我尤愛京滬菜,與友人久未相聚,相約在此吃一頓盛宴,順道試菜。論環境可謂美不勝收,位處海港城,是城中高級食肆,坐擁醉人海景,入內彷如置身北京宮庭雅座,期待美食到來,相得益彰。重頭戲是北京烤鴨,侍應左我們面前將鴨切成薄片,配以八寶盒,有洋蔥,青瓜,山楂條,京蔥,甜麵醬,芥醬等任選,我將烤鴨夾著山渣條加了點京蔥和甜麵醬,包裹薄餅皮,咬下,烤鴨的油香和肉味在舌頭瀰漫,酸酸甜甜的山渣中和了烤鴨的油膩,但又滲出了京蔥的香,那甜麵醬令鴨肉的味道更顯層次,再吃煙韌簿餅皮,我找回了北京烤鴨的味道。和牛乾煸口蘑,這個乾煸菜果然出色,菜式帶油有光澤,沒有多餘湯汁,和牛鮮嫩香口多肉汁,蘑茹獨特香鮮味,與牛味相互融和,沒有多餘芡汁,但很美味!  巴蜀口水雞,汁醬麻辣又帶酸香,雞肉嫩滑; 松露蠔仔煎蛋,是潮汕菜改良版,沒有炸蠔餅那般油,但有淡淡的黑松露香氣,但蠔仔不是珍珠蠔,鮮味稍遜,但味道仍然不俗。青悔一字骨,一字骨炸得香脆,左表面鋪上層酸甜的青梅醬,開胃又豐膄。梅菜乾煸四季豆,好咸香惹味,又一出色乾煸菜,作結是山藥燕窩羹,新鮮山藥切成細粒,腍軟又有燕窩蛋白香味,清甜滋潤。
2018-05-20
  • 北京烤鴨
  • 青悔一字骨
  • 山藥燕窩羹
2018-05-24 161 瀏覽
又到一年一度公司聚餐大日子, 今次有同事建議到羲和雅苑食片皮鴨....我的最愛~於海港城的羲和雅苑有極佳的環境! 當晚我們一邊欣賞維港景色, 一邊食色香味俱全的佳餚。桂花蜜山藥 ($48)桂花蜜山藥充滿桂花香, 而且是冰凍的, 作為前菜真的不錯!但我認為還有改善空間! 桂花蜜太多所以甜了點, 而山藥亦不是每件都爽脆呢~黃扒魚肚 ($148)要$148碗, 老闆更點了每人一碗呢見顏色以為是南瓜湯底, 原來不是! 味道像高層次的海皇羹, 多了鮮味, 少了腥味!張氏獅子頭 ($48)是一小球獅子頭配超迷你白飯一碗, 所以都是每人一碗!獅子頭比平常食到的多了花椒八角的味道, 而且肥瘦均勻, 再細心地送上白飯, 簡直一流羲和小肉餅 ($48/4件)只點了4件, 留肚食其他菜嗎~幸好只點了4件, 因為一件已夠了~皮跟肉卷成一個個圈, 入面好像加了點芋蓉, 好味金磚豆腐塊 ($108)侍應介紹, 必屬佳品!其實即是椒鹽炸豆腐! 豆腐超滑, 而炸粉厚度剛好, 不會太厚, 又食到脆卜卜的口感金沙鮮魷魚 ($168)貴就貴了點, 但真是值的!相比大排檔的黃金鮮魷, 新鮮多了, 又超厚身缺點是味道不夠咸香~

桂花蜜山藥 ($48)

桂花蜜山藥充滿桂花香, 而且是冰凍的, 作為前菜真的不錯!

黃扒魚肚 ($148)

要$148碗, 老闆更點了每人一碗呢

張氏獅子頭 ($48)

是一小球獅子頭配超迷你白飯一碗, 所以都是每人一碗!

羲和小肉餅 ($48/4件)

只點了4件, 留肚食其他菜嗎~

金磚豆腐塊 ($108)

侍應介紹, 必屬佳品!

