2023-01-12 36 瀏覽
醬汁費(每位) 20蚊 我個人推薦可以放蒜末,炸蒜,醋同辣椒醬。加起來點火鍋的時候會加少少酸甜味。因為本身已經是點左麻辣鴨血湯鍋,這間火鍋店可以鴛鴦鍋但是我當日對麻辣鴨血比較心動所以就點左全鍋。今次點左的火鍋配料都是屬於內臟類。鵝腸準備到非常乾淨,不會有過多的內臟油在裡面。吃麻辣一定要點鴨腸,因為鴨腸是屬於脆的,在麻辣鍋裡面燙10秒就可以拿起來吃,再加上剛剛叫你們整的醬汁,完全停不下來。大扇貝(4隻)放下鍋的時候需要等久地,扇貝有我半個巴掌那麼大個。吃起來完全不會有腥味同沙在底部。珊瑚蚌的份量非常多,都是同鴨腸一樣煮十幾秒就可以拿起來吃了。本身是沒其他異味的,就是吃個滑同脆的口感。手切牛小排(細〉就算點左小份,但是份量來的時候都好大,切的是蝴蝶切,所以就可以肯定不是機器切出來的。吃起來油脂不會太油膩,整體上非常推薦朋友們一定要點。牛柏葉的份量都算多,因為兩個人吃起來都吃不完。廚師切的時候有些是切到不均衡所以你可以吃到不同的口感。一個小tips 留鴨血同豆腐在最後最後先吃,因為完全吸完湯的精華。吃的時候就可以吃得出個湯底的味道。

今次點左的火鍋配料都是屬於內臟類。

2023-01-12 23 瀏覽
今日收工約咗朋友去旺角行街睇戲,睇完戲喺朗豪坊附近諗住搵啲嘢食下,openrice見到附近有間四川菜火鍋好吸引即刻去試下。花椒仔川菜火鍋,地址喺彌敦道639號雅蘭中心地庫b102號。餐廳裝修得好有格調,以太空為主題,主打食川菜酸菜魚火鍋,另外19點30分前埋單或21:30後入座火鍋配料仲有八折,網上四人訂枱送火山肥牛一份。性價比好高。飄香酸菜魚 全鍋268元,酸菜魚份量好多魚肉入口好嫩滑好香,每一片魚肉都冇魚骨,吸收咗酸菜嘅香味酸酸辣辣特別開胃,鍋底仲加咗粉絲,粉絲吸收曬湯嘅味道,真係好好味,配菜仲有好多,尤其是係酸菜分量相當足夠食到七七八八開始點配菜再打邊爐, 醬料可以到醬料區自行調教。東風螺68蚊 ,每一隻東風螺都好新鮮好大隻,入口味道鮮甜螺肉爽口。珊瑚蚌 68元, 新鮮嘅珊瑚蚌色澤特別鮮豔,拖一拖水就可以食得,食落去非常爽口鮮甜。鵝腸 58元,分量都好多,鵝腸唔會太肥,比較健康,食得出材料好新鮮。大扇貝四隻 68元,扇貝嘅size都好大,食落去鮮味十足。即炸響鈴 38元,響鈴吸收咗湯底嘅味道,放入湯2秒就已經食得,又香又酸辣,入口又香又脆卜卜。稻庭烏冬 38元,我覺得食酸菜魚呢個
餐廳裝修得好有格調,以太空為主題,
主打食川菜酸菜魚火鍋,
飄香酸菜魚 全鍋268元,
酸菜魚份量好多魚肉入口好嫩滑好香,
分量相當足夠

