自助餐,呢間自助餐啲侍應最醒目!真係金睛火眼望住啲客人離座,九秒九行去清潔收碟!!!

海鮮冷盤仲有長腳蟹腳、蝦、海螺

食過咁多間自助餐,呢間自助餐侍應最醒目!真係金睛火眼望住啲客人離座,九秒九行去清潔收碟!!!
  • 雪糕
  • SEAFOOD
  • Dinner Buffet
2021-04-06 1220 瀏覽
復活節假期最後一日,當然要好好enjoy一下,於是就揀左呢間好受歡迎嘅外賣afternoon tea set - $498 for two去朋友屋企hightea,少人d又安全d!不過就無得任食雪糕,生果,窩夫同薄餅,堂食感覺上會抵啲,同埋酒店環境都ok。中午時段就可以去提取外賣,可以唔使等到三點才食,幾好。.呢個tea set今日已經係最後一日,之後就轉新款。餐點賣相好精美,特別係甜點嘅兔仔,賣相好可愛,真係唔捨得食。味道方面,鹹點比甜點優秀,甜點味道略為太甜。整體來講有點失望,可能因為期望太高嘅關係。
2021-04-06
15 分鐘 (外賣自取)
午餐
岩岩復活節期間去左Grand Hyatt灣仔君悅酒店Tiffin茶園嘆下午茶☺️🫖🍰Tiffin推出復活節限定下午茶🐣Tiffin 出左名個tea set 多野食、一定食得你飽😂 先講原本既三層架set先!包左5款小咸點、牛角包同蝦沙律、4款甜點同兩個scones 、仲有甜品吧既雪糕、窩芙、生果、馬卡龍、朱古力同班戟😍😍 剩係甜品吧任食都值回票價!!烤牛肉青瓜三文治、辣根忌廉:酸酸辣辣都幾開胃!青瓜都好清新🥪蛋沙律煙肉漢堡:漢堡造型好可愛、以紅色做麵包外皮好吸睛!蛋沙律好食唔會太酸既沙律醬、有少少煙肉咸香味!煙三文魚卷、香草醬:呢款就正正常常😊芝士青豆撻:因為我唔食青豆、就冇咩評語啦🤣🤣鵝肝慕絲大黃酥:呢款味道比較衝擊🤣 適合重口味既朋友!芝士火腿牛角包🥐:呢個真心好食、芝士好濃又好厚!牛角包香脆不油膩👍🏻經典蝦喀嗲、香草:有生菜絲、小蕃茄、凍蝦🦐!蝦非常鮮甜、爽口彈牙!開胃解膩一流👍🏻仙人掌🌵—西西里開心果蛋糕:外皮係白朱古力、入面蛋糕好濃開心果味、蛋糕比較濕潤!荷包蛋🍳— 芒果啫喱雲呢拿芝士蛋糕:我覺得最好食係佢、芝士味濃又唔太甜!加上芒果啫喱少少酸中和一下🤤黃色小鴨仔🐥— 熱情果慕

Tiffin推出復活節限定下午茶🐣

煙三文魚卷、香草醬:呢款就正正常常😊

芝士青豆撻:因為我唔食青豆、就冇咩評語啦🤣🤣

鵝肝慕絲大黃酥:呢款味道比較衝擊🤣 適合重口味既朋友!

仙人掌🌵—西西里開心果蛋糕:
外皮係白朱古力、入面蛋糕好濃開心果味、蛋糕比較濕潤!

黃色小鴨仔🐥— 熱情果慕絲朱古力蛋糕:可能我放太耐、最後佢直接變左慕絲、冇蛋糕既出現🤣

胡蘿蔔🥕 —焦糖榛子雲呢拿忌廉泡芙:我覺得焦糖榛子味道過濃、太甜!唔太適合我口味😔

鬆餅:原味同提子味、鬆餅算係比較濕潤、食落唔會太鬆散!
牛油味唔重、果醬有草莓同檸檬忌廉!

