上次0黎食已經係一年之前0既事,一時癮起, 好想食蠔餅~~~0黎到0個陣6:30 度,一入到去就有位la~~同個friend 叫0左3樣0野,蠔餅, 免治牛肉煲仔飯(加蛋), 仲有個豉椒炒蜆~~~最先上0既係蠔餅, 我0地叫0既已經係細0既蠔餅,但其實都可以分到一人一塊,未食, 就咁用筷子一夾都聽到佢好脆,絕對唔會做到好似某間台式餐廳0既0個種林bat bat 0既感覺雖然係好油, 不過都預0左ga la~~^^加上好多0既蔥花,可以用香脆可口0黎形容ar~~~不過個人比較鍾意濃味少少, 如果加返少少豉油就好食0的~~~之後又等0左成2個字, 個煲仔飯先到新鮮滾熱辣, 即刻落隻蛋,正!!!!飯焦比起預期中0既少, 抵讚~~~兩個人一人都分0左兩碗(雖然佢0的碗好細下~~~)份量都ok ar~~~(haha~~~不過我見隔離檯係一人一煲^^)真係好好食呢~~~0係等呢個豉椒炒蜆0既時間裡面,我將一支大可樂飲剩4份1.....唔知佢係咪漏0左單, 由落單到豉椒炒蜆上檯, 足足一個鐘, 真係等到有0的嬲,不過都明白0既, 咁多人不停叫0野,仲要係有成3間舖, 點會唔漏ar~~~不過要催成4次
上次0黎食已經係一年之前0既事,
一時癮起, 好想食蠔餅~~~
0黎到0個陣6:30 度,
一入到去就有位la~~
同個friend 叫0左3樣0野,
蠔餅, 免治牛肉煲仔飯(加蛋), 仲有個豉椒炒蜆~~~

最先上0既係蠔餅,
我0地叫0既已經係細0既蠔餅,
但其實都可以分到一人一塊,
未食, 就咁用筷子一夾都聽到佢好脆,
雖然係好油, 不過都預0左ga la~~^^
加上好多0既蔥花,
可以用香脆可口0黎形容ar~~~

之後又等0左成2個字, 個煲仔飯先到
新鮮滾熱辣, 即刻落隻蛋,正!!!!
飯焦比起預期中0既少, 抵讚~~~
兩個人一人都分0左兩碗(雖然佢0的碗好細下~~~)
真係好好食呢~~~

0係等呢個豉椒炒蜆0既時間裡面,
我將一支大可樂飲剩4份1.....
唔知佢係咪漏0左單,
由落單到豉椒炒蜆上檯,
足足一個鐘, 真係等到有0的嬲,
不過都明白0既, 咁多人不停叫0野,
仲要係有成3間舖, 點會唔漏ar~~~
不過要催成4次就灰0的lor~~~
期間有兩三檯人都係咁....
well, 係咪廟街0既特色呢...??

最後0既豉椒炒蜆係冇咁令人滿意0既,
其中一個原因可能係因為等得太耐gwa~~~
actually 個人認為應該0係上煲仔飯0個陣一齊上,
始終呢個係偏鹹0既餸,
有飯0既話會好0的~~~
唔係0既就一係叫多支汽水好la~~
其實都ok 好食0既,
係穀多0左0的, 少0左0的肉咁lor~~~

