2018-12-31 1077 瀏覽
踏入12月呢個月份,係瘋狂食打邊爐既日子。因為想食台式火鍋,所以揀左老鍋。我地湯底方面揀左麻辣鍋同酸菜白肉鍋,因為我地唔太食得辣所以揀左少辣,不過真係一啲都唔辣😂 如果鍾意食辣既可以揀辣度高啲。 我同朋友都覺得酸菜白肉湯底有啲淡,可以再濃味一啲,麻辣就好夠味,麻而不辣,好好味。食物方面價錢略貴,不過食材新鮮,選擇眾多,味道好味。揀左咁多樣配料,我最鍾意食香茹貢丸。 飲品飲左兩支:芭樂籽啤酒同荔枝啤酒,個人唔鍾意芭樂籽,反面荔枝啤酒好好味,好清新既味道。
2018-12-06 1904 瀏覽
前幾日ot o到好夜,緊係要食啲好野慰勞下自己,一直都有聽朋友講話最近開多左台式火鍋店,啲野都幾好食,即刻上網查下,發現宵夜時段有折扣,即刻預約同同事趕去試下。去到見雖然好夜但都接近坐滿,但空間感好夠,唔會同隔離好近,裝修都幾有特式,有中國風。我地四個人就叫左美人鍋加麻辣鍋,另外主要叫左手切牛肉、響鈴同蔬菜。其實食完真係唔太記得啲配菜有咩特別,但就好感覺到個湯底好正。美人鍋有好多養生既食材,烏雞都幾大份而且肉滑,仲有食極都仲有既桃膠,感覺非常滋補。而麻辣鍋因爲叫左小辣唔算好辣,而正正唔太辣所以食得出落左好多香料同藥材,辣得黎有層次,配埋豆腐同鴨血真係冇得頂。不過其實呢度價錢真係偏貴,雖然好食,但分量都唔多,如果要正餐食到飽可能都要每人$500-600埋單。自己都係咁岩見到有折先會過黎食,可能一年先興起黎食最多一兩次。不過如果未試過食台式火鍋既都一試無仿。
,即刻預約同同事趕去試下

不過其實呢度價錢真係偏貴
美人鍋加麻辣鍋
5 分鐘 (堂食)
$300 (宵夜)
美人鍋加麻辣鍋
  • 美人鍋
2018-12-04 1695 瀏覽
做完 facial 宜進補,還以為跟珀慧撐檯腳,誰知預埋卡地齊齊打邊爐,三人行當然無所謂啦,來個久違的合照,轉眼十六年 ﹗珀慧指定要到老鍋烚烚,最主要因為有室外座位可以邊食火鍋邊煲煙,聽到都覺得爽喎。我鍾情本地手切牛尤其牛頸脊,其他不值一提。羊肉片太羶,要考慮一下﹗如果有羊腩就更好啦。跟 openrice 食評舊相比,好多海鮮已經不再發售,減少食材可以減低成本可以減低損耗,明白的。日本廣島金蠔、珊瑚蚌、桂花蚌、四寶手打包心丸、鴨血、美國特級牛肋肉、羽衣甘藍、黃帝菜,點住少少菜色,唔夠才添。我這麵怪任何麵都想一試呢。還有大量台式傳統小吃。試試另類手工啤都不錯,極具排挑戰性。玫瑰啤酒鍋?有緣試試吧。北台灣烏梅啤酒,手工生啤已經停止供應,換來是樽裝的呢,能夠保存更長時間,明白的。好梅味,微微地酸,覺得好甜啊,不適合我!麒麟生啤,先濕濕口,再黎朝日樽裝,試完烏梅汁實在太甜,還有荔枝及芭樂籽未試,思前想後都係算喇,預計都係太甜,飲返普通啤酒更好,繼續唔好停!我較喜歡日本生啤,朝日、麒麟、札幌,樣樣都好。招牌滷水併盤,奇怪地何解等咁耐,心諗切切切應該好快架麻,是否妹妹忘記幫我落單呢?過多幾分鐘送到

