芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2019-02-11 315 瀏覽
呢間過江龍餐廳風頭一時冇兩到依家仍然見到好多人等位之前食過幾次幾乎次次都要等起碼1個鐘以上至於食物份量真係美國人size碟碟都超級大份但個人認為正餐比甜品更為出色要注意不要點太多芝士類的正餐因為好容易膩而佢最出名既cheesecake老實講唔識欣賞太甜了!同埋唔好一人一件因為一定食唔晒!
呢間過江龍餐廳風頭一時冇兩
而佢最出名既cheesecake
老實講唔識欣賞
太甜了!
同埋唔好一人一件
因為一定食唔晒!
2019-02-11 420 瀏覽
當知道Cheesecake Factory 黎香港時真係好興奮,因爲我好中意食cheesecake!! 不過每次聼到身邊有不少朋友要排幾個鐘隊先食到,所以我等到而家先去試試~當日大概7點半到,到埗後攞左個電子牌,餐廳staff同我地講要等40分鐘先可以入座(預計之内)。由於餐廳無顯示輪侯數字,最後係出面企左大概75分鐘先入座,等等下已經去到9點餐廳走懷舊風格,燈光偏暗黃,講真係有d眼訓HAHA 由於太肚餓既關係,我同個friend即刻點左幾個dish share食釀蘑菇忘記拍了 lol 墨西哥雞肉辣豆濃湯,好似唔太適合我既口味,又酸又咸,飲左一碗已經失去興趣,唯一好既係分量夠大。淨係食呢份牛油果蛋皮脆卷已經飽左,蛋皮脆卷裏面釀左牛油果、番茄乾、紅洋蔥等等,單食味道不太突出,配埋dipping sauce酸酸甜甜幾開胃。不過除非係一班人share食,否則可以嘗試其它菜色~檸檬蒜香大蝦拼黛安牛扒配薯蓉,呢碟真係今晚最出色既一樣,上碟時感覺分量好似相對地少,其實連埋個醬汁同薯蓉係剛剛好!首先黛安牛扒煮得好嫩滑,配埋蘑菇+薯蓉食真係好好味,食多左都唔覺得太膩,而且個檸檬蒜香大蝦都煎得好香,下次

不過每次聼到身邊有不少朋友要排幾個鐘隊先食到

墨西哥雞肉辣豆濃湯

牛油果蛋皮脆卷

檸檬蒜香大蝦、牛扒配薯蓉

檸檬蒜香大蝦拼黛安牛扒配薯蓉,呢碟真係今晚最出色既一樣,上碟時感覺分量好似相對地少,其實連埋個醬汁同薯蓉係剛剛好!首先黛安牛扒煮得好嫩滑,配埋蘑菇+薯蓉食真係好好味,食多左都唔覺得太膩,而且個檸檬蒜香大蝦都煎得好香,下次會想叫一份黛安牛扒

最後叫左咖啡芝士蛋糕,味道偏酸,不是想象中的好味,下次可能叫New York cheesecake最穩陣。
2018-12-11
75 分鐘 (堂食)
檸檬蒜香大蝦、牛扒配薯蓉
  • 檸檬蒜香大蝦拼黛安牛扒
2019-02-11 592 瀏覽
Cheesecake Factory, 網上被瘋狂宣傳而本身自己鍾意食cheesecake就緊係要黎朝聖一下去到既時候門口唔算好多人, 但係都要等位, 店員就比左呢舊野作為等位既憑據到你既時候會震, 雖然睇落唔係好多人, 但係都等左差唔多一個鐘頭先有位蝴蝶粉係出面好少見, 配埋巴馬臣芝士忌廉汁一齊食的確係唔錯但係食食下都會覺得膩, 但係個汁的確係幾好食既水牛城雞翼配左藍芝士醬同埋西芹, 西芹我就冇食到個芝士醬都幾香既, 但感覺就同個雞翼唔係好夾雞翼個醬汁偏酸同辣, 醬汁太多, 令到雞翼既皮都唔脆自己都鍾意食牛油果, 見到係蛋卷好似幾特別就叫左佢好似春卷咁, 包住左牛油果及其他餡料, 個外皮食唔到蛋味牛油果味都唔重, 個人唔太識欣賞呢個菜式最後既甜品就緊係CHEESECAKE啦, 叫左一個士多啤梨味既有三大粒士多啤梨同兩大舊CREAM, 個CAKE唔算太甜, 芝士味都好香, 再配埋CREAM一齊食的確係唔錯今次朝聖既總結就係個CAKE的確係幾好食既, 但個雞翼同牛油果卷就可能唔太岩我口味食品既價錢都偏貴左D, 環境係唔錯既, 但係如果諗住傾計既就建議去其他地方啦, 因為限時既
Cheesecake Factory, 網上被瘋狂宣傳
而本身自己鍾意食cheesecake就緊係要黎朝聖一下

