⭐️用心制作的台式飲品店⭐️這間【花斑茶社】🥤在香港已經有很多分店,一直都沒有機會品嚐,今次經過荃灣西~海之戀商場,終於有機會試😋。我印象中的芋頭類產物都是會很甜很膩😳,但這杯大甲芋頭鮮奶,真的有點驚喜,推薦芋頭控必飲。試了兩杯飲品質素都有一定水平,難怪等待取飲品時,人流不斷。⭐️另外店內亦有不少韓國「BTS防彈少年團」相片,還有送贈印有BTS成員的防熱紙杯套(要買飲品),BTS迷可以去看看~🥤大甲芋頭鮮奶 HK$34拿上手看到杯中的芋泥非常足料,搖勻後飲用,每一啖都有口感粉綿的芋泥和芋頭粒粒,搭配上香濃的3.6鮮奶🥛 ,兩者混合一起飲用,一入口芋泥瞬間溶化在口裡,口感濃郁豐富,甜度其實剛剛好,不膩。不過都建議可以少甜,因為剩餘三分一份量時, 底層真的很甜,已經有點飲不下去,我本身都可以飲得很甜,都有點受不了…哈哈😝。🍑白桃烏龍 (少冰) HK$28白桃味非常香,而烏龍茶底入口茶味甘香,白桃味加上甘香茶味充斥在口腔內,而且有粒粒白桃肉🍑,白桃肉味道不假,感覺非常健康清新,市面上很少有白桃味的烏龍茶飲品,感覺較特別,非常適合夏天,亦解渴🤩。⭐️店內亦有「走塑有賞」計劃 👉自備杯減兩蚊 👉自備飲管
⭐️用心制作的台式飲品店⭐️

🥤大甲芋頭鮮奶 HK$34

🍑白桃烏龍 (少冰) HK$28

⭐️店內亦有「走塑有賞」計劃
👉自備杯減兩蚊 👉自備飲管減一蚊👉可以轉竹蔗飲管

📍花斑茶社 ABOUTEA @abouteahk
🇭🇰新界荃灣大河道100號海之戀商場地下G24號舖 (海之戀商場)
Shop G24, G/F, OP Mall, 100 Tai Ho Road, Tsuen Wan, N.T. Hong Kong

🥤另外尖沙咀,堅尼地城,新蒲崗,北角,荔枝角,屯門,元朗 都有分店~
2021-06-13
  • 大甲芋頭鮮奶
2021-07-10 231 瀏覽
CP值:3.5/5💛💛💛價錢Price: - 葡萄柚冰茶(四季春)Grapefruit Iced Tea (Seasons):$26尼度同其他飲品店一樣可以俾人調節甜度同冰量但就算我揀左去冰,但都係有少少冰算啦,尼樣嘢應該係全部飲品店嘅通病😔好彩佢啲冰係碎碎地,唔會飲到最後仲有一大堆冰係道甜度我揀左微甜,尼樣嘢佢就做得好好杯野飲酸酸地咁好開胃😆而且四季春茶都幾清香,唔錯仲有花花牆同其他靚靚裝飾俾人打卡,正👍🏻原來佢仲有好多其他分店,一定要大力支持佢地呀!
CP值:3.5/5💛💛💛

價錢Price:

