2019-05-24 66 瀏覽
Check-In Taipei~ Check-In Check-In聽到都想直接去台北打卡!!本身朋友食過話幾好味,諗都冇諗就直接黎依間。去到唔洗排隊,但我地入咗去坐低後,就好多人排隊,we re lucky.睇餐牌,所有食物都好吸引,每張相都好似有隻手叫你揀佢。我朋友比佢地ge「手作芋泥牛乳冰」深深吸引著。「鹽酥雞」、「台灣香腸」、「招牌牛肉麵」必叫!!台北全日早餐,裡面塊簿餅好似好有料,order,通通都同我order埋。

聽到都想直接去台北打卡!!

本身朋友食過話幾好味,諗都冇諗就直接黎依間。

睇餐牌,所有食物都好吸引,每張相都好似有隻手叫你揀佢。

我朋友比佢地ge「手作芋泥牛乳冰」深深吸引著。

「鹽酥雞」、「台灣香腸」、「招牌牛肉麵」必叫!!

2019-05-23 57 瀏覽
和同事係省城工作, 工作過後當然要食野但省城D野食...通常都係非富則貴同事糧尾比較窮, 食唔起D 高級餐廳見到台灣野, 我>>>>>即入天口慶, 飲杯野散下熱苦瓜茶+冬瓜茶, 夠哂解渴我就飲苦瓜茶, 唔太苦, 有其他水果MIX 埋, 幾清新一定要嗌的鹽酥雞+ 炸杏鮑菇, 夠香夠脆, 個雞仲有兩個醬可以點同事嗌的滷水拚盤, 個麵根入好味..不過食完好濟正正的松露醬蛋餅個醬真係勁香松露味另加個牛肉麵賣相好靚...不過已經好飽, 兩個人爭D 食唔哂
和同事係省城工作, 工作過後當然要食野
但省城D野食...通常都係非富則貴
同事糧尾比較窮, 食唔起D 高級餐廳

