芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2019-05-04 410 瀏覽
Cheesecake Factory 嚟香港開店時宣傳都幾犀利,雖然我都喜歡食 cheese cake ,但就無話要特登要去潮聖,咁啱呢半個月有 pop up store 喺沙田,咁就兜小小路去買嚟試啦 😜原本想買 2 件,去到見件頭都唔細就買一件算,返到屋企已經比人話 $80 件咁貴 😐 我都係想一試啫。 。 。我 5 點幾食咗隻蕉,到 9:30 再 share 食件 cheesecake 都食唔晒,件餅實在太甜太漏,餅面有一大 pat 朱古力甜到食唔到,要"了"開佢, cheese cake 好香,但咁大件好漏,餅底個朱古力底比較無咁甜。好彩我明智買咗一件啫。

好彩我明智買咗一件啫。

蕉糖山合桃龜紋芝士蛋糕

外賣自取
2019-05-04 428 瀏覽
尖沙咀港威商場地下啲芝士工房芝樂坊餐廳,絕對是䒦士人的美食天堂。想不到這裏的餐包也有質素,當中黑糖麵包加上牛油後香甜可口,比白麵包更甜蜜和鬆軟。還可以 refill。吃芝士蛋糕之先,來個正餐。美式炸雞扒配上意大利雲吞:雞扒炸得適中,薄薄的炸皮很香脆,雞肉仍然保持嫩滑的質感,味道調得不錯。牛油果墨西哥烤卷:厚厚的牛油果嵌在其中,一邊咀嚼墨西哥烤餅,一邊滲出清香而柔柔的牛油果肉。牛油果 fans 必食!來過凱撒沙律,先竭一竭,以蔬菜清一清烤炸帶來的熱氣。也不要吃得太飽。全場的亮點就在這刻,留肚也是為了這一刻。款式多到搞不清的芝士蛋糕盡在這裏!紅絲絨無敵芝士蛋糕 (Ultimate Red Valvet Cake Cheesecake):香純芝士 + 醒神的紅梅 + 甜滑白 cream = Cheesecake 的極品不用多說,這一份必吃。Oreos 夢想芝士蛋糕 (Oreos Dream Extreme Cheesecake):極極極濃的朱古力和厚芝士,已經覺得 too much。這一類的美食餐廳,都是一大班人來吃,品嚐多幾款菜式和芝士蛋糕最為實際。By CalvinCanEat

吃芝士蛋糕之先,來個正餐。

凱撒沙律

不用多說,這一份必吃。

Oreos  Dream Extreme Cheesecake

By CalvinCanEat

慶祝紀念
紀念日
凱撒沙律
2019-05-03 306 瀏覽
是日早左收工,行過尖沙嘴返屋企,有啲肚餓想食漢堡包,但見海港城周圍都超多人,碰下運氣去芝樂坊睇下有無位,點知1條友又有位,入去坐吧枱位,叫左個old fashion漢堡,配薯條。個漢堡扒煎得好香,入面仲好多肉汁,佢配菜係生菜、蕃茄同青瓜,雖然青瓜係少左啲,但都好味,咬落去好多肉汁,而青瓜等配菜中和油膩感覺。薯條方面就比較乾身,有啲硬左啲,雖然配左茄汁,但都係硬左啲,一上碟時熱辣辣最好食,就算凍左都仲脆,算唔錯。

2019-05-02
2019-05-03 399 瀏覽
特別喜歡食芝士蛋糕,但是懷孕之後就沒有怎麼食芝士蛋糕,就來卸貨,終於說服老公出來食芝士蛋糕。自從cheesecake factory開來香港,還沒機會來試下。之前有係美國食過,不過印象並唔深刻,所以決定再過來試味。因為打算食芝士蛋糕,所以便叫了比較輕便個小食。選了牛油果脆皮卷和美國鄉村小漢堡。牛油果卷配上紅菜頭蘸汁風味獨特,但係食到第二個時,會覺得太炸,有點膩。小漢堡味道OK,麵包鬆軟肉也多汁。然而,重點中嘅重點嘅芝士蛋糕部份卻讓人失望,甜到難以入口,肉桂嘅部份太過突兀,即使配上茶都沒法平復那種甜膩,最後只能放棄。

