2022-05-17
尖沙咀厚福街真係好多野食,翔壽司面積唔太,bar枱設計,冇訂位就要睇好唔好彩。有唔同set揀,單點都得,仲有三款omakase🍱 翔 Sho ($480)刺身4點 | 壽司7款 | 手卷 | 湯先上咗刺身🤩刺身份量比想像多,師傅會教你食邊款先。象拔蚌切得唔算薄身,有淡淡檸檬味🍋,好爽脆好鮮甜!之後係食🐟鮫鰈,師傅準備咗兩款,一款係刺身,另一款係火炙過。刺身既油脂冇火炙過咁香,兩款都好食。之後就到螢光魷魚🦑,飽滿多膏,口感爽脆,食到微微味噌味。🌟大吞拿魚腩伴紫菜呢個師傅係直接俾你用手拎住,叫我唔使再點鼓油,就咁食。🤩好驚喜,已經調好味,紫菜入面仲有紫蘇葉包住件大吞拿魚腩,完全係feel到吞拿魚好飽滿肥美,係口溶化既感覺真係太滿足🥰🥢食完刺身其實都小小飽,跟住就到壽司🍣1. 白蝦 ~味道肥嫩甘甜,爽口又有帶有鮮味😋2. 活北寄貝3. 目光魚4. 北海島海膽 ~鮮甜!😚5. 鰹魚 ~口感油脂分佈平均,醋香調得幾好,酸酸地清爽6. 生銀雪魚 ~微微火炙過,濃郁鮮味,仲好有油香😍7. 沙甸魚🍙葱吞拿魚腩手卷吞拿魚蓉用咗魚腩既部分,所以油分特別豐腴,而且真係好幼滑,最正係手卷由頭到尾都係吞拿魚蓉,
有唔同set揀,單點都得,仲有三款omakase🍱
翔 Sho ($480)
刺身4點 | 壽司7款 | 手卷 | 湯
先上咗刺身🤩刺身份量比想像多,師傅會教你食邊款先。
🌟大吞拿魚腩伴紫菜
🥢食完刺身其實都小小飽,跟住就到壽司🍣
1. 白蝦 ~味道肥嫩甘甜,爽口又有帶有鮮味😋
2. 活北寄貝
3. 目光魚
4. 北海島海膽 ~鮮甜!😚
5. 鰹魚 ~口感油脂分佈平均,醋香調得幾好,酸酸地清爽
6. 生銀雪魚 ~微微火炙過,濃郁鮮味,仲好有油香😍
7. 沙甸魚
🍙葱吞拿魚腩手卷
吞拿魚蓉用咗魚腩既部分,所以油分特別豐腴,而且真係好幼滑,最正係手卷由頭到尾都係吞拿魚蓉,真係好幸福🥰不過紫菜就可以再脆啲。
麵豉湯🥣
本身以為7件壽司會唔夠飽,但連埋刺身,卷物,再飲埋好足料既麵鼓湯,包你捧住個肚走😆
不過中意再encore既,都有壽司紙可以再單點喔😌