見到台灣野, 我>>>>>即入

天口慶, 飲杯野散下熱
苦瓜茶+冬瓜茶, 夠哂解渴
我就飲苦瓜茶, 唔太苦, 有其他水果MIX 埋, 幾清新
同事嗌的滷水拚盤, 個麵根入好味..不過食完好濟
正正的松露醬蛋餅
個醬真係勁香松露味
另加個牛肉麵
賣相好靚...不過已經好飽, 兩個人爭D 食唔哂
  • 蛋餅
  • 鹽酥雞
  • 炸杏鮑菇
想食風靡萬千少女心嘅「軟Q」鮮奶麻糬, 唔洗去台北淡水啦, 係中環嘅「Check-In Taipei」都有啦! 身為吃貨嘅小編, 梗係要帶小妹黎check in啦!😏 從門外便看到粉色嘅燈牌「我愛台妹」! 甫進門,我們便真的來到台北!😂 裝潢和餐具擺設都走傳統台風, 播著台灣流行歌, 我地被安排坐係吧檯, 帥哥調酒師一邊調酒,一邊唱歌🎤,也唱得不錯👍🏻!😆 雖然餐廳空間不大, 但勝在極具設計感,環境夠chill!😎 食台灣菜🇹🇼梗係要食蛋餅啦! 正唔正宗嘅精髓所在!😂 明太子櫻花蛋餅($68) 台灣嘅早餐必定有蛋餅, 呢到有三款口味:明太子櫻花蝦、台式肉鬆和松露玉米🌽, 金黃色嘅蛋餅灑滿櫻花蝦, 加上蔥花嘅點綴,顏色鮮豔,好吸睛呢!😯 香糯軟熟嘅蛋皮, 包着微辣卜卜脆嘅明太子, 明太子份量毫不吝嗇,☺️和吱上面頭嘅明太子醬互相輝映!😍 主廚牛四寶湯麵($98) 湯頭都幾濃郁,麵條爽彈, 牛四寶份量十足!👍🏻 有牛肉、牛筋、牛腱和牛肚, 牛肉軟腍入味,牛肚爽滑, 牛腱有嚼勁,肉香十足! 牛筋腍滑軟嫩, 加埋半隻滷水溏心
想食風靡萬千少女心嘅「軟Q」鮮奶麻糬,
唔洗去台北淡水啦,
係中環嘅「Check-In Taipei」都有啦!
身為吃貨嘅小編,
梗係要帶小妹黎check in啦!😏
從門外便看到粉色嘅燈牌「我愛台妹」!
甫進門,我們便真的來到台北!😂
裝潢和餐具擺設都走傳統台風,
播著台灣流行歌,
我地被安排坐係吧檯,
帥哥調酒師一邊調酒,一邊唱歌🎤,也唱得不錯👍🏻!😆
雖然餐廳空間不大,
但勝在極具設計感,環境夠chill!😎
食台灣菜🇹🇼梗係要食蛋餅啦!
正唔正宗嘅精髓所在!😂
明太子櫻花蛋餅($68)
台灣嘅早餐必定有蛋餅,
呢到有三款口味:明太子櫻花蝦、台式肉鬆和松露玉米🌽,
金黃色嘅蛋餅灑滿櫻花蝦,
加上蔥花嘅點綴,顏色鮮豔,好吸睛呢!😯
香糯軟熟嘅蛋皮,
包着微辣卜卜脆嘅明太子,
明太子份量毫不吝嗇,☺️和吱上面頭嘅明太子醬互相輝映!😍
明太子櫻花蛋餅
主廚牛四寶湯麵($98)
湯頭都幾濃郁,麵條爽彈,
牛四寶份量十足!👍🏻
有牛肉、牛筋、牛腱和牛肚,
牛肉軟腍入味,牛肚爽滑,
牛腱有嚼勁,肉香十足!
牛筋腍滑軟嫩,
加埋半隻滷水溏心蛋,完美嘅組合!😋
主廚牛四寶湯麵
鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵($128)
如果100分滿分💯,呢個撈麵真係要比120分!
秘製麻婆豆腐鹹香惹味,豆腐又夠嫩滑,
最重要係鋪滿鮮甜蟹肉,啖啖肉,正!
麵條爽彈有口感,又好掛汁,必試!👍🏻
鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵
最後登場嘅梗係唔少得奶奶麻糬($68)啦!
選用日本🇯🇵4.3牛奶製作,
無加糯米嘅鮮奶麻糬,
店家仲有份小教學比食客自己整~😂
食之前將麻糬放係鋪滿花生粉、烤花生碎嘅圓碟上,
用雙筷拉起麻糬,將麻糬沾滿花生碎,咁就食得啦!😏
鮮奶麻糬奶香濃郁,
沒有一般麻糬嘅煙韌,
卻是口感Q彈幼滑,
麻糬控不可以錯過!
好食之餘,趣味性又高!😎👍🏻
奶奶麻糬
奶茶妹妹,醉了 Drunken Bubble Tea($95)
賣相好精緻!
店員將一支肉桂捲點火擺係杯邊,好有睇頭!
以台式珍珠奶茶為主題,
用earl grey infused vodka和baileys作基酒,
加上black tea,茶味都算香濃,
值得一試!😏
奶茶妹妹,醉了 Drunken Bubble Tea
綠豆沙牛乳($48)
香港少見嘅台式飲品,
口感粒粒磨得好溶嘅綠豆沙,
入口順滑,不錯喝!
綠豆沙牛乳
綠豆沙牛乳
My friend and I went to a bar and restaurant called ”Check-In Taipei” located in G/F, 27 Hollywood Road, Soho, Central中環蘇豪荷李活道27號地舖.There is an eye catching sharp pink neon sign stated “ I live Taiwanese girls” at the entrance of the restaurant!A hip cocktail bar on the left hand side of the restaurant.“Signature Taiwanese beef noodles”招牌牛肉麵HKD$92..The noodles are very al dente!!..Generous amount of beef!!“Premium Taiwanese beef noodles”主廚四寶牛肉麵HKD$98..It has 4 different cuts of the beef.i.e.trip
中環蘇豪荷李活道27號地舖.

招牌牛肉麵
HKD$92

Generous amount of beef!!

主廚四寶牛肉麵
HKD$98

It has 4 different cuts of the beef.i.e.tripe(牛肚),beef tendon(牛筋), beef shank(牛展) & beef brisket (牛腩)!

