2023-05-25 186 瀏覽
今日嚟到海之戀Donki隔離呢間東北菜餐廳,食咗個性價比好高嘅tea,對住個海景超級正!下午茶時段唔算好多人,空間感十足,室內環境簡約,比較多人鐘意坐室外,但我自己覺得太熱啦,都係留喺室內舒服啲!酸辣湯麵好大碗酸辣湯麵,呢間餐廳嘅醋酸湯羹非常開胃!酸酸啲好惹味好食!東北酸菜餃一碟有10粒餃子!皮好薄,包住飽滿嘅酸菜同埋肉餡,酸酸嘅味道非常吸引!肉三鮮餃餃子皮薄餡靚,入面有豬肉、韭菜及蝦仁,蝦肉好爽彈,非常鮮味!高力豆沙外皮夠鬆化,紅豆餡軟綿唔會太漏,即叫即整非常香脆!!!呢度服務好好,我地覺得冷氣太大,問一問店員都即刻較細返,值得再去!老掌櫃東北菜館荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖

酸辣湯麵

東北酸菜餃

肉三鮮餃

高力豆沙
外皮夠鬆化,紅豆餡軟綿唔會太漏,即叫即整非常香脆!!!

老掌櫃東北菜館
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
2023-05-20 265 瀏覽
已經係第三次嚟食🤨 每次嚟必食👍高力豆沙🤭 唔會好甜,好多豆沙,皮好薄,但係鬆軟得嚟又有啲煙韌,百食不厭😍😍上次食唔倒片皮鴨,今次終於食倒啦🥳🥳皮好脆,唯一失色反而係大䓤,有少少老,不過無失望,💓性價比好高,好大碟,兩個人食好滿足🤭**唔好比自助落單顯示嘅「售罄」呃咗呀🤫**本來我都以為賣晒,但我朋友話,隔離果枱都係岩先叫侍應落單,就有👏👏👏四季豆,完全無停口,有啲似食薯片🤣每次嚟都會點餃子🥟羊肉餃平時少食,無失望,好飽滿幾次都食嚟,除咗甜品,基本上無重複,全部都無伏👏👏
已經係第三次嚟食🤨

上次食唔倒片皮鴨,今次終於食倒啦🥳🥳
**唔好比自助落單顯示嘅「售罄」呃咗呀🤫**

四季豆,完全無停口,有啲似食薯片🤣

每次嚟都會點餃子🥟羊肉餃平時少食,無失望,好飽滿

幾次都食嚟,除咗甜品,基本上無重複,全部都無伏👏👏
  • 高力豆沙
  • 片皮鴨
3K
2023-05-18 275 瀏覽
去海之戀買點東西,順便到了老掌櫃食午餐,午市有很多套餐選擇,價錢由4x至6x左右,仲有優惠價加小食,價錢十分親民。🟧水煮魚+豆漿+高力豆沙點了一份客飯套餐,加了件甜品,餐飲要了熱豆漿。午餐份量一點都唔少,滿滿一碗水煮魚,魚塊很多,魚柳很滑呢😋裏邊還有大荳芽、雲耳、娃娃菜跟紅薯粉,水煮辣湯十分對胃,簡直可以把他當水煮魚湯粉吃了。看到這碗白飯真的笑出來了,有需要這麼滿嗎?😆甜品是高力豆沙,砂糖很多,軟綿綿的不錯嘛。熱豆漿微甜,幾好飲👍店舖位置不太起眼,但下午茶時段客人也不少呢,無非是味道不錯價錢又貼地唄。

