芝加哥串燒酒場

Chicago Bar And Restaurant
【🇺🇸芝加哥串燒酒場|✈️由蘭桂坊到芝加哥的距離】今晚放工後去到蘭桂坊一帶,搵到間開揚又充滿芝加哥風情嘅酒吧餐廳。餐廳裝修得好特別,牆有火焰🔥動態畫,好有氣氛,環境開揚乾淨。食咗咩?🍻Chicago Logo Beer芝加哥啤酒(左)Red Horse(右)Chicago Logo Beer芝加哥啤酒,味較清爽,鎮店之選,係啤酒中加入一片菠蘿乾,菠蘿嘅酸甜感覺係每啖中滲透出嚟!Red Horse-麥味濃,較厚身超解渴。..🍻冷盤日本磯燒鮑魚係鮑魚上面滴上鮮檸檬汁,繼續酸酸甜甜,帶出鮑魚嘅鮮味。廚師好細心咁約鮑魚𠝹花,食嘅時候好方便,口頭有嚼勁但又唔太靭。..🍻燒Prime小牛扒將牛扒串燒,肉味香濃肉汁亦無因為燒烤過肉而流失,味道亦處理得相當好。🍻燒菠蘿串燒必點,開胃又解渴,即刻無咁熱氣咁。🍻生燒鴨舌第一次食燒鴨舌,又幾得意,好啱餸啤酒。..🍻鹽燒牛舌心爽口軟身而唔會有筋伴隨着,調味剛剛好。..🍻日本博多雞心博多雞出名好食,雞心粉粉潤狀口感好鍾意,而且味幾濃。..🍻燒臘腸因為天氣開始轉涼,未食煲仔飯但已經開始掛住啲臘腸,就好可愛地點了燒臘腸,第一次燒烤食臘腸,又出奇地好食。..🍻鹽燒雞皮卜
【🇺🇸芝加哥串燒酒場|✈️由蘭桂坊到芝加哥的距離】

食咗咩?
Red Horse-麥味濃,較厚身超解渴。

🍻冷盤日本磯燒鮑魚
🍻燒Prime小牛扒
🍻燒菠蘿
串燒必點,開胃又解渴,即刻無咁熱氣咁。
🍻生燒鴨舌
第一次食燒鴨舌,又幾得意,好啱餸啤酒。

🍻鹽燒牛舌心
爽口軟身而唔會有筋伴隨着,調味剛剛好。

🍻日本博多雞心
博多雞出名好食,雞心粉粉潤狀口感好鍾意,而且味幾濃。

🍻燒臘腸
🍻鹽燒雞皮
卜卜脆超香口,忍住只點一串,留返機會食其他嘢嘛。

🍻燒三文魚鰭
驚喜之作,比想像中惹味好食,皮脆肉滑。

🍻燒扇貝
蔥蒜好香,扇貝夠鮮甜,水份充足,唔會太乾。

🍻原條蒜蓉燒茄子
我串燒必點,呢間燒得唔錯,而且蒜蓉做得好出色,炸蒜煙煙韌韌,係我喜歡嘅口感,仲一啲苦澀味道都冇。

🏬芝加哥串燒酒場
📍中環榮華里12-14號榮華大廈B座地下L及M號舖

#中環美食 #啤酒 #酒吧餐廳 #芝加哥串燒酒場 #蘭桂坊
#手機點餐好方便
2023-11-29
  • 蔥燒半殼扇貝
之前聽過住大埔嘅朋友講過呢間«芝加哥串燒酒場»好好味,最近weekend收工去蘭桂坊諗住嘆吓美食飲杯酒chill吓,發現佢哋已經進駐蘭桂坊喇🤩餐廳內五光十色嘅燈箱、火焰躍動嘅牆壁動畫加上節奏感強烈嘅音樂,氣氛好好。食客亦可以選擇坐outdoor。撞正呢個星期五晚上有屯門娜娜駐場跳舞,睇到幾檯遊客氣氛非常高漲💃🏻🤩😂呢度應該係我食過嘅串燒店嚟講最多款式嘅一間,牛、豬、雞、羊、海鮮、蔬菜、佐酒類等等每個種類都有起碼十幾款至四十款俾你揀😱 酒品亦多到真正嘅應有盡有!選擇多到我唔知點揀!選擇困難癌病發🥶🤣最難得嘅係,我哋叫咗嘅嘢食樣樣都覺得好好食!串燒最緊要有火喉,焦香得嚟又唔會燒到乾晒,保留返應有嘅肉質同水份,調味各樣嘢都恰到好處😌佢全部都做倒晒~ 我覺得係暫時食過咁多間串燒酒場入面最高質嘅一間!😋⭐️必食推薦👍🏻👇🏻🦐泰式生蝦刺身 $68 - 有7隻,夠鮮甜爽彈。🐮A5極品和牛粒 $128 - 油脂豐富又軟嫩勁好味!🐮鹽燒牛舌心 $33 - 夠厚,爽彈又唔膻。🐷古早黑毛豬腩片 $76 - 燒到勁香🤤 夠肥夠油!🐓燒土匪雞翼 $25 - 皮脆肉滑好香孜然味😋 夠入味!🥔炸厚切薯片 $23 -

⭐️必食推薦👍🏻👇🏻
泰式生蝦刺身

🦐泰式生蝦刺身 $68 - 有7隻,夠鮮甜爽彈。

A5極品和牛粒

🐮A5極品和牛粒 $128 - 油脂豐富又軟嫩勁好味!

