凍冰冰❄️最岩食熱辣辣既野,即蒸即食海鮮🦞鮮甜好味暖心又暖身晚餐有唔同價位既套餐,價錢都算親民 港島區,蒸海鮮都係$218起九品芝麻套餐 $2181️⃣三點刺身(北寄貝,甘蝦・帆立貝)2️⃣炸物(章魚燒2粒)3️⃣海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆4️⃣肉類:美國肥牛 、豚肉片5️⃣三寶丸 牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸6️⃣蔬菜拼盤7️⃣鮮魚湯底米線8️⃣甜品内務總管套餐 $2881️⃣三點刺身(北寄具,甘蝦帆立貝)2️⃣炸物(日式炸雞3粒)3️⃣海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、蟹(半隻)、元貝、時令海鮮、大蜆4️⃣肉類:美國肥牛、雞腿肉5️⃣三寶丸 牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
招牌墨魚丸6️⃣蔬菜拼盤7️⃣粥底8️⃣甜品刺身雖然唔係重頭戲,但都唔馬虎,應該有既水準都有齊新鮮既海鮮果然以最簡單既烹調方法於就好好食😋,清甜度滿分💯,完全唔洗加任何調味料就夠哂正👍🏻肉類同丸類出乎意料,以為會好乾好無味,點知都幾清香,如果想食重口味啲,出面都有啲調味料,不過就咁食都好鮮甜最後尾無論係粥底定鮮魚湯米線,都係好完美既Ending,所以既精華都係哂到,不得了一定會一食再食🤤🤤
凍冰冰❄️最岩食熱辣辣既野,
即蒸即食海鮮🦞鮮甜好味暖心又暖身
晚餐有唔同價位既套餐,價錢都算親民
港島區,蒸海鮮都係$218起

九品芝麻套餐 $218
1️⃣三點刺身(北寄貝,甘蝦・帆立貝)
2️⃣炸物(章魚燒2粒)
3️⃣海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆
4️⃣肉類:美國肥牛 、豚肉片
5️⃣三寶丸 牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸
6️⃣蔬菜拼盤
7️⃣鮮魚湯底米線
8️⃣甜品

内務總管套餐 $288
1️⃣三點刺身(北寄具,甘蝦帆立貝)
2️⃣炸物(日式炸雞3粒)
4️⃣肉類:美國肥牛、雞腿肉
5️⃣三寶丸 牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
招牌墨魚丸
6️⃣蔬菜拼盤
7️⃣粥底
8️⃣甜品