金沙鮮魷魚 ($168)

貴就貴了點, 但真是值的!
相比大排檔的黃金鮮魷, 新鮮多了, 又超厚身
缺點是味道不夠咸香~

馳名烤鴨 ($328/半隻)

主角來了!!! 烤鴨分3種食法...
1. 燒香的鴨皮+藍莓醬&爆炸糖: 烤鴨的皮燒的超脆, 充滿油香, 因為藍莓醬令其不會過於油膩。 而爆炸糖的加入增加了口感, 又脆又硬又跳........新奇又好味

2. 鴨片+西式芥辣: 完全食到他們的鴨燒得有多好! 不會太乾, 但又不會太油, 而且鴨肉都沒有腥臭, 3款中最高質!

3. 鴨片 + 餅皮 + 傳統醬料/藍莓醬&爆炸糖: 我較喜歡傳統醬料, 主要原因因為鴨片太小太薄, 所以其實配傳統醬料已遮蓋了鴨香, 如果配上藍莓醬&爆炸糖就更食不到了~ 建議加兩片鴨片會較好(但又不夠餅皮...)

籠仔櫻花蝦海味蒸飯 ($128)

超!級!香!!! 是高級的荷葉飯呢~
櫻花蝦加上蝦米和魷魚, 每一口都像跳了入海中, 好好味呢, 必點!

羲和雅苑除了價錢方面,食物,環境,服務都是滿分呢!!!
2018-05-24 158 瀏覽
今日去左尖沙咀海港城,羲和雅苑,係中菜,主打片皮鴨三食。雖然價錢中上,高級中菜,可以面向海景食飯,享受下維港景色, 同媽媽8點幾去到,人流唔算好多一入去已覺得好舒服,仲有開放式bar 枱,一邊觀看廚師切鴨刀工。菜牌亦有介紹何謂「片皮鴨三食」,如何將一隻鴨食到盡。主菜係籠仔櫻花蝦海味蒸飯,可以見到飯係金黃色,粒粒吸滿汁,非常入味,海味同蝦鋪面,食時可以撈一撈,更加香更加鮮味。跟住係榆耳碧綠核桃,同。菜心界成八爪魚樣,每棵碧綠,核桃同榆耳更添色彩跟住就係重頭戲片皮鴨三食!半隻鴨切成一片片,配上調味料同蔬菜,可因應口味自己調整,擺盤好靚。最後以的兩款甜品做結尾,紅棗木耳羹,紫薯燕窩蒸蛋白,唔算太甜,不過好香蛋白味有海景,尖沙咀,食物多款,環境舒適,推介大家黎嘆一嘆!👍

有海景,尖沙咀,食物多款,環境舒適,推介大家黎嘆一嘆!👍

2018-05-22 8609 瀏覽
一向個人對片皮鴨都情有獨鍾,下至普通酒樓片皮鴨二食,上至去專門食片皮鴨嘅餐廳,大多數都食過,當然質素上有唔同喇,今次朋友叫我特登嚟嘅呢一間羲和雅苑,十分有驚喜😆😆😆店舖裝修得好有懷舊感覺,咁啱編中去落地玻璃附近嘅位,個景一流,相信如果行出去飲嘢一定更好feel 😂⋯⋯不過重點都係隻鴨,一枱幾個人叫咗半隻,單看佢上菜前嘅伴碟就已經好期待其後師傳特登去到人客面前當面整隻鴨👍🏻👍🏻👍🏻見住佢整同上碟,感覺好好,唔洗等好耐主菜就攪掂為咗好好品嘗片皮鴨,我一早就睇左餐牌了解點樣吃隻鴨最好,事實上待應晌食之前都有教你點樣食,第一層皮先加酸梅醬同爆炸糖,第二層就用芥末醬,最後一層就好似平時食嘅片皮鴨,夾自己愛嘅料去熱哄哄嘅皮,3種食法各有特色,第一層有脆口感覺,第二層少肉多皮,有少少油脂分泌中和,加上最原始嘅方法,3層唔同食法各有特色另外仲有點咗幾個餸—百年醬肉,首先啲豬肉切得好薄,少肥而且好入味,而醬汁方面亦有足夠濃味,入口易咬口,值得一試金磚豆腐塊估唔到份量都幾大,但豆腐炸得個面好脆,但入面仲係好滑,外脆內暖,調味亦夠味👍🏻👍🏻👍🏻朋友仔叫嘅松露蠔仔煎餅,雖然賣相就麻麻,但松露份量都算多,蠔方面

