2019-11-03 451 瀏覽
臻麵饍在石門京瑞廣場二期一樓一個要尋找的位置,店舖不大,店內大約只有十張中國古代風格的桌子,唯不會感到侷促,而且店舖是在商場內,冷氣充足,環境是不錯的食物方面臻麵饍主打麵食,餐牌亦有不少小食,價錢合理,所以就算只有我及同桌友人都願意給多一點錢試試這裏的食物。我們叫了各兩個小食麵食,雖然全店已滿座,但上桌速度非常快,值得讚賞!首先上桌的冰鎮秋葵感覺不錯,配以wasabi及豉油是很好的開胃菜,但我略嫌不夠「冰」的感覺。俗語有云「一熱遮三醜」,雖然其後上桌的米紙卷不醜,而且味道不錯及配料十足,但這個俗語帶出「熱」在這道炸物小食的重點,吃時燙口,非常吸引,有一股衝動想來多一客。麵食方面我與友人點了花膠蟲草花湯麵及蟲草花豬肚雞絲撈麵,湯麵的湯很清甜,我不是專家我不知道湯有否添加味精但喝完整碗湯的我沒有感到很口渴,唯湯麵略為清淡,配料上宜應提升味道。撈麵在上桌時麵是微熱的,口感較濕及黏黏的,我個人不喜歡,但放久了就解決了問題,可能用冷的麵會更好?兩款麵食的配料充足,尤其配以木耳絲,非常爽口,值得一讚!下一次到石門我都會考慮光顧這麵店,試試她的海蝦球麵食!

2019-11-03
2019-09-30 845 瀏覽
地點比較難找😅,因為101店鋪很多,整條走廊都係,上了電梯後,向後行(即是靠左再轉左),一直行到尾,再向左望,角落頭就是了。.由於店鋪不大,我們12人去要等一會才有位。.老闆很有禮貌,逐一向我們推介,例如:黑豚腩肉湯麵:較淋滑海蝦球湯麵:海鮮川味牛腩湯麵:較濃味蟲草花豬肚雞絲湯麵:最豐富竹笙嫩雞湯麵:較清淡竹笙蟲草花素菜湯麵:最清淡.我要了川味牛腩湯麵,我告訴怕辣,老闆安排了「走汁」,(有點後悔,朋友嗰碗無走汁,一啲都唔辣,仲好好味)。.老公要了海蝦球湯麵,啲蝦都大隻,超超超彈!.服務一流,老闆冇停過幫我地斟茶。跌咗筷子落地,老闆即刻話「唔緊要,最緊要你唔好冼親自己」。
地點比較難找😅,
因為101店鋪很多,整條走廊都係,
上了電梯後,向後行(即是靠左再轉左),
一直行到尾,再向左望,角落頭就是了。
由於店鋪不大,
我們12人去要等一會才有位。
老闆很有禮貌,逐一向我們推介,
例如:
黑豚腩肉湯麵:較淋滑
海蝦球湯麵:海鮮
川味牛腩湯麵:較濃味
蟲草花豬肚雞絲湯麵:最豐富
竹笙嫩雞湯麵:較清淡
竹笙蟲草花素菜湯麵:最清淡
我要了川味牛腩湯麵,
我告訴怕辣,老闆安排了「走汁」,
(有點後悔,朋友嗰碗無走汁,
一啲都唔辣,仲好好味)。
老公要了海蝦球湯麵,
啲蝦都大隻,超超超彈!
服務一流,老闆冇停過幫我地斟茶。
跌咗筷子落地,老闆即刻話「唔緊要,最緊要你唔好冼親自己」。
2019-09-27
  • 安格斯牛粒
2019-09-22 603 瀏覽
日期:9月22日人數:3人自從京瑞廣場開業之後,石門就多咗好多食肆。除咗大名鼎鼎嘅陳x記之外,仲有好多唔同嘅餐廳。所以就一家人去搵下野食。京瑞廣場就喺石門地鐵站旁邊,交通好方便。除咗地鐵之外,仲有巴士同小巴都可以到。來到二期一樓,兜左成個圈,終於搵到呢間坐落喺角落嘅餐廳。站面好細,只有大概四五張枱,坐到十幾人。裝修都算可以接受,牆壁上有幾把扇做裝飾。餐廳主要供應麵食同埋小食,款式唔算好多,麵可以轉米粉。我哋一行三個人,叫咗竹笙雞絲湯麵、蟲草花雞絲豬肚湯麵、同埋海蝦球撈麵,仲有香煎豬頸肉。湯底係原味嘅自家制、用雞肉、豬肚熬制嘅湯,冇落味精。小弟食完面之後,係飲晒成碗湯嘅。的確下晝返到屋企都唔口渴。湯麵都有唔少配菜,好似雲耳、杞子同埋豌豆苗。但可能係因為配菜係預先準備好,所以湯底唔夠熱,被配菜整凍左。面較為林,稍欠彈性,唔夠爽口。湯麵配料味道正常。而撈麵係配豉油同埋辣椒油。辣椒油味道幾好,反而用嚟配雞絲又幾好味。咁多樣餸之中以蝦球最好,又爽又有蝦味,碟撈麵食到一半先記得影相。服務員係我食到一半嘅時候,同我地講唔夠的話可以免費加麵或者米粉,啱晒我呢啲大食嘅人。但唔可以加湯。咁我哋就加咗一份米
日期:9月22日
人數:3人