刺身雖然唔係重頭戲,但都唔馬虎,應該有既水準都有齊

一定會一食再食🤤🤤
最近天氣凍咗,緊喺去食粥。但我同朋友又唔想再食粥咁齋,於是便來到這間位於銅鑼灣嘅一人蒸氣鍋餐廳。餐廳座位會用竹簾分隔開每個座位,相當具隱私;第一次嚟食唔知點入手都唔緊要,每張枱上都貼有建議烹飪時間,咁就唔使驚煮唔熟或者煮過龍啦。<九品芝麻套餐> $218我同朋友都叫咗九品芝麻套餐,套餐包括以下配料:三點刺身:北寄貝、甘蝦、帆立貝炸物:章魚燒*2海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆肉類:美國肥牛、雞腿肉、豚肉(三選二)三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸蔬菜拼盤整體分量唔算好多,但勝在夠多選擇。刺身質素唔錯,保留到刺身本來的鮮甜味;章魚燒熱辣辣夠曬大粒。白蜆、魚片、鮑魚同埋蝦清蒸之後保留鮮味,唔使沾醬都已經好食。肥牛同豚肉片薄薄一片,放落個鍋度好快蒸熟,點少少豉油都好惹味。套餐其中一個配料喺三寶丸,當中墨魚丸爽口彈牙,不愧為招牌。蔬菜種類繁多,有南瓜、翠玉瓜、粟米、冬菇、金菇、娃娃菜、生菜等,要食菜先健康架嘛。朋友鍾意食肉,就加咗$48要多個安格斯牛肉,質素同套餐附送的肉類接近。食完所有配料之後,就可以同侍應講上粥底,最後嘅芋頭南瓜粥底吸收曬前面所有配料嘅精華,濃
<九品芝麻套餐> $218
我同朋友都叫咗九品芝麻套餐,套餐包括以下配料:
三點刺身:北寄貝、甘蝦、帆立貝
炸物:章魚燒*2
海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆
肉類:美國肥牛、雞腿肉、豚肉(三選二)
三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸
蔬菜拼盤
食完所有配料之後,就可以同侍應講上粥底,最後嘅芋頭南瓜粥底吸收曬前面所有配料嘅精華,濃稠綿密,成餐好飽好滿足。
2023-01-21 62 瀏覽
🍽️ 船渦📍 地址:銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓😋👉🏻九品芝麻套餐 $218- 三點刺身食材很新鮮。有生蝦,帆立貝和北寄貝。- 章魚燒(2粒)新鮮滾熱辣,香脆可口- 白蜆鮮甜又好味數量仲好多添- 蝦三隻用竹簽串起來的生蝦- 鮑魚半隻手掌大的肥大鮑魚- 鮮魚片鮮魚片厚得來比想像中快熟新鮮得像剛宰殺的一樣- 大蜆數量也不少,肥美鮮甜多汁- 豚肉片自家養豬肉口感不會乾柴柴- 雞腿肉煮的時候記得計時⌛️,不要蒸太久- 三寶丸貢丸、牛丸、墨丸 - 時蔬拼盤平常打邊爐的蔬菜例如粟米生菜,冬菇,金菇等- 粥底今次選擇了粥底,原來粥底要吃完海鮮後要叫店員才會加一碗飯下去湯底中。中途店員會用特別技巧把蒸海鮮的盤拿走🤣。👉🏻內務總管套餐 $288+三點刺身+日式炸雞(3粒)+白蜆+蝦+鮑魚+蟹超巨型多肉蟹,蟹鉗比一隻手掌還要大。雖然要等漫長的7分鐘才蒸熟,但是成果是豐盛的。 只要輕輕一摟關節在輕輕一抆,蟹肉就會完整的出來了,輕輕咬下吞嚥,肉質鮮甜香滑,希望食完可以在今年橫行無忌。+元貝很大粒的元貝+時令海鮮+大蜆+豚肉片+美國肥牛肥美好味+三寶丸+墨丸轉牛丸+時蔬拼盤+魚湯
🍽️ 船渦