招牌滷水併盤,奇怪地何解等咁耐,心諗切切切應該好快架麻,是否妹妹忘記幫我落單呢?過多幾分鐘送到咯,竟然係熱食,可喜可賀有驚喜﹗大多都係冷盤室溫,誠意可加,值得一讚。暖笠笠濃郁清香滷水汁,金錢肚軟棉棉少少爽,大腸頭彈彈彈,牛腱嚥嚥韌韌。

美人鍋,美人鍋跟半隻烏雞,估不到湯料居然甜美彈牙,不霉不散,每啖雞肉已吸盡湯汁,好好食!湯底散發濃郁香甜藥材味,不苦不澀,精神爽利。麻辣鍋,台式麻辣香料味道突出,中辣微麻,有清甜的餘韻。

麻辣鍋中辣,原來麻辣鍋不包鴨血架喎,只有海棉冰豆腐。菜牌表明辣度低,讓食客們能食到原材料鮮味,我都贊同既,中辣剛剛好喇,香辣中帶清甜,麻就完全感覺不到。

養生鍋大大條生蔘在乳白色湯汁中浮沉,肉湯甜美勁足料,蔘味甘味均濃烈可口,我鍾意。生蔘成條啪,補補身先!先脆後粉,甘味濃厚超強,蔘味非常特出,味道十分霸道咬兩口夠喇。

日本廣島金蠔,點解會叫金蠔呢?一般形容蠔豉,仲以為用蠔豉打邊爐如此有創意。我對雪藏廣島蠔非常有陰影,試過幾次都有腥嗅的異味,真的猶有餘悸啊!膽粗粗初嚐老鍋的金蠔。肥美鮮甜,儲存良好,蠔汁輕射,食得安心暢快,thanks god!

太平洋桶蠔,洗到爛晒,穿晒肚喇!一路烚一路漏汁,先黎一隻勁腥有異味,格硬吞落肚。再試第二隻咬一啖依舊腥味強烈,餘下的都咬一啖試試,有問題。為安全起見,全部立即掉棄。鴛鴦雙蚌,最緊要夠新鮮就好難會唔好食既。桂花蚌嫩滑脆卜卜,珊瑚蚌爽爽索湯汁,兩者鮮味非凡出眾,陣陣海鮮甜甜餘韻。

精選海鮮併盤,還以為會有扇貝食,用上貴妃蚌代替,洗得不夠徹底不夠乾淨,還有腸衣及薄膜黏附著喎,好采我眼利見到啫。超肥美脹卜卜,肉香甜甜回味再回味。九孔鮑充滿彈性,不膠韌,鮮鮑味突出美味。北海道帶子,純天然甜味軟棉新鮮。海中蝦,彈爽鮮甜爆汁蝦膏甘香。伴碟沙律菜火箭菜都唔放過,用養生湯拖一拖,爽甜甘香品嚐。

四寶手打包心丸,浸完麻辣湯後,全部丸都染得紅卜卜好搞笑,抽到什麼就食什麼啦。黑松露蝦丸,釀入大量墨松露醬,絕無手軟,極濃郁黑松露清香夾著鮮蝦味道。芝士牛肉丸,芝心完全溶化,咸香芝士跟牛味係絕佳組合。鵝肝墨魚丸,熟透的鵝肝醬不太食得到味道,反而墨魚鮮味更嗆。梅菜豬肉丸,中國幾千年的傅統菜色,爽甜的甜梅菜還有濃濃豬肉香,十分有家鄉風味,阿爺阿嫲我返黎喇!每粒手功了得,全部優質無投訴,彈力十足亦不乏肉汁香甜,美味穩陣之選,實力無甩拖。

鴨血,麻辣鍋已附送少量鴨血,那會夠我地分呢?梗係要另外叫多一板啦。滑溜如蛋白的質地一跣入口,滾燙燙好熱啊!外彈脆一咬爆開,湯汁水潤飛射,散發麻香辣香,滋味無窮,好好食要嘆多兩件。如不配清湯會有著奇怪羶味,必須配麻辣湯,味道才發揮極致。可口甜美既麻且辣,刺激開胃,熱燙燙入口,越食越想食,停不了。

