2018-08-25 37 瀏覽
忙忙碌碌工作後,決定收工後,要同朋友去放肆一下!見到呢間串燒店、一直未食過,所以就去試一試啦!串燒,我地叫左好多:✅韮菜,好好味,唔乾、juicy!✅和牛串用左大蔥間隔和牛粒,唔會令人覺得太「漏」✅燒茄子😍好大隻,見到好驚喜、味道好好!!✅魷魚🤤唔乾身、咸味適中、新鮮架!✅牛舌-燒到岩岩好、唔會太硬身、口感一流!❎雞軟骨- 太乾身、好細粒🤣❎羊扒-因爲我喜歡騷味,略嫌羊扒沒有騷味,但岩哂唔喜歡騷味的朋友整體黎講,串燒好多都好食!食串燒當然要啤一啤,先有味道! 呢度好多人工啤酒添,我揀左蘋果果酒,濃度無咁高,岩哂女仔飲😆其實佢有套餐(包飯/意粉),但我地眼寬肚窄,太貪心,食得太多串燒,已飽,所以就無叫到了! 大家可以一試

串燒,我地叫左好多:
✅韮菜,好好味,唔乾、juicy!
✅和牛串
用左大蔥間隔和牛粒,唔會令人覺得太「漏」
✅燒茄子😍好大隻,見到好驚喜、味道好好!!
✅魷魚🤤唔乾身、咸味適中、新鮮架!
✅牛舌-燒到岩岩好、唔會太硬身、口感一流!
❎雞軟骨- 太乾身、好細粒🤣

整體黎講,串燒好多都好食!

2018-08-23 29 瀏覽
聽講大埔係美食沙漠😮😮今日經過,見到好想食bbq 一於就試下佢價錢還好,大部分都正正常常不算貴Bbq串燒當然要配啤酒啦絕配啊一啖串燒一啖啤酒 yeah 日本番薯仔🍠 一串有四條, 雖然外賣麻麻,但好好味娃娃菜, 一串有四塊!!細細條幾易咬!一啖過帶子,大大粒喔,d汁咬落去奔左出黎啊 而個最正要試下佢啦釀雞翼 起哂骨, 真正既啖啖肉釀d飯入去不得了黑豚肉佢地係廚師推介!不用說,當然要試了!芝士焗大蝦🍤,又有芝士又有蝦! 滿足哂我兩個願望yummy yummy ~ 不過可能我地吹左陣水好多野都有小小凍了,下次再食真係要食左先啊!

聽講大埔係美食沙漠😮😮
今日經過,見到好想食bbq
一於就試下佢

價錢還好,大部分都正正常常不算貴

Bbq串燒
當然要配啤酒啦

絕配啊
一啖串燒一啖啤酒 yeah

日本番薯仔🍠 一串有四條, 雖然外賣麻麻,但好好味

娃娃菜, 一串有四塊!!細細條幾易咬!
一啖過

帶子,大大粒喔,d汁咬落去奔左出黎啊
而個最正
要試下佢啦
釀雞翼
起哂骨, 真正既啖啖肉
釀d飯入去
不得了
黑豚肉
佢地係廚師推介!不用說,當然要試了!
芝士焗大蝦🍤,又有芝士又有蝦! 滿足哂我兩個願望
yummy yummy ~

踢完波老友話想吃串燒,於是隨心地找到這間位於太和稻香斜對面的芝加哥串燒。蒲燒鰻魚,燒汁甜甜的好正。鰻魚肉質內裏鮮嫩,仲散發淡淡的燒香,魚骨亦不多。 瞬間融化在口中。燒原隻魷魚串燒,香口不算太乾。鹽燒雞軟骨乾了一點但鹽燒好惹味。鹽燒牛舌不錯而且口感不覺得靭。推介這裡的鹽燒系列。一口雪花牛肉串牛肉味很濃,而燒牛油帆立貝大大啖咬下去感覺很爽。招牌茄子燒是必吃的,由醬汁,配料上有蔥花及蒜蓉都令茄子很惹味而燒出來的茄子仍然保持像蒸一般有水份。蒜香芝士燒虎蝦大大隻,啖啖肉,很鮮美。食串燒又怎小得一杯冰凍啤酒呢? L 選了杯新力黑啤 (San Miguel Cerveza Negra Dark Larger) ,入口覺得還是Guinness Draught較適合自己。

