2020-10-28 3523 瀏覽
旺角登打士街川菜不是第一次試呢間樓上鋪,因為實在附近都無咩野食。想炒餸又加燒烤的話通常都會帶友人黎呢間。服务:一入門口標配系測量體溫,亦有配置另外有需要的酒精搓手液。等位需要大概5分鐘左右,服務員阿姐就示意入位。环境:位置有卡位同圓台,如果真係打邊爐圓台比較容易就位置用餐。因為卡位full,我地得償所願坐在圓台。|口水雞(例)^例牌都不少,滿滿一大盤紅油醬汁,我地選擇中辣,口水雞配菜花生,蒜蓉粒都勁多。中辣不算是太辣。紅油辣醬會比較濃味。|乾鍋田雞^乾鍋系列田雞其實做法各有千秋,红烧田鸡、清炒田鸡、爆炒田鸡、干锅田鸡等,但是我觉得干锅田鸡最好吃。麻辣鲜香的味道让人垂涎欲滴,不仅色香味俱全,田鸡肉也十分的鲜嫩。燒烤部分就滿足其他口味。|燒烤茄子^茄子一份28都算大份,好多蒜蓉醬在上面。燒烤味道恰到好處不會太濃烈。燒烤系列都多種款式,還可以選擇蜜糖適合港人口味或者其他普通燒烤味道,不過可惜叫南非生蠔就沒有貨。walk in都差不多要等10分鐘,飯鐘時間等位又的確比較難。鬼叫在旺角咩。😂

[服务铃]服务:
一入門口標配系測量體溫,

[薄荷]环境:
|口水雞(例)^
口水雞(例)

中辣不算是太辣。紅油辣醬會比較濃味。
|乾鍋田雞^

乾鍋田雞

燒烤部分就滿足其他口味。
|燒烤茄子^

燒烤茄子

2020-10-28
5 分鐘 (堂食)
口水雞(例)
乾鍋田雞
燒烤茄子
  • 口水雞
2020-10-22 379 瀏覽
收工同朋友去旺角食飯, 試下呢間川菜.望下個menu, 好多菜式都係地道四川菜, 因為屋企有四川人, 都有煮過呢D, 好多野都好岩食.烟笋腊肉 - 腊肉係四川腊肉, 特別香口, 有油香, 經過風乾過程, 肉味特別集中.酸辣豆角肉碎 - 係一道好特別既菜. 豆角係泡過, 酸的. 聽落好似怪, 但好好食, 好開胃,  送飯送粥一流, 食左3碗飯.椒鹽軟殼蟹 - 炸得好好, 外脆內軟, 好香口, 不過份量比較小.樟荼鴨 (例牌) - 用上四川產的樟茶樹與茶葉來炮製熏鴨,鴨肉呈深紅色澤, 味道非常吸引, 一道不麻不辣經典川菜.
收工同朋友去旺角食飯, 試下呢間川菜.

2020-10-21 232 瀏覽
好多年前嚟過呢間餐廳食 估唔到架咗咁多年佢依然喺旺角屹立不倒 而且仲好多食客添餐廳由鐘仔禁 所以唔怕叫極都冇侍應理你食得辣嘢就梗係想嗌啤酒爽一爽 估唔到金威啤酒竟然只係18蚊一支 大大支口水雞 個汁整到好好味夠辣夠惹味 未食啲口水已經流曬出嚟 花生香脆 雞肉結實得黎唔嚡口 推介涼麵 不過不失 個汁正常 麵底亦有咬口 如果再凍啲就更好啦燒雞全翼 蜜糖燒 啖啖肉 香脆好味燒金菇 金菇吸哂辣粉嘅日月精華又夠惹味 不嬲係我嘅最愛燒茄子 茄子多肉 又夠蒜蓉 入味 好味辣子炸鮮魷 先有新鮮炸起脆卜卜 而且鮮魷亦爽口彈牙 加埋辣子炒 夠麻夠辣叫咗個黑糖糍粑做甜品 煙煙靭靭脆卜卜 好味埋單只係三百蚊鬆啲 好抵食 推介