涮鍋小羊肉片,不羶那會是羊,涮 5 秒得左。羶香突出不嗆不過火,搭配麻辣宇宙最強,嫩嫩超彈有韌性,合格既。手切安格斯牛小排,淡淡然低調的牛甜味,嫩滑油脂感強,乳味甜美,溫柔輕撫您的舌頭。美國特級牛肋肉,豐富牛脂的薄片,拖一拖滑嘟嘟甘甜出眾,有著淡淡然的牛肉香,如切厚一點會更加多汁更有趙頭。

皇室魚肚,高檔次質素,巨形厚厚,沒渣沒硬沒腥沒油溢,發得出色好功夫。半落麻辣湯,半落養生湯。海棉體爽爽軟軟索盡麻辣湯,辛辣可口津津有味。另邊廂吸收甘甜蔘雞湯,回味無窮,盡嘆兩種風味。新鮮脆骨腩,不過不失,不夠肥美,魚脂不足,微弱的甜味,爽爽脆脆。

羽衣甘藍,第一次相遇貌似沙律菜,微灼即食,厚厚質感帶芳香甘味,味道獨特而,好野黎喎,我鍾意!皇帝菜,麻辣湯良伴,爽嫩甜美多汁,索辣特強。我以前都食不到皇帝菜獨特辛味,由麻辣火鍋開始流行,我都漸漸接受到,依家直頭非常愛食添喇。麻辣湯皇帝菜,飲完麻辣啡湯難免有少許副作用。

關廟麵,名字怎來呢?估不到份量超多,足足兩大個麵底呢,抵食!麻辣湯撞養生湯做底,濃濃厚厚帶黏湯汁,麻味辣味蔘味雞味肉味百感交集,色香味美,越食越起勁!讓麵條帶著兇猛麻辣蔘雞湯,大啖地吸啜,塞得嘴仔脹卜卜,無比滿足幸福。

麵條拖 10 秒結實堅廷十分,有咬口。拖 30 秒好爽好滑同樣高質好味道,捲著魚肚搭載鴨紅混在一齊品嚐,色香味增進不少,無得頂!感覺十分車仔麵,好得意啊﹗全晚只係食剩幾舊魚肚、鴨紅、皇帝菜,實在太飽,雖然好食到不得了,但已經塞唔落喇。

戰績輝煌,鴛鴦鍋、小食 1 款、食材 9 款、幾支啤酒加埋一,多謝 $2000 蚊落樓,收費真係有點高昂。火鍋一餐食左兩日份量,超標超標。
北台灣烏梅啤酒
日本廣島金蠔
日本廣島金蠔
太平洋桶蠔
鴛鴦雙蚌
貴妃蚌、九孔鮑、北海道帶子、海中蝦
四寶手打包心丸
手切安格斯牛小排
皇室魚肚
麻辣湯皇帝菜
2018-11-21 1425 瀏覽
朋友生日食生日飯,拎咗個蛋糕上去就坐定定等齊人,影吓相。店舖坐位用了屏風間隔。啲醬料放入醬酲裡,都幾有特色。選了個鳶鴦鍋,其中一邊酸菜白肉鍋,內有秘製東方大白菜,極品豬王花腩,配上寬粉條,風味獨特,酸香醒胃,自己同朋友都先飲幾碗湯,個胃真係開晒;另一邊係麻辣鍋,用了多種香料及藥材調製湯頭,加咗鴨血及凍豆腐,道地口味,其實小辣已經夠,唔夠店員都會加啲辣嘅。精選手切牛肩肉 $198近期真係迷上牛肩肉,口感爽滑,肉質美味。手工丸拼盤(10粒) $108餃類拼盤(8粒) $98不過不失鮮炸響鈴 $68即叫即炸,一上枱熱騰騰,放落湯裡一下就即刻拎返上嚟,還脆口。 但浸得太淋就浪費咗。日本廣島蠔 $88口感嫩滑炸午餐肉 $68其實就咁食都得。有機秋葵 $48超級食物比較健康呀。翡翠絲瓜 $68皇室魚肚 $88其實有八片,估唔到大大舊。食到鬼咁飽呀,都值得叫朋友再去試。
朋友生日食生日飯,拎咗個蛋糕上去就坐定定等齊人,影吓相。