All cuts are soft and tender! Not too chewy and hard to bite.

‘’Crispy chickens with signature sauces”
手繪雙色鹽酥雞
HKD$85

Served with black truffle sauce (黑松露醬)and yuzu sauce (柚子醬).

I prefer the bright and tangy citrus sauce

HKD$65

There are 5 components.i.e. Earl gray jelly(伯爵葉凍)with a hint of bitterness,chewy gluey sticky taro dumping (芋圓),sweet mung bean (蜜綠豆), bright,fresh and light lemon jelly (檸檬愛玉),bubble pearls (珍珠) and drizzles with condensed milk on top!!

Definitely can satisfy the wishes of sweet tooth’s all in ones!!!

“Homemade milk mochi”
HKD$68

It is s famous dessert from Tamsui, Taiwan (台灣淡水名物).

This restaurant uses fresh milk from Hokkaido, Japan (北海道牛乳) to make the mochi. But the taste of milk is very mild, I can barely taste it.
The customers can choose either peanut or black sesame dipping.

“Classic bubble tea‘’
經典珍珠奶茶
HKD$42

Not too sweet, silly creamy texture.Very good!!
The waitresses are very helpful and respond quickly. Good service.

5 分鐘 (堂食)
  • “Premium Taiwanese beef noodles” 主廚四寶牛肉麵
  • “Signature Taiwanese beef noodles” 招牌牛肉麵
  • “Taro dumpings and earl gray jelly” 伯爵茶凍QQ芋圓
  • “Classic bubble tea‘’ 經典珍珠奶茶
2019-05-19 1134 瀏覽
試過Check-in Taipei嘅午餐同晚餐,呢次下午茶時間嚟睇下有咩食先!佢冇特別嘅下午茶餐,但出咗新餐牌之後第一次嚟,就試下新item啦~好可惜新item好多都售罄,見到好多特登嚟食嘅人都有啲失望,希望快啲會有返啦!台北全日早餐($105)炒蛋、台腸、蔥油餅、黑椒菇菌、茄汁豆、柚子沙律新餐牌就淨返呢個台北全日早餐,唯有試呢個~食材係台式,但style就似英式嘅全日早餐。台灣腸好食🤤 蔥油餅都正,不過就咁食有啲寡🤨 凍咗會變硬,建議襯熱食。(我prefer西式嘅全日早餐多啲🤭😂)溏心蛋魯肉飯($45)台灣嘢必食嘅魯肉飯🤤半熟溏心蛋賣相吸引,魯肉肥瘦適中,但個人略嫌油香唔太夠,唔鍾意平時魯肉飯嘅油膩感嘅朋友可能會鍾意呢個👍🏽地瓜薯條 配話梅甜酸醬($58)鍾意佢呢個粗幼度,外邊酥脆得嚟,入面又有厚厚嘅蕃薯肉。蕃薯味好濃,鍾意蕃薯嘅朋友必嗌!手作芋泥牛乳冰($52)芋泥多,啖啖都飲到芋頭粒🥰牛乳味就唔算重~經典珍珠奶茶($42)冇專登自訂甜度同冰度,好彩係我鍾意嘅唔太甜!伯爵茶凍QQ芋圓($65)材料好豐富,有珍珠、綠豆、芋圓、伯爵茶啫喱。比較特別嘅係伯爵茶啫喱,好香伯爵茶味~希望下次
好可惜新item好多都售罄,見到好多特登嚟食嘅人都有啲失望
,希望快啲會有返啦!

台北全日早餐
台北全日早餐($105)
炒蛋、台腸、蔥油餅、黑椒菇菌、茄汁豆、柚子沙律
新餐牌就淨返呢個台北全日早餐,唯有試呢個~
食材係台式,但style就似英式嘅全日早餐。
(我prefer西式嘅全日早餐多啲🤭😂)
溏心蛋魯肉飯
溏心蛋魯肉飯($45)
台灣嘢必食嘅魯肉飯🤤
地瓜薯條
地瓜薯條 配話梅甜酸醬($58)
鍾意佢呢個粗幼度,外邊酥脆得嚟,入面又有厚厚嘅蕃薯肉。
蕃薯味好濃,鍾意蕃薯嘅朋友必嗌!
手作芋泥牛乳冰
手作芋泥牛乳冰($52)
芋泥多,啖啖都飲到芋頭粒🥰
牛乳味就唔算重~
經典珍珠奶茶
經典珍珠奶茶($42)
冇專登自訂甜度同冰度,好彩係我鍾意嘅唔太甜!
伯爵茶凍QQ芋圓($65)
材料好豐富,有珍珠、綠豆、芋圓、伯爵茶啫喱。
比較特別嘅係伯爵茶啫喱,好香伯爵茶味~