大扇貝四隻 68元,扇貝嘅size都好大,食落去鮮味十足。

稻庭烏冬 38元,我覺得食酸菜魚呢個湯底加稻庭烏冬係好夾,烏冬好滑煙煙韌韌又有咬口。所以話湯底係非常重要,令到烏冬味道提升

打邊爐梗係要配返支藍妹,
又冰涼又舒服。
值得一讚
2023-01-12 18 瀏覽
有個特別鍾意食辣嘅朋友 佢搵到呢一間新開無耐,裝修又好特別 食川菜火鍋嘅餐廳,即刻book位試吓!一去到餐廳門口已經覺得好驚喜,個裝修好特別係太空做主題。一去到店員好有禮貌 問我哋飲咩茶,印象中有好多款唔同嘅茶,鐵觀音、玫瑰、烏龍… 玫瑰覺得幾特別就揀咗,而且都幾香。我食物方面,我哋要咗酸菜魚一鍋$268,佢仲有其他選擇例如雞煲或者火鍋湯底,仲可以雙拼,選擇都好多。🐟酸菜魚湯底味道偏酸,辣度輕微,我自已就好啱食!而且魚肉好滑,湯底仲有粉絲,大量酸菜同埋萵筍。火鍋配料叫咗韭菜餃、牛筋丸、芋泥丸,同埋自家製手打丸-團團丸丸。特別推介團團丸丸,每一粒丸都好飽滿,好彈牙!因為唔知湯底有粉絲,我哋仲叫咗紅薯粉,餐廳用寬粉,好索湯 好惹味👍🏻👍🏻 正!
2023-01-09
2023-01-11 23 瀏覽
冬天咁凍日日都想打邊爐,今日經過旺角見到呢間花椒子都有d人排緊隊,人排我排嘅心態覺得一定有番咁質素,所以就決定要食呢間喇(重點係好近地鐵站,真係超方便!)雖然鋪頭主打魚頭鍋,不過個人就唔太食魚頭,所以就就咁打邊爐就算喇,湯底方面選擇都唔少,有辣有唔辣,今次我哋就少咗個麻辣鴨血湯鍋,超惹味呀!非常推薦手切牛小排,就算叫細份份量都唔少,夠晒兩個人食,好重牛味,油脂分佈好好,唔係一食就爛嘅嗰種平價牛。另外呢個海鮮拼盤都好抵食,二百幾蚊有齊晒鮑魚、魚片、蝦、凡立貝、珊瑚蚌、廣島蠔、魷魚…岩曬我呢d咩都試少少嘅人!所以蔬菜都係叫拼盤,有蓮藕、薯仔片、西洋菜、生菜、粟米….最特別係有芋頭🤣之前都未試過用芋頭打邊爐,估唔到又幾夾!基本上野食都好高質,性價比都好高,如果多幾個朋友嚟share個湯底就仲抵食!

• 手切牛小排
2023-01-10 20 瀏覽
呢間喺旺角 裝修好靚嘅太空主題川菜火鍋餐廳 - 花椒子🌶️ 因為好鍾意食辣 又好鍾意打邊爐 呢間餐廳真係啱晒!我地一行2人,Order了飄香酸菜魚 全鍋$268(可叫半份雙拼)酸菜魚冇咩辣味 不過酸菜就好多 同埋好香!魚肉份量都唔少,2-4個人都足夠,食完酸菜魚仲可以叫火鍋配料繼續打邊爐。火鍋配料,我哋就Order咗午餐肉$38、紅薯粉$28、牛筋丸四粒$48、芋泥丸四粒$28。午餐肉係炸過 上枱仲係熱嘅,我同朋友仲即刻食咗一塊!正👍🏻👍🏻 另外推介芋泥丸,外面似貢丸味道 入面有芋泥餡,好好味😋另外,仲叫咗個小食脆炸小蘇肉$58 份量好多,除咗炸得香口 面頭仲有啲辣椒粉 估唔到咁好食!雖然大大碟但我哋清晒!飲品就叫咗佢哋自家製竹蔗茅根水一勺$58,打邊爐熱氣飲佢就最啱!
2023-01-05
2023-01-10 22 瀏覽
Peppercorn花椒子(旺角) 地址: 旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號===================今日夜晚同朋友行完朗豪坊,發現有間裝修幾時尚嘅餐廳,標榜啲食物辣到上太空!我同朋友不嬲都鍾意食酸菜魚,梗係要試吓佢啲嘢食有幾辣啦!😂😂😂入咗之後發現餐廳座位非常寬敞,嘢食種類選擇幾多,主要都係酸菜魚、雞鍋、角色火鍋湯底同配料、同埋小食等等!湖南辣椒炒雞佢嘅椒味幾香,而且唔會太辣,雞肉肉質嫩滑,醃得非常入味!酸菜魚我哋揀咗個細size,佢魚肉份量都好多,完全冇骨!佢湯底入面仲有啲粉絲,唔洗叫其他澱粉質都已經夠飽!😳脆炸小酥肉估唔到全晚最辣嘅就係佢!真係立德好過癮,同時佢嘅味道非常惹味,食完一塊好想再食下一塊😂紅油抄手呢個價錢份量都幾多,整得幾有水準
Peppercorn花椒子(旺角)
地址: 旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號
===================

