呢日同朋友行尖沙咀,經過呢間羲和雅苑,俾餐牌上面隻烤鴨吸引到,於是就入去試試佢喇😎<餐牌烤鴨相>餐廳環境幾寬敞,裝修都幾骨緻,每張檯既間隔唔會太近,唔洗強制性聽隔離檯傾緊乜野🙉<環境相>片皮鴨上菜喇!師傅係我地隔離即場將隻鴨解體🙈服務員姐姐好詳細咁同我地解釋每個部位既食法,例如要點咩醬同埋要夾邊種配料。呢度最特別既推介食法喺將片皮鴨點爆炸糖同藍莓醬黎食😱聽落好奇怪,但爆炸糖脆脆地既口感同片皮鴨原來都幾夾👍🏻<三碟鴨> <八寶盒><鴨in the皮>下一道喺百年醬肉,五花肉煮得好諗,肥而不膩。秘製醬料有少少鹹,但配埋夾餅食就啱啱好🙆🏻‍♀(仲可以將八寶盒既配料包入去😎)<醬肉><肉in the包>青梅一字骨喺我最有驚喜既菜式,原本以為佢會好似普通既排骨咁,但咬落去既口感竟然係脆口嫁😍!青梅同醬汁酸酸甜甜,食落好開胃,一啲都唔肥膩!而且一碟分量都唔少,夠我encore多幾舊😋<一字骨相>窩燒鮑魚雞粒燜飯大大煲,4個人食都可以每人分兩碗。而且鮑魚雞粒絕對唔只存在喺個
<餐牌烤鴨相>
<環境相>
<三碟鴨> <八寶盒><鴨in the皮>
<醬肉><肉in the包>
<一字骨相>
窩燒鮑魚雞粒燜飯大大煲,4個人食都可以每人分兩碗。而且鮑魚雞粒絕對唔只存在喺個名度,喺落足料嫁👍🏻
<飯in the煲><飯in the碗>
雖然價錢都有啲貴,但係對比起食物質素同服務,都係值得一試既!
2019-09-20 86 瀏覽
本身就好鐘意食片皮鴨,見到羲和雅苑有配上爆炸糖嘅創新食法,於是約咗朋友嚟試下。咁一間嚟自北京嘅餐廳,最重要緊係隻鴨啦。鴨係分開鴨皮、鴨胸同嫩滑部位上嘅。鴨皮沾上藍莓醬及爆炸糖,食得出鴨油嘅香時又唔會膩,爆炸糖竟然真係同隻鴨咁夾。鴨胸同黃芥辣雖然冇咁特別但亦都幾好食。其他部分就係傳統咁用薄餅包嚟食,除咗一般嘅蔥同青瓜外,仲有洋蔥同山渣糕可以選擇,亦都係頗新穎同好食嘅。我地仲都叫咗上湯蝦球伊麵。上湯嘅部分整得比一般酒樓好,唔會好鹹但又香。而伊麵嘅質地亦非常好,比一般酒樓用嘅有咬口。可惜嘅係份量比較少。呢度嘅鮑魚雞粒燜飯都係必食之選。飯炒得好入味,鮑魚同帶子等嘅配料亦都好足,個人係十分之推薦嘅。成餐飯最可惜就係碟水餃。水餃同個湯係分開上嘅,個湯其實好夠味,啲水餃皮薄餡多亦都唔差,不過冇乜特別。Overall, 呢餐飯我係非常滿意嘅。食物質素絕對對得住佢嘅價錢,待應嘅服務態度亦好好,仲會仔細介紹食物嘅食法同特色。我有機會一定會再嚟食過!