餐廳由鐘仔禁 所以唔怕叫極都冇侍應理你

涼麵 不過不失 個汁正常 麵底亦有咬口 如果再凍啲就更好啦

燒雞全翼 蜜糖燒 啖啖肉 香脆好味

燒金菇 金菇吸哂辣粉嘅日月精華又夠惹味 不嬲係我嘅最愛

燒茄子 茄子多肉 又夠蒜蓉 入味 好味

叫咗個黑糖糍粑做甜品 煙煙靭靭脆卜卜 好味

埋單只係三百蚊鬆啲 好抵食 推介

2020-10-21 160 瀏覽
上星期和朋友到旺角逛街,晚間時分路經這一間川菜館,在旺角區已經充滿後備的它吸引了我們的主意,想起了酸酸辣辣的味道,想也不想便進去和朋友都鍾情於豬肚雞煲,沒有想到這間川菜館亦同樣供應,來了過後便確定沒有點錯,豬肚和雞的份量不少,最高興的是他們是生料上台,完全能夠控制到火候,另外雞件亦非常新鮮,香滑有雞味點了酸辣米線已滿足懷念酸酸甜甜的口感,川菜餐廳果然正宗,香醋和辣椒油的配搭,加上花生和香蔥,這碗麵線完全做到正宗的四川酸辣粉味道

2020-10-20 237 瀏覽
今日放工出旺角走走逛逛,朋友覺得肚餓,於是我們便找地方食飯,而朋友想食酸菜魚,最後選了這間川菜。餐廳菜式選擇都有很多,又有小菜,又有串燒和水煮魚等。我們最後叫了一個酸菜魚,一個四川涼麵,一個蟹黃豆腐和一支生力清啤。由於我同朋友都不是太吃得辣,所以我們只是叫了小辣。先來的是一個四川涼麵,這個涼麵很香的辣味不過口感是麻而不辣。而涼麵的麵身硬度適中,不會過軟或過硬。之後的是蟹黃豆腐,這個感覺比較像湯羹,豆腐很滑,不會煮得太老太硬,而且口感鮮甜,個人十分喜歡。至於酸菜魚的魚雖然有一些骨,而非全是肉可以大口大口的食,但肉質嫩滑彈牙,不太影響口感。而湯底則夠酸同辣,味道十分之開胃。整體來講,味道對我來說是可以,起碼小辣不算太辣,再加上啤酒又幾滿足。

2020-10-20
  • 蟹黃豆腐
2020-10-18 213 瀏覽
之前聽朋友講過,話呢間老川皇,入邊嘅酸菜魚好好味,而且話下午茶時段係特別抵,我同朋友去慶祝生日,時間亦是剛剛,下午茶時段,叫咗一個酸菜魚、水煮田雞、兩碗酸辣粉、仲有一個炒辣雞,好似叫咗好多嘢食咁,但係其實每碟餸,佢嘅份量真係極少,少到我同我朋友兩個人,都好似冇乜點食過嘢咁,個酸菜魚同埋田雞,超級無敵勁多油,其餘嘅餸,佢哋用油嘅份量好似唔駛錢咁,我同朋友,好似食緊啖啖油落肚咁,本身睇到個食評,所以先至去幫襯,點知....中伏!
2020-10-16 229 瀏覽
早前因為二人限聚令,好耐都無到三五知己食飯亦好耐無食到川菜。。可能係因為尼個關係,今次我地3個女仔食左6個餸3個飯6罐可樂😂單喺登打士街都有兩間分店,兩間都好旺場,我哋就揀咗樓上嗰間,感覺上唔係馬路邊會乾淨啲啲🌟炸饅頭點煉奶,由細到大都無法抗拒香辣蝦,應該”賺”過油,連蝦頭都脆卜卜干鍋帶皮黃牛,牛皮口感好特別,煙煙韌韌配埋辣椒洋蔥青椒炒,十分惹味花椒桂花魚,香!辣!酸!滑!必食推介爆炒牛肚,略嫌有點咸但如果配飯都可接受炸軟殼蟹,十分香口👍清炒wo荀