服務員係我食到一半嘅時候,同我地講唔夠的話可以免費加麵或者米粉,啱晒我呢啲大食嘅人。但唔可以加湯。咁我哋就加咗一份米粉,米粉係果款彎彎地的霸王花米粉。煎豬頸肉味道正常,可再腌制多啲,煎得再香啲。

環境整潔衛生,而老闆/服務員好耐心講解唔同面食嘅款式,服務亦好貼心。價錢方面,埋單找數每人50幾蚊,價錢合理。由於可以加麵底,所以一家人都食得好飽。

我猶豫左好耐,始終呢間係一間食麵嘅餐廳,雖然餐廳係唔少地方做得唔錯,但我覺得面唔夠好食,所以我最後選擇‘一般’嘅評級。

2019-09-22
2019-09-03 640 瀏覽
今次係第五次黎呢間臻麵饍。每當身心疲累時,便很想吃一碗很讓人舒服的麵,每一次只會想起這間店,開學前後很多事情要適應及打點,今天也是累累的核到石門。📍海蝦球撈麵$52🔸配上特製麻辣細及醬油,非常惹味,越吃越精神。🔸五顏六色非常精美,色澤非常吸引。🔸海蝦為鮮蝦,非常彈牙,配上特製麻辣醬更是級數提升。🔸木耳、杞子、腐皮及翡翠苗是養生食品,豐富蛋白質,提高免疫力,促進腸道蠕動。📍冰鎮秋葵$22🔸秋葵白灼後的熟度剛好,非常爽脆。📍炸蝦天婦$20/4件🔸一般市面需要$30或以上,這裡只需要$20,蝦非常新鮮,而且是即叫即炸,性價比極高。.😋味道:8/10🙃回頭:9/10(第五次)💰消費:$94

海蝦球撈麵

📍海蝦球撈麵$52
🔸配上特製麻辣細及醬油,非常惹味,越吃越精神。
🔸五顏六色非常精美,色澤非常吸引。
🔸海蝦為鮮蝦,非常彈牙,配上特製麻辣醬更是級數提升。
冰鎮秋葵

📍冰鎮秋葵$22
🔸秋葵白灼後的熟度剛好,非常爽脆。
炸蝦天婦羅

📍炸蝦天婦$20/4件
😋味道:8/10
🙃回頭:9/10(第五次)
💰消費:$94
2019-09-03
海蝦球撈麵
冰鎮秋葵
炸蝦天婦羅
  • 蝦球撈麵
2019-08-20 592 瀏覽
呢日嚟到石門聽聞有好多隱世小店無意中係OpenRice發現咗呢間麵店見佢價錢合理又有好評就選定了! 😆佢係京瑞廣場二期都兜咗一陣先搵到佢位於唔起眼嘅角落,而且舖面唔算大只有十幾個位,不過唔算好迫,都坐得舒服嘅😁服務方面: 入到去已經有一個waiter招呼我地,因為舖較細,好似得一個樓面+一個廚房,一眼睇晒😂不過waiter勁好服務!不斷加水,又笑笑口咁,都幾有禮貌🤔唔洗加一又有服務算係咁啦😌食物方面 : 1.冰鎮秋葵秋葵有3種食法:冰鎮、燒汁同胡麻我地揀咗冰鎮,秋葵數量唔算太多,見佢係雪櫃攞岀嚟,配豉油同wasabi😍😍係我地最愛嘅食法🤤好有食日本野feel2. 蟲草豬肚雞絲湯麵每樣餸嘅份量都適中,湯底幾清甜,唔會話有好大陣藥材味,湯麵幾幼細,唔似車仔麵嗰d咁油,好有健康嘅味道😋😍3. 海蝦球湯麵呢個湯底係一樣嘅,不過有好多粒蝦球! 係剝咗殻嘅! 仲要清潔得幾乾淨,起碼望落冇蝦屎😂😂4. 蝦醬雞翼 最後唔夠喉加多個小食😂不過唔記得影相呢個雞翼係3隻分做6隻,細細隻幾易入口,而且炸得幾脆,不過冇咩蝦醬味🤔整體嚟講,係值得encore 嘅抵食健康小店! ❤️
呢日嚟到石門
聽聞有好多隱世小店
無意中係OpenRice發現咗呢間麵店
見佢價錢合理又有好評就選定了! 😆