其實我覺得0係廟街食0野,
真係唔可以對service 要求太多,
因為佢0地唔係sell service, 係sell 0野食,sell 風味,
價錢又抵, 當然la, 如果唔漏單就最好la~~~
蠔餅
大大支0既汽水
免治牛肉煲仔飯(加蛋)
豉椒炒蜆
蠔餅
大大支0既汽水
免治牛肉煲仔飯(加蛋)
2008-12-11 20 瀏覽
之前行過見勁多人食, 噚日去開嗰邊睇嘢想試下啦, 要等位都冇所謂, 問題係有位之後我地等左足足1小時, 只係嚟左個蚝餅 , 其他全部都未上, 煲仔飯之嘛, 使唔使煲成粒鍾呀? 追又冇人理, 啲waiter又串到爆, 你有你問, 佢有佢唔答, 有個重好好笑咁同我地講 "我地都唔知架, 你地個個走嚟問我都冇用架" 吓?! 使唔使我自己入廚房問呀? 見到好多人都拍枱走人, 當然亦包括我地啦 咁做嘢法, 幾平都冇用啦, 唔使錢都唔會再去呀!
之前行過見勁多人食, 噚日去開嗰邊睇嘢想試下啦, 要等位都冇所謂, 問題係有位之後我地等左足足1小時, 只係嚟左個蚝餅 [重要係唔好食嗰隻, 我只係食到炸粉, 蚝? 好少囉], 其他全部都未上, 煲仔飯之嘛, 使唔使煲成粒鍾呀? 追又冇人理, 啲waiter又串到爆, 你有你問, 佢有佢唔答, 有個重好好笑咁同我地講 "我地都唔知架, 你地個個走嚟問我都冇用架" 吓?! 使唔使我自己入廚房問呀?

見到好多人都拍枱走人, 當然亦包括我地啦

咁做嘢法, 幾平都冇用啦, 唔使錢都唔會再去呀!
2008-11-29 24 瀏覽
興記的煲仔飯都算出名,雖然不是極美味,但吃的其實是這裏的街頭文化,飯粒配合瓷器煲出來飯本身己經是特別的美味,加上用料新鮮,即叫即煲即整,在寒冬中就是美味一絕,而且價錢還算平宜,北菇滑雞煲仔飯都係賣25蚊,算底食的了,加上牛肉餅20蚊,己經可以驅除寒意了。這裏環境服務都很粗獷,在街上吃東西衛生不大好,可是又是香港的特色,夠哂特別。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1454065

• 煲仔飯
2008-10-09 9 瀏覽
去廟街食煲仔飯不嬲係我地既first choice!叫了1 個田雞排骨煲仔飯, 1個排骨雞煲仔飯, 1個蠔餅!蠔餅好快就上喇...熱辣辣, 不過就好油, 佢d吸油紙好明顯唔係好夠吸力!等左十五分鐘先上個飯, 加了鼓油加番個蓋, 再焗上一陣, 真係陣陣香氣攻升鼻咖~因為佢D飯會索晒d鼓油囉! 正到爆炸! 最arm冬天食咖喇!!!熱 辣 辣 香 噴 噴
去廟街食煲仔飯不嬲係我地既first choice!
叫了1 個田雞排骨煲仔飯, 1個排骨雞煲仔飯, 1個蠔餅!

熱 辣 辣 香 噴 噴
2008-09-27 2 瀏覽
食野最緊要係乜?當然係夠熱夠新鮮興記做到呢一點起碼有七分先好好味 加少少豉油就已經夠晒味食左二味菜,一個臘腸雞飯, 食食下嫌太淡叫左個西檸雞正呀^_^!!冷氣又夠!! 食熱野最怕唔夠涼~~十個滿分冇彈呀~~可惜無神神走黎叫人埋單~態度就麻麻啦~扣返2分整體有八分既~~去片睇相啦!^^
食野最緊要係乜?
當然係夠熱夠新鮮
興記做到呢一點
起碼有七分先
好好味 加少少豉油就已經夠晒味
食左二味菜,一個臘腸雞飯, 食食下嫌太淡叫左個西檸雞
正呀^_^!!
冷氣又夠!! 食熱野最怕唔夠涼~~
十個滿分冇彈呀~~
可惜無神神走黎叫人埋單~
態度就麻麻啦~
扣返2分
整體有八分既~~
去片睇相啦!^^
2008-08-19 35 瀏覽
18 Aug 2008 (一) 7:00pm今晚來了此處食海鮮,是因為這裡價錢比較相宜,故來了此店。今次叫了五碟小菜。蠔餅就沒有想像中好食,無咩特別。而蝦醬炒通菜是朋友特別要求叫的,唔太鹹,炒得都唔錯既。另外白灼東風螺,配上海鮮醬帶出螺的鮮味,正。還有椒鹽鮮魷,食落調味都唔覺太重,岩岩好,正。豉汁炒中蟶,唔係太大條,不過$50價錢想要咩貨式丫,d汁都幾好味,仲飲左少少添。另外還叫了兩支可樂。這餐食了幾多海鮮,而且又平,值得再來。

