2006-04-18 11 瀏覽
復活節假第一日,要晨早起身出發,未夠6點已o黎到食早餐\。叫一個早餐\C係羅宋湯螺絲粉-好大碟,湯底好淡,味道似金寶湯,螺絲粉好腍。跟餐\的豬仔飽,算烘得幾脆。散叫一份花生醬厚多士,又係冇邊的再o黎兩杯加大奶茶,size比中環那間大,不過奶味重過茶味。
復活節假第一日,要晨早起身出發,未夠6點已o黎到食早餐\。
散叫一份花生醬厚多士,又係冇邊的

2006-02-05 2 瀏覽
年初二睇完煙花,因為尖咀太多人,我地就行左去左敦搵食,點知都係咁多人,經過呢度,就決定入去,因為實在太累。等左一陣就有二人卡位,但坐正係水吧隔離,所以熱到佢原本想食魚湯米線的都轉左新年套餐。個新年套餐包餐湯配厚油多、大蝦牛柳意粉、甜品及餐飲。個意粉係炒過的,好油又太淋,無可感,而個牛柳佢就話好食,佢話早知配薯菜好過意粉喎!甜品係吉士布丁,好一般,仲好甜添。而我叫左個娃娃菜魚腐湯米線,個湯好飲,魚腐就麻麻地,娃娃菜都好甜,唔錯,我仲叫左杯涷檸檬柑桔,都係太甜,但都ok。由於實在太熱,我地食完即走。以茶餐廳來講佢地服務就唔錯,但價錢就算係貴,仲要加一添,機乎無樣野係跟餐飲的,叫杯野飲都要十幾蚊,好唔抵!但質素都ok,但要識揀先得。同一價錢可以食得更好呢!
由於實在太熱,我地食完即走。
2006-02-01 17 瀏覽
本來想食澳州牛奶公司既炒蛋﹐點知初八先啟市無計﹐肚餓之下去左翠華坐低後見過餐牌好多野揀... 求其地叫左廚司推介既瑞士雞翼撈丁+ 熱華田上到枱, 賣相一般... 雞翼還雞翼﹐一丁還一丁麵雞翼下面有一層瑞士雞翼汁+ 小量椰菜/秀珍菇~~ 二話不說倒晒落去碟一丁麵度. 碟麵食落口有瑞士汁加一點點麻油味. 感覺良好主角雞翼就比較普通, 可以叫做入味既~瑞士汁就甜左小小.小弟喜歡食雞中翼﹐連雞翼尖食得幾狼狽..因為雞翼幾大隻, 要慢慢咬食左$45﹐茶餐廳黎講唔算平
本來想食澳州牛奶公司既炒蛋﹐點知初八先啟市
無計﹐肚餓之下去左翠華

上到枱, 賣相一般... 雞翼還雞翼﹐一丁還一丁麵
主角雞翼就比較普通, 可以叫做入味既~瑞士汁就甜左小小.

食左$45﹐茶餐廳黎講唔算平

2006-01-31 6 瀏覽
星期日約了辣椒女家人到佐敦拜年,我們打算先去食點東西才再上去。但行了很久,很多食店都沒有開門,最後看到這間,在別無選擇下便來了。我們叫了雪梨茶、奶茶、煎蛋火腿多士。雪梨茶- 喉嚨乾乾,飲返杯保保,又幾唔錯喎。奶茶- 茶味香濃,奶味又唔會過重,唔錯。煎蛋火腿多士- 沒有什麼特別,味道也好一般,可以不試。當日好多人,沒有加一,又有開門,還有什麼可以選擇!
我們叫了雪梨茶、奶茶、煎蛋火腿多士。
雪梨茶- 喉嚨乾乾,飲返杯保保,又幾唔錯喎。
奶茶- 茶味香濃,奶味又唔會過重,唔錯。
煎蛋火腿多士- 沒有什麼特別,味道也好一般,可以不試。
當日好多人,沒有加一,又有開門,還有什麼可以選擇!
2005-12-28 6 瀏覽
0係尖咀行得咁上下,屋企人提議落佐敦食裹蒸(仲有得食?!)果然係搵0黎搵去都無,最後去翠華食麵∼沙爹腩筋河:亞媽唔鐘意食咁淋0既腩筋,所以我一手包辨晒,勁濃牛味,腩汁好香,如果唔好炆到咁淋會更好,河粉有咬口,唔錯。魚片腐皮麵(正名唔記得...sorry):啖湯勁好飲!D麵可能食唔慣,有D怪怪咁∼鮮油多:厚牛油,厚多士,正!凍啡:講真,翠華杯凍啡個人認為濃左D,次次飲完都有D暈...

鮮油多:厚牛油,厚多士,正!