燒原隻魷魚串燒,香口不算太乾。

鹽燒雞軟骨乾了一點但鹽燒好惹味。

鹽燒牛舌不錯而且口感不覺得靭。推介這裡的鹽燒系列。

蒜香芝士燒虎蝦大大隻,啖啖肉,很鮮美。

2018-08-16
2018-08-21 34 瀏覽
同朋友在附近踩完單車,天都開始入黑,係時候搵野食,行行下就搵到這間串燒店,見到連店外都坐滿客,咁就被吸引左入去,店鋪雖然唔算大,但裝修都幾靚,再播一些輕快既英文歌,邊食串燒邊聽住音樂感覺好舒服。我們點左9款食物,當然梗係要叫返支酒黎配串燒先夾,串燒最先到,牛舌黑胡椒味好重,豬頸肉好爽口,真係超正,必叫之選,羊肉串有羶味,哩樣就因人而異我自己超鐘意羊肉有羶味,雞翼包飯入面係糯米飯。帶子燒得好好味連汁都飲埋。羊架都幾大件,肥膏位置係最重羊羶味,大啖咬落去成口油脂,好正,配埋個芥末醬。牛仔骨夠腍身,跟埋個燒烤醬汁,真係好夾。蜜糖豬扒,本身搽左蜜糖去燒,味道帶微甜,如果唔夠甜可以點一點跟埋果個醬汁,都係甜的。燒菠蘿有驚喜,我本身好少食,試左一件,正喎,甜甜地而且好多汁,唔會乾身。好耐冇食串燒,食完真係好滿足,我同朋友本身唔算太肚餓,食完其實夠飽,下次我到大埔多個歇腳好地方。價錢方面好合理,我覺得串燒黎講唔算貴。
帶子燒得好好味連汁都飲埋。
牛仔骨夠腍身,跟埋個燒烤醬汁,真係好夾。
價錢方面好合理,我覺得串燒黎講唔算貴。
2018-08-20 38 瀏覽
經常很多食友都推介在太和火車站步行五分鐘左右,有間串燒酒場的食物做得出色味美,菜色都是多不勝數的選擇,能夠與三五知幾共聚,把酒閒聊,有美酒美食當前,自然開懷暢食醉飲,一路享受美食,尤其是雅美串燒牛串、秘製風味羊肉串、碳燒西泠牛扒,燒羊架、香蒽半殼扇貝及蒲燒鰻魚都是各式其式,清濃味美,充滿味蕾,價錢適中而可口鮮甜,受到好評,值得再光顧,唯一就是店舖空間局促窄小,而服務員都努力工作,但是缺少笑容及熱誠,整體而言,此芝加哥串燒酒場絕對不錯,談天飲食的好地方,值得推薦!每天都有精選特色美食推介,顧客就更容易簡選平,靚,正,新鮮味美的食物!肉嫩味香製作的蒲燒鰻魚,加米飯及意大利麵都造得優質味濃可口的鰻魚燒汁,炭燒適中而一吃難忘!令一肉質滑爽,加上义燒醬汁及選上雜菜,意大利麵,就更惹味淡濃而軟滑入口十分清新!香蒽燒半殼扇貝,芝士燒廣島蠔,燒羊架及咸味鷄軟骨都鹹香蒜味燒濃,香煎到位,鮮美出眾,口味充滿舌頭,軟軟綿綿而雀躍非常的美食!