📍 地址:銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓

😋
👉🏻九品芝麻套餐 $218
- 三點刺身
食材很新鮮。有生蝦,帆立貝和北寄貝。

- 章魚燒(2粒)
新鮮滾熱辣,香脆可口

- 白蜆

半隻手掌大的肥大鮑魚

- 鮮魚片
鮮魚片厚得來比想像中快熟新鮮得像剛宰殺的一樣

- 大蜆
數量也不少,肥美鮮甜多汁

- 豚肉片
自家養豬肉口感不會乾柴柴

- 雞腿肉
煮的時候記得計時⌛️,不要蒸太久

- 三寶丸
貢丸、牛丸、墨丸

- 時蔬拼盤
平常打邊爐的蔬菜例如粟米生菜,冬菇,金菇等

- 粥底

👉🏻內務總管套餐 $288
+三點刺身
+日式炸雞(3粒)
+白蜆

+三寶丸
+墨丸轉牛丸
+時蔬拼盤
+魚湯一丁 原味 +$3
出前一丁味精粉,麻油加上蒸完海鮮的精華汁液十分鮮甜,刺激味蕾

👉🏻 雞軟骨餃子 (3隻)$18
👉🏻芬達 $15

好味指數: 4/5
性價比: 3.8/5 有加一
環境: 3.8/5
  • 內務總管套餐
  • 九品芝麻套餐
*💭船渦香港食店有一人拉麵一人火鍋,這次來到位於銅鑼灣的一人蒸氣鍋,座位的左右和前面都有竹簾隔住,有不少私隱度,一個人來也不怕😆餐廳有多個套餐提供,定價由$𝟐𝟏𝟖-$𝟓𝟗𝟖,每個套都是主打海鮮,越貴的套餐海鮮數量和品質會更佳。餐台上有紙張提示每種食物的蒸煮時間,十分貼心。點了$𝟐𝟖𝟖的內務總管套餐,前菜有鮮甜的帶子、赤貝和甜蝦,另外還有三件炸得香口的炸雞,在等候蒸煮的同時可以先享用☺️套餐包括有三隻海蝦、一隻鮑魚、一隻元貝、數隻白蜆和大蜆、半隻蟹、美國肥牛、雞腿肉,四寶丸和蔬菜籃😍所有海鮮都很鮮甜,清蒸後不加任何調味,可以品嘗到海鮮的最佳原味,鮑魚肉質彈牙,蜆和蟹大隻又鮮甜完全沒腥味又沒沙🤤食完海鮮後店員會在鍋內加入粥底,再煮數分鐘就可以食到南瓜芋頭和充滿海鮮精華的粥底,十分美味,食到最後要捧著肚皮離開🤣
💭船渦

2023-01-20 667 瀏覽
老友食過一人一蒸鍋話夠衛生,食材新鮮,價格合理,佢約我回頭再吃,餐廳座位之間掛有竹簾可放下保持私隱,用QR code 落單方便,套餐價錢由$218 至$598,自助調味料區,擺放整齊。我們點左八府巡按套餐$388-三點刺身:有甘蝦很新鮮又甜、北寄貝很爽、帆立貝清甜。-炸物:芝麻雞翼,雞軟骨餃子(各一)- 海鮮類:-鮮魚片:肉質滑。- 龍蝦(半隻):超級新鮮有膏,肉質爽彈牙極鮮甜。👍👍👍-元貝:超大隻粒肉比湯匙還大,味鮮甜超正💕💕-鮮蝦味甜,鮑魚軟腍又滑很好吃😋白蜆大隻鮮甜無沙,好味😋-蟶子皇:很大隻肉爽又厚。-肉類: 安格斯牛肉,肥瘦均勻,肉味香濃。-豚肉片:薄切肉腍滑。- 三寶丸:牛丸味濃,薑汁皮蛋貢丸,味香爽口,墨魚丸爽口彈牙。-時蔬拼盤:有冬菇、生菜🥬金菇、南瓜🎃等⋯菜蒸原汁原味,很清甜。-粥底有南瓜🎃和芋頭,很香滑可口。-甜品:雪糕糯米糍。九品芝麻套餐$218- 三點剌身-章魚燒(2粒):賣相靚味道不錯👍- 白蜆-蝦-鮑魚- 鮮魚片-大蜆- 美國肥牛-雞腿肉:肉厚很嫩滑。- 三寶丸-時蔬拼盤:蔬菜很新鮮,很乾淨。- 魚湯米線:蒸完海鮮的精華煮米線很鮮甜味美。-甜品:雪糕糯米糍。
我們點左

八府巡按套餐$388
-三點刺身:有甘蝦很新鮮又甜、北寄貝很爽、帆立貝清甜。
-炸物:芝麻雞翼,雞軟骨餃子(各一)
- 海鮮類:
-鮮魚片:肉質滑。
- 龍蝦(半隻):超級新鮮有膏,肉質爽彈牙極鮮甜。👍👍👍
-元貝:超大隻粒肉比湯匙還大,味鮮甜超正💕💕
-鮮蝦味甜,鮑魚軟腍又滑很好吃😋白蜆大隻鮮甜無沙,好味😋
-蟶子皇:很大隻肉爽又厚。
-肉類: 安格斯牛肉,肥瘦均勻,肉味香濃。
-豚肉片:薄切肉腍滑。
-粥底有南瓜🎃和芋頭,很香滑可口。
-甜品:雪糕糯米糍。

九品芝麻套餐$218

-鮑魚
- 鮮魚片
-大蜆
- 美國肥牛
-雞腿肉:肉厚很嫩滑。
- 三寶丸
-時蔬拼盤:蔬菜很新鮮,很乾淨。
- 魚湯米線:蒸完海鮮的精華煮米線很鮮甜味美。
-甜品:雪糕糯米糍。

