2019-06-24 60 瀏覽
除左佢係中環地段,完全唔覺得佢啲食物水準值呢個價。本身冇諗住食寫食評,所以啲相影得好求期。係食完先想寫返個食評😂台灣三色腸(圖中)味道一般,應該係加左蜜糖去整,所以食落好甜,但腸既外皮冇平時食台灣腸果種帶輕微卜卜脆既口感。招牌牛肉麵(圖上)味道好平凡,湯底冇咩牛肉味但咸度適中,麵就係普通拉麵既口感。個主角牛肉偏腍而且唔入味,數量約四至五塊,部位似係牛展,但由於肉既質感偏腍身,所以即使係牛展食落口都冇咩口感。唯一覺得有啲特別既就係果半條炸到酥脆既油炸鬼。鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵 (圖下)因為見到好多人推介呢個麵,所以就叫左。佢既味道的確唔錯,份量絕對夠一個人食飽, 細食可以兩個人一齊食。但食呢碗麵既過程,食到好幾次蟹殻,個人認為一兩次食到蟹殻都可以接受,但食到成四、五次,有點差強人意。呢個奶奶麻糬就係我揀呢間餐廳既主因,事源第一次黎食果陣佢話賣哂(果日大約夜晚8:30),所以我地今次特登卜定位再加特登預留左份麻糬,以防佢賣哂。而今次黎到,佢的確又賣哂,所以好慶幸有提前預訂。講返個麻薯既口感,食唔到奶味,應該係俾Oreo既味掩蓋左掛,而個麻糬食落唔痴牙,但唔覺得佢食落煙韌,冇乜咬口,同我想像中既
除左佢係中環地段,完全唔覺得佢啲食物水準值呢個價。

台灣三色腸(圖中)

招牌牛肉麵(圖上)

鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵 (圖下)

講返個麻薯既口感,食唔到奶味,應該係俾Oreo既味掩蓋左掛,而個麻糬食落唔痴牙,但唔覺得佢食落煙韌,冇乜咬口,同我想像中既好大出入,食落口個感覺就似Oreo包住左舊有黏性既炒鮮奶。(盡左最大努力去形容了,請自行幻想個口感)所以對呢個麻糬好失望

呢杯野叫奶茶妹妹醉了, 果陣覺得個名幾得意,而且未試過飲含著酒精既珍奶,所以就嗌左。杯上果枝係點著左既肉桂棒,職員話飲果陣將點燃左果邊放入野飲搞拌。 飲落似加左冰同珍珠且帶有肉桂香味既Baileys,感覺幾新鮮既,味道就見仁見智啦😂。

整體而言,食物水準非常一般,覺得唔值呢個價,唔明點解咁多好評同推薦,唯一唔錯就係服務,服務生有禮貌,同埋有點要彈既係,佢只接受現金,呢樣真係好唔方便,因為兩個人黎食一人叫一杯野飲,一個小食,兩個主食,一個甜點仲有加一,平均都要五百以上,冇得比卡真係唔太方便。