湖南辣椒炒雞
佢嘅椒味幾香,而且唔會太辣,雞肉肉質嫩滑,醃得非常入味!

酸菜魚

脆炸小酥肉

紅油抄手
呢個價錢份量都幾多,整得幾有水準
2023-01-09 41 瀏覽
星期五夜晚去旺角又餓又唔想排隊食野,見到個門口都幾靚就去左食,一開始覺得有酸菜魚應該唔錯,心諗今次應該唔會中伏。點知跟左個侍應落左去地下果層等都唔洗等就有枱,心諗又中伏⋯今次食野 人均消費大約250左右,個人覺得唔值呢個價,主要食物份量唔係特別多,味道唔入味,最重要‼️白飯係凍(朋友覺得)。個人就覺得係唔熱(白飯熱係好重要),咁樣唯一可以講係食裝修姐係氣氛,氣氛嚟講太空主題係幾得意,但我對食物嘅要求就更加重視,所以大減到我覺得連個景都無心情睇。今次食左咩~半鍋酸菜魚,半鍋麻辣湯鴨血,酸菜魚大概得八片,加上少量鴨血,基本上要食飽就要加去料,加料份量唔多,加左料食完都可以食串魚蛋咁先叫飽。因為唔入味成件事就變成 好食唔可以話好食,難食又未去到,飽就一定唔飽。本人唔會幫襯第二次。

點知跟左個侍應落左去地下果層等都唔洗等就有枱,心諗又中伏⋯

最重要‼️白飯係凍(朋友覺得)。

今次食左咩~
2023-01-06 35 瀏覽
週中放假 , 帶家人去旺角睇下有咩好野食突然話想打邊爐 , 就附近見到間玩太空為主題的川菜餐廳 花椒子 , 店舖門口已經五光十色太空+中菜打邊爐好特別 ,就試下佢餐廳好新淨 , 其裝修不忘添加細致位 , 相當有cyber feel , 打卡呃like絕對一流入座時未夠7點 , 過多15MIN就坐滿晒人了環境乾淨企理 , 座位寬敞闊落 坐得舒適 , 店員亦殷勤有禮 , 甫一坐下便order了玫塊茶醬汁及飲品區餐牌亦簡而精order了唔夠5min就開始陸續上枱酸菜白肉鍋(全鍋) $118 - 大大鍋 , 酸菜味道適中咸咸酸酸 , 白肉份量相當多 , 大約都有20幾30塊以上又大大塊肉味道肥美之餘不至於油膩 , 湯底味道亦不會過火濃烈 , 相信應免得冚過淥牛肉時的鮮味火山肥牛(即美國肥牛片) $168 - 綽頭吸客 , 舖到像甚火山形 , 味道正常 , 肥瘦各半 , 份量不算少牛魔王拼盤 $480 - 有4款牛肉 , 擺盤精緻悅目 , 全部牛肉新鮮溶晒雪 , 沒雪藏味美國肥牛片 - 如剛才說  味道正常 , 肥瘦各半手切牛小排 - 彈牙可口 , 與牛肉本身的軟嫩搭配出最佳的口感層次 , 放入
週中放假 , 帶家人去旺角睇下有咩好野食
太空+中菜打邊爐好特別 ,就試下佢
入座時未夠7點 , 過多15MIN就坐滿晒人了
醬汁及飲品區
餐牌亦簡而精
order了唔夠5min就開始陸續上枱
美國肥牛片 - 如剛才說  味道正常 , 肥瘦各半
手切牛小排 - 彈牙可口 , 與牛肉本身的軟嫩搭配出最佳的口感層次 , 放入口油脂在口腔爆發
一口牛 - 香濃惹味豐富口感 , 牛香十足 , 因是方形藏芯 , 淥熟一點中心點難熟
日本A4雪花和牛片 - 其大理石紋理極佳 , 油脂分佈均勻 , 肉質细腻而柔軟 , 讓人回味無窮
黑松露丸 (4粒) $48 - 都幾大粒 , 一口咬下立馬爆漿 , 原來中間有餡 , 正是黑松露 , 濃濃香香 , 頗特別

