2022-07-27 53 瀏覽
成日嚟尖沙咀既我,前幾日約咗老友都係喺尖沙咀食飯🤭同佢好少食日本嘢,今次就嚟一個平價版嘅omakase😋🥢食物🥢二人餐$680先來前菜:有蕃茄沙律及麵豉湯,之後就開始刺身出場✨🐟刺身:牡丹蝦好大隻,好鮮美!深海池魚厚切口感好肥美,鮮甜好新鮮!磯煮鮑魚有少少煙韌彈牙口感,好正👍🏻🍣壽司6款共12件:北海道海膽:味道濃厚甘甜,有少許回甘味。拖羅:睇顏色已經好吸引,冇筋入口有溶化感🤤辣味帶子軍艦:辣味唔係太勁,唔食得辣嘅朋友都可以接受,帶子爽口好滑,我覺得夏天食都幾正😳油甘魚:肉質肥美甘甜。赤蝦:大隻又帶有鮮甜味,可以再encore❣️燒左口魚邊:炙燒後魚油更加豐盛,爽口肥美。飯類🍚迷你蔥吞拿魚腩丼:用吞拿魚魚腹及赤身切開,切成魚蓉入口好軟綿綿,而且魚蓉份量也不少🥰迷你鰻魚飯:鰻魚冇骨厚肉,燒得幾香。

🥢食物🥢
二人餐$680

先來前菜:有蕃茄沙律及麵豉湯,之後就開始刺身出場✨

🐟刺身
牡丹蝦好大隻,好鮮美!
深海池魚厚切口感好肥美,鮮甜好新鮮!
磯煮鮑魚有少少煙韌彈牙口感,好正👍🏻

🍣壽司6款共12件:
北海道海膽:味道濃厚甘甜,有少許回甘味。
拖羅:睇顏色已經好吸引,冇筋入口有溶化感🤤
油甘魚:肉質肥美甘甜。
赤蝦:大隻又帶有鮮甜味,可以再encore❣️
燒左口魚邊:炙燒後魚油更加豐盛,爽口肥美。

飯類🍚

迷你鰻魚飯:鰻魚冇骨厚肉,燒得幾香。
2022-07-26 64 瀏覽
👣翔壽司 👣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣尖沙咀都幾多餐廳提供平民版嘅Omakase今次嚟食一間位於厚福街嘅Omakase壽司店😝餐廳入面座位不多 是一張U型壽司枱入面有提供三個組合嘅omakase套餐今次就選咗「櫻」套餐🤪上菜嘅時候師傅就會同我講解每一款料理嘅名稱同特別之處 好清晰😉⭐️⭐️櫻 Sakura HKD$380/person⭐️⭐️(包括10款壽司&手卷&湯)👉🏻金目鯛魚肉有光澤呈鮮紅色 入口脂香順滑又充滿油香 好好食😝味道:🌕🌕🌕🌕🌘👉🏻蜜柑鯛因蜜柑鯛飼養嘅時侯就是以蜜柑作飼料 所以自身的香味已經有柑橘香味🧡好特別嘅刺身味道:🌕🌕🌕🌕🌘👉🏻北海道牡丹蝦牡丹蝦肉質爽口得黎帶少少綿軟幾鮮甜😆味道:🌕🌕🌕🌕🌖👉🏻赤貝赤貝呈橙紅色澤 肉質爽脆新鮮無腥味😙味道:🌕🌕🌕🌕🌖👉🏻海膽壽司呢款係北海道的海膽 口感滑溜creamy😍味道係超鮮甜又無腥味 幾高質味道:🌕🌕🌕🌕🌕👉🏻目光魚第一次試目光魚 入口魚油香即滲出嚟 同時因表面火炙過帶焦香 入口即化🤤味道:🌕🌕🌕🌕🌕👉🏻吉備奈子亦係第一次試吉備奈子 就咁聽個名好似日本人名🤣但原來係銀帶魚嚟有銀色嘅表面 肉質偏實 而味道較清淡 所以表面上
👣翔壽司 👣

🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣

尖沙咀都幾多餐廳提供平民版嘅Omakase
今次嚟食一間位於厚福街嘅Omakase壽司店😝
餐廳入面座位不多 是一張U型壽司
入面有提供三個組合嘅omakase套餐
今次就選咗「櫻」套餐🤪

(包括10款壽司&手卷&湯)

👉🏻金目鯛

呢款係北海道的海膽 口感滑溜creamy😍
味道係超鮮甜又無腥味 幾高質

👉🏻目光魚

👉🏻吉備奈子
有銀色嘅表面 肉質偏實 而味道較清淡 所以表面上嘅薑蔥配料味道突出🤓
味道:🌕🌕🌕🌗🌑

餐廳利用北海道牡丹蝦頭🦐熬製此蝦湯
鮮味幾出夠晒味 飲碗暖笠笠嘅湯作結 好滿足
味道:🌕🌕🌕🌕🌑

2022-07-22 77 瀏覽
尖沙咀厚福街真係好多餐,而地舖呢間壽司店都算抵食,同埋服務都幾好餐廳環境都簡潔整齊,坐得感覺都幾舒服今次叫咗個$268 特上壽司盛合,入面會有海膽、三文魚籽、牡丹蝦、帶子、炙燒金線鯛、拖羅、深海池魚、鯖魚、油甘魚及真鯛牡丹蝦好新鮮啊,食落蝦身甜美夠彈性,蝦味都好濃郁海膽色澤金黃,食落都香甜又夠奶滑,一啲苦澀味都無鯖魚有種獨特嘅味道,面頭有薑蔥蓉去提味,食落油脂都算豐富拖羅好粉嫩啊,魚油脂都多,入口即溶夠哂甘香仲有鮮甜帶子同埋我超愛嘅三文魚籽都不錯喔

餐廳環境都簡潔整齊,坐得感覺都幾舒服

牡丹蝦好新鮮啊,食落蝦身甜美夠彈性,蝦味都好濃郁

海膽色澤金黃,食落都香甜又夠奶滑,一啲苦澀味都無

鯖魚有種獨特嘅味道,面頭有薑蔥蓉去提味,食落油脂都算豐富

拖羅好粉嫩啊,魚油脂都多,入口即溶夠哂甘香
仲有鮮甜帶子同埋我超愛嘅三文魚籽都不錯喔

2022-07-21 75 瀏覽
尖沙咀壽司小店🍣位於厚福街,地理位置優越,價錢亦很抵吃!魚生也很新鮮!👍🏻自選壽司拼盤或廚師發板一向也很受歡迎,原來連刺身丼飯也很吸引!✨《北海丼》$208魚生高質新鮮,鮮味十足!魚生包括有:中吞拿魚腩、海膽、三文魚籽、牡丹蝦、三文魚、油甘魚和赤貝。⭐️特別欣賞海膽很新鮮,吃到鮮味!名副其實新鮮的海膽!✨此外,中吞拿魚腩也很肥美厚切,大滿足!👍🏻赤貝也是鮮味之餘,且大大件!👍🏻連三文魚籽也很香濃美味!是鮮味!總結:新鮮十足的壽司小店!抵吃!高質!新鮮!🙌🏻
尖沙咀壽司小店🍣

位於厚福街,地理位置優越,價錢亦很抵吃!魚生也很新鮮!👍🏻

《北海丼》$208

特別欣賞海膽很新鮮,吃到鮮味!名副其實新鮮的海膽!✨

此外,中吞拿魚腩也很肥美厚切,大滿足!👍🏻

赤貝也是鮮味之餘,且大大件!👍🏻

連三文魚籽也很香濃美味!是鮮味!