尼度同其他飲品店一樣可以俾人調節甜度同冰量
但就算我揀左去冰,但都係有少少冰
算啦,尼樣嘢應該係全部飲品店嘅通病😔
好彩佢啲冰係碎碎地,唔會飲到最後仲有一大堆冰係道
甜度我揀左微甜,尼樣嘢佢就做得好好
杯野飲酸酸地咁好開胃😆
而且四季春茶都幾清香,唔錯
仲有花花牆同其他靚靚裝飾俾人打卡,正👍🏻
原來佢仲有好多其他分店,一定要大力支持佢地呀!
2021-06-08 483 瀏覽
前兩日同朋友係花斑茶社買嘢飲,店舖環境佈置好靚,有一幅花牆,最啱打卡。今次嗌左葡萄柚烏龍加珍珠,價錢30蚊,合理而且味道唔錯。走甜嘅感覺啱啱好,珍珠都唔會有好多糖漿太甜,飲落清新,值得一試。
2021-06-08 291 瀏覽
花斑茶社 X lingduck有新搞作💛為慶祝花斑茶社全線加盟 由即日起至6月30號 指定飲品:桂花烏龍,桂花烏龍茶,荔枝綠茶 外賣自取有半價優惠🤩其餘飲品自取都有8折😎輸入優惠碼「aboutea」 外送訂單金額滿$108即減$28 仲無限次使用添架🤑.📌芒果冰茶 $33+$8有芝士奶蓋 但佢最後冇比到 試唔到😢茶底可以揀四季春同綠茶 四季春飲落好香醇😚下面底有啲芒果粒粒 好清甜🥭就算嗌冇糖原本啲果肉都甜甜地 夏天飲好fresh✨.📌鳳梨冰茶 $31可以揀紅茶同綠茶🍵底都有啲鳳梨肉🍍呢款飲落冇咁甜 酸酸地😆紅茶底冇四季春咁香 都係鍾意芒果多啲😌.📌花豹芋圓 $45除咗野飲 仲有芋圓可以食🥰可以揀黃金底-醇香烏龍奶茶或者薰花底-清爽薰花綠茶😎仲提供凍同熱🤩配料有:仙草,寒天,芋頭,紅豆,珍珠😋超級足料 好滿🤤芋頭好粉好腍 芋圓出奇地芋香同番薯味好濃🍠口感仲好煙韌 好食😝
📌芒果冰茶 $33
📌鳳梨冰茶 $31
📌花豹芋圓 $45
花豹芋圓
花豹芋圓
今次終於放棄左大甲芋頭鮮奶 試左花斑嘅黑糖珍珠厚奶!而且見到新出嘅夏日飲品喺lingduck落單廿蚊有找好吸引呢個價錢簡直係時光倒流價( ・᷄ὢ・᷅ )試完之後更加覺得物超所值!´•ᴥ•`桂花烏龍奶茶(lingduck價$16)16蚊講真真係預普通味道( ・᷄ὢ・᷅ )但呢一杯絕對有驚喜完全冇諗過桂花同奶茶味咁夾而且真係符合夏日主題 平時飲奶茶唔多唔少都有啲肥膩感但桂花帶出左一種幽香 令到成件事清新好多 我揀左少甜都好夠甜味( ´͈ ᵕ `͈ )夏日新出品裡面我最欣賞呢杯!´•ᴥ•`荔枝綠茶(lingduck價$16)店員好細心提醒呢杯會偏甜所以我揀左微甜‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬我認為呢個甜度幾適合可以飲到荔枝同茶嘅原味不過就冇桂花烏龍奶茶咁驚喜但就比較解渴 似番一般果茶嘅味道 亦會飲到荔枝肉 真材實料٩(ˊᗜˋ*)و´•ᴥ•`黑糖珍珠厚鮮奶($32)一場黎到都想飲埋邪惡飲品又唔想又寫芋奶比大家睇就試埋個黑糖珍珠厚奶!( ´͈ ᵕ `͈ )先講賣相 層次真係好分明 證明每層質地都岩曬 花紋亦幾靚所有野固定冇得改 本身都怕太甜但飲落唔會太甜 反而想甜多少少咁多 不過珍珠帶黑糖淡淡甜味都補番數!想甜啲嘅
今次終於放棄左大甲芋頭鮮奶
試左花斑嘅黑糖珍珠厚奶!
而且見到新出嘅夏日飲品
喺lingduck落單廿蚊有找好吸引
呢個價錢簡直係時光倒流價( ・᷄ὢ・᷅ )
試完之後更加覺得物超所值!

´•ᴥ•`桂花烏龍奶茶(lingduck價$16)
16蚊講真真係預普通味道( ・᷄ὢ・᷅ )
但呢一杯絕對有驚喜
完全冇諗過桂花同奶茶味咁夾
而且真係符合夏日主題
平時飲奶茶唔多唔少都有啲肥膩感
但桂花帶出左一種幽香
令到成件事清新好多
我揀左少甜都好夠甜味( ´͈ ᵕ `͈ )
夏日新出品裡面我最欣賞呢杯!

