2019-01-05 609 瀏覽
呢附近有唔少食肆,發現之前試過幾次嘅甜品店已變成間串燒店。話明串燒酒場,果然唔止串燒,仲有好幾款craft beer,餐牌上有介紹,亦可以睇下雪櫃入面邊款個樣吸引啲。蒲燒鰻魚: 燒得好完整,完全冇爛,以為係因為用嘅係好雪藏嘅材料,點知食落好正,一啲都唔似低質素嘅鰻魚。燒牛舌: 好夠厚同有口感,只係覺得有啲過鹹。鹽燒鮮白鱔: 呢個係點菜紙上冇嘅,只見另外嘅菜牌有,要另外order。58蚊係有啲貴,但食落就覺得值回票價,好厚肉,好香脆 香蔥燒半殼扇貝 : 將扇貝切開咗兩邊,更入味。金菇牛肉卷 : 好入味,三小件,唔會太膩。蜜糖雞翼 : 好香脆好入味,只係有少許濃。香草芝士焗什菌 : 有別常見嘅牛油炒/焗什菌,呢個落咗好多芝士,啱哂唔鐘意好重牛油味嘅我,但可能焗得大耐,好多什菌都黏咗係錫紙上,食唔到要放棄。串燒鵪鶉蛋 : 唔算好特別,加咗啲醬汁令鵪鶉蛋更惹味。芝士燒廣島蠔 : 蠔嘅size唔太細亦唔算好大,芝士味亦剛剛好 鹽燒雞軟骨 : 好脆口,唔太鹹,有點七味粉。招牌茄子燒 : 好大條嘅茄子,好足夠嘅薑粒同蒜蓉,亦唔會好似其他串燒店咁燒到個茄子皮濃哂,好惹味。Like facebook會有
呢附近有唔少食肆,發現之前試過幾次嘅甜品店已變成間串燒店。

燒牛舌: 好夠厚同有口感,只係覺得有啲過鹹。

香蔥燒半殼扇貝 : 將扇貝切開咗兩邊,更入味。
金菇牛肉卷 : 好入味,三小件,唔會太膩。
蜜糖雞翼 : 好香脆好入味,只係有少許濃。

串燒鵪鶉蛋 : 唔算好特別,加咗啲醬汁令鵪鶉蛋更惹味。

鹽燒雞軟骨 : 好脆口,唔太鹹,有點七味粉。

Like facebook會有指定款式嘅燒蠔送 (每人1隻)

