餐廳: 翠亨邨 (利舞臺廣場)
資訊:

2014-09-09 5962 瀏覽
以前聽聞翠亨邨好出名,去到先知好失望.叫左:沙律明蝦角,韭黃鮮蝦腸,錦鹵脆雲吞,椒鹽豆腐粒,樂從煎釀虎皮椒,尖椒螺肉,沙薑雞腳,陳醋拍青瓜,上海肴肉,麻醬鮮准山,陳皮牛肉腸,蜜味柑桔雞翼,順德魚皮餃,蠔皇叉燒包,薑汁雞包仔,爵士奶皇包,筍尖鮮蝦餃,高湯牛肉球,蠔皇鮮竹卷,北菇蒸燒賣,上海小籠包,安蝦鹹水角,潮州蒸粉果,生磨杏仁茶,生磨合桃露,砵仔糕,椰茸糯米糍.沙律明蝦角:皮太厚又硬.韭黃鮮蝦腸:皮薄幾滑,蝦都彈牙.錦鹵脆雲吞:只係食到一大片粉,冇咩味道.椒鹽豆腐粒:淡而無味,豆腐粒似食豆腐花.樂從煎釀虎皮椒:一般水準.尖椒螺肉:香辣肉淋.沙薑雞腳:完全冇味又硬.陳醋拍青瓜:普通,青瓜太淋唔新鮮.上海肴肉:好嚡味道差,肉質太爛.麻醬鮮准山:香口幾好味,清新脆口.陳皮牛肉腸:同蝦腸一樣,有水準.蜜味柑桔雞翼:好難食.順德魚皮餃:又凍又硬,超難食.蠔皇叉燒包:皮軟香甜叉燒味味.薑汁雞包仔:可試,但冇驚喜.爵士奶皇包:汁香甜味美.筍尖鮮蝦餃:必食之選,蝦新鮮彈牙,皮夠薄.高湯牛肉球:肉質新鮮,湯清新好味.蠔皇鮮竹卷:鮮竹香口又淋,味道唔錯.北菇蒸燒賣:用料足,蝦新鮮肉質彈牙.上海小籠包:皮厚
以前聽聞翠亨邨好出名,去到先知好失望.
沙律明蝦角:皮太厚又硬.

韭黃鮮蝦腸:皮薄幾滑,蝦都彈牙.

錦鹵脆雲吞:只係食到一大片粉,冇咩味道.

椒鹽豆腐粒:淡而無味,豆腐粒似食豆腐花.

樂從煎釀虎皮椒:一般水準.
尖椒螺肉:香辣肉淋.
沙薑雞腳:完全冇味又硬.

陳醋拍青瓜:普通,青瓜太淋唔新鮮.
上海肴肉:好嚡味道差,肉質太爛.
麻醬鮮准山:香口幾好味,清新脆口.

陳皮牛肉腸:同蝦腸一樣,有水準.
蜜味柑桔雞翼:好難食.
順德魚皮餃:又凍又硬,超難食.
蠔皇叉燒包:皮軟香甜叉燒味味.

薑汁雞包仔:可試,但冇驚喜.
爵士奶皇包:汁香甜味美.
筍尖鮮蝦餃:必食之選,蝦新鮮彈牙,皮夠薄.

