餐廳: 良記餐廳(老鳳冰室)
資訊:

2020-12-20 922 瀏覽
星期六(12月19日)與老爸到深水埗買餸,順便去“老鳳“午膳,點了“安格斯牛腩焗飯~$48“加$18配“懷舊雪糕紅豆冰“。焗飯多汁微 辣,牛腩肉質合格。而紅豆冰有3粒迷你雪糕糯米糍加很多鮮忌廉,口感香滑,喜歡。
  • 懷舊雪糕紅豆冰
2020-11-27 838 瀏覽
深水埗咁多好嘢食呀,老鳳嘅絕對唔係以味道最為取勝,但係亦都唔係得個殼啲靚靚裝修。要講一個宗旨呀,我覺得就係研發咗唔同款式嘅美食等你次次嚟食都係食唔同嘅嘢,同時味道又唔差。今次嚟早餐時段嚟嘅,就叫咗個芝士麵,咁味道呀反而都冇韓國嗰啲芝士麵咁好食,始終都係得一片芝士但仍然算係可以試嘅菜式。另外加咗錢食個肉膜,始終熱啦啦整起味道一定唔差但亦都未到有驚喜。同時亦都加錢叫咗個特飲,個樣呀真係好靚仔仲有塊啤牌咁嘅嘢,大大杯朱古力。全部食物都好啱打卡,加埋個環境唔怪得吸引到咁多人嚟試,講真佢嘅食物食三五次都未食得曬。

2020-11-17 621 瀏覽
哈哈,係深水埗買完玩具,特登行過黎食下午茶,co-call雪糕紅豆冰,雪糕糯米糍好煙,紅豆冰一如既往地好味今次點左個流心西多士,切開黎發覺入邊真係有野流出黎,哈哈,原來係蛋黃醬,好得意啊!不過真係太太太太甜了,不過多士好軟熟,唔好整得甘甜就perfect啦!食完之後成個人覺得好溜,好有罪惡感

2020-11-16
2020-11-13 447 瀏覽

As a foreigner, I am so into those restaurants that full of local culture, especially this one. It used all the nostalgia memories in 1970s as the main theme. I ordered the meat bread, which is similar to the western burger. The meat is using the belly pork meat and the fat is more evenly distributed. Other than that, I also ordered the ball ball milktea. This is astonishingly awesome. The ball ball milk tea is made of classic Hong Kong Style milktea with milktea ice blended so as to prevent the milk tea from being diluted as well as creating unique taste.
This is very successful in hitting the market of foreigner. I like it very much.
2020-11-04 445 瀏覽
喺深水埗附近搵嘢食,發現咗呢間好正嘅冰室。黑松露芝士炒蛋腌列,淋左好多黑松露,味道好正個炒滑蛋炒得好嫩,一D都唔會輸蝕過茶餐廳。招牌多士個底好香脆,下次會再黎食飛仔華田,凍華田上邊鋪左一層厚鮮奶,同華田撈埋一齊就好似奶蓋華田咁。 紅豆冰唔會太甜,D紅豆唔會煲到爛曬,有紅包仲保持一粒粒,但又唔硬,可以嚼一粒粒的紅豆。同埋有三粒雪球,係糯米雪糕,食落好得意!食物又睇得又好食,俾個like距,下次會再嚟,真心推薦俾大家
喺深水埗附近搵嘢食,發現咗呢間好正嘅冰室。
黑松露芝士炒蛋腌列,淋左好多黑松露,味道好正

2020-11-03
  • 招牌多士
  • 黑松露芝士炒蛋腌列
最近特別饞茶餐廳冰室,今天去行山前特地前來這家有名的老鳳補充熱量。我們兩個女孩子平時也吃不了太多但是為了在山上不餓特地多點幾種,沒想到整個被驚艷到!首先就是我最愛的芝士撈丁,個芝士味正到爆,豬頸肉勁道十足,還加了半片厚多士,幸福の味道🤤蝦多士質素優秀,剛炸出來味道絕佳,外脆內軟份量十足黑松露味道濃郁,搭配清爽沙律🥗,裡面還有各式海鮮🦞,真是物超所值最後說最鍾意的特飲啦!阿華田/好立克plus➕濃郁奶油top各式topping真的太好飲啦😍上面的撲克本來以為只是用作裝飾沒想到是可以吃的脆片啊真的好有心💕總體而言算是物美價廉,如果是芝士控熱量控那就十分推薦一試🥳
芝士豬頸肉撈丁