2018-08-19 24 瀏覽
今日心情想飲酒,係太和消防局個邊行行下揾食,見到哩間有串燒同手工啤酒!!二話不說就入左去!好彩早入去,間舖都幾細,得10個位,我地係最後一張二人枱,我心諗:8點都未到,咁快爆。。。入到去首先俾個出菜位既上面一排唔同年份既「響」嚇親!連特別版都有!不過我估係老闆珍藏,無得飲🤣叫得做酒場,佢地「酒」既選擇都唔少!最吸晴的一定係手工啤酒!仲有差不多10款㨂!雖然我對手工啤唔熟,第一次試,我叫左Dog days,店員話有花香味,雖然我覺得係荔枝味,但係幾好飲喎!之後就點菜啦!選擇都唔少👍👍有牛、有豬、有雞、有羊、有海鮮、有菜。我地叫左和牛串、牛舌、豬頸肉串、羊肉串、免治雞肉軟骨棒、虎蝦串、焗廣島蠔、焗扇貝。個人最推介係廣島蠔!廣島蠔啖啖肉同芝士,食完好想encore! (我終於明白點解個menu係有半打叫😂)之後第二推介,就係個免治雞肉軟骨棒!出面店好少會有生鵪𪂹蛋俾你點!但係這個係日本食法!風味係唔同d!仲有一個我估我食左都會推介既:燒茄子!我見枱枱都叫!最衰我老公唔食茄子🤬!搞到我無得試!因為佢條茄子真係好大條!仲要鐵板上!就好似据扒咁!見住隔離食,我都流哂口水🤤可惜😖老公話最正係間舖既氣

可惜😖

老公話最正係間舖既氣氛,因為播住久遺了的廣東歌,一邊吹水飲酒一邊食串燒,真係幾唔錯!可惜係間舖真係細,我地都唔敢坐太耐,因為出面好多人等,應該都係做番附近街坊生意吧?見「老闆」(好似係)抱住隻狗同出面等位既人傾計,我估應該係街坊吧?!

嗯,揾到好野食,滿足。

下次再來,一定要食燒茄子

2018-08-16 19 瀏覽
絕對係價錢相宜 又係屋邨朋友傾訴既好地方想搵個靜靜地 又可以把酒詳談既好地方不防試試呢間呢間野雖然唔係大 但勝在可以靜靜地食物總類不多 但價格合理既🙂碳燒西冷牛扒($48)燒得又幾好味 好有肉汁鹽燒牛舌($29)份量係小 但勝在夠厚 又彈口🤤🤤芝士燒廣島蠔($50/2隻)蠔都有蠔鮮味鹽燒雞翼($20/2隻)蒜香芝士燒虎蝦($48/2隻)香蔥燒扇貝($39/2隻)放試枱就有驚喜啦 望落去就覺得賣相既靚味道都唔錯招牌燒茄子($30)燒得都唔錯🤤🤤另外我地仲叫左日本啤日本啤出名係好飲 食串燒當然要叫黎飲啦😝
絕對係價錢相宜 又係屋邨朋友傾訴既好地方
想搵個靜靜地 又可以把酒詳談既好地方
不防試試呢間

呢間野雖然唔係大 但勝在可以靜靜地

食物總類不多 但價格合理既🙂

碳燒西冷牛扒($48)
燒得又幾好味 好有肉汁

鹽燒牛舌($29)
份量係小 但勝在夠厚 又彈口🤤🤤

芝士燒廣島蠔($50/2隻)
蠔都有蠔鮮味

鹽燒雞翼($20/2隻)

蒜香芝士燒虎蝦($48/2隻)
香蔥燒扇貝($39/2隻)
放試枱就有驚喜啦 望落去就覺得賣相既靚
味道都唔錯

招牌燒茄子($30)
燒得都唔錯🤤🤤

另外我地仲叫左日本啤
日本啤出名係好飲
食串燒當然要叫黎飲啦😝
2018-08-15 115 瀏覽
太和呢一邊真係好多美食, 連平日都幾多人黎架, 呢條小巷, 芝加哥係最多客的.價錢親民, 味道仲調較得幾好, 唔會太台, 不會太濃, 找到balance!鹽燒牛舌 – 算係厚切, 一串3片, 加了少少黑椒去燒, 非常惹味, 口感唔UN仲好多肉汁!燒原隻魷魚串燒 - 都幾大隻又肉厚, 差不多7寸長架, 完全無overcook!炭燒豬頸肉 - 肥美多汁, 外表好香又有點脆露筍 - BB露筍好幼細, 不過夠嫩唔會有纖維, 咸香平衡得好好招牌茄子燒 – 原條開邊燒, 加上少少調味已經好夠, 一梳一梳的拉出黎食, 幾好玩!燒雞翅包飯 & 燒雞翅包肉 - 翅包飯有少少辣, 不過好似用了糯米, 好有咬好亦非常入味! 蜜汁燒黑豚肉 - 個汁真係推介, 請沾上大量先食! 燒得好香, 夠淋!鹽燒三文魚頭 - 連骨都食埋!! 個皮超脆, 所有軟骨都可以食落肚, D肉仲好多汁添粟米燒 - 係原條粟米有5件, 好香牛油及蜜糖味, 非常好食, 唔想分享!!San Mig Light 生力清啤 - 食得熱氣, 一定要啤啤佢, 清啤夠淡又夠冰涼!