希望下次嚟可以試到佢新菜式啦🥺

注意:
menu:
2019-05-19 703 瀏覽
想食呢間中環人氣台店Check-In Taipei 的紅燒牛肉麵好久, 但開頭大半年要大排長龍等位, 遲啲遲啲……就推遲到今天才特登過大海食呢餐飯。從裝修到餐飲及食物都很台湾地道聽住周董喝周董?今日太熱唔想飲酒熱上加熱, 改飲改飲台式苦瓜汁不是用糯米的麻薯? 幾特別, 今晚想食既野太多, NEXT TIME.凍鮮芭樂苦瓜汁 ($52)冰凍清涼的苦瓜汁,能即時涼透心,還能清除體內熱氣,没想像中那麼苦,可能有芭樂中和了。黑椒蒜腸 ($65)用幼身台灣黑椒腸,切片後炒香,再撒上炸蒜片,黑椒味唔特出,反而蒜香十足,用黎送酒一流,個人覺得用台灣大肉腸會更正。紫菜杏鮑菇脆脆 ($65)杏鮑菇切條拈炸漿炸熟再撒上紫菜粉, 超级香口。外皮脆香,內裡的杏鮑菇爽口多汁,充滿菇香。主厨四宝牛肉麵 ($98)四寶有齊红燒牛肉、牛筋、 牛展及牛肚, 再加半隻糖心蛋,非常美味的台式牛肉麵, 湯底淡淡的鹵水醬油香, 入口有少許甜味及富牛香,且不鹹膩, 半肥瘦红燒牛肉炆得好入味, 肉質鬆軟,牛筋腍得簡直滑不溜口,而牛展則筋肉合一,有啲嚼口, 牛肚爽口。麵條煙韌爽口, 夾雜了牛肉湯的香,Q彈美味。 伯爵茶凍QQ芋圓($

從裝修到餐飲及食物都很台湾地道

凍鮮芭樂苦瓜汁 ($52)
凍鮮芭樂苦瓜汁 ($52)

黑椒蒜腸 ($65)
黑椒蒜腸 ($65)

紫菜杏鮑菇脆脆 ($65)
杏鮑菇切條拈炸漿炸熟再撒上紫菜粉, 超级香口。
紫菜杏鮑菇脆脆 ($65)

外皮脆香,內裡的杏鮑菇爽口多汁,充滿菇香。

主厨四宝牛肉麵 ($98)
主厨四宝牛肉麵 ($98)

麵條煙韌爽口, 夾雜了牛肉湯的香,Q彈美味。

伯爵茶凍QQ芋圓($65)

芋圓係台灣必食甜品之一, 非常足料大推頭。

除咗三款Q彈芋圓, 還有綠豆溶、伯爵茶凍、 珍珠及晶瑩爽滑的爱玉, 淋上香甜的黑糖漿, 口感非常豐富的一道甜品,甜度又適中,愛死了。
2019-05-18 72 瀏覽
上個星期去中環接老公放工,突然間傾盆大雨,見到前面有間好似酒吧咁嘅餐廳呀,叫check-In Taipei,望入去又幾好格調喎,一於試吓先。我哋佢嗰陣大概7:00 ,座位都已經九成滿,最後我哋揀咗坐吧枱,睇吓佢個Menu先,嘢食喺中環區來講唔算貴,大概$60-$70一碟。我哋最後叫咗一個滷肉飯一個牛肉麵同兩份小食手繪雙色鹽酥雞 - 份量都算幾多,一邊係黑松露醬,另一邊係蛋黃沙律醬黑松露玉米蛋餅 - 黑松露醬好香好濃味~值得一試牛四寶湯麵 - 牛四寶入面係有金錢肚,牛筋同牛腩(另外果一寶唔知係咩😅😅),湯底勁濃,帶點藥材味,但好好飲,配埋粗麵條同糖心蛋,我諗係呢度嘅必點菜式!糖心蛋滷肉飯 - 好有台灣嘅風味,同平時喺香港普通餐廳食到嘅唔同。呢度嘅飲品亦都有好多選擇,我哋喺度點左手作芋泥牛乳冰,同凍白桃綠茶。其實呢度仲有好多唔同款式嘅特飲,想要飲杯cocktail亦唔算太貴。以中環區黎計,依度價錢真係唔算貴,餐廳仲要幾有格調,值得推介!

