2019-11-12 27 瀏覽
呢掛好興食船麵,細細碗放曬成張檯上面,今次專登揀左呢間船皇食!由於太肚餓,所以揀左食大碗船麵,冇試細細碗。黎到剛好下午茶時間,可以平時食船麵加小食或者野飲。船麵湯麵即係乜都有啲,乜都可以試曬!有豬又有牛!牛腩牛肉片牛肉丸湯麵,啲牛腩好淋牛肉幾爽口,牛肉片就普通少少,加上個蛋麵同辣汁,好食!雖然個辣汁叫左中辣,但都唔係死辣,偏甜又香,真係幾好食!另外小食揀左豬肉丸同埋春卷,都ok唔錯!仲另外叫左一凍一熱嘅泰仔奶茶,奶味偏重,凍飲偏甜,熱飲本身唔落糖都有少少甜味!下次再飲凍飲要叫佢少甜!最後牛舌就比較普通,泰式辣汁唔夠入味!但下次我都係會黎encore,船麵實在太出色!
由於太肚餓,所以揀左食大碗船麵,冇試細細碗。
黎到剛好下午茶時間,可以平時食船麵加小食或者野飲。
船麵湯麵即係乜都有啲,乜都可以試曬!有豬又有牛!
雖然個辣汁叫左中辣,但都唔係死辣,偏甜又香,真係幾好食!
另外小食揀左豬肉丸同埋春卷,都ok唔錯!
最後牛舌就比較普通,泰式辣汁唔夠入味!
但下次我都係會黎encore,船麵實在太出色!
2019-11-10 18 瀏覽
今次係第二次食船麵😝泰國嘅船麵我覺得和香港車仔麵都類同🤣可以有好多唔同嘅餸菜面底又可以有不同的選擇不過湯底就有D特別比較濃味和傾向甜甜地所以都好容易入口😆今次嘅鋪頭係尖沙咀門面好似好細原來入邊轉角勁大勁多位👍🏻✨服務都好周到👍🏻每張枱都有泰式嘅調味料,勁正!見餐牌都有好多選擇👍🏻船麵嘅特別之處,就係有大碗同細碗揀✨想食多啲唔同款式,細細碗,就要夜晚九點打後幫襯🤣牛肉、牛肉丸、牛腩河粉可以揀辣度👍🏻👍🏻👍🏻份量都好大碗,熱辣辣!所有材料都好入味,湯都好濃!雞翼雞絲撈麵可以加酸辣汁或者魚露真係勁好味!👍🏻鋪頭其中一個特色有燒烤!特別推介蘆筍!👍🏻好香,調味亦都惹味!
今次係第二次食船麵😝

今次嘅鋪頭係尖沙咀
門面好似好細
原來入邊轉角勁大勁多位👍🏻✨
服務都好周到👍🏻
每張枱都有泰式嘅調味料,勁正!
見餐牌都有好多選擇👍🏻
船麵嘅特別之處,就係有大碗同細碗揀✨
想食多啲唔同款式,細細碗,就要夜晚九點打後幫襯🤣

牛肉、牛肉丸、牛腩河粉
可以揀辣度👍🏻👍🏻👍🏻
份量都好大碗,熱辣辣!
所有材料都好入味,湯都好濃!

雞翼雞絲撈麵
可以加酸辣汁或者魚露
真係勁好味!👍🏻

鋪頭其中一個特色有燒烤!
特別推介蘆筍!👍🏻
好香,調味亦都惹味!
  • 蘆筍
2019-11-09 16 瀏覽
趁到尖沙咀做嘢,睇吓附近有咩好嘢食,跟住地圖嚟到船皇,試咗個下午茶,豬肉+豬肉丸,我要咗河粉,小辣,凍咖啡,再加多個炸豬皮,呢個下午茶認真豐富!船麵黎到,第一時間試吓啖湯,好香濃,有芫茜同青檸味道,所以又有少少清新感覺。河粉係用咗闊身嘅河粉,夠地道!豬肉有啲嚡,少少失望,但豬肉丸好好食,好似喺泰國食嘅一樣,每碗船麵都有2塊炸豬皮,對於我來講一定唔夠,所以小食我都係叫咗炸豬皮,咬落好脆,就咁食都可以,浸少少湯再食有種外脆內軟嘅感覺,好正!👍

