2021-02-13 405 瀏覽
牛年嘅第一個post~ 首先恭祝大家新年快樂🧧身體健康💪🏼 食極唔肥🤤 一生平安💛 新年有啲咩一定要食?糕!🤣 我諗今日年初二,大家都應該已經食咗唔少🤭 配合一下新年嘅氣氛,我哋新年前都買咗一底「老馮茶居」嘅臘味芋頭糕應下節~•🥢 臘味芋頭糕 $128芋頭糕面有滿滿嘅臘腸、蝦米同臘肉,切開其實入面都會有唔少臘味;而且芋頭份量都唔少,食得出一粒粒嘅芋頭,唔會成舊都係粉,好足料👍🏼 味道方面食落好重胡椒粉同五香粉味,調味偏鹹同重手😣 不過整體真係同以前喺茶樓食嘅芋頭糕好似,味道夠晒傳統~

🥢 臘味芋頭糕 $128
外賣自取
2021-01-28 896 瀏覽
✨金牌炸芋角 $18✨片香馬拉糕 $18✨沙嗲豬大腸 $23古法牛肉球 $22鮮蝦腐皮卷 $26鵪鶉蛋燒賣皇 $28老馮流沙芋泥包 $20*✨為私心推介!等咗接近一個鐘,都幾值得嘅٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و豬大腸愛好者一定要叫沙嗲豬大腸!真係好好食,好入味但又唔會過鹹!馬拉糕口感好好好鬆軟,面頭仲有靚靚麒麟面,正!炸芋角外面炸到好酥脆而又唔會油膩裡面仲要有滿滿嘅芋蓉,超級紥實同足料!已經好想再食啦,可唔可以揾人幫我排隊最多請你食返粒點心(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)沙嗲豬大腸 — 超入味!世界級必食!流沙芋泥包 — 芋香重、帶有顆粒感炸芋角 — 酥脆不油膩、足料芋蓉餡鵪鶉蛋燒賣 — 皮薄、肉質嫩滑山竹牛肉 — 肉味濃郁、陳皮味突出
✨金牌炸芋角 $18
✨片香馬拉糕 $18
✨沙嗲豬大腸 $23
古法牛肉球 $22
鮮蝦腐皮卷 $26
鵪鶉蛋燒賣皇 $28
老馮流沙芋泥包 $20
*✨為私心推介!

等咗接近一個鐘,都幾值得嘅٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
豬大腸愛好者一定要叫沙嗲豬大腸!
真係好好食,好入味但又唔會過鹹!
馬拉糕口感好好好鬆軟,面頭仲有靚靚麒麟面,正!
炸芋角外面炸到好酥脆而又唔會油膩
裡面仲要有滿滿嘅芋蓉,超級紥實同足料!
已經好想再食啦,可唔可以揾人幫我排隊
最多請你食返粒點心(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
沙嗲豬大腸

