2020-06-15 29 瀏覽
今日去左荃灣食日本菜,呢間餐廳裝修風格好有日本居酒屋嘅感覺,環境雖然唔算好大,但係配合裝修同音樂,感覺有如置身日本。食物方面,佢嘅用料都幾新鮮,而且擺盤好精緻,價錢亦都算合理。燒雞泡魚乾($68)表面燒得金黃,味道帶甜螢光魷魚($58)將新鮮的螢光魷魚加上醬油中醃製而成,魷魚非常新鮮多汁,味道甘香鮮美,送酒一流野菜天婦羅盛合($68)天婦羅炸漿薄身夠脆!明太子玉子燒($88)明太子既鹽鮮配上玉子燒的蛋味香濃,口感柔嫩細緻,絕對係perfect match活赤貝(2本)($88)價錢勁抵,而且質素高,新鮮之餘擺盤都唔會將價就貨壽司:蟹肉粒($28/2本)海膽($68/2本)火炙帆立貝壽司($36/2本)壽司價錢合理,蟹肉粒壽司仲帶啲蟹膏,勁有驚喜。

燒雞泡魚乾($68)
表面燒得金黃,味道帶甜

螢光魷魚($58)

野菜天婦羅盛合($68)
天婦羅炸漿薄身夠脆!

明太子玉子燒($88)

活赤貝(2本)($88)
價錢勁抵,而且質素高,新鮮之餘擺盤都唔會將價就貨

壽司
蟹肉粒($28/2本)
海膽($68/2本)
火炙帆立貝壽司($36/2本)
壽司價錢合理,蟹肉粒壽司仲帶啲蟹膏,勁有驚喜。

2020-06-14 41 瀏覽
上次我食過二人花之套餐後覺得真心唔錯!所以今次就推介成班同事一齊去食好西😂刺身特盛🇯🇵刺身厚切又新鮮👍 而且上碟好有驚喜,真係超級大盤,擺盤精緻💕壽司特盛🍣壽司種類多,我最欣賞係鰻魚壽司,又另一個驚喜都係超級大盤,擺盤精緻💕一整排海膽新鮮而且擺盤又係好靚!食得又影得💕茄子燒🍆有燒嘅味道,配合醬汁加茄子本身嘅汁,真係好好食😆明太子玉子燒🥚玉子好嫩滑,好食到叫咗2碟🙈

刺身特盛🇯🇵

壽司特盛🍣

一整排海膽
新鮮而且擺盤又係好靚!食得又影得💕

茄子燒🍆
有燒嘅味道,配合醬汁加茄子本身嘅汁,真係好好食😆

明太子玉子燒🥚
玉子好嫩滑,好食到叫咗2碟🙈

2020-06-14 38 瀏覽
今日途經荃灣街市附近,見到呢間隱世嘅居酒屋,一於同男朋友試下,真係有勁大驚喜😍佢位於一個商場嘅樓梯旁邊👀,要留意先搵到一入去會有職員主動比酒精搓手液搓下手,同會比紙袋袋住口罩,衛生措施都幾足入面嘅裝修好有心思,好似去左第二個空間咁,可以暫放低工作嘅壓力,好好享受下輕鬆嘅環境佢嘅餐具同紙巾都好花心思充滿日式風格嘅抱枕我地叫左秋葵,刺身盛同天婦羅刺身裝盤上有啲花花🌼,好有心思啲刺身好新鮮,質素唔錯每一塊都好厚身,好creamy, 真係有入口即溶嘅感覺🤤🤤天婦羅仲更驚喜層衣又薄又脆,炸得岩岩好男朋友不停讚好食,差啲比佢食曬🤣炸蝦金黃鬆脆,一食就停唔到