2019-11-07
  • 炸豬皮
2019-11-08 15 瀏覽
我和朋友是星期五的晚餐時間去的,剛走進去,店面感覺不大,但轉入裡面原來還有空間,即使一班朋友來吃也有足夠位置。我們點了船皇湯河,我選了河粉,是泰式的那種寬厚的河粉,感覺挺少見的。另外有撈麵可以選擇,但我比較想吃些有湯的面條,所以點了湯河。船皇湯河的配料也挺多的,有炸魚皮,雞絲,貢丸魚蛋,雞翅等,而且加1蚊就可以升級和牛,於是我們都轉了和牛。湯底很濃厚,嘗起來帶甜味,原本我以為會是偏向清湯口味的,所以有點意外。河粉厚身,和湯底挺夾的,吃完一碗很滿足。我們也點了些串燒,燒章魚腳感覺最吸引,吃起來很棒,燒串的時候加了的醬汁令吃起來更香了,就是章魚腳有點難拔出來,吃得有些狼狽。飲品也很有特色,盛著飲品用的是有著東南亞風格的碗,相當精緻,青檸梳打喝起來很清爽,能解一解串燒和湯河的油膩,作為這一餐很好的完結。

2019-10-25
同朋友係尖沙咀買完仔,佢話想食泰國野,但係無理由次次都冬陰功,蝦餅咁悶,所以就搵到呢間係尖沙咀既船麵店鋪 - 船皇!船皇既船麵感覺上係同香港車仔麵既特色MIX埋一齊,因為佢既麵係有勁多配料! 樣樣都好食,但係牛腩,雞翼,雞皮呢三樣野食過真係返唔到轉頭!撈麵加小小泰式酸辣汁,超級開胃惹味!試左一啖朋友點既湯麵,湯底同樣高質,完全飲唔出有味精既味,從而知道個湯底一定落足料去整!再分別點左D即叫即燒既串燒: 豬頸肉: 爽口多汁!燒得好香!牛柳粒: 每舊牛柳粒都好多汁,同豬頸肉一樣咁爽口!有成三舊大大舊!魚餅: 好香魚味,唔會太多粉或者有雪味,正!牛舌: 好香口,無"蘇"味,同沙嗲汁好爽!食咁多野每人都唔洗100蚊,抵食到爆!
撈麵加小小泰式酸辣汁,超級開胃惹味!
再分別點左D即叫即燒既串燒:
豬頸肉: 爽口多汁!燒得好香!
魚餅: 好香魚味,唔會太多粉或者有雪味,正!
牛舌: 好香口,無"蘇"味,同沙嗲汁好爽!
食咁多野每人都唔洗100蚊,抵食到爆!
2019-11-05
  • 船皇湯麵
  • 船皇撈麵
2019-11-05 9 瀏覽
厚福街咁多野食,今日就決定食船麵。鋪頭唔算好大,不過都幾闊落,坐得幾舒服。叫左佢個招牌船皇湯麵黎試吓,入面都有好多配料,有牛丸、雞翼、雞絲等等,面仲可以自己去揀。我就揀左金邊粉,再加一蚊加塊和牛。一送到黎,其實都見到幾足料,但唔知係d面太多定點,覺得d湯都偏少。湯底睇落好濃味,但飲落冇咩特別。想要水,點知話要收錢咁就叫左杯泰式奶茶,飲落偏甜,不過味道都okay,同埋隻杯幾得意。不過野飲要另加$8有d唔抵。