沙嗲豬大腸 — 超入味!世界級必食!
流沙芋泥包

流沙芋泥包 — 芋香重、帶有顆粒感
金牌炸芋角

炸芋角 — 酥脆不油膩、足料芋蓉餡
鵪鶉蛋燒賣皇

鵪鶉蛋燒賣 — 皮薄、肉質嫩滑
古法牛肉球
山竹牛肉 — 肉味濃郁、陳皮味突出
沙嗲豬大腸
流沙芋泥包
鵪鶉蛋燒賣皇
古法牛肉球
  • 片香馬拉糕
2021-01-24 481 瀏覽
元朗國嘅黃店多不勝數,唔同種類嘅菜式都有⋯😍 唯獨中式點心只有一間,而呢一間嘅人氣十分之高,小編一直都冇食過!近排終於的起心肝去試吓!點知⋯ 話說小編當日係平日嘅非繁忙時間2:30pm去排隊,最終等咗一個鐘先入到座⋯🤯 又唔肚餓等到肚餓,最終嗌左四樣嘢,睇吓值唔值得等咁耐先?.老馮流沙芋泥包 $20 🥠呢款點心喺街外唔常見,其實佢就似流沙奶皇包只不過變咗芋泥版⋯😗 喺小編嗌嗰四款點心最好食嘅一款,芋頭嘅味道好香好濃好滑,味道都幾天然嘅!你可以當佢係一種甜品,因為食落都有啲甜嘅,對於唔會食太甜嘅小編黎講,佢嗰種甜味都啱啱好!🥰 佢係一盅得兩件, 價錢相對會貴少少!🤏 但係值得一試嘅⋯🤤.香滑叉燒腸 $22 🥢係好平常嘅一碟三條,一般嘅size... 可能係即叫即整嘅關係,夾起身嘅質感黏笠,起初仲會有啲擔心,放入口會漿着🤔 幸好冇出現到呢個問題,腸粉嘅餡都相當多,但味道好似同街外嘅冇乜分別⋯🧐.鵪鶉蛋燒賣 $28 🐷呢款點心同樣地都唔係好常見,工序繁複之餘,成本又相對較貴⋯ 但呢款燒賣,小編係幾鍾意食!😍 一盅有三粒,size都係同一般嘅燒賣差唔多,底層嘅係豬肉燒賣,食落唔太油膩,又幾彈牙
老馮流沙芋泥包 $20 🥠

香滑叉燒腸 $22 🥢

鵪鶉蛋燒賣 $28 🐷
呢款點心同樣地都唔係好常見,工序繁複之餘,成本又相對較貴⋯ 但呢款燒賣,小編係幾鍾意食!😍 一盅有三粒,size都係同一般嘅燒賣差唔多,底層嘅係豬肉燒賣,食落唔太油膩,又幾彈牙!😚 加埋一粒膽固醇好高嘅鵪鶉蛋,佢確實係唔健康,但真係真係好正!😂

古法片香年糕 $20 🥧
適逢就黎新年,佢哋將最近有賣一底底嘅糕點變做堂食,小編一向都對呢種年糕冇太大嘅興趣,但見隔離枱有叫,咁我就叫埋一份!🙈 一碟有4件,每一件都煎得極香脆,外脆內軟(亦即係有拉絲啦🤣)食落甜味幾濃,即使油炸咗都唔會膩口,個人覺得係甜咗啲啫!係幾好食嘅⋯😋

整體來講試咗呢四款點心,究竟值唔值得要等一個鐘呢?我會覺得冇乜咁嘅必要,如果只係等半個鐘左右嘅話我就覺得可以一試,或者叫外賣嘅話都可以嘅!🤗
2020-12-26 936 瀏覽
而家係睇紅樹嘅季節,特登親平日放假冇咁多人去咗大棠睇楓香林嘅紅樹,就搵到呢間舊式嘅茶樓但裝修係新潮嘅,師傅亦都應該係舊派嘅師傅。選呢間嘅原因係因為對面就可以搭港鐵巴士k66號直接上楓香林,咁嘆完茶就可以起行。平日成三點幾嚟食呢間以為等位冇咁多人點知等下等下等足一個鐘真係等到人都痴線。但好在食物質素都還高,嚟嘅時候熱辣辣都算係高質素嘅食物但等位實在等得太耐下次都未必會考慮。等位期間見到出面貼咗唔少飲食雜誌嘅報道,相信佢應該都係值得推介嘅一間食店。我覺得必食嘅就係鵪鶉蛋燒賣王,仲點咗鮮蝦脆皮卷,因為這些已經係現行酒樓比較少有嘅美食。夥記員工沖茶等手腳都好快,整體嚟講上菜同沖茶嘅速度都快不需要等好耐。環境亦都係打卡嘅熱點,用咗以前懷舊嘅裝修,水吧亦都用咗舊排檔嘅傢俱,值得大家可以嚟影相同嘆茶。

