今日同男朋友決定買外賣返屋企食❤️見到厚福街都有好多唔同選擇而家更特別吸引我哋眼球嘅係一間壽司店😍見佢哋外賣仲有九折所以決定就嗌佢哋😙裝修好有日式風味 而且師傅同埋員工都好有禮貌仲有好多唔同特色限定嘅menu 但係我哋到最後都係決定要咗佢哋嘅自選壽司拼盤😛果然係有驚喜 價錢都係百幾蚊一盒首先我自己要左火炙帶子壽司💕帶子鮮味好濃,加上比火興一興之後,更加能夠帶出佢嘅海鮮味 , 入口鮮甜赤蝦壽司💕蝦身大隻,好Juicy,一入口就有好突出嘅蝦味❤️三文魚腩壽司💕三文魚嘅油脂香真係好Rich,入口即溶*推介北寄貝壽司💕鮮甜美味,有咬口吞拿魚茸軍艦💕好正嘅吞拿魚加埋軍艦好match *推介燒帶子裙邊壽司💕好香濃既感覺 混合飯好正而男朋友另外想推介新鮮吞拿魚壽司💕覺得佢哋又知係咁多種魚入邊最豐富既 食完難以忘懷咁話喎😂佢另外仲有推介大家嗌油甘魚壽司💕魚香味好特別,適合好鍾意食魚油香嘅朋友😍而且呢一間壽司店仲係用緊以前一樽樽嘅樽仔豉油😍😍😍好懷念加埋佢哋嘅Wasabi應該係自製嘅, 唔似坊間一包包嗰啲太chur, 可以盡情咁樣享受到有Wasabi嘅味道❤️
今日同男朋友決定買外賣返屋企食❤️
見到厚福街都有好多唔同選擇
而家更特別吸引我哋眼球嘅係一間壽司店😍
見佢哋外賣仲有九折所以決定就嗌佢哋😙

裝修好有日式風味 而且師傅同埋員工都好有禮貌
仲有好多唔同特色限定嘅menu

首先我自己要左

三文魚腩壽司💕三文魚嘅油脂香真係好Rich,入口即溶*推介
北寄貝壽司💕鮮甜美味,有咬口
吞拿魚茸軍艦💕好正嘅吞拿魚加埋軍艦好match *推介
燒帶子裙邊壽司💕好香濃既感覺 混合飯好正

而且呢一間壽司店仲係用緊以前一樽樽嘅樽仔豉油😍😍😍好懷念

• 自選壽司10件
2020-12-29 47 瀏覽
成日都去厚福街食野,但一路都未試過食呢間壽司。今日同靚女同學黎尖沙咀行街,見到呢間壽司有lunch set,幾抵食,就試下啦。因為今日壽司癮起,連刺身飯嗰啲都止唔到我地嘅壽司癮,所以我地就每人揀左個自選十件壽司餐。每個餐$158,除左包十件壽司之外,仲有沙律同麵豉湯。餐廳入面全部都係吧台,可以望到師傅整壽司嘅。喺等緊壽司嘅時候,餐廳會上左麵豉湯同沙律先,咁就可以一路食一路等壽司啦。有成三十款壽司可以揀,每款最多揀兩件。刺身壽司、火炙壽司同埋軍艦嗰啲都會有。因為今日突然想食炙燒過嘅壽司多啲,所以我將餐牌入面每一款火炙壽司都揀曬,再加三文魚腩壽司同埋真鯛壽司。火炙金線鯛壽司好似比較少見,今日試左都覺得唔錯。特別覺得個火炙帶子壽司好正,燒完個帶子都仲係好鮮甜,兩件都真係唔太夠喉。朋友特別一讚每件壽司上嘅刺身都幾大塊,夠曬抵食,味道又好食。佢話佢食完壽司之後超開心。食到飽一飽,夠曬energy去shopping!