最後免費送人頭糖水 , 是日係蕃薯糖水 , 蕃薯及薑味足 , 比糖水舖類似滿記的略勝個馬鼻

埋單連茶芥加一 $900多 , 牛肉方面係絕對無得輸 , 可以再翻食
2023-01-05 19 瀏覽
呢日約咗朋友去旺角做運動,做完運動之後,咁梗係搵返啲好嘢食啦,經過呢間鋪頭嘅門口,就畀佢個標題吸引住,佢個標題寫住...辣到上太空,有冇咁誇張呀?呢個舖位以前應該係食日本嘢嘅,唔知幾時轉咗呢間舖頭,咁咪即管試下,睇下係咪真係上太空啦。入到去成間舖頭個都用咗太空主題設計,中間仲有好大個太空人俾打卡影相,講明係食辣,其實呢都係食一啲類似四川重慶嘅菜色,用呢個設計包裝就真係幾有創意。 當然我哋就嗌咗最鍾意嘅酸菜魚啦,佢個酸菜魚都做得唔錯,魚片夠滑,魚湯都幾鮮味,另外當然亦都叫咗泡椒田雞,呢啲去到食四川嘢一定會叫,田雞都做得幾惹味幾嫩滑,另外有嗌咗一個炒飯同埋一個韭菜鮮魷,呢兩個就一般般啦,由於預咗食辣,所以都叫定一杯芒果沙冰,滿到瀉好爽。
2022-09-14
2023-01-02 26 瀏覽
今日出旺角辦年貨,經過一間以太空為主題嘅特色餐廳,被彩虹的霓紅燈牌吸引停值腳步,這間餐廳名很特別,叫花椒子,門口亮着「辣到上太空」的霓紅燈牌,於是決定入去挑戰下。好多你諗到既川菜呢到都有,我地就決定鴛鴦鍋 (酸菜魚同埋麻辣鴨血)-打邊爐!半鍋份量唔少,酸菜魚先試左碗湯,好正!魚夠滑,入面係配粉絲,好索味! 麻辣鴨血未算辣到上太空🤣,但凍凍地食辣野暖下個身真係岩哂!呢到既火鍋配料可以細份量咁點,可以食多幾款!牛小排同魚皮餃都唔錯!呢到好似去左另一個國度,好CYBER,猶如置身係太空🤣,食完又出返地球過正常生活👋。

麻辣鴨血未算辣到上太空🤣,但凍凍地食辣野暖下個身真係岩哂!