🐮鹽燒牛舌心 $33 - 夠厚,爽彈又唔膻。

古早黑毛豬腩片

🐷古早黑毛豬腩片 $76 - 燒到勁香🤤 夠肥夠油!

燒土匪雞翼

🐓燒土匪雞翼 $25 - 皮脆肉滑好香孜然味😋 夠入味!

炸厚切薯片

🥔炸厚切薯片 $23 - 唔係炸到乾晒,有返薯仔原有質感,好惹味!

招牌珍寶生蠔串

🦪招牌珍寶生蠔串 $78 - 一串3隻,燒完仲好Juicy。

燒洋蔥BB

🧅燒洋蔥BB $23 - 好甜😋

Kirin Ichiban Frozen Beer

🍺Chicago Logo Beer $93 - 加咗菠蘿嘅招牌啤酒,比較甜可能較適合女士👩🏻‍🦱

🍺Kirin Ichiban Frozen Beer $91 - 一直想試呢個生啤沙冰😋 估唔到呢度會有😍 幾得意,上面嘅沙冰整到雪糕形態(或者你可以話佢係便便💩🤣) 如果鍾意濃烈啤酒味嘅朋友可能飲到中段就覺得太淡。

🍺Brookly IPA $92

招牌珍寶生蠔串
燒洋蔥BB
  • 原隻魷魚串
2023-12-07 55 瀏覽
🍺Kirin Ichiban Frozen Beer $91好特別,上面有一層冷凍泡沫,你飲既時候都唔會失去口感,而且你飲完杯啤酒前,佢依然keep到冰凍 。大熱天既户外,絕對推介叫佢 。🍸Tuesday(Bubble) $88Mocktail既選擇有Monday至Sunday,絕對方便d唔想唸飲咩既人😂今日係星期二,所以簡左杯Tuesday,由鳳梨🍍、薄荷、青檸、梳打水調配 。🍺Chicago Logo Beer $93充滿果香🦪香蒜蔥花廣島蠔 @ $32Size都唔錯,好飽滿,鮮甜多汁 。🔸燒和牛胸爽串 @ $32🔸煙燻和牛牛舌 @ $38🔸安格斯牛肉露筍串 @ $38🔸雞皮餃子 @$26牛胸爽好脆爽,送酒一流 。餃子外皮燒到小小脆,裡面都足料 。🦀味噌甲羅@ $48搭配蔥花同鵪鶉蛋,好香 。🍟白松露薯條 $98份量大,搭配蕃茄醬同蛋黃醬 。🔸汁燒京蔥串 @ $19🔸燒新彊羊臉肉串 @ $24🔸孜然燒羊腩 @ $26🔸金菇羊肉卷 @ $32 羊肉腥羶味唔濃烈,好惹味 。🍢串燒款式都好多,海鮮、豬、牛、羊、雞都有,價錢合理 。酒類選擇更多,基本咩類型既酒都有,我同朋友都簡到眼花撩亂。
Kirin Ichiban Frozen Beer

Tuesday(Bubble)

🍸Tuesday(Bubble) $88

Chicago Logo Beer

🍺Chicago Logo Beer $93
充滿果香

🦪香蒜蔥花廣島蠔 @ $32
Size都唔錯,好飽滿,鮮甜多汁 。

串燒

🔸燒和牛胸爽串 @ $32
🔸煙燻和牛牛舌 @ $38
🔸安格斯牛肉露筍串 @ $38
🔸雞皮餃子 @$26

味噌甲羅

🦀味噌甲羅@ $48
搭配蔥花同鵪鶉蛋,好香 。

白松露薯條

🍟白松露薯條 $98
份量大,搭配蕃茄醬同蛋黃醬 。

🔸汁燒京蔥串 @ $19
🔸燒新彊羊臉肉串 @ $24
🔸孜然燒羊腩 @ $26
金菇羊肉卷

🔸金菇羊肉卷 @ $32
羊肉腥羶味唔濃烈,好惹味 。

2023-11-28
Kirin Ichiban Frozen Beer
Tuesday(Bubble)
Chicago Logo Beer
串燒
味噌甲羅
白松露薯條
金菇羊肉卷
2023-12-06 15 瀏覽
之前睇youtuber嚟到呢間係中環蘭桂坊嘅串燒酒吧,見到成枱都係豐富嘅串燒好吸引🤩今次終於有機會嚟試試。係正蘭桂坊中間嘅小巷旁,附近幾熱鬧好feel。串燒種類繁多,好多特別內臟、部位都有。大部分都係20-30幾蚊有交易,份量十足,味道普遍都幾好,性價比高🤑🤑會嚟蘭桂坊嘅記得bookmark😎炸大八爪魚足、炸厚切薯片佐酒小食有唔少炸物,八爪魚炸得好好,炸皮薄脆,八爪魚好彈牙😋😋薯片就比較一般,唔夠脆。極品即燒乳豬成隻乳豬脾拎住嚟食都咪話唔爽🤪🤪乳豬皮唔係酒樓食嗰啲咁脆卜卜,但都夠薄,咬落啖啖肉,肉質juicy嫩滑,調味剛好,值得叫🫶🏼🫶🏼燒牛肋條串、招牌燒牛骨髓牛肋條肉味幾香,燒得剛好唔會柴。牛骨髓好特別,口感爽彈😛😛並非好油膩好邪惡個種。黑糖雞髀肉串、燒雞翅包肉黑糖雞髀好特別,嫩滑嘅雞髀肉充滿黑糖嘅獨特香甜味😍其他地方食唔到。雞翅包肉係經典嘅香辣口味,雞肉超飽滿。巨型黑豚蛇腸、蜜汁黑豚扒珍珠飯兩款都好大份,蛇腸幾香口,唔會太鹹;珍珠飯香軟,豬扒夠鬆化啖啖肉👍🏻香蒜蔥花廣島蠔非常大隻超級飽滿🥰🥰成隻放入口好滿足,🦪蠔肉juicy啖啖肉💦鮮味濃郁。招牌茄子燒誇張地奉上巨型原條茄子,軟腍茄