炸饅頭點煉奶,由細到大都無法抗拒

香辣蝦,應該”賺”過油,連蝦頭都脆卜卜

花椒桂花魚,香!辣!酸!滑!必食推介

爆炒牛肚,略嫌有點咸但如果配飯都可接受

炸軟殼蟹,十分香口👍

清炒wo荀
2020-10-08
2020-10-14 2331 瀏覽
一陣子沒有吃辣,馬上周身不聚財,今晚在油麻地就即興去附近的這家老川皇,過一過四川辣癮。餐廳在歐美廣場上一層,面積中等,位置空間感足夠,就算平日亦會滿座,記得要先訂位。餐廳主打各式川菜小炒、重慶燒烤、雞煲烤魚,另外餐廳另有泡椒、水煮、乾鍋等,同時亦有不同的涼菜及主食可選擇。涼拌萵筍絲前菜先點一客涼拌萵筍絲,入口香辣微酸,同時品嚐到萵荀獨有的清甜爽脆的味道和口感,十分開胃。干鍋田雞侍者一奉上干鍋,一股香辣氣味撲鼻而來,一嚐田雞件,舌尖立馬發麻,夠香夠辣,醬汁特別惹味,滲透骨肉,味道令人上癮,田雞件份量多,肉質嫩滑飽滿。外婆菜炒蛋外婆菜是湘菜的一種,其實是醃製過的大頭菜、豆子、茄子等,令香氣味道大大提升,加入新鮮雞蛋爆炒,鑊氣十足,油而不膩,賣相亮麗,色香味質盡皆佳妙,十分的下飯。韭菜豬肉餃最後也點一客餃子作為主食,餃子餡料紮實豐富,特別爽口多汁,味道自然鮮美,入口層次豐富,清甜不膩口。

2020-10-14
2020-10-03 412 瀏覽
今日無無聊聊又過左日朋友原來係即興先會約到快點捉緊中秋節既尾巴約飯 見你想見既人吧講翻食物先今天去了老川皇其實下午都好多人...可能係節日好彩都唔洗等位 我地叫左水煮牛肉牛肉肉質鮮嫩不過佢既嫩係食得出用左好多生粉醃製所以對我黎講麻麻地而且我地叫左小辣...應該要叫中辣先岩不是好辣的慶幸佢係熱而且佢既配菜係豆芽不過有豆 我麻麻地麻辣涼麵麵係夠彈牙....可惜嘅係佢唔夠冷常溫...涼麵應該俾我既感覺係凍凍地不過辣汁都辣既....可能因為小辣對我黎講無咩刺激感酸辣粉薯粉比較軟身比平時其他地方食到既軟其實我都比較鍾意軟既 好似容易消化甘不過辣肉榨菜花生都比較小 個湯夠酸唔係好夠辣不過最後甘多樣加加埋個辣都算係甘不會太刺胃但食辣點都要有點刺激先過癮既食完甘多辣野 飲杯凍飲都不算過分凍檸茶少甜 香芋珍珠之後又可以一邊飲野一邊傾下計都不會被趕走埋單251
今日無無聊聊又過左日

我地叫左水煮牛肉
牛肉肉質鮮嫩
不過佢既嫩係食得出用左好多生粉醃製
所以對我黎講麻麻地
而且我地叫左小辣...
應該要叫中辣先岩

埋單251

2020-10-02
下午茶
2020-08-24 1312 瀏覽
老川皇唔係第一次去 食川菜性價比好高👍🏻✨酸辣粉 hk$28夠酸又夠辣 一上菜就聞到好香湯底冇之前去食渝XXX咁清 但我覺得味道上好食啲薯粉又滑又q彈😍✨酸菜魚 hk$58好大碗!仲好夠酸❤️一開頭見到嗰樣以為唔夠辣 點知三樣入面最辣係佢😂啲魚超級滑!係多咗啲少少骨 唔識食魚要小心✨涼粉 hk$36之前食過第二間幾多人食嘅 好似大菜糕咁 我覺得涼粉好難食 朋友同我講好食所以再試😂原來係真係好食 口感爽滑涼涼地 夏天食好開胃👍🏻
老川皇唔係第一次去 食川菜性價比好高👍🏻