餐廳入面全部都係吧台,可以望到師傅整壽司嘅。

火炙金線鯛壽司好似比較少見,今日試左都覺得唔錯。

食到飽一飽,夠曬energy去shopping!
2020-12-29
2020-12-28 1149 瀏覽
今日在厚福街吃一頓簡單的午餐。這條街是不同美食的匯聚之地,總之想吃東西就來到這條街道就對了。位置:在海膽沾麵店旁有一間不顥眼的壽司店,位於旺區中心,容易到達。環境:店內空間狹窄,只有吧台形式的座位,門口的牆邊上有掛衣物的衣架,這使我想起在北海道旅行時光顧的拉麵店,亦是同樣空間小和類似的擺設,但價錢和味道一流。雖然空間小,但裝潢充滿日本地道風味的小店,使人如置身日本。午市套餐:自選壽司10件$158(每款均送麵鼓湯和沙津)1、玉子壽司:我愛吃蛋製品,欣賞這款玉子很厚,有手指的厚度,夠份量。2、三文魚壽司:肥美3、赤蝦壽司:屬大蝦,肉質清甜彈牙。4、魴鮄壽司:因為這款在平常的壽司店都未見過,在好奇心推使下選擇了。粉紅與白色交集的魚身肉質紮實,味道清甜,上有小蔥作點綴。火炙系列:5、火炙三文魚腩壽司:肥美帶有魚油香6、火炙金線鯛壽司:這是罕有的選擇,也是第一次嘗試,魚身柔軟味道淡。7、火炙左口魚邊壽司:肥美爽口三款之一最好吃是火炙三文魚腩壽司,因為味道較其他濃郁。軍艦系列:8、辣味三文魚軍艦:感受不了辣味,芥辣八爪魚還比這更辣。9、飛魚籽軍艦:普通10、芥辣八爪魚軍艦:這是我愛吃的壽司之一,

環境:

午市套餐:
自選壽司10件$158
(每款均送麵鼓湯和沙津)

1、玉子壽司
我愛吃蛋製品,欣賞這款玉子很厚,有手指的厚度,夠份量。
2、三文魚壽司
肥美
3、赤蝦壽司
屬大蝦,肉質清甜彈牙。

火炙系列:
5、火炙三文魚腩壽司
肥美帶有魚油香
6、火炙金線鯛壽司
這是罕有的選擇,也是第一次嘗試,魚身柔軟味道淡。
7、火炙左口魚邊壽司:肥美爽口
三款之一最好吃是火炙三文魚腩壽司,因為味道較其他濃郁。

軍艦系列:
8、辣味三文魚軍艦:感受不了辣味,芥辣八爪魚還比這更辣。
9、飛魚籽軍艦:普通
10、芥辣八爪魚軍艦:這是我愛吃的壽司之一,喜歡它的辣度和鮮滑彈牙八爪魚的口感。
2020-12-23
10 分鐘 (堂食)
  • 自選壽司10件
2020-12-27 32 瀏覽
#foodhkdiscoverer尖沙咀—好掛住日本啲嘢食🥺見呢間小店望落幾有日本feel😳lunch價錢又幾抵😽都幾多人食🙈所以小編決定去試吓😍—火炙壽司盛盒 ($98) 個set 有鰻魚手卷🍱三文魚壽司🍣蟹柳壽司🦀帶子壽司🦪左口魚邊壽司🐟同深海池魚壽司🐠整體嘅賣相都唔錯🤪個飯唔會好鬆散👍🏻啱啱好🤫啲食材都幾新鮮🤩尤其係個帶子幾厚身😗肉質亦都好鮮甜😄 左口魚邊同深海池魚壽司燒萬之後又陣油香味唔錯!至於個鰻魚手卷雖然個紫菜就有少少淋🙁不過好在佢幾足料😛食到最底都食到鰻魚🤪加返分—翔-特選壽司盛盒($138) 個set有牡丹蝦🍤 深海池魚壽司🐠中吞拿魚腩🍣赤生壽司🐟三文魚子軍艦🍙同辣味帶子手卷🍘 全部都好鮮🤩尤其係中吞拿魚腩😉油脂豐富😗食落去有少少入口即溶嘅感覺👍🏻其他都唔錯😽整體來講呢個價錢真係幾抵食😛—價錢: 💋💋💋💋味道:💋💋💋💋抵食:💋💋💋💋💋環境:💋💋💋💋. ——地點:翔壽司 (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖營業時間:12:00-21:00—

#foodhkdiscoverer尖沙咀

價錢: 💋💋💋💋
味道:💋💋💋💋
抵食:💋💋💋💋💋
環境:💋💋💋💋
. ——
地點:翔壽司 (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖
營業時間:12:00-21:00
2020-12-25 52 瀏覽
難得開始放長假,約左朋友一齊係尖沙咀既酒店staycation ,搵左附近一間壽司店,買外賣番酒店食。.♦ 十件自選壽司 ⋆ $158我同朋友每人嗌左10件自選壽司,種類非常之多,仲有好少見既壽司款式,同埋價錢都好合理,150蚊左右有10件,食落完全係超出10幾蚊一舊壽司既質素,好有驚喜。.我地今次嗌左三文魚腩、火炙三文魚腩、油甘魚、深海池魚、魴鮄、帶子、赤蝦、甜蝦壽司等等.....魚生質素新鮮,亦都好厚身,好大舊,完全唔馬虎,最值得一讚嘅係呢間舖頭嘅選擇有好多都好少見,好特別,我同朋友樣樣都好想試!下次一定會試埋堂食,可以睇住師傅新鮮整壽司,成個體驗應該仲正!

