2006-07-17 17 瀏覽
不是第一次來吃。上星期五與老朋友吃飯,我提議到這裡來。一早知晚飯時候人多, 著朋友早點拿籌等枱。大約15分鐘左右,輪到我們。誰料,那把門人,不讓我們入去,說不齊人不可拿位。有冇搞錯, 我們3個人, 2個已在啦,只欠1人都唔得。我已說朋友在地鐵站(香港站)內正趕上來, 那把門人黑著臉說唔得,到齊才可話給佢知。天, 我真是第一次在這連鎖店遇見這種服務態度。我不滿的是那把門人的"瞧不起人"的黑臉。在中環區耍這種嘴臉,香港的什麼"好客之道"全都沒有了。如果她是有禮貌地說句,不好意思,請..; 我沒有問題的等, 但好的極差態度,就算店內其他侍應如何的好,也會被把門人的態度拉低。更何況,其他侍應的態度也不是十分的好,只屬一般呢。是夜, 點了小籠飽,蘿蔔絲酥餅,上海炒年糕,担担麵,杏仁豆腐及高力豆沙。小籠飽,沒有以前的好吃,皮厚了。上海炒年糕,細碟o左,味道仍ok。担担麵,是夜最好的。蘿蔔絲酥餅,夠熱,但饀的蘿蔔絲不夠。高力豆沙, 不夠鬆軟, 只係"冧"。杏仁豆腐,我沒吃,但朋友說沒糖水浸住,不夠好。因為那把門人原故, 非必要, 我不會再去!!!!
不是第一次來吃。
上星期五與老朋友吃飯,我提議到這裡來。
小籠飽,沒有以前的好吃,皮厚了。
上海炒年糕,細碟o左,味道仍ok。
担担麵,是夜最好的。
蘿蔔絲酥餅,夠熱,但饀的蘿蔔絲不夠。
高力豆沙, 不夠鬆軟, 只係"冧"。
杏仁豆腐,我沒吃,但朋友說沒糖水浸住,不夠好。

因為那把門人原故, 非必要, 我不會再去!!!!
買了一個月的上海A股有紅利分,心情好靚,當晚約女友去IFC翡翠拉面小籠包食上海菜。 點的菜有:雪菜鹹肉粉皮(48蚊)、蚝油燜荀(38蚊)、原盅雲吞雞X2(80蚊)、八寶辣醬麵(34蚊)、干煸四季豆(48蚊)。 上海菜以紅燒、生煸見長,其特點是:湯鹵醇厚,濃油赤醬,糖重色豐,鹹淡適口。選料注重活、生、寸、鮮;調味擅長咸、甜、糟、酸。但這家確以“鹹”當家,不僅破壞了上海菜的傳統,還搞得當晚不停地起夜(喝太多的水)。 雪菜鹹肉粉皮算是當晚一個最好的菜,粉皮炒的剛剛好,火候十分到位。但鹹肉卻不鮮還味同嚼蠟,實屬敗筆。 蚝油燜荀。色覺可以,味覺要差許多。原因:一是荀不夠新鮮(疑是罐頭或是真空包裝貨),食得全無荀的清鮮;二是用蚝油燒,雖色覺還可以,但遠不如用醬油燒來得吸引人,糖不夠,只落得一個鹹字。 原盅雲吞雞。貴且不值得食呀!雞不好,放多了鹽和鮮味品的湯一定大打折扣。裡面的雲吞不知是煮得時間太長還是怎樣?上來都有破皮。其餡,多肉少菜,好似吃了兩個豬肉丸。 八寶辣醬麵。放多生粉(澱粉),面湯如食膠水。八寶辣醬象是早就燒好的了,臨時澆了上去。 干煸四季豆
干煸四季豆。太多的肉,又好鹹,四季豆煸得欠火候。
2006-06-08 8 瀏覽
係IFC來說, 翡翠真係算一個經濟的選擇。本人食過沙田、太古城同呢間,感覺如下:1) 裝修係最好,最花心機的。2) 食物水準比另外2間還好dd。3) 服務態度, IFC呢間比太古城的要好。我每次去翡翠, 必叫小籠飽& 擔擔麵, 係must叫item!!因係翡翠最正的款式。
係IFC來說, 翡翠真係算一個經濟的選擇。
本人食過沙田、太古城同呢間,感覺如下:
1) 裝修係最好,最花心機的。
2) 食物水準比另外2間還好dd。
3) 服務態度, IFC呢間比太古城的要好。