炸大八爪魚足、炸厚切薯片

極品即燒乳豬

燒牛肋條串、招牌燒牛骨髓

黑糖雞髀肉串、燒雞翅包肉

巨型黑豚蛇腸、蜜汁黑豚扒珍珠飯

招牌茄子燒
誇張地奉上巨型原條茄子,軟腍茄子肉配以惹味調味,簡單卻無得輸😙😙

Tuesday (Bubble)、Blue Haiwaiian
酒類選擇超級多,紅白酒啤酒whiskey rum cocktail等都有。呢兩杯cocktail/mocktail打卡一流📸泡泡mocktail會即場吹泡泡,好夢幻,不過夢幻只消一秒就幻滅咗🤣🤣飲落帶熱情果酸甜,幾清新。另一杯藍色主調嘅cocktail就帶有椰子、菠蘿等香味。

人均消費:$400
推介指數(10分為滿分):8分
2023-11-28
2023-12-06 21 瀏覽
-拉絲水牛芝士條 $58.0脆炸嘅水牛芝士,皮脆內軟,奶香味濃,一咬落去一拉,十分拉絲-鹽燒燒白鱔串 $58.0白鱔皮脆肉厚,肉質彈牙,鱔絕冇泥味及腥味,十分新鮮,必食推介-香蒜蔥花廣島蠔 $32.0廣島蠔新鮮大隻脹卜卜,配上蒜蓉蔥花,極有蠔味,既鮮且甜,好味道-燒羊架 $43.0酒場十分之細心,羊架會分三成/五/七成,羊味濃,肉質軟淋,油脂均勻,燒過嘅羊架不油膩-日本博多雞心串 $33.0雞心燒得好乾身,皮脆爽口,送啤酒一流-蔥燒半殼扇貝 $55.0(2隻)扇貝新鮮既大隻,十分鮮甜美味,配上香蔥蒜蓉,超抵食,性價比極高-鳳梨燒 $26.0連皮燒的鳳梨,多汁清甜,十分清新-黑松露蝦串 $32.0 (三隻)新鮮的開邊蝦,蝦肉彈牙鮮甜,配上馥鬱芳香嘅黑松露,味道十分有層次-Kirin ichiban frozen beer $91.0啤酒面有一層軟雪糕般的思樂冰,成杯啤酒都好夠凍,同串燒簡直絕配-Sangria $98.0西班牙傳統水果酒,酒底已紅酒,白蘭地調製,配上大量新鮮果橙,西,柚子,蘋果肉粒,清甜好飲

-拉絲水牛芝士條 $58.0
脆炸嘅水牛芝士,皮脆內軟,奶香味濃,一咬落去一拉,十分拉絲
-鹽燒燒白鱔串 $58.0
-香蒜蔥花廣島蠔 $32.0
-燒羊架 $43.0
-日本博多雞心串 $33.0
雞心燒得好乾身,皮脆爽口,送啤酒一流
-蔥燒半殼扇貝 $55.0(2隻)
-鳳梨燒 $26.0
連皮燒的鳳梨,多汁清甜,十分清新
-黑松露蝦串 $32.0 (三隻)
-Sangria $98.0
2023-11-24
2023-12-06 32 瀏覽
響應香港夜繽紛💈當然要去到香港最旺既地帶蘭桂坊。未到8pm 已經出現人潮,行經見到Chicago 芝加哥好熱鬧就入去happy hour🍻裡面可以叫HH Freeflow,又可以散叫!入到去,侍應安排咗我地坐Bar枱附近,有得睇Bartender不斷表演🤣🍸一打開個餐牌就見到無論係串燒定飲嘢都好多選擇。🍫Godiva Chocolate ($98)經典Godiva Chocolatier🥃 充滿濃郁柔滑嘅朱古力味,外型味道都好fancy,係一杯迷人嘅cocktail。🌰Salty Caramel ($92) 呢杯Cocktail結合咗少少鹹味同焦糖嘅甜味,同時亦有棉花糖同cream 係上面作點綴,非常容易入口。之後凍凍地就叫咗串燒,分開兩round 上🍢全部都好香,令我越食越開胃。燒新疆羊臉肉串($24)🐏 炭燒方式令羊肉香味更突出!不過都唔騷,啖啖肉😊再嚟就叫咗鹽燒牛舌($38),同埋牛舌心($33),兩款都係一大驚喜,牛舌口感嫩滑,牛舌心就再重牛味啲,而且好煙韌😋 串燒配上微微嘅鹽味 (同時亦可以按自己喜好揀辣度) 已經好好味。🍚🥓安格斯牛板腱珍珠飯(88),珍珠米粒粒飽滿,加埋啲

🍫Godiva Chocolate ($98)

🌰Salty Caramel ($92)