店舖坐位用了屏風間隔。

啲醬料放入醬酲裡,都幾有特色。

精選手切牛肩肉 $198
近期真係迷上牛肩肉,口感爽滑,肉質美味。

手工丸拼盤(10粒) $108
餃類拼盤(8粒) $98
不過不失

鮮炸響鈴 $68

日本廣島蠔 $88
口感嫩滑

炸午餐肉 $68
其實就咁食都得。

有機秋葵 $48
超級食物比較健康呀。

翡翠絲瓜 $68

皇室魚肚 $88
其實有八片,估唔到大大舊。

食到鬼咁飽呀,都值得叫朋友再去試。

2018-11-16
慶祝紀念
生日
  • 酸菜白肉鍋
  • 鮮炸響鈴
  • 寬粉條
2018-11-16 1166 瀏覽
一向都喜歡吃台式食物,朋友推介尖沙咀嘅分店-老鍋台式火鍋,約埋三五知己去試吓佢D招牌火鍋。火鍋店門面非常開陽,容易搵到。餐紙中火鍋湯底同埋食物配料多款選擇。仲有幾款醬料供給客人自由混醬。火鍋湯底有多款選擇,每款都好想試吓,所以我哋選擇咗鴛鴦湯底。當中的美人鍋湯底呈現奶白色的,飲一啖落去非常清甜,入面嘅藥材同埋火鍋配料非常滋補養顏,當中有桃膠,含豐富膠原蛋白質。鵝肝墨魚丸叫咗半份有四粒,每一粒都好大粒,三個人嚟食可以每人試一粒,而且好多火鍋配料都可以叫半份,兩個人食都可以叫多款火鍋配料試吓。食落去鵝肝味道濃郁,墨魚丸爽口彈牙,兩者好match。另外再叫左鮮炸響鈴、蟹籽墨魚滑、美國特級牛肋肉同埋極品黑毛豬梅肉等,好多火鍋配菜都想試吓!最後我哋三個都捧住個肚出門口,非常滿足,價錢唔貴,而且合理,最欣賞就係火鍋湯底夠晒特色,所以下次一定會再encore。

火鍋店門面非常開陽,容易搵到。

餐紙中火鍋湯底同埋食物配料多款選擇。
仲有幾款醬料供給客人自由混醬。

食落去鵝肝味道濃郁,墨魚丸爽口彈牙,兩者好match。

2018-11-16 668 瀏覽
難得尖沙咀開咗一間連鎖嘅精品火鍋店-老鍋台式火鍋,就專程去試吓佢嘅特色火鍋底。餐廳裝修古色古香,門口仲要好有氣派。店員安排我哋入座,多數以四人枱設計,而且每一台都有屏風隔住,私隱度極高,朋友們可以暢所欲言。我哋比較喜歡藥材鍋底,所以我哋選擇咗麻辣鍋拼美人鍋。鍋底配以多種名貴藥材及人蔘,湯底仲要以火腿、雞肉同埋豬肉淆製而成,所以味道好香濃。飲一啖湯底藥材味濃郁,非常滋補。等緊火鍋配料期間,我哋叫咗小食-鹽酥一口豆腐,豆腐嘅質感好林之外,外脆內軟,非常滑溜。火鍋配料多款選擇,而且Menu有兩版紙任揀,我哋叫咗即鮮炸響鈴、蟹籽墨魚滑、美國特級牛肋肉同埋極品黑毛豬梅肉等。牛魔王嘅我們當然唔少得叫一份美國特級牛肋肉,驟眼睇見到牛肉嘅條紋非常平均,而且呈現鮮紅色,非常新鮮。牛肉食落去有好濃郁嘅牛肉味道,口感好軟熟。極品黑毛豬梅肉尤其特色,喺出面嘅火鍋店好少會食到,放入鍋底灼幾分鐘就食得,食落去質感煙靭,有咀嚼口感,而且黑毛豬肉味道濃郁。即炸響鈴卷即叫即炸,非常香脆,將響鈴卷浸落去湯底3秒鐘就食得,味道混雜咗藥材湯底嘅精華所在。最後食咗咁多嘢都只係$1000左右,每人平均消費$300左右,有咁好嘅服