朋友仔叫嘅松露蠔仔煎餅,雖然賣相就麻麻,但松露份量都算多,蠔方面都有驚喜,蠔仔都幾大隻且完整👍🏻👍🏻👍🏻

如果大家好似我咁好like 食片皮鴨,誠心推介

2018-05-13
2018-05-21 227 瀏覽
Tst 海港城開左呢間羲和雅苑食扁皮鴨,平時好多人排隊,所以記住要book 位,訂位時順便訂埋隻鴨。師傅會系客人面前即席切鴨,佢地嘅扁皮鴨有3種食法,分鴨皮、鴨胸肉及鴨腿肉食嘅。第1個食法系將鴨皮加藍莓醬同爆炸糖食,佢個鴨皮本應好脆~加埋個醬同爆炸糖,入口即溶感覺好特別架,我都系第1次咁樣食扁皮鴨。第2種食法系將鴨胸肉點秘製嘅芥末醬,味道有dd辣,感覺幾清新。第3種食法就系傳統食法,鴨腿肉加甜醬再加青瓜絲、山楂條同京蔥,保持傳統食扁皮鴨嘅風味。另外我地仲叫左個青瓜炒肉碎、材料簡單但味道一流~送飯最正!仲有個茹刺身,味道小小酸咸咸地咁~都幾好食架,仲有金薄做點綴,感覺好高級咁~系份量細少少。呢間中菜館下次可以同屋企人黎再食過。

另外我地仲叫左個青瓜炒肉碎、材料簡單但味道一流~送飯最正!
呢間中菜館下次可以同屋企人黎再食過。
2018-05-20 221 瀏覽
在北京住過的朋友對羲和雅苑必有耳聞,最近和朋友說起北京的烤鴨才被告知羲和雅苑原來已經進駐香港,還在中環和尖沙咀開了店。二話不說就聯袂去尖沙咀海運大廈試試那久違的滋味,若不是問過禮賓部店的位置,我倆也壓不下走錯路的想法,一直走到那商巷的盡頭才在右手面發現羲和雅苑。店員勤快有禮地引我們入店,店前部份古樸盎然,有種清宮古店的味兒但步入裡店,風格轉了少了古意卻有無敵海景作補嘗。坐在店內很恬然,來此必嘗烤鴨,點解?除因它出品的烤鴨美味,皮脆肉嫩外,是店將烤鴨分皮,胸,腿三部份刀片出放碟,分開奉上,每上一度店員就細意詳細解釋不同食法。第一種食法是烤得香脆的皮,配藍莓醬及兒時小食---爆炸糖,哈哈哈無看錯呀,是爆炸糖。皮無黏任何油脂層或肉,烤得熱、脆,入口即溶,與甜微酸的藍莓酸同食解膩,再者爆炸糖在口內跳動,充滿玩味,令人憶託童年回憶,心情𣈱快起來。第二度的胸肉部份,肉稔、滑、軟配店特別調份黃芥末,有顆粒在內,微辣酸跟肉味很夾,也可饃饃皮同食,胃口也開了。第三度腿肉配平常的青瓜、饃饃皮、韮黃、甜醬外還有山楂條,滿滿北京地道的風味。半只鴨食下也不覺滯,鴨的選材高可見一斑。食京菜必食獅子頭,一客一丸,燉