佢位於一個商場嘅樓梯旁邊👀,要留意先搵到

佢嘅餐具同紙巾都好花心思

充滿日式風格嘅抱枕

我地叫左秋葵,刺身盛同天婦羅
刺身裝盤上有啲花花🌼,好有心思

刺身好新鮮,質素唔錯

每一塊都好厚身,好creamy, 真係有入口即溶嘅感覺🤤🤤

天婦羅仲更驚喜
層衣又薄又脆,炸得岩岩好
男朋友不停讚好食,差啲比佢食曬🤣

炸蝦金黃鬆脆,一食就停唔到
題外話/補充資料: 店員中途不時幫手添水,態度好nice好有禮貌 中間可能我地唔係叫set餐,上餐唔記得比碗同醬油,不過同店員講番會即刻補番
2020-06-13
  • 天婦羅真係一定要試下
2020-06-14 31 瀏覽
今日同女朋友嚟咗荃灣呢間日本野食嘢餐廳裝修已經好有日本嘅居酒屋feel貼滿日本海報,燈光柔和播埋日本歌好似去左日本咁而且服務態度仲好好,CP值好高餐牌選擇好多,我哋嗌左...1)極上魚生定食配白米 ($138)入面每一款魚生好新鮮,一啲腥味都冇三文魚籽粒粒飽滿,帶子同牡丹蝦都好鮮甜2) 天婦羅盛合 ($98)天婦羅有炸蝦,南瓜,冬菇,秋葵同茄子炸粉唔厚食落好脆口3)明太子玉子燒 ($88)蛋味好香,明太子好足料食落好有層次,必食推介4)軟殼蟹牛油果卷 ($78)超抵食推介,軟殻蟹炸得好脆配埋牛油果一啲都唔油膩5)煙肉鵝肝多士($88)鵝肝味道濃郁,連埋多士食一啲都唔會油膩
今日同女朋友嚟咗荃灣呢間日本野食嘢
而且服務態度仲好好,CP值好高
餐牌選擇好多,我哋嗌左...
1)極上魚生定食配白米 ($138)
入面每一款魚生好新鮮,一啲腥味都冇
三文魚籽粒粒飽滿,帶子同牡丹蝦都好鮮甜
2) 天婦羅盛合 ($98)
天婦羅有炸蝦,南瓜,冬菇,秋葵同茄子
炸粉唔厚食落好脆口
3)明太子玉子燒 ($88)
蛋味好香,明太子好足料
食落好有層次,必食推介
4)軟殼蟹牛油果卷 ($78)
超抵食推介,軟殻蟹炸得好脆配埋牛油果一啲都唔油膩
5)煙肉鵝肝多士($88)
鵝肝味道濃郁,連埋多士食一啲都唔會油膩
2020-06-13
  • 明太子玉子燒
  • 明太子
2020-06-13 33 瀏覽
今日放假,路經荃灣街市附近,發現一間新開既「居酒屋」,膽粗粗咁入去試下。佢係係一間食麻辣野的樓下。行到入去,職員同入邊裝修都特別有家鄉既風格,慰藉左我思鄉既心情。餐牌款式種類頗多,有刺身、壽司、玉子燒、串燒、天婦羅、和式料理同埋好海鮮價既海鮮,另提供不同類別既日式Sake。我地今次就試左佢既二人套餐,包括有豆腐沙律、五式刺身、串燒拼盤、鹿兒島和牛鍋物同埋味噌湯,另外叫左厚燒牛舌同埋甲羅燒。套餐的前菜 — 麻醬豆腐沙律套餐的五式刺身試完佢既刺身後,覺得佢都幾新鮮,特別係甜蝦同油甘漁。套餐的串燒拼盤另外串燒推介甲羅燒,真心同係日本食既差別不大。蟹殼鋪上了海膽, 拌埋蟹膏一起食真是不得了。最後一定要提既係鹿兒島和牛壽喜燒,和牛肉質幼嫩,經過甜豉油浸透,再蘸上蛋漿,非常好食,但湯底甜度略為過火,令到烏冬稍甜。總括而言,依度環境、衛生、服務都唔錯,可以encore。