2019-06-22 43 瀏覽
一直都有留意蘇豪區有間人氣台灣菜小店!話說細佬剛從台灣回來第一天都被我捉了去試試!很有特色的裝修,很有「台」味!店主應該很喜歡周董吧!不訂位就得等位吧,人氣滿滿!我們被安排坐吧枱!不時會播着周杰倫的歌曲!手打芋泥牛乳冰,淡淡的紫色很漂亮,芋泥幼細之餘,有一點小顆粒添口感。牛奶香滑加一點椰香,跟芋泥很配。櫻花蝦烏醋燒茄子,這是涼菜,燒茄子很軟滑,冰冰涼涼,吸收了烏醋和甜醬油,加上脆脆的櫻花和香蔥粒,很惹味開胃。
2019-06-13
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
2019-06-22 37 瀏覽
今日家姐過左黎中環見客,話見到附近有間好正既台灣野叫我陪佢食,既然佢應承佢埋單咁我梗係奉陪到底啦!佢俾左個地址我,原來係中環扶手電梯附近,見到大大隻我愛台妹就係喇~入到去感覺好有氣氛,家姐已經坐低左話樣樣都好似好好食,唔知叫咩好,我睇下個menu雖然選擇唔算好多,但真係好似樣樣都好正,最後叫左2個麵2個小食2杯野飲同一個甜品~台灣牛肉麵食台灣野不得不吃牛肉麵吧?呢度既牛肉麵好特別!有埋油炸鬼同蟲草花!咁既配撘我真係第一次食,估唔到油炸鬼配牛肉麵都幾正!牛肉都係用左牛展,有4,5塊厚身的~而麵本來我想食刀削麵,但已經賣哂,咁就叫左拉麵,拉麵都彈牙,份量好多但食耐左都唔會變淋~唔錯!鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵係MENU見到呢個麵就已經認為係必點,咁既配撘太新鮮~麻婆豆腐冇辣味但有香味而且豆腐嫩滑到不行,鮮蟹肉份量好多絕無呃秤,全部同麵撈埋一齊食真係好香好好食!芋泥咸蛋黃蛋餅呢個同我想像中有D唔同,睇相以為係流質既芋泥,但食落係芋頭粒,咸蛋黃碎好多,賣相係吸引既~食落我覺得似一個甜品多過小食~炸地瓜薯條又係份量滿滿的,地瓜薯條即係蕃薯條,比普通薯條多左份甜度~配既醬汁唔係茄汁而係酸梅醬~配埋一齊食酸

台灣牛肉麵

芋泥咸蛋黃蛋餅

炸地瓜薯條
又係份量滿滿的,地瓜薯條即係蕃薯條,比普通薯條多左份甜度~配既醬汁唔係茄汁而係酸梅醬~配埋一齊食酸酸甜甜又熱辣辣脆卜卜~超推介!

玫瑰荔枝梳打
賣相好賞心悅目,荔枝梳打上灑左d玫瑰花碎~一有玫瑰既飲品就即係少女心瞬間提升兼覺得氣質度up!再試下味道,係好香甜既荔枝味,真係大愛呢杯飲品!

經典珍珠奶茶
家姐話食台灣野一定要飲珍珠奶茶,佢comment杯珍珠奶茶珍珠夠煙韌,較出面買既冇咁甜,唔鍾意咁甜既人就岩哂。

伯爵茶凍QQ芋圓
到我最期待既芋圓~材料有芋圓、愛玉、珍珠、伯爵茶凍同綠豆~因為我唔鍾意太奶既味道所以店員幫我分開上,分別有淡奶同煉奶~呢碗芋圓賣相超討好~好令身~珍珠同芋圓真係好QQ~茶凍帶有清香既伯爵茶的香味!就算冇加奶都好有甜味~每啖食落都好滿足!

其實仲想試佢個美人豆乳湯麵~但今次真係太飽食唔到了~不過我一定會再過黎試!