´•ᴥ•`荔枝綠茶(lingduck價$16)
店員好細心提醒呢杯會偏甜
所以我揀左微甜‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬
我認為呢個甜度幾適合
可以飲到荔枝同茶嘅原味
不過就冇桂花烏龍奶茶咁驚喜
但就比較解渴 似番一般果茶嘅味道
亦會飲到荔枝肉 真材實料٩(ˊᗜˋ*)و

´•ᴥ•`黑糖珍珠厚鮮奶($32)
一場黎到都想飲埋邪惡飲品
又唔想又寫芋奶比大家睇
就試埋個黑糖珍珠厚奶!( ´͈ ᵕ `͈ )
先講賣相 層次真係好分明
證明每層質地都岩曬 花紋亦幾靚
所有野固定冇得改 本身都怕太甜
但飲落唔會太甜 反而想甜多少少咁多
不過珍珠帶黑糖淡淡甜味都補番數!
想甜啲嘅話應該要飲番珍煮丹/李圓圓
花斑芋奶都係我嘅第一位
下次想試埋黑糖珍珠烏龍奶茶 可能更有特色!
2021-05-22 250 瀏覽
最近忙到人到癲,唯有飲啲甜野開心下。由於唔想飲奶茶,所以就揀左呢款都好多人介紹既「 白桃烏龍+寒天」。🔍 白桃烏龍($28)+寒天($4)白桃烏龍飲落食到有白桃肉,所以桃味好濃。但略嫌無咩烏龍茶味,似係白桃汁多過白桃烏龍。寒天口感好特別,因為寒天本身無咩味,所以配埋嗰白桃烏龍,我覺得幾好飲😋

🔍 白桃烏龍($28)+寒天($4)

白桃烏龍+寒天
白桃烏龍+寒天
無去一排唔單止包裝換左 連水準都下降左花斑茶社嘅烏龍茶好出名 黑糖珍珠烏龍奶茶比黑糖珍珠厚鮮奶好飲佢比其他手搖飲品店嘅珍珠煙韌 黑糖又唔會死甜但過左一排冇光顧 今次再飲好失望 黑糖變左死甜又冇烏龍味往事只能回味⋯以前嘅黑糖珍珠烏龍奶茶同大甲芋頭鮮奶都係我最愛⋯⋯
無去一排唔單止包裝換左 連水準都下降左
佢比其他手搖飲品店嘅珍珠煙韌 黑糖又唔會死甜
但過左一排冇光顧 今次再飲好失望 黑糖變左死甜又冇烏龍味

往事只能回味⋯
以前嘅黑糖珍珠烏龍奶茶同大甲芋頭鮮奶都係我最愛⋯⋯
黑糖珍珠奶茶😚少糖走冰經典嘢表現普通,唔會唔好飲但都未有好驚豔嘅位置🍑大推!!!白桃烏龍(+$4 配蜂蜜珍珠)🍑微糖少冰⭐⭐⭐⭐⭐叫咗微糖好感受到茶味嘅香清涼解渴估唔到個底有白桃果肉,帶微微嘅酸,解膩一流配埋煙韌嘅蜂蜜珍珠真係勁好飲平時我只會飲奶類嘅台飲係呢間先吸引到我叫水果茶類!😍😍
黑糖珍珠奶茶😚
少糖走冰
經典嘢
表現普通,唔會唔好飲
但都未有好驚豔嘅位置

🍑大推!!!白桃烏龍(+$4 配蜂蜜珍珠)🍑
微糖少冰
⭐⭐⭐⭐⭐
叫咗微糖好感受到茶味嘅香
清涼解渴
估唔到個底有白桃果肉,帶微微嘅酸,解膩一流
配埋煙韌嘅蜂蜜珍珠真係勁好飲
平時我只會飲奶類嘅台飲
係呢間先吸引到我叫水果茶類!😍😍