2019-05-02 431 瀏覽
*錢就有份我比,免費試食就無我份。*所以此文非膳稿,連coupon都無張。上回講到自己同朋友返大陸食好野,被發現無帶埋佢一齊。被埋怨多天,終於今次帶佢黎食Cheesecake Factory。免不了講的是平日排隊好多人,萬幸今日適逢強國大假日前夕,未見太多強國人出沒,倒是前面一面5位魚生國家庭在排隊。入內見到傍邊的侍應們正在為剛離去客人的枱進行清潔,由枱面去到枱底,把整張枱都翻出來清潔,我對這間餐廳的整潔是充滿信心的。首先來的是炸芝士通心粉,天哪,網評上常說的“每個人食2粒就夠”百思不得其解,一食便知其芝士味濃郁,非肚仔已經塞滿肚子,而是膩感充斥著整個胃。淺嘗即可,點到即止。推薦每人食1粒即可。然後很快,30周年朱古力芝士蛋糕就到。朱古力間夾入了杏仁,是石板街的味道。朱古力配合芝士,難怪女朋友如此喜歡。由於未有試其他芝士蛋糕,所以無法給予推薦,唯一注意一個蛋糕一個人難以完全吃下。2個人分一個蛋糕足夠已。最後帶著滿肚子的芝士回家。

炸芝士通心粉丸

30周年朱古力芝士蛋糕

最後帶著滿肚子的芝士回家。

炸芝士通心粉丸
30周年朱古力芝士蛋糕
2019-05-01 442 瀏覽
Cheesecake Factory 開將以黎都多人排隊,好多時夜晚去到見到都唔想等。今次我地3個揀左食2點後嘅時間,去到拎左個pager,等左30mins就有檯啦。其實menu上好多款都想試,結果我地揀左一個熱食頭盤,長通粉同埋2件cake。熱食頭盤係蟹餅$188,原來一碟只得3件,果然好珍貴。蟹餅炸到金黃色,食落都幾多蟹肉。仲可以配上芥茉及他他醬。芝士四重奏長通粉$168 長通粉配上4款唔通嘅cheese,好芝味。cheesecake factory點可以唔食蛋糕,要喺咁多款之中揀到都唔係易事。我地望完menu,當然走出去蛋糕柜望下啦,點知仲難選擇左。最後,我地揀左必試嘅無敵紅絲絨芝士蛋糕$80(因為餐廳signature),再加埋朱古力榛子脆脆芝士蛋糕$80。兩件cake都有一大舊cream,可以配埋cake一齊食,cream打得幾滑。兩款cake我較喜愛紅絲絨,蛋糕分左3層,感覺好match,唔太甜。至於朱古力+榛子,相信唔需要講都知好甜,好適合喜歡甜嘅朋友。飲品係皇家焦糖咖啡同埋Classic lemonade,lemonade要叫少甜。

30 分鐘 (堂食)
  • 芝士四重奏長通粉
  • 無敵紅絲絨芝士蛋糕
2019-04-28 1523 瀏覽
依間餐廳長期都處於一個排隊狀態,就連攞籌都排出天際😂😂收工時間18:45嚟到都排左15分鐘先攞到籌,究竟係咪真係咁好味?炸芝士通心粉球$136先講下啲比較正常嘅食物,外層炸得香脆,入邊嘅芝士通心粉亦都好重芝士味,兩樣野加埋一齊都幾夾。烤蒜雞肉蝴蝶粉$188首呢碟野都幾大碟,每碟蝴蝶粉都有陣陣蒜香味,加上其他食物有啲失水準,呢碟野就比較受歡迎,填肚之選。香脆蟹肉球$92首先份量已經少,冇乜蟹肉味,細細粒十分唔抵食。水牛城香辣雞翼$178第一個感覺好酸,第二個感覺好鹹,我唔知傳統嘅水牛城雞翼係咪咁嘅味道,但係今次食呢個就唔係好啱我口味。芒果青檸芝士蛋糕$78呢件係我朋友叫嘅,佢形容係過分地酸,酸到食到一半已經放低左。GODIVA 朱古力芝士蛋糕$80呢件就過甜,GODIVA本身已經甜,加埋佢個蛋糕就甜到漏,非常重口味。長期排隊熱店,但沒我預期中美味😂除了炸芝士通心粉球不俗外,其他都不太合胃口,水牛城雞翼帶攻擊性的酸味(友人描述),炸蟹球沒蟹味,芝士蛋糕可能點錯口味,特濃朱古力過甜,芒果青檸過酸,兩件蛋糕都十分膩,個人覺得不太值得排隊來試小總結:性價比低,味道重口味,實在唔明點解日日都大排長
炸芝士通心粉球$136
炸芝士通心粉球

