2019-10-24
尖沙咀厚福街好多食肆,今次就試下東南亞菜—泰式船麵。主打的船河有分湯同撈,店員都好細心咁介紹佢地嘅推介食品,麵類有4種自由選擇,店員建議金邊粉配湯麵,蛋麵配撈麵,另外可揀辣度。去食個陣有個升級優惠,加$1可以將牛腩同牛肉片升級至和牛,咁吸引就試下啦!和牛船皇湯金邊粉($59)配料好豐富,有和牛,豬肉丸,炸豬皮,雞翼,雞絲,湯底濃郁,適合一次過想食好多送嘅人食串燒牛舌($18) 串燒魷魚鬚($18)串燒係尖沙咀分店限定,店員推介呢兩款同牛柳粒,咁我地揀咗兩款試。串燒可以配泰式辣汁/沙爹醬/泰式燒烤醬,牛舌就配沙爹醬,魷魚鬚就配泰式燒烤醬。爽口的牛舌適合配濃味的沙爹醬,魷魚柔軟彈牙,配合甜的燒烤醬,個人推介魷魚鬚👍🏻泰式炸蝦卷($22)外層的薯仔絲包住入面的魚糕同蝦一齊炸,好鬆脆,同平時包粉漿炸唔同,食落有薯仔嘅甜味。泰妹雞翼($22)推介👍🏻👍🏻👍🏻炸得好好味,本身雞翼的炸漿已經調好味,可以唔洗點任何醬汁已經好好食,炸漿薄薄一層十分鬆脆,仲想叫多一碟食。飲品:泰仔凍奶茶($18)泰式龍眼冰($22)兩碗飲品嘅器皿好特別,加上佢將個碗雪凍咗,飲品唔會咁易變暖,奶茶仲可以唔洗加冰。奶茶係泰式
和牛船皇湯金邊粉($59)
串燒牛舌($18) 串燒魷魚鬚($18)
泰式炸蝦卷($22)
泰妹雞翼($22)
飲品:
泰仔凍奶茶($18)
泰式龍眼冰($22)
兩碗飲品嘅器皿好特別,加上佢將個碗雪凍咗,飲品唔會咁易變暖,奶茶仲可以唔洗加冰。奶茶係泰式嘅少少偏甜,茶味夠濃。
龍眼冰清淡啲,食完咁多炸同重口味嘅嘢,飲落好舒服,可以清清個喉。