♦ 十件自選壽司 ⋆ $158
2020-12-21 52 瀏覽
無得堂食有時真係諗唔到煮咩所以好多餐廳都有做優惠厚福街有唔少食肆今次揀咗呢間做晚餐外賣做緊9折本身呢間餐廳係做立食既兩個人既份量特上壽司盛合、精選刺身(二人前)同迷你三色丼特上壽司盛合包括海膽、三文魚籽、牡丹蝦、帶子、炙燒金鯛、拖羅、深海池魚、池魚、油甘魚、真鯛如果拖羅再肥美啲就好啦炙燒金鯛,魚皮微燒香,食落再甘香啲雖然返到屋企個紫菜淋咗,呢個係避免唔到始終無堂得食但係海膽先係重點,味道鮮甜迷你三色丼有帶子、三文魚籽及海膽三樣都係我鐘意既刺身呀😍三文魚籽粒粒脹卜卜金黃色既海膽綿密既口感,鮮甜味美刺身油甘魚肥美,池魚油脂豐富甜蝦肉質挺爽口彈牙
無得堂食
有時真係諗唔到煮咩
所以好多餐廳都有做優惠
厚福街有唔少食肆
今次揀咗呢間做晚餐

外賣做緊9折
本身呢間餐廳係做立食既

兩個人既份量
特上壽司盛合、精選刺身(二人前)同迷你三色丼

如果拖羅再肥美啲就好啦
炙燒金鯛,魚皮微燒香,食落再甘香啲

雖然返到屋企個紫菜淋咗,呢個係避免唔到
始終無堂得食
但係海膽先係重點,味道鮮甜

迷你三色丼
有帶子、三文魚籽及海膽
三樣都係我鐘意既刺身呀😍
三文魚籽粒粒脹卜卜

金黃色既海膽
綿密既口感,鮮甜味美

刺身
油甘魚肥美,
池魚油脂豐富
甜蝦肉質挺爽口彈牙
2020-12-17 64 瀏覽
[尖沙咀]翔壽司.呢度自選壽司十件🍣只係$158仲有帶子、赤蝦呢啲揀真係幾抵食我地total叫左兩set今次揀幾款比較突出既講吓.赤蝦壽司🦐食剩指數:0/100好厚肉彈牙幾鮮甜性價比好高.帶子壽司/火炙帶子壽司食剩指數:0/100幾厚身肉質鮮甜火炙版本更香.火炙左口魚邊壽司食剩指數:0/100左口魚邊比較少食到火炙之後入口油份好高口感都唔錯.牛油果沙律軍艦🥑食剩指數:0/100牛油果沙律放係度又幾特別其實都係油份高所以唔會唔夾~食左咁多魚食舊牛油果又幾唔錯(btw之前都有人話過牛油果加豉油有三文魚味).呢度基本上都無伏材料都幾新鮮性價比都高以呢個價錢嚟講認真唔錯
[尖沙咀]翔壽司
呢度自選壽司十件🍣
只係$158
仲有帶子、赤蝦呢啲揀
真係幾抵食
火炙之後入口油份好高
口感都唔錯
牛油果沙律軍艦🥑
牛油果沙律放係度又幾特別
其實都係油份高所以唔會唔夾~
食左咁多魚食舊牛油果又幾唔錯
(btw之前都有人話過牛油果加豉油有三文魚味)
呢度基本上都無伏
材料都幾新鮮
性價比都高
以呢個價錢嚟講認真唔錯
2020-12-15 68 瀏覽
今日喺尖沙咀附近工作,所以lunch time時間嚟到「翔壽司」食個日式午餐,我手上面呢個係角切魚生丼,由不同新鮮刺身和食材組合而成,除咗有我最鍾意嘅吞拿魚腩,仲有三文魚腩、蟹籽、玉子粒、青瓜粒等,全部食材切得大小相同,魚腩部位相當肥美,$88呢個價錢相當抵食,上菜嘅時候刺身堆疊成一座小山,賣相可愛,下圖開始進食,魚生份量多到鋪滿整個碗!好足料呢以下呢個係葱吞拿魚腩丼$158 ,朋友都讚好食呢!Lunch set仲包括沙律同麵豉湯,超豐富👍🏻

2020-12-15 34 瀏覽
<翔壽司>又到六點後冇堂食嘅日子12件自選壽司🍣🍣🍣🍣🍣🍣~188$~外賣自取仲有九折添💮🍱叫左兩個set🍱三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、池魚、魴鮄、赤蝦、帶子、火炙左口魚邊、飛魚子軍艦、蔥吞拿魚腩軍艦材料好新鮮,唔係雪到乾硬既壽司,而食到個個魚味份量都多,魚生厚切🔪帶子大大隻,軍艦上既材料都填到滿滿,而唔係偷工減料薄ee整體翔壽司嘅質素十分好,份量足,好過啲連鎖壽司店🤡依家做外賣仲有折扣,實在係外賣嘅好選擇!