上湯牛油蝦球伊麵

濃湯水餃

2019-09-19
3 分鐘 (堂食)
上湯牛油蝦球伊麵
濃湯水餃
  • 馳名烤鴨
  • 芥末沙律蝦球
2019-09-19 84 瀏覽
馳名烤鴨半隻$328獨創烤鴨三食 點爆炸糖食的食法最為新奇 今日專登book位一嘗創新食法 果然新奇又過癮烤鴨是即叫即燒的 烤完馬上送到客人面前 師傅手起刀落 刀功快而準 片取最精華嘅部位 每切一下鴨皮都聽到 清脆的聲音第一食 鴨胸皮 每食一道之前餐廳職員都會事先講解 建議最佳食法 把鴨胸皮點藍莓醬再點爆炸糖這是我最期待的……爆炸糖配片皮鴨!結果令我驚艷起來 鴨胸皮烤得非常香酥 配合藍莓醬酥而不油膩 最後還有爆炸糖在口腔爆炸 太有趣了第二食法 鴨胸肉配黃芥辣 不需要包皮 鴨胸肉附帶肉嘅部分 肉味相對比較濃沃 有趙口第三食法 鴨髀肉 配以傳統嘅食法 加入京蔥青瓜甜醬 包住一齊食 鴨髀肉非常滑溜餐廳亦加入嶄新元素 百寶盒有山楂啫喱條和紫洋蔥 這個配搭亦同樣新奇 山楂條發揮解膩嘅作用張氏獅子頭$48獅子頭配咗一碗白飯 真係絕配 超好下飯的一道菜式 獅子頭炆到好淋好入味 平時嘅豬肉都會有啲趙口 但係呢個獅子頭質感像豆腐 非常滑溜瞬間 已經滑到喉嚨去黃扒魚肚$148這是餐廳三大名菜之一 必定要食!!花膠非常大塊 又厚又黏 充滿骨膠原 簡直係女士恩物松露蠔仔煎蛋$108蠔仔又肥又大 而且份量夠多

馳名烤鴨半隻$328

張氏獅子頭$48

黃扒魚肚$148
這是餐廳三大名菜之一 必定要食!!
花膠非常大塊 又厚又黏 充滿骨膠原 簡直係女士恩物

松露蠔仔煎蛋$108
蠔仔又肥又大 而且份量夠多 非常鮮味 雞蛋煎到外皮香脆 中間依然保留蛋汁 配上惹味芳香嘅松露醬 簡直係味覺嘅一大享受

韭香雞(半隻)$188
靈魂精髓在於韭菜 韭菜嘅香味真係令人食指大動 豉油汁唔會過鹹 反而帶有一種鮮味 雞肉嫩滑 沒有半點雪藏味 而且脂肪比較少 唔會食到成口油

酥皮酸辣湯$108
酥皮烤得又香又鬆化 酸辣湯配料十足 有冬菇絲,筍,木耳絲,肉絲,豆腐...口感層次豐富 酸辣湯濃度剛剛好 而且味道濃沃 味道帶點辣 越飲越開胃
2019-09-19 398 瀏覽
其中一個朋友想食中菜,所以我地就揀咗呢間嚟食訂枱訂咗夜晚8點半,不過我地8點前已經去到餐廳門口,侍應話執完枱就俾我地入所以好快就入得裝修都靚,但係啲射燈好”殘”眼我地總共叫咗6樣嘢食第一樣係蜜汁脆芋絲,甜甜地,脆卜卜,幾好食,不過做甜品會好啲第二樣係櫻花蝦海皇炒飯,正常炒飯味道第三樣係宮保大蝦球,唔係好辣,但啲蝦真係幾大隻,啖啖肉第四樣係四川水煮魚(桂花魚),個魚肉麻麻地,同埋唔夠入味,比較好食係底下啲芽菜同粉皮,索到啲辣味第五樣係蒜蓉粉絲娃娃菜,唔錯,整到花形咁幾靚第六樣係我地專登預留嘅半隻北京填鴨,侍應逐一介紹食法,都有啲嚇親,實在太新奇(1)最肥嗰塊鴨皮,配藍莓醬同爆炸糖我地試完都覺得麻麻(2)中間肥嗰件,配黃芥末醬我地覺得似平時食燒肉咁(3)最唔肥嗰件,侍應建議呢件先包嚟食,一係配最傳統個醬+其他平時都會加嘅,一係配藍莓醬+山楂條+洋蔥條我地試哂咁多,都係覺得傳統醬都好食,或者黃芥末醬其他真係太新奇我地今晚仲係慶祝生日,侍應收哂啲舊碟,跟住放新碟,然後壽星已經估到侍應仲原個蛋糕盒咁拎出嚟,先再喺我地面前拎件蛋糕出嚟,有少少尷尬不過呢間係冇收切餅費嘅整體嚟講啲嘢食都正正常常,不過
其中一個朋友想食中菜,所以我地就揀咗呢間嚟食
所以好快就入得
裝修都靚,但係啲射燈好”殘”眼

我地總共叫咗6樣嘢食

蜜汁脆芋絲

第二樣係櫻花蝦海皇炒飯,正常炒飯味道

櫻花蝦海皇炒飯

第三樣係宮保大蝦球,唔係好辣,但啲蝦真係幾大隻,啖啖肉

宮保大蝦球

四川水煮魚(桂花魚)