高湯牛肉球:肉質新鮮,湯清新好味.
蠔皇鮮竹卷:鮮竹香口又淋,味道唔錯.
北菇蒸燒賣:用料足,蝦新鮮肉質彈牙.
上海小籠包:皮厚肉質差,又冇汁.失敗.
安蝦鹹水角:好甜,好傳統做法,用料足.
潮州蒸粉果:皮太胡,普通.
生磨杏仁茶:香滑味美,幾潤喉.
生磨合桃露:香濃味重.都幾滑.
砵仔糕:好硬.
椰茸糯米糍:軟熟好味,唔會酸.
整體:食品同服務一般,名大於實.
沙律明蝦角
韭黃鮮蝦腸
錦鹵脆雲吞
椒鹽豆腐粒,樂從煎釀虎皮椒
尖椒螺肉,沙薑雞腳,陳醋拍青瓜,上海肴肉,麻醬鮮准山
陳皮牛肉腸,蜜味柑桔雞翼,順德魚皮餃
蠔皇叉燒包,薑汁雞包仔,爵士奶皇包,筍尖鮮蝦餃,高湯牛肉球
蠔皇鮮竹卷,北菇蒸燒賣,上海小籠包
潮州蒸粉果
生磨杏仁茶,生磨合桃露
  • 蠔皇叉燒包薑汁雞包仔爵士奶皇包筍尖鮮蝦餃高湯牛肉球
  • 生磨杏仁茶生磨合桃露
2014-09-03 4688 瀏覽
近期愛上銅鑼灣翠亨邨飲茶,地方夠大,坐得舒適,人又不太多,點心精緻美味又新鮮,只略嫌價錢頗貴。半個內第2次到訪,今次一於品嚐上次沒有點的蜜汁叉燒、士多啤梨醬雞翼、雞球大包及腐皮素卷。
腐皮素卷
雞球大包
士多啤梨醬雞翼
2014-08-23
腐皮素卷
雞球大包
士多啤梨醬雞翼
2014-08-04 5453 瀏覽
是咁的,個人覺得香港酒家多如天上繁星,有好食難食,有高檔平民。要打破平野冇好野嘅定律,真係除左汪阿姐張床褥之外,冇邊個做得到。不過,一百蚊樓下食半隻雞,好多地方都做到,而且質素唔差。咁俾成兩百蚊食半隻雞又係咪要食完之後有高潮咁高要求呢,又唔係,不過你叫得翠亨一靚雞,係咪應該起碼雞有雞味,並唔係一碟手撕沙薑冰鮮雞呢。唔係話你唔好食,不過賣相差,點做招牌菜呢。碟滷牛腱算係不過不失啦,68蚊還可以,個滷水係有啲唔同嘅。枝竹火腩炆龍躉頭腩,味道不俗,個煲就夠大啦,魚就碎上到不能再碎,賣相就唉,放多幾條綠色嘅蔥都唔會蝕嘅。好啦,終於有碟靚啲,紅酒梨黑醋脆豬柳。賣相係正嘅,不過果兩排响碟邊嘅橙紅色紅酒梨,冇紅酒味,亦冇梨味,又幫唔到碟fusion進化版嘅生炒骨,佢嘅存在價值响邊呢,單純伴碟?到個黑醋,我諗住一係意大利陳醋,一係滇江香醋,兩者特色係酸而不澀,帶甘甜,有獨特香味。好明顯佢用嘅係something else, 唔酸唔甜,老實講你俾是但樣出味啲我都收貨。唯一可取係豬柳粒尚算脆,咁就128蚊。最安慰係個煲杏汁白肺湯,例牌四人份,$238 。七個人夠分,仲有兩碗半添飲。白肺夠白,乾淨冇腥味,杏
翠亨一靚雞
碟滷牛腱算係不過不失啦,68蚊還可以,個滷水係有啲唔同嘅。
牛腱
枝竹火腩炆龍躉頭腩
紅酒梨黑醋脆豬柳
最安慰係個煲杏汁白肺湯,例牌四人份,$238 。七個人夠分,仲有兩碗半添飲。白肺夠白,乾淨冇腥味,杏味香濃,屬水準之作。杏汁白肺湯係手工湯水,呢個價錢,呢個質素,呢個份量,算係超值。
杏汁白肺湯
總結,我人一向厚度,寫野大多隱惡揚善,因為我相信一分錢,一分貨。平嘅,素質未到門檻嘅,我會調節評價。一間知名食府,收得人錢,就要俾到貨,你每碟減三十蚊就差唔多。否則,唔該,俾多少少心機,味道不變,賣相改善都好。
2014-08-03
杏汁白肺湯
2014-07-21 5097 瀏覽
滋味甜點砵仔糕有黃糖同白糖兩款個人中意黃糖款,甜得黎多左d香味,唔係咁單調不過我覺得佢既感覺太實身,欠缺了彈牙的感覺馬豆糕馬豆綿密又算多既糕底嫩得黎唔會好水,香甜細滑味道夠自然但個人認為size大左d,佢大可以分一半但上兩件,唔係一次過大件上椰茸糯米糍椰絲香氣非常濃郁,但同時感覺係清香不混濁糯米糍軟糯香甜,仲帶點煙韌嚼勁其實我個人覺得呢個算係當日最好既甜品了……生磨杏仁茶香滑,沒有油膩感覺甜度適中,不會乸口,算是自然的生磨合桃露合桃香氣不算很濃烈,感覺不膩細滑稠密得黎唔會好溜,甜味不大亦不覺甜膩杏仁豆腐食左但冇影到,係凍食既杏仁味如杏霜,老實講係假左d……不過食落嫩口有豆香味呢點補番滑身有如豆腐花,卻是實身有彈性如啫喱服務就真係……正常既……人手似乎不太夠應付當日既墟冚場面一入座過左一段時間都冇人理我地想開茶都要問幾次先得,期間只係會叫我地等一陣但之後係冇人會黎既當中有少少漏左單,叫個人都難,更莫論收碟收籠重點係佢限我地個半鐘,手腳卻如此繁忙如此緩慢……
滋味甜點

砵仔糕

有黃糖同白糖兩款
個人中意黃糖款,甜得黎多左d香味,唔係咁單調
不過我覺得佢既感覺太實身,欠缺了彈牙的感覺
馬豆糕
馬豆綿密又算多既
糕底嫩得黎唔會好水,香甜細滑味道夠自然
椰茸糯米糍
椰絲香氣非常濃郁,但同時感覺係清香不混濁
糯米糍軟糯香甜,仲帶點煙韌嚼勁
其實我個人覺得呢個算係當日最好既甜品了……
生磨杏仁茶

香滑,沒有油膩感覺
甜度適中,不會乸口,算是自然的
生磨合桃露
合桃香氣不算很濃烈,感覺不膩
細滑稠密得黎唔會好溜,甜味不大亦不覺甜膩
杏仁豆腐
食左但冇影到,係凍食既
杏仁味如杏霜,老實講係假左d……
不過食落嫩口有豆香味呢點補番
滑身有如豆腐花,卻是實身有彈性如啫喱
服務就真係……正常既……
人手似乎不太夠應付當日既墟冚場面
一入座過左一段時間都冇人理我地
當中有少少漏左單,叫個人都難,更莫論收碟收籠
重點係佢限我地個半鐘,手腳卻如此繁忙如此緩慢……
2014-07-21 4284 瀏覽
好耐之前係Mira Dining既網站睇到有點心放題promotion其實一直都想試翠亨邨,但約唔到腳單挑好冇癮既點知過左一排仲上埋雜誌見佢影出黎已經係座無虛席,大概出左報導會有更多食客本身諗住都係冇望冇得試架啦,點知朋友竟然話一齊去,咁梗係要試試啦為免冇位,我地早早剛開門就到左啦:^)門面幾有特色夠藝術元素是走香港復古懷舊路線,但佈置舖排又有設計感環境不錯,坐得好舒服又夠哂位郁動得意既地方係佢有個卡位(?)(如相中可見)感覺有點新意,唔單係懷舊風任點任食Menu有好多款式選擇既由前菜到點心到甜品都有唔係話俾你任食就求其得幾款咁但朋友係唔食得辣果種,比我更甚,因此我地冇點到辣既野星期一至四$128已包茶芥加一原本係上午11時至下午3時無限既但人流太高,當日我地係12:30p.m.就要交枱前菜小碟椒鹽豆腐粒外皮炸得香脆,薄身得黎香口不油膩熱度剛好,入口即化,豆腐綿軟得不行仲有脆口炸蒜(?)同埋椒鹽調味,惹味可口,encore必點!麻醬鮮淮山淮山帶有清香,唔會有令不少人反感的藥材味(我倒是很愛入口是出乎意料之外的綿密,原本以為係硬身實身偏脆口既配上麻醬,微甜微酸,芝麻香十分香濃,整體可口吸
其實一直都想試翠亨邨,但約唔到腳單挑好冇癮既
點知過左一排仲上埋雜誌
見佢影出黎已經係座無虛席,大概出左報導會有更多食客
為免冇位,我地早早剛開門就到左啦:^)
門面
幾有特色夠藝術
元素是走香港復古懷舊路線,但佈置舖排又有設計感
不錯,坐得好舒服又夠哂位郁動
得意既地方係佢有個卡位(?)(如相中可見)
感覺有點新意,唔單係懷舊風
1921 瀏覽
任點任食Menu
有好多款式選擇既
由前菜到點心到甜品都有
唔係話俾你任食就求其得幾款咁
但朋友係唔食得辣果種,比我更甚,因此我地冇點到辣既野
星期一至四$128已包茶芥加一
原本係上午11時至下午3時無限既
但人流太高,當日我地係12:30p.m.就要交枱
前菜小碟
椒鹽豆腐粒