<翔壽司>
又到六點後冇堂食嘅日子

12件自選壽司🍣🍣🍣🍣🍣🍣~188$~
外賣自取仲有九折添💮

🍱叫左兩個set🍱

材料好新鮮,唔係雪到乾硬既壽司,而食到個個魚味
2020-12-14 43 瀏覽
之前已經想同男朋友試呢間日本野,我地4:30嚟到呢到,竟然要滿座要等😲!好彩只係等左5分鐘就有人離座。呢到全bar枱,只有十零個位,有少少逼。我叫咗北海丼,佢啲三文魚好厚好大塊,海膽同三文魚子勁足料,蟹肉、帶子同蝦都好新鮮,隻牡丹蝦🦐仲要超大隻!呢個丼性價比好高,喺香港可以用呢個價錢食到幸福嘅感覺真係唔算多,呢間店竟然比到我呢個感覺😌。男朋友叫咗呢款特上壽司盛盒,10舊壽司入面起碼有六件都係出色😝。海膽、三文魚籽、油甘魚、牡丹蝦、帶子、拖羅都好好食😋,以set黎講,件拖羅應該係中拖以上質素,海膽夠creamy新鮮,一入口已經食得出有質素,火灸同另外幾件就稍嫌有啲比下去,不過係抵食既!

• 北海丼
  • 特上壽司盛合
2020-12-14 46 瀏覽
今日心血來潮突然想食下壽司同刺身,唔想幫襯連鎖店就周圍搵下有咩新發現啦,搵到間餐廳款式唔錯岩曬我口味,一於試下新野。因為禁堂食,唯有外賣返屋企慢慢嘆,雖然要長途跋涉,但都無令我失望,價錢雖然唔係平民價,但真係一分錢一分貨,去唔到日本旅行,咪比貴少少食番D 高質日本野安慰下自己❣️特上壽司盛合 (海膽/三文魚籽/牡丹蝦/帶子/炙燒金線鯛/拖羅/深海池魚/池魚/油甘魚/真鯛)壽司即叫即整,10件壽司整齊排列,而且仲加左少少wasabi 吊味海膽好新鮮,好濃味超鮮甜,份量仲唔少帶子鮮甜厚肉,大大粒三文魚籽新鮮卜卜脆,大大粒,逐粒咬爆過足口癮炙燒金線鯛好少食到,微微燒過好有香味❣️特上刺身(二人前) (吞拿魚腩/牡丹蝦/海膽/赤貝/深海池魚/真鯛)全部刺身都好新鮮好好味,但明明係二人前,如果多一隻牡丹蝦就更加好啦,易share D 嘛海膽份量多,配埋青瓜更加食到海膽嘅鮮味吞拿魚腩油脂豐富,滿口油香,油而不膩餐廳仲有omakase,下次有機會都要堂食試下先得

今日心血來潮突然想食下壽司刺身,唔想幫襯連鎖店就周圍搵下有咩新發現啦,搵到間餐廳款式唔錯岩曬我口味,一於試下新野。因為禁堂食,唯有外賣返屋企慢慢嘆,雖然要長途跋涉,但都無令我失望,價錢雖然唔係平民價,但真係一分錢一分貨,去唔到日本旅行,咪比貴少少食番D 高質日本野安慰下自己