黑松露玉米蛋餅 - 黑松露醬好香好濃味~值得一試

2019-05-17 278 瀏覽
大館可謂中環其中一個新地標,朋友竟然不知道大館是甚麼,我有點訝異,我也來了好幾次。今天趁大家早下班,我充當半個導遊,帶朋友遊歷半個大館。入夜時,朋友說參觀監獄有點可怕,留待下次日間再來,那好吧,我們直接去大館對面的荷里活道吃晚飯。Check-in Taipei應該是荷里活道最熱鬧的餐廳,我們都說很少中環的餐廳晚上座無虛席,想必它一定有吸引之處,加上我超想品嚐這裡的奶奶麻糬,我們決定今晚就吃Check-in Taipei吧。櫻花蝦烏醋燒茄子顏色艶麗,撒滿櫻花蝦和蔥花,先色奪人。茄子雖以燒的方式烹調,卻不油膩,且以烏醋提味,帶點酸微微,同時茄子甜味沒有流失,在炎熱天氣吃上櫻花蝦烏醋燒茄子,冰涼開胃。朋友真是超愛櫻花蝦的美食,她怎會錯過明太子櫻花蝦蛋餅。明太子櫻花蝦蛋餅看似彈嫩,蔥花與櫻花蝦環繞蛋餅,內涵相當特別,搭配脆彈的明太子。蛋餅外酥內彈,明太子的鮮和櫻花蝦的海味洋溢口腔,太棒了。松露玉米蛋餅絕對是創新的蛋餅口味,粟米配蛋餅是這恆常組合,配上淡雅的黑松露,馬上變得不一樣。黑松露與蛋餅相得益彰,展現食材極致的味道,嘴巴無法抗拒。糖心蛋魯肉飯蔥油香味濃厚,魯汁鹹香,魯肉燉煮的軟度沒話說,肥
明太子櫻花蝦蛋餅,松露玉米蛋餅

櫻花蝦烏醋燒茄子

糖心蛋魯肉飯

糖心蛋魯肉飯蔥油香味濃厚,魯汁鹹香,魯肉燉煮的軟度沒話說,肥瘦相間的魯肉在口中化掉,拌飯吃味道一絕,毫不油膩。糖心蛋十分入味,甜香的蛋黃好不下飯,再嚐片酸美的黃蘿蔔,又有戰鬥力吃別的。
鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵

我們說笑與鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵相逢恨晚,原來麻婆豆腐撈麵是如此味美。撈麵已充份吸收醬汁,彈牙富咬勁,吃完蠻有飽足感。麻婆豆腐香辣度恰到好處,搭上鮮味的蟹肉,攪拌後大口往嘴裡塞,扣人心弦。
手作芋泥牛乳冰

朋友一秒也不等,立即喝上手作芋泥牛乳冰,她忘了拌勻芋泥,笑死我。手作芋泥綿密細緻又不甜膩,與牛乳好不相襯,幼滑香濃,惹人喜愛。
鮮芭樂苦瓜汁

大家一定認為苦瓜汁很苦吧,那就大錯特錯,純天然的鮮芭樂苦瓜汁入口甘而不苦,清新無負擔,而且多喝芭樂苦瓜汁不論皮膚或健康也會有所改善。

萬眾期待的甜品時間開始,朋友認真地閱讀牆上的麻糬攻略,然後由她親自主理這粒粒花生奶奶麻糬,我就等她弄好麻糬,共享成果。
奶奶麻糬

我們下意識認為奶奶麻糬是熱的,平常所吃都是熱麻糬,第一口吃下,瞬間被奶奶麻糬冰一冰,實在太奇妙了。奶奶麻糬不是用糯米粉製成,而是採用日本鮮牛奶及木薯粉製作,故吃完不會飽膩。
奶奶麻糬