🍚🥓安格斯牛板腱珍珠飯(88),珍珠米粒粒飽滿,加埋啲牛汁真係🤤🤤🤤 牛板腱煎得小小金黃色,油脂豐滿!牛肉飯真係好多人嘅favourite🐂 性價比極高。最細心嘅係,可以免費叫少飯/多飯😂

招牌珍寶生蠔 ($78)串係絕對係必試之選!三粒蠔一串,三粒都脹卜卜。濃郁海鮮味道!裏面既蠔汁好新鮮🦪😍

🍆最後上埋茄子燒($39)同埋黑毛豬腩串($25),非常出色🥹🧡 茄子燒燒得外脆內軟,茄肉帶有微微甜味🤭中和返啱啱食肉獸既味道。🐷黑毛豬腩油香不在話下,超多肉汁又厚身。🐖

以後蘭桂坊happy hour又多個地方選擇,食埋夜晚飯又得🍗🍖😋
位於蘭桂坊嘅串燒店氣氛當然超好,店入面有裝修都幾有心思,仲有蘭桂坊LED wall打卡,音樂選擇有不少廣東歌,估唔到蘭桂坊都有咁local嘅串燒店串燒選擇好多,海鮮豬牛羊全部都有,仲有不少炸物小食,最特別係仲有飯,不過我就驚太飽冇叫,價錢公道性價比高,一般由十幾蚊到四十蚊左右,都有更大份嘅食物,例如牛扒,啱晒一大班朋友黎飲酒食野..🐮安格斯牛肉露荀串牛肉好軟嫩,夾左露荀更清新🐮鹽燒牛舌心🐮燒和牛胸爽串牛舌心口感爽嫩,牛味好濃牛胸爽比較少食,油脂滿滿,牛感爽脆🐟鹽燒多春魚🍍燒鳳梨好鍾意係串燒店食多春魚 因為平時自己燒實在太難,鹽味適中皮夠香脆明太子玉子燒🐣雞肉軟骨棒雞軟骨棒係串燒店必點,好喜歡免治雞肉軟骨口感🍄燒大啡菇🐔蜜糖雞翼蜜糖雞翼有一點點太甜🐟燒鰻魚串🐚燒帆立貝兩款海鮮都出色,鰻魚無骨,蒲燒醬汁惹味帆立貝大大粒,貝肉鮮甜🍞炸饅頭估唔到串燒店都有我最愛嘅炸饅頭,外脆內軟 🍺Kirin Ichiban Frozen Beer +柚子蓉啤酒面上面好似雪糕嘅泡沫,打卡一流,泡沫加入左柚子蓉,淡淡柚子香夠清新。另外仲有白桃味,不過白桃飲落就冇柚子味咁明顯。🍻Chicago Logo Beer

🐮安格斯牛肉露荀串
牛肉好軟嫩,夾左露荀更清新

🐮鹽燒牛舌心
🐮燒和牛胸爽串
牛舌心口感爽嫩,牛味好濃
牛胸爽比較少食,油脂滿滿,牛感爽脆

🐟鹽燒多春魚

🍍燒鳳梨

🐣雞肉軟骨棒
雞軟骨棒係串燒店必點,好喜歡免治雞肉軟骨口感

🍄燒大啡菇
🐔蜜糖雞翼
蜜糖雞翼有一點點太甜

🐟燒鰻魚串
🐚燒帆立貝
兩款海鮮都出色,鰻魚無骨,蒲燒醬汁惹味
帆立貝大大粒,貝肉鮮甜

🍞炸饅頭
估唔到串燒店都有我最愛嘅炸饅頭,外脆內軟

🍻Chicago Logo Beer
比較甜嘅啤酒,適合女仔飲

📍中環榮華里12-14號榮華大廈B座地下L及M號
行過蘭桂坊見到呢間酒吧好熱鬧,而且outdoor座位都算多,仔細睇下發現原來除咗飲酒,仲有得食串燒!呢度啲串燒好多選擇,價錢由$16起,抵喎~邊飲嘢、邊食串燒邊吹水,唔覺唔覺都嗌咗好多串!嚟酒吧當然嗌杯野飲先~🍺《 Warsteiner 0%Alcohol 💲68 》無酒精啤酒,但仍然富麥味,岩我~🍸《 Peach Mojito 💲89 》清甜幾好味~串燒用木盤上,幾吸引~ 呢晚食咗:✧ ✧ 海鮮 ✧ ✧🍢《 限量燒新鮮魚卜 $35 》🍢 《 牛油帆立貝 $38 》🍢 《 香蒜蔥花廣島蠔 $32 》第一次食到魚卜嘅串燒,彈牙好味!帆立貝同廣島蠔都juicy鮮味~✧ ✧ 魚 ✧ ✧🐟《 風味烤活魚 $68 》🍢 《 燒三文魚鰭 $28 》🍢 《 燒魚肉燒賣 $20 》魚唔算好大條但肉幾滑~ 三文魚鰭串都抵嗌~✧ ✧ 豬 ✧ ✧🍢《 秘製金沙骨 $29 》🍢《 燒蜜糖叉燒 $28 》燒得香甜入味,肉唔韌~✧ ✧ 牛 ✧ ✧🍢《 招牌燒牛骨髓 $29 》🍢《 燒瀨尿牛丸 $26 》🍢 《 鹽燒牛舌心 $33 》🍢 《 安格斯牛肉蔥串 $32 》牛骨髓軟糯好味~牛丸真係一咬爆汁!牛舌心要襯熱食

呢度啲串燒好多選擇,價錢由$16起,抵喎~
邊飲嘢、邊食串燒邊吹水,唔覺唔覺都嗌咗好多串!