第五樣係蒜蓉粉絲娃娃菜,唔錯,整到花形咁幾靚

蒜茸粉絲娃娃菜

(1)最肥嗰塊鴨皮,配藍莓醬同爆炸糖
我地試完都覺得麻麻
(2)中間肥嗰件,配黃芥末醬
我地覺得似平時食燒肉咁

我地試哂咁多,都係覺得傳統醬都好食,或者黃芥末醬
其他真係太新奇

半隻北京填鴨

不過呢間係冇收切餅費嘅

整體嚟講啲嘢食都正正常常,不過冇勁好食/一定會再嚟嘅感覺
呢個價錢食到正常嘢,又睇到靚景,其實都唔錯嘅,未嚟過呢間餐廳可以試下
5 分鐘 (堂食)
蜜汁脆芋絲
櫻花蝦海皇炒飯
宮保大蝦球
蒜茸粉絲娃娃菜
半隻北京填鴨
2019-09-19 83 瀏覽
想食北京填鴨非常久了,但總因為各種這樣那樣的原因一拖再拖,拖到現在也還沒能吃上。這天終於下定決心,上openrice 找了找不同的有北京填鴨的中菜館,最後選定了這一家很多好評的羲和雅園,打算來嘗一嘗鮮。一進來就覺得環境很舒適,非常的開陽,還有非常漂亮的一大片海景,可惜香港真的是太熱了所以完全沒有想要去露天坐的想法。我們叫了不少食物,一樣一樣來評論。松露蠔仔煎蛋,蛋煎得不錯,很香的牛油味,也挺嫩滑,蠔仔也挺新鮮,是不錯的煎蛋。老上海燻魚,醬汁非常特別,有點難用言語來形容,魚非常新鮮,這非常難得,炸得很脆而且沒有骨,挺好吃的,推薦一個。濃湯水餃,非常精緻,湯和水餃分開上,比較特別。酥皮酸辣湯,湯非常足料,可以透過圖片看到,酥皮也焗得很香脆,不過這湯比較辣,喜歡辣的朋友應該會覺得挺不錯的。牛油芝士大蝦,這個蝦真的非常非常彈牙,啖啖肉,是很新鮮的蝦,除了芝士味好似還有酸辣口味的,不過我們這次叫了酸辣湯所以叫了芝士味,蝦是挺驚喜的。!!!馳名烤鴨!!!這是最期待的所以壓軸登場,鴨剛烤好就由餐廳職員當著我們的面切,真的非常炫酷!然後這裡的烤鴨主打的是新式吃法,它的鴨分為了三個部位,由職員逐一介紹及

濃湯水餃,非常精緻,湯和水餃分開上,比較特別。

!!!馳名烤鴨!!!這是最期待的所以壓軸登場,鴨剛烤好就由餐廳職員當著我們的面切,真的非常炫酷!然後這裡的烤鴨主打的是新式吃法,它的鴨分為了三個部位,由職員逐一介紹及推薦吃法,十分專業!頭兩個部位是不用包那個麵皮,是蘸醬吃的,有一個吃法是藍莓醬+爆炸糖,甜甜的非常特別!一隻鴨,三個部位,至少4-5種吃法,實在是真的挺新式,和我一直以為的烤鴨不同。

然後我感覺這裡的職員態度也很好,也非常熱情,例如我手機沒電了他們把電線借給我。不過要主要的是這裡上菜速度比較快,建議可以分幾次點,這樣菜就一直保持熱辣辣的啦!

最近我下定決心,發毒誓要閉關一個月工作,任何人任何事都一定約不到我出來吃飯!!!但就在發毒誓的第二天,家人一說出烤鴨兩個字,我就即刻衝落樓,仲唔覺意走得快過每次阿媽叫老豆比家用,老豆極速走佬時"頭搖又尾擺,飄移境界"的步速,正所謂:“毒誓如生菜,唔好同我比賽”...羲和雅苑身處海港城,環境甚具官府氣息,中式木雕、山水墨畫,混合潮流尖端的家具,突顯出古典但摩登時尚的感覺。所謂生不入官門,死不入地獄,但是我對這烤鴨說:食定你,認住我,隻揪呀...羲和烤鴨$528:餐牌官方介紹:"採用傳統的果木掛爐技法,選用煙少,燃燒值高, 且本身帶有香味的杏木進行烤製:烤鴨出品呈深棗紅色,紅亮剔透香氣換鼻,沁人心脾。"簡直說的比唱的好聽,店員介紹有三種吃法: 第一種是用藍莓醬和爆炸糖包鴨片的吃法,爆炸糖?正,脆得來在口中爆炸;第二種是用嫩滑的鴨胸肉醮上芥末醬,酸甜且解膩;第三種是鴨餅,放上一些黃瓜絲、京葱絲、山楂條,瓜脆味香。而我是第四種:混合吃...我聽過日文的唔好停是怎樣發音(唔好問我點解知,你知我知天知地知就好了),但不知道烤鴨和唔好停係日文來說,是否也是同一個意思呢,因為我真是吃到唔...好...