總結:食材新鮮,價格合理,值得回頭。

• 八府巡按
  • 龍蝦
  • 蔬菜拼盤
  • 鮑魚
  • 帆立貝
2023-01-20 37 瀏覽
今日放假,同屋企人出街食好點。去到銅鑼灣既依間店,試下佢個蒸氣火鍋:)有幾款套餐揀,我地兩個人都揀左同一款,要左個:內務總管套餐先黎既係刺身(甘蝦,北寄貝,帆立貝)每樣一件,三款都不錯。日式炸雞正常,點埋沙律醬更好味。跟住,海鮮&肉&丸&菜盤$都陸續黎到,海鮮款式挺多,每樣食落都好新鮮,丸跟菜類,蒸完出黎,食落也不錯。肉可選兩份,我都要左肥牛,蒸黎食,都係第一次,也不差的:)食埋後,再叫店員加飯煮粥,除左岩岩蒸完既海鮮,佢加埋左南瓜跟芋頭,食落好香好鮮味。😋食完正餐,最尾食埋粒雪米糍,滿足哂
今日放假,
同屋企人出街食好點。

去到銅鑼灣既依間店,
試下佢個蒸氣火鍋:)

有幾款套餐揀,
我地兩個人都揀左同一款,
要左個:
內務總管套餐
先黎既係刺身(甘蝦,北寄貝,帆立貝)
每樣一件,三款都不錯。
日式炸雞正常,點埋沙律醬更好味。

跟住,海鮮&肉&丸&菜盤$都陸續黎到,

海鮮款式挺多,
每樣食落都好新鮮,
丸跟菜類,蒸完出黎,食落也不錯。
肉可選兩份,我都要左肥牛,
蒸黎食,都係第一次,
也不差的:)

食埋後,
再叫店員加飯煮粥,
除左岩岩蒸完既海鮮,
佢加埋左南瓜跟芋頭,
食落好香好鮮味。😋

食完正餐,最尾食埋粒雪米糍,滿足哂

2023-01-18 49 瀏覽
一個人都要食好啲!!!!!一人蒸氣海鮮鍋🥰🥰🥰🥰🥰其實我都已經唔係第一次嚟㗎啦🌝🌝🌝之前兩個人嚟食又有~~四個人嚟食又有~~不過第一次係一個人食☺️因為我發現人一鍋一個人食都冇問題😂😂點解我咁鍾意你船渦食海鮮?主要都係因為海鮮真係勁新鮮❗️❗️❗️次次嚟食都見到個鮑魚仲郁緊😆而且性價比極高😍一個價錢有好多種唔同嘅海鮮食啱晒我呢啲眼闊肚窄嘅女仔👍🏻👍🏻👍🏻海鮮拼盤,打卡一流次次上台都要手機食先重點提提…有個年紀大啲嘅伯伯服務態度好好!!🥰
一個人都要食好啲!!!!!
一人蒸氣海鮮鍋🥰🥰🥰🥰🥰
其實我都已經唔係第一次嚟㗎啦🌝🌝🌝
之前兩個人嚟食又有~~
四個人嚟食又有~~
不過第一次係一個人食☺️
因為我發現人一鍋一個人食都冇問題😂😂
點解我咁鍾意你船渦食海鮮?
主要都係因為海鮮真係勁新鮮❗️❗️❗️
次次上台都要手機食先
重點提提…
有個年紀大啲嘅伯伯服務態度好好!!🥰
2023-01-17 78 瀏覽
船渦位於銅鑼灣地鐵約五分鐘路程,餐廳主打一人一鍋的蒸氣火鍋,晚市餐牌有四種套餐供選擇,套餐差別在於海鮮的種類不同,選了兩個不同的套餐來試試。點完餐後,店員會很快將所有食材上桌,等待蒸氣鍋熱了就可以按自己的速度將想吃的食物放到鐵盤上,用蒸氣將食物煮熟。九品芝麻內務總管首先登場的刺身很新鮮,小食章魚燒和炸雞也很出色!海鮮部分,蛤蠣肉質非常鮮甜,好想再來一盤鮮蝦鮮甜,肉質彈牙肉類部分雖然每種都少少幾片,但質量還不錯,鍾意食還可以每份28加點!火鍋料食完還有粥底或麵可選擇,飽足感大增第一次體驗蒸氣火鍋,少了湯底的調味更能吃出食材的原味,更健康沒負擔。餐廳裡有很多竹簾,會依人數拉上,可以營造出一個個隔間,較有隱私。餐廳生意很好,建議book位再前來