餐廳裝修古色古香,門口仲要好有氣派。

我哋比較喜歡藥材鍋底,所以我哋選擇咗麻辣鍋拼美人鍋。

牛肉食落去有好濃郁嘅牛肉味道,口感好軟熟。

最後食咗咁多嘢都只係$1000左右,每人平均消費$300左右,有咁好嘅服務質素,而且食物新鮮美味,真係值回票價。
2018-11-10 870 瀏覽
其實我從來都未用過聲音寫筆記呢個功能,今晚同朋友食飯,佢哋話真係好方便,所以呢篇食評係讀出嚟唔係寫出嚟架講返呢間火鍋店,大家都係第一次食,近年香港都有好多台式火鍋店,主打酸菜鍋、養生鍋之類,但其實都唔知邊間好食唔好食。今晚一嚟到呢間火鍋店,首先覺得最正嘅係佢嘅地點,喺正尖沙咀地鐵站出口, 真係非常方便。至於室內裝修,座位非常寬敞,大部份座位似卡位,自成一角。最好嘅事,枱與枱之間唔迫,傾計都唔怕隔離枱聽到,至少我今晚聽唔到隔離枱講乜嘢。講返食物,今晚我地點左鴛鴦鍋,係麻辣鍋拼酸菜白肉鍋。呢間鍋底嘅料,冇台灣火鍋店嘅料咁多,不過都OK嘅。麻辣鍋我哋揀小辣,初時食唔係太辣,但會愈食愈出味,即係辣左,所以建議唔食得太辣就揀小辣食物方面,基本上樣樣都幾好,最正既係响鈴,而家好多火鍋店既响鈴唔係淋就好大油益味,但佢既响鈴真係即炸,好脆,堅推👍🏻菜方面我都幾鐘意台灣水連,好少火鍋店有得食當然,佢既價錢係算貴,四人食左差唔多1600,食物質素+食店環境+地段係抵既👍🏻

菜方面我都幾鐘意台灣水連,好少火鍋店有得食

2018-11-09 520 瀏覽
今日同好耐冇見的朋友打邊爐, 揀咗一間大家都就腳的, 尖沙咀地鐵站一出就到好方便。坐四人枱, 坐得舒適有空間, 大家傾到計, 唔會枱迫枱太嘈。侍應好主動加湯, 冇要求都會過嚟, 值得一讚!!唔係個個朋友都想食辣, 所以叫咗鴛鴦鍋, 美人鍋mix麻辣鍋, 小辣完全接受到, 鍋裏面的配料都幾好食。Order左好多嘢食, 有小羊肉片, 牛肩肉, 水餃雲吞, 鴨血, 山药, 炸響鈴等...材料全部都感覺新鮮, 自己最鍾意食炸響鈴。配烏梅汁打邊爐一流, 如果想同朋友打邊爐食下飯傾吓計會再嚟呢度!!!每人$380, 價錢都可以接受。

侍應好主動加湯, 冇要求都會過嚟, 值得一讚!!