2019-06-21 57 瀏覽
今早和女友遊覽中環大館, 參觀日本藝術家村上隆的作品, 參觀人仕眾多, 形成附近水洩不通.   離開時, 已是中午,  突然感覺有點了餓.步入荷李活道, 看見粉色的燈飾「我愛台妹」   有點吸引.  推開玻璃門,  經 Check-In-Taipei  服務員接待,  看見餐廳客人在輕輕鬆鬆地 飲食和聽歌, 感覺氣氛有點高漲.原來是間台式料理,  裝修時尚.正在播著台灣流行歌, 周董的「簡單愛」, 帶著台灣特式,  悠閒 + 浪漫.吧檯美酒五光十色.   女友也跟 台妹說:  真的假的 ??服務員送來飲品牌, 選擇不少.餐牌所列.....食物台式格調.我先來個健康飲品:  鮮鳳梨苦瓜汁, 手作飲品, 清新涼快. 女友愛, 鮮鳳梨果肉蘇打, 夏日佳飲.今次點的每一款食物. 都兩個一齊 share, 聽台灣歌曲, 輕鬆, 特別開心地瓜薯條, 比普通薯條好食, 因地瓜帶甜味, 又鬆脆.九層塔鹽酥雞酥雞比普通的燒雞味美, 金黃香口又鬆化, 黑椒蒜香台腸.  台灣腸仔切成細細片,  不會太肥, 含黑椒蒜香味,   甜甜地帶些蜜糖味,  好出眾.女友邊吃邊哼歌, 好滿意.台灣名麵:   四宝牛肉麵
步入荷李活道, 看見粉色的燈飾「我愛台妹」   有點吸引.
原來是間台式料理,  裝修時尚.
服務員送來飲品牌, 選擇不少.
餐牌所列.....食物台式格調.
女友愛, 鮮鳳梨果肉蘇打, 夏日佳飲.
地瓜薯條, 比普通薯條好食, 因地瓜帶甜味, 又鬆脆.
九層塔鹽酥雞
酥雞比普通的燒雞味美, 金黃香口又鬆化,
黑椒蒜香台腸.
女友邊吃邊哼歌, 好滿意.
台灣名麵:   四宝牛肉麵
大大碗:  有牛肉, 牛展, 牛孖根, 牛肚.  菜和蛋.
湯麵唔太粗身, 啱啱好, 都幾啱平時鍾意食米線嘅我.
伯爵茶凍 QQ芋圓 ,
賣相靚,  組合豐富,  帶 啫喱口感.
食物好有台灣味,  環境也帶台灣概念, 好悠閒浪漫.
  • 九層塔鹽酥雞
  • 地瓜薯條
  • 黑椒蒜香台腸
  • 四宝牛肉麵
2019-06-20 41 瀏覽
聽朋友介紹中環蘇豪區有間好有特式的台灣美食店剛進駐咗,於是今晚約埋朋友過來食下。餐廳距離中環地鐵站有點距離,但一直搭扶手電梯就可以行到。餐廳門口五光十色,玻璃門有個大大的我愛台灣的牌,好易認到。裝修有格調,似係酒吧的風格,今晚好早已經坐满人。蒜香三色台腸,$65, 伴有炸蒜,香脆惹味,三款台腸味道香濃,外脆內稔,咬落油脂香味散發。原條鰻魚起司蛋餅,$138, 賣相好吸引,原條鰻魚鋪在面,份量大條,燒得軟稔香甜,入口即溶,鰻魚味香濃,面的芝士經燒過更添香味,蛋餅即制,咬落彈牙爽脆,口感層次豐富。台豐牛肉麵,$108,揀咗刀削麵,有用油炸過的老油條,香脆可口,牛𦟌味道濃郁,肉質軟稔入味,湯底味道香甜,富有牛肉味,食得出用多種藥膳落去煲成。麵質彈牙爽滑,寛而薄身,吸收湯底精華。奶奶麻糬,芝麻味,$68,麻糬係冰凍的,純用牛奶做成,爽滑香甜,分開一負塊後再沾上芝麻粉一齊食,味道好夾。伯爵茶凍QQ 芋圓,$65, 配料份量多,有珍珠,芋圓,大菜糕等,清甜美味。

2019-06-19 217 瀏覽
六月第三個星期二晚上,下班後。身邊總不乏哈台的朋友,去台灣次數儼然是第二個家,某次聽他們提到說在蘇豪開了一家吃台灣地道小吃的餐廳,今晚特意約了友人來探店。從門外清晰可見的「我愛台妹」四個醒目粉紅大字,牆邊整齊排列的空台灣啤酒瓶,吧台後面的 'Fxxk, let's go TaiPei' 字樣,到舉頭看到,參考經典俚語的 'What happens in TaiPei, stay in TaiPei',空間雖不大,卻處處充滿玩味設計。友人光看了名字就點了特調奶茶妹妹‧醉了,以加入Earl Grey infused的Vodka為基調,混合Baileys,紅茶和蜂蜜而成,還有幾顆珍珠。上桌時會有一根在燃燒的肉桂在表面,喝之前把一整根肉桂浸下去,添上淡淡的煙燻香氣。一向對特調沒興趣,要想念台灣味就直接點台灣啤酒,清涼淡淡啤酒香,適合吃小吃大口喝。香蒜三色台腸,有墨魚腸,魚子腸跟原味香腸,台灣香腸口味偏甜,較其他的香腸沒那麼多鈉。先煎得外脆內香,灑上乾蒜片,配啤酒非常適合。友人說蛋餅的餡要選擇足料的,加上他喜歡明太子,所以點了明太子櫻花蝦蛋餅。這是台灣具代表性的早餐食物之一,做成捲餅,櫻花蝦蓋滿
六月第三個星期二晚上,下班後。