佢係京瑞廣場二期
都兜咗一陣先搵到佢
位於唔起眼嘅角落,而且舖面唔算大
只有十幾個位,不過唔算好迫,都坐得舒服嘅😁

服務方面:

食物方面 :
1.冰鎮秋葵
秋葵有3種食法:冰鎮、燒汁同胡麻

2. 蟲草豬肚雞絲湯麵

3. 海蝦球湯麵

4. 蝦醬雞翼
最後唔夠喉加多個小食😂不過唔記得影相

整體嚟講,係值得encore 嘅抵食健康小店! ❤️
2019-08-19 426 瀏覽
發掘到一間高質小店花膠蟲草湯麵花膠大大片 好足料 湯底好甜 麵質煙靭 養生好味飽肚小食叫左牛柳粒同埋墨魚丸 雖然邪惡少少 不過都係好高質呀如果我要彈,就係呢度飲品得罐裝野 如果有一兩款養生含品或豆漿之類會更好我第一次黎 但眼見呢間得幾張枱的小店每枱客人都食得好開心 同老闆有講有笑 老闆笑臉迎人 廚房開陽打點得好企理!不過小店位置就有啲難搵,而且因為得幾張枱可能要等下位總結,會回頭呀! 🤤🤤🤤🤤推薦指數:9🌟/10
發掘到一間高質小店
花膠蟲草湯麵
花膠大大片 好足料 湯底好甜 麵質煙靭 養生好味飽肚

小食叫左牛柳粒同埋墨魚丸 雖然邪惡少少 不過都係好高質呀

不過小店位置就有啲難搵,而且因為得幾張枱可能要等下位

總結,會回頭呀! 🤤🤤🤤🤤

推薦指數:9🌟/10
花膠蟲蟲花湯麵
牛柳粒
墨魚丸
花膠蟲蟲花湯麵
牛柳粒
墨魚丸
2019-07-07 943 瀏覽
Tucked away at a corner of a grassroots mall, this tiny shop offers something alternative to the intensely flavorful ramen these days, say.The look and ingredients are well balanced, food is fresh, soup is plain. Clean, straightforward and simple.Another thing worthy of mentioning is their homemade chilly oil. It makes up for its lower spiciness with its aromatic chilly flakes.If you're hung over, and don't feel like something heavy, this is actually a great option to keep it light and healthy.

2019-06-08 1030 瀏覽
其實我地係2019年1月25日去食了這間,當時覺得小店好有Heart,所以影左d想打算寫食評。點知當時呢間在Openrice仲未開ac,所以就放埋左一邊。直至昨天再search下京瑞有咩好食時,先見到已經有食評,所以就搵返d相出黎:而家京瑞廣場開左好多食肆,得閒都會走去睇下有咩好食。唔知食乜好之際,咁啱從火車站側邊望上去有間掛著燈籠🏮的店,好似幾特別咁,咪上去睇下係食咩⋯⋯上到去原來係食麵,最啱我喇,咁就同老公入去試下。差唔多晚上9點幾,附近的店都關了,我地都諗住呢間都可能收舖啦,點知有個應該係老闆的人走出來,好熱情咁招呼我地入去坐。我們叫了兩碗大蝦豬肚麵,同夫妻肺片、墨/蝦丸(唔記得了)。夫妻肺片好快被我地清左,唔記得影相😛 雖然我平時係鍾意食農味嘢,但見材料咁新鮮健康,又好似無味精,咪成碗食晒,連湯都飲埋囉😛 特別一提係碟辣椒醬,好香,老闆話係自製的,佢見我地清左碟辣椒醬,話再攞比我地,我地見食得七七八八,就話唔好了,以免浪費人的的辣椒醬。整體來說,味道環境同服務都好好,會再幫襯👍🏼