燒原隻魷魚串燒

炭燒豬頸肉 - 肥美多汁, 外表好香又有點脆
炭燒豬頸肉

鹽燒三文魚頭
粟米燒
  • 燒雞翅包飯
2018-08-15 26 瀏覽
終於響 deadline 前趕起隻job ,呢幾日真係忙到顛。放工了,同事車左我去威 。去左佢屋企附近的一間酒吧小店,可以食串燒飲啤酒果種,未入門口已經聞到好香燒烤味,口水已流,食慾大增。街坊小店,舖仔細細,可以坐到十幾人。叫兩枝啤酒,再order 左D串燒,不知幾 happy !啤酒櫃內都幾多生面口啤酒揀。Dog days $45Dog days 係澳洲啤酒,揀佢純粹因為個酒名好配合我近期的情況,認真做到隻狗狗咁。支啤酒又幾好飮喎,有果香又有花香,容易入口有少少回甘。燒原隻魷魚串燒$23啤酒配燒魷魚簡直冇得彈,但朋友年紀大怕膽固醇所以我獨歎。原隻燒原隻食,夠香夠辣唔會乾柴,正到爆呀!朋友叫左James Boag’s $38 ,佢話係淡口D,啱唔係好飮得的人。鹽燒雞翼 $20 兩隻,好香又熱辣辣,皮脆肉嫩冇得輸。香蒜葱花燒廣島蠔 $25 一隻香蒜燒,原汁原味好好味,上枱時D汁仲滾緊,超香超好味,多汁有鮮味 👍,不過價錢略貴,所以沒有encore 。燒牛油帆立貝 $32呢個都正,醬油夠味,而且落左好多孜然粉吊味,份外香口。燒鳳梨 $18燒菠蘿比較薄切,而且燶左,可食用的部分不多,係甜既,

街坊小店,舖仔細細,可以坐到十幾人。
叫兩枝啤酒,再order 左D串燒,不知幾 happy !