總結:新鮮十足的壽司小店!抵吃!高質!新鮮!🙌🏻
2022-07-20 68 瀏覽
厚福街出名多好嘢食🧡同朋友嚟到呢度搵咗間日本嘢食Lunch我哋每人叫咗個lunch set,包麵豉湯同沙律三文魚盛盒 $78有邊個都好似我朋友咁🤭好鍾意食三文魚架,叫呢款就岩晒勒,每款都係三文魚,三文魚腩好肥美,三文魚籽粒粒飽滿,晶瑩可口,滿足晒朋友嘅要求💛火炙壽司盛盒 $98我自己就鍾意火炙壽司,所以叫咗呢set,每款都唔同,最愛火炙金線鯛,肉質鮮美細嫩,火炙後味道份外鮮甜🤤鰻魚大大件又厚肉,好肥美刺身拼盤 $178除咗叫壽司之外,仲叫咗刺身拼盤大家share 食,有油甘魚、池魚、甜蝦、帶子同三文魚,油甘魚甘甜爽口,池魚油脂非常厚,入口質感爽脆,透著淡淡嘅鮮甜🤤

厚福街出名多好嘢食🧡

同朋友嚟到呢度搵咗間日本嘢食Lunch
我哋每人叫咗個lunch set,包麵豉湯同沙律

三文魚盛盒 $78

火炙壽司盛盒 $98
我自己就鍾意火炙壽司,所以叫咗呢set,每款都唔同,

刺身拼盤 $178
呢排瘋狂四出尋找好味壽司,又比我發現到厚福街呢間壽司店雖然座位唔算多,但師傅即場製作用料超新鮮,高質數。「精選刺身」三文魚.帶子.甜蝦.油甘魚特別喜歡食 池魚配上薑蓉,口感同味道都好正。片片新鮮,三文魚厚切,好肥美「火炙壽司盛盒」火炙壽司,每件唔同款式,件件都好新鮮,一定要食鰻魚,肥美又大片金線鯛都好正呀「三文魚盛盒」朋友好喜愛三文魚,專登點咗呢款三文魚盛盒,火炙係最正嘅,加埋三文魚籽軍艦,朋友話呢餐大滿足。

呢排瘋狂四出尋找好味壽司
又比我發現到厚福街呢間壽司

雖然座位唔算多,但師傅即場製作

用料超新鮮,高質數。

「精選刺身

三文魚.帶子.甜蝦.油甘魚
特別喜歡食 池魚
配上薑蓉,口感同味道都好正。
片片新鮮,三文魚厚切,好肥美

「火炙壽司盛盒」

火炙壽司,每件唔同款式,件件都好新鮮,
一定要食鰻魚,肥美又大片

金線鯛都好正呀

「三文魚盛盒」

朋友好喜愛三文魚,專登點咗呢款三文魚盛盒,
火炙係最正嘅,加埋三文魚籽軍艦,朋友話呢餐大滿足。

2022-07-18
午餐
  • 三文魚盛盒
  • 精選刺身(二人前)
Tsim Sha Tsui Suahi Sho👨🏻‍🍳🍣🥢..呢晚去開尖沙咀按摩💆🏻‍♀️,出發前先到附近快快吃個飯,行到厚褔街就見到一間日本餐廳主打平價Omakase🍣🥢,頓時想食日本野就決定入去試試!餐廳地方不大 對住壽司吧枱,一邊望住師傅弄壽司、一邊聊天,上菜速遞都算快。l壽司盛合]l $268唔太餓又趕時間,呢晚就冇試到Omakase,選擇左壽司盛合。一人前一客10件,都夠飽肚,包括:海膽、三文魚籽、牡丹蝦、帶子、炙燒金線鯛、拖羅、深海池魚、鯖魚、油甘魚、真鯛。以呢個價錢期望不高,質素算不過不失,壽司種類多元化,服務不錯。下次有機會再試試餐廳既廚師發板吧!..×××壽司 -Sushi Sho]××ש尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖
Tsim Sha Tsui Suahi Sho👨🏻‍🍳🍣🥢

l[特上壽司盛合]l $268

×××[翔壽司 -Sushi Sho]×××
©尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖
尖沙咀厚福街多嘢食就大家都知,有一間超高質壽司小店唔知大家又有冇經過過呢😚繁忙嘅晚餐時段,都可以以$198嘅價錢食到一個10件壽司set,性價比超高!上壽司盛合 $198三文魚籽|帶子|赤蝦|炙燒金線鯛|真鯛|吞拿魚|鯖魚|油甘魚|魴鮄|蟹肉蟹膏重點推介🔥👍 三文魚籽軍艦上面對住滿滿嘅三文魚籽,外表精瑩通透,口感非常彈牙。三文魚籽鹹香嘅味道,就算唔加豉油,都食到滿滿嘅鮮味。👍 炙燒金線鯛金線鯛係比較少見嘅魚,魚皮上帶有金線,魚肉柔軟且膠質軟重。經炙燒後味道帶淡香,魚味重。👍 吞拿魚我最愛嘅吞拿魚!好新鮮,顏色鮮嫩,入口彈牙。魚味濃郁,又唔會油膩。📍翔壽司 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖

壽司盛合 $198

重點推介🔥
👍 三文魚籽

👍 炙燒金線鯛

👍 吞拿魚

📍翔壽司
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖
2022-07-08 87 瀏覽
晚上去左呢間食日本野叫左omakase「櫻 Sakura 」,入面有10款 壽司、手卷同面豉湯 。10款 壽司係逐件上,有金目鯛、生銀鱈魚、吉備奈子、鰹魚、北海道牡丹蝦、赤貝、蜜柑鯛、北海道海膽、目光、大吞拿魚腩 。金目鯛肉質彈牙;目光微微燒過帶出魚油香;北海道海膽幾甜,啖啖海膽;吉備奈子第一次食,味道幾清甜;赤貝大大粒,鮮甜;蜜柑鯛輕灸,配以蜜柑汁;大吞拿魚腩幾厚肉。蔥吞拿魚腩手卷好多魚腩蓉,幾滿足。麵豉湯仲加左櫻花蝦頭,加添左鮮味。整體食到好多款壽司,食材新鮮,唔錯。
晚上去左呢間食日本野
叫左omakase「櫻 Sakura 」,
入面有10款 壽司、手卷同面豉湯 。
金目鯛肉質彈牙;
目光微微燒過帶出魚油香;
北海道海膽幾甜,啖啖海膽;
吉備奈子第一次食,味道幾清甜;
赤貝大大粒,鮮甜;
蜜柑鯛輕灸,配以蜜柑汁;
大吞拿魚腩幾厚肉。
蔥吞拿魚腩手卷好多魚腩蓉,幾滿足。
麵豉湯仲加左櫻花蝦頭,加添左鮮味。
整體食到好多款壽司,食材新鮮,唔錯。
2022-07-08 78 瀏覽
朋友話依間翔壽司既Omakase幾抵食就搵左放工去試下揀左個最平既櫻Sakura Set有10款壽司、1款手卷同麵豉湯餐廳細細,不過坐落無想像中咁迫壽司方面我比較較推介金目鯛 食落彈牙,師傅仲微微燒過帶出魚油香蜜柑鯛係用蜜柑餵飼既鯛魚真係有蜜柑味,食落好Fresh北海道海膽食落好鮮甜,同份量都幾足目光係以半火炙既形式,食落充滿魚油生銀鱈魚無平時熟既咁多油脂,但好有魚味鰹魚賣相好靚同埋食落唔腥大吞拿魚腩咬落啖啖肉,如果可以再厚D 就好麵豉湯仲加左蝦頭,飲落幾鮮味整體CP值幾好,食到好多款壽司如果Budget有限又想食靚壽司,值得一試!
朋友話依間翔壽司既Omakase幾抵食
就搵左放工去試下
揀左個最平既櫻Sakura Set
有10款壽司、1款手卷同麵豉湯
餐廳細細,不過坐落無想像中咁迫
壽司方面我比較較推介
金目鯛
食落彈牙,師傅仲微微燒過帶出魚油香
蜜柑鯛
係用蜜柑餵飼既鯛魚
真係有蜜柑味,食落好Fresh
北海道海膽
食落好鮮甜,同份量都幾足
目光
係以半火炙既形式,食落充滿魚油
生銀鱈魚
無平時熟既咁多油脂,但好有魚味
鰹魚
賣相好靚同埋食落唔腥
大吞拿魚腩
咬落啖啖肉,如果可以再厚D 就好
麵豉湯仲加左蝦頭,飲落幾鮮味
整體CP值幾好,食到好多款壽司
如果Budget有限又想食靚壽司,值得一試!
Omakase
2022-07-05
5 分鐘 (堂食)
Omakase
又到訪師傅發板的小店,尖沙咀就有好幾間,翔壽司是其中一間我比較喜愛的櫃檯細小座位比較窄,但也不失師傅發板的氣派侍應服務水準不俗,添茶收碟也很勤快翔:師傅發板$480刺身4品蜜柑鯛 相當清淡的鯛魚 配以適量的醬油跟山葵,開胃粒貝 爽脆十分,貝類鮮味清淡,好處是不會太搶鰹魚 帶點漬物酸的刺身,魚香味濃,口感稔軟,配上少量蒜香,不俗大吞拿魚腩伴紫菜以鹽漬調味的大拖入口即化,油香濃郁,配上非常爽脆的紫菜,跟用以吊味的紫蘇葉,出色!鮨物白蝦 一如想像的鮮甜好吃,軟糯非常活北寄貝 貝類鮮味相當濃郁,入口爽彈不硬,這件相當出色剝皮魚 上面加上一塊剝皮魚肝,偏向油香略重的魚類,口感相當稔軟,魚鮮較淺,出色北海道海膽 絲毫腥味都沒有,鮮甜奶滑,好吃!吉備奈子 銀色的魚皮閃耀奪目,入口魚味特別,很少見目光 炙燒過的目光魚,即使在師傅發板店也相當少見,魚香味濃也不腥,油香濃郁,很好吃沙甸 口味相當濃郁的品種,醃漬用的功夫較多,也就是大家經常吃到的魚種蒽拖羅手卷 這是吞拿魚腩蓉加在手卷,坊間非常盛行的搭配,油香極濃,油花多得如入口即溶一樣,而且無筋,很喜歡這最後一道菜面豉湯最後以一碗麵豉湯暖暖胃,終結這高性價