嚟酒吧當然嗌杯野飲先~
🍺《 Warsteiner 0%Alcohol 💲68 》
無酒精啤酒,但仍然富麥味,岩我~

🍸《 Peach Mojito 💲89 》清甜幾好味~

串燒用木盤上,幾吸引~ 呢晚食咗:

✧ ✧ 海鮮 ✧ ✧
🍢《 限量燒新鮮魚卜 $35 》
🍢 《 牛油帆立貝 $38 》
🍢 《 香蒜蔥花廣島蠔 $32 》

✧ ✧ 魚 ✧ ✧
🐟《 風味烤活魚 $68 》
🍢 《 燒三文魚鰭 $28 》
🍢 《 燒魚肉燒賣 $20 》
魚唔算好大條但肉幾滑~ 三文魚鰭串都抵嗌~

✧ ✧ 豬 ✧ ✧
🍢《 秘製金沙骨 $29 》
🍢《 燒蜜糖叉燒 $28 》
燒得香甜入味,肉唔韌~

✧ ✧ 牛 ✧ ✧
🍢《 招牌燒牛骨髓 $29 》
🍢《 燒瀨尿牛丸 $26 》
🍢 《 鹽燒牛舌心 $33 》
🍢 《 安格斯牛肉蔥串 $32 》
牛骨髓軟糯好味~牛丸真係一咬爆汁!牛舌心要襯熱食,蔥串都香口~

✧ ✧ 雞、鴨 ✧ ✧
🍢 《 生燒鴨舌 $29 》
🍢 《 燒土匪雞翼 $25 》
🍢 《 鹽燒雞皮 $16 》
🍢《 燒雞翅包飯 $19 》
🍢 《 日本博多雞心串 $33 》
雞翅包住糯米飯幾有口感~其他都正常發揮唔會乾~

✧ ✧ 蔬菜 ✧ ✧
🍢《 燒娃娃菜 $17 》
🍢《 韮菜燒 $16 》
🍢 《 汁燒京蔥串 $19 》
🍆《 招牌茄子燒 $39 》
加上調味燒製都幾好食;茄子唔會油淋淋~

✧ ✧ 其他 ✧ ✧
🍢 《 流心湯圓燒 $23 》當甜品
🍢 《 燒紫菜年糕串 $28 》咸味年糕唔膩~
🍢 《 炸饅頭 $23 》唔油膩,幾香脆,配咗煉奶,細細粒一口一粒~

愈夜愈熱鬧,好有夜繽紛feel 🍻🍻
2023-11-23
2023-12-04 28 瀏覽
一隱世串燒酒場從大埔開到元朗後更進駐到蘭桂坊,趁週日晚上來個夜繽紛串燒店燈光比較昏暗,氣氛很好,裝修有心思有戶外同戶內座位,有多幅巨型電子屏幕打卡整無酒精雞尾酒Tuesday(Bubble)有一個泡泡,爆破後會有煙霧菊正宗樽酒純米有香純的米香味,杉木清香正宗烈味 A5極品和牛薄燒滿滿油膩,加上炸蒜及蔥十分香口燒Prime牛小扒厚切,牛肉味濃郁,油花分佈均勻香蒜燒鮮鮑魚一客有三隻,新鮮彈牙,蒜香惹味明太子玉子燒融合了燒雞蛋的美味,口感滑嫩黑松露蝦串的蝦殼烤得香而脆,蝦肉爽口,充滿香氣 燒和牛胸爽串滲出陣陣牛油香,口感脆而爽口燒瀨尿牛丸大大粒,丸中帶湯,咬開有香滑油花雞皮餃子得香口,餡料飽滿厚實,啖啖雞油香
串燒店燈光比較昏暗,氣氛很好,裝修有心思
有戶外同戶內座位,有多幅巨型電子屏幕打卡整
Tuesday  (Bubble)
菊正宗樽酒純米
菊正宗樽酒純米有香純的米香味,杉木清香正宗烈味
A5極品和牛薄燒
A5極品和牛薄燒滿滿油膩,加上炸蒜及蔥十分香口

燒Prime牛小扒
燒Prime牛小扒厚切,牛肉味濃郁,油花分佈均勻
香蒜燒鮮鮑魚
香蒜燒鮮鮑魚一客有三隻,新鮮彈牙,蒜香惹味
明太子玉子燒
明太子玉子燒融合了燒雞蛋的美味,口感滑嫩
黑松露蝦串
黑松露蝦串的蝦殼烤得香而脆,蝦肉爽口,充滿香氣
燒和牛胸爽串
燒和牛胸爽串滲出陣陣牛油香,口感脆而爽口
燒瀨尿牛丸
燒瀨尿牛丸大大粒,丸中帶湯,咬開有香滑油花
雞皮餃子
雞皮餃子得香口,餡料飽滿厚實,啖啖雞油香
2023-12-03
Tuesday  (Bubble)
菊正宗樽酒純米
燒和牛胸爽串
燒瀨尿牛丸
雞皮餃子
2023-12-02 15 瀏覽
芝加哥串燒酒場中環蘭桂坊香港地標浦點,放工約咗好友吹水聚舊。酒埸除了酒水了得,串燒、小食也充滿驚喜🥂💕Chicago Logo Beer做得舖頭招牌生啤,真心覺得好好好好飲,啤酒泡沫細密又夠凍,喝下去有果香,超鍾意❤️💕Snow Ball經典的Cocktail,十多二十歲時很喜歡叫這個snow ball, 闊別20多年,依然經典好喝。💕Sangria水果紅酒,有柚子,橙、菠蘿等,漂亮又好飲💕脆皮烤乳豬外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁。💕蜜汁燒黑豚肉甜中帶著微酸的燒烤風味,口感滑嫩,而且份量比想像中大很多,超低食。💕黑毛豬腩串肉質細嫩,油脂豐富,炭烤香味十足。💕安格斯牛肉蘆筍串牛肉鮮嫩多汁,蘆筍清脆爽口,口感絕佳。💕招牌燒牛骨髓骨髓鮮美濃郁,入口即溶,令人回味無窮。💕芝士雞俾肉串雞肉鮮嫩多汁,芝士濃郁香濃,絕佳的搭配。💕黑糖雞髀肉串肉質鮮嫩,黑糖的甜味與雞肉的鮮香相互融合,美味可口。
芝加哥串燒酒場