2005-11-15 7 瀏覽
上次陪同2位台灣朋友,行經佐敦時去到翠華餐廳晚膳。點左一個炸醬撈麵,酸酸辣辣幾醒胃。
2005-03-23 10 瀏覽
食晏時心血來潮想去翠華…好耐冇去,對上果次食都差唔多成年前既事!印象中哩間野價錢貴,份量少,不過d 野都算係幾好味既。今次叫左個b 餐:雞扒腸仔飯(唔知咩腸黎,總之唔係bbq 果d 啦!),跟個湯(有羅宋同埋中湯揀),同埋加2蚊要左杯凍飲…整體黎講唔錯,好味!但係份量真係少得可憐,細細堆飯瑟縮係件扒同埋腸仔隔離,兩三啖就食哂…乜而家d 米好貴咩?我又唔係幾食得出係日本大白米喎=.=!不過我都夠食既,但大食既人就真係唔好去勒!另外set lunch($31)得兩款揀,選擇少左d…其他碟頭飯要成四十幾蚊碟…
印象中哩間野價錢貴,份量少,不過d 野都算係幾好味既。

2005-02-16 7 瀏覽
初七人日想去澳洲牛奶公司食番個早餐再加碗薑汁燉奶,去到先知初八啟市. 唯有行過對面翠華, 點知一試之下大失所望.雖然不太多人,都是選了上二樓雅座, 但發覺座位一點都不雅, 地下有垃圾,枱 面又未抺乾淨; 當時已是十一時許, 但夥計都好像訓未醒且服務態度也不太好.與朋友二人叫了瑞士雞翼撈公仔麵,加央厚多士, 二杯奶茶.....多士是凍的, 高難度喎, 咁厚的多士, 如果是新鮮烘出來怎麼會是全凍的, 再試那個撈麵都是一般而已; 還有夥計放下兩杯奶茶時倒到瀉哂在碟上, sorry都無聲就行佐去(杯茶已經唔係大杯,邊夠喉.....). 對呢間餐廳全無好感, 下次唔會再去.

對呢間餐廳全無好感, 下次唔會再去.

2005-02-01 2 瀏覽
前幾日去翠華食左個金銀蛋河同海南雞飯,兩樣都認真麻麻。個河粉浸得太耐林晒,d魚蛋又有腥味,個湯就ok啦。海南雞飯成47蚊已經唔係好抵,隻雞仲冇乜肉食,又生生地,碗飯就幾香。
2005-01-17 10 瀏覽
星期六下午上課後,跟男友行落佐敦醫肚。在翠華門口見到新推出的茶餐︰鹹牛肉炒蛋潛艇。極愛牛肉和雞蛋的男友見到這個餐後,雙眼發晒光,二話不說扯了我入去。落單時,要了鹹牛肉炒蛋潛艇和一客魚湯墨魚丸墨魚片浸娃娃菜。 兩個餐端來時,發覺分量都幾大,個潛艇其實即係熱狗變奏版︳只不過是將熱狗換了鹹牛肉炒蛋罷了;男友一路吃時,o的油一直滴落,看見我都覺得超肥膩,但男友說超級好味,最正係個熱狗包栱到好脆,熱辣辣的,夾著炒得頗滑的鹹牛肉蛋,yummy 到不得了;至於魚湯墨魚丸墨魚片浸娃娃菜其實做得不錯,湯底嗅到陣陣魚香,但味偏鹹,不過最厲害的是飲完成碗湯都不覺口乾,強呀!墨魚九跟墨魚片就較普通,跟在街市買回來打邊爐的差不多,冇乜特別。
2005-01-04 5 瀏覽
去翠華既原因不外乎都係想食一餐好既, 與其要我周圍探險咁去搵0野食, 點解唔去開間自己認為信得過既呢? 起碼唔使成日傷腦筋!同其他食店比, 只係俾多幾蚊(最多都係相差十蚊到)就有唔錯而又穩定質素既食品, 杯凍飲都大杯過人!俾你搵到好過佢就固然好, 但係通常都係失望居多。所以去開佐敦, 絕大機會都會入去食, 就係咁簡單。*試下叫西多士, $18係貴, 不過可以加煉奶再加花生醬! 有驚喜!

俾你搵到好過佢就固然好, 但係通常都係失望居多。

所以去開佐敦, 絕大機會都會入去食, 就係咁簡單。

2004-09-18 8 瀏覽
茶餐廳質素良莠不齊已是街知巷聞,但翠華能開剽咁多間分店,無論食物同生,我一向對佢都幾有信心。送完男友上堂,一個人行落佐敦,路經翠華,便入去要了碗墨魚丸粗,她的麵食向來標榜以鯊魚骨做湯底,我不知是否真的,但我相信沒有味精是真的。因為喝埋湯都唔會口乾,墨魚丸都幾彈牙同爽口,值得一來。
2004-04-04 7 瀏覽
若果唔將翠華同安利、王林記、謝記比較,其實翠華D魚蛋都唔錯,都幾彈牙有魚味。試o左個手打魚蛋河,$20一碗;奶白色湯底係所謂鯊魚翅骨魚湯底,都幾甜~但相信落o左D「師傅」,食完都幾口渴。河粉亦幾滑,總括o黎講都幾抵食。
我就好多時都中午去幫襯, 其實附近好多10蚊碗粉麵, 但的確呢間都好好食, 我喜歡食四寶26.00 or 魚腐魚春卷.. 22.00 都很大碗, 她的晚餐就茶餐廳中算貴... 起碼四十先有交易... 晚餐set 重要50.00 添, 就比較似西餐廳那類set, 雖然話貴... 但日夜都好多人幫襯...
2003-05-11 10 瀏覽
我好鍾意食佢地0既湯河粉(配紫菜四寶波菜餃/魚皮餃),好滑;0的白色豬骨湯底好味;既炸醬豬軟骨撈面好野味!仲有,佢地0既凍杏霜好香濃呢!