2016-11-04 646 瀏覽
與友人gathering最愛去有辣嘢嘅餐廳.最近天氣轉涼便想試試未食過嘅麻辣火鍋,見評論ok又有九宮格麻辣鍋,就book咗呢間,點知..............................約7點半到,因為book咗位,可直接入.落單後菜,丸子,餃子都陸續上嚟,唯獨最期待嘅牛肉拼盤遲遲唔到..催咗,回復係牛肉要現切,所以會慢d. 再等半個鐘,依然未上,再催,得到一樣嘅回復... 真係翻曬白眼... 隔離圍臺嘅田雞都膛好了... 唔通d牛要現膛????  牛肉拼盤直至我哋食曬所有嘢都未上,唯有同佢哋講cancel...關於味道,湯底算正常,用料算多,有罌粟籽及乾辣椒等..醬料唔係好新鮮,芫荽內有黑黑嘅爛葉..是日麻辣火鍋,冇牛..真係成晚心情都差爆.. 點咗一份午餐肉,一份鱔片,一份餃子,一份丸子,一份油炸鬼,一份金菇,一份羅白,一份皇帝菜,承惠1200+...

2016-11-03
2016-10-30 720 瀏覽
天氣開始涼,特別容易變得肚餓!是晚下班完與朋友齊齊烚下烚下。裝潢新派得來亦保留一點中國的氣息,感覺不錯!鮮椰青雞鍋 - 有雞及椰肉,店員先倒上一瓶新鮮椰青汁,然後用火槍一燒,火光焰焰很壯觀~椰肉爽脆有嚼勁,湯底清甜,雞肉吸收椰青汁精華,除了肉質嫩滑有咬感外,還不膩滯!日本黑豚肉 - 薄薄一片食落爽口,肉質鬆軟及多肉汁。胡爐牛拼盤(小) - 豐富十足的肉陣!牛肉粒一口一粒,食落肉味濃郁,質感彈牙肥膏不多!肥牛紋理均勻帶油花,肉味濃郁,質感柔軟有嚼勁。牛舌厚切,肉質不嚡肉味甚濃,質感軟稔爽口!老友鬼鬼 - 釀入墨魚膠一起炸,質感脆而爽口不油膩!蔬菜拼盤(小) - 有菜心及油麥菜!菜葉翠綠新鮮~菜心及油麥菜食落清甜爽口~而且叫拼盤比單點蔬菜更化算!
天氣開始涼,特別容易變得肚餓!
是晚下班完與朋友齊齊烚下烚下。
裝潢新派得來亦保留一點中國的氣息,感覺不錯!
日本黑豚肉
日本黑豚肉 - 薄薄一片食落爽口,肉質鬆軟及多肉汁。
胡爐牛拼盤(小)
胡爐牛拼盤(小) - 豐富十足的肉陣!
牛肉粒一口一粒,食落肉味濃郁,質感彈牙肥膏不多!
肥牛紋理均勻帶油花,肉味濃郁,質感柔軟有嚼勁。
牛舌厚切,肉質不嚡肉味甚濃,質感軟稔爽口!
老友鬼鬼
老友鬼鬼 - 釀入墨魚膠一起炸,質感脆而爽口不油膩!
蔬菜拼盤(小)
蔬菜拼盤(小) - 有菜心及油麥菜!菜葉翠綠新鮮~
菜心及油麥菜食落清甜爽口~
而且叫拼盤比單點蔬菜更化算!
日本黑豚肉
胡爐牛拼盤(小)
蔬菜拼盤(小)
2016-10-05 1273 瀏覽
今晚老闆請食飯,即興去左間係尖東開左個幾月無耐既私房菜打邊鑪!一入去,裝潢好有中國古典風既感覺,再襯托埋有唔同日本酒既擺設,成間餐廳都充滿優雅高貴既格調!由於我地夠多人,大約有10人到,所以比左間vip房我地,又大又舒服,有電視睇,有音樂播,仲有得差電,真係好貼心。我地叫左椰子雞湯同蕃茄湯,職員話個湯熱左之後就咁飲都可以,兩個湯底都好清甜好入味,仲好足料tim呀!之後食左好多野,值得推介既有:日本和牛,脂肪比例岩岩好,勁有咬感。而本地手切牛肉亦都唔輸蝕,好滑好爽口!看似普通既炸魚皮,食落好有食緊天婦羅既感覺,係我食過最脆既炸魚皮!黑毛豬,好新鮮,完全吸曬椰子雞湯既香味,好入味。花膠感覺好補好滑。仲有酸甜既蕃茄小食同手拍青瓜好開胃呀!最後食埋甜品,炸香蕉配朱古力醬,一啲唔油膩,炸得岩岩好,忍唔住食左好多舊!仲有椰汁糕都唔錯!整體黎講,環境舒服,食物好有水準,服務態度又好!值得推介呀!