整體來說,味道環境同服務都好好,會再幫襯👍🏼
2019-01-25
2019-06-03 661 瀏覽
係咩令你經常encore同一間食肆?🙆🏻‍♀️係方便?係近?🚶🏼‍♀️係新鮮?係好食?係養生? 💆🏼‍♀️係足料?係用心?💓係CP值高? 係服務好? 💰呢間小店符合哂上面既條件😋.黑豚撈麵 黑豚入口即化 肉味好出🐷杞子好甜 加上自家制辣椒油和調配過既醬油🌶 幾怕口淡淡既人都會覺得惹味🤤當然仲有足料雞湯既湯麵🐥.手撕雞 🐥滑滑既雞肉伴上麻油同芝麻份量唔多 但係係好食既👍🏻.人均消費:約$50推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅👅(9/10)Encore 指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(9/10)
係咩令你經常encore同一間食肆?🙆🏻‍♀️
手撕雞 🐥
滑滑既雞肉伴上麻油同芝麻
份量唔多 但係係好食既👍🏻

人均消費:約$50
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅👅(9/10)
2019-05-30 656 瀏覽
去到石門一般會喺一期嗰邊搵食,今次純粹喺二期行格仔舖經過呢間餐廳,雖然喺一個唔起眼嘅角落,但幾多人食,直覺會係一間特色小店,就入去試下湯麵嘅餸料都係以天然食材為主,冇加工/醃製食品。店員服務殷勤,會主動問我哋食唔食辣,轉頭就放碟麻辣油喺枱面。我哋兩個人嗌咗一碟小食,兩碗湯麵,非常滿足麻辣兔仔耳$22 – 食得出係天然嘅辣味 – 來自兩種辣椒加上生洋蔥同蒜頭,仲有莞茜,所以又辣又香,最好食之前撈勻先,因為食到底都幾辣。竹笙嫩雞湯麵$42 – 竹笙夠厚肉,切成易入口嘅大小,方便進食;手撕雞嫩滑,咬落去仲有啲肉味添;配上木耳同翡翠豆苗,食落口感更加爽脆;腐竹就提昇咗食落去嘅軟滑度;杞子都幾大粒,咬落酸酸地,同其他配料一齊食有點綴嘅效果;略嫌呢隻麵底唔夠爽滑彈牙,有啲過淋,下次會揀米粉蟲草花雞絲豬肚湯米粉$44 – 同竹笙嫩雞湯麵嘅餸差唔多,不同嘅係無咗竹笙,但多咗蟲草花同豬肚,個人覺得呢一碗嘅配搭仲豐富,蟲草花向來有種獨特嘅口感;豬肚又洗得好乾淨,無曬豬嘅異味;米粉質素好,滑得嚟彈牙呢間餐廳味道比較清淡,但食完唔飲水都唔會口乾,對身體冇負擔,成日出街食咁多味精,不妨試下呢間清淡之作

2019-05-27 481 瀏覽
其實搵食通常都係响一期果邊, 食肆多d又大間d, 不過呢間因為佢响邊位, 樓下行過望上去就望到, 上個月諗住試, 但滿座, 今晚再去, 竟然有張牆邊2人位, 非常適合我地唔鍾意搭枱的人~我估果張枱都係剛剛走無耐, 連枱都未執, 不過個叔叔見到我地入去, 即刻話幫我地執咗枱先, 不過我地梗係坐低等佢執, 好過企响門口等啦~ 咪等陣比d西人一下唔覺意鼠咗入去坐, 咁我地咪好蝕~通常我地食嘢都會叫兩樣唔同, 然後share食, 但今次大家不約而同睇中想食同一樣嘢, 咁唯有一個食湯麵, 一個食撈麵, 咁都叫做試到兩種唔同麵的食法丫~ 跟住再一人選一個小食, 咁就夠哂數喇~呢度屬於小店經營, 所以裝修都好簡單, 全部用木枱, 掛d燈籠, 咁就已經好有中國色彩~ 而人手方面, 我眼見只有2個人, 1個負責店面落單、上菜、執枱、斟水等招呼客人的角色, 另1個當然留响廚房負責所有煮麵、整小食等的大廚角色~好彩大部份食客都比我地早落單, 好多都已經食緊, 所以叫做唔係等得好耐, 我估唔超過10分鐘, 雖然只係簡簡單單的菜式, 不過得一個人去整, 而又唔係求其的話, 係要有番咁上下時間~ 蟲草花豬肚雞絲撈