從門外清晰可見的「我愛台妹」四個醒目粉紅大字,
牆邊整齊排列的空台灣啤酒瓶,
奶茶妹妹‧醉了

台灣啤酒

明太子櫻花蝦蛋餅

友人說蛋餅的餡要選擇足料的,加上他喜歡明太子,所以點了明太子櫻花蝦蛋餅。這是台灣具代表性的早餐食物之一,做成捲餅,櫻花蝦蓋滿蛋餅,再淋上混合明太子的蛋黃醬,
明太子櫻花蝦蛋餅
軟Q的蛋皮包裹著明太子,讓我們忍不住大快朵頤。
手繪雙色盬酥雞

手繪雙色盬酥雞,以黑松露醬和柚子醬構成陰陽圖案,一邊香濃一邊香甜,兩種獨特味道。每一件雞都是很大一塊,炸粉只有薄薄一層,卻炸得香口之外肉質非常嫩滑多汁,每一口都要實實在在的雞肉,我們很欣賞這道出色的鹽酥雞。
麻婆豆腐鮮蟹肉撈麵

主食選了麻婆豆腐鮮蟹肉撈麵,麻婆豆腐微辣,適合不太吃辣的人,蟹肉絲多得堆成小山,麵身柔軟口感彈牙,每一條麵都充分沾上醬汁,惹味清爽。

聽著耳熟能詳的台灣流行歌曲,彷彿回到那段成長的青春時代。
2019-06-18
30 分鐘 (堂食)
手繪雙色盬酥雞
2019-06-19 1260 瀏覽
和同事去完澳門工作回港,開左成日會當然要食餐好,同事就話想要食下台灣野,我們就search左係大館附近既check in Taipei,一嚐新式台灣菜。見menu都幾多選擇,價錢唔算貴😋🔸芥末雲耳淮生有小小辣既前菜,除了芥末的野味還帶小小芝麻既香,雲耳准山爽口都幾入味,不錯👍🏻🔸苦瓜芭樂汁比在台灣喝的苦瓜味濃一點,個人比較喜歡這個因為無咁甜😋感覺是建康一點呢!🔸珍珠奶茶茶味濃又唔會太甜既,珍珠都幾好咬口夠彈牙,不錯呢💕🔸手繪雙色鹽酥雞好香口既炸雞,份量比想像中大呢!雞的面層炸得酥脆,帶小小孜然及香草味,雞肉都幾嫩同埋都夠滑!伴碟的有兩款醬料,兩款都很㚒這個雞的,個人較喜歡甜甜酸酸既柚子醬!另一款是較野味的奶油黑松露都不錯的,夠曬香脆😋🔸台灣牛肉刀削麵端出來很香,呢個麵既湯底幾重牛味👍🏻材料很豐富,有菜、蟲草花、油條、炸豆卜,牛展肉及半熟蛋!店員提醒我們先吃個「油炸鬼」先,因為是熱騰騰炸出來的,很脆口,個人認為點小小湯來吃更美味!刀削面都幾彈牙,份量都算多我們二人share 黎食,個人欣賞個蟲草花及大大塊既主角牛肉,牛肉腍身同幾入味帶小小麻油香的!好食😋🍴🔸伯爵茶果凍QQ芋圓台灣甜點就諗

🔸芥末雲耳淮生

🔸苦瓜芭樂汁

🔸珍珠奶茶
茶味濃又唔會太甜既,珍珠都幾好咬口夠彈牙,不錯呢💕

🔸手繪雙色鹽酥雞

🔸台灣牛肉刀削麵

🔸伯爵茶果凍QQ芋圓
台灣甜點就諗起芋圓了,呢個都甜點幾豐富!有芋圓、珍珠、伯爵茶果凍和蜜糖綠豆!最喜歡當然是夠煙韌既芋圓和茶味道好濃既果凍,五款夾埋一齊配埋果凍幾清新又有口感,不錯👍🏻😋😋

