📍蘇豪Chill Chill-- Check-In Taipei✅Bookmark咗好耐嘅餐廳 今日終於同朋友去左拔草💛餐廳就喺大館隔離好易搵😊事不宜遲快啲介紹下先!-------⭐火焰原條日式鰻魚起司玉米蛋餅($148)上枱後店員會用火槍喺鰻魚面頭燒一燒 鰻魚香飄晒出黎😍鰻魚好大條 啖啖肉 夾埋芝士同蛋餅一齊食口感真係豐富到爆🙈好邪惡好正❤--------⭐豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵($145)材料好多 有炸牛旁 油炸鬼 腐竹 溏心蛋等等 湯底好濃好香 唔會鹹👍豬軟骨肉質好稔 油炸鬼索咗湯底超正❤拉麵彈牙👍-------⭐Oreo奶奶麻糬($75)黎呢到必點❤奶奶麻薯唔係糯米糍黎架 只係用日本鮮牛奶製作 冇加到任何奶精同糯米粉 所以食完都唔會有糯米嗰種飽滯感🙈oreo碎勁多 可以盡情沾黎食😂麻薯口感好綿 入口即溶 仲有陣陣牛奶香❤-------⭐手作芋泥牛乳冰($52)賣相唔錯 粉粉紫紫好夢幻🙈不過飲落有少少失望 因為牛奶味比較弱 芋泥亦都唔太香🙈-------總括黎講食物幾高質 雖然定價偏高 但係蘇豪地段算係差唔多🙈小編同朋友都覺得有下次💕-------價錢:$52-$148------
-------
⭐火焰原條日式鰻魚起司玉米蛋餅($148)
--------
⭐豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵($145)
-------
⭐Oreo奶奶麻糬($75)
-------
⭐手作芋泥牛乳冰($52)
價錢:$52-$148
-------
評分(10分滿分)
賣相:9
2019-08-30
用餐優惠
優惠券
2019-08-30 49 瀏覽
相信不少港人也覺得台灣的食物,很適合港人的口味又經濟又好味.我哋今日試一試特色的台灣菜.食店在中環的蘇豪區十分方便.有部份是吧枱,環境佈置十分新穎.有不少台式的飲料,例如苦瓜汁綠豆沙牛乳等也是台灣人氣十足的飲品.有季節限定的秘製酸辣手工餃子由台灣直送到香港.紫菜加上肉鬆蛋捲有濃濃的蛋味,有少少QQ的感覺,味道雖然是咸但是也有甜品的味道.這個牛肉麵分量十足有油炸鬼,牛肉麵湯底十分之香濃有少少辣十分開胃.滷肉飯的肉味十足,十分之好味,不是很咸.
食店在中環的蘇豪區十分方便.
有部份是吧枱,環境佈置十分新穎.
有季節限定的秘製酸辣手工餃子由台灣直送到香港.
滷肉飯的肉味十足,十分之好味,不是很咸.
2019-08-30 41 瀏覽
喺中環有好多餐廳,唯一吸引到我既就係呢間,食物不但好食,而且環境舒適還很有格調!等左差唔多15分鐘就入到去,台式牛肉麵,牛肉麵湯底香濃,麵條粗彈牙煙韌,幼的軟滑,而且每條都是店員用心製造,對於造麵同煮麵過程,店員都非常嚴謹和認真,務求將最好帶給客人,加上牛肉新鮮,入味,牛腩入味不韌,牛筋香軟,再配上糖心蛋,簡直絕配。
2019-08-28
15 分鐘 (堂食)
作為QQ控,一直都很想試淡水名產的鮮奶麻糬,原來不用親身飛到台灣,在中環SOHO的Check-In Taipei 都可找到呢!店內面積不大,人多時亦坐得比較擠。即使這天是平日,來到就已經全場滿座,店外排滿長長人龍,不過人流亦算去得快,等了約15分鐘就可入座。餐廳走新潮台式料理路線,雖然選擇不多,但比起平時常見的大路台灣菜更有特色。炸地瓜薯條 $65選用來自台灣的地瓜,蕃薯味濃,就如蜜糖般溢出來天然香甜。厚切蕃薯條質地密度高,香甜粉糯,咬下去特別外脆內軟,撒上酸甜的甘梅粉,極之醒胃。松露玉米蛋餅 $68蛋餅餅皮富有蛋香,吃起來軟嫩、Q彈,口味簡單樸實,就是經典台式古早味。蛋餅裡面釀滿澎湃份量的黑松露醬和粒粒天然香甜的玉米,散發濃郁松露香氣,菌香滿溢。手繪雙色鹽酥雞 $88分別配上濃滑的黑松露醬和酸甜柚子醬,為這道經典台式小食帶來味覺新衝擊。鹽酥雞即點即炸熱得燙口,雞皮和粉漿不會過厚,一咬開肉質相當嫩口且乾爽酥香,炸得乾身不油膩。溏心蛋魯肉飯 $48溏心蛋的軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的流心蛋黃,滿溢濃濃蛋香。滷肉油亮色美,質地軟嫩,繚繞濃郁醬香,米飯煮得粒粒分明,不會過乾或過黏。伯爵茶凍QQ芋