蟲草花豬肚雞絲撈麵
就係呢個蟲草花豬肚雞絲吸引咗大家, 唔知係咪見佢有3個餸, 又啱食, 所以好想試? 果然一上枱, 都覺得冇選錯, 雖然未食落口, 但睇個賣相已經掂哂~ 色彩繽紛之餘又排得整齊靚靚, 真係唔拾得整亂佢, 不過我食嘢又鍾意整亂哂先食, 等所有味撈埋一齊~

撈麵汁可選豉油同麻辣, 我地都唔係好食得辣, 所以選咗豉油, 原來佢唔係普通豉油, 係有藥材味的豉油, 但唔會話好勁藥材味, 開頭都唔敢落哂咁多豉油, 但試過唔係好鹹, 所以最終都係全部倒哂落去一齊撈~

麵質都係一般食開果d白麵, 鍾意食彈牙果d就一定唔啱喇~ 雖然我老公都唔鍾意食大陸麵, 但都覺得OK, 不過如果再淋就唔係咁好食, 會一pet嘢咁~

蟲草花都係平時食果d, 冇乜特別, 豬肚切到好幼細, 唔會好難咬, 雞絲啖啖肉, 而且似係雞脾肉, 所以好滑, 係有少少肥咁啦~

仲有腐皮絲、杞子同溫室豆苗做配菜, 即係再健康咗, 又覺得補埋身, 超理想健康綜合麵~

蟲草花豬肚雞絲湯麵
當然所有嘢完全同撈麵一樣, 只係豉油變成湯~ 個湯好清, 一d油都冇, 但味道估唔到清得嚟又飲到雞湯味, 絕對冇落味精, 係真材實料, 其實都唔難, 佢橫掂要煮雞, 直頭用d雞嚟煲埋湯, 咁就一舉兩得啦~

不過由於d麵被熱湯浸住, 所以麵質比撈麵果d偏淋少少, 但未至於係一pet嘢, 尚可接受的~

炸花枝丸 + 炸魚腐
一人有2粒炸花枝丸, 其實都知係交貨果d, 但只要佢唔係粉頭果d就冇問題, 好彩佢唔係, 仲見到係有一粒粒好粗的花枝肉, 再加上炸到熱辣辣, 唔錯唔錯~

一人有3粒炸魚腐, 平時食魚腐都係食米線果陣, 不過基本上都少食, 因為覺得佢太淋, 唔知係咪次次都浸住米線d湯上, 所以一d都唔實淨, 但原來炸咗係咁好食, 即刻令肉質結實咗, 又夠彈牙, 原來魚腐係要再炸至好食架~

雖然最想試果d今日都試咗, 但如果下次晚飯路過見到有位的話, 都會再入去試埋其他嘢, 希望另一驚喜~ 而且一直都鍾意支持小店, 夠人情味同有心思, 最主要係連平時唔鍾意食大陸麵的老公都話可以encore, 證明係唔差啦~
2019-05-17
2019-05-05 536 瀏覽
湯底偏清甜,飲得出冇味精,成碗湯飲晒都唔會覺咸要飲水。不過面質非常淋,喜歡食彈牙面體既朋友要諗諗。(建議提供其他面比客人選擇)雖然有腩肉大蝦豬肚各種配料選擇,但係配料只是白灼沒有特別處理,味道並不突出,加上偏清甜既湯面,食落味道單一欠層次,建議另叫一,兩款小食。店裏小食偏重口味,同湯面配合起來不錯。最後,老闆好有禮貌亦招呼周到,整體而言是一間非常不錯的湯面店。
湯底偏清甜,飲得出冇味精,成碗湯飲晒都唔會覺咸要飲水。

2019-05-01 562 瀏覽
石門站旁邊的京端廣場,地點方便,應該係大家搵食的好地方!今次介紹呢間臻麵饍,我已食過好幾次,一個字「正」今次叫咗香炸米網卷,安格斯牛柳粒,黑豚腩肉湯麵同埋花膠蟲草花湯麵湯底清甜,冇味精既感覺,而大食者可以免費加底!小食係即叫即做,做得非常出色而且必試佢哋嘅辣椒油,好香,麻而不辣,越食越過癮雖然係小店,但老闆非常用心,食物質素得以保持,非常難得溫馨提示一下,店舖得二十個座位左右,所以唔想等位的話,可以避開午餐時段去
石門站旁邊的京端廣場,地點方便,應該係大家搵食的好地方!
今次介紹呢間臻麵饍,我已食過好幾次,一個字「正」

湯底清甜,冇味精既感覺,而大食者可以免費加底!