18 Aug 2008 (一) 7:00pm

今晚來了此處食海鮮,是因為這裡價錢比較相宜,故來了此店。

這餐食了幾多海鮮,而且又平,值得再來。
蠔餅 & 蝦醬炒通菜
白灼東風螺
椒鹽鮮魷
豉汁炒中蟶
蠔餅 & 蝦醬炒通菜
白灼東風螺
椒鹽鮮魷
豉汁炒中蟶
七月廿八日, 今晚本來諗住一收工就走過去《ELEMENT》度睇《WALL.E》,但因為收工先嚟開會, 所以去到已經冇飛賣啦! 即日得噃最前果行半咋! 唯有諗地方食飯啦!老公記得我成日話想食「避風塘炒蟹」, 於是決定同我去廟街《興記》度食蟹!主菜當然要整個「避風塘炒蟹」($120) , 份量都算係咁, 有兩隻蟹, 有膏有肉, 絕對唔係水蟹, 亦食得出唔係死蟹,不過都係炒得唔夠香, 亦一啲都唔辣, 我諗銅記啲咩橋底炒蟹會正啲!「清蒸聖子」($55), 都唔錯, 份量算幾多, 亦幾好味, 不過今次有一、兩隻蒸得唔夠熟, 同埋有一隻有少少砂。「蝦醬炒通菜」($20), 夠晒味, 不過啲通菜唔夠靚喎~當然唔少得叫個煲仔飯啦! 我都係最鍾意食「腊腸雞煲仔飯」($25),唔可以話呢度既煲仔飯好好食, 因為啲飯通常都唔入味,只可以話呢度既煲仔飯係最平最抵食既, 過吓口癮都唔錯! 更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=9718

主菜當然要整個「避風塘炒蟹」($120) ,

不過今次有一、兩隻蒸得唔夠熟, 同埋有一隻有少少砂。

「蝦醬炒通菜」($20), 夠晒味, 不過啲通菜唔夠靚喎~

唔可以話呢度既煲仔飯好好食, 因為啲飯通常都唔入味,
只可以話呢度既煲仔飯係最平最抵食既, 過吓口癮都唔錯!

避風塘炒蟹
清蒸聖子
蝦醬炒通菜
腊腸雞煲仔飯
清蒸聖子
2008-07-14 9 瀏覽
興記一向係首選之前吃過四季先覺得興記真係好好味 又足料今次就叫左個免治牛肉加蛋煲仔飯同蠔餅記住食之前打隻蛋落去 再蓋返蓋 局一局佢先好食wo咁食會正好多同埋 比d時間 d飯焦局出黎 正啊落埋鼓油"廟街食蠔餅 記得細細過就係咁根住阿爸黎食不過果時係食十字路口果個男人果d果時阿媽唔比食架 話dirty wo而家係興記入邊食 乾唔乾淨 就睇你點睇喇 哈哈不過我都食得好enjoy既
興記一向係首選

果時阿媽唔比食架 話dirty wo

而家係興記入邊食 乾唔乾淨 就睇你點睇喇 哈哈

不過我都食得好enjoy既
2008-07-03 5 瀏覽
這餐晚飯是在28/6的話 一直都沒有時間來寫 ^^"約了一個很久都沒有見,去了外國讀書的友人聚舊在此先謝謝你可以滿足我那麼多麻煩的請求,我很滿足!!我提議到廟街覓食...於是帶他到這裡!當然是食煲仔飯吧...本來我想食"牛肉煲仔飯"的可是我一個飯是食不完的,後來他說食"腊味"吧就這決定,反正這個都好食我叫了一支大忌廉,少的不夠喉吧,哈哈哈 ^^"等了一會...飯就來了..一開飯蓋 香氣馬上湧上來了食煲仔飯最開心就是一開飯蓋的一刻!!!!!加上鼓油,我們就開動了...不過有點驚訝,就是他們給的食物simple不一樣的...還好的是...味道還可以吧!晚飯中一直的聊大家我近況,感覺不錯!期待著下一次吧...不過這間我想都不會再來囉!寧願是威記或是四季算了謝謝你的這一餐

這餐晚飯是在28/6的話 一直都沒有時間來寫 ^^"
約了一個很久都沒有見,去了外國讀書的友人聚舊
在此先謝謝你可以滿足我那麼多麻煩的請求,我很滿足!!