小小嘅餐廳內仲有電視睇,可以邊食串燒邊同朋友飲酒傾計。
2018-12-19
2019-01-02 44 瀏覽
住九龍的人要山長水遠鑽入太和吃東西,是一件令人感動的事,有朋友推介這一間叫芝加哥串燒酒場,有日本後巷小居酒屋的風貌,一入門口,位置不大,暗黑的場有小酒吧的影子,的確它有不同手工啤酒及特飲,但天氣凍凍地,沒意慾飲酒徒,今次要用真心細味它的串燒味,之前去的日本串燒店,不是過咸,就是食物不夠鮮,從未吃過一間稱心滿意……今次就給自己一次機會,為日本串燒店平反平吧!先來一碟燒鷄皮,好香,仍吃出一啖o必出的鷄油香,再來日本小蕃薯,甜度適中,有咬口,薯肉清甜,yummy ! 之後,來了蜜糖鷄翼及燒鷄翼包飯及燒鷄翼包肉,這兒對鷄的處理不溫不火,恰當好處,挑選的鷄翼不大大隻,滲出肉味,帶出蜜糖味,又不搶走鷄原味,而燒鷄翼包肉,一咬,woo,啖啖肉,食肉獸必like,而那個包飯也充滿喜感,頗滋味!再上是燒茄子,不似大陸那種又長又滿佈調味粉,完全吃不出茄子的味,反而這條茄子一用筷子夾下,充滿絲絲感,如吃拉芝士般,視覺分100分!又來了香葱燒半殼扇貝,䓤香滿溢,與扇貝很夾,之後,來了兩款的芝士焗廣島蠔及香蒜葱花燒蠔,也吃出海鮮味,芝士不濃不會霸氣踢走蠔味,相處融洽!還有蒜香芝士燒蝦,中蝦size ,惹味兼有蒜
還有蒜香芝士燒蝦,中蝦size ,惹味兼有蒜香。不得不提這個牛舌,厚但會沒味,吃出有玫瑰salt香,好有幸福感,一間串燒店懂處理牛舌,不會輸!
最後來的玉子燒及燒菠蘿,簡直是錦上添花,蛋上的焦糖令玉子燒提升另一層次,甜度令人有容易接受,而菠蘿也不太甜,令人好好消化!
總括而言,整體食物質素及服務已達80分以上,下次來,要叫手工酒,可能更開胃更能吃。
這個時段是宵夜時段,很多餐廳都準備關門,但是我們又很肚餓,唔知道可以去邊度食好,經過一間串燒酒場,我哋滿心歡喜終於可以醫下肚子。喺門口已經聞到好香嘅燒串燒味道,慶幸咁凍嘅天氣門口有暖爐,就算好大風都唔會太凍。朋友先點了一杯啤酒,我就揀選了一支Apple Cider ,有青蘋果🍏帶一點甜的味道,比較易入口。見到隔離枱食得咁滋味,我哋忍唔住都叫咗幾款燒食物。當中碳燒西冷牛扒一大塊配以牛肉汁,切成小件,食落口質感軟林林,牛肉味道濃郁,唔使點醬汁已經好入味。還有我最鍾意嘅羊架,真係即叫即燒,外皮帶一點脆口,咬一啖羊肉汁滲透出來,一啲都唔騷,反而係好好食!還有招牌茄子、脆口嘅雞扒、好香嘅雞翼同埋燒韭菜,同樣地新鮮美味!喺大埔好難得有一間串燒店,食物質素好、坐得舒適,而且最有同感嘅係酒場內播放嘅歌曲令回想起一點以往嘅回憶,所以最近經常幫襯呢一間小店!

見到隔離枱食得咁滋味,我哋忍唔住都叫咗幾款燒食物。

2018-12-31 39 瀏覽
話說我朋友收工收得好夜所以揀咗間小店食下串燒飲下酒傾吓計Menu圖文並茂有心事既寶寶梗係要叫酒我個friend 叫左支apple cider我係聽個個梗係飲coke laaa可況食串燒梗係飲coke 先match 一口和牛又香又juicy 叫左一堆野食鹽燒雞翼燒多春魚蘆筍煙肉卷燒羊肉串燒豬頸肉一次過黎好正呀可以慢慢食住傾原條燒茄子超香噴噴味道剛剛好燒帶子燒到啱啱好冇overcook 到不過舖頭仔唔大...所以位唔多同埋有部電視可以睇波🤗
話說我朋友收工收得好夜

味道剛剛好

燒帶子
燒到啱啱好
冇overcook 到

不過舖頭仔唔大...
所以位唔多
同埋有部電視可以睇波🤗

2018-12-27
2018-12-30 36 瀏覽
貫徹海鮮控既宗旨,試左牛油帆立貝,入口鮮滑,碳燒西冷牛扒中間粉紅色,應該6成左右,好軟淑,黑椒味啱啱好!5講5知,原來like返店家fb專頁有芝士燒廣島蠔送架!原價要$25蚊/隻。蒜香芝士燒虎蝦肉質結實,反而我今次中意個燒原隻魷魚🦑 夠大隻夠厚身,海鮮又爽口,而且多汁。因為燒魷魚好易乾曬,唔易把握。追加香蔥燒半殻扇貝,芝士燒就食得多,乾蒜香蔥燒就真係第一次,味覺黎講比芝士淡,但香味更勝一籌!羊架唔錯,金黃色好入味。鹽燒鯖魚好食過好多餐廳,呢樣真。油脂比例好好,5會乾,而係鬆又甜。最後係茄子燒🍆原條,都係比較清淡健康,無辣粉無燒烤粉,都係乾蒜香蔥作調味。咁樣都好,食完要減肥既罪惡感都少啲。🤣🤣
貫徹海鮮控既宗旨,試左牛油帆立貝,入口鮮滑,