甜品吧 CP值最高一定係雪糕!
全部雪糕都係自家制、比市面既味道濃郁、幼滑🤤 推薦:開心果、焦糖海鹽、草莓芝士蛋糕!三款都好好食、我全部都食左兩球😋
另外再推薦馬卡龍!見我地拎咁多就知🤪 今次有六款味、六款都好好食!唔會死甜!又唔會過硬!真係超好食!

窩芙就可惜少少、今次佢有整定係度、變左有少少凍!班戟就即時會煮一個橙酒既醬汁、幾特別都唔錯!可以一試!!

生果我就次次都冇食到🤣 因為太飽了!!

整體黎講 呢個價錢有咁多野食、而食物質數又唔差!服務都好好!真係CP值超高!侍應姐姐見我地不停影相、都主動埋黎幫我地影合照、又見我地食唔哂既食物又主動問我地要唔要打包!真係好好😍 其實我已經食過4次
再返黎食 就知道佢有幾吸引!
Tiffin 每逢節日都會有限定款式!
大家有興趣都可以試試🥰
2021-04-04
2021-03-27 1177 瀏覽
呢個下午茶食神仔話據聞好好食Book枱都要兩個月前我哋喺好耐好耐之前已經book到二月好彩我哋去食嘅時候咁岩已經更改做四人限聚令首先個環境梗係唔錯啦其次係佢除咗有afternoon tea之外仲可以出去出面攞雪糕pancake任攞俾我揀窩夫好食過法式pancake不過喺疫情底下每次出去攞都要戴口罩就有少少麻煩咁囉咁佢個下午茶就鹹甜比例OK嘅而且我鍾意食牛角包所以佢嗰個牛角包加分個沙律擺盤靚蝦又新鮮但係個scone 係一個下午茶嘅重點就冇乜驚喜,唔係話非常好食出面啲雪糕仲有好多隻味好搞笑地有鹹蛋黃味不過我覺得雪糕都係食返唔好咁另類開心果係非常唔錯嘅選擇
呢個下午茶食神仔話據聞好好食

不過我覺得雪糕都係食返唔好咁另類
開心果係非常唔錯嘅選擇
2021-02-27
2021-03-27 1145 瀏覽
姐姐係周大福VIP, 有7折好難book,終於book到weekday食喇平日都full,真係聞名不如見面姐姐好醒目,request 窗邊位坐低揀野飲,tea set 唔使揀,一陣就會送來。未有tea set食,出去拎住其他野食先見到個雪糕櫃已經心心眼😍好多款味道,仲有啲好特別添有大路的雲尼拿,櫻桃乳酪,椰子,冧酒提子。特別款式有黑朱古力,芒果糯米飯,香梨,奶茶,鹹蛋肉鬆,海鹽焦糖。最特別應該係鹹蛋肉鬆,真係有肉鬆𠺢另外仲有waffle 同pancake。但個chef唔問我要咩sauce,就咁夾兩件野俾我就算(要改善下)我見到有煮菠蘿,叫佢俾啲我,佢就真係俾啲(一粒)咁大把個waffle幾好,唔係啱啱整好都仲有少少脆仲有個生果櫃,有4,5款生果。食完第一轉,個set就來喇今次係新春版,比外賣多左個沙律。甜點全部都中規中矩,唔會太甜。鹹點一樣,無驚喜。最出色係個沙律杯隻蝦,好新鮮,爽我地坐到人地收檔先走好舒服,間距又夠
姐姐係周大福VIP, 有7折
好難book,終於book到weekday食喇
平日都full,真係聞名不如見面
姐姐好醒目,request 窗邊位