中環蘭桂坊香港地標浦點,放工約咗好友吹水聚舊。
酒埸除了酒水了得,串燒、小食也充滿驚喜🥂

💕Chicago Logo Beer

💕Snow Ball

💕Sangria
水果紅酒,有柚子,橙、菠蘿等,漂亮又好飲

💕脆皮烤乳豬
外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁。

💕蜜汁燒黑豚肉

💕黑毛豬腩串
肉質細嫩,油脂豐富,炭烤香味十足。

💕安格斯牛肉蘆筍串
牛肉鮮嫩多汁,蘆筍清脆爽口,口感絕佳。

💕招牌燒牛骨髓
骨髓鮮美濃郁,入口即溶,令人回味無窮。

💕芝士雞俾肉串
雞肉鮮嫩多汁,芝士濃郁香濃,絕佳的搭配。

💕黑糖雞髀肉串
肉質鮮嫩,黑糖的甜味與雞肉的鮮香相互融合,美味可口。

• Chicago Logo Beer
  • 招牌燒牛骨髓
2023-12-01 21 瀏覽
忙碌的一周終於完結,星期五晚當然要出來chill一chill。落到蘭桂坊,見到「芝加哥串燒酒場」裝修佈置幾特別,氣氛熱鬧;兼且餐牌選擇甚多,飲嘢食晚飯都得。飲酒前先要食飽打底,見到餐牌可謂花多眼亂,食串燒當然就是想試多幾款,所以便點了三款不同的牛肉;和牛、安格斯和肥牛。芝士和牛串油脂飽滿的和牛被溶掉的芝士包裹著,咬落口感軟滑,油香四溢,無比滿足。安格斯牛肉露荀串安格斯牛肉肉味較濃,配合口感爽脆的露荀,經典配搭無得輸!金菇牛肉卷又一經典配搭,牛肉鮮甜,金菇有咬口,火候剛好:油而不膩。極品即燒乳豬餐廳特色推介,當然不會錯過;乳豬皮燒得香脆,肉質彈牙,無介紹錯。培根蘆筍卷鹹香的煙肉燒烤過後風味更特出,配以露筍的爽甜,百吃不厭。黑糖雞髀肉串啖啖雞髀肉口感豐富,微甜黑糖更添風味。鹽燒雞翼乾身脆口燒雞翼,幾時都咁鐘意食!芝士黑松露大啡菇一上枱已經聞到松露香味,加上軟滑原片芝士烤焗,多汁厚肉的大啡菇更顯鮮味。炸厚切薯片新鮮紫薯和蕃薯製作而成,香香甜甜又脆脆,邪惡度爆燈的小食!時令海魚一夜乾魚肉烤得乾身鮮甜,魚骨不多易入口,配點酸汁更見開胃,三扒兩撥便全清了,的確好食。Cocktail - Frida

芝士和牛串

安格斯牛肉露荀串
安格斯牛肉肉味較濃,配合口感爽脆的露荀,經典配搭無得輸!

金菇牛肉卷

又一經典配搭,牛肉鮮甜,金菇有咬口,火候剛好:油而不膩。

極品即燒乳豬

培根蘆筍卷

鹹香的煙肉燒烤過後風味更特出,配以露筍的爽甜,百吃不厭。

黑糖雞髀肉串

啖啖雞髀肉口感豐富,微甜黑糖更添風味。

鹽燒雞翼

乾身脆口燒雞翼,幾時都咁鐘意食!

芝士黑松露大啡菇

炸厚切薯片

新鮮紫薯和蕃薯製作而成,香香甜甜又脆脆,邪惡度爆燈的小食!

時令海魚一夜乾

Cocktail - Friday
星期五晚當然要叫杯Friday應吓景,Baileys 為主調,香甜幼滑,令人身心舒暢。
Mudslide - Mocktail
朋友鐘愛朱古力,又是飲品又是甜品一舉兩得!
2023-11-30 25 瀏覽
愛看youtube既我,最近見肥豪、9bothew都推薦芝加哥串燒酒場,睇落好吸引,就湊下夜繽紛既熱鬧去cill一chill😆7:30的chicago 已坐滿了不少把酒談歡的人們,氣氛熱鬧非常,隨著音樂拍子,迷幻的燈光下,大家都很放鬆,真的恍如置身於外國般,把煩惱都暫時拋於腦後,我們都急不及待融入這裡,馬上點了杯酒🍹Salty Caramel (BAILEY'S,CARAMEL, VODKA,MILK) $92 - 作為百利甜酒的愛好者,禁不住點了杯salty caramel,bailey's+vodka 酒味很突出,混和焦糖及奶,使整杯酒都很順口,不知不覺就到杯底了Screw Driver(Vodka, Orange Juice)$78 - 橙汁加vodka好清爽,口感清新順口,一邊吃著烤物一邊喝,真的好享受😎chicago 不論是酒類,還是串燒的款式都應有盡有,難得輕鬆一下,就放肆地點了!燒尖椒串 $19真的不要看輕尖椒既威力,一咬下去辣味傳遍舌尖,好過癮!韮菜燒 $16燒烤既經典,滿滿的韭菜及孜然香燒大啡菇 $35大啡菇好juicy,配搭蛋黃同香脆既煙肉,係多重既享受香蒜蒽花廣島