2019-11-05 11 瀏覽
今日同朋友經過尖沙咀,我地都好鍾意食粉麵,上網見到呢間餐廳食評唔錯,於是同朋友一齊過嚟試吓。我哋都叫咗船皇湯麵($58),有八種餸,咩都有得試😋😋一碗揀咗蛋麵,一碗揀咗金邊粉,個人覺得蛋麵爽口啲,比較鍾意蛋麵。每張枱都有menu同唔同調味料調味。然後叫咗杯泰式水果冰($18)同埋凍檸檬茶($15),泰式水果冰特別啲,味道剛剛好又唔會太甜。最後仲叫咗三串魷魚鬚串($42),配泰式燒烤醬非常野味,又爽口,食到舔舔脷。

我哋都叫咗船皇湯麵($58),有八種餸,咩都有得試😋😋

每張枱都有menu同唔同調味料調味。

2019-11-01
2019-11-03 8 瀏覽
當日同朋友一齊去左船皇食野,鋪頭細細,但格局分明,一個人或者一班人都有足夠嘅位一齊坐。我叫左船皇湯面,配河粉,呢間鋪頭嘅河粉有別於一般嘅河粉,有平常河粉嘅四至五倍闊身,而且好夠滑同軟熟,船皇湯面有多款配料,牛腩,牛肉片,雞翼,豬肉丸等等,仲加左一蚊加和牛。 湯底十分濃郁,但唔會過鹹,而且湯或比較厚身,食河粉時都沾到湯底一齊品嘗。而魷魚鬚串配泰式燒烤醬,隻醬好惹味,魷魚鬚彈牙唔難咬。另外仲叫左雞,牛,豬沙嗲串燒各一。當中我最推薦沙嗲豬串燒,豬肉好juicy,一D都唔會覺得乾。而飲品方面,因為叫左嘅食物都比較重味,就選擇左泰色水果冰,佢地嘅飲品都係用碗裝,相當有得色,泰色水果冰有火龍果同菠蘿,而且唔算甜,味道清新,適合一路食一路飲解膩。

2019-10-25
5 分鐘 (堂食)
2019-11-03 7 瀏覽
記得之前喺泰國曼谷食過船麵,不過食完覺得麻麻哋,因為個湯好鹹同埋有啲怪味。不過見厚福街呢一間船麵好多人食,同埋個friend話想試下,所以就俾啲機會佢😂餐廳選擇唔多只可以揀湯麵或者撈麵,同埋仲有串燒,嘢飲,一啲小食等等。我地叫左湯麵同撈麵,牛肉牛腩金邊粉味道唔錯,特別係牛腩超級林,好好味湯底唔會太咸。另外個雞翼雞絲撈米粉要左少辣,就會有少少辣汁。其實都幾惹味,不過略嫌有少少乾。但係我就覺得咁樣健康啲😂另外想推介牛脷串燒,因為超級好味又唔鞋!
2019-11-02 5 瀏覽
最近先開始識食船麵。去過好多次泰國,有次食過之後就覺得幾特別。今日食呢間睇下正唔正宗。入到去見到原來餐廳已經開左有好耐歷史。最近先由曼谷開分行過黎香港。見到個餐單既圖都覺得好曼谷feel。叫左個船皇湯麵。好多材料。牛腩,牛丸,雞翼等等。好多肉。將個辣椒撈勻之後。湯底好濃好好味。呢間真係正宗野。雞翼入晒味。好軟好好味。湯底越飲越開胃。同埋好大碗。入邊好多送食。可以自己加辣粉,醬料。好泰國feel。加左辣粉更開胃。好抵食。之後叫左個泰妹雞翼。雞翼整得好脆好脆。表面脆。又夠味。入邊雞肉軟有水份。難怪呢個雞翼係有個thumbs up。好惹味既雞翼。一定要點埋酸辣醬。成個泰國既感覺返晒黎。食到咁上下再飲返杯泰仔奶茶。好舒服。用呢個泰國人好鍾意既碗黎裝飲品。真係好泰國。泰式奶茶既味道同泰國飲既一模一樣。今日食得超級滿足!