烤蒜雞肉蝴蝶粉$188
蒜香雞肉蝴蝶粉

香脆蟹肉球$92
首先份量已經少,冇乜蟹肉味,細細粒十分唔抵食。
香脆蟹肉球

水牛城香辣雞翼$178
水牛城香辣雞翼

芒果青檸芝士蛋糕$78
芒果青檸芝士蛋糕

GODIVA 朱古力芝士蛋糕$80
GODIVA 芝士蛋糕

小總結:性價比低,味道重口味,實在唔明點解日日都大排長龍。
2019-02-20
45 分鐘 (堂食)
炸芝士通心粉球
蒜香雞肉蝴蝶粉
2019-04-28 287 瀏覽
等左成兩個鐘先有得食😭😭餐廳環境紛暗 有啲似賭場😂個烤蒜雞肉蝴蝶粉真係好開胃好好食😍本身好怕個蝴蝶粉會好粉好厚身 但佢加埋啲醬料係超級入味呀👍🏻個cheese cake 都幾好食又唔會太甜 但可能食得太飽食幾啖就覺得好膩 如果食左一半都冇 曬左個cake 😭😭所以如果真係想試個cake 建議幾個人share 或者叫少個飯🤔另外值得一提嘅係侍應嘅服務 呢晚朋友同我慶生 原來佢地同侍應order 左個birthday cake 🍰 比我 而侍應都好配合 令我有一個surprise 嘅晚上☺️
  • 烤蒜雞肉蝴蝶粉
2019-04-28 315 瀏覽
鍾意食芝士的朋友仔,點可以唔黎呢間主打芝士蛋糕的餐廳🥰🥰🥰但記得早D黎丫,星期六夜晚5點幾到,都要等到630先入到丫⏰————————————————————————🧡檸檬紅桑子芝士蛋糕 🍰($80)由於呢間餐廳的主食都比較重口味,所以甜品推介大家呢款。最頂一層係酸酸的檸檬🍋芝士,食落好清新。下層係紅桑子和蛋味蛋糕間隔住。蛋糕配有紅桑子醬和cream,口感更加豐富。不過紅桑子醬真係好酸,千期唔好點太多呀😂😂😂呢件真係食飽主餐都可以食哂住全件,不會太甜或太膩👍🏻👍🏻👍🏻————————————————————————🧡雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵呢碟份糧好大,蒜香檸檬忌廉汁味道好濃好creamy,幼麵相當入味。可惜雞胸肉就麻麻地,肉質比較老,沒有咬口感,有點失望😞可能轉用雞排會比較好味😂😂————————————————————————
————————————————————————
🧡檸檬紅桑子芝士蛋糕 🍰($80)
🧡雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵

2019-04-27 285 瀏覽
呢間對The cheesecake Factory嘅名氣一直都好高,所以趁我朋友呢一個月生日我哋就搵個機會去試吓啦,我哋嗰日大約七點鐘去到,都要大約等位一粒鐘,睇得出佢嘅名氣都冇下降到嘅🥳🥳🥳🥳🥳免費嘅黑糖包果然名不虛傳,黑糖嘅味道好濃,而且啲包都係焗熱左先比客人嘅,所以真係外脆內軟,好好味🤤🤤🤤而我同朋友都另外再叫咗pizza,Pizza嘅份量超大,而且配料都好豐富,食完真係好滿足🥰🥰🥰🥰