見到個雪糕櫃已經心心眼😍好多款味道,仲有啲好特別添

有大路的雲尼拿,櫻桃乳酪,椰子,冧酒提子。
最特別應該係鹹蛋肉鬆,真係有肉鬆𠺢

雪糕櫃

我見到有煮菠蘿,叫佢俾啲我,佢就真係俾啲(一粒)咁大把

個waffle幾好,唔係啱啱整好都仲有少少脆

仲有個生果櫃,有4,5款生果。

食完第一轉,個set就來喇
今次係新春版,比外賣多左個沙律。
甜點全部都中規中矩,唔會太甜。
鹹點一樣,無驚喜。
最出色係個沙律杯隻蝦,好新鮮,爽

Tea  set

我地坐到人地收檔先走
好舒服,間距又夠

2021-02-03
5 分鐘 (堂食)
性價比極高嘅酒店下午茶☕️可以任食即整窩夫生果同雪糕係繼文華後第二間我想試嘅Top3!𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁($𝟮𝟵𝟴)由下至上 今次唔逐款寫了 因為佢一個月轉一次menu🤍𝗚𝗼𝗷𝗶 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲, 𝗣𝗹𝗮𝗶𝗻 𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲都做到外脆內軟嘅 口感普通 少痴牙牛油香都幾夠 自己都係鍾意plain多啲配lemon curd, clotted cream同strawberry jamLemon curd酸甜開胃 比起jam好食🤍𝗦𝗮v𝗼𝘂𝗿𝘆如圖 中間嗰層嘅finger sandwiches同埋側邊嘅蝦沙律同牛角包我會話整體一般 冇邊款超好食想講下我覺得特別難食嘅 係個青豆芝士撻同個鵝肝mousse酥🤢呢兩個陣味真係...可能係我唔識欣賞sorry🤍𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁唔知係咪抱住好睇就唔好食嘅心態所以本身對sweets冇咩期望但竟然全部都幾啱我口味以清新嘅味道為主 全部都用咗花😀茉莉茶蛋糕 玫瑰泡芙 櫻花蛋糕 紫羅蘭芝士蛋糕😂唔會死甜唔會怪味 但覺得如果有翻一件係奶味重啲 例如朱古力味嘅whatever 咁會成件事豐富好多🤍𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝗰 𝗣𝗲𝗮𝗿 𝗧𝗿𝗲𝗲 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗧𝗲𝗮
性價比極高嘅酒店下午茶☕️
可以任食即整窩夫生果同雪糕
係繼文華後第二間我想試嘅Top3!

𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁($𝟮𝟵𝟴)
由下至上 今次唔逐款寫了 因為佢一個月轉一次menu

茉莉茶蛋糕 玫瑰泡芙 櫻花蛋糕 紫羅蘭芝士蛋糕😂
唔會死甜唔會怪味 但覺得如果有翻一件係奶味重啲
例如朱古力味嘅whatever 咁會成件事豐富好多

🤍𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝗰 𝗣𝗲𝗮𝗿 𝗧𝗿𝗲𝗲 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗧𝗲𝗮/
𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝗰 𝗝𝗮𝘀𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗣𝗲𝗮𝗿𝗹 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗧𝗲𝗮
兩款都好飲!個green tea會再特別好多

整體8.5/10 食物中上 除咗鹹點嗰兩款外 其他都冇伏
任食區都正常
呢個分係因為以呢個價呢個環境
仲有即場音樂演奏 真係值得體驗一次
好欣賞君悅嘅高貴奢華而唔浮誇
入到去個感覺真係好舒服(๑´ㅂ`๑)
早咗大約一個月book位幫媽咪慶祝生日🎂特登Request左坐窗邊同埋生日慶祝🪅Book咗3:30食💕入到去侍應安排咗一個比較中間嘅地方.我就問返佢可唔可以轉返去窗邊位.佢話要再三核實本身坐窗邊嘅客人會唔會嚟先至安排俾我. 中途等咗10分鐘但係完全冇人會比茶嘅Menu... 隔咗10分鐘後佢話冇得轉🥺 咁唔緊要啦我就叫佢俾個Drink Menu.. 揀好晒茶最後突然之間又有得轉窗邊😂 轉左去窗邊位之後影咗兩張相 大約3:45到佢就落廉😱😱個人認為可以晏多少少先 始終大部份人去到都想打卡影相📸️至於食物方面: 兩個前菜-蝦沙律🥗 蝦鮮甜的 幾開胃 ⭐️⭐️⭐️⭐️火腿芝士牛角包🥐 可能整好咗一段時間包已經唔鬆脆 但係不過不失的 ⭐️⭐️⭐️到主角: 底層鬆餅🥞 有2款味道(原味&提子冧酒)+三隻醬俾你點檸檬醬幾清新 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 另外兩款分別係士多啤梨果醬同高脂忌廉冇乜特別 但係夾埋幾好食⭐️⭐️⭐️ 鬆餅我整體可以俾⭐️⭐️⭐️⭐️ 到中間嗰層鹹點: 整體佢哋鹹點都做得幾出色⭐️⭐️⭐️⭐️少鹹味 慢慢食完呢層都飽飽地‼️‼️唯獨有一個係青豆撻幾意外‼️本身我非常抗拒食青豆!但佢夾埋又唔錯👍🏻烤牛肉青瓜三文治⭐️⭐️⭐️蛋沙律煙肉漢堡
早咗大約一個月book位幫媽咪慶祝生日🎂
特登Request左坐窗邊同埋生日慶祝🪅

