芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2019-05-22 174 瀏覽
紅日來到了,鐘意吃cheese葛我,趁住尼個可以放鬆下心情葛短假期,call上閨蜜一起吃!吃!吃!來到位於尖沙咀葛芝樂坊餐廳The Cheesecake Factory,見到餐牌都係cheese葛我就已經雙眼發光兼嘴巴都忍唔住想快點吃翻淡了,店內好多人啊,為咗食,唯有堅持排隊然後繼續感羅住個提示取餐葛電子牌等落去;點咗全係有芝士葛美食,一份Factory Burger、一份Chicken Parmesan,一份White Chocolate Macadamia Nut Cheesecake;,而且每一個葛分量又足又大,價錢又親民,好食葛嘢就有据多人等待兼買葛理由,難怪感多人來品嘗了,真係非常值得一試伽!
5 分鐘 (堂食)
2019-05-21 223 瀏覽
每次經過cheesecake factory 人龍都好長 香港人 為咗食嘢 真係好有耐性...... 十一點半 來到食lunch 等咗15分鐘 算係 短時間兩個女孩子 order一個意粉 一個沙律 一碟雞翼 一件蛋糕 全部都食唔曬 眼闊肚窄 忘記咗 美式餐廳 份量係大份 比較喜歡食物水牛雞翼: 炸漿唔會太厚 雞肉入味 芝士醬質感 濃厚 辣醬帶微酸 中規中矩 西芹新鮮 唔似一早切定紅絲絨蛋糕: 蛋糕濕潤 軟滑 朱古力味 芝士味 一層疊一層 口感豐富 有層次 美式蛋糕嚟講 不算太甜 可以接受

眼闊肚窄 忘記咗 美式餐廳 份量係大份

比較喜歡食物

• 水牛城香辣雞翼
  • 紅絲絨芝士蛋糕
2019-05-21 479 瀏覽
非常期待的一餐,跟同事在上星期已約好今天要到這裡吃cheesecake, 其實這餐廳已來過數次,對這裏的蛋糕還是念念不忘,今天兩位女仕每人選了一個lunch pasta,我選擇了最愛的卡邦尼意粉,而同事則偏愛蝴蝶粉, 這店子食物味濃,很適合重口味者,而份量亦較大碟!美式囗味吧,如果日日食,應該會好快要去纖體卡邦尼意粉,非常濃郁,厚實的忌廉口味,夾著煙肉碎與青豆!不用再加芝士粉已很夠味!濃濃濃😋😋😋蝴蝶粉熟得剛剛好,伴著雞肉加埋濃厚蒜香!口感豐富!香香香😋😋😋吃完lunch pasta已很飽肚,但甜品胃仍未滿足,二人分享了這個牛奶焦糖芝士蛋糕!很香焦糖味,但略嫌過甜!幸好二人分享!否則會太漏!

2019-05-20 241 瀏覽
排隊排了很久,人真的很多。點了一個什麼芝士四重奏,一個牛排,一個芝士蛋糕。兩個人撐死也沒吃完。這個芝士四重奏,如果不是特別愛吃芝士的人就不要點了,好吃,但是吃幾口就膩了。點餐的時候服務員提醒過我,我竟然高估了我對芝士的愛。牛排忘記叫什麼名字了,很大的一種,記得這個牛排398港幣。非常好吃,從口感到味道,秒殺樣品妥妥的。芝士蛋糕。來了這裡必須要點的,入口軟硬適中,軟一分不挺托,硬一分不細滑。芝士純正。來了這裡,芝士蛋糕是必點哈。

2019-05-02
2019-05-20 394 瀏覽
打卡香港🇭🇰網紅店~上次跟同事來香港出差的時候,香港的老大說過這家很好吃。果然吃完飯之後外面排起了長隊…⚠️感覺這家店是以分量和環境服務出名的,每一個的分量真的超大,兩個人點了個漢堡和一塊蛋糕都吃不完。紅絲絨蛋糕,感覺太甜了,有點膩重點是好大塊啊……工廠漢堡🍔,好大塊,不過這個真的很好吃啊,兩層麵包很脆,裡面的漢堡肉又大塊又多汁,但是一吃多了真的表示很膩…味道真的還挺不錯的,但是價格也不便宜,點了漢堡和蛋糕就差不多300塊了。姐姐說這是吃過最貴的🍔了…
打卡香港🇭🇰網紅店~