蝦多士

蝦多士質素優秀,剛炸出來味道絕佳,外脆內軟份量十足
黑松露海皇炒飯

飛仔華田➕飛女可力

總體而言算是物美價廉,如果是芝士控熱量控那就十分推薦一試🥳
芝士豬頸肉撈丁
蝦多士
黑松露海皇炒飯
飛仔華田➕飛女可力
2020-10-15 386 瀏覽
small shop with funny decoration, such as envelope like menu, funny sentences on wall-seafood fried rice with black truffle , big dish but light smell of black truffle-juicy chicken in crispy bun with sour bbq sauce-iced red bean with milk and ice cream mochi. lots of sweet red beans

2020-09-23 583 瀏覽
我地一行3個星期日下午1點前來到,等咗一陣,唔駛等好耐就有位。初初驚會中伏,見但原來好好食架,我地叫咗:1. 蝦多士(真心必叫), 多士唔油膩,餡又夠又唔會只系食炸漿,在酒樓食過好油,又試過其他地方食,冇咩餡,呢度真系好正,而且又有少少沙律跟,平時我好怕食炸嘢既人都食咗好多件。👍👍 2. 沙律燒春雞, 正👍👍肉質ok既,最緊要唔咸,另外佢既醬汁有少少惹味但唔會過咸,我平時唔會點汁,好多餐廳既汁咸到死,反而呢度又唔會過咸👍。沙律都有用新鮮菠蘿真係估佢唔到,沙律都有加新鮮生果👍3. 黑松露海鮮炒飯好好食👍👍份量夠,黑松露又香,飯炒得好好,唔油又唔咸,夠乾,又有沙律菜跟。仔仔都話好好食👍😋總結,呢度啲嘢出品好似西餐廳咁👍😋,睇到佢哋好有心做好啲食物,嘢食唔會咸。有評語話態度差,又唔系呀,冇嘢喎。呢度我地會再encore😁😁
3. 黑松露海鮮炒飯
有評語話態度差,又唔系呀,冇嘢喎。
呢度我地會再encore😁😁
沙律燒春雞
黑松露海鮮炒飯
2020-09-20
  • 蝦多士
2020-08-23 659 瀏覽
裝修好懷舊嘅餐廳,入面座位唔算太多,食物質素幾好。 ➡️ 蝦多士 ($38) ⭐️⭐️⭐️💫 炸嘅蝦多士好脆口,可以加埋千島醬一齊食,好夾好好食! ➡️ 芝士豬頸肉撈丁 ($48) ⭐️⭐️⭐️💫 芝士好多,多到唔驚撈唔哂d麵,而且味道好濃郁,丁麵煮得啱啱好,豬頸肉都好入味好食。 ➡️ 黑松露芝士火腿奄列 ($42) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 芝士又係多到覆蓋住d滑蛋,上面仲有好香嘅黑松露醬,加埋入面好多好足料嘅火腿絲一齊食,幾好味! ➡️ 原味波波奶茶 (+$14) ⭐️⭐️⭐️ 所謂波波就係用奶茶雪嘅冰,咁溶左都唔會沖淡杯奶茶,唔係太特別。 良記餐廳(老鳳冰室) 地址📍: 深水埗基隆街216號地舖 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境👀: ⭐️⭐️⭐️ 服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️ 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
裝修好懷舊嘅餐廳,入面座位唔算太多,食物質素幾好。

➡️ 蝦多士 ($38) ⭐️⭐️⭐️💫
炸嘅蝦多士好脆口,可以加埋千島醬一齊食,好夾好好食!

➡️ 芝士豬頸肉撈丁 ($48) ⭐️⭐️⭐️💫

➡️ 黑松露芝士火腿奄列 ($42) ⭐️⭐️⭐️⭐️

➡️ 原味波波奶茶 (+$14) ⭐️⭐️⭐️

良記餐廳(老鳳冰室)
地址📍: 深水埗基隆街216號地舖

• 蝦多士
  • 芝士豬頸肉撈一丁
  • 波波奶茶
  • 黑松露芝士火腿奄列
門面好懷舊兼且俾人好隆重嘅感覺,講真,唔食嘢都值得入去參觀下,不過咁做係搞搞震冇幫襯,勸大家都係唔好。入到去有一種好堂皇華麗、目不暇給嘅感覺,懷舊特色同搞笑佈置好有心思,應該係個打卡勝地,食嘢之前四圍望已經相當過癮,心情都靚啲,胃口都會好啲。老闆見到你啦,化咗灰都認得你,今次可以食你親手煮嘅保齡球喇。足足等咗佢15分鐘有多,終於做好個海鮮保齡球,講真剛剛見到有啲平凡嘅感覺,不過好戲在後頭。嘩,靚到咁!我先食個保齡球蓋,查咗牛油然後焗,鬆化到入口即溶,麵包香牛油香味四溢。望唔清楚再ZOOM近啲,海鮮保齡球材料有大蝦、蜆肉、魚肉、魷魚、蟹柳,再加咗新鮮蔬菜提供不同口感、氣味、味道同颜色變化,色香味兼賣相俱全冇誇張。以上提及各種海鮮食材大部份都新鮮好味,大蝦有一隻大約直徑一吋半,蜆肉有四五粒大約直徑一厘米半,魚肉有三四塊有些少腥味,但仍不掩蓋魚嘅鮮味,蟹柳就無謂評論,其實提議佢唔放蟹柳仲好,唯一失色嘅係魷魚,口感硬又冇乜味道,有三四塊。整體來講10分足料,而且認真製作,連個包裏面嘅飯都係炒底。個農夫包梗係點美味嘅芝士醬嚟食,分開用細碗裝住,我成個食晒,一般女士相信做唔到,份量相當之大。咁好食