因係翡翠最正的款式。
2006-06-08 25 瀏覽
講真, 我都冇見過會有人係一間食中菜既餐廳問人拎叉! 我睇到都忍唔住笑左出黎!另外, 呢間野係IFC mall裡面, 已經係超平, 有咁既水準, 我覺得都差唔多. 我都去食過好多次lunch, 因為我就係IFC返工. 佢lunch次次都係好多好多人, 係好誇張地多! 上個星期紅雨, 我地成班叫外賣, 仲誇張, 要早成個鐘頭叫定! 落到黎仲見到好多人等拎外賣, 有D仲好鼓譟. 唉... 你地一次過係咁叫外賣, 人地邊做得切呢? 都唔明點解D人咁冇教養.講下食品, 都係首選小籠包+必叫既酸辣湯!~ 超正! 不過唔好係下午茶既時間去, D野係差D! 好似整定番熱咁. D拉麵聽聞係即刻拉, 即刻整, 所以好好食! 但係唔明點解日日食既質感都唔同, 唔知係咪唔同師傅呢? 生煎包D豬肉成日有陣怪味, 上海湯麵D麵又硬, 但係果湯年糕就好正! D冷盤我次次都有食, 可能唔駛點整既關係, 冇咩失水準! 脆鱔唔錯! 總括食品已算中上, 不過有待改善及保持水準!服務, 我又唔覺得好似人地講咁差. 我次次黎佢地都好殷勤! 叫外賣, 因為我地次次都叫好多野, 我成日都驚佢會漏落, 點知次次都冇事! D侍應又手

服務, 我又唔覺得好似人地講咁差. 我次次黎佢地都好殷勤! 叫外賣, 因為我地次次都叫好多野, 我成日都驚佢會漏落, 點知次次都冇事! D侍應又手快! 讚!
如果我有看到這裡的食評,我就唔會昨晚去這裡吃晚飯啦!對幾位食評家的意見,我完全有同感呀!昨晚與朋友一行四人到中環IFC這間分店吃飯,食物水準都尚算OK,但d侍應的水準真係勁差,這個被形容在中環很高檔的商場,竟然有服務水準咁差的店舖在這裡,仲要係大部份侍應都有問題喎,真係…..。我地係點菜的時候,已發現幫我地落單的男侍應並不專心,個頭四圍望,唔知佢係咪有個裝置可以同別的侍應或廚房溝通到,個口不斷講野,真係對我地好唔尊重,果然啦,落漏了單。食左幾樣野後,叫人幫我地換碟啦,個侍應好像未曾聽過人的要求咁,個樣好愣然,,你地要換碟呀?更奇的是,換左新碟,但係唔幫你拿走佈滿食物殘渣的碟,真係比佢吹脹!!!食到咁上下,我地叫左客高力豆沙。等待高力豆沙期間,位不專心的男侍應行過,問我地的東西是否齊,幫我地執走面上的碗筷等等,佢執執,突然間大笑幾,真係比佢嚇親呀,可能佢又係個mic度同人傾緊計啦。都未執完野,無同我地擺食甜品的碟及叉就走開了。咁當高力豆沙上時,我地咪要求個女侍應比碟同叉我地啦,這是一個非常正常的要求,你估個女侍應是什麼反應?個樣又係非當愕然,!要碟同叉???咁我就話,無碟同叉我地點食呀,