紅絲絨蛋糕,感覺太甜了,有點膩重點是好大塊啊……

2019-05-06
2019-05-20 297 瀏覽
點評意見可能比較反應個人口味,但這家店太火了,吃之前該聽聽反面聲音,新朋友吃之前有個心理準備。總體來說是特別美式+裝潢詭異的一家餐廳。·口味:很美式,沒有很多細節,比較窮,分量大,味道也不精緻。喜歡的朋友會推薦他們家的意麵什麼的,我自己覺得味道一般吧。甜品的話非常大且甜,特別美有質感,紅絲絨蛋糕點了n次從來沒吃完過,糖霜有1-2厘米厚。·環境:暗黑系,黑了吧唧的。進門像進club,但進去裝修也不高雅,很奇怪的品味·服務:服務員大多是有色人種女性,完全沒有性別歧視,但每次過去吃都覺得她們服務員態度非常不好,尤其是reception吃過2-3次,一直沒什麼好感。海港城好吃的那麼多,要不是非要打卡或者真的喜歡這個口味,建議可以不來。
總體來說是特別美式+裝潢詭異的一家餐廳。

2019-05-04
2019-05-18 239 瀏覽
終於試到 Cheesecake Factory 嘅cheese cake , 對我呢D平民百姓,$80左右 一件算貴。 .買左Oreo 味(即埸食)同牛奶焦糖味(返屋企再食),Oreo 漏到爆, 兩個人食一件都有少少頂唔順,我本身係好漏得同好中意芝士都有少少頂唔順, 所以你地可以試下牛奶焦糖好好多相對冇咁漏。雖然對我來說$80左右一件cheesecake 算貴,不過我都打算一兩個月食一次, 因為想試其他口味, 中意cheesecake 嘅人好值得去。
買左Oreo 味(即埸食)同牛奶焦糖味(返屋企再食),
雖然對我來說$80左右一件cheesecake 算貴,
外賣自取
2019-05-18 468 瀏覽
Happy Friday 同一班同事去cheesecake factory 食晏,點了carbonara, 蒜香雞肉蝴蝶粉,fish n chips, 牛油果沙律,墨西哥nachos, 之後點了兩件蛋糕。最好味係店員推介嘅蒜香雞肉蝴蝶粉,sauce 超正,又creamy, 加上有少乾蕃茄增加食物層次,唔會太漏Carbonara 每次嚟呢度都食,依然好味道牛油果沙律,酸酸甜甜嘅沙律汁好開胃,牛油果份量剛好,唔會太多,人人都啱食又健康墨西哥nachos,好惹味,好大碟Fish n chips 一般,可以唔叫紅絲絨蛋糕, 好味,唔算好甜牛奶焦糖芝士蛋糕,太甜,只食了兩啖另外,餐前麵包嘅黑糖麵包好好食,推介

Carbonara 每次嚟呢度都食,依然好味道

墨西哥nachos,好惹味,好大碟

Fish n chips 一般,可以唔叫

紅絲絨蛋糕, 好味,唔算好甜

牛奶焦糖芝士蛋糕,太甜,只食了兩啖

另外,餐前麵包嘅黑糖麵包好好食,推介

2019-05-16 270 瀏覽
一直都想試cheesecake factory今次終於食到😂排隊等左半個鐘多少少結果係熟食同蛋糕無我想像中咁好食🤔佢食物種類非常多我地兩個女仔 叫左:餐包 free落完order之後就會上餐包連牛油,兩款都好硬好硬⋯食到勁攰🤢Pasta Da Vinci 達文西長通粉 $188佢個醬汁係用磨菇、洋蔥同Madeira Wine整嘅,個味道幾特別,入面有雞肉都林林地幾好食,長通粉份量都不少,但略嫌個汁有些少油膩Buffalo Wings 水牛城雞翼 $178雞翼炸得好脆,點埋蜜糖芥末醬辣辣地好惹味😋👍🏻👍🏻份量有成12隻咁多,有雞翼有雞搥Crispy Fried Cheese 脆炸芝士角 $88外層炸得好脆,有拉絲效果,味道唔係太膩但又唔係話特別好好食,食完一舊已經飽左😂Passion Fruit Mojito 熱情果莫希托 $88太甜,根本係飲緊糖水🤢 加左啲水再等啲冰溶左之後都幾ok嘅~Salted Caramel Cheesecake 鹹焦糖芝士蛋糕 $80黎到The Cheesecake Factory,當然對佢嘅cheesecake好大期望😍佢淨係cheesecake已經有接近3
一直都想試cheesecake factory