九品芝麻

內務總管

鮮蝦鮮甜,肉質彈牙

2023-01-17 823 瀏覽
身為一個孤獨的美食家,獨個兒打邊爐、燒肉已是平常事,估不到現在連蒸氣鍋也有一人份香港首間一人蒸氣火鍋,每個座位都可以竹簾間隔,能配合不同人數的組合大大的魚缸養著新鮮的海鮮,有鮑魚、龍蝦、蝦蟹、貝殼類等等自助區供應的醬料款式不少 ,但其實蒸饌原汁原味最好吃各款套餐皆配三點刺身,有北寄貝、甘蝦及帆立貝九品芝麻套餐的炸物為章魚燒兩粒,大大粒外脆內有粒粒章魚海鮮有白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片及大蜆!全部由本地漁市場每日直送內務總管套餐則有白蜆、蝦、鮑魚、蟹、元貝、時令海鮮及大蜆肉類可從美國肥牛、豚肉片及雞腿肉中三選二三寶丸有牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸及招牌墨魚丸蔬菜拼盤有鮮冬菇、金菇、南瓜、粟米等,蒸後很清甜食材的海鮮精華全都流到下層的粥底,又甜又軟綿綿 麻辣鮮魚湯底米線辣得夠爽最後的甜品雪米糍有芒草、香芋或雲呢拿口味選擇
大大的魚缸養著新鮮的海鮮,有鮑魚、龍蝦、蝦蟹、貝殼類等等
自助區供應的醬料款式不少 ,但其實蒸饌原汁原味最好吃
各款套餐皆配三點刺身,有北寄貝、甘蝦及帆立貝
三點刺身
九品芝麻套餐的炸物為章魚燒兩粒,大大粒外脆內有粒粒章魚
海鮮
內務總管套餐則有白蜆、蝦、鮑魚、蟹、元貝、時令海鮮及大蜆
海鮮
肉類可從美國肥牛、豚肉片及雞腿肉中三選二
肉類
三寶丸有牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸及招牌墨魚丸
三寶丸
蔬菜拼盤有鮮冬菇、金菇、南瓜、粟米等,蒸後很清甜
蔬菜拼盤
食材的海鮮精華全都流到下層的粥底,又甜又軟綿綿
粥底
麻辣鮮魚湯底米線辣得夠爽
麻辣鮮魚湯底米線
最後的甜品雪米糍有芒草、香芋或雲呢拿口味選擇
甜品
粥底
麻辣鮮魚湯底米線
甜品
2023-01-15 326 瀏覽
👉[船渦]主打蒸海鮮鍋,由𥱊簾分隔開每個座位,所以1⃣️人嚟食都唔怕⋯☝️套餐🈶️4⃣️款,由$218 - $598,掃碼落單,方便快捷。。。枱面已🈶️簡介各款食物蒸煮時間,電爐亦🈶️計時功能。不過我就無用到,目測大約時間就可以。🤭📌九品芝麻套餐 $218 ~ · 三點刺身(北寄貝,甘蝦,帆立貝)· 炸物 (章魚燒2粒)· 海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆· 肉類:美國肥牛/雞腿肉(三選二)· 三寶丸 牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)· 蔬菜拼盤~~各款食物由海鮮🦐到蔬菜🥬都好新鮮,簡單蒸出食材原本味道。。《薑汁皮蛋貢丸》中心由薑蓉、皮蛋組成,味道特別,愛薑人士必試!~~員工見你食完,就會上前幫你調較上湯煮麵,如果點咗粥底,就會幫你煮粥。湯底主要用之前蒸海鮮嘅精華加入上湯,所以湯底都係鮮甜無比。。~~套餐無包飲品,汽水$15/罐.📌雞軟骨餃子 $18 ~ 皮薄脆口,饀料豐富!📌日式炸雞 $25 ~ 外脆內嫩,無骨炸雞點上沙律醬,作為頭盤唔錯!🏬 船渦 (銅鑼灣)🚦 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓

📌九品芝麻套餐

📌九品芝麻套餐 $218 ~
· 三點刺身(北寄貝,甘蝦,帆立貝)
· 炸物 (章魚燒2粒)
· 海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆
· 肉類:美國肥牛/雞腿肉(三選二)
· 三寶丸 牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
· 蔬菜拼盤

~~套餐無包飲品,汽水$15/罐
📌雞軟骨餃子 $18 ~ 皮薄脆口,饀料豐富!
📌雞軟骨餃子

📌日式炸雞

🏬 船渦 (銅鑼灣)
🚦 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
2023-01-10
📌雞軟骨餃子
📌日式炸雞
最近落雨天氣又凍返 諗起一間開業左6年嘅火鍋店 主打全港首創嘅一人海鮮蒸氣火鍋 位與位之間仲有拉簾 完美享受日式般嘅私密用餐體驗❣️九品芝麻套餐 $218🥢三點刺身(北寄貝,甘蝦,帆立貝)🥢炸物(章魚燒2粒)實實在在唔空心 足料章魚燒整叫即整 加入章魚粒 放滿紫菜絲木魚碎好香🥢海鮮: 白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆蜆類焗一陣間就全部打開晒 一籃仔白蜆足足有成10隻 打開之後原先收埋係入面嘅海水成為最完美嘅調味料三隻大蝦好新鮮 旁邊有海鮮魚缸 話唔定係即叫即撈 零雪味唔會出現爛肉情況鮮魚片彷彿好似魚生咁 帶魚皮無骨 新鮮靚嘅魚真係清蒸就食到魚鮮味🥢肉類: 美國肥牛, 豚肉片肥牛雪花分布平均 厚薄適中 用魚湯輕輕淥一淥就食得 牛味香濃 唔需要額外任何調味料🥢三寶丸(牛骨濃汁牛丸, 薑汁皮蛋貢丸, 招牌墨魚丸)🥢蔬菜拼盤一份有齊南瓜 翠玉瓜 粟米 冬菇 金菇 娃娃菜 生菜 樣樣都有啲都幾多元化🥢甜品(雪米糍)❣️內務總管套餐 $288🥢三點刺身(北寄貝,甘蝦,帆立貝)🥢炸物(日式炸雞3粒)同樣係熱辣辣 外脆內軟keep到好juicy 一口一粒啱啱好 喺海

九品芝麻套餐

❣️九品芝麻套餐 $218

🥢三點刺身(北寄貝,甘蝦,帆立貝)
炸物

🥢炸物(章魚燒2粒)

🥢海鮮: 白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆

美國肥牛, 豚肉片

🥢肉類: 美國肥牛, 豚肉片

🥢三寶丸(牛骨濃汁牛丸, 薑汁皮蛋貢丸, 招牌墨魚丸)

🥢蔬菜拼盤

🥢甜品(雪米糍)

❣️內務總管套餐 $288

🥢三點刺身(北寄貝,甘蝦,帆立貝)

🥢炸物(日式炸雞3粒)
同樣係熱辣辣 外脆內軟keep到好juicy 一口一粒啱啱好 喺海鮮未蒸熟之前口痕食吓都幾過癮

🥢海鮮: 白蜆、蝦、鮑魚、蟹(半隻)、元貝、大蜆
半隻蟹起左個殼清楚見到裏面啲肉 蒸左無耐就急不及待拎起嚟啜 鮮甜蟹肉吸左芋頭南瓜粥嘅精華 令甜上加甜

蟹(半隻)