個農夫包梗係點美味嘅芝士醬嚟食,分開用細碗裝住,我成個食晒,一般女士相信做唔到,份量相當之大。咁好食嘅嘢我當然用清碟以示對老闆嘅尊重。我知道敬業嘅廚師都最鍾意見到客人清碟。

熱奶茶跟個保齡球加$8就有,冷熱同價,口感同細滑度有些少單薄,唔係最好亦都不過不失,份量亦都比一般茶餐廳嘅多。

呢餐好滿足,視覺味覺同嗅覺都吃得飽飽,有機會會再去試老闆嘅其他撚手菜式,希望下次都會見到佢坐鎮廚房。
題外話/補充資料: 睇YouTube知道老闆有個未了嘅心願,亦都知道佢係一個好勤奮上進而且不隨波逐流嘅人,衷心祝福佢嘅心願早日達成,要相信天道酬勤,皇天不負有心人的。
2020-08-20
  • 海鮮保齡球
2020-08-19 400 瀏覽
經常都會食老鳳,食物質素有保證!整體格局係走懷舊港式冰室風格,食物都比較有創意,唔係嗰啲Hea茶仔。例如焗芝士海鮮保齡球🎳即係烤麵包入面有芝士海鮮焗飯,相當有創意。個人就鍾意食芝士豬頸肉撈一丁,邪惡得來芝士味又唔會太過~佢啲飲品超級特別,例如波波奶茶,奶茶下面嘅冰粒係奶茶波波冰,飲完晒啲奶茶可以食埋啲冰!飛仔華田上面有一大堆cream同早餐片,仲有一隻啤牌餅乾,店員話呢隻啤牌係食得嘅,專登外國訂返嚟一定要食埋佢。真係相當有heart嘅冰室,會keep住繼續食!
經常都會食老鳳,食物質素有保證!

個人就鍾意食芝士豬頸肉撈一丁,邪惡得來芝士味又唔會太過~

真係相當有heart嘅冰室,會keep住繼續食!
  • 波波奶茶
  • 豬頸肉芝士撈丁
  • 飛仔華田
  • 焗芝士海鮮保齡球
路过这老凤冰室很多次。外观比较脏,与乱,ignore 了 N 次。今天休假,闲着,于是决定试试看。果然有点脏。刀上有陈年油污迹。我吃早餐,点了一份比较罕见的(自家制)回锅肉上海面。很难吃。吃了两口就放弃。追加了肠仔烚蛋多士。蛋是溏心蛋,倒不错。咖啡也不错。而且全部加起来才 35 元,极便宜。比较特别是店里面乱七八糟的装饰海报。很有特色。不断的提 “料理农务”,这是脏话,哈!有很多红色中国宣传画与邓小平头像。最醒目的是李小龙海报。

比较特别是店里面乱七八糟的装饰海报。很有特色。

不断的提 “料理农务”,这是脏话,哈!