花膠感覺好補好滑。仲有酸甜既蕃茄小食同手拍青瓜好開胃呀!
2016-08-10
15 分鐘 (堂食)
2016-09-27 1152 瀏覽
夜晚11點喺尖咀食好西,突然好想食麻辣火鍋,本身友人話想去寧記食,點知打去有姐姐聽電話話佢地就收工叫我地下次先去兩個女仔好肚餓,行去厚福街周圍望,搭上樓一次過睇幾間食店,咦呢間好似有麻辣火鍋喎!勁肚餓諗都無諗就入左去。呢度似乎岩岩開,眼見店員仲排列緊枱凳,一坐低就有三四個店員俾餐具我地set枱,原來店內其他客人已經埋左單,幾乎只係招乎我地一枱。話明想食辣,諗都無諗就叫左麻辣九宮格湯底,本身鍋底已經有豬皮,最中間嘅嗰格係最深,四個角位無咁夠熱,主要用到係打 十 字嘅5格牛肉併盤一碟有唔同部位嘅牛肉,大家滿足之選牛肉好新鮮,脂肪比例分佈好均勻牛肉剌身亦同樣新鮮,冰鎮上碟,跟洋蔥同帶少少甜嘅汁我地討論緊點解要用個咁細嘅杯裝汁?唔通係驚我地點得太多食唔到牛肉嘅鮮味?呢個係我地諗到嘅解釋🤔如果唔係就可以用個大d嘅杯裝汁由於大家太攰嘅關係,無將所有食物影相啦,我地仲叫左響鈴同什菜籃,質素亦唔錯,整體上係唔錯的,下次深宵邊爐都會再嚟,不過祖迪認為呢間火鍋店定價較為進取,二人消費約$1200可能兩個人打邊爐一定會比較貴吧,下次會帶多d人去

麻辣九宮格
牛併盤
牛肉併盤

一碟有唔同部位嘅牛肉,大家滿足之選
牛肉好新鮮,脂肪比例分佈好均勻
牛肉剌身
牛肉剌身亦同樣新鮮,冰鎮上碟,跟洋蔥同帶少少甜嘅汁

可能兩個人打邊爐一定會比較貴吧,下次會帶多d人去
麻辣九宮格
牛併盤
牛肉剌身
2016-09-17 1147 瀏覽
黎到厚福街搵野食,試左間新開火鍋店,貪佢坐位寬闊,因為朋友帶住小朋友!一上到去星期日都唔洗等位,勁好7點到成間店都系得我地,7點半後就多兩三台客。三間vip 獨立房,當然要預早book,我地無book就坐出門。一黎叫湯底想試過龍蝦湯底,點知無晒甘揀個冬瓜花膠雞翅鍋,原諗住轉下3.6牛奶湯底,點知又話無晒!甘就試下原味啦,佢話都好多人叫,好味!一上台好大鍋喔!第一時間試下個湯先,好甜,有黏黏地口。雞滑,唔太肥,有少少雞油,所以好香雞油名有D瑤柱粒,粗身魚翅。飛彈和牛望落花紋ok,食落肉質軟屬,牛味重。日本黑豚肉好香入口未即融,但好軟,好易咬,唔痴牙好濃鮮甜味墨魚滑口感彈牙,有墨魚粒粒食落有咬口!菊花蜜夏天食火鍋可降下火,又唔太甜,岩晒