見到個餐單既圖都覺得好曼谷feel。

叫左個船皇湯麵。
好多材料。

可以自己加辣粉,醬料。
好泰國feel。
加左辣粉更開胃。好抵食。

之後叫左個泰妹雞翼。

食到咁上下再飲返杯泰仔奶茶。
今日食得超級滿足!
2019-11-01 9 瀏覽
今晚我同老公去尖沙咀行街,見到厚福街新開左一間船麵餐廳,記得我哋喺泰國旅行嘅時候都試過船麵,很回味呀!首先,我哋叫咗第一款湯麵,以豬肉為主,有豬肉,豬肉丸和豬膶,以及炸魚皮,非常豐富。我很欣賞它的湯底,很濃郁,吸收了豬肉材料的精華! 另一款湯麵以雞肉為主,有雞絲和雞翼,同樣高質麵底方面,可以選擇金邊粉、河粉、米粉或蛋麵,我地選擇了河粉和金邊粉,因為比較有口感。然後我哋叫咗一碗撈麵,材料和湯麵一樣,都係以豬肉為主。我地淋上特式甜醬油,可以自己因應個人喜好決定淋幾多醬油,唔錯。飲品方面,我哋叫咗泰式紅豆冰以及泰式龍眼冰,兩款都好有泰國風味,紅豆冰的椰汁味重,啖啖甜甜的紅豆,女生至愛。而龍眼冰也有一顆顆龍眼肉,幾清甜我們都認為呢間餐廳可說是平、靚、正!

另一款湯麵以雞肉為主,有雞絲和雞翼,同樣高質

我們都認為呢間餐廳可說是平、靚、正!
2019-10-29 5 瀏覽
放工約咗朋友去尖沙咀食飯,去咗喺厚福街揾食,試咗新開嘅船皇,食物款式有湯麵同撈麵、小食同飲品,價錢親民。船皇湯麵非常吸引、而且有升級優惠,加一蚊就可升級和牛船皇湯麵,非常扺食。呢度嘅麵嘅款式有四種,可選蛋麵、米粉、金邊粉或河粉。我地加一蚊升級點咗和牛船皇湯麵,配料非常豐富,有和牛、牛丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸和豬潤,很大碗,非常抵食。我個碗湯麵選咗我至愛嘅金邊粉,大大碗好抵食。朋友都加一蚊升級點咗和牛船皇湯麵,佢話未食過配蛋麵,話要試下。朋友喜歡食外型似豬皮嘅配料,脆卜卜。雞翼sizes 大大隻,很入味。泰式春卷泰式春卷剪開一半,食起上來非常方便。春卷外脆內軟。泰妹雞翼外層脆脆地,帶點微辣,很惹味。
放工約咗朋友去尖沙咀食飯,去咗喺厚福街揾食,試咗新開嘅船皇
,食物款式有湯麵同撈麵、小食同飲品,價錢親民。

呢度嘅麵嘅款式有四種,可選蛋麵、米粉、金邊粉或河粉。

泰式春卷

泰式春卷剪開一半,食起上來非常方便。春卷外脆內軟。

泰妹雞翼

外層脆脆地,帶點微辣,很惹味。
2019-10-29 2 瀏覽
今日約左舊同事派帖,諗住約個中間點方便大家,一個住元朗,一個住荃灣西,一個住沙田,所以揀左尖沙咀。尖沙咀都刃多野食,小店就吾多,搵到有間食船河,我本身以為佢係食港式嘅車仔面,點知原來係泰國好出名嘅一個野食,真心有眼不識泰山。 去到吾算多人,坐定定睇menu, 揀左粉底先,我揀左蛋麵,餸就貪心d,揀左個全餐,乜都有,一黎到,正,好香,湯底好濃好入味,係吾夠熱⋯小食都吾錯,不覺好好好細碟,嗌左個泰仔奶茶,都幾吾錯!