蒜香芝士燒虎蝦肉質結實,反而我今次中意個燒原隻魷魚🦑

羊架唔錯,金黃色好入味。

咁樣都好,食完要減肥既罪惡感都少啲。🤣🤣
2018-12-28 36 瀏覽
依到地方細細但勝在小食好食又抵食而且有好多款藝術手工啤選擇同埋店員幾有禮同笑容特意拍了點餐纸,串燒黎講依種價錢真係抵食,重有個優惠係讚好facebook送燒生蠔燒韮菜,食串燒一定要點,韮菜燒起上黎真係特別好食白灼都無咁好食~~~芝士燒海蝦,燒車厘茄豬粒,後者個配搭配得好夾,車厘茄味道甜甜清新,豬粒好有豬味同好嫩!!!燒扇貝,爽彈但味偏淡燒生蠔,蠔香十足!!!燒豬排燒豬排外焦内嫩好juice,點埋依個燒汁更好食~~燒原條黃立䱽淡淡肉無咩魚骨,經燒過既黃立䱽,d魚油直迫出黎,又白又滑,正

燒扇貝,爽彈但味偏淡
燒生蠔,蠔香十足!!!
燒豬排

燒豬排外焦内嫩好juice,點埋依個燒汁更好食~~
燒原條黃立䱽

2018-12-26 39 瀏覽
門外有個火爐的擺設,十分特別同好特出,火爐裏面既火係真呀,所以行近小小會感覺到熱力依點要小點小小!!讚好facebook送燒生蠔,我見單點一隻生蠔都要$25,嘩,依個優惠真係好優惠!!!酒類都有好多選擇,連當紅既手工啤都有好多款選掉,而且餐牌上亦清楚介紹該手工啤既口感同味道,除左酒類重有d特飲可以選擇,不過我覺得依到既環境惠係適合飲兩杯食下小食多d飲得苦中苦方為人上人,全晚黑啤依兩隻就係like facebook送既燒生蠔,燒得剛剛好,陣陣蠔鮮味!!!燒露荀燒扇貝大大粒,燒得幾濕潤唔會話乾曬身,食落口無雪藏味同腥味!!! 芝士燒大蝦,上面既芝士真係好引人,配芝士燒比蒜蓉燒更新潁同更滋味!!!

飲得苦中苦方為人上人,全晚黑啤

燒露荀
2018-12-25 35 瀏覽
今日朋友晤開心所以她到她附近的 《芝加哥》吃個飯便過去了。 招牌茄子燒 HKD 30 茄子製法特別多而芝加哥把原條的茄子加上大量配料一起燒,效果很惹味又棯香蔥燒扇貝 HKD 39 扇貝最佳拍擋有粉絲或蔥。呢個肉質夠大、多汁而且鮮! 秒製風味羊肉串 HKD 18 喜愛羊肉,這個穌味不重! 表面燒得乾身但內裡沒有,有咀嚼感,於是又多叫一串了! 鹽燒鯖魚 HKD 29另一原條鯖魚! 表層燒得脆卜卜又帶點點鹽提味,岩哂重口味的我啊! 魚肉容易離骨也呈雪白顏色!Angry orchard crispy apple cider HKD 45酒精濃度不多,約5%,屬甜酒所以好易入口。 臨走時發現,晤夠飽原來仲有套餐提供!
今日朋友晤開心所以她到她附近的 《芝加哥》吃個飯便過去了。

招牌茄子燒 HKD 30

香蔥燒扇貝 HKD 39
扇貝最佳拍擋有粉絲或蔥。呢個肉質夠大、多汁而且鮮!

秒製風味羊肉串 HKD 18

鹽燒鯖魚 HKD 29
魚肉容易離骨也呈雪白顏色!