食到咁上下,我地叫左客高力豆沙。等待高力豆沙期間,位不專心的男侍應行過,問我地的東西是否齊,幫我地執走面上的碗筷等等,佢執執,突然間大笑幾,真係比佢嚇親呀,可能佢又係個mic度同人傾緊計啦。都未執完野,無同我地擺食甜品的碟及叉就走開了。咁當高力豆沙上時,我地咪要求個女侍應比碟同叉我地啦,這是一個非常正常的要求,你估個女侍應是什麼反應?個樣又係非當愕然,!要碟同叉???咁我就話,無碟同叉我地點食呀,唔通用手住食,佢居然話︰係呀,我見到d客都係咁樣食!救命呀~~~~這間是什麼食店來呀!!!!
(非會員)
廣告都有賣啦!今時今日服務態度好重要,但係竟然都仲會遇到D口黑面黑o既服務員,真係令人懷疑佢o地抱住咩做服務宗旨,到底佢o地o既經理有無同佢地做o下Training!o野食再好食都係假啦!食完一肚氣搵鬼再幫襯咩!話說星期日係母親節,我o地一家人同媽咪去o左中環翡翠慶祝,本身一心都已經諗住今日母親節邊到都會多人食飯,媽咪又特別鍾意食上海菜咪o黎翡翠(貪就腳方便嘛!),如果早知會係咁o既服務質素,我地寧願貴D遠D去時代廣場或者太古城都唔o黎依間翡翠食飯。一開始我o地8點左右係門口拎飛等位,我知道翡翠一向都有例不明文規定,就係要齊人先比檯,所以我o地一家4口齊齊出門,齊齊到就唔怕麻煩要等o黎等去!去到門口果然係勁多人,不過依個都係預料之內o既事,所以我o地照樣等,如事者等o左半個鐘頭見都應該差唔多,我媽咪話想去洗手間,咁咪問門口o個位小姐我o地個No.大約仲有幾耐有檯,費事一陣行開有檯又要等,點知門口o個小姐竟然用D好唔耐煩o既語氣話:「幾張囉!」我當時真係好想問下佢,咩叫幾張囉?幾張即係幾多張?讀書時候先生無教佢【啦、呢、唷、啊、囉、呀】依D助語詞係點用!但我無機會問,因為佢答完我就行o左

話說星期日係母親節,我o地一家人同媽咪去o左中環翡翠慶祝,本身一心都已經諗住今日母親節邊到都會多人食飯,媽咪又特別鍾意食上海菜咪o黎翡翠(貪就腳方便嘛!),如果早知會係咁o既服務質素,我地寧願貴D遠D去時代廣場或者太古城都唔o黎依間翡翠食飯。一開始我o地8點左右係門口拎飛等位,我知道翡翠一向都有例不明文規定,就係要齊人先比檯,所以我o地一家4口齊齊出門,齊齊到就唔怕麻煩要等o黎等去!去到門口果然係勁多人,不過依個都係預料之內o既事,所以我o地照樣等,如事者等o左半個鐘頭見都應該差唔多,我媽咪話想去洗手間,咁咪問門口o個位小姐我o地個No.大約仲有幾耐有檯,費事一陣行開有檯又要等,點知門口o個小姐竟然用D好唔耐煩o既語氣話:「幾張囉!」我當時真係好想問下佢,咩叫幾張囉?幾張即係幾多張?讀書時候先生無教佢【啦、呢、唷、啊、囉、呀】依D助語詞係點用!但我無機會問,因為佢答完我就行o左入去入面。如是者我當然同我媽咪去o左洗手間先,之後繼續返o黎等位。