🟧水煮魚+豆漿+高力豆沙
點了一份客飯套餐,加了件甜品,餐飲要了熱豆漿。

午餐份量一點都唔少,滿滿一碗水煮魚,魚塊很多,魚柳很滑呢😋

看到這碗白飯真的笑出來了,有需要這麼滿嗎?😆

甜品是高力豆沙,砂糖很多,軟綿綿的不錯嘛。

熱豆漿微甜,幾好飲👍

2023-05-17
2023-05-17 3866 瀏覽
今日出左荃灣Donki 買野,順便幫媽媽預早慶祝母親節。難得Happy Friday 明日又唔駛返工。就搵左間有茶飲既中菜廳同父母家人一齊食下。店內最特別除了有室內位外,亦有戶外位。最衰落雨,唔係都會跟父母出去食。京蔥羊肉 (10隻)$52非常香的羊肉味,羊肉好鮮嫩再吸上京蔥的香。無得頂。京式醬牛肉 $76原來係牛展,仲以為係爆炒牛肉。冷擺來說好好味,牛展夠牛味,好夠腍,肉質夠爽好好味。肉三鮮(10隻) $50有蝦、豬肉等材料做成的水餃,非常鮮味,肉質彈牙。 糖醋魚片 $86酸酸甜甜夠開胃,外脆內軟。魚片夠新鮮,唔霉,魚肉夠爽同鮮甜。雞煨麵 $52雞煨麵超多白菜粒,拉麵吸收晒雞湯精華。清淡得來有味道,再帶點青菜味夠晒健康。秘製牛奔麵 $52麵夠大碗,牛奔夠味夠淋。雲吞麵 $46皮薄料多,豬肉加菜,好爽口。花膠鮑魚紅燒肉煲 $158料非常多,有4粒鮑魚粒,又有花膠,好滋陰養顏。有粉絲、東坡肉、汁非常濃味
京蔥羊肉 (10隻)$52
非常香的羊肉味,羊肉好鮮嫩再吸上京蔥的香。無得頂。
京式醬牛肉 $76
肉三鮮(10隻) $50
有蝦、豬肉等材料做成的水餃,非常鮮味,肉質彈牙。
糖醋魚片 $86
雞煨麵 $52
秘製牛奔麵 $52
麵夠大碗,牛奔夠味夠淋。
雲吞麵 $46
皮薄料多,豬肉加菜,好爽口。
花膠鮑魚紅燒肉煲 $158
2023-05-12
2023-05-17 222 瀏覽
價錢親民嘅東北菜,抵食份量足,味道可以,啱一家大細嚟食,星期五晚飯時間都幾多人,最好book定先,本來想食嘅片皮鴨已經售罄,最好book位嘅時候預訂埋~🔘家常豆腐有啲似炒回鍋肉,豆腐好食夠滑,除咗豆腐仲食到好多其他蔬菜,仲有五花肉片,係幾惹味嘅小炒~🔘排骨擔擔麵湯底味道濃郁微辣,上菜之後過咗一段時間先食麵,質地都唔會過腍,排骨就麻麻哋,偏乾身少少~🔘上湯雲吞 有10隻雲吞,每隻都大粒飽滿,睇過網上評論話佢嘅餡料比較特別,食落有啲似手打牛筋丸包左雲吞皮,真係有別於一般嘅雲吞,但我又幾鍾意食🤣🤣~🔘咕嚕蝦仁 想食咕嚕菜式,又希望冇咁肥膩,所以揀咗蝦仁而唔係咕嚕肉,味道對板正常,啲蝦雖然size唔算好大,但勝在好多隻同埋肉質都唔錯~食完先知原來唔使加一, ok抵食~

🔘家常豆腐

🔘排骨擔擔麵

🔘上湯雲吞

🔘咕嚕蝦仁

食完先知原來唔使加一, ok抵食~
2023-05-11 616 瀏覽
第一次光臨荃灣分店,感覺佢相比大角咀分店差好遠,無論食物質素餐廳環境空間感同待應既服務態度都好麻麻。酸菜魚唔建議食呢一間,啲魚唔係太靚,亂甘cut所以咬感唔係太舒服。紅油炒手一啲都唔辣,雲吞多啲似。擔擔麵睇圖已經感覺亂甘來,雞絲粉皮唔夠凍,暖暖既感覺好奇怪。員工服務麻麻,嗌左三,四次要水都話等陣先,但隔離枱要汽水就即刻到,雖則水係唔需要錢但都唔係甘架嘛。另外就係餐廳個私穩度唔高,因為無野阻隔商場同餐廳,一路食就一路有人睇住既感覺有啲奇怪😆😆😆😆