Buffalo Wings 水牛城雞翼 $178
Buffalo Wings 水牛城雞翼

Crispy Fried Cheese 脆炸芝士角 $88
Crispy Fried Cheese 脆炸芝士角

黎到The Cheesecake Factory,
當然對佢嘅cheesecake好大期望😍
佢淨係cheesecake已經有接近30款
全部都整得好精緻
價錢大約係$75-80
份量係勁大舊
揀左好耐最後叫左鹹焦糖芝士蛋糕(Salted Caramel Cheesecake) $80

係好香嘅焦糖味,而且餅底脆脆的
但真係甜到傻😩
我本身已經係食得好甜個啲
但都食唔到落去😖
好小小失望🤢
唔知其他款嘅蛋糕係咪都係咁呢

整體黎講,食物質素我覺得好一般🤔唔知係咪外國人比較重口味⋯
好嘅地方係佢款式好多,點都有樣岩你食。而且食物份量都好多,比較適合一大班人來,可以試多啲野食
Pasta Da Vinci 達文西長通粉
Buffalo Wings 水牛城雞翼
  • 水牛城香辣雞翼
2019-05-15 209 瀏覽
呢間Cheesecake Factory聽講長時間需要等位,討厭等位的我,遲遲未有機會試吓,今日星期六遲咗起身,出到尖沙咀已經三點,未食午餐,見到門口只有幾個人等緊,所以等一陣就有位啦,終於有機會試下。兩個人叫左三款野食,已經飽到上心口,每款份量好大,餐湯好creamy,濃濃磨菇味,幾好飲,仲跟埋沙律。烤蒜雞肉蝴蝶粉,我超鍾意,好好味,充滿香濃的芝士味,加上煙肉同青豆一齊食好㚒,口感豐富。聽講呢到的cheesecake好出名,第一次黎食一定要試下。士多啤梨芝士蛋糕,果然唔錯,芝士味濃郁,食落口感幼滑。一件蛋糕的份量超大,食完真係好飽好滿足。

兩個人叫左三款野食,已經飽到上心口

烤蒜雞肉蝴蝶粉,我超鍾意

。一件蛋糕的份量超大,食完真係好飽好滿足
2019-05-12 684 瀏覽
就咁睇碟蝴蝶粉都流晒口水吧全碟熱辣辣即刻煮出黎,若果份量多d,跟美國的portion那就更perfect。好味,意粉煙煙un un,夠汁,材料又足!出面茶餐廳抄到佢一半都不得了
就咁睇碟蝴蝶粉都流晒口水吧

2019-05-10
2019-05-12 318 瀏覽
Fat Brown 之所以咁肥美,梗係有原因原因就係美食當前,點會有人可以抵抗得到呢今次系Fat Brown 第四次食 Cheesecake Factory喇 一如以往,cheesecake Factory 係六點幾其實已經排到鬼咁死長龍無他的,好食嘛排咗半個鐘終於入到去,第一時間梗係響個芝士蛋糕櫃次朝聖一下,呢個系每次黎Cheesecake Factory 的招牌動作未坐定已經心思思諗緊食方舊cheesecake 好最後兩個人帶咗一個前菜,一個主食同埋一舊芝士蛋糕🍰上菜前例牌就會來一盤麵包俾大家過吓口癮,Fat Brown 最鍾意黑糖味麵包,貪佢黑糖未夠濃郁,而且看到脆脆地咁超好味食完唔夠喉就可以叫佢Refill 咖<Avocado Eggroll$148>平時食Eggroll 個陣,會覺得Eggroll 經過油炸之後太肥膩,食完會有D濟估唔到Eggroll 入面擺牛油果又可以解決到呢個問題wor ,清香的牛油果碎夾系酥脆的炸皮裹面,中和左油膩感,加埋特製醬汁,甜甜地,好味<香蒜雞肉蝴蝶粉$188>一上枱就聞到超重香蒜味,即刻食慾大增 蝴蝶粉比起普通意
Fat Brown 之所以咁肥美,梗係有原因
原因就係美食當前,點會有人可以抵抗得到呢