外皮炸得香脆,薄身得黎香口不油膩
熱度剛好,入口即化,豆腐綿軟得不行
麻醬鮮淮山

淮山帶有清香,唔會有令不少人反感的藥材味(我倒是很愛
入口是出乎意料之外的綿密,原本以為係硬身實身偏脆口既
配上麻醬,微甜微酸,芝麻香十分香濃,整體可口吸引
陳醋青瓜
青瓜新鮮爽脆而多水分(唔係出水果種)
陳醋酸度一般,香氣幾重幾濃,甚是開胃
上海肴肉
肴肉切成薄片,晶瑩吸引,感覺比厚身既清爽
鹹香味道重,質感爽口不膩,更有點兒彈牙有嚼勁
  • 椒鹽豆腐粒
  • 麻醬鮮淮山
  • 上海肴肉
2014-07-21 3676 瀏覽
精選點心筍尖鮮蝦餃蝦餃外皮晶瑩剔透,彈牙又不會過厚蝦肉幾大粒,落足料,鮮美爽口好正:^)筍唔筍尖我就唔係好分到啦,但幾清新嫩口既調味亦得宜,不會蓋過餡料既鮮香味潮州蒸粉果皮唔會好厚,又唔會好黏爛:^)入面好足料,有蝦有豬肉又有蔬菜咁,爽口味鮮另外係佢有d水分,可以話佢入面係有汁咁鮮味不油膩,更加嚐得到食材既味道北菇蒸燒賣一睇個size都大既,粒粒飽滿面頭有蝦仁,彈牙又鮮美,但怪怪地係有d凝漿,大抵是粟粉水結糊食落好足料,濕潤保持水分易入口肉香加上菇香既配搭真心ok,菇味鮮唔會奇奇怪怪:^)蠔皇叉燒包賣相還可以,未知味道如何?餡料份量不算多,但可以接受既叉燒味道普普,平時聽不少人讚翠既叉燒正或許是因為太多醬汁掩蓋叉燒香味的緣故?薑汁雞包仔外表同叉燒包相似,我地都係分唔到照食左先xd雞包餡料份量都可以接受雞肉唔多肥膏,真係有肉香冇雪味既可惜……薑汁?認真我真係唔覺有薑汁味……爵士奶皇包張開大口一咬……「嘩!好熱!」奶皇餡幾乎要流瀉而出,想馬上用口接住,卻怕了那燙口感覺XD餡料黃得黎顏色自然,香滑不膩甜度適中不會過重味,食完唔覺太heavy腸粉皮薄晶瑩,彈牙可口,感覺細滑而不濕爛不過佢幾款既
精選點心
筍尖鮮蝦餃

蝦餃外皮晶瑩剔透,彈牙又不會過厚
蝦肉幾大粒,落足料,鮮美爽口好正:^)
筍唔筍尖我就唔係好分到啦,但幾清新嫩口既
調味亦得宜,不會蓋過餡料既鮮香味
潮州蒸粉果
皮唔會好厚,又唔會好黏爛:^)
入面好足料,有蝦有豬肉又有蔬菜咁,爽口味鮮
另外係佢有d水分,可以話佢入面係有汁咁
鮮味不油膩,更加嚐得到食材既味道
北菇蒸燒賣

一睇個size都大既,粒粒飽滿
食落好足料,濕潤保持水分易入口
肉香加上菇香既配搭真心ok,菇味鮮唔會奇奇怪怪:^)
蠔皇叉燒包
賣相還可以,未知味道如何?
餡料份量不算多,但可以接受既
叉燒味道普普,平時聽不少人讚翠既叉燒正
或許是因為太多醬汁掩蓋叉燒香味的緣故?
薑汁雞包仔
外表同叉燒包相似,我地都係分唔到照食左先xd
雞包餡料份量都可以接受
雞肉唔多肥膏,真係有肉香冇雪味既
可惜……薑汁?認真我真係唔覺有薑汁味……
爵士奶皇包
張開大口一咬……「嘩!好熱!」
奶皇餡幾乎要流瀉而出,想馬上用口接住,卻怕了那燙口感覺XD
餡料黃得黎顏色自然,香滑不膩
甜度適中不會過重味,食完唔覺太heavy
腸粉

皮薄晶瑩,彈牙可口,感覺細滑而不濕爛
不過佢幾款既通病都係太多皮,真係食皮都會滯
蜜汁叉燒味道不濃,叉燒偏瘦但夠水分唔會乾柴
陳皮牛肉富陳皮清香,只係牛肉也許太滑身,食左都唔覺有……
韭黃鮮蝦都可以的,蝦肉鮮香爽口,韭黃淡淡清甜也算配襯的
高湯牛肉球