蝴蝶粉係出面好少見, 配埋巴馬臣芝士忌廉汁一齊食的確係唔錯
但係食食下都會覺得膩, 但係個汁的確係幾好食既

水牛城雞翼配左藍芝士醬同埋西芹, 西芹我就冇食到
個芝士醬都幾香既, 但感覺就同個雞翼唔係好夾
雞翼個醬汁偏酸同辣, 醬汁太多, 令到雞翼既皮都唔脆
水牛城香辣雞翼

自己都鍾意食牛油果, 見到係蛋卷好似幾特別就叫左
佢好似春卷咁, 包住左牛油果及其他餡料, 個外皮食唔到蛋味
牛油果味都唔重, 個人唔太識欣賞呢個菜式
牛油果蛋皮脆卷

2018-05-05
45 分鐘 (堂食)
今日同朋友黎食生日飯,所以要等位都專登黎。不過好彩預早6點30就黎到,7點15就有位了。哩度點餐都會送餐包,其實喺度食嘢,份量比一般餐廳大。加埋餐包,真係會好飽,不過真係好香,好脆,唔食唔得兩個人 share 嘅份量真心會有啲太多,不過睇落佢係炸芝士,會好膩,不過其實唔係想像中咁油膩,外脆内軟,不過覺得芝士唔夠香。點佢嗰個甜酸醬,個味道夠晒獨特。芝士四重奏長通粉無想像中咁重芝士味,覺得可以 creamy 一啲,其實食落都幾重蕃茄汁味,酸嘅味道,重過芝士味。不過,整體味道,撈埋中間嘅cream cheese, 係幾好食嘅。覺得個長通粉可以再煮軟啲,會入味啲。我行左去個cake counter 嗰度臨時 request 話我想慶祝朋友生日,問佢可唔可以加蠟燭,佢上碟嘅時候仲加左朱古力字好有心!不過食落個 oreo cake 係好實好硬嘅 cheese cake, 好 rich 嘅 cheese 味,不過兩個人 share 都唔係咁容易,而且真係有啲過甜。
餐包

芝士四重奏長通粉

Oreo  dream  extreme  cheese  cake
15 分鐘 (堂食)
生日
餐包
芝士四重奏長通粉
2019-02-10 310 瀏覽
呢間餐廳每次都要排隊,但佢真係大件夾抵食,味道仲好好,啱晒一班人嚟食!•🥙牛油果蛋皮脆卷($148)🔸4/10因為有我最鍾意嘅牛油果所以我叫咗呢一個菜,材料仲有蕃茄乾,紅洋蔥,芫荽,配埋羅望子腰果沾醬,食落味道冇咩特別,算係呢一間餐廳裏面比較唔好食嘅一道菜💬•🍝雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼面($188)🔸8.5/10每次黎親必嗌佢嘅pasta系列,因為試過幾款都真係好好味!呢一款色香味俱全,個醬加咗檸檬本身以為會怪,結果食落味道好夾,非常之清新,中和左忌廉嘅油膩感,食極都唔會膩!雞肉幾嫩滑,份量好多😋大推♥️