2020-12-15
60 分鐘 (堂食)
  • 鵪鶉蛋燒賣皇
2020-12-20 758 瀏覽
聽 #朋友仔 嘅介紹,#小秘書 今日特登走入 #元朗 @oldfung_tea_house #老馮茶居 #潮聖 👀 不過我竟然唔個醒,搞到一早入攞飛嘅朋友仔,最終因為我嘅遲到,要從新再排過😅 好在今日唔算太凍☃️喺門口等埋45分鐘左右,終於輪到我哋😉#老馮茶居 以 #七八十年代 #屋村格局 做背景,除咗 #中式點心,仲有 #茶餐廳 口哋嘅 #奶茶咖啡... 當然要order杯凍檸檬茶比企咗成朝嘅佢慰勞吓🤤 #點心 種類都唔少,#馬拉糕、#糯米雞... 都保留到嗰種 #港式懷舊風味,而我最鍾意嘅就係佢哋嘅 #咖喱魷魚、仲有 #蜆芥鯪魚球,厚厚嘅 #水魷魚 放入濃濃嘅 #咖喱汁 一齊炆,非常入味🤤 #鯪魚球 做得好鮮味、好有口感,配埋 #蜆芥 好惹味🤤 最重要嘅係價錢亦非常貼地,叫到成枱點心、再加兩杯飲品,二百蚊仲有找,今時今日實在難得☺️

2020-12-19
2020-12-19 522 瀏覽
#老馮茶居小編覺得呢度點心優勝過普通酒樓質素點心都係即叫即蒸,新鮮熱辣上枱———————————————鳳爪同金錢肚幾濃味,咬落甜甜地有爽勁,真心推薦鳳爪! 必點!豬大腸都入味,食落滑入口甘,乾淨冇屎味鯪魚球既魚味突出,唔會好粉,仲放左芫茜調味蝦餃好飽滿足料,蝦肉大大粒肉質彈牙,皮又夠薄小編仲好鍾意食蘿蔔糕,趁熱食再點埋個豆瓣醬,一流!蘿蔔糕兩面都煎得香口,又唔會好重油溢味腸粉香滑,蜜汁叉燒甜甜地甘,份量都算多牛仔骨就略嫌肥肉多左D粉果相對比較普通———————————————P.S. 小編見到在場有年輕人叫奶茶/檸茶,覺得好得意食點心唔係應該飲茶咩? 哈哈😆其實呢邊香片都幾好飲,茶味突出又唔會太澀9款點心都係200蚊左右,真心抵食!!!———————————————
#老馮茶居

小編覺得呢度點心優勝過普通酒樓質素
點心都係即叫即蒸,新鮮熱辣上枱
———————————————
豬大腸都入味,食落滑入口甘,乾淨冇屎味
鯪魚球既魚味突出,唔會好粉,仲放左芫茜調味
蝦餃好飽滿足料,蝦肉大大粒肉質彈牙,皮又夠薄
小編仲好鍾意食蘿蔔糕,趁熱食再點埋個豆瓣醬,一流!
蘿蔔糕兩面都煎得香口,又唔會好重油溢味
腸粉香滑,蜜汁叉燒甜甜地甘,份量都算多
牛仔骨就略嫌肥肉多左D
粉果相對比較普通
———————————————
P.S. 小編見到在場有年輕人叫奶茶/檸茶,覺得好得意
食點心唔係應該飲茶咩? 哈哈😆
其實呢邊香片都幾好飲,茶味突出又唔會太澀
9款點心都係200蚊左右,真心抵食!!!
2020-12-16 497 瀏覽
基本本每次黎老馮茶居都要排隊 咩時間閒日六日都要排 睇下排幾耐 無辦法 好味得黎仲要唔貴 今次兩個人叫左六樣點心 蝦餃燒賣永遠都係我既最愛 三十蚊唔駛咁既質素 無得輸 隻蝦好大粒架叫雞扎同春卷 又係必叫 如果雞札有火腿或者芋頭仲正🤣🤣 本身既冬菇都大大舊 春卷卜卜脆蝦又係好大粒叫左咖喱魷魚 🦑 見唔見到幾多魷魚呀 超大份 咖喱汁超惹味 特別一提 佢有一舊麵筋係到 索哂d咖喱汁 超正超入味相對黎講 叉燒腸無咁出色 下次可能會叫牛肉腸睇下會唔會好味d 環境好懷舊 好有心思