酸菜魚

紅油炒手

擔擔麵

雞絲粉皮

片皮鴨
紅油炒手
片皮鴨
2023-05-05 504 瀏覽
食嘅次數已變成飯堂鋪頭裝修簡單,環境乾淨舒服,最正係望住個海同天空食飯,而且lunch價錢極抵食,11點半開門,通常12點前就去,可以坐耐啲hea下🥟羊肉餃子羊肉正,配埋醋或者辣椒油食仲正🥦椰菜花炒腩肉椰菜花爽口唔淋,腩肉肥瘦適中,辣辣哋,好惹味🍜牛x麵湯偏藥材味,自己唔太喜歡🐟咕嚕魚咕嚕肉以外之選,非常好味不過有時炸得過左龍麻婆豆腐,送飯一流口水雞,直頭好似有半隻雞咁濟呢間lunch 5x-6x就有,份量夠大又好味已食過無數次🤣🤣
食嘅次數已變成飯堂

🥟羊肉餃子
羊肉正,配埋醋或者辣椒油食仲正

🥦椰菜花炒腩肉
椰菜花爽口唔淋,腩肉肥瘦適中,辣辣哋,好惹味

🍜牛x麵
湯偏藥材味,自己唔太喜歡

🐟咕嚕魚
咕嚕肉以外之選,非常好味
不過有時炸得過左龍

麻婆豆腐,送飯一流
口水雞,直頭好似有半隻雞咁濟

呢間lunch 5x-6x就有,份量夠大又好味

已食過無數次🤣🤣
2023-05-04 465 瀏覽
4月30號晚去食,訂左位18:00,去到晤駛等就入得,準時90分鐘未食晒都叫你準時交枱,ok 🙂 坐得晤太舒服,好逼,隻鴨晤掂,鞋嘅,包住片皮鴨塊皮,又乾又硬,咬好耐先咬到得個平字 酸辣湯得個酸,我諗叫做好啲就嘅係個雞絲粉皮,不過值得一讚就係佢嗰個甜酸魚片,都叫做脆嘅,另外叫咗個佢話值得推介嘅炒飯,一嚟到,嘩。。。哈哈哈,原來係三色豆,加幾隻蝦嘅炒飯,冇味,淡到不得了。 同埋佢哋太少侍應啦,所以有時舉手都要小小時間,先會有人見到你,都係果句,晤貴,平嘅,大眾化價錢,所以我地走果陣都多人等
得個平字
2023-04-30
2023-05-02 428 瀏覽
♨️老掌櫃東北菜館荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖♥️抵食夾大件東北菜,門口幾靚裏面有啲大排檔feel,但坐出邊又有個海景睇吓,侍應哥哥好熱情,座無虛席🔷片皮鴨(半隻)價錢平取勝,較為乾身唔夠juicy, 但止下癮係OK嘅🔷砂鍋雲吞雞大份到呢,雞夠滑湯夠甜,雲吞都好食🔷白菜豬肉蒸餃10隻正常發揮,鄙薄餡靚🔷牛犇麵併排骨一大碗麵,一大堆餸,仲要牛犇唔差夠味夠淋,排骨香脆,性價比好高,啱晒食肉獸🔷四川擔擔麵花生碎肉碎俱備,幾好嘅一碗擔擔麵🔷黃金四季豆太多肉一定要食下菜調劑一下🔷高力豆沙外皮口感輕盈夠鬆化,紅豆餡軟滑唔太甜,推薦👍🏻食物:7.8/10抵食:8.5/10環境:7.5/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodstagram #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodblog
♨️老掌櫃東北菜館
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖

🔷片皮鴨(半隻)
價錢平取勝,較為乾身唔夠juicy, 但止下癮係OK嘅
🔷砂鍋雲吞雞
大份到呢,雞夠滑湯夠甜,雲吞都好食
🔷白菜豬肉蒸餃10隻
正常發揮,鄙薄餡靚
🔷牛犇麵併排骨
🔷四川擔擔麵
花生碎肉碎俱備,幾好嘅一碗擔擔麵
🔷黃金四季豆
太多肉一定要食下菜調劑一下
🔷高力豆沙
外皮口感輕盈夠鬆化,紅豆餡軟滑唔太甜,推薦👍🏻

食物:7.8/10
抵食:8.5/10
環境:7.5/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodstagram #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodblogger #荃灣美食 #食在荃灣 #tsuenwanfood #東北菜 #片皮鴨 #砂鍋雲吞雞 #高力豆沙 #蒸餃子 #四川擔擔麵 #性價比高
2023-04-30 373 瀏覽
北京填鴨訂位時,hard sell 嘅北京填鴨,係的確唔錯,但鴨肉更嫩滑會更好京燒羊肉羊肉身份量不算多,但肉質鮮嫩。但肉有啲係凍嘅,唔似新鮮煮好,仲要超多油。排骨擔擔麵 麵質算爽口, 湯底夠香,排骨肉質都算鮮嫩,炸既時間岩岩好,味道相當可口。 糖醋桂花魚糖醋汁煮得好好,但油炸魚嘅時候太多油,啲油唔新鮮,所以食到有啲油味,令到整體變得失色黃金炒豆角用鹹蛋黃去炒,係食到好重鹹蛋黃味,但太咸高力豆沙豆沙餡嘅份量比太少
北京填鴨

京燒羊肉

排骨擔擔麵

糖醋桂花魚

黃金炒豆角
用鹹蛋黃去炒,係食到好重鹹蛋黃味,但太咸

高力豆沙
豆沙餡嘅份量比太少

2023-04-11 906 瀏覽
🍎🥯🐟🍲🍜餐廳名: 老掌櫃東北菜館 地區: 荃灣評語:拔絲蘋果 HK$68 - 最期待既甜品 連住一碗水上枱 夾起一舊過下水 個糖面就會硬化而脆口 糖皮好通透好脆 一啖食哂脆蘋果加糖皮幾好食高力豆沙 $12/1粒 - 上菜時已感受到即炸勁熱 第一啖食落口 炸皮好薄少少脆 內餡蛋白好白少少甜 紅豆蓉係清甜唔死甜東北大拉皮 HK$72 - 估唔到係咁大碟 至少三四個人既前菜份量黎 好多粉皮同配菜 粉皮上面有唔少麻醬 食時搞錯左青瓜同青椒 因為個青椒好辣糖醋魚片 HK$78 - 酸酸甜甜咁 幾開胃 炸魚熱到岀煙 呢個配飯食一流 一碟都有十件魚塊四川擔擔麵 HK$44 - 麵質正常有咬口 醬汁算濃 唔算好水 辣度OK 唔係勁辣果種結論:傳統中菜餐廳 諗到既上海野全部都有 食物質素正常偏好 全部熱上同好好好大份量 價錢實惠 不收信用卡 好多人食填鴨 想食傳統中菜值得一試#佐敦美食 #佐敦#拔絲蘋果 #高力豆沙 #粉皮 #糖醋魚 #擔擔麵#香港 #餐廳 #情侶餐廳 #情侶飲食 #幫你食 #coupleeat #helpyoueat #eatanddrink
🍎🥯🐟🍲🍜