冰涼的奶奶麻糬有著醇厚奶香,綿滑柔順,沒有一般麻糬的黏稠感,容易咀嚼,粘上粒粒花生超對味。在離開時我們看到食客吃黑芝麻奶奶麻糬津津有味,下回我們亦要嚐嚐看。
伯爵茶凍QQ芋圓

繽紛的伯爵茶凍QQ芋圓同樣討好,就像首飾盒裝滿亮晶晶的寶石。伯爵茶凍茶甘具彈勁,檸檬愛玉清爽滑溜,芋圓,地瓜圓吃到絲絲芋蓉和地瓜蓉,甜滋滋的蜜綠豆混合各種配料吃,餘韻不絕,口齒留香。
明太子櫻花蝦蛋餅,松露玉米蛋餅
櫻花蝦烏醋燒茄子
糖心蛋魯肉飯
鮮芭樂苦瓜汁
伯爵茶凍QQ芋圓
半年一度朋友聚會特登揀咗呢間台式餐廳,因為一直都想試吓鮮奶麻糬,趁有假期就過咗嚟中環試吓~餐廳裝修幾特別,有個吧枱,燈光裝飾都比較有情調,第一次喺台式餐廳見到類似設計,覺得幾驚喜。第一樣嘢就叫咗個鮮奶麻糬先,有得揀芝麻或者花生,覺得花生好似比較合襯所以我就揀咗花生,見到個鮮奶麻薯白雪雪好光滑,而且好有質感,感覺幾Q彈~食落口有入口即溶嘅感覺,睇返餐牌先知道原來佢冇加糯米粉,原來係加咗木薯粉,我反而幾鍾意呢種感覺,唔會太水。而且佢牛奶味都幾重,點埋花生食有兩種唔同嘅層次~小食就叫咗鹽酥杏鮑菇脆脆,一想碟見到好似薯條咁覺得幾得意,當然佢比薯條醋,但係食落又唔會話好厚粉醬,有少少椒鹽沈喺杏鮑菇上覺得味道幾好食,而且杏鮑菇比薯條煙韌,我反而幾鍾意呢種食法~主菜就叫左自製酸辣牛肉麵,個湯頭夠酸夠醒胃,不過佢唔會太辣,適合怕辣但又想試酸辣麵嘅人。牛肉同牛筋份量好多,而且每分都厚切,淨係食餸都已經好飽~再加埋面新幾粗身,而且啲面都幾彈牙,總括來講碗麵都唔錯。另外就叫左鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵,本身係餐牌上面見到呢個配搭幾特別。佢撈麵唔乾,配埋麻婆豆腐撈埋一齊食味道幾夾,而且蟹肉夠多,每一啖面都食到新鮮蟹肉
鹽酥杏鮑菇脆脆
自製酸辣牛肉麵
另外就叫左鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵,本身係餐牌上面見到呢個配搭幾特別。佢撈麵唔乾,配埋麻婆豆腐撈埋一齊食味道幾夾,而且蟹肉夠多,每一啖面都食到新鮮蟹肉,成個感覺好滿足,佢麻婆豆腐唔會太辣~
鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵
飲品就叫左黑糖苦瓜汁綠茶同埋白桃綠茶。本身我未飲過苦瓜汁,但係見到幾特別所以就叫咗黎試吓。佢苦瓜汁令我好驚喜,因為唔酸苦,反而苦瓜加錄茶有種甘甘地嘅味道,係我之前未試過嘅,黑糖可以中和苦瓜既苦,飲落味道幾夾,感覺就好似有唔同層次,幾鍾意呢款飲品~
黑糖苦瓜汁綠茶
白桃綠茶
2019-05-14
鹽酥杏鮑菇脆脆
自製酸辣牛肉麵
黑糖苦瓜汁綠茶
白桃綠茶
2019-05-15 54 瀏覽
朋友仔剛從台北回來,有點緬懷台灣菜,於是訂位食check in Taipei 午市只有套餐組合,但飲料卻包羅萬有,尤其系苦瓜汁系列,不過這間苦瓜汁是綠色的,所以我們相信應該要青綠苦瓜😬😬至於午市套餐都非常吸引,而且還可以選擇魯肉飯,魯肉撈面或走魯肉菜脯蛋味道不錯,而且有口感,煎蛋有厚度,無論入口或望相都似日本的玉子燒魯肉面的面條有靭度,味道清淡,配主食一流鹽酥雞😍熱騰騰的,即整即食,味道一流,外皮酥脆,雞肉炸得剛剛好,滑口兼有嚼頭花枝丸彈牙,值得食