酒精濃度不多,約5%,屬甜酒所以好易入口。

臨走時發現,晤夠飽原來仲有套餐提供

某天收工晚了,回到大埔很多餐廳都已經關門,經過這間串燒店門口,看到他們放著一大個火爐在正門中間,感覺很溫暖。餐廳內的座位不算多,選擇了在火爐旁的座位。串燒選擇不算特別多,不過有些蠻特別的選擇。反而酒類旳選擇都蠻多。燒牛舌($29)簡單加上鹽和黑椒以調味,肉質軟嫩,食落都好香牛味。燒雞皮份量不算多,燒到香脆乾爽。燒雞扒($28)寶寶超級推介,外皮燒得金黃焦香,而裡面保持肉汁,所以肉質很嫩。燒鯖魚($29)每次食串燒必點的燒鯖魚,份量好大,魚肉都好新鮮。燒茄子($30)好大條茄子,舖上香脆蒜粒和青蔥,燒到好惹味。茄子肉好軟,最值得讚的是這裡的燒茄子沒有外面的油膩。香草芝士焗雜菌($33)份量同樣都好多,不同種類的雜菌焗到好軟身,加上香草味,十分好食。

餐廳內的座位不算多,選擇了在火爐旁的座位。

燒牛舌($29)

簡單加上鹽和黑椒以調味,肉質軟嫩,食落都好香牛味。

燒雞皮

份量不算多,燒到香脆乾爽。

燒雞扒($28)

燒鯖魚($29)

每次食串燒必點的燒鯖魚,份量好大,魚肉都好新鮮。

燒茄子($30)

香草芝士焗雜菌($33)

2018-12-25 32 瀏覽
今日去左太和一間小店食晚飯,估唔到幾有驚喜!雞泡魚個汁好入味 帶出魚嘅鮮味 加埋沙律醬 好有鮮味 唔會好乾 燒紫薯💡💡燒牛舌💡💡💡💡牛味恰到好處彈牙黑椒味幾惹味芝士燒蠔/蔥花燒蠔💡💡💡💡💡有拳頭咁大隻飽滿多汁鮮甜芝士味濃值得返兜大蔥雞串💡💡💡😝😝😝雜錦菇💡💡比較乾身😛一口和牛💡💡💡牛味唔夠重洋蔥甜娃娃菜💡💡💡💡甜甜地菜夠嫩無渣雞軟骨💡💡燒茄子💡💡💡💡上黎時成碟仲出緊煙好食 無好焦 加埋燒煙肉 好惹味好大條好lum 可以連皮食蜜糖雞翼💡💡💡不過不失夠脆Overall上菜速度還可以 同朋友邊傾邊食就岩曬整體而言都會推薦比大家試下 少少地幾個friend傾下計食下串燒都幾有feel!
今日去左太和一間小店食晚飯,估唔到幾有驚喜!

雞泡魚

夠脆

Overall
上菜速度還可以 同朋友邊傾邊食就岩曬
2018-12-19 38 瀏覽
今晚成10點先收工,約左幾個朋友食少少野傾下計行過美豐花園果邊,原來開左間串燒店,岩晒!依間店類似酒吧格局,開口仲有個火爐,坐門口位都覺得暖笠笠選擇都幾多,有齊晒平時食串燒必食既選擇首先尼碟燒蠔,蠔本身就好鮮味,嗌左蒜味同芝士,各有特式串燒店食羊架,食過好多間質素都普普通通,始終唔係西餐。但中意食羊架既我都決定嗌一碟試試而依間絕對令我另眼相看!配左同羊架好夾既薄荷醬食肉要食well done既我嗌左碟全熟既羊架,但係一啲都唔會好階好靱!仲充滿住肉汁,帶有少少羊既蘇味,又唔怕好蘇!好好味!於是我地加單嗌多左2碟!依碟茄子都係好讚,原條大大條,味道調得好惹味,隔離果碟燒玉子,有層焦糖面,甜甜既有d脆口,唔錯唔錯我地嗌左唔同款既串燒,總括係每樣都好高質,味道好好,而特別覺得必嗌既係牛舌脆玉瓜同和牛,牛舌好爽。和牛入口好軟!翠玉瓜好多汁,真係好好味呀燒元貝同樣唔會令人失望,鮮味,汁又配搭得剛剛好,唔怕太重或太淡唔少得既嗌返2枝啤酒,我就唔飲酒既,朋友話依到酒選擇都多,手工啤味調得唔錯總括尼講,入店食串燒價格比路邊通常都貴d,依間真係物有所值!