🥙牛油果蛋皮脆卷($148)🔸4/10

🍝雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼面($188)🔸8.5/10
  • 雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵
2019-02-08 1067 瀏覽
今次已經唔係第一次黎cheese cake factory,之前7點幾8點去每次都等好耐,今次5點幾見肚餓就走去食,果然即刻有位比我地入。今次同朋友兩個人叫左個烤蒜雞肉蝴蝶粉,釀蘑菇同Oreo cheese cake。其實一向覺得cheese cake factory最好食既唔係甜品,係前菜同pasta。個蝴蝶粉蒜香好足,芝士味濃,叫一份share最好。然後今餐令我最驚喜既係釀蘑菇,聽個名一般,但係食落去真係好好食。佢淋既芝士汁少少酸,但係芝士味好正,加上釀入去既料都好好味,誠意推介!Oreo cheese cake就正常發揮啦,不過食完主菜太飽,食cheese cake真係食唔落。。

烤蒜雞肉蝴蝶粉
釀蘑菇
Oreo  cheese  cake
烤蒜雞肉蝴蝶粉
釀蘑菇
2019-02-06 520 瀏覽
這次部門的團年飯選址芝樂坊,感覺不錯!由於我們人數太多,所以早已預先訂座,並由部分同事提早前往入座、點菜。上菜速度很快,美食份量相當充足。其中最欣賞的是:餐湯——非常足料!湯料(包括薯仔、蘑菇、洋蔥等)非常充足,亦因為湯料有點多,導致湯的口感比其他餐廳的白湯稠,但仍不失為美味的白湯!脆焗釀薯寶——非常香口的小食!薯寶非常脆口,中間釀了芝士、煙肉及香蔥,非常惹味!炸魚薯條——炸魚炸衣尚算薄脆,魚柳尚算新鮮,薯條為粗款薯條,香脆不油膩,略嫌份量少了一點。巴馬臣芝士蒜蓉包——令人非常驚喜的蒜蓉包!麵包口感佳,內裡釀了薄薄的巴馬臣芝士和蒜蓉,各方面的味道平衡得很好!吃過後口腔亦不會殘留蒜蓉的尷尬味道!回頭率100!水牛城雞翼——非常惹味的雞翼,香辣有勁!美味!回頭率200!意式肉腸及蝦粗管通粉——美味的長通粉!鮮蝦爽口,醬汁香辣,佳!可惜芝樂坊的薄餅就相對失色了,瑪格麗特薄餅就只是芝士、蕃茄醬和肉腸,平平無奇。另外還有一點,就是餐廳只有長形餐桌,大伙兒飯聚的話無論是傳菜還是談天都有點不便。
這次部門的團年飯選址芝樂坊,感覺不錯!

由於我們人數太多,所以早已預先訂座,
並由部分同事提早前往入座、點菜。

上菜速度很快,美食份量相當充足。

其中最欣賞的是:

2019-02-01
午餐
2019-02-05 354 瀏覽
我愛吃蛋糕更愛吃芝士蛋糕,今天來到這家餐廳正合我意。除了主菜的意粉外,我和朋友分別點了一款芝士蛋糕,芝士的香味很特別而且濃郁,配搭其他口味,例如朱古力及藍莓都令人賞心悅目。雖然還有很多其他產品,但真的飽了。相信會來第二次。
2019-02-02 480 瀏覽
第一次是朋友聚會,初嚐cheesecake,當日食的cheesecake同牛油果沙律一試難忘,所以襯假期再黎食第二次,順便試其他菜式。星期日下午兩點多,仍然人山人海,本以為接近tea time,可以等候較短時間,最終等了差不多一小時。職員會比部機仔,話有位就會通知客人,但部機無震過,我們二人逛了一小時左右回去就有位了。點餐後,每位女士必到地方,想定食咩甜品今次點了Everything pizza 和水牛城雞翼,pizza有磨菇、辣肉腸、芝士等配料,pizza皮軟硬適中,好似係外國食的pizza一樣。水牛城雞翼的醬汁,比較似墨西哥風味,個人較喜歡雞翼配紅色的醬,白色醬是濃郁芝士口味亦帶酸味,與配菜西芹比較夾,因為他們份量比較大,waiter都擔心我地食唔完,最後見我地食得哂比個我們,其實可以打包的,最後當然唔小得cheesecake ,是日點了青檸cheesecake,我個人覺得較酸,但同行友人反而覺得好清新,不過總括黎講,喜歡芝士的人一定會喜歡芝樂坊的!