一上到去星期日都唔洗等位,勁好
7點到成間店都系得我地,7點半後就多兩三台客。

一黎叫湯底想試過龍蝦湯底,點知無晒

有D瑤柱粒,粗身魚翅。
飛彈和牛

望落花紋ok,食落肉質軟屬,牛味重。
日本黑豚肉

好香入口未即融,但好軟,好易咬,唔痴牙
好濃鮮甜味
墨魚滑

口感彈牙,有墨魚粒粒
食落有咬口!
菊花蜜

夏天食火鍋可降下火,又唔太甜,岩晒
  • 日本黑豚肉
2016-09-15 711 瀏覽
係九龍區要搵一間坐得舒服嘅火鍋店有難道今晚呢間火鍋店係朋友推介話唔錯 早三前就訂定位 賀下老友生日一入到店裡面陣陣麻辣味近面而來原來呢度有九宮格麻辣火鍋提供不過有姐妹唔太食得辣 㨂左比較淡味嘅湯底雜菜湯底 有紅蘿白同粟米重有菇4個女生都係牛魔王 叫左一碟大嘅牛拼盤真係好大碟 有牛舌 牛脊肉 雪花肥牛睇見就流口水 牛味濃 大家都密密食珊瑚蚌 比想像中大碟同埋爽口鮮甜 抵食!雙拼水餃 皮薄薄的 勁足料 黑柏葉 比較少有 我無食 不過姐妹們話好正炸響鈴 上枱個陣重熱架 重叫左烏冬同蔬菜拼盤 4個女仔勁大食餐廳環境唔算嘈 食下傾下超舒服臨尾店員重送左一客炸榴連俾我地即炸 勁脆勁熱勁臭 超滿足
係九龍區要搵一間坐得舒服嘅火鍋店有難道
4個女生都係牛魔王 叫左一碟大嘅牛拼盤
真係好大碟 有牛舌 牛脊肉 雪花肥牛
睇見就流口水 牛味濃 大家都密密食
胡爐牛拼盆
珊瑚蚌 比想像中大碟同埋爽口鮮甜 抵食!
珊瑚蚌
烏冬
蔬菜拼盤
炸榴連
2016-09-15 419 瀏覽
海鮮鍋味道都濃嘅我哋叫龍蝦海鮮火鍋 個湯底都幾有鮮味 牛刺身 脂肪分佈平均 血澤靚嘅個蠔就唔係咁夠新鮮 有炸香蕉糕收尾一人一舊 都幾好味我哋六個人食都係一千六幾每人都係二百幾 價錢親民
2016-09-09 463 瀏覽
幾個朋友要揾食,又想可以慢慢吹水的好地方,更系打邊爐。今次同朋友去的呢間餐廳環境佈置都好舒服及寧靜。 叫左個冬瓜花膠雞翅鍋,湯低奶白色,好清甜,鍋內有花膠,翅,冬瓜及一隻雞,所以湯低越煲越甜,而且很有膠質。由於有個靚湯低,所以都不需再使用醬油了,D食物煮出黎已很夠味。黑豚肉,脂肪与肉的比例很平均,肉質鮮紅,一望就知很新鮮。煮熟後,入口肉質很嫩滑,很有肉香,好味,值得推介。飛彈和牛,脂肪比例更是無得頂,入口即溶。炸香蕉,最後的驚喜,外層金黃色,面頭有朱古力漿作點綴,即叫即炸,食落口D煙仲出緊黎,外脆内軟,香蕉味很濃。

飛彈和牛,脂肪比例更是無得頂,入口即溶。
  • 黑豚肉
2016-09-06 467 瀏覽
之前見朋友黎過呢間打邊爐, 湯底幾特別又多料, 所以今晚約左朋友飯聚, 大家都決定黎呢度試下.要個椰青雞鍋底, 真係原隻雞響個鍋度, 雞肉夠肥美嫩滑, 唔會滾到老晒. 椰青夠清甜, 唔會太肥膩. 除左煱底既雞, 仲要左個牛拼盤, 呢個牛拼有五款唔同既牛, 分別係和牛, 極上手切牛, 本地肥牛, 牛柳粒同埋牛脷. 和牛分量較少, 所以要食真一點, 唔敢淥得太耐, 入口嫩滑, 確實入口即溶, 平平地既價錢就可以食到和牛好滿足. 而手切牛入口軟滑彈牙, 牛味濃夠juicy, 就算淥耐左都無鞋口. 牛脷亦都好爽口.另外有手打蝦滑, 蝦滑打得夠均循, 咬落特別彈牙夠爽, 清清地既蝦味, 夠鮮甜.手工雲吞, 皮夠薄, 餡料夠飽滿, 漲卜卜, 大大隻蝦夠爽口.