牛肉球嫩滑不膩,帶點肉香,味道輕淡
但個人認為過於鬆散易爛
高湯清澈,沒有油膩感,調味鮮味自然,唔會太重味
也許因用高湯浸,食落冇咁油膩,濕潤易入口
蠔皇鮮竹卷

腐竹豆香重,滑身綿軟可口又不易爛
餡料好足,整個係好飽滿又有鮮香味,入面既蔬菜幾爽口
配上少少蠔油,微稠可以掛上鮮竹卷
但味道又唔會過濃,只係香口不膩:^)
順德魚皮餃

呢個真心幾正,完全一口大小但會食唔停口
外皮微硬但係好易就咬開既
一咬就是爆汁的感覺,肉汁豐富,包係硬實皮層內不會未食先漏
睇個汁好似好濃味咁,但其實係剛剛好,反而更帶出肉香鮮美
蜜味柑桔雞翼

外皮十分香脆可口,而且係冇油膩感既
雞翼係熟透左,冇雪藏味冇血味
柑桔味甚濃,酸酸甜甜都算開胃
不過我總覺得有薄荷味,唔係太中意
沙律明蝦角

炸得好脆口,外層只係有少少油,唔會泛哂油光
皮薄餡多,蝦肉都係好鮮香
沙律醬卻是有點怪怪的,太creamy太固體了,質感幾有幾分像布甸……
蜆芥鯪魚球

外皮有點米粒,幾特別既
炸完係好香脆,沾了沾蔥油就大口吃下
鯪魚球重魚肉香,彈牙滑身
可惜我真係唔中意鯪魚球既味,真係仲會有點腥氣,我還是草草吃下放棄吧
安蝦鹹水角

炸皮煙韌甜脆,講真個甜甜皮真係我中意鹹水角既原因XD
足料香口,花生香氣濃郁但不會有很油膩的感覺
整體黎講都幾好食架,皮又唔算太厚唔會一下子好膩滯

• 順德魚皮餃
2014-07-18 3270 瀏覽
唔知有無人覺得係銅鑼灣好似越來越難搵食,唔知係因為選擇少左定係唔O岩我口味.所以我依期慣性同人講:是但係利舞臺搵間啦.咁今次就簡左去翠亨邨飲茶,因為要回味佢高水準既叉燒我諗住呢度唔係平價食店,LUNCH應該無咩人,點知一早FULL左,WALK IN等左半粒鐘首先叫左個小食,$58既椒鹽豆腐,外脆內軟滑,大堆炸蒜放係面,味道又唔會好重口味,見到落左少少豆豉來調味,但係總係唔覺咸.呢期既椒鹽都唔夠咸,唔通係潮流興起?不過起馬夠多蒜食得過癮,開胃一流$128 既主菜蜜汁叉燒很有光澤既外表,一口咬落去極度鬆化,好似中左化骨綿掌咁,完全無渣,肉與肥64之比,爽口軟熟,肉味一流,蜜味反而不高,咸味亦低.可以細嚐其肉味.呢個招牌貨真係無得頂.十件「鼠」一聲2個人食清光我都唔明點解可以有呢種口感$34 北菇粒燒賣,燒賣面頭又爽脆既蝦,豬肉餡札實有口感而味帶甜,菇味不見特別出位,豬肉調味點到即止.一口放哂入口係最佳食法.有齊爽,實,軟既口感.由於得2個人,就叫個$128杜小月櫻花蝦炒飯作為填肚之用.但係叫左成半粒鐘都未上,問問先知原來無幫我地落到.雖然人誰無過,但係呢度始終唔係平價地方,我會對佢地要求高

椒鹽豆腐
$128 既主菜蜜汁叉燒
一聲2個人食清光
我都唔明點解可以有呢種口感
一口放哂入口係最佳食法.有齊爽,實,軟既口感.
杜小月櫻花蝦炒飯
由於得2個人,就叫個$128杜小月櫻花蝦炒飯作為填肚之用.但係叫左成半粒鐘都未上,問問先知原來無幫我地落到.雖然人誰無過,但係呢度始終唔係平價地方,我會對佢地要求高一點,扣分

而點解會驅使我扣既第2個原因係好難食.首先基本上無調味,一丁點咸味都無,二來飯粒無口感,三來不乾爽,櫻花蝦係無用武之地,完全不能提味,全敗.

總結來講,除左炒飯好差外,其他食物水準都唔錯.不過落單要跟足一點喔

TOTAL$348,加$26茶錢,再加1後$411.4,每人2舊,十分滿足
2014-04-17
$205.7 (午餐)
椒鹽豆腐
2014-06-26 4136 瀏覽
某天,利舞台樓下。我倆收到兩份宣傳品:一把扇子 (另一個奇遇,另文再談)、還有一碗「叉燒飯」。打開那碗「飯」 ,原來是新開張的翠亨邨,除了推介其叉燒,還有期間限定的午市任食。連茶芥和加一,才$128 。以其口碑、質素和地區,能以這價錢推出任食點心,可說是抵食。我倆立即擇日前往,看看她交出甚麼成績來。吃完一輪,二話不說,次週把雙親都約來飽餐一頓了。翠亨邨於我,就是有一份特別的回憶。我的外曾祖父 (yes, my great-grandfather ) 住在馬來西亞,雖然年紀不小,卻每年都來香港探親,順便率眾享受美食:佐敦蛇王源、尖沙咀仙樂都 ... 還有翠亨邨。在我幾歲大的那些年,在那兒平生第一次吃到龍蝦沙律、大群翅、還有要用刀叉享受的原隻鮑魚,每席要好幾千元 (當年喎!父親也證實了這點);自那次之後,未吃到過同樣的級數和味道。現在的我對美食如此喜愛,實在要多謝太公對我的自小培養! 這回,是多年後重回翠亨邨。是溫馨回憶也好、是情意結也罷,總是對其出品有跡近盲目的信心。不過當我倆坐下,還是馬上把「任食柯打紙」拿來審視一番:不怕不好吃,而是怕因成本考量而減少選擇或只提供較便宜

