餐廳: 良記餐廳(老鳳冰室)
資訊:

門面好懷舊兼且俾人好隆重嘅感覺,講真,唔食嘢都值得入去參觀下,不過咁做係搞搞震冇幫襯,勸大家都係唔好。入到去有一種好堂皇華麗、目不暇給嘅感覺,懷舊特色同搞笑佈置好有心思,應該係個打卡勝地,食嘢之前四圍望已經相當過癮,心情都靚啲,胃口都會好啲。老闆見到你啦,化咗灰都認得你,今次可以食你親手煮嘅保齡球喇。足足等咗佢15分鐘有多,終於做好個海鮮保齡球,講真剛剛見到有啲平凡嘅感覺,不過好戲在後頭。嘩,靚到咁!我先食個保齡球蓋,查咗牛油然後焗,鬆化到入口即溶,麵包香牛油香味四溢。望唔清楚再ZOOM近啲,海鮮保齡球材料有大蝦、蜆肉、魚肉、魷魚、蟹柳,再加咗新鮮蔬菜提供不同口感、氣味、味道同颜色變化,色香味兼賣相俱全冇誇張。以上提及各種海鮮食材大部份都新鮮好味,大蝦有一隻大約直徑一吋半,蜆肉有四五粒大約直徑一厘米半,魚肉有三四塊有些少腥味,但仍不掩蓋魚嘅鮮味,蟹柳就無謂評論,其實提議佢唔放蟹柳仲好,唯一失色嘅係魷魚,口感硬又冇乜味道,有三四塊。整體來講10分足料,而且認真製作,連個包裏面嘅飯都係炒底。個農夫包梗係點美味嘅芝士醬嚟食,分開用細碗裝住,我成個食晒,一般女士相信做唔到,份量相當之大。咁好食

個農夫包梗係點美味嘅芝士醬嚟食,分開用細碗裝住,我成個食晒,一般女士相信做唔到,份量相當之大。咁好食嘅嘢我當然用清碟以示對老闆嘅尊重。我知道敬業嘅廚師都最鍾意見到客人清碟。

熱奶茶跟個保齡球加$8就有,冷熱同價,口感同細滑度有些少單薄,唔係最好亦都不過不失,份量亦都比一般茶餐廳嘅多。

呢餐好滿足,視覺味覺同嗅覺都吃得飽飽,有機會會再去試老闆嘅其他撚手菜式,希望下次都會見到佢坐鎮廚房。
題外話/補充資料: 睇YouTube知道老闆有個未了嘅心願,亦都知道佢係一個好勤奮上進而且不隨波逐流嘅人,衷心祝福佢嘅心願早日達成,要相信天道酬勤,皇天不負有心人的。
2020-08-20
  • 海鮮保齡球