整體食物質數高,刀削麵好好味,還有很多小菜甜品想食,值得encore😋

2019-06-17
10 分鐘 (堂食)
  • 伯爵茶凍QQ芋圓
  • 手繪雙色鹽酥雞
  • 招牌牛肉麵
2019-06-18 322 瀏覽
自從Check-in Taipei開左之後經常係ig見到有post share 仲有好多廣告主打呢個麻糬 終於俾我試到!奶奶麻糬 (黑芝麻//粒粒花生) $68 (👅: 8.5/10)傳說中既麻糬 一上台望落好似個啲鬼口水🤣 不過超動L 一眾朋友都表示用黎ig打卡 跟住就要用筷子將佢分成細份再黏滿 碟上面既芝麻同花生碎😋食落好軟綿綿煙韌似湯圓🥰好食之餘仲好玩👍🏻原條慢煮牛肋骨湯麵 $258 (👅: 8/10)有驚喜 3-4人份量好似面碗咁大😯不過唔馬虎湯落足料唔係普通既牛骨湯 甚至乎係全條牛骨上 墊係啲牛肋肉下面 飲落好濃郁之餘亦好清甜 唔會覺得肥膩 麵條彈牙唔會過分吸湯 表面鋪滿軟綿綿牛肋肉 旁邊有小唐菜同溏心蛋作配菜 非常吸睛 值得推薦俾大家👍🏻鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵 $128 (👅: 7.3/10)相比之下 撈麵比較普通味道偏港式但醬汁好多 成碗麵份量夠晒2 3人食都無問題 真係會好飽🤓明太子櫻花蝦蛋餅 $68 (👅: 7.3/10)蛋餅鬆軟 餅面同饀都擠滿明太子醫同櫻花蝦碎整體鮮味十足👍🏻手繪雙色鹽酥雞 $88 (👅: 8.2/10)將普通台式鹽酥雞整成另一種與別不同既造型 鹽
原條慢煮牛肋骨湯麵

原條慢煮牛肋骨湯麵 $258 (👅: 8/10)

鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵

鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵 $128 (👅: 7.3/10)

明太子櫻花蝦蛋餅

明太子櫻花蝦蛋餅 $68 (👅: 7.3/10)
蛋餅鬆軟 餅面同饀都擠滿明太子醫同櫻花蝦碎整體鮮味十足👍🏻
手繪雙色鹽酥雞

手繪雙色鹽酥雞 $88 (👅: 8.2/10)
將普通台式鹽酥雞整成另一種與別不同既造型 鹽酥雞size雖然比正常大塊但肉質依然嫩口 炸粉唔會過多 配香濃既黑松露同清新既柚子醬 一次滿足兩種口味 多人食可以叫夠2碟😋
溏心蛋魯肉飯

溏心蛋魯肉飯 $45 (👅: 8.2/10)
中size飯 係咁多款野食之中性價比最高 魯肉脂肪比例唔會太多 味道亦唔會偏鹹 加埋滷水溏心蛋係perfect🤤
台式肉鬆蛋餅

台式肉鬆蛋餅 $65 (👅: 7/10)
呢款屬於比較傳統既蛋餅 味道都好食但無醬留意會比較乾 如果加芝士或者紫菜係入面會感覺無咁單調👌🏻
2019-05-11
台式肉鬆蛋餅
2019-06-17 47 瀏覽
朋友話要夜晚帶我去soho飲嘢,試下啲特色酒吧,我地就順便附近搵嘢食,見到check in taipei門口大排人龍,好彩都唔係等咗好耐就有位!店內充滿台灣嘅佈置同擺設,我地坐係吧枱進餐,感覺別樹一格~香蒜三色台腸有三款台式香腸,外皮香脆,味道惹味,夾埋上面嘅蒜片一齊食,簡直係prefect match!! 日式鰻魚起司玉米蛋餅剩係賣相已經令人垂涎欲滴,大大塊鰻魚舖上煎得金黃嘅蛋餅上,而一切開係流心拉絲嘅cheese,加上口感嫩滑嘅鰻魚,令人一吃兩吃停不了口!台豐牛肉麵牛肉麵嘅湯底非常香濃,有少少蟲草花嘅藥材香,但好香好易入口!牛肉非常出色,煲到好腍好嫩,麵條亦好q好彈牙👏🏻溏心蛋魯肉飯魯肉帶住陣陣油脂香,但食落嘅感覺又唔會好膩,而且份量啱啱好又夠晒送飯~奶奶麻糬開頭以為好似平時係街度買到果種麻糬咁煙煙韌韌~但原來口感好q好滑口,凍凍地加上粒粒嘅花生,味道超好食❤