這回,是多年後重回翠亨邨。是溫馨回憶也好、是情意結也罷,總是對其出品有跡近盲目的信心。不過當我倆坐下,還是馬上把「任食柯打紙」拿來審視一番:不怕不好吃,而是怕因成本考量而減少選擇或只提供較便宜的點心。
再把單點的菜單拿來比較,發覺一般點心起碼三十幾四十,而且任食中的部分選擇 (豬腳仔、鯪魚球等) 都不會是中點小點優點,所以還是相當有說服力。更重要的是,在一般酒樓點心水準毋復當年的今天,我想尋回一個叉燒包、一隻鳳爪、一件腸粉的原本味道,到底應該是怎樣的。

第一關:小食
皮蛋酸薑、陳醋拍青瓜
滷水豆腐

麻醬鮮淮山
並非預期中的爽而是帶粉;沙薑雞腳比他店的飽滿,「圇」起來多肉;而滷水豬腳仔爽腍程度適中。不過這幾款並未拍照,還是留待食友自己發掘。

這一關,到位有餘。

第二關:煎炸點心
樂從釀虎皮尖椒
蜆芥鯪魚球、沙律明蝦角
蜆芥鯪魚球
腐皮卷
蘿蔔絲酥
蜆芥鯪魚球、鹹水角
這一關,煎虎皮椒、鯪魚球和鹹水角的超卓水準,足以彌補其他點心的略有不足。

第三關:蒸點

對傳統粵菜酒家而言,這才是真正的考驗。
腸粉
父親說,很久沒吃過叉燒腸內有真正的叉燒了
!我也有同感,特別是牛腸內牛肉的鮮味。
蝦餃
燒賣
鮮竹卷
反而想說說沒拍照的鳳爪 (怎麼凡是手手腳腳都冇相睇?
)。蒸出來爪身挺而肉不過腍,沒過多的汁糊著,而汁本身不過鹹而帶甜,「傳統味」的示範作。
叉燒包、奶黃包
紫薯豬仔包
這一關,有些參差,但絕對有辦法改善!

第四關:甜品

好頭,有冇好尾?睇你哋!
杏仁豆腐
蜂蜜蛋散
杏仁露、合桃露
紅豆糕、馬豆糕

這一關,除蛋散外,水準都不是太好。

結論:$128帶來了一個好的飲茶體驗。性價比超卓,不因非a-la-carte而影響質素。撐!

收筆前,回答自己在開餐前的問題:我總算找到了。
題外話/補充資料: 據之前單張所寫,任食只提供至本月底,但近日收到的「叉燒飯」,已沒有了限期,似乎改為長期供應了。而原本只限週一至週四午市 (上午十一時至下午三時,不限時!),現在加開週五,但只供應至中午十二時半。
2014-06-05
  • 沙薑雞腳
  • 滷水豬腳仔
  • 鳳爪
2014-05-28 3977 瀏覽
襯新鮮仲記得~而家就寫左今晚嘅晚餐先!同亦客亦auntie食飯…大家都係都係相機食先~先黎兩款餐前小食海蜇花…平時食一條條嘅海蜇就食得多,海蜇花真係第一次食~ 睇落好清淡…但食落帶少少辣…又爽又脆~滷水鴨舌同出面食嘅滷水有d唔同… 唔會好鹹但又食到少少滷水香 之後就到呢碟中國豬crossover日本豬嘅叉燒~個人認為日本豬好味d…肥d滑d~中國豬就肉味重d~作為招牌菜之一嘅叉燒都尚算過得去~但如果可以我想揀晒日本豬 呢個牛奶多士配魚餅~幾得意…但牛奶多士做得出色過魚餅~魚餅比較普通~但牛奶多士就出奇地好味~呢個南瓜枝竹珍菌不得了呀…枝竹珍菌煮得好有鑊氣…帶出左菇菌本身嘅香味~襯埋蒸林左嘅南瓜中和返d油膩感~都係值得推介之一!最後order左兩個甜品馬豆糕除左d馬豆多d之外無咩特別 反而士多啤梨糕就有驚喜…一見到佢仲怕好藥水…但食落就有好濃嘅士多啤梨味…一d都唔假~都幾滿意嘅一餐…唯一要挑剔嘅就係個茶杯比較污糟…有一粒粒污糟物係杯底…作為美麗華集團旗下品牌…衛生方面似乎要多加努力!
襯新鮮仲記得~而家就寫左今晚嘅晚餐先!
同亦客亦auntie食飯…大家都係都係相機食先~
先黎兩款餐前小食

最後order左兩個甜品
馬豆糕除左d馬豆多d之外無咩特別

2014-05-28
2014-01-16 6066 瀏覽
利舞臺翠亨邨應是開業不太久的酒家,地方比以前的酒家企理,地方亦更見寬敞,加上平日晚市時段人客不算多,用餐環境寧靜良好。服務方面,店員普遍主動有禮,印象不錯。食物方面,菜式份量略為小巧,取價亦不便宜,以致性價比難取高分。一行十一人點了以下美食:鍋貼牛奶拼均安魚餅:鍋貼牛奶夠特別,鍋貼夠香脆,面層牛奶夾層奶香不算濃郁。均安魚餅炸得金黃不膩口,彈牙度中等。紅酒梨黑醋脆豬柳:豬柳無骨腍身,肉香不俗。黑醋汁酸香醒胃,味道和脆豬柳頗合襯。菜式當中加入少量梨肉,亦多添一份清新感。楓葉蜜餞羊仔鞍:羊仔鞍羊味不算濃但夠腍身,味道主要來自蜜汁,入口帶甜。粟子炆滑雞煲:雞煲熱辣吸引,香氣四溢,雞件切得細一點,但入味滑身。粟子稍硬。如煲中追加多一些香口食材如香葱香蒜食味會更佳。清蒸原條沙巴躉:沙巴躉頗大條,應足所述的兩斤重。烹煮時間剛好,但魚肉仍有點韌,或許魚身實在過大。味道方面,魚香只屬中規中矩。大漠風沙脆皮琵琶豆腐:「大漠風沙」帶點微辣,提升菜餚惹味道。琵琶豆腐成品和預期的有點距離,豆腐不夠滑及香,質感亦見鬆散。疊影滑豆腐:菜式賣相佳,豆腐切得薄,見刀功,香滑度亦比琵琶豆腐好多了。豆腐配上蕃茄炒蛋,其實比