魯肉面的面條有靭度,味道清淡,配主食一流

花枝丸彈牙,值得食

2019-05-15 37 瀏覽
呢間位於中環嘅Check-in Taipei , 主打台灣小食,屬於一間比較高質嘅台灣餐廳。唔錯唔錯😝😝講返個麻薯,冇想像中咁煙韌,因為呢度啲麻薯唔係用糯米而係用木薯整嘅,佢係有一種嘅張力,但係就唔係好似糯米糍咁樣可以拉絲出嚟嗰一種。不過勝在有淡淡的牛奶香,撈埋啲花生粉食的確唔錯。不過個人來講我就鍾意拉絲果一種煙煙韌韌嘅麻薯多啲😅。反而令我覺得喜出望外嘅喺呢度嘅鹽酥雞,即叫即炸,雞肉嫩滑有味,外層炸到脆卜卜,再落左一啲應該喺呢度秘製嘅粉末,真係好喜出望外,比想像中好食。跟住就係佢嘅滷肉飯,其實個人來講對於滷肉飯麻麻,但係呢度嘅滷肉飯又真係幾好食。我最鍾意佢加咗一啲炸脆咗嘅蒜片,令到成個飯多咗一種層次,香咗好多。其實我覺得呢間鋪頭嘅台灣嘢食真係整得唔錯,同其他嗰啲普通台灣餐廳相比絕對唔同好明顯見得出佢有落心思去整。Can try 👍🏼 ~
Can try 👍🏼 ~
  • 奶奶麻糬
  • 鹽酥雞
  • 溏心蛋魯肉飯
有時發現原來食得太好,都想食番啲簡單普通嘅菜式。朋友帶我嚟上環呢間台式酒吧餐廳小店,雖然面積唔大,但係中環地價貴大家都理解,食物絕對唔差,環境裝修都超級有氣氛,霓虹燈嘅裝飾令到成個場都熱鬧起來,味道唔可以話100%台灣, 當中加插左香港人喜歡嘅元素,例如蛋餅配咗香芋蓉,冇諗過呢一樣鹹食都可以變成甜,當中仲加入咗忌廉,甜得呢又香又滑,意想不到。台灣a菜就係我哋嘅油麥菜,普通油麥菜食落會苦,但係佢嘅醬油汁令到個菜變得鮮甜,面頭半肥瘦嘅 肉粒,油脂滲落去菜入面,仲更加香滑。欣賞佢嘅台灣牛肉麵湯底,香濃而不鹹,望落去顏色仲好清澈,牛肉煮得淋,而且充滿牛嘅濃香,絕對冇啤水牛肉嘅味道。最鍾意佢隻溏心蛋, 蛋黃煮得啱啱好,小店設有酒吧枱,睇嚟酒精飲品呢個環節係唔可以睇少,叫咗一杯周董,佢係茶加蜜糖加酒精,呢個配搭第一次試,清新得嚟又有點刺激,唔錯。
有時發現原來食得太好,都想食番啲簡單普通嘅菜式。

2019-05-10 110 瀏覽
特別想吃的甜品之類中午都沒有,中午餐單上內容少得可憐,見圖,只有一張紙加飲品。幾乎沒有什麼可吃的,關鍵是味道也一般,價格也略高。強烈不建議中午去。另外,飲品與圖片也不一致。點了鹽酥雞加滷肉飯,茄子,木耳淮山,以及一份黑糖苦瓜汁。每一份份量都很少。木耳淮山基本全是木耳,淮山嚼不動。苦瓜汁就是深棕色一杯,於圖片的樣子完全不同。想吃的芋圓等特色甜品全都要晚上才有。每個人最低消費78,加一服務費,但是可以點的餐品太少了,實在不知道點什麼,中午只有一些任何台灣餐廳都有的東西,品種還比人家少,不知道為什麼生意卻不錯。最後勉強點了一些。再次告誡,想吃推薦菜式的千萬別中午去!