餐牌款式種類頗多,有刺身壽司、玉子燒、串燒、天婦羅、和式料理同埋好海鮮價既海鮮,另提供不同類別既日式Sake。

套餐的前菜 — 麻醬豆腐沙律

套餐的五式刺身

試完佢既刺身後,覺得佢都幾新鮮,特別係甜蝦同油甘漁。

套餐的串燒拼盤

總括而言,依度環境、衛生、服務都唔錯,可以encore。
2020-06-12
2020-06-12 42 瀏覽
本人都幾喜歡食日本菜,所以就試一試依間新開張既居酒屋,一入到去,餐廳既裝潢都幾有日本風格,個布局都幾舒服同坐得好舒服,幾適合同三五知己係到吹水食野。同女朋友點左個「花之二人前」套餐,總共有六款菜式,每款菜式既賣相都好靚,好適合打卡,睇得出廚師係擺設食物方面都下左心機😌😌😌第一道菜式係黑松露魚生沙律,本人第一次食黑松露配搭魚生,依個組合都幾新鮮,味道都幾夾😋😋 除左依個沙律外,客人仲可以揀蕃茄沙律同豆腐沙律第二道菜式係燒物,有燒大蔥,雞翼同五花腩。雞翼味道掩得不錯,加些檸檬汁可以提昇味道層次;五花腩一d都唔肥膩,又唔硬,好重豬味。第三款菜式係刺身,有三文魚、甜蝦、油甘魚、帶子同赤身,都幾新鮮同鮮甜!此外,賣相不錯!第四款菜式係鍋物,待應好細心咁將每一件菜料擺入鍋中,鍋入面係壽喜燒醬油!神戶牛入口即融!此外,仲有胡麻醬同蛋汁俾你點牛肉食,真心正!除左神戶牛作為賣點之外,本人覺得個稻庭烏冬都好正,好q 好彈牙😋😋食完鍋物之後,本人同女友都好飽😂😂 但仲有第五款菜式,就係豚肉麵豉湯,味道清新,唔會過咸或濃!最後,就係甜品!甜品係紅豆燒年糕!年糕表面焦脆,入口軟棉得來又有啲彈力牙。另外,個水信玄

最後,就係甜品甜品係紅豆燒年糕!年糕表面焦脆,入口軟棉得來又有啲彈力牙。另外,個水信玄餅都幾清新,有淡淡嘅柚子香,為呢一餐做咗個唔錯嘅收尾。

總結而言,本人覺得性價比都幾高!人均消費大約300 蚊!餐廳冇時間限制,本人與女朋友食左差唔多兩個小時,期間待應都十分細心,不斷為本人添茶同清理檯面!營造一個好好嘅環境比客人去傾偈談心。服務一流值得稱讚。
2020-06-11
  • 豚肉麵豉湯
  • 黑松露魚生沙律
2020-06-11 39 瀏覽
一開門入到去,首先就係覺得餐廳裝修好靚! 環境好舒服!店員安排我地坐低後,緊係即刻打開餐牌睇下有咩食!首先揀左4款刺身,份量有寫明係餐牌,兩個人食啱啱好!全部都好新鮮😋最鍾意帆立貝同蝦!好好肉🤤三文魚、北寄貝、帆立貝同牡丹蝦👇🏽海鰻玉子燒平時食開芝士玉子燒,今次揀鰻魚鰻魚冇泥味,好香! 不過上面啲飯素令到個玉子咸左少少🤏🏽海老天婦羅有七隻海老同一舊茄子熱辣辣食,好脆好香口👍🏾推薦炸雞軟骨上菜先知原來係炸雞個隻外層!有少少辣粉係上面,令到個雞軟骨更香口黑松露海膽炒飯真材實料見到海膽! 仲有蟹肉墊係下面😍雖然炒飯好足料,但黑松露味俾啲黑椒定胡椒味搶左😖😖同埋有時咬到啲炸蒜會有少少苦! 不過整體都幾惹味! 而且好大份!已經嗌左好多嘢食,但又想試下爐端燒,所以就小小地要左個大菇🍄 個調味好特別,酸酸辣辣😋兩個人食到超飽🤣好滿足👍🏾另外不得不提係店員好有禮貌,服務非常好! 推薦呀💯
一開門入到去,首先就係覺得餐廳裝修好靚! 環境好舒服!
店員安排我地坐低後,緊係即刻打開餐牌睇下有咩食!

