2020-07-02 122 瀏覽
呢排天氣真係好熱行過商場見到珍珠奶茶鋪忍唔住過下口隱雖然要減肥由於平日中午 人唔算多店內有花花牆 好靚台式飲品選擇多而且仲可以額外加奶蓋呢度既黑糖珍珠係即日炒有時假日要等珍珠炒起呢叫左杯黑糖烏龍珍珠奶茶$26 少冰少甜甜味啱啱好 下次可以再試下微甜冰就大概4-5舊 夠凍既攪幾攪就全杯凍晒烏龍茶底茶味濃 唔會俾奶搶左陣味珍珠口感好好 好煙韌 唔會過淋過硬珍珠亦都好夠 可以當一餐正餐飲完一杯 真係滿足晒透心涼怕肥既可以叫微甜試下呢
呢排天氣真係好熱

飲完一杯 真係滿足晒
透心涼
怕肥既可以叫微甜試下呢
2020-07-02
10 分鐘 (堂食)
2020-06-24 109 瀏覽
是日去潮拜donki donki. 多人到唔敢響裏面食嘢。結果決定去篤魚蛋,去前search openrice 發現呢間嘢。原來佢舖頭隔幾個位又有另一間珍奶。老老實實如果齋睇個門面,我會入另一間。因為...個門口好奇怪。唔係其他人影咁。已經變成一張非常大嘅餐單,幾乎係遮曬裏面啲裝修。有幾個韓仔嘅黑白相圍住張單... 好似唔係好老黎...入去左邊地下又有個牌,又係韓仔相。我老喇。唔知邊個黎。其實我見到係減分。因為通常呢啲都係賣綽頭,唔係食物...裏面啲燈比較暗,藍藍哋燈咁。感覺有啲怪。買左杯名間四季春加珍珠少甜。估唔到四季春好香。印象中俾我飲過嘅任何一間都香。珍珠係有咬口嘅偏硬珍珠,但係熟嘅。好正。有機會會再試其他飲品。雖然個裝修真係好奇怪...

有機會會再試其他飲品。雖然個裝修真係好奇怪...
2020-06-13 139 瀏覽
🔎花斑茶社(荃灣)💛 #黃店系列荃灣大河道100號海之戀商場地下G24號舖-💛11/11罷市、支援手足、文宣、賣Yellcard🔹葡萄柚冰茶(四季春)$24微糖少冰 岩岩好 茶味幾濃 仲有d葡萄柚粒粒價錢都算平 以後經過都有多個選擇啦港九新界都有分店架 總有一間近你嘅走飲管仲可以減$1 環保又慳錢呀仲有好大個花花牆比你打卡🥰
🔎花斑茶社(荃灣)💛 #黃店系列

價錢都算平 以後經過都有多個選擇啦
港九新界都有分店架 總有一間近你嘅
走飲管仲可以減$1 環保又慳錢呀
仲有好大個花花牆比你打卡🥰

花斑茶社飲品正,連裝修都少女味十足!  呢度可以揀4款台灣茶底,一時有啲花多眼亂! 好開心花斑茶社係荃灣開咗分店~有時收工都可以過去買嚟飲😝​​ 我飲珍奶,好重視個茶底,而花斑茶社用嘅所有茶葉都係台中茶園直送(唔似xx茗茶,口講台灣茶,但茶葉都來自中國),仲可以楝四款茶葉做基底,好似四季春、烏龍、阿薩姆紅茶及翠玉大薰花綠茶等,再配合81度最佳水溫泡茶,泡出集「鮮香醇」於一身的靚茶。 🍵​ ​ 大甲芋頭鮮奶芋泥幼滑,口感極佳。   今次我就買咗大甲芋頭鮮奶、葡萄柚冰茶(四季春)~​ 大甲芋頭鮮奶嘅奶香重,芋泥蓉好幼滑,中間仲飲到少少芋頭幼粒添!飲時口感好正,非常推薦!至於葡萄柚冰茶,四季春茶底清幽陣陣,冰茶底層有一絲絲葡萄柚絲,味道好清新,解渴消暑一流!​ ​ 整間店都係粉紅色,好靚靚!  我好鍾意佢哋店內嘅花花牆,係度打卡真係一流~​另外,我好鍾意呢間台式飲品店嘅裝修,超有少女氣息!粉紅牆、許願繪馬、花花牆……勁賞心悅目!可惜嗰日筆者著得好Hea,否則我一定瘋狂打卡照相!!
左:葡萄柚冰茶(四季春)
花斑茶社飲品正,連裝修都少女味十足!