無他的,好食嘛

未坐定已經心思思諗緊食方舊cheesecake 好

最後兩個人帶咗一個前菜,一個主食同埋一舊芝士蛋糕🍰

食完唔夠喉就可以叫佢Refill 咖

<Avocado Eggroll$148>

<香蒜雞肉蝴蝶粉$188>
一上枱就聞到超重香蒜味,即刻食慾大增
蝴蝶粉比起普通意粉彈牙,遂粒遂粒食好似食緊零食咁
加埋大大粒嫩滑雞肉,好和味
平時食西餐通常都系擺碟大,份量少,cheesecake factory 的份量絕對系美國份量,大食的朋友仔有福了,包你一定食得飽

<白朱古力焦糖夏威夷果仁芝士蛋糕$78>
雖然嗌呢件cheesecake 已經有心理準備白朱古力搭焦糖應該真系甜度超標,但呢件cheesecake Fat Brown 都系覺有有點偏甜
Cheesecake 面真系鋪滿白朱古力咖,淨系食朱古力已經好甜,cheesecake 本身的味道其實唔錯,香滑濃厚芝士味,一如以往咁好食,食兩啖就會食到一次果仁,真材實材
通常蛋榚隔離pat cream 都唔會有人食,cheesecake factory 的cream 大家大可以放心食,好滑又唔甜,如果可以減少白朱力量,應該會再好食D

期待第五次的cheesecake factory,下次食咩蛋榚好呢
30 分鐘 (堂食)
  • 烤蒜雞肉蝴蝶粉
  • 餐包
  • 牛油果蛋皮脆卷
2019-05-06 629 瀏覽
晨早十一點半去到,完全唔使排隊就入到去坐參考返:星期日,直到十二點滿一半,一點正式full 但未見長人龍份量超慷慨,特別係個沙律,係一個正價比的份量材料亦超多,唔使講係醋醋醋醋開胃醋,叫咗個美人沙律,有羽衣甘藍、西蘭花、牛油果… 對於有凱撒沙律以外的選擇表示非常欣慰!〈沙律樣:太興奮唔記得影〉Buffalo Wings:本人最愛,上台已經超香,超脆皮厚美國style,加埋個辣醬點會有錯。Garlic Chicken Angel Hair:好少可… 意粉俾咁多雞肉,仲要肉粒嫩身(雖然一定係冰雞,因為無肉味)!賣相一睇已經唔覺溜,無汁蓋頂好緊要! Avocado egg roll:個皮太厚又唔夠脆,加上無牛油果味,好鍾意食Avocado 嘅我表示好失望,大家可以試其他。口味相信調教過,因為我記得美國食非常溜,同食過一次唔想再去食,但今次香港食無呢個問題,雖然不嘩但一班人/屋企一大棚人去食又真係適合。希望下次啲燈光可以開大少少,真係越食越眼訓!

份量超慷慨,特別係個沙律,係一個正價比的份量
〈沙律樣:太興奮唔記得影〉

2019-05-06 308 瀏覽
This is my second time going, theres always a line but we were quite lucky this time and got seated quite quick. I was having a comfort food craving, therefore I decided to visit again. It is an American company, the portion of all the dishes are in large servings. Cannot go wrong with their Warm Crab and artichoke dip, Buffalo wings and Avocado Eggrolls. Huge servings, a great place to gather as a group.
  • Avocado eggroll
  • Buffalo wings
  • Warmcrab & artichoke dip
2019-05-05 432 瀏覽
壽星公好中意芝士,所以就算要排隊都冇所謂啦!估唔到都隔左一排,佢既威力都仲係咁勁,吸引到咁多人排隊,最後排左足足三個中先入到去。一入去見到好多唔同款既cheese cake已經好吸引,坐到埋位見到份menu更加唔識選擇,好似樣樣都好好味咁最後緊係生日話事啦,叫左好多野食,不過食食下先記得影呢3樣😂叫左熱門既炸芝士通心粉球,唔單只上面toppings 同出面有芝士,一咬落去仲爆多芝士湧入個口到,而且炸粉粉漿好少,勁足料之後仲有雞蛋忌廉檸檬幼意粉,勁美國style,份量勁大,汁又多,好creamy好好味,不過食得多會好溜仲有叫左乜都有pizza,唔洗煩,直接叫呢個算,同平時食開既PHD, Pizza Hut, 簡直冇得比呀,唔會太鹹, cheese味濃,包既厚度岩岩好,不過都係個句啦,食一兩去已經好飽