三文魚、北寄貝、帆立貝同牡丹蝦👇🏽

海鰻玉子燒
平時食開芝士玉子燒,今次揀鰻魚
鰻魚冇泥味,好香! 不過上面啲飯素令到個玉子咸左少少🤏🏽

海老天婦羅
有七隻海老同一舊茄子
熱辣辣食,好脆好香口👍🏾推薦

炸雞軟骨

黑松露海膽炒飯
真材實料見到海膽! 仲有蟹肉墊係下面😍

兩個人食到超飽🤣好滿足👍🏾
另外不得不提係店員好有禮貌,服務非常好! 推薦呀💯
2020-06-10
2020-06-10 51 瀏覽
難得同屋企人去荃灣食飯,見到呢間居酒屋就試下啦!刺身件件都係超厚切,同勁新鮮!一蚊落口就勁滿足,最愛係帶子,鮮甜大粒!壽司好正,平時啲壽司好多都得好細舊魚生,但呢間係魚生大過舊飯好多!食落口時啲魚既鮮味唔會比啲飯味蓋過左!牛舌不嬲係我最愛!呢到既燒牛舌好juicy,入口即溶,鍾意食牛舌既人一定要試下呀!燒牛肉沙律最驚喜既唔係燒牛肉,而係個沙律!啲菜好新鮮,同啲炸蒜一齊食意外地好夾😂呢個係必食!外面既蛋甜甜地,咬到去入面既明太子咸咸地又辣辣地,味道好有層次,想食完一舊又一舊❤️冇諗過上面啲海膽份量咁多,而且好鮮甜,攞黎餸飯食一流!有牛油果既手卷好fresh好消膩
難得同屋企人去荃灣食飯,見到呢間居酒屋就試下啦!
冇諗過上面啲海膽份量咁多,而且好鮮甜,攞黎餸飯食一流!
有牛油果既手卷好fresh好消膩
2020-06-09 28 瀏覽
朋友話最近荃灣有間「花居酒屋」地道又好吃的日本食店。昨晚我們就去食吓!入內的裝修和氣氛令人像去了日本一樣的感覺🤗我俩點1了個「花之2人前」套餐選了個胡麻醬豆腐沙律胡麻醬好清爽配上豆味濃滑豆腐令沙律更清新可口包含三文魚、油甘魚、帶子、甜蝦、赤身各樣刺身新鮮甜美!尤以帶子我最愛吃🥰跟着吃的豚肉串燒入味彈牙、炭燒香雞翼及燒大葱非常惹味再吃就是鹿兒島和牛鍋配手打烏冬,美味吃不停!如果和牛可以大塊些就更好啦😀好欣賞那裏的員工親切又細心地在客人前幫弄熟整個鍋的食物❤我哋又飲了個廚師用心做的濃郁豚肉麵豉湯。最後就是令這晚餐更完美的甜品~紅豆燒年糕及蘆薈水晶花🤗日後會再來吃!
我俩點1了個「花之2人前」套餐
選了個胡麻醬豆腐沙律
胡麻醬好清爽配上豆味濃滑豆腐令沙律更清新可口

跟着吃的豚肉串燒入味彈牙、炭燒香雞翼及燒大葱非常惹味

我哋又飲了個廚師用心做的濃郁豚肉麵豉湯。
最後就是令這晚餐更完美的甜品~紅豆燒年糕及蘆薈水晶花🤗

日後會再來吃!