啤酒櫃內都幾多生面口啤酒揀。

Dog days $45
支啤酒又幾好飮喎,有果香又有花香,容易入口有少少回甘。

燒原隻魷魚串燒$23

鹽燒雞翼 $20 兩隻,好香又熱辣辣,皮脆肉嫩冇得輸。

香蒜葱花燒廣島蠔 $25 一隻

燒牛油帆立貝 $32
呢個都正,醬油夠味,而且落左好多孜然粉吊味,份外香口。

燒鳳梨 $18
燒菠蘿比較薄切,而且燶左,可食用的部分不多,係甜既,不過得少少,唔抵食。

金菇牛肉卷 $28
金菇好入味,索曬D牛肉精華,唔會乾唔會韌,真的不錯。

招牌茄子燒 $30
果然係招牌,調味夠,但汁又唔會過多。唔會淋啤啤亦無乾爭爭。無論調味同火候都控制得好好!三十蚊一大條,我 encore 了。

燒娃娃菜 $14
第一次食燒娃娃菜,唔會似韮菜咁痴牙,但亦無韮菜咁入味,一試無妨既。

鹽燒雞軟骨 $11
夠脆口又惹味,可 encore 。

鹽燒鯖魚 $29
鯖魚冇辣味,要點旁邊的辣汁。都算大份抵食。

邊飲邊食坐成晚,都幾忘憂幾過癮😁

2018-08-12 30 瀏覽
話說我大概有6年都沒有踏足過大埔了這天本約了老同學去大埔游泳池但是被放鴿子了途中經過這家「芝加哥串燒酒廠」覺得蠻新奇的一進店就看到帥哥老闆他本來是拒絕我進店的原因是他們改了營業時間我來得太早了但是最後他還是很nice的讓我們坐下了像是這種大熱天來一瓶冰冰的Apple Cider是再適合不過了超多選擇的全都是日式串燒蒲燒鰻魚$68 原隻鰻魚表皮烤至脆脆的肉質豐腴富油香鹽燒牛舌 好吃,切的很薄,撒上黑胡椒也不会油腻牛舌很嫩吃的出火候掌握得很好鹽燒鯖魚$29外皮酥脆肉質又有油脂不乾柴👍🏻👍🏻炭燒雞扒$28一大塊的炭燒雞扒 比手掌還大脆皮肉嫩多汁👍🏻👍🏻👍🏻原隻蒜香鐵板茄子口感不油膩炸蒜簡直提升了整體的味蕾茄子清爽多汁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻韭菜燒 $14每一顆韭菜都很飽滿很粗感覺老闆都用心挑選每樣食材每一碟都是滿滿的驚喜每一碟都有自己獨特的味道從不重複到底是怎麼做到的I Will Be Back Soon😂
話說我大概有6年都沒有踏足過大埔了
這天本約了老同學去大埔游泳池
但是被放鴿子了
途中經過這家「芝加哥串燒酒廠」
覺得蠻新奇的

蒲燒鰻魚$68 原隻
鰻魚表皮烤至脆脆的
肉質豐腴富油香

鹽燒牛舌
好吃,切的很薄,撒上黑胡椒也不会油腻
牛舌很嫩吃的出火候掌握得很好

• 鰻魚
  • 鹽燒鯖魚
  • 韭菜燒
2018-08-11 32 瀏覽
呢間位於行仔嘅串燒同啤酒小店,有室內位又可以坐出面,嘆住啤酒食串燒。非常爽!一入到去店內,已經俾雪櫃嘅啤酒吸引住,雪櫃入面有好多種手工啤酒,吱吱個樣都好靚,最後我地揀咗呢兩支。兩支都係蘋果味,甜甜地好易入口,個人就覺得藍色呢支好飲啲,冇咁甜,隻味道特別啲,唔似Apple Cider。我哋兩個人叫咗11碟串燒,大部份都覺得燒得幾高水準!值得推介左邊呢串一口和牛比起右邊果串雪花牛肉軟熟好多,好濃嘅牛味。和牛真係唔同啲!牛舌同魷魚勁好味特別係魷魚,成條上,一啲都唔”銀”。另外叫咗蜜糖雞翼同釀雞翼兩種,雖然蜜糖雞翼有隻燶左少少,但係好夠味度同好Juicy!玉子燒同焗雜菇一向都係我嘅至愛,略嫌焗雜菇唔夠芝士味,玉子燒如果可以厚切就正了~焗扇貝就普普通通, 加左蔥花都幾香嘅~最驚喜係呢個韭菜燒&茄子燒,自己燒過都知燒蔬菜好難,佢地唔單止燒得唔乾身仲好入味,難怪茄子係招牌菜

牛舌同魷魚勁好味
特別係魷魚,成條上,一啲都唔”銀”。

焗扇貝就普普通通, 加左蔥花都幾香嘅~

2018-08-08
2018-08-09 29 瀏覽
各位,又係我啦。眼見要到大埔番工,咁就約埋大埔之友一齊have dinner啦。為什麼會找這間呢?這就是因為呢間食店又有串燒之外,又可以啤一啤。見到咁吸引,就一賞「芝加哥串燒酒場」啦。見到Menu除有酒類產品外,另一部份就係串燒之物。果然係一間串燒酒場。今次就揀咗磯燒西冷牛扒:超juicy,肉又嫩滑。蜜糖雞翼:甜租脆脆,很香口,惹味十足。蜜汁燒黑豚肉:超juicy,肉味濃。燒雞翅包飯:飯燒得很香,雞汁慢慢滲入飯內。燒雞翅包肉:跟燒雞翅包飯一樣,不過口感不同。招牌茄子燒:茄子很甜,蒜蓉味很香。香草芝士焗雜菌:芝士味超濃,菌類亦多。骨付腸:很有特色,腸亦有口感。蒲燒鰻魚:一啲都唔腥,燒得很香。鹽燒多春魚:烤到連骨都食埋,因燒烤得很香脆。到最後點咗一枝1664,用作解渴解熱之用。小店的認真,每order一樣就燒一樣,不會預先燒,能夠保持食物新鮮。
各位,又係我啦。
見到咁吸引,就一賞「芝加哥串燒酒場」啦。
今次就揀咗磯燒西冷牛扒:超juicy,肉又嫩滑。
蜜糖雞翼:甜租脆脆,很香口,惹味十足。
蜜汁燒黑豚肉:超juicy,肉味濃。
燒雞翅包飯:飯燒得很香,雞汁慢慢滲入飯內。
燒雞翅包肉:跟燒雞翅包飯一樣,不過口感不同。
招牌茄子燒:茄子很甜,蒜蓉味很香。
香草芝士焗雜菌:芝士味超濃,菌類亦多。
骨付腸:很有特色,腸亦有口感。
蒲燒鰻魚:一啲都唔腥,燒得很香。
鹽燒多春魚:烤到連骨都食埋,因燒烤得很香脆。
到最後點咗一枝1664,用作解渴解熱之用。