2019-10-26 13 瀏覽
船皇湯麵 (大)咩都有既船皇湯麵,一嚟到最有驚喜就係炸豬皮,脆卜卜唔油又好食,個人覺得好食過油炸鬼添。今次揀咗蛋麵,同湯底都夾而且掛到少少湯汁。牛肉同埋雞翼都好高質,入味同埋唔會有隔夜既感覺。雞翼+雞絲湯麵(大)雞翼實在太好食,所以朋友直接食雞翼+雞絲,金邊粉同個湯都好夾,不過蛋麵個感覺夾啲。份量其實都夠,因為餸多既關係唔會似一般食到既船麵好細碗。牛柳,牛舌,雞柳串燒牛柳好淋同埋有3大舊,抵食肉味又濃,好出色既沙嗲醬加埋一齊食好滿足!牛舌係彈牙少少既,牛味同樣濃!雞柳食落口係仲滑唔鞋口!檸檬柚子梳打用碗上都幾特別,岩哂食完濃味野清一清喉嚨。
船皇湯麵 (大)

雞翼+雞絲湯麵(大)

牛柳,牛舌,雞柳串燒

檸檬柚子梳打
用碗上都幾特別,岩哂食完濃味野清一清喉嚨。
2019-10-25 76 瀏覽
之前有朋友極力推薦我去食下來自泰國既特式船麵,今日終於比我係尖沙咀厚福街既「船皇」品嘗到!!~仲要係平,靚,正既推介!!船皇湯麵 (大碗/蛋麵/走辣) $59加$1 轉和牛 材料超級豐富,有和牛,牛丸,雞翼,雞絲,豬肉,豬肉丸,炸豬皮,配大大碗蛋麵,如果想食多d麵,仲可以加$8加大個麵底!! 炸豬皮入口非常香脆可口,和牛又鮮又嫰滑,加1蚊就可以食到和牛真係好超值,d蛋麵吸收曬濃郁既湯底,完全入灑味,但又吾會好咸好味精feel,佢地個湯底仲加入左d泰式香菜,充滿香料味!!船皇湯麵 (大碗/金邊粉/走辣) $59材料一樣甘豐富,有牛肉,牛腩,牛丸,雞翼,雞絲,豬肉,豬肉丸,炸豬皮,配入灑味既金邊粉,呢個金邊粉入口非常細滑,同湯底同材料好夾,份量好多,特別推介牛腩,又淋又入味,牛丸豬肉丸爽口彈牙,真心好食!!牛柳串3串配泰式燒烤醬 $48串燒即叫即燒,烤得非常好味,泰式燒烤醬汁不辣,但非常惹味香口魚餅串 $15一串有兩件魚餅,烤得惹味,魚肉好彈牙泰式炸春卷 $22即叫即炸,入口非常香脆,入面仲有d素菜饀料泰仔凍奶茶$18有泰式香料香味,奶茶香濃,而且好細滑,仲要係冇冰既奶茶!!呢個一定要試!

船皇湯麵 (大碗/蛋麵/走辣) $59
加$1 轉和牛

船皇湯麵 (大碗/金邊粉/走辣) $59

牛柳串3串配泰式燒烤醬 $48

魚餅串 $15
一串有兩件魚餅,烤得惹味,魚肉好彈牙

泰式炸春卷 $22
即叫即炸,入口非常香脆,入面仲有d素菜饀料

泰仔凍奶茶$18
有泰式香料香味,奶茶香濃,而且好細滑,仲要係冇冰既奶茶!!呢個一定要試!!

泰式菠蘿冰$18
有幾件大大件既菠蘿肉,好新鮮,入口感覺清新香甜又解渴,但又不會過甜

呢間餐廳雖然地方吾算好大,但係食物質素非常好,而且佢哋既服務態度都好好,非常有禮貌,船皇靚麵,值得推薦!!

船皇湯麵加和牛
泰式炸春卷