2020-06-08 38 瀏覽
今個星期心思思想同男朋友食日本野 終於係網上搵到呢間日式居酒屋 呢間居酒屋係一間唔太大既餐廳黎 但一入到去 發覺裝修同風格都好有特色 可以形容為麻雀雖小 五臟俱全!咁我同男朋友就叫左一個花之2人前套餐$588 有齊沙律 串燒 刺生 火鍋 湯同甜品 坐左陣就陸陸續續上菜 第一樣係串燒 分別係豚肉串 雞翼串同大蔥串 三樣之中我最鍾意雞翼串 加埋啲檸檬汁令到佢更加清新!第二樣就係黑松露魚生沙律加刺身拼盤 呢間餐廳既魚生好新鮮 好甜 食得出吾係用平價貨 而且份量都唔少!我本身係一個好鐘意食三文魚既人!呢到既三文魚真心推薦!好好食!而佢既沙律我地都特登叫黑松露三文魚沙律!食到我舔舔脷!跟住就係鹿兒島和牛鍋 呢度既店員會幫你將每樣食材慢慢放入鍋煮 服務一流加分和牛好正 好嫩滑同牛肉味濃 加上日本雞蛋做調味 更加帶出到牛既味道。但唯一美中不足嘅係 個鍋有啲甜!如果冇咁甜我覺得會更加好味豚肉麵豉湯最後就到甜品 聽講呢度嘅甜品每晚都唔同嘅 今晚係水信玄餅同紅豆年糕 兩款都好好食 吾太甜 好清新最後值得一讚既係店員嘅服務態度 每一位都好親切同有禮貌 一見到你隻杯無水 仲即刻自動幫你refill

但唯一美中不足嘅係 個鍋有啲甜!如果冇咁甜我覺得會更加好味

豚肉麵豉湯

2020-06-07
5 分鐘 (堂食)
  • 黑松露魚生沙律
2020-06-08 35 瀏覽
有朋友住荃灣試完一次之後想encore,小弟就join埋一齊黎試新野。門面係喺間食麻辣野餐廳嘅樓梯隔離,都有少少難搵,好在朋友企左喺門口等,如果唔係我自己都搵唔到個入口間鋪應該開左唔耐,聽講仲未拎到酒牌,所以menu都未有得嗌酒飲,美中不足,但全場都已經放置左好多清酒樽做裝飾,都好有日本feel。首先叫左個沙律食,都好refreshing但唔記得影相。然後就到天婦羅盛合上枱,整體粉漿都夠薄同鬆脆,而且熱辣辣上枱,食得出係即叫即炸天婦羅蝦本身係小弟摯愛,通常放題都會食十隻八隻,而依度整出黎嘅比起放題嘅質素高十倍,用料新鮮,仲保留得到濃郁蝦味,只可惜依度冇得任叫。然後就到各款串燒燒雞腎,口感爽口彈牙,唔錯燒紫蘇葉豚肉,唔係間間有得食,見menu有就梗係試下,脆脆嘅紫蘇葉帶住獨有嘅香味配合爽口嘅豬豚肉,正,自己叫黎試啦。牛舌,一向都係配合日式串燒一流,照樣爽口又夠腍,牛舌味濃,非選不可。燒紫薯,其實正常黎講我都唔會係蕃薯/紫薯,就算去BBQ都唔會,但友人叫到,唯有一試,點知一放入口就顛覆左我對佢嘅印象,味道甜甜地同時口感唔會好似平時食嘅昔紫薯咁會有痴牙嘅感覺,正,值得叫。燒茄子,茄子其實更加
首先叫左個沙律食,都好refreshing但唔記得影相。
然後就到各款串燒
燒雞腎,口感爽口彈牙,唔錯

