為左朋友有一個難忘嘅生日,今日帶咗佢嚟呢間上環食日式料理😚係由星級大廚主理嘅日式fusion菜😍😍餐廳每個月都會推出新menu🥰今次我地食嘅就係7-courses tasting menu🤩🤩每樣course都各有特色,夠哂驚喜🥰<full course tasting dinner $898>💛自家漬前菜前菜係自家製嘅拍手青瓜,青瓜爽口清新帶有少少微辣😍灑上芝麻,每到味道再一昇華😽😽即時胃口大開😝😝💛法國Kaviari Kristal魚子醬,半熟日本A5和牛大根沙津一望到比佢嘅賣相震驚到~~實物相當精緻😽😽來自日本熊本嘅A5和牛經過微微炙熱,上面仲有來自法國嘅魚子醬,再連埋底下嘅蘿蔔絲好似壽司咁食🤩🤩感覺好新奇😛😛💛塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯涷鮑子倒上柚子wasabi 汁,遠處都聞到好香嘅柚子味😍鮑魚爽口新鮮,上面以dashi jelly作為點啜,相當吸引🤩🤩做到豐富嘅口感,好有新意😍😍💛三文魚子約克郡布丁(招牌約克郡布丁,三文魚子,明太子慕斯)布丁入面放滿咗明太子慕斯,再係上面倒上大量嘅三文魚子,滿到瀉埋出嚟😻😻建議可以用手食😝😝一咬個下啲汁係口入面吱哂出嚟,超過癮🥰🥰

💛自家漬前菜

💛塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯涷

💛本枯節味来粟米吉士湯
呢個湯主角係來自鹿兒島嘅高級木魚花,木魚花下係超濃郁嘅粟米湯,好creamy😽😽同平時飲開嘅粟米湯好唔同😌😌

💛燒A5日本和牛(自家生曬牡蠣醬,時令日本蔬菜)
粉嫩嘅和牛顏色真係見到都流哂口水🥺可以睇到廚師廚藝高超,火喉拿捏精確👍🏻👍🏻顏色相當吸引😽係來自牛下腰部位嘅肉質鬆軟而不油膩,旁邊嘅配菜都係來自日本,夠哂誠意😻😻

💛季節の魚介釜飯(舞茸,高湯醬油)
日本釜飯都相當出名👍🏻今次嘅季節魚係白鱔🤩魚肉唔腥肉質結實🤩仲有日本舞茸係入面,好有口感😝而且成個煲仲係好辣手😍😍咁凍嘅天氣真係食到個人暖笠笠😛飯粒粒粒分明,最底仲有唔少飯焦😽😽

💛炙燒水牛芝士紅豆燒餅
餐廳得知今次係慶祝朋友嘅生日,特意係甜品到花咗啲心思🥰🥰真係好surprise😝😝中間嘅係煮過嘅水牛芝士,入口好鬆軟🥺

🥂肉の誘惑食中の純米大吟醸
15度酒精~甜甜地好易入口😙香氣撲鼻😙飲落唔會好攻鼻😜