叫左咖喱魷魚 🦑 見唔見到幾多魷魚呀 超大份

環境好懷舊 好有心思

2020-12-13 367 瀏覽
呢日嚟到元朗行山 出發之前就諗住來呢一間點心店 整返一盅兩件先✌🏻 但中午時分去到大排長龍 起碼要等個幾鐘😮 所以晏啲四五點再嚟 嗰陣時就冇咩人啦😌~~🦐老馮蝦餃王 $28蝦餃飲茶必點 1口size 中間蝦肉爽彈☺️外皮都薄 夾上手都唔係爛嗰種👍🏻.🥚鵪鶉蛋燒賣 $28懷舊點心之一 唔係得返好多茶樓會做嘅點心 鵪鶉蛋好香 底下嘅豬肉燒賣質地結實 好出色😋.🦑咖喱蒸魷魚 $23咖喱味好香 土魷質感好爽 而且每一件都索晒咖喱汁 越食越惹味🤤.🥩古法牛肉球 $22每次同阿爸飲茶佢都會叫牛肉球😆 佢話呢家嘅牛肉球好高質🤩 大大粒 質感好彈牙👍🏻 食到陳皮嘅味道 再加埋馬蹄嘅爽脆😋.🍖蜜汁叉燒腸 $22通常出邊食嗰啲都會勁厚皮 但呢度完全唔係呢回事☺️ 腸粉皮好薄好滑 帶有少少煙靱叉燒嘅份量都好足👍🏻.🍰片香馬拉糕 $18本身想食千層糕 但餐牌見唔到 可能已經冇再做😔 但馬拉糕都冇令我失望😙質感非常之鬆軟 味道唔會過甜~~評分📈味道 8.5/10環境 7/10性價比 9/10
~~

味道 8.5/10
環境 7/10
性價比 9/10
2020-12-09 382 瀏覽
疫情下二人一枱,同個老友記嘆茶,便想起來老馮茶居,入去元朗這間懷舊環境嘆午茶。空間有限,等了一會兒便安排入座,防疫措施做足,量體溫、搓手液機本動作做好,安心進食。侍應派上點心紙,我和朋友馬上填寫點心,每次來必叫嘅鳳爪,二人叫了三碟,真的很壞,但真心超級無敵勁好食😋。我哋總共吃了六款嘅點心,包括:豬腩肉蒸飯、蒸臘味芋頭、煎蘿蔔糕、牛仔骨、牛柏葉、鳳爪。超級水準,每次來吃總是覺得回味無窮,每款點心都令人食慾大增。

臘味蒸芋頭
黑椒牛仔骨
蝦醬蒸豬仔飯
香煎蘿蔔糕
2020-12-09
15 分鐘 (堂食)
臘味蒸芋頭
黑椒牛仔骨
蝦醬蒸豬仔飯
香煎蘿蔔糕
  • 豉汁蒸鳳爪
店舖裝修行90年代屋村style 一邊牆上放咗好多日常常用嘅調味料~營造一間間雜貨鋪嘅feel~ 打通咗上下兩層所以睇落好闊絡~鵪鶉蛋燒賣鵪鶉蛋燒賣係平時嘅茶樓已經買少見少 ~ 燒賣足料~唔似其他用好多麵粉~潮州粉果粉果餡料好豐富~ 鮮蝦腐皮卷腐皮炸到好脆~入面有一隻隻蝦好足料~蜜汁叉燒腸好足料~ 腸粉唔會太厚~臘腸滑雞飯好typical嘅臘腸滑雞飯 略微有啲油膩鱷魚肉椰子湯碗湯好清甜而又唔油膩~ 好香椰子味~但係鱷魚肉真係唔敢食 始終點心好飽肚 得兩丁友去食又叫得太多 最後飽到扥住個肚走 ^^