好大碗!仲好夠酸❤️

✨涼粉 hk$36

酸菜魚
川北涼粉
夜晚辣癮起, 啱啱喺旺角想搵一間夜媽媽都可以食到水煮魚嘅四川菜,上網睇發現 呢間嘢都幾多好評, 姑且過嚟試下。但係過到嚟而其實已經心知不妙, 首先 環境非常污糟亦都好嘈吵, 感覺就好似啲 麻甩佬去完夜總會落嚟消遣嘅食堂咁。 但係見網上面咁多好評 心諗可能食物質素好但環境差啫。入到嚟侍應叫我哋去坐一個角落頭位, 坐到落嚟發現張枱同個碗都有殘餘食物, 有粒飯痴住喺張枱同碗到, 見到已經覺得好嘔心,加上疫情關係有啲驚。 但係冇辦法 餐餐喺屋企食實在太悶。最後我同男朋友嗌咗水煮魚,手抓餅,皮蛋同擔擔麵。首先講個水煮魚嗰個味道其實就唔錯嘅,麻辣同酸既味道適中, 但條魚就一般啦, 條魚一咬就散曬,感覺條魚係好老。 但都叫食得落口。個皮蛋簡直係垃圾, 醃料完全唔入味之餘, 個醃料嘅味道都好怪下。手抓餅其實個味道都ok但係佢同個menu嘅相係差好遠, 一心以為入面會有材料,點知得塊皮。最後個四川擔擔麵先係伏, 佢menu張相明明係粗麵以為係正宗四川擔擔麵啦,點知嚟到係麵線, 即係台灣麵線好幼嗰啲, 咁都算啦, 食落囗完全唔掂。另外啲待應又成日睇唔到你,又好似冇乜禮貌咁,認真唔明點解啲人會推介。一望就知

最後我同男朋友嗌咗水煮魚,手抓餅,皮蛋同擔擔麵。

另外啲待應又成日睇唔到你,又好似冇乜禮貌咁,認真唔明點解啲人會推介。一望就知呢間店龍蛇混雜同好污糟。
2020-07-11
$480 (宵夜)
2020-07-10 693 瀏覽
四川菜,第一印象就是辣。來到川菜館,不吃辣的朋友真的不太適合來了,皆因每款食物都是滿盤辣椒或是浸滿紅油,麻麻辣辣的。餐牌選擇多,每款附上照片,讓食客有些概念菜式是什麼樣的。野生長壽菜:很特別的涼拌小菜-長壽菜,即是風乾了的莧菜,醬料加入酸醋及香辣油,還有些蒜粒及大量芫茜,味道帶酸辣,且甜甜的。莧菜味甘清新,口感清爽,真的是不錯的刺激味蕾及食慾之前菜。點了兩款串燒過一過口癮,多春魚及海蝦灑上各種調味料後再烤,味道非常惹味、入味。外婆菜炒雞蛋:雖說是普通炒蛋,但加上外婆菜炒後,成了一道開胃下飯菜。混合曬乾的菜干、梅菜、冬菜、雞蛋、蔥花、青紅椒炒熟後上碟,最適合拌飯吃,不然光吃的話,會很鹹,因為外婆菜本身都是一些醃製過的菜。整體食物很美味、正宗;唯等候上菜時間略嫌較久,點菜後廚房新鮮烹煮,每次上一碟餸,差不多全吃完,也未見另一碟的蹤影。
四川菜,第一印象就是辣。
餐牌選擇多,每款附上照片,讓食客有些概念菜式是什麼樣的。
2020-07-07 394 瀏覽
收工去旺角行下街順便食飯,今日咁啱想食d辣辣地既野即刻諗起要去老川皇!餐廳大環境乾淨,所以坐得好舒適。叫店員仲有個服務鈴,好方便。今日只係2個人食,所以嗌左3碟菜咋。前菜想辣辣地開胃d 叫左紅油豬耳豬耳好爽脆,d辣真係恰到好處唔會太辣,又好夠香。配埋大量芫荽,再更開胃!每次黎我都必嗌一條魚,唔想太肥食咁多辣油落肚。今日決左酸菜魚啖啖肉,條魚好滑又唔會魚腥味!d酸菜都好緊要,唔太酸夾埋塊魚一齊食味道好夾話減肥結果都忍唔住飲左幾啖湯最後就係嗌左個菜,都係想清清地!所以嗌左清炒萵筍絲。炒得好爽口,忍唔住撈左小小紅油豬耳個d辣汁一齊食好滿足!
收工去旺角行下街順便食飯,今日咁啱想食d辣辣地既野