店內充滿台灣嘅佈置同擺設,我地坐係吧枱進餐,感覺別樹一格~

日式鰻魚起司玉米蛋餅

台豐牛肉麵

奶奶麻糬
Very bad experience here. The waiting period is longer 40mins for just a noodle!! Been chasing for the order twice! You have to expect to chase for your order if you dine here, and DO NOT COME!! If you are already very hungry.
2019-06-14 1214 瀏覽
一直都有留意蘇豪區有間人氣台灣菜小店!話說細佬剛從台灣回來第一天都被我捉了去試試!很有特色的裝修,很有「台」味!店主應該很喜歡周董吧!不訂位就得等位吧,人氣滿滿!我們被安排坐吧枱!不時會播着周杰倫的歌曲!飲品我點了台灣啤酒,真的恍如置身台灣!細佬點了鮮鳳梨果肉蘇打,清甜解渴!餐牌裡的菜式都充滿台式風味!香蒜三色台腸台腸加上香脆的蒜片,蒜香味十足,配啤酒很適合!手繪雙色鹽酥雞這個是這裏的人氣菜色,外層炸到十分香脆,肉質仍很嫩滑!特別之處是配搭一起吃的黑松露醬和柚子醬,柚子醬清新,黑松露醬香氣濃郁,令鹽酥雞味道更提升!明太子櫻花蝦蛋餅餐廳有不同口味的蛋餅,蛋餅上有滿滿櫻花蝦,包住明太子,很香!鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵蟹肉鮮甜, 加上惹味的麻婆豆腐,適合夏日吃的麵!麵質不會過稔,有咬口,每條麵都沾上惹味醬汁!伯爵茶凍QQ芋圓喜歡吃芋圓的必點這個,有綠豆、芋圓、伯爵茶凍、珍珠和檸檬愛玉,芋圓好煙韌,伯爵茶味超濃的茶凍很有驚喜!不會太甜,很好吃!
不訂位就得等位吧,人氣滿滿!

我們被安排坐吧枱!不時會播着周杰倫的歌曲!
飲品我點了台灣啤酒,真的恍如置身台灣!

細佬點了鮮鳳梨果肉蘇打,清甜解渴!

餐牌裡的菜式都充滿台式風味!
香蒜三色台腸

台腸加上香脆的蒜片,蒜香味十足,配啤酒很適合!

伯爵茶凍QQ芋圓

2019-06-04
  • 伯爵茶凍QQ芋圓
2019-06-14 761 瀏覽
“YOLO”-You Only Live Once,日復日工作,就是為了儲夠彈藥下次出走。就算人在香港,也不能困住我那渴望渡假的心。今晚來到台北,作個短暫旅程。奶奶麻糬-花生味 $68這麻糬也太好吃了!是港式糯米滋的輕盈版,它保留了QQ的口感,口感冰涼,入口即溶化,而且很濃香牛奶味。這清新的感覺完全不會有吃完糯米的飽濟感,真的好好吃阿!最貼心的是花生粉將大顆粒的花生碎與粉末分開擺放,因大花生碎容易卡在牙齒之間,這樣擺放可以讓食客自行選擇沾或不沾,讚!台豐牛肉麵 $108整個麵都是一般般,牛肉不夠軟腍;湯底麻麻,好像有點豉油混了進湯頭內的味道;麵質也是硬了一點。有特色的是油條,但必須浸到湯內吃,單吃的話油味很重。溏心蛋是出色的,蛋黃晶瑩剔透呈半流心狀態~手繪雙色鹽酥雞 $85塗於餐碟上的兩種色彩,分別為黑松露和蜜糖芥末。脆卜卜的炸雞上有著台灣獨特的鹽酥調味,仿如置身夜市之中。肉嫩多汁,有7大件,算幾抵食。魯肉拌台灣A菜 $75我就愛魯肉汁拌的所有東西,拌飯也好,拌A菜也好,兩款皆出色。A菜有它的甜甜菜味,這道台灣經典是蔬菜類的不二之選。