我提議到廟街覓食...於是帶他到這裡!
當然是食煲仔飯吧...
本來我想食"牛肉煲仔飯"的
可是我一個飯是食不完的,後來他說食"腊味"吧
就這決定,反正這個都好食

我叫了一支大忌廉,少的不夠喉吧,哈哈哈 ^^"
等了一會...飯就來了..
一開飯蓋 香氣馬上湧上來了
食煲仔飯最開心就是一開飯蓋的一刻!!!!!
加上鼓油,我們就開動了...
不過有點驚訝,就是他們給的食物simple不一樣的...

還好的是...味道還可以吧!
晚飯中一直的聊大家我近況,感覺不錯!
期待著下一次吧...
不過這間我想都不會再來囉!
寧願是威記或是四季算了
謝謝你的這一餐

2008-06-29 17 瀏覽
興記既煲仔飯一向都好出名不過我食完之後都覺得似乎麻麻.....試左個牛肉煲仔飯,跟飯會有隻蛋,唔錯不過食落又唔覺有咩特別.....可能特別既地方就係佢既制作方法啦....用炭爐同埋叫左個蠔餅...同上次比令次鹹左好多,唔洗點魚露都覺得好鹹同埋間鋪清潔真係唔係好得...唔知點解好似四圍都有層油咁......搞到都唔敢放低d野
興記既煲仔飯一向都好出名

不過我食完之後都覺得似乎麻麻.....

試左個牛肉煲仔飯,跟飯會有隻蛋,唔錯

不過食落又唔覺有咩特別.....

可能特別既地方就係佢既制作方法啦....用炭爐

同埋叫左個蠔餅...

同上次比令次鹹左好多,唔洗點魚露都覺得好鹹

同埋間鋪清潔真係唔係好得...

唔知點解好似四圍都有層油咁......搞到都唔敢放低d野
1K
2008-05-02 6 瀏覽
4月25日,21:00在佐敦下車後,先到麻辣王食串魚蛋。再到這老店來煲白鱔飯。由小貓三兩隻,等至全院滿座,十多分鐘後飯才上檯。賣相一般,一片慘白,乾巴巴但飯不可以\貌相,挖下去香氣撲鼻飯有咬口和粒粒向東,火喉控制得剛好。厚厚的鱔片甘香肥美,飯灑上那秘制豉油,味道更加不得了煲底有那多年未見的老友,薄薄香脆的飯焦。食味比同區的四季好,但環境較差。絕對有下次
4月25日,21:00
在佐敦下車後,先到麻辣王食串魚蛋

再到這老店來煲白鱔飯

由小貓三兩隻,等至全院滿座,十多分鐘後飯才上檯

賣相一般,一片慘白,乾巴巴

但飯不可以\貌相,挖下去香氣撲鼻

飯有咬口和粒粒向東,火喉控制得剛好。
厚厚的鱔片甘香肥美,飯灑上那秘制豉油,味道更加不得了

煲底有那多年未見的老友,薄薄香脆的飯焦。
食味比同區的四季好,但環境較差。
絕對有下次

香噴噴白鱔飯
香噴噴白鱔飯
2008-04-04 6 瀏覽
第2次感受廟街風味見興記有三間咁多,可能自然提高期望啦但佢地話聞名既煲仔飯真係幾難食叫左個$18既鳳爪排骨飯平係平既..唔通真係一分錢一分貨?得一隻鳳爪,幾粒排骨仔鳳爪好咸, 可能係我僻好, 有埋d爪甲係度,令到我有少少想嘔-.-排骨無乜味, d飯仲衰, 又乾又無味=.=個蠔仔餅ok既d蠔仔都幾鮮味幾好炒芥蘭都ok既..普普通通啦~~如果比我再去, 我寧願去返上次去果間威記