元貝極大隻 絕對大過五蚊銀 按指示清蒸5分鐘 有種似熟非熟嘅口感好正好爽口

🥢肉類: 美國肥牛, 雞腿肉
呢個雞髀肉真係不得不提 蒸完之後仲可以好似低溫慢煮咁嘅口感 食落超級嫩滑 就算連底層都做到幼嫩不鞋口
好誇張

🥢三寶丸(牛骨濃汁牛丸, 薑汁皮蛋貢丸, 招牌墨魚丸)
一份三粒不過3粒都唔一樣各有特色 牛骨湯整成嘅牛丸超香牛味 而皮蛋貢丸有淡淡薑汁 造成爆汁效果 至於墨魚丸包裹住粒粒墨魚肉 咬落勁有口感

🥢蔬菜拼盤

🥢甜品(雪米糍)

💓唔記得話你知枱面上有張烹飪時間指引㗎 列出曬每一種海鮮所需嘅蒸焗時間
簡單保留最鮮味 超級貼心
2023-01-11
九品芝麻套餐
美國肥牛, 豚肉片
蟹(半隻)
銅鑼灣新鮮又健康蒸氣船鍋有時候緣分的事情好難說明,本打算去一間火鍋店打邊爐,但碰巧要等位,所以就打開手機找一找銅鑼灣的其他餐廳,最後見到這間蒸氣鍋餐廳好多好評,就決定直接親身上去,幸好剛好有位置~我們兩人都選擇了內務總管套餐,因為價錢適中,食物的種類都好豐富,慶幸沒有做錯選擇,實在幸運。《內務總管套餐》 $288元*三點刺身(甘蝦/帆立貝/北寄貝)*日式炸雞3粒*海鮮:白蜆/蝦/鮑魚/蟹/元貝/大蜆*肉類:牛肉/雞肉/豬肉片*三寶丸(牛丸/貢丸/墨魚丸)*蔬菜拼盤*甜品*粥底/麵底不倒MON,檸檬仔,突兔和藍毛毛都很滿意今晚的新鮮健康蒸氣船鍋~船渦銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓#船渦 #銅鑼灣 #突兔 #藍毛毛 #檸檬仔 #不倒MON #蒸氣鍋 #炸雞 #刺身 #粥底 #蔬菜 #鮑魚 #大蜆 #元貝 #墨魚丸 #熊本熊 #kumamon #內務總管 #打邊爐 #火鍋 #Happy #Dinner
銅鑼灣新鮮又健康蒸氣船鍋

《內務總管套餐》 $288元
*三點刺身(甘蝦/帆立貝/北寄貝)
*日式炸雞3粒
*海鮮:白蜆/蝦/鮑魚/蟹/元貝/大蜆
*肉類:牛肉/雞肉/豬肉片
*三寶丸(牛丸/貢丸/墨魚丸)
*蔬菜拼盤
*甜品
*粥底/麵底

船渦
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓

2023-01-12
15 分鐘 (堂食)
2023-01-12 45 瀏覽
其實佢lunch menu有好多options包括平價嘅泡飯粉麵套餐 (約$50) & 有幾款海鮮嘅蒸氣火鍋「水師提督套餐」($128)但我地決定豪一次 兩個人share一個「九五之尊」蒸氣火鍋套餐($598)套餐海鮮包括蝦、鮮魚片、鮑魚、龍蝦(半隻)、元貝、大蜆、蟶子皇、蟹(半隻)、瀨尿蝦、海花螺我地一致認為瀨尿蝦最好食!鮮甜到有少少甘甜咁,肉身又好彈牙!(本來以為龍蝦係重點,點知瀨尿蝦仲有驚喜!)啲貝殼類都好好食😋蒸氣火鍋勝在好能夠保持海鮮嘅鮮甜味,唔會好似打邊爐咁流失晒落個湯底度然後肉類我地揀左澳洲M5和牛勁有肉味 油脂分布好平均食落非常滿足講下個starter 係海膽、甜蝦刺身、兩片帶子刺身都好鮮甜!最好要讚嘅係個蟹粥 🦀 等到最後蒸好晒啲海鮮、牛肉佢收起大部分倒汗水剩返少少呢啲集合好多頭先海鮮嘅精華嘅倒汗水加入飯混左蟹肉、蟹籽、蟹膏嘅飯再焗佢三分鐘,熬成蟹粥個粥真係為呢餐飯畫上完美句號Highly recommend!
其實佢lunch menu有好多options

我地一致認為瀨尿蝦最好食!
鮮甜到有少少甘甜咁,肉身又好彈牙!
(本來以為龍蝦係重點,點知瀨尿蝦仲有驚喜!)
啲貝殼類都好好食😋

然後肉類我地揀左澳洲M5和牛
勁有肉味 油脂分布好平均
食落非常滿足

講下個starter 係海膽、甜蝦刺身、兩片帶子刺身
都好鮮甜!