燒茄子,茄子其實更加係小弟唔食list中嘅榜首,由細到大都唔鍾意佢帶少少澀口嘅味道,但見到依串燒茄子上枱,油光閃閃配上木魚碎(?)、茄子燒至微微焦邊,頓時令我對茄子嘅反感大大減低,完全冇理由唔試下。
特制嘅醬汁除去茄子本身嘅澀味,留得返低嘅係少少甜味加上茄子香,而且燒得外脆內軟,冇理由唔食多舊。

明太子玉子燒,玉子燒本身就係小弟嘅喜好,咁耐冇得去日本,梗係要叫黎試下,玉子燒得夠滑夠嫰口,明太子亦夠足料(幅相影到有明太子嗰舊係差唔多最少明太子嗰舊黎)

各人點左total 4款壽司,分別係三文魚籽、鰻魚、油甘魚、火灸三文魚腩
三文魚籽夠新鮮,喺口入面爆炸嘅感覺好正
鰻魚正常,冇太大特別嘅地方
油甘魚算新甜
火灸三文魚腩油分亦充足

最後,Like FB送嘅甜品,我係食唔出係咩黎的,而友人就話係紅豆燒米糕,老實講,我自己就食唔慣依舊野喇,本身以為甜品梗係甜嫁啦,點知得紅豆係甜嘅,白色舊燒米糕就係咸嘅,一下子非常唔慣,口感仲要係燶燶地脆脆地,如果要俾錢叫嘅話我就唔會點喇。
整體黎講,依間係我喺荃灣食過最好食嘅居酒屋,唔知係咪友人細食嘅關係,依個價錢依個份量我都食到好飽,好大機會會翻食,期待餐廳拎得埋酒牌,可以搵串燒黎下酒就爽喇。另一方面,當日嘅"是日推介"menu亦未有機會試,友人就講到條原條刺身魚$168好抵食,可惜當日冇貨,希望下次黎食嘅時候可以試到。
2020-05-27
2020-06-08 19 瀏覽
今日去左荃灣新餐廳花居酒屋, 聽個名就知道係日本嘢啦, 今次叫咗一個二人餐❤️個沙律好有驚喜呀❤️係黑松露嘅刺身 👍佢哋嘅松露味好重真係冇呃秤呀! 套餐入面仲包括咗串燒啦刺身鍋物 🍰麵豉湯同埋甜品, 特別想讚下佢哋嘅服務嘅因為全程嘅和牛喎呢佢哋都會有專人幫我哋住埋好細心🥰咁逐條逐條放入去煮㗎! 黃牛石落去啦肉味好重而且唔會肥膩 好正呀😍 待應說放入去煮幾秒就得㗎喇🤤#花居酒屋 #hkfood #hkfoodie #hkfoodbloggers #tsuenwanfood #japanesefood #荃灣居酒屋 #性價比高 #食物新鮮有水準 #服務好 Menu:

Menu:

2020-06-05 27 瀏覽
星期五晚約左同女朋友食壽司,早一日book左枱,餐廳入面個環境係有驚喜的,與出面荃灣雜亂嘅環境好有分明。前菜叫左個支豆, 暖暖的支豆新鮮好味。海膽壽司,鰈魚邊壽司,鰻魚壽司。壽司整體出色,壽司飯大少適中,唔會鬆散。最喜愛鰈魚邊壽司,入口即溶!拖羅壽司$75,期望高少少,但無預期咁出色。三文魚腩賣晒,唯有試吓個三文魚壽司,三文魚食落無乜味,一般一般。串燒叫左2款,雞腎同茄子,熱辣辣咁上碟,感受到師傅用心製作明太子玉子燒:個蛋好juicy,個蛋俾到驚喜。明太子份量好足,香口好味!最後想講員工都好有禮貌,好用心, 會不停幫客人加茶,完全唔需叫人加。值得一讚!
前菜叫左個支豆, 暖暖的支豆新鮮好味。