2021-05-07
5 分鐘 (外賣自取)
  • 白桃烏龍
如果要數良心飲品店,花斑茶社一定是最為人所認識的其中一家。質素既高,又有良心,必試!這次我倆喝的是荃灣海之戀商場的分店,每次經過都人山人海,終於下定決心排隊,等候下單至拿取飲料足足等了20分鐘,是少一點決心都喝不到的台式飲品店。店內有人見人愛的花花打卡場,但人實在太多,把花牆前面擠得水泄不通,所以我倆轉移陣地到海邊打卡,幸運獲得美麗夕陽。—————•白桃烏龍•烏龍茶底香濃帶微甘,加入了白桃汁所以帶有桃香,非常香甜滑順。最得人喜歡是內裡加入了不少白桃肉,沒有一般罐頭白桃的人造味道,如果切得再大顆一點會比較有口感。本身我倆都很愛白桃,所以真的很喜歡這杯。而且裡面還加入了一點類似晶球的配料,令簡單的白桃烏龍有多重口感。喜歡清新的果茶味道的話一定會很滿意。—————•黑糖珍珠厚鮮奶•另一杯就選了考牌之作 - 黑糖珍珠鮮奶。沒有花巧的配搭,簡單的飲品就更考功夫。黑糖要香,甜度卻不能太過火,因為一般的珍珠鮮奶都不能調整甜度。這杯的甜度適中,黑糖亦夠香。而珍珠的口感則各人喜好不同,這杯是我喜歡的,不會太軟 (老虎堂是偏軟的口感),這家是Q彈的。而鮮奶則要香而濃,花斑的鮮奶濃厚滑溜,但未到「厚鮮奶」的

—————

—————

黑糖珍珠厚鮮奶

另一杯就選了考牌之作 - 黑糖珍珠鮮奶。沒有花巧的配搭,簡單的飲品就更考功夫。黑糖要香,甜度卻不能太過火,因為一般的珍珠鮮奶都不能調整甜度。這杯的甜度適中,黑糖亦夠香。而珍珠的口感則各人喜好不同,這杯是我喜歡的,不會太軟 (老虎堂是偏軟的口感),這家是Q彈的。而鮮奶則要香而濃,花斑的鮮奶濃厚滑溜,但未到「厚鮮奶」的地步,如果再濃厚一點會更好 (當然卡路里又會更高一點)。飲之前要搖一搖,把漸層混合。要留意不要放太久,通常放久了,珍珠會變涼和變硬,口感會略有不同。

花斑茶社分店不算少,但仍保持人龍,可見其受歡迎程度。它家的白桃烏龍很對我的口味,比起濃厚的奶茶,我更喜歡清新的果茶。
10 分鐘 (堂食)
黑糖珍珠厚鮮奶
2021-04-02 308 瀏覽
呢間香港茶飲店,係香有好多間分店。平時我會去尖沙咀嗰間,今次嚟到荃灣分店,嘩!有塊好靚嘅花花牆和祝願牆呀💛 攞完飲品一定要打下卡先離開。名間四季春茶+蜂蜜珍珠+芝士奶蓋 (HK$32).個人喜好叫微糖和少冰.呢度用上靚茶葉泡茶,所以飲到濃厚的四季春茶味道.煙韌嘅蜂蜜珍珠,微甜就啱我口味.厚厚一層creamy芝士奶蓋,滑口又有些少鹹,好味呀~

名間四季春茶+蜂蜜珍珠+芝士奶蓋 (HK$32)
.個人喜好叫微糖和少冰
.呢度用上靚茶葉泡茶,所以飲到濃厚的四季春茶味道
.煙韌嘅蜂蜜珍珠,微甜就啱我口味
.厚厚一層creamy芝士奶蓋,滑口又有些少鹹,好味呀~

名間四季春茶+蜂蜜珍珠+芝士奶蓋
2021-01-16
名間四季春茶+蜂蜜珍珠+芝士奶蓋
如果行完don don donki~嘅朋友,可以落去買杯台式飲品🤤🤤—————————————————🍍鳳梨多多(少冰同少糖) $26呢杯意外地好飲!開頭驚佢會勁甜,飲到起痰(每次飲嚫益力多都會起痰lol)好彩都唔太甜,仲要好香菠蘿味😚😚😚😚—————————————————另外,仲有一幅花牆,好多玫瑰花💕💕💕💕💕💕💕💕好啱鐘意影相打卡嘅朋友💐🌹—————————————————#igable #打卡 #台灣飲品
🍍鳳梨多多(少冰同少糖) $26
—————————————————
另外,仲有一幅花牆,好多玫瑰花💕💕💕💕💕💕💕💕
好啱鐘意影相打卡嘅朋友💐🌹
#igable #打卡 #台灣飲品
1K
2021-02-04 613 瀏覽
I always worry that the drinks at Taiwan Tea shops are too sweet. For this shop, I was admit I was mainly attracted by its wall of flowers. I chose the Brown Sugar Bubble Oolong Milk Tea. However, the drink itself was really good. The drink was only slightly sweet and the oolong flavor mixed well with the rich milk, making the drink hitting more than one note. Of course the lovely wall as the background didn't hurt either. The price is also quite reasonable. Would love to try their other drinks.

