2019-10-13 65 瀏覽
對我而言,船皇既船麵食過返尋味既美食,今天去左位於尖沙咀既新分店,睇下水準有冇保持到。對比銅鑼灣分店,尖沙咀店內既行走通道比較窄,不過裝潢仍然充滿泰國既夏天氣息。木製傢私同橙色牆身亦係一般傳統泰國餐廳擁有既元素。朋友第一次食船皇,所以叫左最出名既船皇湯麵,材料非常豐盛,有齊牛腩、牛肉片、牛丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸同豬潤。湯底藥味重帶小辣。麵條方面,朋友揀左河粉,比一般河粉更粗,掛湯能力亦提高。食過船皇湯麵既我叫左船皇撈麵,材料同湯麵一樣咁豐富。職員提醒我食之前要先落醬汁,並且撈勻。辣汁同醬汁撈勻之後,連平時討厭嘅芽菜都變得惹味。眾多材料中,炸豬皮仍然最難忘,酥脆蓬鬆,一啲豬皮既腥味都無。小食總共叫左兩款,泰式炸蝦卷外面竟然有一層炸薯蓉絲,以自己特別鍾意薯蓉所以特別香脆。泰妹雞翼脆卜卜,鹹香十足。旁邊仲有酸辣醬,不過個人認為就咁食已經夠味道。船皇不愧係船皇,湯麵同撈麵各有特色,個人鐘意湯麵多啲。

船皇湯麵

食過船皇湯麵既我叫左船皇撈麵,材料同湯麵一樣咁豐富。
船皇撈麵

泰式炸蝦卷

泰妹雞翼

船皇不愧係船皇,湯麵同撈麵各有特色,個人鐘意湯麵多啲。
2019-10-11
船皇湯麵