2016-09-01 520 瀏覽
有好幾個VIP房, 私人度高, 可以家庭及一大班朋友食飯而不受影響. 連間開VIP房的木板及周圍的裝潢都帶有強烈的中國風格.望完餐牌覺得價錢比一般火鍋店的高, 唔通因為裝潢及餐具都特別所以貴d. 但食過就知點解價錢偏貴, 一飲個湯就覺得值回票價既感覺.連餐具都帶有中國風, 而且乾淨又新.醬油及調味配料用木架裝著, 都幾乾淨, 不過調味配料款式唔多, 只有四種, 就是生蒜, 蔥花, 芫茜及辣椒粒.主角出場!!!! 鮮椰青雞鍋 $248, 睇個價咁貴, 原來即場係客人面前準備湯料, 有新鮮椰子肉, 仲有用酒醃好的雞件, 超香酒味.店員見我地相機食先, 都提我地要小心d火, 店員開始點起火, 當酒精燒到揮發後, 就會冇火, 再倒入原個椰子汁, 同埋預先煲好的椰子雞湯底.當湯料滾起就可以食, 好多雞件, 有半隻雞左右. 店員教路, 先飲湯.一飲個湯就明白點解偏貴, 個湯真係幾濃郁, 好似燉湯的味道, 而且好清已經處理走雞油, 但留有濃濃雞味.椰子味同樣突出, 因為最後倒入新鮮椰子汁.雞件幾大件, 肉質嫩滑, 因為再用雞煲多次個湯, 雞件不會過老.胡爐牛拼盆 (小) $388胡爐牛拼盆 (牛舌

鮮椰青雞鍋

椰子味同樣突出, 因為最後倒入新鮮椰子汁.

胡爐牛拼盆 (小) $388

胡爐牛拼盆 (牛舌芯, 特級肥牛, 極上手切肥牛, 日本和牛, 牛粒), 貪食既我想試多幾款牛肉, 叫拼盤最岩.

牛舌芯好夾口, 不算薄切有肉感. 另外牛粒厚身雖啖啖肉, 但要煮耐點先熟.
鮮椰青雞鍋
極上手切肥牛, 看生的牛肉已經知道手切得平均, 所以好快熟, 肉質較有咬口而且冇筋, 牛味重.
胡爐牛拼盆 (小)
特級肥牛, 牛脂比較多, 入口不用點咬就食到, 牛味唔算好重, 反而牛脂入口溶化好香.
極上手切肥牛
日本和牛, 入口即溶, 牛脂十分豐富, 特別香牛味, 嫩淋細緻的肉質.
特級肥牛
日本黑豚肉 $128, 食完牛當然唔少得豬肉, 叫左日本的黑豚肉, 見到脂肪分佈平均且多.
日本和牛
熟左都睇到肉質的紋理平均, 有點彈性帶咬口, 冇筋豬味幾重, 好好食, 有點覺得比牛肉更好味, 因為冇牛肉甘膩.
日本黑豚肉
老友鬼鬼 $68, 油炸鬼釀入彈牙爽口蝦膠, 而且油炸鬼吸到好多湯汁, 雞味與鮮味交雜, 味道好豐富.
日本黑豚肉
蔬菜拼盤 (小) $58, 好抵食, 估唔到$50幾蚊有一大盤菜, 而且有幾款菜, 有生菜, 油麥菜, 菜芯等等, 吸左雞湯汁既菜好鮮甜好味, 不用調味料已經夠味.
老友鬼鬼
食完仲有生果盤同甜品附送, 生果都落足心機, 切得整齊又美觀, 仲要難得有哈蜜瓜, 三款生果都多汁又甜.
蔬菜拼盤 (小)
甜品仲有血燕椰汁糕, 不過椰汁味唔算重, 同質地偏膠質, 但夾起時好易斷開.
醬油及調味配料
生果盤
血燕椰汁糕
2016-08-16
鮮椰青雞鍋
胡爐牛拼盆 (小)
特級肥牛
日本和牛
日本黑豚肉
蔬菜拼盤 (小)
生果盤
血燕椰汁糕
2016-09-01 389 瀏覽
姐妹生日 當然要大事賀一賀佢啦今日又係為食姐妹發板搵地方 佢搵左胡爐 價錢係中上嘅餐廳餐廳唔算好大 但坐得非常舒服 唔會太嘈湯底方面 款式多 我地㨂左普通嘅清湯😅連湯煲都有風味過出面打邊爐前來一客小食 老友鬼鬼 好似我地咁油炸鬼中釀了墨魚膠 香脆中帶點彈牙火鍋料黎啦 牛拼盤少不了 有成5-6款勁大碟 牛舌勁大塊 重要勁彈牙個隻重有和牛同手切牛 重牛味有咬口 抵食!自家制嘅晌鈴熱架喎 為食姐妹唔6即食😂勁喜歡佢嘅手工水餃 勁大粒蝦係入面其實重叫左其他野食 不過唔夠位upload...最尾店員重請左我地食甜品 炸香蕉即叫即炸 脆卜卜包住香蕉蓉 加埋朱古力醬連平時不太愛蕉嘅我都忍唔食口埋單三請一 每人大約$500左右一年一次 無計啦😘
姐妹生日 當然要大事賀一賀佢啦

打邊爐前來一客小食 老友鬼鬼 好似我地咁

油炸鬼中釀了墨魚膠 香脆中帶點彈牙
火鍋料黎啦 牛拼盤少不了 有成5-6款

勁大碟 牛舌勁大塊 重要勁彈牙個隻

重有和牛同手切牛 重牛味有咬口 抵食!
自家制嘅晌鈴熱架喎 為食姐妹唔6即食😂
自家制晌鈴
勁喜歡佢嘅手工水餃 勁大粒蝦係入面
韭菜餃拼手工水餃
其實重叫左其他野食 不過唔夠位upload...