第2次感受廟街風味
見興記有三間咁多,
可能自然提高期望啦

但佢地話聞名既煲仔飯真係幾難食
叫左個$18既鳳爪排骨飯
平係平既..唔通真係一分錢一分貨?
得一隻鳳爪,幾粒排骨仔
鳳爪好咸, 可能係我僻好, 有埋d爪甲係度,
令到我有少少想嘔-.-
排骨無乜味, d飯仲衰, 又乾又無味=.=

個蠔仔餅ok既
d蠔仔都幾鮮味幾好

炒芥蘭都ok既..普普通通啦~~

如果比我再去, 我寧願去返上次去果間威記

2008-03-26 9 瀏覽
兩個月前來的那天恆指升了二千三百多點,那時$16x 買的388 都已經於$180 賣了。時至今日,雖然今日恆指都升了近千四點,但恆生指數近兩個月都跌到殘廢不堪了,388 亦只有$127 而已。果然是富貴如浮雲,還是享受下人生間中吃下好東西自足常樂算罷,大家不要玩太多股票為妙。話說回來,昨日復活節假期最後一夜,和好友在附近看戲後再到廟街看掌睇相後就來到這裡開飯。本來不打算再來興記的,但上次吃的時候其實心情有點複雜,真的,的確是一點感覺也沒有...因為,上次跟我一起吃飯的其中一人,我心裡是有著約會情人的緊張感覺。你可知小弟實際年齡還有幾年就三十,始終未畢業,都還可以說自己年少無知嘛,對著個好像有點感覺而又感覺幾好的朋友是會有點膽戰心驚的,大家明白吧?所以,當時就沒那樣儘興,任何食物都食之無味了。今次不同。和紅顏知己來這裡談心事秘密,毫不保留地說這陣子發生的事,口味也不同,至少有開胃的感覺。今次要了細蠔餅、雞飯、排骨飯和田螺。除了田螺過多沙外以提早放棄外,其他的細味下其實都是不過如是吧。總括而言,都係一般。服務又是一般,完全不夠人手。題外話,其實這個世界真的有紅顏知己嗎?其實的確是一個自欺欺

題外話,其實這個世界真的有紅顏知己嗎?其實的確是一個自欺欺人的說法。是紅顏的話就不會想只想跟她做知己那樣簡單吧?不過,凡事有例外。跟我吃飯這位的確是一位認識了五年的好友,我打從心底就當她是一難得的紅顏知己!我甚麼也會跟她說的,我喜歡那個女孩她最清楚,所以我又哪會多心呢?(一朋友首打趣說過:你跟她份屬知己,因為她一點也不紅顏) 哈哈哈。

真替她不值,在我眼中,她是紅顏是因為她有的是內在美啊。
2008-03-24 13 瀏覽
第一次黎老廟食煲仔飯, 轉左個圈研究一輪之後走左入興記, 8 點兩個人黎到居然唔使等位, 真好彩我叫左臘腸雞, D 雞非常滑, 配埋枝大樽裝可樂, 超正; 阿媽就叫左羌蔥斑塊, 問佢好唔好食, 佢話銅鑼灣新翠華好食d 喎仲叫左碟蒜蓉白菜仔, 不過冇乜蒜蓉, 我老豆仲整得好食過佢XDDD等煲飯黎真係超耐囉, 差唔多半個鐘...
第一次黎老廟食煲仔飯, 轉左個圈研究一輪之後走左入
興記, 8 點兩個人黎到居然唔使等位, 真好彩

我叫左臘腸雞, D 雞非常滑, 配埋枝大樽裝可樂, 超正;
阿媽就叫左羌蔥斑塊, 問佢好唔好食, 佢話銅鑼灣新翠華
好食d 喎

仲叫左碟蒜蓉白菜仔, 不過冇乜蒜蓉, 我老豆仲整得好
食過佢XDDD

等煲飯黎真係超耐囉, 差唔多半個鐘...

2008-03-20 13 瀏覽
好耐無食過煲仔飯, 心思思就一個人去食, 要了一個細毫餅, 一煲潤腸滑雞煲, 再加支忌簾。啲滑雞好滑又唔會俾雞胸肉, 最後個毫餅食唔哂, 唸住叫伙記俾個袋我裝走, 點知佢又好好人俾個外賣盒我, 仲無加我錢添, 係廟街有咁嘅服務算唔錯。