鵪鶉蛋燒賣

潮州粉果
粉果餡料好豐富~

鮮蝦腐皮卷
腐皮炸到好脆~入面有一隻隻蝦好足料~

蜜汁叉燒腸
好足料~ 腸粉唔會太厚~

臘腸滑雞飯
好typical嘅臘腸滑雞飯 略微有啲油膩
鱷魚肉椰子湯
碗湯好清甜而又唔油膩~ 好香椰子味~但係鱷魚肉真係唔敢食

• 鮮蝦腐皮卷
  • 鵪鶉蛋燒賣皇
  • 蜜汁叉燒腸
2020-11-29 320 瀏覽
之前係ViuTV嘅節目<空肚講宵夜>見到介紹呢間茶居,影片見舖頭裝修幾特別😍,所以決定搵一日去元朗試下🤤。當日去都唔算太多人,等左30分鐘就有位。入到去,見到舖頭嘅裝修以80年代嘅香港為主題,如士多,雜貨店,上下格床等。點心嘅價格都唔算太貴,與出邊酒樓嘅價錢差不多,但款式選擇較少。點心嘅質素幾好😋😋,猶其係糯米雞,入到啲料都幾多下😍上圖:餐牌上圖:結賬單(7個點心,加一枝可樂都係$182,都可接受😂)

當日去都唔算太多人,等左30分鐘就有位。

上圖:餐牌

2020-10-27 1491 瀏覽
朋友介紹嚟到老馮茶居飲茶食點心,但係午市超full, 一點幾嚟到都要等多成個鐘先入得,店舖唔大,但裝修玩復古,室內仲搭左個竹棚好搞怪⋯叫左啲點心,睇下有幾出色,燒賣、鵪鶉蛋燒賣、蝦餃、叉燒腸、炸春卷、牛肚、牛柏葉,呢堆點心全部都幾好食,但講實在又講唔出有咩咁特別,要排咁耐隊去食,仲有鳳爪一早賣晒,對於出面啲酒樓來講,好不可思議⋯薑汁紅棗糕唔痴牙,但幾嚿糕痴埋晒一齊⋯牛仔骨飯幾特別,黑椒味夠,唔難咬~我哋冇叫傳統嘅茶葉茶,叫咗幾杯凍檸茶、奶茶咁,有趣既配搭~