店內面積不大,人多時亦坐得比較擠。

炸地瓜薯條 $65
選用來自台灣的地瓜,蕃薯味濃,就如蜜糖般溢出來天然香甜。

松露玉米蛋餅 $68

手繪雙色鹽酥雞 $88

溏心蛋魯肉飯 $48
溏心蛋的軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的流心蛋黃,滿溢濃濃蛋香。
溏心蛋魯肉飯

溏心蛋魯肉飯

伯爵茶凍QQ芋圓 $65
一碗有齊芋圓、蕃薯圓、愛玉、珍珠、自家製伯爵茶凍和綠豆,配料超豐富,原來糖水也可以很飽肚 XD
伯爵茶凍QQ芋圓

芋圓、蕃薯圓和珍珠煙韌有咬口,加上口感滑嫩的伯爵茶凍,茶味餘韻會在口中緩緩散開,也可中和甜度。

黑芝麻奶奶麻糬 $68
跟從元祖配方,以日本鮮牛奶製成,無添加任何奶精及糯米粉。
黑芝麻奶奶麻糬

加入木薯粉令麻糬帶有Q彈黏度,碟面舖有海量芝麻粉,沾上粉後就可用筷子畫叉切開。
黑芝麻奶奶麻糬

原來鮮奶麻糬的質感和平時的麻糬截然不同,冰冰涼涼而又相當滑嫩綿柔,入口即溶,感覺似是吃奶凍,滿口都是芝麻香。

檸檬冬瓜茶加珍珠 $47
冬瓜茶去火又解渴,加入檸檬汁降低甜度,清新酸甜更消暑。
檸檬冬瓜茶加珍珠
蜂蜜綠茶加珍珠 $47
清雅的綠茶茶香混和天然甘甜的蜂蜜,甜度亦不過高,加上大顆珍珠,質感粉糯QQ富有嚼勁。
蜂蜜綠茶加珍珠
2019-08-26
15 分鐘 (堂食)
2019-08-29 41 瀏覽
第一次去 環境氣氛都不錯 可以再大一點寬敞點服務生的態度好 反應快不過食物就一般 有心思 設計更特別 贊成再擴業如果可以一點選擇會更好因為位置都較偏 但好多人排隊 值得一試試呀
第一次去 環境氣氛都不錯 可以再大一點寬敞點
服務生的態度好 反應快
不過食物就一般 有心思 設計更特別 贊成再擴業
如果可以一點選擇會更好