呢度可以揀4款台灣茶底,一時有啲花多眼亂!

大甲芋頭鮮奶
大甲芋頭鮮奶芋泥幼滑,口感極佳。

今次我就買咗大甲芋頭鮮奶、葡萄柚冰茶(四季春)~​

整間店都係粉紅色,好靚靚!

我好鍾意佢哋店內嘅花花牆,係度打卡真係一流~​

另外,我好鍾意呢間台式飲品店嘅裝修,超有少女氣息!
粉紅牆、許願繪馬、花花牆……勁賞心悅目!
可惜嗰日筆者著得好Hea,否則我一定瘋狂打卡照相!!
2020-05-02
20 分鐘 (外賣自取)
左:葡萄柚冰茶(四季春)
大甲芋頭鮮奶
2020-05-01 138 瀏覽
五•一黃金週🎗開始, 支持黃色經濟圈放假雖然想宅在家,但都要出去撐黃店屋企樓下呢間茶飲店非常之黃,之前又支持罷工舖入面又勁多文宣但最緊要係佢啲野飲好飲,佢地選用台南嘅茶葉,非常清香最愛就係鳳梨冰茶🍍呢排咁熱,飲一杯成個人都清涼晒👍🏻😌仲要有幅好靚花牆俾人打咭📸
五•一黃金週🎗開始, 支持黃色經濟圈

放假雖然想宅在家,但都要出去撐黃店
屋企樓下呢間茶飲店非常之黃,之前又支持罷工
舖入面又勁多文宣

但最緊要係佢啲野飲好飲,佢地選用台南嘅茶葉,非常清香

最愛就係鳳梨冰茶🍍
呢排咁熱,飲一杯成個人都清涼晒👍🏻😌
仲要有幅好靚花牆俾人打咭📸
2020-04-26 110 瀏覽
係海旁行到攰最岩就係去買杯野飲坐低抖下。行入去海旁附近既海之戀商場,有間新開既花斑茶社,於是就試下佢既白桃烏龍茶。.我地嗌左少甜少冰,味道好出色,白桃味夠fresh,茶味夠濃,杯野仲有少少粒粒果肉,好值得推介😋仲有花花牆比大家打下卡。
自從荃灣西站開左Donki之後人山人海!荃灣海之戀商場地下店既食肆早午晚都好多人!行過呢間店全店都係粉紅色,再加個粉系玫瑰花牆🌹,佢太識找存在感,好難留意唔到佢~咁岩佢做緊優惠(兩半以上8折),就買黎試試!.點左杯黑糖珍珠厚鮮奶,成杯溝均後,黑糖味仍然係好香,黑糖吸引之處係唔會好似平時既糖醬咁有陣死甜味🤗而奶味相對黎講唔算好重味(由於小編唔太好奶+芝士類產品,所以對奶味接受程度唔高),鮮奶係用明治,相信係忌廉個part唔算係濃味,但絕對對小編黎講呢杯飲品味道好岩口味😍因為佢飲落已經做到厚鮮奶應有既順滑!而佢奶味唔會太重蓋過黑糖既甜味~.最最最有驚喜既莫過於黑糖珍珠😳!1/3杯珍珠,一D都唔吝嗇,令到啖啖都有珍珠配鮮奶~佢粒粒珍珠一D都唔會硬,但咬落依然有口感、煙韌,屬於Q彈個種~仲要好重黑糖味~一D都唔輸之前爆紅既老虎糖、幸福堂⋯⋯ 🤭🤫
黑糖珍珠厚鮮奶
  • 黑糖珍珠厚鮮奶
2020-04-15 89 瀏覽
在荃灣逛逛的時候, 發現了這間新開的台式飲品店, 打算試一試!! 店外也有不少人在等候飲品, 而且裝修得幾靚!店內也特別有一個打卡位置, 佈滿了很多粉色玫瑰!! 飲品價錢也算正常, 款式都算多, 現在抗疫期間還有優惠, 買2杯有8折!!這次點了黑糖珍珠抹茶鮮奶 ($32), 可能叫了少冰, 所以冰量極少...少得飲品還有點熱熱的....黑糖比想像中的甜, 但抹茶味好濃, 不錯的!至於這個杯太軟了, 軟得我不敢大力捉實...拿著飲品也是真的很不錯!!
店內也特別有一個打卡位置, 佈滿了很多粉色玫瑰!!
黑糖珍珠抹茶鮮奶
至於這個杯太軟了, 軟得我不敢大力捉實...
拿著飲品也是真的很不錯!!
2020-04-08
2020-04-13 94 瀏覽
自從飲完花斑社之後,每次去開荃灣,都忍唔住再去飲🤪成日都比自己一個藉口要去撐黃色小店🤣肥都唔緊要啦🙂🙃🙂呢幾日天氣突然間轉凍,荃灣西都好鬼大風,平時買完嘢飲都會坐喺海邊一路飲一路坐下,但係今日實在太凍太大風啦😂所以今日特登揀咗熱飲🍵宇治抹茶紅豆鮮奶🍵見都係推介又可以揀熱飲,就試下佢,原本都有d擔心會好甜,因為平時食開d抹茶系列都好鬼甜😖 order 個陣店員好好特登問使唔使少甜,梗係即刻話好啦其實凍凍地,飲番杯亂粒粒嘅、甜甜地嘅,都真係幾正🤩講返杯宇治抹茶紅豆鮮奶,第一次飲,飲落又幾正,第一係唔會太甜,飲落好濃嘅抹茶味,仲有回甘,紅豆係打碎左既,加埋抹茶鮮奶真係perfect match 👍不過飲個陣就要小心d紅豆碎會靜雞雞sin落喉嚨,痕痕地要咳個陣可能會嚇親人🤣