櫃檯細小座位比較窄,但也不失師傅發板的氣派

侍應服務水準不俗,添茶收碟也很勤快

翔:師傅發板$480

刺身4品
蜜柑鯛 相當清淡的鯛魚 配以適量的醬油跟山葵,開胃
粒貝 爽脆十分,貝類鮮味清淡,好處是不會太搶

大吞拿魚腩伴紫菜

鮨物

白蝦 一如想像的鮮甜好吃,軟糯非常
活北寄貝 貝類鮮味相當濃郁,入口爽彈不硬,這件相當出色

北海道海膽 絲毫腥味都沒有,鮮甜奶滑,好吃!

吉備奈子 銀色的魚皮閃耀奪目,入口魚味特別,很少見

面豉湯
最後以一碗麵豉湯暖暖胃,終結這高性價比的一餐
2022-07-07 41 瀏覽
搵到間價錢親民既壽司店~餐廳座位唔多,L型bar枱設計,想食最好訂定位~我叫左明太子沙律同埋特上壽司盛合,明太子沙律幾好味,明太子切做一粒粒好方便食,口感爽脆好特別~特上壽司盛合有十件,每件壽司都好新鮮,最鐘意係金線鯛、海膽同拖羅,炙燒過既金線鯛好多魚油食落好香,仲有清淡既魚味,海膽冇怪味好creamy,拖羅色澤幾靚,食落冇筋油脂味好香,好正! 好滿意既一餐,下次再黎想試埋佢地既omakase先~~

好滿意既一餐,下次再黎想試埋佢地既omakase先~~
早排去左尖沙咀買麻糬戚風蛋糕經過厚福街見到呢間壽司店好似幾正咁今日放工終於有時間過去試下店員好細心咁介紹menu上既內容推介我試下佢地既拖羅海膽杯一款有齊我最愛既海膽、拖羅同三文魚籽,正❤️❤️精選刺身 ($178)除左拖羅海膽杯之外我仲叫左個精選刺身有三文魚、帶子、池魚、甜蝦、油甘魚 (每款兩件)三文魚好肥美,魚肉甘香帶子新鮮夠鮮甜,爽口彈牙池魚上面加左少少薑蓉同蔥花食落唔會好腥👍🏻甜蝦都幾大隻,都好鮮甜油甘魚帶有豐腴既油脂,厚切黎食特別正💯拖羅海膽杯 ($148)呢個海膽杯真係好適合打卡滿滿既三文魚籽就黎跌出黎拖羅蓉同飯既比例接近1:1每一啖都食到拖羅蓉最佳食法當然係一次過食哂飯、拖羅、海膽同三文魚籽啦😍😍😍