每人$380, 價錢都可以接受。

2018-11-08
2018-10-30 824 瀏覽
見Yahoo 團購有優惠券又見間野comment幾好,一於同fd來試下。揀咗鴛鴦鍋(麻辣大辣+酸菜白肉)唔係好好肉,所以都係揀咗菜同🥟朋友見到居然有台灣水蓮即刻話要食,話5,6年前在台灣吃過1次,之後就沒見過了。麻辣鍋食到最後辣到有啲苦,結果專攻酸菜白肉。酸菜白肉啲粉條好似唔使錢咁俾勁多食咗3碗都仲有,結果order個份寬粉條完全無碰過要打包。野飲偏貴,普通台灣啤酒要💰38,朋友笑說,台幣價格嗎?上菜收碟都好快,keep住有staff係附近,唔驚🙋🏻找唔到人餐廳光線足夠,上次去養生殿好暗😂差啲連menu都睇唔清。埋單時有嚇一嚇,其實都係個湯底,1壺杞子菊露,1份響鈴,1份水蓮,1份粉條,1份韭菜水餃加1份魚肉餃,埋單💰752

揀咗鴛鴦鍋(麻辣大辣+酸菜白肉)

唔係好好肉,所以都係揀咗菜同🥟

麻辣鍋食到最後辣到有啲苦,結果專攻酸菜白肉。

酸菜白肉啲粉條好似唔使錢咁俾勁多
食咗3碗都仲有,結果order個份寬粉條完全無碰過要打包。

野飲偏貴,普通台灣啤酒要💰38,朋友笑說,台幣價格嗎?

餐廳光線足夠,上次去養生殿好暗😂差啲連menu都睇唔清。

鴛鴦鍋-麻辣大辣加酸菜白肉
  • 鮮炸響鈴
  • 寬粉條
  • 雜錦蔬菜盤
2018-10-24 815 瀏覽
最❤️老鍋台式火鍋兩個鴛鴦鍋,酸菜白肉拼麻辣, 美人配養生,似乎酸菜白肉最受歡迎,𥚃面有埋啲寛粉好好食,安格斯牛小排,手打丸必叫, 喜歡這裏有各類型的蔬菜,有健康秋葵和萵筍,仲有而家到幾多人食嘅羽衣甘藍,呢度嘅台式火鍋真係百吃不厭!
最❤️老鍋台式火鍋
兩個鴛鴦鍋,酸菜白肉拼麻辣,
2018-10-20 827 瀏覽
朋友要移民去外國前一聚,相識10年,來賀一賀佢吧。餐廳裝修很有特色,間格都感覺好似有間房咁。個窩好靚,响玲新鮮炸起,再放落去食,味道一流,黑毛豬好有豬味,鴨血好食,整體食物質素很好。
2018-06-22
2018-10-06 1151 瀏覽
说实话并不是特别喜欢吃火锅,尤其是那种没有什么调料的,不过这家火锅算是很不错,几个丸子都好吃,尤其是我最爱的响铃,简直可以给他满分,下次还会去的,然后午餐肉也挺好吃的
2018-10-04 9584 瀏覽
秋風起,火鍋季節已經慢慢黎到。之前同個新識既朋友傾起香港最愛既火鍋食店,佢強力推薦老鍋既酸菜白肉鍋。既然係甘,就一於襯秋冬開始,試一試。中式古樸既裝修,好配合食養生火鍋既意境。醬料區除左基本醬料外,仲有個好特別既蒜泥汁,睇落奶白色既水,聞落就充滿蒜香。我將佢加入少少白醋,已經好開胃。(左) 酸菜白肉鍋 (右)麻辣鍋 鴛鴦鍋 $158叫鴛鴦鍋都唔需要加錢,好抵。所以試埋個麻辣鍋。裡面已經內附鴨血同埋蜂巢豆腐,湯底點左小辣,唔算好辣,仲帶有些許甜味,食得辣既朋友可以大膽啲,點大辣。鴨血口感好Q,好嫩。豆腐索哂汁後好麻香,口感綿密。我期待已久既酸菜白肉鍋!裡面同樣已經有酸菜同白肉。 白肉即係豬腩肉片,脂肪部份較多,但神奇地入口好爽彈,唔係軟身,而且酸味同佢出奇地夾,食極都唔膩。酸菜好出色,爽脆又入味,個種酸唔會過份剌激,好溫和,但開胃。台北荔枝啤酒 $48男友揀既荔枝啤酒得到佢既高度讚賞,濃濃果香,酒精度數唔高,易入口,男女都飲得。蝦丸 $48比市面上既蝦滑蝦味較濃,而且好紮實彈牙,我覺得彈到可以用黎打乒乓波。老鍋鮮魚腐$58用自已招牌命名,當然要一試。覺得味道夠鮮,最特別係口感,食到入面係
秋風起,火鍋季節已經慢慢黎到。
既然係甘,就一於襯秋冬開始,試一試。

