2018-05-19 5267 瀏覽
今晚有幸朋友帶我黎食好野,話上次同親友食過覺得唔錯,又想食片皮鴨要再幫襯,黎到呢度即刻比270度海景吸引住,景觀好靚,好有氣派。叫左半隻片皮鴨,師傅熟練咁起皮起肉,肉汁不停咁流出黎,就知道一定juicy 到不得了。店員介紹片皮鴨3食嘅食法,第一 淨皮 片到好薄嘅鴨皮點藍梅醬加爆炸糖,從來未試過咁食,原來味道相當有震撼性,鴨皮好似薯片咁脆,酸酸甜甜嘅藍梅醬加會彈跳嘅爆炸糖,再散出鴨皮香味,出奇制勝,好有創意!第二係多皮少肉切法,點芥末醬食第三切法多肉少皮,用傳統燒烤醬青瓜大蔥包餅皮,食到肉嫩多汁,餅皮夠軟滑夠煙韌。青梅一字骨份量唔少,有點似生炒排骨加入梅調味,酸酸甜甜,一字骨肉質彈牙嫩滑,炸到外皮香脆,下飯一流。和牛粒乾煸口蘑,好大碟!和牛粒好稔,肉味夠,用蘑菇炒得好惹味。櫻花蝦海味蒸飯,籠仔細細但十分足料,一打開竹籠已經香味噗鼻,有櫻花蝦加蒜蓉鮮魷同蝦米一齊蒸,d 飯仲點會有得淨!食物水準唔錯,又有海景餸飯,食到咁飽,行下觀景台就係最佳嘅飯後活動啦!下次多人d 嘅話要試試套餐!

第二係多皮少肉切法,點芥末醬食

• 青梅一字骨
  • 羲和馳名烤鴨