2019-04-27 371 瀏覽
這店經常門口企滿等入座嘅客人, 而每次問都說要等兩小時以上, 每次都被"大"走, 而這晚由於要去附近買點東西, 所以先拿no. 她們會給一個電子儀器到差不多輪到的時候, 儀器會振動提示,她們說這晚大概45分鐘, 果然在45分鐘後提示來了,內進環境較昏暗, 座位寛敞, 服務一般, 食物沒有叫什麼頭盤開胃菜了, 直接就來柯打主菜,麵包藍的麵包有兩種, 烏卒卒的黑粿麥包超富粿麥香氣, 質地比法包好多了, Spagetti and Meatball $208 稍稍貴了點但份量是足夠3/4人吃的, 個茄汁係用新鮮蕃茄煮嘅,鮮茄味濃但又沒有太多水, 完全可以足夠這一大碟意粉沾上, 雖然意粉係用乾麵條煮成的但一點也不比新鮮做的差, 肉丸三大顆, 牛肉味濃, Fish Taco $178 雖然炸魚唔算太大size但食埋配菜應該一般人都滿足了, 不過係咪人人都可以接受烚的黑荳?就真的好難講, 還有旁邊的一堆米飯, 鱈魚肉都算有魚味嘅, Original cheese cake $75 芝士質地係超級軟滑但又同Mascarpone cheese嘅滑度唔一樣,多一份奶香亦可以叫做"漏" 旁邊的忌廉似就咁唧出

她們說這晚大概45分鐘, 果然在45分鐘後提示來了,

Original cheese cake $75 芝士質地係超級軟滑但又同Mascarpone cheese嘅滑度唔一樣,多一份奶香亦可以叫做"漏" 旁邊的忌廉似就咁唧出來嗰隻但其實唔係既成品嘅唧裝忌廉而係口感好滑而欲罷不能的邪惡忌廉
, 如果減肥嘅人千祈唔好掂,

Lemon Tea $39, Coffee $44 茶/啡OK!

有機會會再來又或者外賣蛋糕回家吃,
2019-04-01
45 分鐘 (堂食)
  • 原創芝士蛋糕
  • 餐前麵包
2019-04-26 241 瀏覽
It was Friday night and my friend and I decided to treat ourselves to a nice meal!So cheesecake factory it was.When we went to the reception, they already stated it would be at least a 60-minute wait. We expected that.While we were waiting, we went elsewhere to have dessert so we did not order any cheesecake this time.When we got our table, we already made up our mind what to order, we waited a while to get the waiter's attention as everybody seemed a little busy, but they were still nice and sm

When we got our table, we already made up our mind what to order, we waited a while to get the waiter's attention as everybody seemed a little busy, but they were still nice and smiling.

We got our food pretty fast and we immediately dug in.

The first time I went to Cheesecake Factory it was in San Francisco, the plates were so big and delicious they swept me off my feet.
Yet my experience this time is a little bit inferior to my last experience, but it was also possible that I had set my expectation too high.

The fried fish on the fish taco was a bit small, and the batter was a bit thick. Could be much better.

Penne was good, sauce is yummy, could have more chicken.

We only managed to finish half of the dishes and the waiter very nice helped us split our takeaway in half.
The day after, I reheated the food and they were still good!
Fish Tacos
PASTA DA VINCI
Avocado Eggrolls
2019-03-08
70 分鐘 (堂食)
PASTA DA VINCI
Avocado Eggrolls
  • Pasta Da Vinci
2019-04-26 19544 瀏覽
6點左右到,未齊人所以排住隊等。大約7點,餐廳就會俾嗶嗶機你,代替唔駛排係門外等。等左大約30mins,入到餐廳,見到都有幾張空枱。叫左Chicken Parmesan "Pizza Style" 雞肉"pizza"($198),Factory Burger 芝樂坊漢堡($168),White Chocolate Caramel Macadamia Nut Cheesecake 白朱古力焦糖夏威夷果仁芝士蛋糕($78)。首先,餐前會有一籃麵包,另外配有牛油。黑麵包有陣香味,有d似黑糖紅棗既味道咁,。麵包外皮厚身少少,但入面軟。而白麵包就少左陣香味,相比黑麵包,鬆軟少少。不過如果唔鍾意食硬包既人,可能會覺得難硬。尼個"pizza"超級大份,就好似平時食既pizza既size,但係全部都係肉黎,用雞胸肉製作成pizza底,再係面頭加蕃茄,芝士,仲有天使麵。佢個批底非常厚,啖啖都係肉,所以要食d天使麵中和下。食到一半,已經feel到好"濟"好飽。食肉獸唔好錯過尼個主菜。漢堡包可以配薯條/沙律,或者加錢升級蕃薯條。漢堡包又係好大份,即使切開左一半,每一半都有手掌咁大。雖然有少少拉絲,但芝士量唔