點餐後,每位女士必到地方,想定食咩甜品

60 分鐘 (堂食)
2019-02-02 334 瀏覽
聽左好耐人地話正正正。人地話排好耐,今次我故意平日下午去,又唔洗點排,但平日經開晚上九點幾都勁多人。。份量好多,味道有點膩如果食哂的話。。幾個人share 就非常好了。。。但cheese cake 真係好正。。。如果鐘意無咁甜的話就叫返原味好了。。焦糖真係好甜。。但好似我咁中意食甜就岩哂。。其實仲有好多隻味。。下次要再試下其他。。

同好姊妹食完正餐, 有人提出欠缺一點甜😂甜品始終係由另一個胃所容納, 無論正餐食到幾飽, 人體真奧妙🤩要排cheesecake factory 堂食至少四十五分鐘以上, 幸好cheesecake 另外提供外賣自取😌一大班食客圍住蛋糕櫃左揀右揀, 我地都偏好朱古力🍫, 三個人打算叫兩件share 😋Oreo cheesecake 比較甜, 好彩有件coffee and cream 中和一下美國嘅重量級甜品, 食幾啖已經有d膩😅幸好戰友們都順利將兩件cheesecake 完美KO 大家先滿足咁散去😌

Oreo  cheesecake,  coffee  and  cream  supreme  cheesecake

2018-12-26
15 分鐘 (外賣自取)
聖誕節
  • oreo  cheesecake
  • 咖啡忌廉朱古力芝士蛋糕
2019-02-02 350 瀏覽
平日夜晚黎食 都等左半個鐘到 好彩附近有野行下 裡面坐感覺偏暗 menu都有幾多選擇 真係睇左一陣先叫到野 Nachos - 見到係主打野實冇死 一黎到真係哇左聲 一個蒸魚碟咁大!! 綠色個個係 avocado 白色個個應該係sour cream 每一塊nachos都有芝士 好邪惡黎完個 nachos 又食完佢d包 我地兩個已經飽左5成 燒春雞一到 又係蒸魚碟咁大 份量十足 不是d肉有小小老 薯泥反而幾好食 仲有薯仔皮 Oreo milkshake 飲落似好多orea打碎加小量奶 好甜好流Mai thai 主打cocktail 一開始飲落一般 耐d唔錯 Raspberry lemon cheesecake cheesecake底林 加埋d whipcream食唔錯 除左野飲同cheesecake外 其他野都要打包 如果一兩個食真係叫一個main就夠
平日夜晚黎食 都等左半個鐘到 好彩附近有野行下