奶奶麻糬-花生味 $68

奶奶麻糬-花生味

台豐牛肉麵 $108
溏心蛋是出色的,蛋黃晶瑩剔透呈半流心狀態~
台豐牛肉麵

手繪雙色鹽酥雞 $85

魯肉拌台灣A菜 $75
魯肉拌台灣A菜
奶奶麻糬-花生味
魯肉拌台灣A菜
2019-06-12 61 瀏覽
It is fair to say that the national dish of modern Taiwan is beef noodle soup - Apples, cilantro stems, star anis are the typical key secret ingredients to the broth. Others argue that simple bowl of rice topped with savory-sweet pork ragù is the true national dish. Beef noodle soup - the broth flavored with soy sauce and star anise, the noodles uniformly chewy whether you order them thick or thin, the brisket and tendon lush and lovely. Braised pork on rice - it features white rice, a soy-stai

Braised pork on rice - it features white rice, a soy-stained egg, tofu, cabbage or greens, and a filling, unfussy protein like a pork chop or the addictive minced-pork sauce, a.k.a. Taiwanese ragù, that makes the over-rice classic dish lu rou fan

Wontons in Chilli Oil Sauce - Sichuan-Style Wontons in Hot and Sour Vinegar and Chili Oil Sauce, these pork wontons in red chili oil found here will bite you back!

Cocktails here come with beautiful Chinese themes – I ordered Zhou Dong (Jay Chou). This fresh and elegant cocktail features chrysanthemum gin with apple juice, honey and egg white.
2019-06-11 66 瀏覽
Check in Taipei全程都好多人 成日都要排隊忍唔住 要去見識下食台灣野 梗要食牛肉麵牛四寶麵料足 湯頭濃仲大大碗啵手繪雙色鹽酥雞 夠脆又夠熱😀芋泥蘇皮蛋捲 實情我未食過呢種蛋捲 但原來芋頭加上蛋係咁好食的芋頭味夠香濃 鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵 蟹肉好多啵加埋麻婆豆腐 仲要係我最愛既撈粗麵tim 鎮店滷水拼盤黑蛋捲 蛋捲仲有黑松露味😀😀😀 栗米底加上黑松露 很正奶奶麻糬 我選擇左花生味 呢個好得意好好食😀😀 仲好玩tim
Check in Taipei全程都好多人 成日都要排隊

奶奶麻糬 我選擇左花生味 呢個好得意
好好食😀😀 仲好玩tim
2019-03-11
2019-06-11 112 瀏覽
好朋友在中環番工,午餐一起相約在附近。之前網上睇過呢間台式餐廳介紹,加上我地都超大愛台灣,所以就一齊來搵下食下。一入來餐廳就覺得好特別,陳設好似酒吧,好有FEEL, 我估如果晚上來,應該更好玩。台式小食係我地大愛,花枝丸更是首位,好香又大粒,而且彈牙,真係好似在台灣食個D,令我想起淡水的街頭小食。鹽酥雞都是台灣名物,可以在中環食到真係開心,雞件好大塊,而且新鮮炸起真係超正,建議即刻食,因為我有一件只是放左一陣先食,就即刻冇即食個種脆脆感~秋葵好有益,不過平時真係冇咩機會食,食咁多炸物所以就叫個來平衡下今日既菜單好大條同埋清甜,其實只需點少少醬都已經好好食,食材應該都幾新鮮主食我愛牛肉麵,呢個黑蒜香油牛肉麵真是好正,個2條係油炸鬼,好脆架~又咸咸地又香,另外牛展都好厚切下,麵我就要左拉麵,整體好好食~!好飽呀A菜就是幫助消化的LA~~~因為其他野食實在太豐富又大碟......招牌飲品,O岩曬呢個天氣,熱天飲綠豆沙牛乳,清新而且都解渴。冇想像中個滯感,第一次試呢個飲料,原來都唔錯~!!!!有新發現真係開心~今次來食我地都食滿意,價錢都OK, 中環來講午餐$250兩人,食左咁多野都是抵食之選
花枝丸
鹽酥雞