半只鴨食下也不覺滯,鴨的選材高可見一斑。食京菜必食獅子頭,一客一丸,燉得入味、也不油膩,仲貼心地奉上乒乓球大小的熱香飯,一同食就不同錯過肉汁跟醬的美味了。

這裏其他菜也頗有新意,酸辣湯用酥皮ㄧ蓋,焗爐一焗,酸辣湯配牛油酥皮,再加木耳、筍絲口感層次多。

芥末沙律𧎚球,鍋巴作底脆蝦放中,頂放黃芥末混沙律醬,未食先 垂涎。醒胃醬,彈口蝦,脆爆鍋巴,嘴裏滿是美味。

磯煮鮑魚是以日本味醂、昆布汁及豉油slow cook燴煮鮑魚及蘿蔔,薄片上,好入味,軟稔, 齒頰留香。

最後那拆骨肉燉白菜,以為是煲仔菜大少,怎知來了一大沙鍋,湯該燉了很久,濃濃嘅豬骨湯 有啲奶味,很滑喉, 菜盡索湯嘅鮮味,好食。

這餐好滿意。

2018-05-10
午餐
  • 磯煮鮑魚
  • 拆骨肉燉白菜
2018-05-19 5267 瀏覽
今晚有幸朋友帶我黎食好野,話上次同親友食過覺得唔錯,又想食片皮鴨要再幫襯,黎到呢度即刻比270度海景吸引住,景觀好靚,好有氣派。叫左半隻片皮鴨,師傅熟練咁起皮起肉,肉汁不停咁流出黎,就知道一定juicy 到不得了。店員介紹片皮鴨3食嘅食法,第一 淨皮 片到好薄嘅鴨皮點藍梅醬加爆炸糖,從來未試過咁食,原來味道相當有震撼性,鴨皮好似薯片咁脆,酸酸甜甜嘅藍梅醬加會彈跳嘅爆炸糖,再散出鴨皮香味,出奇制勝,好有創意!第二係多皮少肉切法,點芥末醬食第三切法多肉少皮,用傳統燒烤醬青瓜大蔥包餅皮,食到肉嫩多汁,餅皮夠軟滑夠煙韌。青梅一字骨份量唔少,有點似生炒排骨加入梅調味,酸酸甜甜,一字骨肉質彈牙嫩滑,炸到外皮香脆,下飯一流。和牛粒乾煸口蘑,好大碟!和牛粒好稔,肉味夠,用蘑菇炒得好惹味。櫻花蝦海味蒸飯,籠仔細細但十分足料,一打開竹籠已經香味噗鼻,有櫻花蝦加蒜蓉鮮魷同蝦米一齊蒸,d 飯仲點會有得淨!食物水準唔錯,又有海景餸飯,食到咁飽,行下觀景台就係最佳嘅飯後活動啦!下次多人d 嘅話要試試套餐!

第二係多皮少肉切法,點芥末醬食

• 青梅一字骨
2018-05-18 165 瀏覽
今次又同一大班朋友慶祝生日轉左而家坐得舒服個環境又靚仲睇埋維港整嘅烤鴨店講下今日嘅重點依隻烤鴨有咩咁特別依隻烤鴨可以三食第一隻就係淨係食烤鴨皮加紅莓醬第二食就係鴨肉加爆炸糖第三式就係好似正常咁可以用薄餅包住烤鴨食佢都有啲特別嘅例如紅莓醬加山楂條話咁樣食冇咁肥膩我奉勸大家第一食不要吃太多因為淨係食烤鴨皮會比較膩第二樣菜色值得推介嘅係椒麻澳洲牛肋條佢呢個牛肋條肉質真係唔錯好淋好入味但係又未至於骨肉分離嘅感覺個牛味真係世界級佢嘅味道唔好俾佢嚇親以為好辣好麻雖然個價錢同一隻烤鴨差唔多但係絕對值得一試如果你叫我推介我覺得牛肋條好食過烤鴨有一樣值得推介嘅竟然係一味叫XO醬炒烏冬佢用嘅烏冬係稻庭烏冬個XO醬同啲烏冬都幾夾依家餐廳值得推介不過如果要食就一定要訂位因為我見到都幾full下如果有朋友生日下次我都會再嚟依間餐廳再試吓其他嘢食
今次又同一大班朋友慶祝生日