最尾店員重請左我地食甜品 炸香蕉

即叫即炸 脆卜卜包住香蕉蓉 加埋朱古力醬

連平時不太愛蕉嘅我都忍唔食口
埋單三請一 每人大約$500左右

一年一次 無計啦😘

自家制晌鈴
韭菜餃拼手工水餃
2016-08-31 256 瀏覽
不能說是難食(湯底是合格的), 而是$1200元一位在一座排隊上樓要排30分鐘的大廈, 再加上極狹窄又不通風再加沒足夠空調的環境實在沒此必要!只能說這個價錢太多選擇吧! 海鮮不算新鮮, 牛只是中價貨 (還有人手不夠叫一支可樂要等20分鐘)

2016-08-12
30 分鐘 (堂食)
2016-08-26 327 瀏覽
星期4晚上,同朋友係附近行街,突然見到H8新開左一間未見過既火鍋餐廳,於是入去一試!!!環境好靚,好岩一大班朋友聚會~~~~餐廳既餐單火鍋既高級食材~~D牛肉真係好靚丫,加上湯底係茄蓉薯仔湯,可以用做邊爐之外仲可以'不'離飲至於甜品就係呢個炸香蕉!!!外皮鬆脆,入面係熱口既,一食難忘.........埋單,8個人先食左千幾蚊,大家都飽住個肚走~~~~~
2016-08-09 777 瀏覽
無論天氣有幾熱,香港人嘅我哋,都要打边爐!最想介紹的小食係油炸鬼,將油炸切塊,再加調味料,然後再炸,真有唸頭,味道又唔錯,食落又香又脆又有味!有自己特色,其他地方實食唔到!要介紹吓打边爐嘅配料,A5牛,咬落似係北海道食過嘅感覺,係香港食度都算唔錯!餃子,加咗黑松露,好香濃味,皮又較薄,饀有足了!正!不能不提嘅係甜品,一定一定要食:炸香蕉,外脆內流心,絕對係天物!千祈唔好一大口咁咬落去,因為係即炸,所以好熱!要忍住口少少少少咁食,至食出佢過威力!

要介紹吓打边爐嘅配料,
A5牛,咬落似係北海道食過嘅感覺,係香港食度都算唔錯!

餃子,加咗黑松露,好香濃味,皮又較薄,饀有足了!正!

不能不提嘅係甜品,一定一定要食:
A5牛
餃子
油炸鬼
A5牛
餃子
油炸鬼
2016-08-03 556 瀏覽
一班人多數唔係打邊爐就係放題,今次就係🍲‼️我地叫左個冬瓜花膠🐔翅鍋,等緊個鍋果陣,先叫個✋🏻黃瓜食,酸酸辣辣好開胃;而且夠入味,唔會得個汁有味。個冬瓜花膠🐔翅鍋既湯好好飲,完全無落味精,飲完一D都唔口渴。趁沒加其他野煮落食,飲多碗😋📛不過想食冬瓜可以提staff✂️細d冬瓜,如果唔係就會好大舊,都唔知點食好;最好煮耐少少,如果唔係好硬。❌🍣,不過不失⬆️最➡️果碟係黑豚肉🐖,極力推介👍🏻極力推介,日本黑豚肉🙆🏻好味👍🏻⬇️胡爐牛🐂拼盆由於本人唔食牛,無辦法評論好唔好食。但係擺上台,好快就無曬😂🙄食飽飽當然會點甜品,係我最愛既🍌,炸到吉列咁款。唔太喜愛煎炸野既我只係聞到好香既🍌味,食落去都唔錯。

一班人多數唔係打邊爐就係放題,今次就係🍲‼️
手拍黃瓜
三文魚刺身
🍣,不過不失⬆️
最➡️果碟係黑豚肉🐖,極力推介👍🏻
日本黑豚肉
極力推介,日本黑豚肉🙆🏻好味👍🏻

⬇️胡爐牛🐂拼盆
胡爐牛拼盤(大)

2016-08-02
手拍黃瓜