天氣凍真係好不自然想食辣嘢同打邊爐🤩,今次同朋友黎左旺角雅蘭*花椒子*餐廳裝潢好特別,以太空做主題,因落地庫既關係成個感覺好似去左迪迪尼排機動遊戲咁😂主打都係叫一個鍋再叫火鍋配料打邊爐🍲價錢唔算貴叫左個大既酸菜魚鍋$268鱸魚片超嫩滑,入口溶開,最緊要無骨而且份量好多,湯底香濃加上大量酸菜、粉絲、萵筍入曬味太愛萵筍嘅關係,要來多一客$48火山肥牛片$168見到枱枱都有叫一座火山大約有20片肥牛,重牛味👍🏼開胃涼拌·手拍青瓜同蓮藕酸酸辣辣超醒胃必點既紅糖糍粑$48好軟糯💓外皮炸得香脆,甜甜既紅糖加埋黃豆粉,食落似糖不甩,好食👍🏼👍🏼

主打都係叫一個鍋再叫火鍋配料打邊爐🍲
價錢唔算貴

叫左個大既酸菜魚鍋$268
鱸魚片超嫩滑,入口溶開,最緊要無骨
而且份量好多,湯底香濃加上大量酸菜、粉絲、萵筍入曬味

太愛萵筍嘅關係,要來多一客$48

火山肥牛片$168
見到枱枱都有叫
一座火山大約有20片肥牛,重牛味👍🏼

開胃涼拌·手拍青瓜同蓮藕
酸酸辣辣超醒胃

必點既紅糖糍粑$48
每次在旺角玩都会经过这家餐厅!太空主题装修好别致,总会多看两眼🤣花椒子一听就是川菜没想到有鱼头美蛙火锅可以吃🤩🤩居然还有slogan“辣到上太空”那本湖南人必须试一试了!从门口走进去到处都是霓虹灯,真的有种进了太空舱的感觉!-📌花椒鱼头美蛙锅💰268一上锅花椒香味扑鼻而来,用量好大!牛蛙也是超级大一只,蛙腿吃着贼过瘾🥰不仅蛙大鱼头也好大,肉也很多,一点腥味都没有,鱼头好多精华😍底下还有莲藕薯粉,满满一大锅好满足📌湘味串串💰148冷锅串串有麻辣味和泡椒味,每边配料一样,😍😍有牛肚、鹌鹑蛋、毛肚、八爪鱼、鲍鱼、花菜等等,每串都很入味好吃📌玫瑰冰粉💰38冰粉的口感比果冻更顺滑,搭配玫瑰露和红糖水甜丝丝的,如果觉得不够甜还可以加黄糖👍🏻📌红糖糍粑💰48糍粑封神!一定要点,外面炸得很酥脆,咬开里面又软又糯 😋📌芒果沙冰非常清爽解辣,甜度适中不会觉得很甜,底下还有真的芒果果肉👍🏻
📌花椒鱼头美蛙锅💰268

📌湘味串串💰148

📌玫瑰冰粉💰38

📌红糖糍粑💰48
糍粑封神!一定要点,外面炸得很酥脆,咬开里面又软又糯 😋
📌芒果沙冰
2022-11-24 65 瀏覽
同行友人都係’辣妹‘所以就打算搵間食四川菜,本來當日想食另一間比較出名的川菜,但被呢間餐廳的裝修同菜式吸引咗,餐廳裝修係太空人主題,成間店舖都充滿時代感🪐辣子雞丁三寶(雞軟骨、雞丁、雞皮)💓 $178平時常食淨係得辣子雞,但佢呢到混合晒三款唔同的部位,最鐘意就係食入面個雞皮脆卜卜,另外個兩款都係水準當中脆炸豬手💓 $88豬手都係我愛食食物之一,因為覺得可以補充骨膠原😆,豬手本身已經汁煮至軟淋,再沾上炸粉去炸,真正的外脆內軟,而且豬手非常入味🫶🏻巴蜀肥腸香鍋 $128肥腸最好食的烹調方法就係炸其次係滷水,而今次個炸肥腸香鍋有好多唔同配菜,仲辣辣地非常惹味飄香酸菜鱸魚片 $138/細可能因為太多唔同類型的酸菜魚啦,呢間既湯底比較失色,即使我地order咗中辣都唔夠酸同辣,而且落油既時間應該唔夠熱,令到層油唔能夠爆香啲料而停留左係表面,不過魚肉都幾滑嫩193大空站 $193見到個樣好打卡一定要嗌🤩,飲品係用咗水果茶做底,上面插住4支唔同牌子既酒,適合想飲兩杯又唔太濃酒味既你🥳