宇治抹茶紅豆鮮奶🍵

2020-04-12
$40 (宵夜)
花斑茶社•黑糖珍珠厚鮮奶🥛.如果大家去荃灣海之戀Donki絕對可以去埋花斑茶社🌷🌹🌺🌸裡面有幅花花牆超適合打卡📸仲有繪馬可以寫下三萬個心願💛最後衛生起見小編都係拎左返屋企先慢慢品嚐😋.黑糖珍珠厚鮮奶🥛黑糖唔會太甜又整到個紋靚靚😌鮮奶好濃厚飲到最尾都唔會淡味,小編只容許自己幾個月飲一杯呢類飲品,所以寧捨滋味😍😍😍擁有大量珍珠,覺得可以再煙韌啲有少少煲淋左,prefer黑糖味再入味啲啊🤤另外買左杯黑糖珍珠抹茶厚鮮奶比屋企人🍵,都有不錯既評價😉
花斑茶社•黑糖珍珠厚鮮奶🥛
黑糖珍珠厚鮮奶🥛
2020-03-20 145 瀏覽
仲意飲茶飲既人,鎖定左某幾間店後大概都唔會變心,食過返尋味。我都幾中意呢間小店,間唔中會帶唔同朋友黎買杯野,打個卡。今次黎就多左好多寄賣KEYRING,係黃店黎。朋友冇去過日本,介紹左佢寫繪馬,對佢黎講係新奇既玩意。我地同係花WALL到影左幾張相添。今次黎多左D選擇,可以加芝士奶蓋,我叫左個黑糖MATCHA珍珠加芝士奶蓋,好好飲。HONEY味既珍珠甜甜食,有咬口,MATCHA本身既苦味被黑糖掩蓋了,真係好夾呢!芝士奶蓋綿密,好飲。而朋友就叫左本白桃綠茶,佢話飲到白桃果肉,杯野唔會好甜,但又有D味,岩晒中意少甜又唔想飲純茶既人。飲品好快就有,岩晒趕時間既我地!呢度既茶飲價錢都唔錯,十幾廿幾就有一杯,正!
2020-03-09
2020-03-18 92 瀏覽
Annie之前試過花斑茶舍,已經一飲便愛上😍 今次知道佢喺荃灣海之戀開左分店,咁近我梗係一於要去幫襯下🤗 飲完仲可以去行Donki添😆·☆ 黑糖珍珠厚鮮奶 HKD$30☆ 白桃烏龍 HKD$26·白桃烏龍一樣係咁好飲,每一啖都飲到白桃肉🍑 真係一定要點佢👍 而今次重點想講下“黑糖珍珠厚鮮奶”,黑糖味道十分突出,珍珠Q彈好好嚼口,配上香濃厚滑既鮮奶,飲落非常順滑。而鮮奶中和左點糖既甜度,令整體感覺甜而不膩👍👍·荃灣分店成間都係粉紅色😍😍少女心既你一定要嚟打個卡呀!