小食係即叫即做,做得非常出色
而且必試佢哋嘅辣椒油,好香,麻而不辣,越食越過癮

雖然係小店,但老闆非常用心,食物質素得以保持,非常難得

2019-04-25 452 瀏覽
石門私心小店推介🍥竹苼蟲草花素菜撈麵🍥豬肚湯麵🍥冰鎮秋葵湯麵清淡,好養生的感覺👍🏾怕養生湯太口淡淡,還可以選擇撈麵,配上自家製辣椒油和鼓油,食落幾惹味👍🏾店入面的顧客不難發現會靜靜地用餐享受一頓寧靜的晚餐,加上店員會細心留意你的需要,絕對會幫襯第二次👍🏾.人均消費:約$50
石門私心小店推介
🍥竹苼蟲草花素菜撈麵
🍥豬肚湯麵
🍥冰鎮秋葵
湯麵清淡,好養生的感覺👍🏾

人均消費:約$50
2019-04-18 636 瀏覽
之前睇左食評話呢度d麵原汁原味冇味精,似乎好健康, 好岩家人口味,所以呢晚帶左老婆阿仔黎呢度開餐.呢度座位唔多, 可能會遇上要在門外等候的情況,幸好我地今次剛好有位.呢度d湯底的確味道自然,我自己覺得當中有點菇類的味道, 而質感就有點濃稠, 不是稀巴巴那種.麵條就一如之前的食評所形容是有點軟淋,但與厚湯配合起來就變得很掛汁,令每撮麵都充滿住滋味.呢度d食物選擇其實好有趣,麵是清宜健康的, 但小吃就惹味之極! 前面的食客點了炸雞翼, 鄰枱的食客點了蝦天婦羅, 我老婆就點了煎豬頸肉,阿仔就點了炸丸,會否有點自相矛盾...另外值得一提係,食客可向侍應先生要求一小碟麻辣醬, 麻辣醬真係辣中帶麻,味道有d似食酸菜魚嚐到的那種,幾有風味.最後想講係侍應先生非常親切有禮.我叫呢碗, 我個人覺得豬肚切得太幼, 因為我自己喜歡大啖又厚肉的口感. 配菜非常多, 而且很新鮮, 杞子甜甜的, 不同種類的配菜集合起來令整碗麵的味道更豐富.老婆叫呢個, 全素麵, 但又同時叫左煎豬頸肉... 好多蟲草花, 佢好鍾意. 豬頸肉幾香口, 亦冇過份的醃製味.阿仔想食炸四寶丸, 我額外加碗淨麵畀佢. 淨麵只係18蚊, 但配
之前睇左食評話呢度d麵原汁原味冇味精,
似乎好健康, 好岩家人口味,
所以呢晚帶左老婆阿仔黎呢度開餐.
呢度座位唔多, 可能會遇上要在門外等候的情況,
幸好我地今次剛好有位.

呢度d湯底的確味道自然,
我自己覺得當中有點菇類的味道,
而質感就有點濃稠, 不是稀巴巴那種.

麵條就一如之前的食評所形容是有點軟淋,
但與厚湯配合起來就變得很掛汁,
令每撮麵都充滿住滋味.

呢度d食物選擇其實好有趣,
麵是清宜健康的,
但小吃就惹味之極!
前面的食客點了炸雞翼,
鄰枱的食客點了蝦天婦羅,
我老婆就點了煎豬頸肉,
阿仔就點了炸丸,
會否有點自相矛盾...

另外值得一提係,
食客可向侍應先生要求一小碟麻辣醬,
麻辣醬真係辣中帶麻,
味道有d似食酸菜魚嚐到的那種,
幾有風味.

最後想講係侍應先生非常親切有禮.

本菇豬肚湯麵

竹笙蟲草花素菜湯麵

香煎豬頸肉

阿仔想食炸四寶丸, 我額外加碗淨麵畀佢. 淨麵只係18蚊, 但配料鋪到成碗都係, 真係好抵食. 阿仔不經意地食晒d丸... 我冇得試食.
任何一款小食, 加$18就有濃湯淨麵

四色丸