2021-01-30
下午茶
2021-01-26 431 瀏覽
花斑茶社既芋頭鮮奶係我心目中既第一位🥇芋頭蓉超足料透明杯一眼睇到曬幾乎每一啖都會飲到甜甜既芋頭味而芋頭亦都完美同鮮奶混合埋一齊飲過其他地方既芋頭牛奶兩種材料味道係分開的講埋外觀一黎有花花牆打卡位影靚相🤤二黎佢本身隻杯都好靚 加埋杯飲品有種夢幻既感覺最後係花斑茶社更加擺左一個小角落係賣有意義既小擺設同明信片等等各位朋友不妨去荃灣donki 之後都到花斑茶社一遊備註:花斑係之前有告過急既黃店 所以可以的話都可以多多支持呢!
花斑茶社既芋頭鮮奶

最後係
花斑茶社更加擺左一個小角落係賣有意義既小擺設同明信片等等
各位朋友不妨去荃灣donki 之後都到花斑茶社一遊
2020-12-31 545 瀏覽
雖然<花斑茶社>這間茶店主打台式飲品,但我最喜歡的,卻是這裡的糖水“花豹芋圓”。 其實一開始是被廣告上,“花豹芋圓”七彩繽紛的照片吸引去試的,不過第一次見到製成品時,的確有些失望,尤其我自備環保器皿盛載,幸好味道方面掙回了不少分數。“花豹芋圓”可自選黃金底或熏花底,我就比較喜愛黃金底,即醇香烏龍奶茶,奶茶底清香不會過甜,而且感覺幼滑些更像糖水甜品。而我最欣賞的,便是內裡滿滿的配料,有齊仙草,寒天,芋頭,芋圓,紅豆,珍珠,各有不同的味道和口感,仙草爽滑,寒天爽脆,芋頭綿軟,芋圓煙靱,紅豆沙沙的有咬口,珍珠則彈牙非常,啖啖都充滿驚喜,保證一試便會愛上。

2020-10-28
5 分鐘 (外賣自取)
  • 花豹芋圓
2020-12-24 494 瀏覽
去荃灣 當然要去don don donki🤣去完donki 當然要飲翻杯台式飲品🥤咁就要揀位於海之戀donki下面的花斑茶社🐆👉🏻大甲芋頭牛奶(💸$32)牛奶用左北海道3.6牛奶🍼所以好香又滑 配埋芋頭 呢個組合冇得輸💯芋頭有粒狀亦有蓉 啖啖都有芋頭味😋我地仲怕無芋頭味叫左少糖 🙊估唔到芋頭味好出🤩好似R小編既少糖人士 建議可以叫微糖💁🏻‍♀️👅回味指數:8.5/10👉🏻白桃烏龍(💸$26)茶底味好濃好香甜🤤第一次飲入面真係有白桃肉既白桃烏龍🍑白桃好清甜 飲到最後真係有白桃嘅香味✨唔會係好假既味 不過就咁飲茶的話🍵白桃味就好似唔係好濃🤔如果中意果茶既人一定要試下😍下次亦都希望試埋其他果茶💕👅回味指數:7/10
去荃灣 當然要去don don donki🤣
去完donki 當然要飲翻杯台式飲品🥤
咁就要揀位於海之戀donki下面的花斑茶社🐆
👉🏻大甲芋頭牛奶(💸$32)
牛奶用左北海道3.6牛奶🍼所以好香又滑
配埋芋頭 呢個組合冇得輸💯
芋頭有粒狀亦有蓉 啖啖都有芋頭味😋
我地仲怕無芋頭味叫左少糖 🙊
估唔到芋頭味好出🤩
好似R小編既少糖人士 建議可以叫微糖💁🏻‍♀️
👅回味指數:8.5/10
👉🏻白桃烏龍(💸$26)
茶底味好濃好香甜🤤
第一次飲入面真係有白桃肉既白桃烏龍🍑