因為位置都較偏 但好多人排隊 值得一試試呀
2019-08-28 441 瀏覽
今晚約了W食dinner, 他在中環上班,行去蘇豪區揾嘢食有好多選擇,行行吓就見到check -In Taipei, 我和W都愛吃台灣嘢,一於就試吓la!炎炎夏日,首先來2杯凍飲先鮮木瓜牛乳$52~木瓜奶又香又滑又冰涼,好舒服呀!鮮芭樂苦瓜汁$52~如果淨係苦瓜汁會比較甘苦,但加上新鲜芭樂(番石榴)就多了一點酸甜和芭樂獨有的香味,非常解渴清新!手繪雙色鹽酥雞$85~ 鹽酥雞炸得非常酥脆,有2種不同的醬汁可供選擇,無論是香濃的黑松露醬或是香而不辣的蜜糖芥末醬均能令鹽酥雞更加惹味可口!原條鰻魚起司蛋餅$148~店員先用火槍把芝士融於原條鰻魚上,使鰻魚和蛋餅再融為一體。蛋餅內是大量粟米和千島醬,再加上甜美的鰻魚和香濃的芝士,口感豐富,非常美味!台豐牛肉麵(刀削麵)$108~牛燉得好腍好入味,配料有大量的炸蟲草花,豆卜,炸油條和溏心蛋,還有極煙韌的刀削麵,加上牛肉味極濃的湯底,不錯!奶奶麻糬$68~這是餐廳signature甜品,我地一定要試下la!用上木薯粉加上日本鮮牛奶製作麻糬,不 添加任何糯米粉, 做成Q彈煙韌的口感,把麻糬沾上Oreo碎碎,口感有少許像Oreo牛奶雪糕,但當然是Q彈版

炎炎夏日,首先來2杯凍飲先

鮮木瓜牛乳$52~木瓜奶又香又滑又冰涼,好舒服呀!

用上木薯粉加上日本鮮牛奶製作麻糬,不 添加任何糯米粉, 做成Q彈煙韌的口感,把麻糬沾上Oreo碎碎,口感有少許像Oreo牛奶雪糕,但當然是Q彈版,
再加上一件Oreo餅乾($7)好好味呀!

2019-08-13
  • 原條鰻魚起司蛋餅
  • 手繪雙色鹽酥雞
  • 鮮芭樂苦瓜汁
  • 鮮木瓜牛乳
2019-08-26 72 瀏覽
Oreo奶奶麻 糬$75之前上網見到麻糬就好想食😍😍揀咗Oreo味道,呢個麻糬唔係用糯米粉而係用木薯粉,食落會更加彈口,仲用咗日本牛奶🥛軟林Q彈既感覺🤤🤤🤤用筷子夾黎夾去,變成一嚿嚿嘅麻糬,又可以操作又可以食,好治療☺️芋泥鹹蛋黃蛋餅 $75 🌯呢度嘅蛋餅有好多選擇,揀咗一個鹹蛋芋泥蛋餅。估唔到呢一個蛋餅係甜嘅,入面有好多好厚嘅芋泥,仲有一層蛋黃,芋泥嘅味道充斥着個口。鯊魚骨豆乳湯 $135見到呢一個油炸鬼,覺得好特別,好香脆感覺似餅乾,鯊魚骨湯底味道濃郁,飲完一啖又一啖,牛展好厚身仲煮到好腍,係我鍾意嘅質感。伯爵茶凍QQ芋圓 $ 65呢個甜品有各色圓,有芋圓地瓜圓、珍珠仙草,材料豐富,伯爵茶嘅味道淡淡地,珍珠偏硬身,芋圓煙銀,呢個甜品唔會好甜。蒜香三色台腸 $65每次去台灣都好鍾意食台灣腸,嚟到呢間餐廳竟然有齊三隻色。有原味黑椒味,最鍾意食就係黑椒味,有少少辣辣地又唔會掩蓋台灣腸嘅味道。
Oreo奶奶麻 糬$75