燒尖椒串 $19
真的不要看輕尖椒既威力,一咬下去辣味傳遍舌尖,好過癮!

韮菜燒 $16
燒烤既經典,滿滿的韭菜及孜然香

燒大啡菇 $35
大啡菇好juicy,配搭蛋黃同香脆既煙肉,係多重既享受

香蒜蒽花廣島蠔(6隻) $188
蠔係必點,一入口便是香蒜蔥花同蠔香,新鮮的海水🌊味隨後慢慢滲出,好好味!

安格斯牛肉葱串$32
一口和牛串$29
兩款牛沒有過多調味,有趣在一吃完,牛肉香會留在口腔內,久久不散

燒紫菜年糕串 $28
出奇地好吃,紫菜配年糕好惹味,口感煙煙韌韌,令人想再encore

極品即燒乳豬 $78
燒乳豬出現在串燒鋪很是新奇,做到皮脆肉嫩,絕對值得一試

蒲燒鰻魚串 $29
鰻魚很肥美,充滿著炭燒香,

燒雞翅包肉 $19
內裡的肉調味得很好,啖啖肉的感覺很滿足

培根蘆筍卷 $35
培根🥓很香脆,配上蘆筍真的很match

這晚在芝加哥,不論是肚皮還是心靈都得到慰寂,充滿電,明天又有力量好好工作了。
🥃芝加哥串燒酒場 (Chicago Bar & Restaurant)位於中環蘭桂坊呢間主打串燒酒吧,環境氣氛好chill,裝修有格調❤️‍🔥啱晒同一班朋友食下串燒,飲杯野,傾吓偈🥳串燒款式多到不能盡錄🥹特別highlight 以下幾款推介比大家極品即燒乳豬🐷坊間串燒店好少見有燒乳豬,難得一遇就試下啦!乳豬外皮卜卜脆,帶點炭燒香,底層肉質都幾嫩滑,一啲都唔乾🥹 認真好考驗大廚功力🤭 有驚喜❣️燒茄子🍆🔥份量十足!入口綿滑,蒜香加孜然味濃郁,好惹味😜 幾乎每枱客人必點之一。明太子玉子燒🧈🧡玉子燒個賣相都幾吸引,口感鬆軟不死實👍🏻香甜既玉子略帶焦香,與鹹香既明太子醬,微辛口味既配搭,口感瞬間昇華🥰安格斯牛肉蘆荀串🤎💚牛味好濃,肉汁豐富,再配搭口感爽脆既蘆荀,認真出色😋❣️牛油半熟帶子🤍帶子鮮味十足之餘,火喉亦調教得宜。加上牛油同埋香草調味,好creamy🥰蒲燒鰻魚串🐟💕鰻魚肉質厚實,略帶炭燒香。配上鰻魚燒汁,味道香甜濃郁!鹽燒牛舌心🐮👅牛舌心入口爽脆多汁,油香四溢。火力亦調教得啱啱好,食落唔會韌👍🏻燒雞翅包飯 🐥🍚係美味二重奏吖!💓冇諗過雞翅包飯除咗台灣夜市食到之外,喺呢間串燒店都有佢既踪影😍

串燒款式多到不能盡錄🥹

特別highlight 以下幾款推介比大家

極品即燒乳豬🐷

坊間串燒店好少見有燒乳豬,難得一遇就試下啦!

燒茄子🍆🔥

明太子玉子燒🧈🧡

安格斯牛肉蘆荀串🤎💚

牛味好濃,肉汁豐富,再配搭口感爽脆既蘆荀,認真出色😋❣️

牛油半熟帶子🤍

帶子鮮味十足之餘,火喉亦調教得宜。
加上牛油同埋香草調味,好creamy🥰

蒲燒鰻魚串🐟💕

鰻魚肉質厚實,略帶炭燒香。
配上鰻魚燒汁,味道香甜濃郁!

鹽燒牛舌心🐮👅

牛舌心入口爽脆多汁,油香四溢。
火力亦調教得啱啱好,食落唔會韌👍🏻

燒雞翅包飯 🐥🍚

係美味二重奏吖!💓

冇諗過雞翅包飯除咗台灣夜市食到之外,喺呢間串燒店都有佢既踪影😍 燒雞翅外皮金黃酥脆 雞翅去骨後,內𥚃包糯米飯,口感豐富,味道不錯!每一啖都可以享受到雞同飯既融合🥰

食串燒又點少得叫酒飲呢?🤣

KIRIN ICHIBAN Frozen Beer🍺🍦

呢杯賣相非常啱哂打卡🤩 初嘗Kirin一番搾啤酒發明既Frozen Beer,以專利冷凍技術將生啤打成零下5度既幼滑泡沫,入口就即刻嚐到冰涼既啤酒同埋綿滑既冰凍泡泡,口感就好似食緊sorbet 咁。Keep住冰涼口感,夏天飲都真係好爽😜