2018-08-09 16 瀏覽
這次跟朋友來到位置大埔美豐花園的芝加哥串燒酒場。看名字大家都會以為是這間店是來自美國芝加哥的串燒店,但是在內的裝修擺設和食物的賣相都是日式風格。在這裡有很多來自日本的威士忌,和世界各地的手工啤酒都有,愛酒人士來到應該會好喜歡,也有超好吃的下酒菜,沒想到大埔有這裡高質素的串燒店。我點了一份招牌燒茄子、燒雞扒和燒韮菜。茄子是原條大條的茄子,沒有像其他串燒店一樣,就普普通通的撒上味粉燒,這裡會加上蒜來燒。之後是雞扒,雞扒的外皮燒到脆脆的,加上特製的燒汁更好吃。韮菜是最驚喜的,沒想到韮菜加上七味粉去燒是那麼好吃的。
這次跟朋友來到位置大埔美豐花園的芝加哥串燒酒場。
我點了一份招牌燒茄子、燒雞扒和燒韮菜。

之後是雞扒,雞扒的外皮燒到脆脆的,加上特製的燒汁更好吃。

韮菜是最驚喜的,沒想到韮菜加上七味粉去燒是那麼好吃的。

• 燒茄子
閒談傾計好去處,隱世串燒店  今次黎左太和呢間食串燒,晚上7點半去到,馬上可以入座。🍡🍻有室內同室外,但由於夏天太熱既關係,所以要坐室內😀感覺好舒服,雖然係串燒店,但俾我感覺冇好大陣油煙味👍🏻👍🏻👍🏻 大約8點左右已經座無虛席,好在我們早了一點到。電視會播著歐美流行歌曲,感覺chill爆!!👍🏻👍🏻串燒即叫即燒,由於早下單關係,串燒比起其他客人都來得快。 碳燒雞扒香脆嫩滑,加埋燒汁簡直一流!!燒雞翅包飯/肉,兩款都好好味,個人更喜歡燒雞翅包飯,因為飯內加了香辣粉非常惹味。汁燒雞串一樣嫩滑,夠味。超正! 另外豬頸肉也能做得夠淋&入味。值得推介!蜜糖雞翼都唔錯,加了蜜糖有點甜甜的,蜜糖配燒烤是絕配!香草芝士焗雜菌 味道比較淡,相比芒濃味串燒就有點失色。燒茄子同埋燒九菜就正常發揮,呢兩樣野食串燒也是必點,好食!玉子燒夠甜,金茹牛肉燒一啖放入口 好食!最後食串燒點少得啤酒,串燒送啤酒一流!一齊啤啤佢!
閒談傾計好去處,隱世串燒店
碳燒雞扒
碳燒雞扒香脆嫩滑,加埋燒汁簡直一流!!
燒雞翅包飯
雞串&豬頸肉
蜜糖燒雞翼
蜜糖雞翼都唔錯,加了蜜糖有點甜甜的,蜜糖配燒烤是絕配!
香草芝士焗雜菌
香草芝士焗雜菌 味道比較淡,相比芒濃味串燒就有點失色。
燒茄子同埋燒九菜就正常發揮,呢兩樣野食串燒也是必點,好食!
玉子燒夠甜,金茹牛肉燒一啖放入口 好食!