芋泥鹹蛋黃蛋餅 $75 🌯

鯊魚骨豆乳湯 $135

伯爵茶凍QQ芋圓 $ 65

蒜香三色台腸 $65
2019-08-19 80 瀏覽
今日同朋友去左中環行街影相,一早約定去大館影下扮文青相影相之前先去checkintaipei食飽先。台式餐廳,環境唔算好大,但係好乾淨舒服。假日午餐,無set,散叫左幾款食物試下。胡麻醬秋葵。胡麻醬好香好重味道,加上芝麻粒,唔似日式胡麻醬,更加濃更加重味道。秋葵好爽口,冰凍好開胃。鰻魚蛋餅。鰻魚即叫即燒,店員會過黎燒香芝士,再加上木魚。鰻魚好厚身,入口魚味重,油脂豐富,香嫩味道好惹味!蛋餅唔會好厚粉,加上煎蛋和粟米,食到停唔到口啊!鯊魚骨湯底!入口有濃濃豬骨湯味道,叫左拉麵,掛湯力好高!牛肉好軟腍,好入味!
今日同朋友去左中環行街影相,一早約定去大館影下扮文青相
2019-08-19 75 瀏覽
I’m very lucky to be visiting this restaurant on a day where THERE IS NO QUEUE, usually there are a line of people waiting forever for a seat but I got lucky this time. Interior is cute with all the leon lights and decorations and the foods choices are okay. We ordered a braised pork rice, a mentaiko egg omelette, a pork cartilage soy broth noodles and one more starter. Overall the food quality was great, I loved the soy broth noodles, the soup was thick and delicious, noodles were not soggy, it came with a range of toppings as well. The egg omelette on the other hand is also a great twist from the original omelette you’d get at a Taiwanese breakfast stall, very innovative and unbelievably good. Would 100% recommend to anyone looking for a good Taiwanese restaurant in Central.
2019-08-18
  • 溏心蛋魯肉飯
  • 明太子櫻花蝦蛋餅
  • 豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵
2019-08-17 87 瀏覽
同朋友去食台灣野,鹽酥雞好大舊好脆。鰻魚蛋卷用薄薄既蛋包住,好食!老肉飯超細碗,但係牛肉麵超大碗仲要好好食。我個人覺得腸太鹹。佢啲cocktail既有特色既得特別。麻糬好滑好似啫喱又好似糯米,好得意好好食。我就鐘意黑芝麻麻糬多過花生麻糬勒~
2019-08-16 900 瀏覽
中環的check-in Taipei,裝修玩味十足,有迷你酒吧,台式食物都幾有台灣口味。店內自稱苦瓜汁大王,呢杯鳳梨果肉苦瓜汁($48)又幾清熱解暑哦!另外呢杯鮮鳳梨果肉梳打($48)有汽飲品好啱配炸物!手繪雙色鹽酥雞($88):碟頭比較大,雞肉都幾大件,我覺得可以切細件少少會更好。牛腱鯊魚骨豆乳湯麵($135):揀左刀削麵,較有口感;湯底係比較少食到嘅鯊魚骨豆乳湯底,味道較清,牛腱幾厚身亦夠入味。糖心蛋滷肉飯($48):份量袖珍,都幾似台灣當地食嘅份量。細細粒、半肥瘦嘅滷肉,超好撈飯。蒜香三色台腸($65):三種口味,原味、黑椒味及墨汁味香腸,加蒜片一齊食,墨汁腸最香最好味。伯爵茶凍QQ芋圓($65):以伯爵茶凍取代一般芋圓用嘅仙草凍,更合我口味,而且芋圓果然夠Q,其餘配料包括愛玉檸檬,黑糖珍珠同綠豆都非常Match!我最鍾意呢味甜品,可惜我已太飽食唔到麻糬。下次一定要留肚食多啲甜品呢!

另外呢杯鮮鳳梨果肉梳打($48)有汽飲品好啱配炸物!

• 伯爵茶凍QQ芋圓
  • 溏心蛋魯肉飯
2019-08-16 1039 瀏覽
星期二相約了友人到中環品嘗一間新開的台菜-『Check In Taipei』,餐廳位於中環蘇豪荷李活道27號地舖,距離中環港鐵站大約十分鐘路程,位置便利,離酒吧街蘭桂坊只需約五分鐘路程,最適合飯後與友人把酒談歡。我們於晚上八時已經到達餐廳門口,當時經以有一小撮客人在排隊,可見餐廳的口碑當真不錯,經過大約十分鐘的等候,店員終於安排我倆入座。幾經商議後,友人和我分別挑選了下列食品。先講小食,炸地瓜薯條 ,地瓜條炸到外皮金黃香脆,內裡軟棉棉,入口充滿地瓜的香味,再沾上酸梅醬,讓人不自覺地一口接一口,加上地瓜薯條份量數量很多,最啱一大班朋友到來分享。再講前菜,櫻花蝦烏醋茄子 ,這一道冷盤十分之適合夏日享用,冷冰冰的茄子加上烏醋,酸酸甜甜作為前菜十分之開胃,茄子面上佈滿了大量櫻花蝦,增添了不少鮮味。主食方面,我們點了豬軟骨鯊魚骨豆乳湯拉麵 ,先來一口鯊魚骨豆乳湯,鮮甜得很,食得出沒有添加任何味精,豬軟骨烹調恰當,啖啖肉完全沒有骨,配以脆卜卜的油條、蟲草花、糖心蛋,為味蕾帶來了多重的享受。完美的晚餐當然免不了一道好吃的甜品,所以我們便叫了花生口味的奶奶麻糬,一大盤花生碎再加上一團麻糬,上碟時已經很