話減肥結果都忍唔住飲左幾啖湯

好滿足!

2020-07-06 285 瀏覽
今日等另一半收工後就決左同佢食辣野夜晚11 點去到都唔太多人食物果方面就叫左熗炒土豆絲乾鍋肥腸煲水煮魚由於本人唔敢食太辣既關係就全部叫微辣(因為菜單上微辣升一級就中辣)整體黎講微辣同10 小辣一樣熗炒土豆絲爽口但太油所以都比較一般水煮魚我地選擇左桂花魚因為得微辣既關係就好似紅油浸魚片一樣下次可以食中辣魚片好滑 唔會腥味道唔太差 辣多少少就perfect池乾鍋肥腸煲呢個係我最鍾意食作為下酒菜一流炒過既肥腸非常之香口配搭啤酒非常好加上佢肥腸既份量都唔少所以感覺上好抵食煲入面既洋蔥都炒得非常鮮甜(一般我唔會食)
今日等另一半收工後就決左同佢食辣野
夜晚11 點去到
都唔太多人
食物果方面就叫左
熗炒土豆絲
乾鍋肥腸煲
水煮魚
由於本人唔敢食太辣既關係
就全部叫微辣(因為菜單上微辣升一級就中辣)
整體黎講微辣同10 小辣一樣
炒過既肥腸非常之香口
配搭啤酒非常好
加上佢肥腸既份量都唔少
所以感覺上好抵食
煲入面既洋蔥都炒得非常鮮甜(一般我唔會食)
2020-07-02 303 瀏覽
這家川菜店有多家分店,之前吃過幾次那家地鋪,每次過來也是座無虛席,還以為這家樓上店不用等那麼久,怎知還是那麼多人,要等位入座。等候期間已經決定好點什麼餸菜了,一入座就下單。酸菜魚眼見差不多每枱都有一大盤酸菜魚/水煮魚,我們也不輸蝕,點了一份酸菜魚,份量大份,有一斤的魚。每塊魚肉大片,真材實料的魚,連魚尾及骨頭都有。骨頭雖然大大條,但差不多每片魚都有骨,還是小心吃為妙。肉質滑嫩,湯底很多酸菜、白蘿蔔片及酸椒,令湯頭味道加添酸味,反而辣度不高,喝下去蠻暖胃。干鍋黃鱔另一川菜喜愛之一是麻辣干鍋,材料炒得乾身又香口。這個干鍋的食材固定的,主角是黃鱔,其他佐菜有洋蔥、蒜頭粒、椒粒。雖然這些材料都較黃鱔大粒,但黃鱔份量算多。黃鱔肉汁豐腴,肉質爽口彈牙,蛋白質及營養價值高。雖則菜式偏油膩,但偶爾放縱一兩次吧。
等候期間已經決定好點什麼餸菜了,一入座就下單。
酸菜魚
干鍋黃鱔
另一川菜喜愛之一是麻辣干鍋,材料炒得乾身又香口。
雖則菜式偏油膩,但偶爾放縱一兩次吧。