個XO醬同啲烏冬都幾夾

依家餐廳值得推介
不過如果要食就一定要訂位因為我見到都幾full下
如果有朋友生日下次我都會再嚟依間餐廳再試吓其他嘢食
話説打電話去book枱時個阿姐個服務態度不知幾好,仲識提你分兩輪呀幾點至幾點要還枱到時見啦咁,點知今日間餐廳個公關部張小姐一個電話打來,話因為佢地公關部休息左,所以我個booking係冇㗎喎🙄我少出街食飯真係第一次知book枱食飯原來要揾公關部囉~我話我book嗰陣個員工完全無表示過我係要等覆過喎,真係要嘈一下嗰個公關部張小姐先好無禮貌咁話幫我睇下有冇人取消即cut我線😑冇幾耐又即覆我有枱喎🤥想話你間餐廳咁鬼高級要揾公關book位應該晨早講清楚嘛,又冇網頁set個電話錄音有幾難?咁樣簡客法我呢d少出街食飯嘅小市民應該都食唔到呢d高級野,或者等我有閒情再去試呢間所謂高級野時睇下佢仲係唔係到啦🤷🏻‍♂️

2018-05-16 204 瀏覽
一直都想嚟食下北京填鴨🤤今晚終於book到位於harbour city嘅羲和雅苑🐥🐥 我地先叫左半隻鴨($328)🐤🐤 佢先上各種醬汁同配菜,而餅皮就係中間嘅,直到要食先打開,可保持其軟熟度👍🏻 之後鴨會由師傅分三次上,先上鴨皮,可配藍苺醬或爆炸糖食,可以中和翻油膩感🤑 鴨肉部分就可以點翻黃芥末食,小小辣食落更惹味!重點片皮鴨部分!配以青瓜、山楂、蔥同醬汁一齊包皮食,口感豐富又有咬口👏🏻👏🏻 小食要左個乾隆白菜($68)👻非常豐富嘅胡麻醬,好香又開胃,生食白菜好特別!另外仲嗌左上湯牛油伊麵蝦球($148)🦐🦐一定要試下!好濃郁嘅牛油味,邪惡又滿足!麵質幾彈牙,帶蝦鮮味🤡

鴨肉部分就可以點翻黃芥末食,小小辣食落更惹味!

2018-05-16 181 瀏覽
母親節一行6人一齊試新食店。很久以前在北京食過,像三合院格局,很傳統。來到香港很新派,配合柔和的海景,感覺很新鮮。我們叫了全鴨$598,師傅把鴨分了三部分,侍應提議我們有2份不用夾薄餅食,另一份就需要。配料有糖粒,紅棗條等等。可惜薄餅偏厚和易硬,失色。Menu 其實也有很多其他選擇,包括一字骨,未夠「林」。炸魷魚,夠軟和香口,不錯。海鮮蘢仔飯,份量很少。整體而言,價錢以地點景觀而言,合理。服務一般,北京鴨未見突出。