最好要讚嘅係個蟹粥 🦀
等到最後蒸好晒啲海鮮、牛肉
佢收起大部分倒汗水
剩返少少呢啲集合好多頭先海鮮嘅精華嘅倒汗水
加入飯混左蟹肉、蟹籽、蟹膏嘅飯
再焗佢三分鐘,熬成蟹粥
個粥真係為呢餐飯畫上完美句號

Highly recommend!
2023-01-12
系鬧市中嘅📍銅鑼灣上樓蒸氣鍋,每個位設有簾隔住,蒸氣煙就唔會影響人啦!用以最新鮮食材,品嚐到最滋味的蒸鍋。套餐定價由$218-$598,台上會提示食客蒸食材需時,用食材原有,無須多加調味能嚐到食物最真實鮮味。餐廳內提供自助醬料7款,因應個人口味選擇👍推介香油辣椒🌶️✨九品芝麻套餐$2181️⃣三色刺身:北寄貝、甜蝦、帆立貝2️⃣炸物:👍章魚2粒3️⃣海鮮:白蜆、👍大蜆、👍蝦、👍鮑魚、👍鮮魚片🦀🦐🐟4️⃣肉類:👍美國肥牛/豚肉片/雞腿(3選2)5️⃣三寶丸:👍牛骨濃汁牛丸、👍薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸6️⃣蔬菜拼盤-菇類、娃娃菜、南瓜、翠玉瓜🍄🥬7️⃣甜品-個別包裝迷你糯米糍👉海鮮鮮甜飽滿,丸質口感Q彈濃味爆汁,個人口味較喜愛淨丸,但不得不讚薑汁皮蛋貢丸,爆汁餡料特別到愛上了,真係好好食!😍內務總管套餐$288只係多了,日式炸雞及2款海鮮👍半隻蟹、時令海鮮,炸雞炸得辣嫩。最後精華所在極點流到下層及把餘下海鮮倒進粥底,成了軟綿綿海鮮粥🤤🤤。加埋兩支椰青水清熱又解渴,

餐廳內提供自助醬料7款,因應個人口味選擇
👍推介香油辣椒🌶️

✨九品芝麻套餐$218
1️⃣三色刺身:北寄貝、甜蝦、帆立貝
2️⃣炸物:👍章魚2粒
3️⃣海鮮:白蜆、👍大蜆、👍蝦、👍鮑魚、👍鮮魚片🦀🦐🐟
4️⃣肉類:👍美國肥牛/豚肉片/雞腿(3選2)
5️⃣三寶丸:👍牛骨濃汁牛丸、👍薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸

• 白蜆
  • 安格斯牛肉
  • 鮑魚
2023-01-10 36 瀏覽
第一次來到銅鑼灣食蒸汽海鮮火鍋——船渦,新嘗試新驚喜。呢度環境裝潢都好似去左水上船家的屋仔咁,好有特色,特別係餐廳裡面的竹廉,竹的佈置讓我們好似置身於草船上一樣,有著不一樣的體驗。呢度出名食海鮮,還有蒸汽海鮮,我們單點了一份九品芝麻套餐和一份內務總統套餐係,兩船海鮮讓我們慢慢蒸,有蝦有蟹有魚有鮑魚,除左海鮮之外,還有肉類同丸類配搭,食完蒸汽海鮮,最後最後仲可以選擇粥底或麵底,用海鮮的湯底熬製,不錯不錯,值得一試啊。
第一次來到銅鑼灣食蒸汽海鮮火鍋——船渦,新嘗試新驚喜。
2023-01-05
10 分鐘 (堂食)