入到餐廳環境好嘈,我o地叫o左媽咪最鍾意食o既鎮江肉、油爆蝦、仲有D檯面餐牌新推介o既菜,當然唔少得o既係小籠包、鍋貼同我最鍾意o既青瓜啦!Do野食都算唔錯,保持到一貫水準,雖然仍有改進o既地方,但以咁o既價錢係中環o黎講已經唔錯,甜品我地叫o左高力豆沙。但好奇怪,D服務員唔知係咪新入行定係唔知道甜o既食物唔可以同咸o既食物一齊食o既簡單道理,竟然o係我o地再三要求換碟o既情況下,佢o地竟然仲可以駛出服務員最高心法(時運高睇我o地唔到),仍然故我咁2-3個人企埋一堆咁吱吱噚傾計,果然厲害!最後我o地唯有叫o左個著黑衫廋廋o既短髮小姐埋o黎叫佢幫我地換碟(我諗佢職位應該比其他人高,因為佢o既衣飾同其他人唔同),但一山還有一山高,佢o既答案令我更加覺得依間餐廳可笑,可笑之處在於原來成間Shop o既人都係一樣,講o野勁多尾音,果位小姐答我話:「得啦!轉頭咪換比你囉!」嘩~~到底咩事?我當堂木定口呆,當時我媽咪叫我唔好嘈算數,佢話最多下次唔o黎o既遮。連一個老人家都可以咁講,我都唔知仲有咩理由繼續幫襯依間奇怪o既餐廳!

我從未見過有D咁唔願做o既服務員,太古城同時代廣場o既翡翠我亦幫襯過,但都無遇到D咁o既服務態度,古唔到聞名不如見面,果然厲害!佩服佩服!

埋單o既時候好唔想比Tips,但媽咪同阿哥都話比,阿哥仲話咪當比錢睇o左一場古怪餐廳奇遇記喎!

而家市面上咁多上海菜館,係咪一定要幫襯依間?貪佢咩好?比氣你受好?下次我如果真係仲要食翡翠的話,我一定唔會揀中環依間,費事一肚氣又掃哂興咁走!

**P.S. 22:30 last order,但唔夠22:00 就見到佢o地開始拍檯Fill o野,都幾肉酸,突然感覺自己坐o左o係旺角某茶餐廳咁!你邊食D阿姐邊o係你檯底拖地同Fill o野一樣!**
2006-05-11 11 瀏覽
經過Times Square次次都見這家店大排長龍, 見佢地係IFC開埋分店, 既然就腳便試佢一試o羅. 這裏不像銅鑼灣般人山人海, 但等位都需時十五到廿分鐘左右. 價錢又唔算平, 食物質素方面則相當一般. 簡評如下:白切肉粉皮- 無o厘味道, 好似食塑料...鍋貼- 皮唔香唔脆, 餡唔嫩滑;擔擔麵- 湯汁相當香濃, 多花生香味亦頗辣, 但麵質乏善足陳;小籠飽- 算係好食, 但餡就略粗, 唔夠鮮嫩細滑, 絕對比不上滬江、寧波, 甚致美心旗下餐廳(如紫玉蘭).如此普通的食物(又貴喎!), 如何值得咁多人排隊? 真係無法明白...

白切肉粉皮- 無o厘味道, 好似食塑料...
鍋貼- 皮唔香唔脆, 餡唔嫩滑;