2019-05-08
早前呢間 check-in taipei 出哂名整色整水,搞咩芋泥系列,又搞乜牛奶麻糬,點知原來又係啲公關攻略呃左唔少人中伏,又搞到民怨四起,我都好想為呢間小店做個平反,奈何窮豬就冇錢入去食正餐,就唯有評下飲品作出大平反啦,今次一行與豬隊友們試左幾款飲品,#綠豆沙牛乳 $33,將綠豆同牛奶搞碎搞埋一齊,都有好輕微嘅綠豆沙味嘅,但其實個味好淡,得個死甜,叫綠豆奶水就差唔多 💚 Next, #鮮芭樂苦瓜汁 $35,得個苦字,飲唔到芭樂味,飲落都係似苦瓜汁溝水 ❤️ thank you, next! #鮮木瓜牛乳 $35,呢杯奶味都飲唔到,以為飲緊冇味嘅木瓜味,真係淡到飲木瓜味嘅水咁款 🧡 真係可想然之啲嘢食會有幾劣呀真係!-Check-In Taipei中環蘇豪荷李活道 27 號地舖
Check-In Taipei
中環蘇豪荷李活道 27 號地舖
外賣送餐
2019-05-10 51 瀏覽
食台灣野不外乎都係牛肉麵、鹽酥雞、滷水等等,而呢間台式小店就比較有特色,菜式結合左少少中、西、日元素,所以比較有新鮮感,比起一般嘅台式食肆更有吸引力。估唔到小小嘅一間舖,裏面竟然有吧枱,即使唔食嘢,同朋友一齊嚟飲下野都唔錯!餐廳內嘅佈置雖然簡單,但係都不乏台灣風味。《手繪雙色鹽酥雞》$85第一次食有醬汁點鹽酥雞,分別係黑松露忌廉醬同柚子醬,味道濃郁,沾上後更添美味。炸粉雖然有點厚,但係炸得酥脆而不油膩,肉質亦嫩滑多汁,呢個都幾推薦!《台式肉鬆蛋餅》$65蛋餅啲面有大量嘅紫菜碎,令口感加分👍🏻肉鬆嘅份量比想像中多☺️不過蛋餅偏乾同硬,唔夠鬆軟,味道可以。《糖心蛋滷肉飯》$45糖心蛋內既蛋黃汁流出黎😍好正!滷肉嘅份量多,而且肥瘦均勻,假如鬆軟度再提升會更好。另外底底既飯濃味多汁,好好味,又唔會過於油膩👍🏻《主廚牛四寶湯麵》$98有牛筋、牛肉、牛𦟌、牛肚,非常豐富,索晒湯汁好入味!個人比較鍾意牛展,肉質唔富彈性,筋位韌韌地帶嚼勁。同埋牛筋,夠腍又爽口。湯底偏甜少少,麵條係闊身麵,食起嚟好滑👍🏻《鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵》$128呢個有少少貴,但係份量好足。蟹肉、豆腐、肉碎量多,每條麵都沾上醬汁,香濃

《手繪雙色鹽酥雞》$85

《台式肉鬆蛋餅》$65

《糖心蛋滷肉飯》$45

《主廚牛四寶湯麵》$98

《鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵》$128
呢個有少少貴,但係份量好足。蟹肉、豆腐、肉碎量多,每條麵都沾上醬汁,香濃濕潤,而且好滑,又唔會黐埋一舊,亦唔會好咸,味道同平時食既麻婆豆腐一樣,多左蟹肉層次更豐富,更惹味👍🏻

《奶奶麻薯》$68
揀左花生味。有得玩又有得食,過癮呀👍🏻
花生碎比得好慷慨,所以每一舊麻薯都可以沾滿花生碎,入口好香好濃花生味👍🏻。麻薯同一般食到嘅唔同,係非煙韌口感,偏向入口即溶,幾特別都唔錯!

菜式好特別、好有新鮮感
值得一試