鍋貼牛奶拼均安魚餅
紅酒梨黑醋脆豬柳
楓葉蜜餞羊仔鞍
粟子炆滑雞煲雞煲熱辣吸引,香氣四溢,雞件切得細一點,但入味滑身。粟子稍硬。如煲中追加多一些香口食材如香葱香蒜食味會更佳。
粟子炆滑雞煲
清蒸原條沙巴躉
大漠風沙脆皮琵琶豆腐
疊影滑豆腐:菜式賣相佳,豆腐切得薄,見刀功,香滑度亦比琵琶豆腐好多了。豆腐配上蕃茄炒蛋,其實比較少見,簡單得來味道合心。
疊影滑豆腐
蝦米醬肉鬆乾扁四季豆:蝦米肉鬆醬不及預期般搶口惹味。四季豆爽身,OK喇!
蝦米醬肉鬆乾扁四季豆
南瓜枝竹秀珍菇:南瓜腍身清甜,秀珍菇則菌香味濃,尤愛當中的枝竹,盡帶調味佳的醬汁很美味。
南瓜枝竹秀珍菇
魚湯浸菜苗:本以為是豆苗,結果是菠菜,幸好菠菜用料都算嫩綠好味。
魚湯浸菜苗
闊佬炒飯:以蛋白、菜粒及瑤柱為主要材料,清淡中又帶點味道。炒飯亦炒得乾身,成品令人滿意。
闊佬炒飯
銀芽肉絲兩面黄炒麵:兩面黄炒麵炸得不老身,脆度理想。配上的銀芽肉絲既爽且嫩,做得不錯。
銀芽肉絲兩面黄炒麵
大良雙皮奶:完全無「雙皮」效果,燉奶亦味淡,缺奶香,令人失望。

飯後以自攜蛋糕作結,要收一百元切餅費,感覺亦是貴了少許。

[15/1/2014; Wed]

題外話/補充資料: 匯豐白金咭有八八折。
2014-01-15
信用卡優惠
2014-01-09 5244 瀏覽
翠亨邨酒樓屬於美麗華集團旗下的廣東粵菜餐廳,店名應該取自中國廣東省中山市東南方一個叫翠亨新區的地方。很小的時候已經聽過此店名字,那時候總以為它是某屋邨名字,其實香港根本沒有一條叫翠亨邨的,真是一個美麗的誤會。它的裝潢跟一般廣東酒樓不太一様,反而比一般上海菜館感覺更有老上海的感覺。首先是棄用沈悶的白色檯布和瓷杯,改用泰國製的透明隔熱杯,美觀而不燙手,餐桌採用了深色檀木,加上掛在牆上的黑白舊照片,攔在檯與檯之間鐵製的黑色屏風,還有大門囗處以銅銀兩色的鐵皮信箱排列成一整面的牆,都令餐廳整體多了一份懷舊元素。例牌先點蝦餃,感覺外形尚可,不算特別飽滿或者晶瑩剔透,內餡比較乾身,而且胡椒味重,只嚐到蝦的爽彈但欠缺應有的鮮味,整體明顯比明閣遜色。紫薯豬仔包外形很吸引,最愛那又圓又大的豬屁股,連豬尾這些細節位都有做出來,小朋友或豬迷應該很喜歡。淡黃色的包身其實沒有味道,既不甜,又沒有麵粉香,勝在不黏牙。內餡的紫蕃薯顔色非常艶麗,但就敗在毫無薯香,令人失望。蜜汁叉燒腸粉一碟三條,腸粉皮沒有特別薄和滑滑,叉燒比較瘦,味道只鹹不甜,不能叫蜜汁叉燒。每條腸粉內都放有一片芫茜片提味,整體只能說水準普通。尾聲點了
筍尖鮮蝦餃
蜜汁叉燒腸粉
麒麟綿花雞
尾聲點了麒麟綿花雞,我以為綿花雞跟雞扎的分別是在於前者散開來蒸,加上用豬皮代替魚肚,是平民版雞扎,後者則是用淮山或腐皮緊緊把餡料包裹着,不會散開。如果這個理解正確,那麼這道點心是否應該叫做麒麟雞扎?它的用料很簡單,只有魚肚、腐皮、冬菇和雞,但份量很足,餡裡頭也沒有夾雜蟹柳、芋頭或火腿,單單一件裡面已包含了三大件魚肚,從魚肚狂野的傾出來便可以想像它的份量。蒸出來的汁很清淡,沒半點鹹味。冬菇很腍,但鮮有冬菇香,因為汁很淡,所以也很難入味。魚肚很柔軟,並非炸豬皮的口感。當中唯獨雞件特別鹹,甚至帶點雪蔵雞味,似乎在味道上未能取得很好的平衡。
燕窩蛋撻仔
最後選了兩款甜品作結,首先是燕窩蛋撻仔,一碟三件,每件只有拇指和食指圈起來的大小,蛋撻頂那堆燕窩也委實不少,蛋撻內餡部分透着淡淡的甜和蛋香。撻底採用酥皮底,口感非常鬆脆,但後勁感到一陣豬油味,未知酥皮部分是否有採用豬油。
楊枝甘露
楊枝甘露的份量超迷你,明明$42一碗,但碗的size卻只有拳頭大的那種小碗,感覺不值。味道方面,芒果味太人工化,但比較特別是用上兩種柚子,其中紅柚甘澀,味道比較特別,有解膩的感覺。