上善如水 純米吟釀🍶

上善如水既整個釀製過程,皆使用日本雪地名泉(越後湯尺)數十米深既地下白瀧泉水,水質優越、釀製出純厚柔嫩既酒質、甘味上品、香氣調和既新潟縣名釀。入口順滑芳香,加上呢pair杯作為sake杯好可愛,成件事好有意境😆 值得加分!👍🏻

2023-11-25 28 瀏覽
今晚朋友搵我傾計,約我係老蘭等。見到面後同朋友講之前係元朗食過芝加哥串燒酒場啲燒蠔好好食,呢度都有分店。朋友聽過後就話一於去呢間。我哋6:00去到,未係繁忙時間,可以揀位坐。店內裝飾新淨有時代感。聽住有節奏感唔太大聲嘅音樂,再加埋必叫既啤酒/其他酒精類飲品,令個人都放鬆左。香蒜蔥花廣島蠔 及 芝士燒廣島蠔:廣島蠔非常非常新鮮。好有鮮味。燒製掌握嘅時間啱啱好,上枱仲係脹卜卜。個人鍾意食香蒜蔥花味多啲。但朋友就鍾意食芝士味多啲。黑松露蝦串:黑松露都好多,味香濃。蝴蝶開邊蝦,賣相好靚。爽口既蝦肉依然保持到肉汁。安格斯牛板腱珍珠飯:諗住幾十蚊一個飯唔會好高質。點知牛肉重牛味得來都好林滑。仲可以要求多飯極品即燒乳豬:呢個item好特別,好少串燒舖有。非常推薦大家叫呢個嚟食。乳豬皮烤得香脆。味都唔會過咸。佢甚至仲好食過我喺葡國/西班牙餐廳食嗰啲招牌乳豬。鹽燒雞翼:雞翼都算大隻。雞皮脆口。調味剛剛好。鹽燒牛舌心:食串燒唔可以冇牛舌心。呢度嘅牛舌心一客有三舊。沒有太多嘅調味反而仲突出到牛舌嘅油香味。牛舌冇根。好Juice。燒prime 牛小排:一客有四舊。好厚身。油分充足有咬口。韭菜燒:調味好嘢味。韭

鹽燒雞翼:雞翼都算大隻。雞皮脆口。調味剛剛好。

燒prime 牛小排:一客有四舊。好厚身。油分充足有咬口。

韭菜燒:調味好嘢味。韭菜新鮮。唔黐牙

招牌茄子燒:見到枱枱都有叫呢個。茄子燒得熟透,軟林林的,亦都好有水份。好容易就可以將皮肉分離。

傾完計,舒完壓,又一個晚上。

ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ「ᴄʜɪᴄᴀɢᴏ ʙᴀʀ ᴀɴᴅ ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ」店舖位於蘭桂坊主打各式串燒及酒類飲品串燒定位價格相對便宜當日到場見到不同檯的客人除了飲酒之外檯面亦點了不同串燒在區中又飲又食提供了一個不錯的選擇點餐時可以先選串燒辣度當日選了小辣如果接受到辣的感覺上可以再上多一級辣度🔸極品即燒乳豬$78乳豬上檯時剛燒好仍在冒煙好重孜然香味入口豬皮香脆油脂感不重非常推薦🔸蒙古烤羊膝$98羊膝非常大隻咬落啖啖肉入口肉質偏軟上面可配跟上的鹽、孜然粉🔸蔥燒半殼扇貝$55扇貝肉烹調時間剛好入口半熟不老面頭鋪上蔥花賣相吸引🔸鹽燒牛舌芯$33一客有三件厚度唔係好厚入口爽口有香濃牛味🔸招牌燒牛骨髓$29牛骨髓質感綿滑加上少許辣粉香口🔸原隻魷魚串$28入口彈牙調味剛好🔸鹽燒燒白鱔串$58燒鱔燒得好高質素特別白鱔皮的位置入口香脆有油香🔸芝士大虎蝦$68蝦非常大隻蝦肉彈牙入口滿滿灸燒芝士味送啤酒一流🔸招牌茄子燒$39茄子燒既程度剛好,並用大量香蒜及調料燒制加上辣粉及蔥花非常香口惹味茄子滑嫩亦不太油膩推薦🔸ᴄʜɪᴄᴀɢᴏ 3 ᴅᴀʏs ғʀᴇsʜ ᴛᴏᴡᴇʀ $288自家制手工啤酒ᴛᴏᴡ
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

「ᴄʜɪᴄᴀɢᴏ ʙᴀʀ ᴀɴᴅ ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ」

店舖位於蘭桂坊

🔸蒙古烤羊膝$98
羊膝非常大隻
咬落啖啖肉
入口肉質偏軟
上面可配跟上的鹽、孜然粉

🔸蔥燒半殼扇貝$55

面層一個雪糕造型的啤酒泡
飲落有點似思樂冰
推薦

@chicagobbqbar

ᴄʜɪᴄᴀɢᴏ ʙᴀʀ ᴀɴᴅ ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ (ᴄᴇɴᴛʀᴀʟ)
📍 sʜᴏᴘ ʟ&ᴍ, ɢ/ғ, ʙʟᴏᴄᴋ ʙ, 12-14 ᴡɪɴɢ ᴡᴀʜ ʟᴀɴᴇ, ᴄᴇɴᴛʀᴀʟ