2018-05-13
慶祝紀念
母親節
2018-05-15 182 瀏覽
母親節,就緊係要帶媽媽食餐好!雖然呢到有母親節set嗌,不過我地就選擇左單點呢間餐廳係有室外既座位,都好靚架首先黎左個口水雞,呢個口水雞同其他唔同既係,佢有個自家製既花生醬淋係面~一食落口陣花生味濃到食唔到口水雞既辣,不過真係好香,鍾意花生呀沙嗲呀擔擔麵呀實勁愛佢。等到花生味冇左,口水雞既辣就出黎了,呢個口感好得意,不過佢都比一般口水雞辣,好重口味北京干炸丸子。呢道菜食落好得意,佢唔係普通食開既任何丸類。佢係外面有層好薄既脆皮,入面係好鬆軟?鬆散?既一粒丸子,就咁食冇乜味,但加埋個洋蔥沙律醬就好好食了!因為口感特別所以問左店員係咩肉類,店員話呢道菜係北京既一個民間小食黎,係豬肉整既金銀蛋浸萵筍。本身好鍾意食金銀蛋浸白菜仔,因為啲葉索哂啲湯好夠味!萵筍就冇左啲葉去索味,不過口感爽脆,不錯!重頭戲一 片皮鴨!!今次嗌左半隻,佢會分三道菜咁比你食,而每隻鴨既唔同部分都會配唔同既配菜或者醬料。店員會教你點食,menu亦都有教,唔洗擔心唔識食呢到最特別既地方係,佢會有爆炸糖配隻鴨!店員教落第一道既鴨皮就係用黎配爆炸糖食!脆身既鴨皮再加爆炸糖,口感超豐富!個人覺得佢既特製黃芥辣係最好食既!鴨好香又
呢間餐廳係有室外既座位,都好靚架
個人覺得佢既特製黃芥辣係最好食既!鴨好香又唔油!不過就稍嫌個餅皮有啲太厚身
重頭戲二 水煮魚!!好辣者最愛
今次用既係桂花魚,肉質超嫩,一夾就斷哈哈!底下有薯粉,佢比一般薯粉透明得多,同埋食落有陣甜味,非常好食
山藥燕窩羹 緊係要嗌比媽媽補下啦!呢個湯水好清甜,又潤,女士必叫!
最後就黎個甜品 姜汁紅棗小桃膠 姜味超重既一道甜品!好彩媽媽都鍾意食,因為我覺得太重姜味所以不了
呢個提早慶祝既母親節,媽媽大人都非常滿意
食物全部都好有心機,值得讚賞
2018-05-15 205 瀏覽
之前嘅母親節 同母親大人去咗海運呢間 出名食片皮鴨嘅餐廳《羲和雅苑》慶祝母親節呢間餐廳嘅片皮鴨大有來頭被人稱為會「跳動的烤鴨」究竟點解會跳動呢 就真係要試過先知餐廳位於LCX嗰邊嘅盡頭可以飽覽維港嘅景色 戶外嘅用餐區更享有180度大景觀環境簡直冇得頂餐廳嘅裝修都好有中國風 有木製嘅屏風 感覺優雅先以呢一碟餐前小點【麻辣海蜇頭】$98 打開序幕海蜇頭嘅特色係夠厚肉 食落除咗爽口之外 相當之彈牙食囉嗦嗦聲 非常之爽嫩調味方面加入咗黑醋 椒絲 芝麻食落醒神開胃 【芥末沙律蝦球】$148賣相相當小巧精緻帶有一點點Fusion感覺醬汁方面用上咗黃芥末同埋西式嘅沙律醬開胃之餘帶點跳皮感覺 令人愛不釋手蝦球夠新鮮 肉質爽脆彈牙 底下仲放有鍋巴 口感鬆脆 增加口感【 黑椒鹽炸粟米】$68由於本人非常鍾意食粟米見到呢款咁惹味嘅菜式 真係要嗌黎試下啦金黃色嘅粟米經過油炸 略為收咗少少水分口感較為煙韌粟米上面撒滿咗金黃嘅蒜粒 黑椒粒 同椒粒等等令整道菜式極為香 辣 惹味最後就梗係到期待已久嘅菜食【羲和烤鴨】啦呢度嘅馳名烤鴨半隻$328係採用全聚德嘅掛爐烤鴨方式烹調侍應先會傳上八寶盒呢個百寶盒入面放滿各式各樣
之前嘅母親節 同母親大人去咗海運呢間