縱觀今日翠享邨表現平平,除了紫薯豬仔包的造型比較印象深刻外,其餘的只能說是不過不失。

題外話/補充資料: 1. 餐廳播放着類似京劇調調的純音樂,感覺有點很突兀。 2. 茶介每位$15。
2014-01-04
2014-01-08 124 瀏覽
繼國金軒蘿白糕後,美麗華集團旗下翠亨村酒家推出燕窩桂花糕,迎接這個新春。就趁吃冬至飯的日子,跟家人齊齊分享。跟國金軒一樣,用上桃紅色的禮盒,大方得體。掀開一看,除透明膠盒盛放的桂花糕外,更有一小兜燕窩,倍覺名貴。翻看材料,原來用上即食燕窩,配以金桂花及寧夏特級大杞子,色澤亮麗,輕輕切開,柔韌而富有彈性,用叉一戮亦不會輕易散落,咬一口,完全不覺杞子的酸味,明顯地泡浸時間足,酸味都沖走了;而且口腔內仍存留了桂花的香味,就算不添加燕窩,都已經風味絕佳,的確有水準。不論大家對油份重的糕點會否感到膩,但桂花糕令人有清新爽朗的感覺,值得一試。
跟國金軒一樣,用上桃紅色的禮盒,大方得體。
獨立包裝
燕窩桂花糕
外賣自取
燕窩桂花糕
2013-12-25 108 瀏覽
臨近農曆新年,又是各大品牌推出精美賀年糕點的時候,今年搶先收到美麗華集團國金軒和翠亨邨的兩款糕點,為聖誕前的冬至增添中國式的節日氣氛。冬至的週末,馬不停蹄到兩邊老家吃冬至飯,在美味豐富的晚飯背後,是家人們辛苦的準備,所以,在飽腹過後,最好就是吃美味的甜點,慰勞一下了。把翠亨邨的燕窩桂花糕一底分成兩份,兩晚各吃一份,讓兩邊家人都可分享這甜蜜。燕窩和桂花糕其實是分開的,喜歡吃原味桂花糕,或把燕窩放在桂花糕上再吃也可以。晶瑩剔透的桂花糕之下,是片片的金桂花和飽滿的大杞子,視覺已告訴了我這桂花糕不.簡.單!桂花糕質地飽滿,不會一切又或一夾即散,甜味清新,滿滿的桂花香更是大愛!我非常喜歡之餘,家人也讚不絕口,一家人吃半底,很快已經吃光光了!對了,我吃的時候沒有下很多燕窩,因為這桂花糕,原味已經很好吃。燕窩,對我來說只是錦上添花!馬年不想再單調地只吃蘿蔔糕和年糕?這個燕窩桂花糕,送禮自用,收到的人都必定很開心呢,現在網上訂購更有優惠,我也已經決定要買一些來送禮了!這個冬至很甜蜜,祝大家甲午馬年也一樣甜蜜溫馨!