有很多红色中国宣传画与邓小平头像。

最醒目的是李小龙海报。
2020-08-16
$35 (早餐)
2020-08-02 388 瀏覽
深水埗覓食,看到這家冰室好評頗多,便入內一試。點了以下食物:焗安格斯牛腩飯:上桌時焗得熱騰騰的,醬汁熱得仍在滾動。看似美味非常,一吃卻覺得味道太甜,甜得只吃了牛腩沒吃飯。雪菜豬扒上海湯麵跟肉夾膜:點餐時侍應說沒肉夾膜,改為跟炒蛋多士。有點失望,因為很想吃肉夾膜。先說說湯麵,湯頭一般,豬扒也一般,湯中除了雪菜,還有另一種不知名字的醬,惹味,但麵煮得太軟。再說炒蛋多士,多士又脆又香,炒蛋十分嫩滑,本來沒肉夾膜令我失望,結果卻給我驚喜,這也是我們唯一覺得比較好吃的。凍奶茶:加飲品要加$8,我本來已覺得有點貴(若點午餐飲品也要加$5)更何況這凍奶茶的茶底既不香也不濃,極失望。
深水埗覓食,看到這家冰室好評頗多,便入內一試。
點了以下食物:
焗安格斯牛腩飯:
雪菜豬扒上海湯麵跟肉夾膜:
凍奶茶:
2020-07-09 992 瀏覽
🐻樹熊熊妹今日難得地一齊放假,難得地樹熊竟然唔訓覺下午無喇喇浦頭話陪熊妹去熊妹最愛的茶記飯堂《老鳳冰室》歎個下午茶,真係令到熊妹好興奮。📌《老鳳冰室》位於深水埗基隆街,係一條深水埗著名美食街。📌以復古風情為主題,有著舊日香港冰室的裝潢,掛有懷舊雙妹嘜👯的畫像🖼,非常經典情懷。📌下午茶時段4點黎到緊係食個下午茶喇。西多士🥞、餐蛋麵🍜、鮮油多🍞、豬扒沙律🥗等等,典型茶記下午茶迎合香港人口味,價錢由$24-$42,包飲品一杯🍹,絕對抵食。📌夏日炎炎仲新推出左消暑沙律餐,5⃣款沙律中揀2⃣款,然後5⃣款下午茶小食中㨂1⃣款,再包一杯飲品🍵,價錢為$48,愛好沙律的熊妹又點會錯過呢?消暑沙律餐,$48先揀沙律,吞拿魚🐟同碎蛋🥚沙律都係熊妹摯愛,所以選了北寄貝蟹肉碎蛋沙律同吞拿魚粟米火腿扭扭粉。兩款沙律份量都幾多,所有材料就寫哂係個名上,好多沙律醬,唔會太酸,熊妹就係覺得吞拿魚同碎蛋撈沙律醬最夾最好味,冰冷冷,果然消暑一流。下午茶小食方面揀了炸雞脾🍗,因為沙律配雞脾係最夾的。嘩,好大一隻炸雞脾喎!絕不欺場!不過炸粉有點厚,味道有點似KFC叔叔🤡的招牌炸雞味道,雞肉都好嫩滑,咸咸的調味都幾入味,一個人其實有

消暑沙律餐
消暑沙律餐,$48

下午茶小食方面揀了炸雞脾🍗,因為沙律配雞脾係最夾的。

嘩,好大一隻炸雞脾喎!絕不欺場!不過炸粉有點厚,味道有點似KFC叔叔🤡的招牌炸雞味道,雞肉都好嫩滑,咸咸的調味都幾入味,一個人其實有點多食唔哂。

西多士
西多士,$24
樹熊下午茶鍾意食西多士🍞,可以落勁多蜜糖🍯,甜甜的。

西多士係典型做法,白麵包浸上蛋汁炸起,陣陣的蛋香好吸引,最好就切成九宮格,細細的一件可以沾滿蜜糖同牛油又易放入口,中間仲夾著花生醬🥜,又糖又油又碳水化合物,卡路里高達800多卡,絕對係非常邪惡高熱量🔥又好味的食物。

紅魔鬼雞扒包
紅魔鬼雞扒包,$28
大食樹熊軀軀一件西多士又點會塞飽到佢個肥肚?熊妹就推介佢試下呢款紅魔鬼雞扒包,其實因為熊妹想試。

紅魔鬼👹其實係辣醬,雞扒係炸的,味道同炸雞脾做法差不多,炸皮都有點厚,撈上辣醬幾惹味,包係搽上牛油烘過的豬仔包,仲夾雜左生菜🥬同洋蔥片,🧄,好大一個,幾飽肚。

凍檸茶
凍檸茶,跟餐價,加$3
三份下午茶餐三杯飲品,大食樹熊兩個胃,飲品一杯都不能落格喇。例牌凍檸茶🍹,熊妹的少甜少冰,酸味味,好消濟。

📌食左咁多野埋單都係$109,茶記冰室勝在口味大眾化,價廉物美仲要唔洗加一,係物價騰漲🔝的香港城市仲食到咁的價錢而且質素唔差的下午茶餐真係好難得。
2020-07-05
消暑沙律餐
西多士
紅魔鬼雞扒包
凍檸茶
2020-07-02 415 瀏覽
今日又去深水埗做義工,同朋友專登早啲去搵嘢食。呢間老鳳冰室👍🏻入到去四圍啲裝修令我感覺到返返70~80年代(暴露年齡既陷阱)牆壁上有鄧麗君又有李小龍嘅圖片。今日食咗個沙律+蝦多士餐 ,估唔到深水埗都有新鲜沙律茶餐食,D蝦又 唔算hea 咼都幾厚而且蝦味十足又彈牙👍🏻加埋杯香滑奶茶大約$60。 兩個人share 都夠飽(可能天氣熱唔食得多),下次再去試其他先😊