辣子雞丁三寶(雞軟骨、雞丁、雞皮)💓 $178

脆炸豬手💓 $88

巴蜀肥腸香鍋 $128

飄香酸菜鱸魚片 $138/細

193大空站 $193
  • 辣子雞丁三寶
  • 脆炸豬手
2022-11-17 102 瀏覽
從來未食過一間咁難食既川菜認真只係得個鋪面樣出眾我地食既係午餐水煮魚完全係淡到不得了,我地仲要叫中辣但川菜淡味真係好大獲 將湯淋落去飯度都只係得油味完全離譜雞翼香鍋就不過不失,起碼都辣辣地Feel到係辣既,唔明白點解無得揀辣度最(出色)係佢個紅油抄手!居然係灣!仔!碼!頭!OMG 點解一間餐廳可以用灣仔碼頭黎做炒手真係令我感到好失望真係一D心機煮野都無麻辣風雲簡直贏幾班,連整個炸鰻頭都用心過佢利申絕對唔係幫麻辣風雲賣廣告唔信你去花椒子試下你就知絕對無下次,唔好比佢個鋪面呃到入去希望如果想試下既你,試下Lunch好喇食夜晚真係更貴更失望啊🙍🏿‍♂️
從來未食過一間咁難食既川菜

認真只係得個鋪面樣出眾

我地食既係午餐

水煮魚完全係淡到不得了,我地仲要叫中辣

但川菜淡味真係好大獲

將湯淋落去飯度都只係得油味完全離譜

雞翼香鍋就不過不失,起碼都辣辣地

Feel到係辣既,唔明白點解無得揀辣度

最(出色)係佢個紅油抄手!

居然係

灣!仔!碼!頭!

OMG 點解一間餐廳可以用灣仔碼頭黎做炒手

真係令我感到好失望

真係一D心機煮野都無

麻辣風雲簡直贏幾班,連整個炸鰻頭都用心過佢

利申絕對唔係幫麻辣風雲賣廣告

唔信你去花椒子試下你就知

絕對無下次,唔好比佢個鋪面呃到入去

希望如果想試下既你,試下Lunch好喇

食夜晚真係更貴更失望啊🙍🏿‍♂️
紅油抄手
雞翼香鍋
水煮鱸魚
2022-11-17
2022-11-14 77 瀏覽
最近发现旺角竟然有一家太空主题的川菜馆,被餐厅环境吸引跑过来打卡😉整个餐厅全部是太空主题的元素!门面、楼梯、卡座、墙面都是无所不在的宇航员👨🏻‍🚀、飞船🚢、星空🌃的图案!还有几个大包间,竟然可以唱k,很适合多人聚餐,肯定很嗨!!🎵餐厅招牌是花椒鱼头锅,竟然可以追加牛蛙!在香港能吃牛蛙的店可真的是很少见!但是因为不爱吃鱼头所以没有点这个,就很可惜😭【湖南辣椒炒鸡🐔198】很像辣椒炒肉,辣椒是呛辣的那种青辣椒【孜然牛肉🐮108】牛肉很嫩,孜然超多【水煮牛肉小份138】小份真的一点也不小,好多牛肉,超爱这里的粉丝!QQ弹弹很入味!【太空彩虹水桶冰88】点的时候没太注意,端上来才知道,竟然有4个雪糕🍦➕2个冰淇淋球!!推荐梦龙脆皮雪糕其中的oreo口味,和芒果冰淇淋球⭐花椒子📍 旺角弥敦道639号雅兰中心地库B102号

【孜然牛肉🐮108】牛肉很嫩,孜然超多

⭐花椒子