今晚成10點先收工,約左幾個朋友食少少野傾下計
行過美豐花園果邊,原來開左間串燒店,岩晒!
依間店類似酒吧格局,開口仲有個火爐,坐門口位都覺得暖笠笠

選擇都幾多,有齊晒平時食串燒必食既選擇

首先尼碟燒蠔,蠔本身就好鮮味,嗌左蒜味同芝士,各有特式

而依間絕對令我另眼相看!配左同羊架好夾既薄荷醬

2018-12-10
$300 (宵夜)
  • 燒羊架
2018-12-16 37 瀏覽
跟朋友吃飯才有正經事!一個平平無奇的閒日晚上,約朋友到這家大埔的小店吃飯談心。店面小小的,但五臓俱全。因為最近天氣變冷了,所以店家準備了暖爐,保證客人們不會著涼。Craft beer - Samual Adam rebel IPA $48 這家店的酒目錄都挺豐富的,有啤酒也有日本酒。我選了這款手工啤酒,帶點柑橘與荔枝的果香,沒有一般啤酒的苦澀,反而有點回甘,挺爽口的。咸檸七 $22飲料不是只有酒,一般茶餐廳的飲品都有哦!咸檸檬好大一顆哦,建議店家可以切開一半。碳燒西冷牛扒 $48 已經貼心的切好,方便食用。肉質還不錯,只是感覺不到有碳燒的香味。香草芝士焗雜菌 $33必點!牛油加芝士加雜菌加焗烤,不敗的配置。招牌茄子燒 $30必點!必點!必點!(重要的事情說三次)完全沒有想到是一個完整的茄子,超大份的。上面的料,應該是蒜蓉葱花之類的,燒得很惹味,茄子依然柔軟有水份,可以像一條條芝士般拉出來吃。燒羊架 $33朋友點的羊架(我不食羊)。她說肉質很嫩,依然保有很多水份,不錯,但可以加多一點香料去烤。香蔥燒扇貝 $39/兩隻燒海鮮也是大力推薦!鮮甜醬料惹味。芝士燒廣島蠔 $25/隻蠔很肥美鮮甜,
跟朋友吃飯才有正經事!

一個平平無奇的閒日晚上,約朋友到這家大埔的小店吃飯談心。

店面小小的,但五臓俱全。

咸檸七 $22

碳燒西冷牛扒 $48

香草芝士焗雜菌 $33

必點!牛油加芝士加雜菌加焗烤,不敗的配置。

招牌茄子燒 $30

必點!必點!必點!(重要的事情說三次)