Book咗3:30食💕
入到去侍應安排咗一個比較中間嘅地方.
我就問返佢可唔可以轉返去窗邊位.
佢話要再三核實本身坐窗邊嘅客人會唔會嚟
先至安排俾我.
中途等咗10分鐘但係完全冇人會比茶嘅Menu...
隔咗10分鐘後佢話冇得轉🥺

咁唔緊要啦我就叫佢俾個Drink Menu..
揀好晒茶最後突然之間又有得轉窗邊😂

火腿芝士牛角包🥐
可能整好咗一段時間
包已經唔鬆脆 但係不過不失的 ⭐️⭐️⭐️

到主角:
底層鬆餅🥞 有2款味道(原味&提子冧酒)
+三隻醬俾你點

到中間嗰層鹹點:
整體佢哋鹹點都做得幾出色⭐️⭐️⭐️⭐️
少鹹味 慢慢食完呢層都飽飽地
‼️‼️唯獨有一個係青豆撻幾意外‼️
本身我非常抗拒食青豆!
但佢夾埋又唔錯👍🏻

如果唔鍾意食酸嘅人
我覺得都係叫佢唔好落漿會好啲🤣
⭐️⭐️⭐️

雪糕雪葩:
呢度嘅味道好特別 所以一定要試吓!

鹹蛋肉鬆味:
我覺得真係比較鹹⋯
好似食咗個超鹹肉鬆蛋捲落口咁樣⋯
⭐️⭐️⭐️

芒果糯米飯味:
呢個好特別!食到芒果同糯米飯兩個味道好分明!
而且有少少食糯米飯嘅咬口😆

絕對唔建議就咁食😇
如果兩溝比分嘅話可以比⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

其實個環境幾舒適
如果下次同朋友嚟都可以試吓再嚟一次😛

香港有名氣既英式下午茶唔多🍰 今日帶大家黎到位於灣仔君悅酒店既Tiffin試佢既tea set😝 餐廳擺位非常寬敞檯與檯間隔夠遠 座位都好舒適💕 現場仲有鋼琴同小提琴演奏🎹🎻 小編提早左大半個月book位 而餐廳只有幾張檯係窗口位🪟 大家book既時候記得request喇!對住園景開揚好多架🏞甜點方面 當日tea set好多用左花做主題既甜品🌹 不得不讚既係每件都係藝術品咁 非常精緻🥰 睇得出酒店師傅落足心機👨🏻‍🍳 櫻花蛋糕食落係驚喜既味道 淡淡花香甜而不膩🌸 peach jelly茉莉花茶撻既茶味亦清香濃郁🍵 整體甜點都不會過甜 非常適合港人口味呀🥰鹹點方面 澱粉類比較多🥖 不會都絕對唔會馬虎😌 鵝肝mousse puff唔會過鹹 鵝肝既香味咀嚼時會慢慢散出😋 煙三文魚crepe roll雖然細細舊 但魚同crepe比例係1:1 所以三文魚味絕對唔淡架!Tea set鹹點既火腿芝士牛角包🥐同鮮蝦沙律🦐係另外上既 不得不說d蝦真係超級爽口彈牙😭❤️ 食得出非常新鮮 絕對高質素✨Tiffin既scone都絕不遜色,口感鬆軟唔會乾😋 除左clotted cream同果醬之外,仲有杏脯醬可以