海膽好新鮮,好濃味超鮮甜,份量仲唔少
帶子鮮甜厚肉,大大粒
三文魚籽新鮮卜卜脆,大大粒,逐粒咬爆過足口癮
炙燒金線鯛好少食到,微微燒過好有香味

海膽份量多,配埋青瓜更加食到海膽嘅鮮味
吞拿魚腩油脂豐富,滿口油香,油而不膩

餐廳仲有omakase,下次有機會都要堂食試下先得
2020-12-12 170 瀏覽
估唔到舖仔細細,都幾多人食~我地平日6點鐘去到,都已經八成滿北海丼 • HKD$188呢個丼個人覺得好抵食有三文魚、牡丹蝦、海膽、三文魚子、蟹肉、帶子,而且仲要樣樣份量都多同厚切,可以話充滿誠意同埋每一樣刺身都好新鮮~帶子好飽滿之餘好鮮甜,海膽都係甜甜地個蟹膏都好濃郁,一食就知唔係d cheap cheap野特上壽司盛合 • HKD$250一共有十舊,全部都係比較貴嘅食材~上面有拖羅、深海池魚、池魚、油甘魚、真錭下面就係牡丹蝦、帶子、灸燒金線錭、三文魚子軍、海膽魚方面都係白魚居多,所以味道比較淡d,冇咁重魚油味嘅,但都食到個鮮味最難忘係個拖羅,佢比中拖羅同大拖羅少油脂,但反而好濃郁呑拿魚味其餘黎講都係帶子同海膽比較中意值得一提係佢地個服務超好,侍應好貼心主動會提示客人有得掛袋,仲幫手掛外套
估唔到舖仔細細,都幾多人食~
我地平日6點鐘去到,都已經八成滿

北海丼 • HKD$188
呢個丼個人覺得好抵食

同埋每一樣刺身都好新鮮~
帶子好飽滿之餘好鮮甜,海膽都係甜甜地

個蟹膏都好濃郁,一食就知唔係d cheap cheap野

特上壽司盛合 • HKD$250
一共有十舊,全部都係比較貴嘅食材~
上面有拖羅、深海池魚、池魚、油甘魚、真錭
下面就係牡丹蝦、帶子、灸燒金線錭、三文魚子軍、海膽

其餘黎講都係帶子同海膽比較中意

拖羅

值得一提係佢地個服務超好,侍應好貼心

主動會提示客人有得掛袋,仲幫手掛外套
拖羅
2020-12-09 42 瀏覽
位於厚福街嘅刺身小店,店面吾算好大,人流就好多,朋友推介話呢間刺身好新鮮,所以早一個星期book左枱,黎到當日5:30吾係食飯時間都見好多人黎食😝🔷迷你三色丼$138(帶子,海膽,三文魚籽)🌟評分:(8.9)🔷北海丼$189(三文魚,牡丹蝦,帶子,蟹肉,三文魚籽,海膽)🌟(評分:(8.9) 🔷特上刺身(二人前)$288(吞拿魚,牡丹蝦,深海池魚,真鯛,赤貝,海膽)🌟(評分:(8.9) ❤️另外見到門口餐牌omakase 套裝$600蚊就有交易,認真抵啊😛。就算散叫都吾會太貴😳💁🏻‍♀️:所有材料好新鮮,一啲腥味都冇,而且份量一點都吾孤寒,(海膽食到最尾都仲有),欣賞刺身好厚切,食落更有質感😍!價錢可以接受,推介大家黎試下😍😍😍📍翔壽司 (尖沙咀)尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖

🔷迷你三色丼$138
(帶子,海膽,三文魚籽)
🌟評分:(8.9)

🔷北海丼$189
(三文魚,牡丹蝦,帶子,蟹肉,三文魚籽,海膽)
🌟(評分:(8.9)

🔷特上刺身(二人前)$288
(吞拿魚,牡丹蝦,深海池魚,真鯛,赤貝,海膽)
🌟(評分:(8.9)

📍翔壽司 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖
2020-12-07 135 瀏覽
尖沙咀厚福街有唔少好野食,我同媽咪今日黎食好出名既「翔壽司」~ 刺身好新鮮👍🏻望住師傅即叫即握壽司☺️鋪頭位置不多,我地食early dinner唔洗等位😆北海丼$188材料豐富有厚切三文魚,巨型牡丹蝦,新鮮海膽,2片厚帶子,仲有蟹肉 蟹膏 三文魚籽~好似置身係日本咁😛特上壽司盛合$250更加鐘意特上壽司盛合因為有拖羅🥰脂肪比例高入口溶化😚魚香持久,海膽壽司鮮甜細滑,好滿足🥲池魚及鯛魚都好好味呢~

北海丼$188

特上壽司盛合$250
特上壽司盛合
一向都勁鍾鐘食日本野,同好友嚟尖沙咀,搵到呢間日本餐廳,竟然有驚喜...午餐Menu,樣樣都吸引,揀咗自選壽司12件 + 蔥吞拿魚腩丼,麵豉湯唔會太鹹,沙律菜好新鮮😋壽司種類比較吸引,全部即叫師傅在面前即製,同朋友邊食邊讚...好新鮮👍🏻有質數嘅食物,感動了味蕾...蔥吞拿魚腩丼,好夠份量,一碗丼,再加埋壽司,可以開心share。店員好貼心,仲不停添茶,雖然飛唔到日本,但今餐食到日本質數嘅食材,開心又滿足😍

2020-12-07
午餐