薑汁紅棗糕唔痴牙,但幾嚿糕痴埋晒一齊⋯

牛仔骨飯幾特別,黑椒味夠,唔難咬~

我哋冇叫傳統嘅茶葉茶,叫咗幾杯凍檸茶、奶茶咁,有趣既配搭~
1K
❀ 老馮茶居 #元朗 #💛 ❀❗️新派茶樓玩復古裝修 多種臨近消失特色點心❗️——————————————————人大咗真係會開始慢慢鍾意飲茶,可以同朋友嘆番一盅幾件真係幾正🤣呢間位於元朗嘅新式茶樓大玩懷舊裝修,可以同屋企人緬懷翻當年七十年代嘅茶樓感覺,年輕一輩亦唔洗怕老土✨。.除咗最常見嘅蝦餃燒賣,越來越少嘅古法千層糕、鵪鶉蛋燒賣同蝦醬蒸腩仔飯🥰雖然味道未算最高質,但價錢實惠,嗌到成枱都係每人都只係$100左右,過下點心癮的確唔錯👌🏻。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 蝦醬蒸腩仔飯🦐$38一向麻麻哋蝦醬嘅我決定走出comfort zone挑戰下呢款招牌飯。好彩有試😚蝦醬冇嗰陣腥腥臭臭嘅味道,反而係富有鹹香。另外加埋豬油,粒粒飯都有油香!豬腩仔亦唔會太肥反而似豬肉片,幾入味,有驚喜💕!.☞ 老馮鮮蝦餃🥟$28/4都有唔少鮮蝦,不過皮就比較腍,欠缺煙韌,普通🙈。.☞ 鵪鶉蛋燒賣皇🧡$28好耐冇見呢款懷舊點心!大大嚿,調味恰到好處嘅豬肉加埋鵪鶉蛋真係好滿足,可以一試!.☞咖喱蒸魷魚🦑$23魷魚爽口唔會太韌,配上港式辣辣地嘅咖喱汁,的確幾惹味,最後仲用啲咖喱汁嚟撈飯😋!.☞ 薑蔥牛柏葉🐮$23呢個味道就相對冇咁
❀ 老馮茶居 #元朗 #💛 ❀
❗️新派茶樓玩復古裝修 多種臨近消失特色點心❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 蝦醬蒸腩仔飯🦐$38
好彩有試😚蝦醬冇嗰陣腥腥臭臭嘅味道,反而係富有鹹香。
另外加埋豬油,粒粒飯都有油香!
豬腩仔亦唔會太肥反而似豬肉片,幾入味,有驚喜💕!
蝦醬蒸腩仔飯

☞ 老馮鮮蝦餃🥟$28/4
都有唔少鮮蝦,
不過皮就比較腍,欠缺煙韌,普通🙈。
鮮蝦腐皮卷

☞ 鵪鶉蛋燒賣皇🧡$28
好耐冇見呢款懷舊點心!
大大嚿,調味恰到好處嘅豬肉加埋鵪鶉蛋真係好滿足,可以一試!
☞咖喱蒸魷魚🦑$23
魷魚爽口唔會太韌,
配上港式辣辣地嘅咖喱汁,
的確幾惹味,最後仲用啲咖喱汁嚟撈飯😋!
☞ 薑蔥牛柏葉🐮$23
呢個味道就相對冇咁突出,
以為會係好香嘅薑蔥,反而係有啲清淡就咁鹹鹹地,一般🙈。
薑蔥牛柏葉

☞ 四寶滑雞扎🐔$25
分別包住雞肉、魚肚、冬菇、豬肚。
欣賞加入魚肚,夠滑溜。
不過雞肉居然係好似白切雞咁有骨,而且冇咁滑,有啲失望😖。
四寶滑雞扎

☞ 金牌炸芋角💜$18
果然係金牌🤩仲要淨係星期六日先有。
外層香脆,內裏芋頭夠晒香綿,
不過當然唔係台灣嗰種甜芋頭蓉,而係鹹鹹香香似係阿媽平時整芋頭炆雞嗰種😚。