這個冬至很甜蜜,祝大家甲午馬年也一樣甜蜜溫馨!
2013-12-21
外賣自取
2013-11-07 568 瀏覽
只是剛剛進入大閘蟹季節,我便忍不住口在家裡吃起來了。大閘蟹的吸引力我想也不用詳加介紹,每逢這個季節,大家都一定吃了不少。今次受邀來到開業半年左右的銅鑼灣翠亨邨品嚐一頓蟹宴,這兒環境相當優雅,而且帶著老香港特色的擺設,如鐵皮郵箱、鐵拉閘及穿花鐵閘等等,令人有點回到過去的感覺。人還未到齊,先來點喝的濕濕咀巴,天氣開始乾燥,就要一杯清潤的熱柚子蜜茶來滋潤一番。接著也來點吃的,翠亨邨馳名的蜜汁叉燒,選用上半肥瘦的脢頭來製,入口鬆化,蜜味香甜,相當不錯,而且旁邊更配上差不多絕跡了的蠔油豆,百多元也是值得的。先來金杯蛋香燴蟹粉,賣相精緻,一層橙黃油潤的蟹粉覆蓋著白雪雪的蛋白上,顏色相當鮮明,那層甘香的蟹粉著實迷人,與嫩滑輕盈的蛋白很夾,鮮味無比。蟹粉野菌煮年糕以南瓜盅盛著,已先聲奪目,煙煙靱靱的年糕也均被蟹粉牢牢包裹著,盡吸鮮味,加上爽口的野菌,令這個組合達致油而不膩的境界。蟹粉扒豆苗看似普通,其實也是精挑細選而出的佳品,用上幼嫩的豆苗胚來炒,再淋上香濃味美的蟹粉,油潤爽口,那種蟹鮮一直在口腔內盤旋。蟹粉伴燕麥脆饅頭彷如印度咖哩般,盅內盛滿的卻是濃郁稠杰的蟹粉。將一小匙蟹粉放在外脆內軟的饅頭上,待
熱柚子蜜茶
金杯蛋香燴蟹粉
蟹粉野菌煮年糕
蟹粉扒豆苗
蟹粉伴燕麥脆饅頭彷如印度咖哩般,盅內盛滿的卻是濃郁稠杰的蟹粉。將一小匙蟹粉放在外脆內軟的饅頭上,待蟹油慢慢吸入饅頭後來食,更添甘香,可是因饅頭炸得有點油,配上油潤的蟹粉,的確有點油膩,是當晚一系列的蟹粉菜式中稍為失色的。
蟹粉伴燕麥脆饅頭
是晚的主角清蒸大閘蟹出場,牠來自荷蘭,身份特殊,但血統純正,兼打著野生的旗號,相當矜貴,是這兩年來才進軍香港的。當晚所見,隻隻斤兩十足,大約五至六兩,黃毛金爪,絨螯白肚。當打開後,發現腮真是雪白的,看來無污染的確可信。
清蒸大閘蟹
慢慢開始品嚐,蟹膏好像較少,而且有點稀,怪不知這款大閘蟹是不適宜用作拆蟹粉之用。蟹膏雖少,但算上清甜帶甘,蟹肉則比飼養的結實鮮甜,也很滿足。其實,現在還未到最佳季節,正所謂九月圓臍十月尖,相信屆時應會更佳。同時,還配上一杯陳年花雕,邊吃邊喝,令蟹味更濃更鮮,蟹後更有一杯暖胃薑茶來驅寒,實在細心。
清蒸大閘蟹
最後以一道生炒臘味糯米飯作結,粒粒分明,煙靱有嚼感,加上臘味粒的油香,很是吸引,但最令人雀躍的卻是那份生炒的焦香,迷人陶醉。
生炒臘味糯米飯
甜品更有四款之多,全是飽點,有紫薯豬仔包栗蓉珍珠角賀壽桃包嶺南紫米滋,當中以賣相突出的豬仔包最為人喜愛,不單外型吸引,餡料的紫薯更是美味,甜度恰到好處,是純天然的紫薯甜味,令人愛不釋手。其實栗蓉也是另一亮點,同樣甜度適中,加上煙煙靱靱的西米外層,有兒時街邊售賣的西米糕影子。
栗蓉珍珠角
是夜吃到多款蟹粉菜式後,感覺居然是清爽不膩,是難得的體驗,往往吃完大閘蟹後,總會有一種罪惡感伴隨。這兒的菜式配搭很好,能做到油而不膩的組合,相當美味。題外話,由於荷蘭來的大閘蟹蟹膏較少較稀,店方是用上太湖大閘蟹來拆蟹粉,所以吃來與荷蘭種的味道有所不同。
金杯蛋香燴蟹粉
蟹粉野菌煮年糕
生炒臘味糯米飯
2013-11-05 112 瀏覽
繼上海佬,翠玉軒和東來順後,這是本年度的第四場蟹粉宴,地點是翠亨邨,依舊是不輕興奮。記得上一次,亦是第一次到訪翠亨邨是跟台灣的姊妹淘,吃得相當滿意,不知道翠亨邨的蟹粉做得怎樣呢?蜜汁叉燒:這是翠亨邨的招牌之一,分屬必點,跟上次吃到么樣,有保持水準,叉燒有蜜香,鬆化之餘又不失嚼勁。不要錯過的還有碟中的蜜豆,據知是隨叉燒附的,也好吃。金杯蛋白燴蟹粉: 看到餐牌上是200百多塊的價錢,也真覺得有點貴,後來才知道是4杯的價錢,也來得化算,蟹粉也離不開要配蛋白的,每杯也小巧精緻,蛋白上鋪了金黃的蟹粉,金光閃閃的,也做得非常不錯。蟹粉野菌炒年糕: 做成南瓜盅的造型,再把炒好年糕和野菌放進裡面,這一道的蟹粉相比別的不算太突出,但也有過人之處,向來不算是太喜歡吃年糕,就覺得波甚麼味道,但這個年糕拿捏得也是恰到好處,也是味道足之作。蟹粉伴燕麥脆饅頭:這個眾多蟹粉菜式中,最深得我心的一道,賣的是一百多塊的價錢,但光是中間的那碗蟹粉已足以值回票價,還有六件饅頭,把一大堆蟹粉放在饅頭上,咬下的感覺也太美好了吧!以蟹粉配饅頭,這個吃法也真夠新頴,好吃,值得推薦。蟹粉扒豆苗: 豆苗是最常用來配蟹粉的蔬菜,記得第一

蟹粉扒豆苗: 豆苗是最常用來配蟹粉的蔬菜,記得第一次吃蟹粉豆苗就是在尖沙咀的滬江飯店了,豆苗葉嫩,而且席間也講起了現在豆苗好像都來得不便宜呢。
荷蘭大閘蟹: 還是第一次吃到來自歐洲的大閘蟹,公關也教了我們認螃蟹的方法,就是腳毛是長一點,沒記錯的好像是說眼睛是分得有點開。服務人員用純熟的手法輕易拆出大閘 蟹,吃到的大閘蟹白色的膏也不算太少。不知道是不是還沒有到當造的時間,蟹量還沒有到爆膏的情況呢, 但蟹膏蟹粉也是好水準。
生炒臘味糯米飯: 雖然也吃得挺飽的,公關也為我們準備了米飯,是生炒糯米飯,滲雜着臘腸和潤腸,也是香口,只是我想女生的胃口也不太大,這一道還離完成有點距離就是了……
紫薯豬仔包:這個我個人覺得是店方的招牌甜品,是做成小豬模樣的紫薯包,做得相當像樣,從中間掰開,看見紫薯的粉嫩,吃起來也是值得一試的水準。據知惠顧午市的話便可每人獲得一隻豬仔包,當午飯後的甜品便最好不過了。
另外很值得一提的是原來餐廳內有一個甜品小角落,有巧思得像是法式甜品店內,也令人看得入神。胃納有限,這一趟吃到了三款。嶺南紫米糍就是如糯米磁般,栗蓉珍珠角則是厚層糯米皮內一點餡料,穩當之選則有士多啤梨糕。
這一夜的蟹粉菜式吃得滿意,而且我覺得翠亨邨的優勢是價錢不算人太貴但有好的水準, 據知菜式供應至11月尾,喜歡蟹粉菜式的話就不要錯過了。在此再次感謝公關的邀請。
  • 蜜汁叉燒
  • 蟹粉野菌炒年糕