今日放工終於有時間過去試下
店員好細心咁介紹menu上既內容
推介我試下佢地既拖羅海膽杯
一款有齊我最愛既海膽、拖羅同三文魚籽,正❤️❤️

精選刺身 ($178)
除左拖羅海膽杯之外
我仲叫左個精選刺身
有三文魚、帶子、池魚、甜蝦、油甘魚 (每款兩件)

三文魚好肥美,魚肉甘香

帶子新鮮夠鮮甜,爽口彈牙

池魚上面加左少少薑蓉同蔥花

食落唔會好腥👍🏻
甜蝦都幾大隻,都好鮮甜
油甘魚帶有豐腴既油脂,厚切黎食特別正💯

拖羅海膽杯 ($148)
呢個海膽杯真係好適合打卡
滿滿既三文魚籽就黎跌出黎
拖羅蓉同飯既比例接近1:1
每一啖都食到拖羅蓉
最佳食法當然係一次過食哂飯、拖羅、海膽同三文魚籽啦😍😍😍

• 拖羅海膽杯
2022-07-05 3416 瀏覽
平時都會去唔同嘅日本餐廳食飯,Omakase一年可能都會食一、兩次,之前聽同事講呢到有平民版嘅Omakase,所以我又特登黎體驗一下:餐廳嘅座位不多,店舖亦不算特別大,因此師傅與客人之間可以有更多的交流空間,師傅亦會向我講解每一款料理的名字與特色。我點了「櫻」的Omakase,包含10款壽司、手卷及湯,$380+10%,埋單$418。首先黎嘅係金目鯛,魚肉清新有光澤,咬落去時係爽嘅。之後就係蜜柑鯛同埋北海道牡丹蝦,兩款壽司都好新鮮,鮮味依然非常豐富。跟住係海膽壽司,餐廳選用了北海道的海贍,略帶Creamy,口感都豐富。之後呢舊係「目光」,係深海細魚,經烤炙後,魚油重,肉質一咬即溶。再之後係「吉備奈子」,由兩條細魚嘅刺身包成的壽司,肉質較硬,正好與先前的做了良好的配搭。之後就係大拖羅,油份一樣豐富。麵豉湯方面,餐廳特別加左大頭蝦,增加湯嘅鮮味。最後以一件手卷作結。

首先黎嘅係金目鯛,魚肉清新有光澤,咬落去時係爽嘅。

之後就係大拖羅,油份一樣豐富。

麵豉湯方面,餐廳特別加左大頭蝦,增加湯嘅鮮味。

最後以一件手卷作結。

2022-07-04
2022-07-04 72 瀏覽
第一次到訪尖沙咀厚福街呢間壽司店,店舖唔大只有十幾個吧枱位,但估唔到食物質素都唔錯Omakase3個價位中揀左中間既「翔」,有齊前菜、刺身、壽司同手卷🎋前菜有明太子沙律,之後係4款刺身象拔蚌、蜜柑鯛、鰹魚腩同大呑拿魚腩伴紫菜。海鮮處理得新鮮俐落,由淡味食到濃味,其中最鍾意鰹魚腩,厚切魚味濃郁但唔怕腥🙆🏻‍♀️ 7件壽司分別係白蝦、活北寄貝、皮剝魚、北海道海膽、目光、吉備奈子同沙甸魚🍣白蝦用柚子帶出鮮味,同活北寄貝、海膽壽司一樣以鮮味取勝。皮剝魚加上一小塊肝,味道層次豐富;目光經過火炙後逼出魚油,入口油香滿溢🤤比較少見既吉備奈子係銀帶鯡魚,口感較煙韌,每一件味道各有特色。最後以蔥吞拿魚腩手卷同麵豉湯結尾,整體黎講味道好多元化,下次會想試埋性價比幾高既壽司盛合!
Omakase3個價位中揀左中間既「翔」,有齊前菜、刺身壽司同手卷🎋