☞ 老馮流沙芋泥包🍞$20
如果要同台灣芋頭包比較呢一個當然不足,
但以香港芋頭包來講,佢嘅芋香都算幾重,
而且都算半流沙狀態,一試無妨😄。
老馮流沙芋泥包

☞ 鮮蝦腐皮卷$26
巧妙地運用腐皮做炸皮,又薄又脆,配上爽口嘅鮮蝦,簡簡單單但幾好食!
蒜蓉鮮蝦春卷

☞ 蝦醬蒸腩仔飯$38
味道: 4.2/5 性價比: 4.6/5
☞ 鮮蝦腐皮卷$26
味道: 4.2/5 性價比: 4.3/5
整體來講,我覺得呢間勝在環境裝修夠晒有特色,俾人一種70年代嘅感覺,老人家嚟緬懷一番又得,年輕人嚟打卡都得✨點心水準就未算係最高質,但係種類選擇都算多,而且有多種懷舊特色點心,價錢又抵又係難得嘅💛,唔對食物有太高要求,平平哋間中嚟飲下茶都可以。
蝦醬蒸腩仔飯
四寶滑雞扎
老馮流沙芋泥包
蒜蓉鮮蝦春卷
2020-08-28 1357 瀏覽
住元朗咁耐,知道呢間出名成日門口排哂隊,雖然想試但又唔想等咁耐見疫情關係,又早起身,唔洗等好多張檯就試下佢,雖然只係等5張,都等左半個鐘入去後,職員話只可落一次單,亦有限時,但坐底之後餐牌都無人比我地,又無幫我地開茶,要我地叫左幾次先有人理本來滿心期待想試古法千層糕,點知去到先發現無做好耐無做又唔係餐牌delete我地叫左杯凍奶茶,個年輕男侍應放底杯野果時瀉到成檯都係,我叫佢抹一下,佢係真係抹一下,成檯依然係奶茶佢照走開食物方面炸芋角:唔洗3分鐘就到,可想而知一定係炸定,炸野放耐左自然係好難食仲要得兩件,唔抵食流沙包:唔流心,失敗沙嗲豬大腸:本身唔特別好,見佢寫住係招牌菜就試下,同平時酒樓無咩大分別鮮蝦腸:佢寫住係古法手拉,但好明顯唔係,蝦係冰鮮雪味重,腸粉都一定唔係手拉,似叫貨質素,平時d酒樓仲好食,仲要佢份量比平時酒樓細好多蝦醬蒸腩仔飯:佢好明顯係係白飯上面放幾片腩片同蝦醬,唔係一齊蒸,所以真係純白飯無肉汁滲入飯,你自己番屋企白灼腩片跟住撈蝦醬放係白飯上面就可以食到佢呢個招牌菜,一d誠意都無薑汁燉鮮奶:呢餐唯一價錢合理又好食嘅初初見到佢餐牌價錢唔算好貴,點知野食黎到份量係好少好細份
本來滿心期待想試古法千層糕,點知去到先發現無做好耐
無做又唔係餐牌delete

食物方面
仲要得兩件,唔抵食
流沙包:唔流心,失敗
薑汁燉鮮奶:呢餐唯一價錢合理又好食嘅

初初見到佢餐牌價錢唔算好貴,點知野食黎到份量係好少好細份,咁樣食二百蚊一d都唔抵,過對面酒樓飲茶仲好食
同區有幾間唔同嘅x哥點心店,人地真係即叫即整,好食好多,事但一間都好過呢間,仲要服務態度咁差,真係完全唔明點解可以日日咁多人排。香港人只係食名氣?

2020-03-21
30 分鐘 (堂食)
2020-08-04 908 瀏覽
💛💛💛-呢間元朗國嘅點心店係走懷舊路線, 啲裝飾佈置都係舊式茶樓feel, 連地下都係用舊式地磚, 啲童年回憶即刻返哂嚟👀 啱晒星期日同屋企人一齊懲罰💛-點心整體都幾高質, 全部即叫即整, 大部分都係around $20, 而且份量都幾大, 真係幾抵食🙌🏻-🌟 - Recommended💖片香馬拉糕 $18蜜汁叉燒腸 $22正宗潮州粉果 $20🌟鵪鶉蛋燒賣皇 $28 - 有成粒鵪鶉蛋喺上面好足料!!🌟古法牛肉球 $22 - 牛肉球好香 平時我唔太食都好鍾意老馮鮮蝦餃 $28🌟薑汁桂圓紅棗糕 $20 - 甜甜哋, 質感好煙韌🌟薑汁燉鮮奶 $20 - 好滑而且帶有淡淡薑味-🍴7.5/10
💛💛💛
🌟 - Recommended💖
片香馬拉糕 $18
蜜汁叉燒腸 $22
正宗潮州粉果 $20

🌟鵪鶉蛋燒賣皇 $28 - 有成粒鵪鶉蛋喺上面好足料!!

🌟古法牛肉球 $22 - 牛肉球好香 平時我唔太食都好鍾意

老馮鮮蝦餃 $28