叫左Chicken Parmesan "Pizza Style" 雞肉"pizza"($198)Factory Burger 芝樂坊漢堡($168)White Chocolate Caramel Macadamia Nut Cheesecake 白朱古力焦糖夏威夷果仁芝士蛋糕($78)

餐前麵包

Factory Burger 芝樂坊漢堡

漢堡包可以配薯條/沙律,或者加錢升級蕃薯條。漢堡包又係好大份,即使切開左一半,每一半都有手掌咁大。雖然有少少拉絲,但芝士量唔多,牛肉係好厚身多汁,其他配料就一般般,醬汁唔係好多。不過同我想像既有d出入,以為好似平時食既漢堡包既軟身圓形麵包,但原來都係硬身麵包。所以為左用力硬個包,入面d餡好似跌哂出黎。薯條炸得唔錯,熱辣辣,粗身,亦係量多。

就算食到好飽,都要試一試芝士蛋糕。有2大球忌廉,淋上焦糖醬。芝士蛋糕硬實得黎入口軟滑,加上果仁香口,又有焦糖,超夾。總知好食。

整體,要食芝士蛋糕,人少既話主菜就唔好嗌太多,又或者嗌d輕盈d既。
2019-04-23
30 分鐘 (堂食)
餐前麵包
2019-04-25 221 瀏覽
星期六喺海港城行街,突然想食西餐就去咗呢度,本身以為要排到七彩,拎位時佢話要等50分鐘,但因為冇野做,咪邊坐邊等囉。幸運地最後等左15分鐘就有位。一坐低就落單,所以食物好快到。叫左pizza 同pasta,兩樣都不過不失啦。本身以為好大碟,又唔算喎!我地兩個大人一個bb 剛剛好。侍應服務好好,見到我仔,又拎好多貼紙俾佢,又問佢要唔要水,可能因為唔太忙。最後買埋Godiva chocolate cheesecake 返屋企做宵夜,勁甜,食左幾啖就頂唔順,要分幾餐食喇!

2019-04-13
15 分鐘 (堂食)
如果係尖沙咀想搵個地方hea,Cheesecake Factory都算出色,因為氣氛唔錯,幾relax幾chill。同埋而家去唔使排隊,食野有冇時限,服務質素又好。基本上真係可以當係一個Hea嘅地方,仲有好多嘢食添!/雖然佢叫Cheesecake Factory,但係唔係真係淨係得Cheesecake食嘅。就好似澳牛唔係得牛食,Ruby’s Tuesday唔係Tuesday先有得食。✌🏻😀其實呢度咩都有得食,我(小編)今次就叫咗個炸通心粉芝士球🧀。/呢個芝士球真係唔建議一個人食!唔係因為唔好食,係因為入面有好多芝士同埋有通心粉,食兩粒已經好濟好膩🤰🏻。另外有ddddd不足嘅地方就係佢有個肉醬係served埋一碟嘅,所以擺得耐個芝士脆皮會林左😟。我自己就鍾意食脆卜卜既野!如果肉醬分開上好啲🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️。但世事豈能盡如人意。/最後,呢度除咗係一間食嘢嘅地方,其實都可以飲野Happy hour🥂🍻🍺。有bar枱,high table,regular table,咩table都有咁濟,但係就冇table tennis囉lol😉。—#allisonfootforfood #hkfoodsta

#allisonfootforfood #hkfoodstagram #hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkfood #hkgoodfood #食好西#相機食先 #foodie_son_allison #cafe #HABITU