裡面坐感覺偏暗 menu都有幾多選擇 真係睇左一陣先叫到野

每一塊nachos都有芝士 好邪惡

不是d肉有小小老 薯泥反而幾好食 仲有薯仔皮

2019-02-01 336 瀏覽
The Cheesecake factory在尖沙咀已開業一段時間,甚至連便利店都出埋cheesecake factory既芝士蛋糕,可謂人氣爆燈!想食左好耐,但每次門口都排左超超超多人,莫講話係閒閒地要等2個鐘,係直情拎飛都拎唔到,因為會full左!適逢老公快生日又遇上放假,決定5:45就黎會一會佢,終於唔洗等!(但食到一半大約6:30已經坐滿晒人!)一入門口既cheesecake櫃真係好吸引,會令你未叫野食已經在考慮叫邊款蛋糕🍰!前菜叫左炸蟹丸(迷利版蟹餅),因為知道呢度既菜式全部好大碟,所以我地都唔敢叫蟹餅,驚食唔晒,所以退而求其次揀呢樣!上菜時熱辣辣,但食落唔係特別重蟹味,唔太驚喜。墨西哥乾辣椒雞粒長通粉👍🏻👍🏻👍🏻呢個長通粉非常好食!十分驚喜!個醬有芝士味,配埋長通粉,汁會掛上通粉及流入通粉內,咬落會流返出黎,質感好正!個汁又唔會太膩,而且起出面係食唔到呢個味,絕對值得一試!!乜都有薄餅,芝士足料,拉絲效果出眾!平日唔能夠食多過2塊pizza既我都食左3塊!不過真係好大份,2個人食既話食完已然好飽!輪到餐廳重點———芝士蛋糕!老公生日所以佢點既寫左生日快樂🎈🎉佢果款朱古力味好

輪到餐廳重點———芝士蛋糕!
老公生日所以佢點既寫左生日快樂🎈🎉
佢果款朱古力味好重,因為我唔多食朱古力,所以我會覺得好膩同太濃,但佢就食到津津有味!
我叫左原味,呢件蛋糕看似平凡,冇花巧既裝飾,但食落係與眾不同既芝士蛋糕口感!芝士軟滑creamy,唔會硬及起粒,入口芝士開始融化,真係一絕!!

重點記住:真係好大份,唔好眼闊肚窄!
2019-01-29 380 瀏覽
以為過左個熱潮, 我地四個人食..點知今時今日都仲要等一個幾鐘...四人食, 平日夜晚6點鐘開始排, 7點半先有位 . 肚餓既就打底先好排...其實今次食第3次..如果吾識叫, 真係幾伏..我都試過一次.. 所以最好叫之前問下WAITOR 意見.. (有D吾識講中文(佢話). 所以有心理準備要講英文)1) 雞肉牛油果SALAD ($3XX)佢講MENU 有2個牛油果SALAD, 我叫最貴果個.. 好味但嫌偏貴... 不過坐落黃金地段, 食鋪租價囉2.意粉 -普通,所以吾寫食後感啦.提一提叫佢地加芝士.. 佢D芝士比第2 D西餐廳靚芝士. 3. 巴馬芝士香草雞雞肉剛剛好, 吾粗口. 連旁邊D薯蓉都好好味..4.原味CHEESECAKE未食過CHEESECAKE 等於未去過CHEESECAKE FACTORY.. 叫黎又可以免費寫字玩下. 總結: D野好大好多.美國SIZE . 大家就住叫.  依D食環境LOR. 我個人覺得食物味道COMPARE  WITH 價錢都吾算抵食改善地方係. 吾係好夠WAITOR. 叫好耐先有人應...可能地方大。。。。

肚餓既就打底先好排...

1) 雞肉牛油果SALAD ($3XX)

不過坐落黃金地段, 食鋪租價囉

2.意粉 -普通,所以吾寫食後感啦.

提一提叫佢地加芝士.. 佢D芝士比第2 D西餐廳靚芝士.

3. 巴馬芝士香草雞

雞肉剛剛好, 吾粗口. 連旁邊D薯蓉都好好味..

4.原味CHEESECAKE

2019-01-28
120 分鐘 (堂食)
紀念日
  • 雞肉牛油果SALAD
  • 巴馬芝士香草雞
2019-01-28 248 瀏覽
工作得咁辛苦,放左工梗係要食餐勁既補數啦!常言道:「甜品是女人的第二個胃。」同時食甜品都係減壓良方,所以我好鍾意食甜品獎勵自己。呢間餐廳食cheesecake 出名,同時亦有好多款cheesecake俾你簡,令我好有選擇困難症,唔知簡邊款好!諗左半個鐘,終於簡左檸檬芝士蛋糕,檸檬的清新加埋芝士,令我本身胃口不佳,都食多左幾啖!呢間好多人排隊,我地都等左成差不多45分鐘先入到,不過食佢甜品都值得既!不過佢d小食同粉好大碟,一碟都有2-3人的份量