Tiffin既scone都絕不遜色,口感鬆軟唔會乾😋 除左clotted cream同果醬之外,仲有杏脯醬可以搽 酸酸甜甜都幾開胃~ 飲品揀左Earl grey同Jasmine Pearl🫖 Earl grey較濃 所以小編都係鍾意淡口但茶香重d既茉莉🥰 不過兩款都非常解膩👍🏽

呢個tea另一個重頭戲相信就係佢既自助counter喇🥰 除左macaron同truffle chocolate之外 仲有師傅現場即叫即整既橙酒crepes同waffles 同超多口味既雪糕😍 橙酒crepe真係非常驚喜🍊 酸甜既醬汁配埋橙肉同crepes真係一流🤩 雪糕方面 小編試左海鹽焦糖同芒果糯米飯口味 海鹽焦糖味道係非!常!濃! 推介👍🏽 不過芒果糯米飯味反而就較普通 而且飯粒係雪糕入面都變到硬繃繃🤥 而佢既鹹蛋黃肉鬆味真係好盞鬼 鹹既雪糕仲有肉鬆粒粒 都幾得意架🤫

🌟 Afternoon Tea (Mon-Fri) ($298/person)
另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌗
價錢:🌕🌕🌕🌖🌑
2021-03-15 2027 瀏覽
睇YouTube見過好多人都讚茶園好好食,適逢生日,就去試吓啦!點知中伏,首先得好少嘢食,自助晚餐嚟講,款式少,又唔好食,真係對唔住個價錢,龍蝦唔新鮮,威靈頓牛柳,因為無咩人食,酥皮係淋嘅,牛柳就好鬼鹹,生蠔又唔新鮮,食咗兩件都冇再encore,蟹腳算係最好食,但一出就俾人搶曬,所以淨係試咗一隻,熟食更差,唯一好味嘅係西蘭花,諗住雪糕甜品嗰啲會正正常常,點知啲怪味雪糕實在太恐怖,未食過啲咁難食嘅雪糕。係OpenRice booking果度有mark生日,但一件cake都冇,但隔離枱就有,真係冇對比就冇傷害,最後order drinks果時,因為個waiter 唔記得幫我哋落order,攪到等咗20分鐘都未有先再發現原來佢唔記得落,今次真係食得一啲都唔開心,不過一句到尾,啲嘢真係好難食,真係以後都唔會再去
2021-03-11
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
之前睇得太多介紹,一見到有 buffet session 任食雪糕,waffle & crepe,petit four,簡直係超吸引呀打電話訂位,訂閒日,真係預大約一個月,當日黎到全部都係訂座,walk-in機會真係好微因為新年黎過港灣一號飲茶,已經揸過一次車過黎知道入口同門口係邊,tiffin消費滿$800可泊3個鐘下午茶3:30pm 開始,我地3:20分到左,要等到準時先排隊等安排入去,我覺得酒店職員可以主動少少既係接待方面由落車入門口個下已經係自由行,望下望下都唔知行去邊,要主動問staff先會答你,但係明明佢係知你唔知行去邊好上到M  Floor,tiffin 門口個counter都係無人,繼續行行企企,到搭正3:30會有人係tiffin行出黎叫你排隊由於電話訂座要求窗口位,所以我地個位比較光猛既,樓底好高,所以坐落食TEA既感覺係好舒服,枱同枱之間亦都隔得好開一坐低,口罩套同消毒紙巾已經放好係枱面,waitress 話可以幫你落單上左個tea set先,但係之後連上埋TEA SET 都無問你想飲咩茶都係要自己叫佢話order 飲品先問你想飲咩咁,服務上欠缺左主動,但係好適合一