#佐敦美食 #佐敦
#拔絲蘋果 #高力豆沙 #粉皮 #糖醋魚 #擔擔麵

• 高力豆沙
2023-03-20 999 瀏覽
同同事嚟咗呢度食飯,估唔到佢哋嘅午市套餐都幾抵食,平均四十幾至五十幾蚊就已經有一個餐,直頭係茶記價錢咁抵。🐾酸菜魚$56我同同事都嗌咗酸菜魚,一人份都好大碗,冇得選擇辣度,大概係譚仔三小辣,酸菜魚塊好多,我額外加咗$3轉菜飯,同樣好大碗。🐾東北打滷麵$52湯底睇起嚟好重口味,但食落唔算太濃,配料好多,又係大碗到食唔晒。🐾北京烤鴨(半隻) $168我哋額外叫咗半隻鴨share,片得好靚而且唔會太肥膩,跟嘅餅皮夠晒薄,配鴨食唔會太滯。好味😋

🐾酸菜魚$56

🐾東北打滷麵$52

🐾北京烤鴨(半隻) $168

• 酸菜魚
  • 北京填鴨(半隻)
20/3呢日咁啱喺荃灣經過,平時都會去開元朗嗰間分店食飯,我今日見經過所以試吓荃灣分店,點知完全係兩回事。叫咗一條白龍王,拔絲蘋果,京燒羊肉等等。條白龍王係咸到完全食唔落,每人食咗一塊已經冇食,羊肉啲粉多到不得了.............成餐飯唔知食緊啲乜,衰啲講句食緊屎咁........最後埋單冇計我哋錢,但係都唔係咁搞.........同啲侍應講佢哋就話反映下。成餐飯谷鬼氣。荃灣冇下次....
同啲侍應講佢哋就話反映下。成餐飯谷鬼氣。荃灣冇下次....

2023-03-16 659 瀏覽
呢間餐廳已經食過好多次啦,真係食過返尋味,翻兜再返兜。今次帶埋屋企人一齊食開年飯,大家都話又好食又抵食😋😋😋.招牌菜當然係有佢嘅北京填鴨啦,記得早幾日打嚟訂枱同埋留定鴨,如果唔係有機會賣晒㗎~.另外必食嘅係佢個海蜇頭,有麻辣同埋老醋兩款,海蜇同海蜇頭都一樣好彈牙爽口,不過海蜇頭就大嚿啲實在啲,同埋少啲地方食到,要食梗係食啲特別嘢啦。.擔擔麵都係其中一個我每次嚟都必食嘅嘢,佢好香嘅花生味,湯底少少杰身,但係食落完全唔膩,食咗一啖,就會忍唔住想食晒成碗!.京燒羊肉都係我好鍾意食嘅菜式,羊味重但唔騷,燒得好香,有時會好脆,不過就睇你嗰日好唔好彩啦😂.呢間餐廳真係可一亦可再,不過叫之前記得睇吓食評,如果唔係都係會中伏㗎🤪
  • 北京填鴨
  • 京燒羊肉
2023-03-14 675 瀏覽
這麼多人留言,我也實在忍不了要留言。 話說農曆新年前,我們坐露台看夜景,我跟親友們一起去吃飯,食物倒是不錯。 無論菜啊,還是鴨味道都很好,食到甜品,待應就拿著碗酒釀小丸子上桌,照頭淋到我親戚老公件名牌褸到,湯又熱我心想,那麼不小心,立即理論無果,道歉也沒有。 這件是親友買給老公週年禮物來,一肚氣,現在也洗不甩,已經不會再來!! 我會記住那個侍應,他是著紅綠白的鞋子!!服務差態度差,食物質素再好也是沒用的!
這麼多人留言,我也實在忍不了要留言。
話說農曆新年前,我們坐露台看夜景,
我跟親友們一起去吃飯,食物倒是不錯。
無論菜啊,還是鴨味道都很好,食到甜品
待應就拿著碗酒釀小丸子上桌,
照頭淋到我親戚老公件名牌褸到,湯又熱
我心想,那麼不小心,立即理論無果,道歉也沒有。
這件是親友買給老公週年禮物來,一肚氣,
現在也洗不甩,已經不會再來!!
我會記住那個侍應,他是著紅綠白的鞋子!!

服務差態度差,食物質素再好也是沒用的!
2023-01-21
30 分鐘 (堂食)