2006-04-28 7 瀏覽
試過尖沙咀和Time Square 分店都對侍應的態度不滿.以為再給這字号一次机会. 前幾日路經,以為位處IFC會好些招呼,結論係呢間飯店的招呼連茶餐廳都不如. 個女侍應木無表情審犯一樣語氣替人落單. 雖然唔憂做都唔駛叫班伙記當人係嚟乞食. 唔識尊重人都要尊重自己.做倒咁嘅食物質素同價錢嘅食肆喺香港唔少.
2006-03-17 19 瀏覽
發源地在新加坡的“翡翠拉麵小籠包”, 近年正積極地東征西討, 在泰國曼谷四面佛傍的商場中, 也有著她的店鋪. 數年前, 在太古城開了她在香港的第一家店子, 終日其門如市, 晚上十時後還看見待位的人潮, 真的這麼好嗎? 數年以來, 分店的數目增加了, 中環IFC 這一家是新開的, 水準有如店子數目般增長嗎?上月某夜, 需在IFC 附近吃快速晚飯, 試了這家新張不久及裝潢華麗的“翡翠“. 桌子之間相距頗近, 座位兩傍各坐了一對小戀人及夫婦二人, 小戀人已把食物吃完, 在等待結賬的同時, 正商討著往那裡吃甜品, 他們的賬單, 經三催四請後, 在浚把麵吃完一半的時候, 才施施然送到. 夫婦二人亦已把桌上的食物吃光, 但聽到他們投訴還欠湯麵一碗, 最後, 他們要的湯麵連同浚所點的一起送上.吃了簡單的擔擔麵, 雲吞雞湯及小籠飽: 擔擔麵- 味道可以的. 雲吞雞湯- 清楚地喝到雞味及火腿味, 但湯及雲吞則太咸了.小籠飽- 包著豬肉的皮, 如霧水恩緣般一甲即破, 豬肉亦太咸.可能是很多漏單的關係, 侍者經常用近乎奔走的步伐上菜, 令浚整頓晚飯都在提心弔膽中渡過. 如果不懂廣東話的朋友到這裡吃東西, 必

吃了簡單的擔擔麵, 雲吞雞湯及小籠飽:
擔擔麵- 味道可以的.
雲吞雞湯- 清楚地喝到雞味及火腿味, 但湯及雲吞則太咸了.

可能是很多漏單的關係, 侍者經常用近乎奔走的步伐上菜, 令浚整頓晚飯都在提心弔膽中渡過. 如果不懂廣東話的朋友到這裡吃東西, 必定學懂“唔好意思“這四字真言, 因為這裡的侍者奉此為金句般終日掛在口邊, 一頓飯時間, 聽了數十遍.

近日追看“九鐵事件“, 劇力萬軍, 峰迴路轉之妙, 比無線劇集精彩上千萬倍, 無線的編劇們, 又有抄襲的對象了. 二十位所謂的總經理及部門主管集體晒馬當日, 刻意地把工作證放好在腔前, 姓名看不見了, 但隱約看見洪興兩字, 甚至比洪興的, 更洪興. 這些所謂的管理級人員, 可能忙於玩弄權術, 沒有看過電影“黑社會“, 不知道現今連古惑仔也低調地商業化及企業化, 高調的, 從來沒有好收場. 馬- 可以騎, 亦可以買, 但不可以晒.

這麼大的一間公營機構, 這麼高薪的所謂管理人員, 就如IFC 的“翡翠拉麵小籠包“一樣- 金玉其外.. .. .. ..
2006-03-08 11 瀏覽
我星期六去咗食晚飯,同埋幾個朋友一行4個人,我地order咗小籠包,牛展拉麵,XXX青瓜,甜酸雞球.....等等!食物本身ok,但係跟住先係我今次要講嘅重點!!!正當我地食得好enjoy嘅時候,居然俾我地見到有2個侍應響度攬腰掃背....係一男一女!!成何體統!!!
2006-03-07 10 瀏覽
Totally different from last time I tried.. We tried the noodle in the first week, which is great but it's crap this time. There was still a used tissue sticking beside the window when we sat down. The restaurant was pretty busy but I would rather go for someplace else next time.
2006-03-03 18 瀏覽
本人試過九龍灣及銅鑼灣店,這間試過兩次,毎次兩人埋單差不多都要$180,多数都是order一碗面(雪菜肉絲面),,一碟菜(咸肉津白),小點(鍋貼or 小籠包),凍雪梨茶。但今次好肚餓,所以便order一碗蘭州拉面(淨面),鍋貼,清炒津白,o古o魯球,又凍雪梨茶。今次頗令人失望,清炒津白,少而油膩,的,好似唔多新鮮。o古o魯球,少而乾的,得幾件。鍋貼,還可以。唔通師傅轉o左,點解唔同o左?