出名食片皮鴨嘅餐廳《羲和雅苑》慶祝母親節

呢間餐廳嘅片皮鴨大有來頭

被人稱為會「跳動的烤鴨」

究竟點解會跳動呢 就真係要試過先知

小桃膠 帶有植物骨膠原 食完皮膚靚靚

母親大人對今晚嘅晚餐感到非常之滿意

做子女嘅確實倍感安慰

2018-05-13 196 瀏覽
装修考究,霸气海景餐厅在海运大厦二楼,靠近海边,可以看到视野宽阔的海景。餐厅开了一年多,装修比较新,有格调,很适合家庭聚会的餐厅。北京烤鸭吃法正宗,師傅會當面片鴨,有肥有瘦,肉质弹牙,多种酱料选择,甜面酱,咖喱酱,蓝莓酱,还有跳跳糖。宫保大虾超级好吃,应该是根据香港口味创造的新菜,炸过之後再炒,外焦里嫩,香辣兼具。小辣而已,吃不了辣的不用担心。幹燒桂花魚必食不同於香港清蒸的做法,油炸黃花魚之後,澆上醬汁。魚肉外焦裏嫩,醬汁味道是酸甜辣融合,口感豐富。不能吃辣的朋友慎點。獅子頭,猪肉碎做的肉丸,口感軟嫩,味道香咸。位上的,建議兩人一份試一下,不會太膩。炸醬面不夠正宗,拌醬有點濃,面煮太久沒有嚼勁。韭香雞肉質是ok的,但味道就比較一般,可以說沒什麽味道,大家可以忽略。服務方面的話,服務員的態度是很好的,但是要注意一下他們的一個經理。他會很急的催促點菜,然後快吃完的時候也會催著交臺,影響長輩們用餐心情。總體來說,吃北京菜的話還是很值得一試的,但是一定要看口碑跟大家的推薦,點菜不要中伏。
装修考究,霸气海景
幹燒桂花魚必食
炸醬面不夠正宗,拌醬有點濃,面煮太久沒有嚼勁。

狮子头

宫保大虾球

炸酱面

狮子头
宫保大虾球
  • 干燒桂花魚
2018-05-12 168 瀏覽
難得有外國讀書嘅朋友返嚟,決定同佢一一啲有中國嘅晚飯平時睇雜誌成日見到呢間餐廳,而且知道有三寶係非常出名!就決定試吓佢第一道菜當然唔少得嘅係北京最出名嘅扁皮鴨。估唔到佢個食法有一啲創新,竟然有爆炸糖喺面😂😂😂而且佢嘅配菜除咗青瓜同聰之外,更有埋洋蔥和山楂條。10分特別👍🏻保送上枱嘅時候,扁平鴨分開了三種唔同的部份和食飯,原來最左邊的扁皮鴨先係同爆炸糖一齊食,食落去之後,味道粉豐富,一來有一啲甜,另有重重的鴨香味😍之後兩個鴨的食法與傳統食飯冇咩分別,只不過鴨肉的比例比平時的扁皮鴨較多~我自己就唔係咁鍾意呢種食法,不過味道係幾好另外我哋亦叫咗佢地既獅子球飯,分量非常細小,不方便分享來吃。但那個是只求的用了充足,豬肉味和製作手法非常配合,果然屬於主打菜之一之後再要咗個花膠湯,味道係幾好,不過性價比不高👷🏻不過單看外型和賣相真係幾吸引嘅😂最後在一起以兩個川菜作為結束,令我最印象深刻係那個炒蝦球。用了宮保雞丁的醬汁作為蝦球的外心炒香,味道出奇地好!而且他的用了10分新鮮,絕對是值得一試再試
難得有外國讀書嘅朋友返嚟,決定同佢一一啲有中國嘅晚飯
之後再要咗個花膠湯,味道係幾好,不過性價比不高👷🏻
不過單看外型和賣相真係幾吸引嘅😂
2018-04-02