☆ 黑糖珍珠厚鮮奶 HKD$30
☆ 白桃烏龍 HKD$26

荃灣分店成間都係粉紅色😍😍
少女心既你一定要嚟打個卡呀!
2020-02-25
下午茶
  • 白桃烏龍
2020-03-15 100 瀏覽
今日入荃灣同朋友食飯見未夠鐘就周圍行下, 行過見到E到新開左間花班茶社, 就入去買杯野飲, 之前試過佢地嘅鳳梨冰茶🍍🥤同冬季期間限定嘅燕麥抹茶拿鐵都覺得唔錯, 今次同朋友就決定試下其他野! 由買完到拎野飲都只係10分鐘內, 速度幾快, 值得一提嘅係佢個粉紅色玫瑰花花牆🌹真係非常少女心👧🏻, 打卡一流!📱📸白桃烏龍🍑🥤今次小妹叫左正常糖同冰, 白桃味幾出同時茶味幾濃, 比例配合得幾好, 除此之外, 仲有好多一粒粒嘅桃肉, 非常加分, 值得推介!😋👍🏻👍🏻黑糖珍珠厚鮮奶🍼E杯黑糖珍珠厚鮮奶奶味真係好重, 對於中意奶味重嘅朋友仔真係一流, 粒粒珍珠都怖滿哂黑糖, 口感煙韌又彈牙, 味道唔錯!

白桃烏龍🍑🥤

黑糖珍珠厚鮮奶🍼

2020-03-09
  • 白桃烏龍
2020-03-13 99 瀏覽
今日去行荃灣donki,行到有啲口渴見到有間好粉紅嘅台式飲品店,就比佢吸引左入去啦。花斑茶社嗌左杯期間限定嘅黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶,飲落去係味覺享受丫,鹹鹹甜甜嘅味道真係好夾,珍珠都好q彈,一定會再番黎飲!呢度重有啲牌仔可以比客人寫低自己嘅願望添,打卡真係一流臨走嘅時候先見到原來重有埋芝士奶蓋泰式奶茶,下次可以一試大家都快啲黎支持下啲小店啦,質素絕對唔會輸比其他大牌子架,係我飲過嘅台式飲品入面都算係top,真心好飲!

花斑茶社

呢度重有啲牌仔可以比客人寫低自己嘅願望添,打卡真係一流

臨走嘅時候先見到原來重有埋芝士奶蓋泰式奶茶,下次可以一試

2020-03-10
2 分鐘 (堂食)
  • 黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶
  • 泰式奶茶
一直都好鍾意飲抹茶🍵知道荃灣海之戀開咗花斑茶社即刻去幫襯💛💛一入到去就比呢塊咁靚嘅花花牆吸引住,啱晒女仔可以用嚟打卡🥰🥰 黃店亦都放咗好多木牌,俾人留言掛起,見到已經關門成幅牆👏🏻👏🏻👏🏻今次嚟呢度嗌咗抹茶鮮奶(8/10)🤤呢度嘅鮮奶可以揀全脂或者脫脂,啱晒減緊肥嘅你哋都可以飲😍😍冰度固定,甜度可以自己選擇。佢嘅抹茶味好出亦都好香,小小苦澀得來溝埋鮮奶真係一個好好嘅配搭🥰🥰一定會有下一次!💛

• 宇治抹茶紅豆鮮奶