櫻花蝦烏醋茄子

豬軟骨鯊魚骨豆乳湯拉麵

花生口味的奶奶麻糬

完美的晚餐當然免不了一道好吃的甜品,所以我們便叫了花生口味的奶奶麻糬,一大盤花生碎再加上一團麻糬,上碟時已經很吸引,驚喜的是初時有人和我都以為麻糬是熱騰騰的,怎知道原來是冷的,麻糬沾上花生有點兒似半溶的雪糕,但口感Q彈多了。
手作芋泥牛乳冰

來到台菜店,免不了一試台式飲品,我們分別點了手作芋泥牛乳冰 ,芋泥綿滑帶奶香。
黑糖苦瓜汁綠茶
黑糖苦瓜汁綠茶 ,苦盡甘來,帶微微的黑糖味,感覺健康。到中環來怎可以不試酒精類飲品呢?
Drunken Bubble Tea
所以我們最後點了一杯Drunken Bubble Tea ,杯上點燃了一條玉桂條,傳來濃郁的香氣,台式珍珠奶茶混上vodka,又沒有違和感!贊!

總括而言,在中環這個地方以實惠的價錢能夠品嘗到高質的台菜,難怪那麼多人慕明而來。
2019-08-13
5 分鐘 (堂食)
櫻花蝦烏醋茄子
豬軟骨鯊魚骨豆乳湯拉麵
花生口味的奶奶麻糬
手作芋泥牛乳冰
黑糖苦瓜汁綠茶
Drunken Bubble Tea
  • 地瓜薯條
1. Oreo奶奶麻糬($75)將白雪雪嘅奶奶麻糬同Oreo碎混合一齊,用筷子切來切去,食落涼涼地,連埋Oreo,甜度啱啱好😋不過想食就要提早講聲,叫店員留定,如果咪好快賣晒😂彤樂評分:8.5/10.2. 芋泥鹹蛋黃蛋餅($75)🌯又芋泥又肉鬆咸蛋黃,通常就係鹹鹹甜甜咁,但最意外係個皮,俾以前薄左之外,又冇咁易散開,點少少糖漿同煉奶,更吊出芋泥香👍🏻彤樂評分:8/10.3. 麻婆豆腐撈面($148)🍝🌶辣辣地嘅麻婆豆腐,狗上肥瘦適中嘅肉碎,帶出蟹肉嘅味道,同麵撈埋一齊,真係食唔停口呀!彤樂評分:9.5/10.4. 鯊魚骨豆乳湯($135)🦈我影左一陣相,啲油炸鬼依然好脆口,朋友真係冇介紹錯,個鯊魚骨湯超鮮甜,刀削麵又有口感,而我最欣賞就係厚切大嚿牛腱,仲要好腍身🤤🤤🤤彤樂評分:9/10.5. 鮮木瓜牛乳($52)🥛味道偏淡一啲,但飲到陣陣木瓜同牛乳香,仲有木瓜食😁彤樂評分:7.5/10.6. 綠豆沙牛乳($48)🍼出奇地唔錯,有綠豆沙蓉,同牛奶夾埋好match👏🏻彤樂評分:8/10______________________________.Check-In Taipei 地址:中環