燒羊架 $33

香蔥燒扇貝 $39/兩隻

燒海鮮也是大力推薦!鮮甜醬料惹味。

芝士燒廣島蠔 $25/隻

蠔很肥美鮮甜,配上燒芝士很香口,口感柔軟。

一口和牛串 $42

和牛就是和牛,味道一吃就知不一樣,牛肉柔軟,牛油味四溢,只是價錢略貴。

日本一口蕃薯仔燒 $18

我最愛的燒甜薯,有另加糖調味,燒過的糖會有焦糖的味道,很對我胃口。

最後是店家送的串燒娃娃菜。不錯吃,調味很夠味。

閒日晚上,店內客人不多,我們在小小的店裡吃著串燒、喝著酒、聽著店家播的懷舊金曲(90後會有共感的歌)、打打牙骹,竟有種在日式居酒屋的感覺,讓人很放鬆呢。
2018-12-15 1154 瀏覽
今晚係大埔做完野,同幾個住大埔中大同學食宵夜談下心,做野後好耐先見到一次跟住有個大埔同學話八號花園個頭開左間唔錯既串燒,又有酒飲下,幾岩坐低吹水就過左去門面都幾靚,同埋都幾特別,有個火爐放係户外,應該冬天先有,而且都真係幾暖而佢串燒種類多,同野飲選擇都幾多,實有岩食同想食既野而除左一般生啤外,仲有特別既手工啤,每種口味都唔同,最後我試左右上角個隻Samuel Adams rebel,我兩個朋友叫左其他野飲,我個杯酒味比較冇咁重,有橙同荔枝既味道,帶點甘香,幾易入口又幾滑。之後叫左好多好多串燒,好多都好好食好值得食下,佢總體味道都調較得好好海鮮叫左蠔同扇貝兩個都好鮮味同肉質好好,蠔唔腥好鮮,芝士同蒜蓉都好正肉類肉質整體都好掂,雞翼我試左鹽燒同蜜糖,兩種雞翼最後我地都encall了,燒得好好年糕就好煙韌,同煙肉好夾不能盡錄,但都係好入味好食蔬菜我都幾欣賞,一黎唔會燒到乾哂,吃落好多汁,二黎都冇燒焦到,茄子亦係又大又軟羊架都係好唔錯,叫左一塊都比芥末同薄荷醬,好細心,而羊架叫左全熟,都冇燒到好韌,又多汁下次食串燒同Fd 吹水,真係會再黎,雖然係偏僻左d,去開大埔都覺大家可以黎試下

而佢串燒種類多,同野飲選擇都幾多,實有岩食同想食既野

海鮮叫左蠔同扇貝
兩個都好鮮味同肉質好好,蠔唔腥好鮮,芝士同蒜蓉都好正

年糕就好煙韌,同煙肉好夾

不能盡錄,但都係好入味好食

2018-12-10
$300 (宵夜)
2018-12-07 157 瀏覽
放工跟朋友小酌是人生一大樂事今晚來到了大埔這家串燒酒吧甫坐下先點一品脫麒麟啤酒第一輪點鹽燒牛舌蜜糖雞翼燒雞翅包飯蜜糖雞翼燒得堪稱完美無瑕皮脆肉嫩熱辣辣還能要求什麼招牌茄子燒體型巨大要需時製作燒功一流調味也是不錯的朋友喜愛的露筍串也不令我失望魷魚燒是舊時戲院外賣的那種魷魚乾有點年紀的你一定會知道燒雞皮毫無油膩感入口脆脆燒羊架絕對是全晚的重點燒至七成熟肉非常嫩調味也好芝士雞肉串賣相一流半溶芝士緊緊抱住雞肉咬一口感受到無比的浪漫
放工跟朋友小酌是人生一大樂事
露筍串
招牌茄子燒
芝士雞肉串
2018-12-04 54 瀏覽
星期一去大埔探朋友,佢知我鍾意飲酒,特別鍾意手工啤,就帶咗我來呢間近住美豐花園嘅芝加哥串燒酒場!內裡十零廿個座位,門囗也可開一兩枱,好舒服好casual 的感覺!也見有老外光顧。坐落眼見這裡供應的酒類頗豐富,日本威士忌的名牌,響、余市、竹鶴,等等每杯約八十至百一之間,手工啤更款式繁多,任君挑選!隨便選了一瓶Little creatures pale ale清香柑橘果子味,畧帶苦澀但入口之后就轉為甘甜,令人回味不已!與朋友間喝酒談天,互訴心曲!要麼就是要把內心的喜悅歡樂分享,要麼就是把心中鬱悶找個人吐苦水!然後這時刻才感覺到胸口的壓力得到釋放!這裡還有多款串燒供應,價錢也不算貴!點了幾款串燒下酒,包括有芝士焗什菌,牛柳粒/羊肉串、多春魚、金菰牛柳卷、燒牛脷串等等都是下酒佳選,最喜歡那串燒牛柳粒和羊肉串,肉腍軟滑,好惹味!又估不到廚師把那些串燒做得那麼好味道,佐酒真是一流!

這裡還有多款串燒供應,價錢也不算貴!
點了幾款串燒下酒,包括有芝士焗什菌,

又估不到廚師把那些串燒做得那麼好味道,佐酒真是一流!
2018-12-03