海膽壽司,鰈魚邊壽司,鰻魚壽司

拖羅壽司$75,期望高少少,但無預期咁出色。

串燒叫左2款,雞腎同茄子,熱辣辣咁上碟,感受到師傅用心製作

2020-06-03 53 瀏覽
花居酒屋的內部裝修彷照日式風格,一入內感覺像踏進了另一個空間🤩上個週末到訪,明明是中午時分,但入到餐廳就有種深宵食堂的氛圍🤣適合和朋友來把酒聊天🍻👉🏻食物:4/5▪️刺身盛 竹刺身新鮮美味😋款式多,包括三文魚、帶子、呑拿魚、油甘魚、甜蝦、三文魚籽及玉子,每款都有2-3片,適合二人分享👍🏻 ▪️煙肉鵝肝多士邪惡之選😈 第一次嚐到這種配搭,煙肉煙香味,配上鵝肝的肥油,多士軟身帶些許甜味,適合重口味人士🤣▪️咖哩豬扒定食吉列豬扒脆身👍🏻定食配有湯、沙律及三文魚刺身☺️下次找個晚上再來吃串燒😋

👉🏻食物:4/5

▪️刺身盛 竹

▪️煙肉鵝肝多士

▪️咖哩豬扒定食
吉列豬扒脆身👍🏻定食配有湯、沙律及三文魚刺身☺️

下次找個晚上再來吃串燒😋
最近日日係屋企食,食到好悶!所以就約左媽咪係荃灣食晚飯,佢話想食日本野!咁就試下呢間新開嘅-花居酒屋!裝修以深色為主,會提供紙袋比你裝住口罩。唔知食咩好,就決定食-「花之二人前」$588沙律Salad:Black Truffle Sashimi Salad 黑松露魚生沙律魚生份量超多!而且非常新鮮燒物Grilled:Chicken wing+豚肉串+雞翼串+大蔥串要讚燒物燒得剛好,肉汁鮮嫩!唔會變得乾柴!Juicy!刺身Sashimi:三文魚+油甘魚+帶子+甜蝦+赤身有5款唔同既刺身,每款都鮮甜,有質感。鍋物 Hot Pot:鹿兒島和牛鍋+手打烏冬店員會係你面前幫你慢慢放好材料!絕對唔係預先煮好既「一品鍋」。和牛油脂跟肉比例剛好,入口即熔,但唔會太油膩。吸物Soup:豚肉麵豉湯飲得出係用麵豉煮出黎,同平時用粉沖黎既唔同!加左豚肉,令到麵豉湯更有層次,唔同風味!精美甜品 Dessert:杏仁雪糕另外用冰凍住!唔知係唔係圖中既甜品送哂呢!不得不提,店員都非常主動有禮貌!很有熱誠,值得一讚!
最近日日係屋企食,食到好悶!
所以就約左媽咪係荃灣食晚飯,佢話想食日本野!
咁就試下呢間新開嘅-花居酒屋!

裝修以深色為主,會提供紙袋比你裝住口罩。

唔知食咩好,就決定食-「花之二人前」$588

沙律Salad:
魚生份量超多!而且非常新鮮

燒物Grilled:
Chicken wing+豚肉串+雞翼串+大蔥串
要讚燒物燒得剛好,肉汁鮮嫩!唔會變得乾柴!Juicy!

刺身Sashimi:
三文魚+油甘魚+帶子+甜蝦+赤身
有5款唔同既刺身,每款都鮮甜,有質感。

鍋物 Hot Pot:
鹿兒島和牛鍋+手打烏冬
和牛油脂跟肉比例剛好,入口即熔,但唔會太油膩。

吸物Soup:
豚肉麵豉湯
飲得出係用麵豉煮出黎,同平時用粉沖黎既唔同!
加左豚肉,令到麵豉湯更有層次,唔同風味!

精美甜品 Dessert:
杏仁雪糕另外用冰凍住!
唔知係唔係圖中既甜品送哂呢!

不得不提,店員都非常主動有禮貌!很有熱誠,值得一讚!