最後食串燒點少得啤酒,串燒送啤酒一流!一齊啤啤佢!
燒雞翅包飯
燒雞翅包肉
2018-08-08
碳燒雞扒
雞串&豬頸肉
  • 碳燒雞扒,燒雞翅包飯,雞肉串,炭燒豬頸肉
—餐廳位於內街,環境頗為清靜店內裝修擺設有日式味道,鋪頭唔算太大,大約可容納十多人,感覺親密舒適,好有深夜食堂嘅味道,非常適合三五知己聚腳暢談,在夜深中享受輕鬆時光 由於室內滿座,所以坐咗喺室外半露天座位我哋一共嗌咗八款燒物,主要係海鮮同蔬菜類,包括蔥蒜鮑魚、芝士蝦、燒鮮魷魚、蒲燒鰻魚、露筍燒、燒茄子、金菇肥牛卷和豬頸肉,最後再配上冰涼清新嘅手工啤酒,一掃夏天悶熱燒物全部即叫即燒,當中最為推薦燒茄子($30)以鐵板送上,熱氣騰騰,茄子燒得熟透,非常軟腍,配上炸蒜青蔥,非常香口惹味,叫人一啖接一啖豬頸肉($19)口感爽嫩 咬落仲有油脂滲出嚟 好邪惡金菇肥牛卷($28/3小卷) 金菇juicy不在話下 仲索哂d汁好入味海鮮類都食得出係新鮮嘅,燒原隻魷魚($23)鮮甜爽脆, 唔需要大量調味掩蓋,所以唔會一片死鹹,只係灑上少許孜然粉,味道略帶辛香卻唔會過火芝士虎蝦($48/2隻)亦都唔吝嗇,開邊後舖滿芝士,烤融後帶微微焦褐色,非常吸引,肉質亦爽口,味道不俗蔥蒜鮑魚($68/3隻)事前已經處理咗內臟, 唔洗用力輕易就拮到而且比想像中腍最後上碟嘅蒲燒鰻魚($68)果然冇令喜愛鰻魚嘅我哋所失望,濃濃

餐廳位於內街,環境頗為清靜
店內裝修擺設有日式味道,
鋪頭唔算太大,大約可容納十多人,
感覺親密舒適,好有深夜食堂嘅味道,
非常適合三五知己聚腳暢談,在夜深中享受輕鬆時光
由於室內滿座,所以坐咗喺室外半露天座位

我哋一共嗌咗八款燒物,主要係海鮮蔬菜類
包括蔥蒜鮑魚、芝士蝦、燒鮮魷魚、蒲燒鰻魚
露筍燒、燒茄子、金菇肥牛卷和豬頸肉
最後再配上冰涼清新嘅手工啤酒,一掃夏天悶熱
燒茄子

燒物全部即叫即燒,當中最為推薦燒茄子($30)
以鐵板送上,熱氣騰騰,茄子燒得熟透非常軟腍
配上炸蒜青蔥,非常香口惹味,叫人一啖接一啖
燒原隻魷魚

豬頸肉($19)口感爽嫩 咬落仲有油脂滲出嚟 好邪惡
金菇肥牛卷($28/3小卷)
金菇juicy不在話下 仲索哂d汁好入味

海鮮類都食得出係新鮮嘅,
燒原隻魷魚($23)鮮甜爽脆, 唔需要大量調味掩蓋,
所以唔會一片死鹹,只係灑上少許孜然粉
味道略帶辛香卻唔會過火
芝士燒虎蝦

芝士虎蝦($48/2隻)亦都唔吝嗇,開邊後舖滿芝士
烤融後帶微微焦褐色,非常吸引,
肉質亦爽口,味道不俗
蔥蒜鮑魚

蔥蒜鮑魚($68/3隻)
事前已經處理咗內臟, 唔洗用力輕易就拮到
而且比想像中腍
蒲燒鰻魚

最後上碟嘅蒲燒鰻魚($68)
果然冇令喜愛鰻魚嘅我哋所失望,
濃濃的燒汁沾滿魚身,魚皮非常爽口,推介
Dog days

飲品方面,Dog days($45)麥味唔太重,
果味花香較多,極易入口
當然,除咗手工啤之外,店內亦有其他啤酒、
清酒同Whiskey,仲設有啤酒機

整體嚟講,食物質素同味道都好有水準,
當中亦有非常推薦之選
———————————————————————————
芝加哥串燒酒場
大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
露筍燒
2018-08-07
10 分鐘 (堂食)
燒茄子
燒原隻魷魚