1. Oreo奶奶麻糬($75)
彤樂評分:8.5/10

2. 芋泥鹹蛋黃蛋餅($75)🌯
彤樂評分:8/10

3. 麻婆豆腐撈面($148)🍝🌶
彤樂評分:9.5/10

4. 鯊魚骨豆乳湯($135)🦈
彤樂評分:9/10

5. 鮮木瓜牛乳($52)🥛
味道偏淡一啲,但飲到陣陣木瓜同牛乳香,仲有木瓜食😁
彤樂評分:7.5/10

6. 綠豆沙牛乳($48)🍼
出奇地唔錯,有綠豆沙蓉,同牛奶夾埋好match👏🏻
彤樂評分:8/10
Check-In Taipei
地址:中環蘇豪荷李活道27號地舖
營業時間:星期日至三:12:00 - 16:00,18:00 - 22:30;星期四:12:00 - 16:00,18:00 - 23:00;星期五至六:12:00 - 16:00,18:00 - 23:30
2019-07-29
  • 鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵
  • 綠豆沙牛乳
2019-08-12 93 瀏覽
香港人喜歡吃台灣菜是一個不爭的事實,但總要味道好,才能吸引人排隊的!位於中環這間「Check in Taipei」,每次經過店舖前,都總有一條人龍,十分受歡迎,所以,我決定也來試試!我主要想吃的就是這個"日式鰻魚起司粟米蛋餅"!本身很喜歡吃蛋餅,這個蛋餅的材料全是我很喜歡的,我一定不會錯過! 鰻魚很大一條鋪於蛋餅上面,還有大量芝士,單看已經很吸引。 店員還會即刻用火槍燒溶芝士,真係未吃已流口水。芝士,鰻魚,蛋餅,粟米,所有配料一次過放入口,口感和味道都很豐富,很美味。鹽酥雞亦是必點。這裏的鹽酥雞有兩款醬,分別是黑松露和蜜糖芥末,黑松露較濃郁,芥末則較清新,兩款配上炸得酥脆的雞件都很好吃。蟹肉麻婆豆腐撈麵,很新鮮的組合,所以就試了。附有一小碗辣椒醬,建議要加辣椒醬一起吃,不然味道有點淡。飲品要了一杯珍珠奶茶和一杯綠豆沙牛奶。珍珠奶茶味道還可,綠豆沙牛奶則很不錯! 有綠豆粉粉的感覺,很香很幼滑,好喝!本想叫多份甜品,但吃不下了,唯有下次才試!

我主要想吃的就是這個"日式鰻魚起司粟米蛋餅"!

鰻魚很大一條鋪於蛋餅上面,還有大量芝士,單看已經很吸引。

店員還會即刻用火槍燒溶芝士,真係未吃已流口水。

鹽酥雞亦是必點。

蟹肉麻婆豆腐撈麵,很新鮮的組合,所以就試了。
附有一小碗辣椒醬,建議要加辣椒醬一起吃,不然味道有點淡。

本想叫多份甜品,但吃不下了,唯有下次才試!
2019-08-12 85 瀏覽
和朋友參觀完大館見到附近有間台式餐廳寫住我愛台妹😂,於是就入去睇下有冇台妹先。餐牌款式不算特別多,但也有不少特色食物。魯肉飯這兒的魯肉半肥瘦為主,鍾意吃肥肉的人就岩晒。魯肉配流心蛋,用來送飯吃真的非常一流。魯肉伴台灣A菜自己很喜歡吃菜,所以點了台灣A菜。 A菜吸收了魯肉的肉汁十分惹味。台豐牛肉麵我們要了刀削麵,湯底有濃濃的牛味,碗面有2舊好似油炸鬼的物體,乾吃很硬,點湯待軟身一些吃較好。麵很爽口彈牙,牛肉也很鮮嫩,很有特色。芋泥鹹蛋黃蛋餅去台灣食蛋餅多是鹹的,今次這個蛋餅甜的鹹的味道也有,夾在一起吃味道也不錯。奶奶麻糬非常煙靭,就咁食味道已非常不錯。當撈埋黑芝麻粉,更加驚為天人。望望餐牌介紹,原來冇糯米的,純麻糬加鮮奶,但QQ的口感至今仍難忘。最後飲埋薑汁撞鮮奶,為這頓晚餐畫上完美的句號。

餐牌款式不算特別多,但也有不少特色食物。

魯肉飯

魯肉伴台灣A菜

台豐牛肉麵

芋泥鹹蛋黃蛋餅

奶奶麻糬

最後飲埋薑汁撞鮮奶,為這頓晚餐畫上完美的句號。