中式古樸既裝修,好配合食養生火鍋既意境。
我將佢加入少少白醋,已經好開胃。

(左) 酸菜白肉鍋 (右)麻辣鍋
鴛鴦鍋 $158
叫鴛鴦鍋都唔需要加錢,好抵。所以試埋個麻辣鍋。
鴨血口感好Q,好嫩。豆腐索哂汁後好麻香,口感綿密。

我期待已久既酸菜白肉鍋!
裡面同樣已經有酸菜同白肉。

台北荔枝啤酒 $48

蝦丸 $48

老鍋鮮魚腐$58
用自已招牌命名,當然要一試。
覺得味道夠鮮,最特別係口感,食到入面係一層層,好似千層蛋糕甘。

精選手切牛肩肉 $198
好軟腍,又有牛味,就算烚耐左都唔會過韌,一碟大約有十五片,每片都幾大塊。

雜錦蔬菜盤 $88
下面既粟米十分之甜,係令我同男朋友都眼前一亮既飽滿既粟米。

2018-10-02
  • 酸菜白肉鍋
約了老友吃東西,談及台灣旅行,為了回味,所以選了台式邊爐,早一天在open rice book 了位,順手賺了Asian miles ,卻不知book了位卻無喇喇受氣。當日5點許到達,跟門口職員說book了位,她立刻黑面說我沒有接聽她們的電話,我立時黑人問號四起,之後她說你也沒有聽留言吧,我們霎時被無端罵了一頓,她才說8時前不能交枱的話要坐室外,打電話就是要說這個,但我沒有聽。我們心想吃530,8點大概也能結束吧,而且面也不必那麼黑吧⋯⋯心情即刻差了,幸好場職員有善,挽回一點分數,湯頭叫了麻辣及養生湯,兩邊也真材實料,但比較同類邊爐,並不算太突出。叫了牛肉、蔬菜藍、台式香腸、響聆,貢丸,手打蝦丸之類,好味,但不驚喜。有趣的是我們一致認為普通台式貢丸,比手打丸來得好吃。之後惡夢又來了,7點多,店員就一直望著我們枱,似有趕我們走之意,我們也沒有久留,朝著吃糖水之路走去。

2018-09-25
2018-10-02 949 瀏覽
我同班🐢🍯最鐘意就係去打邊爐 哩間老鍋 我地都係第一次嚟😍🤩美國特級牛肋肉 有廿四塊 🔪得好薄再捲得幾靚丫哈哈🤣😆肉質幾好幾有牛味 不錯喔👍🏽😋韮菜餃 🥟有十隻 包得幾靚 同埋餡料都幾多 係小妹最鐘意的餃子之一 都係打邊爐必點的!蔬菜籃 有冬菇🍄油麥菜 生菜 娃娃菜 同粟米🌽菜的款式都好多 又好新鮮 粟米好鮮甜呀😍🤩encore!!!!!皮蛋貢丸 一份有好多粒 係我其中一位🐢🍯🈯️定要點的 其實都幾好味嘅 貢丸裡面有皮蛋黃 真係好特別 出奇地又好夾幾好味喎 蛋黃都唔係細粒的 都幾香 整體也不錯👍🏽👍🏽湯底係鴛鴦鍋 分別係酸菜白肉鍋同埋麻辣鍋 🌶味道好適中 仲有鴨紅做伴菜 麻辣鍋加鴨紅是通識吧😉☺️酸果個鍋 味道都幾特別丫 出面好少有 伴菜有豬腩肉呢 肥得嚟又幾好食喎🐷炸午餐肉 蟹肉棒 都係好好食😋🤤
韭菜餃
蔬菜籃