都係要自己叫佢話order 飲品先問你想飲咩咁,服務上欠缺左主動,但係好適合一D唔鐘意有staff成日serve你既客

我揀咗pear green tea,有陣香香既梨味我幾鐘意

TEA SET好快就上左啦

Tiffin tea set 特式一。
除左三層架,仲有牛角包同cocktail

由於太多太多野食既關係呢,我主要食哂D咸點先既,始終又沙律醬又剩咁
上層既甜品同下層既 scone都係食唔哂要拎走既
現場目測都好多人拎走唔好浪費
亦見有D枱接近一半無食就投降了

食物既質素上,咸點係比較普通單調
有少少過於普通Tim
芝士火腿牛角包係無烘到暖暖地既
其他包點類都係沙律醬走全場既款式

Scone呢,當然同文華半島無得比
同港香九香差唔多
值得一提佢除左比clotted cream & berry jam,仲有隻較杰身既檸檬醬,鐘意酸既人會覺得幾唔錯幾開胃

甜品呢,有少少unexpected既好wo
拎番屋企慢慢嘆
逐件睇番唔同口味,味精好特別好衝擊味蕾,推薦呀!

Tiffin tea set 特式二。
ice-cream/ waffle/ crepe/ fruit/ petit four live buffet bar
痴線嫁咩,live station 咁多野任食之餘,自家製雪糕仲咁多口味,好難唔飽到上心口囉
我係埋單黎出去補番張相..............係囉.....就係咁啦....不過由於tea set之後係dinner buffet,所以廚師係會refil既只係要等等

petit four當日只有兩款,有少少失望因為之前見到人食canele.....
不過點都好,其實係好滿足

我拎crepe個時個廚師得閒少少
有點下火咁,聽說多人排隊既時候只係放塊皮落去個湯汁度就上碟

講番依個live station 既質素先
雪糕係好多口味又蛋黃肉鬆又芒果糯米飯咁
不過唔知係少糖配方定點,除左雪芭夠味之外,有奶既雪糕都較淡味一D
petit four係出面買急凍貨質素黎,我見個廚師都係現場拆盒倒入個盤到
crepe 同 waffle都係正常發揮啦

總括而言:
以$438+10% 黎講,個Tea set 本人加環境都好夠做
另外個 buffet簡直係送嫁啦
所以一般質素都超值回票價,可以再去
起碼我想食邊樣野自己出去拎,唔使等
staff既服務水平唔似依家酒店應有既質素
唔主動,唔係唔 nice既,廚師係live station 都好似做緊茶記咁,都係個句,又唔係唔nice 既,唔似係同級酒店咁解姐
2021-03-02
10 分鐘 (堂食)
  • 甜品
2021-03-08 1065 瀏覽
疫情下,冇左晚市堂食,只好下午茶代晚餐作為鼠年最後一餐😅環境方面酒店餐廳🍴樓底超高,好有氣勢,而且座位亦安排充足距離,相對唔會與隔離枱太近👍🏻餐廳附設自助甜品任食,包括雪糕、生菓、班戟等⋯⋯👍🏻正因為有自助甜品,我地收工後4:30去到餐廳,而堂食last order 5:30,所以比較趕😆,急不及待去攞少量食物第一個去攞嘅自助食物就係格仔餅,按喜好加左D雪糕🍦Lemon VerbenaImperial Earl Grey 芝士、火腿牛角包Shrimp Cocktail 雞尾酒蝦下午茶食物架最底層-scones 中層-咸點最高層甜點好有心思,上面印有吉祥字可麗餅水果、馬卡龍🥰
疫情下,冇左晚市堂食,只好下午茶代晚餐作為鼠年最後一餐😅

餐廳附設自助甜品任食,包括雪糕、生菓、班戟等⋯⋯👍🏻

第一個去攞嘅自助食物就係格仔餅,按喜好加左D雪糕🍦

Lemon Verbena

Imperial Earl Grey

芝士、火腿牛角包

Shrimp Cocktail 雞尾酒蝦

下午茶食物架

最底層-scones

中層-咸點

最高層甜點

好有心思,上面印有吉祥字

可麗餅

水果、馬卡龍🥰