羲和烤鴨$528:餐牌官方介紹:"採用傳統的果木掛爐技法,選用煙少,燃燒值高, 且本身帶有香味的杏木進行烤製:烤鴨出品呈深棗紅色,紅亮剔透香氣換鼻,沁人心脾。"簡直說的比唱的好聽,店員介紹有三種吃法: 第一種是用藍莓醬和爆炸糖包鴨片的吃法,爆炸糖?正,脆得來在口中爆炸;第二種是用嫩滑的鴨胸肉醮上芥末醬,酸甜且解膩;第三種是鴨餅,放上一些黃瓜絲、京葱絲、山楂條,瓜脆味香。而我是第四種:混合吃...我聽過日文的唔好停是怎樣發音(唔好問我點解知,你知我知天知地知就好了),但不知道烤鴨和唔好停係日文來說,是否也是同一個意思呢,因為我真是吃到唔...好...停...呀...無啦...

黃扒魚肚$148:"官府菜,即是日本有機南瓜羹,色澤金黃發亮,口感濃洋味甜。

孜然羊架$188:咬下去滋滋聲,羊肉頗為鮮嫰,而且沒有一點膻氣。

燕窩紫薯蒸蛋白$128:金絲燕口水,同我嘴對嘴,紫薯蒸蛋白,鮮甜兼誘惑。

凱撒印象$68:不止有精選的各式時蔬,海苔,層次更豐富,一級級上塔尖欣賞。

張氏獅子頭$48/pc:話說是公司負責人張氏為了留住祖母烹調的味道而研發的,據聞日賣過千,以饅頭、五花肉和醬油烹煮,軟綿香濃的味道,個頭不大,一啖獅子頭,一啖飯,濃非厚,淡非薄,品非味,嚐非道,顯然不是吃環境,亦不是吃食物,吃的是懷念的味道,令我也想起了我的祖母當年的料理味道,甜甜的,卻不可避免地以苦澀的餘韻結尾...

其實還有椒鹽炸魚皮$58、蜜汁脆芋絲$68、芝麻香餅$88、青梅一字骨$138、荷香鮑魚雞粒燜飯$178、和牛粒干煸口蘑$238、粟米魚肚羹$88、巴蜀口水雞$168、金磚豆腐塊$108...

由於是家人生日飯,所以我們訂了包房,享受寧靜的環境的同時,亦能飽覽180度維港夕陽無限好的景色...再點十幾款京、川、魯及淮揚菜式,簡直增強男人正能量,但是要寫的話,寫都寫到手軟,你知啦,軟從來都是男人的天敵,如果攤凍軟了下來,令我浪費了這大好良辰美景就唔好啦掛...
2019-07-14
2019-09-11 111 瀏覽
一鴨三食上枱時間夾得啱啱好,用迫啪糖食鴨胸最脆的那幾片皮好有趣,而包鴨食的薄餅的質地又軟得嚟又不會撕爛 ..... 更難得係有生啤供應仲要係市面較少地方有得賣的 Suntory。另外一提是佢地伴碟用的花,新鮮同埋好靚 ...... 其他餸菜都做得好好同埋佢個特色糕點都是這𥚃的特別之處來 😄
2019-09-09 201 瀏覽
羲和雅苑小有名氣價錢中上,可以望住海景食飯一心以為主打高級中菜,服務都應該有返咁上下點知食到一肚氣一早已經訂左枱,時間為六至八友人準時到,而我有事遲到,落單時已經六點四十分侍應走埋黎,第一句“宜家先落單,都就黎截單啦”一開始訂枱已經落左半隻片皮鴨,侍應話“你要既,宜家先幫你落單”其實我訂左枱,就算凈飲茶,都要比茶錢同服務費,我唔清楚服務流程,但侍應咁既態度,會唔會太過份食物方面有片皮鴨,海鮮籠仔飯,蜜汁脆芋絲同芥末鴨掌芥末鴨掌:味道無特別海鮮籠仔飯:多海鮮而且味足夠蜜汁脆芋絲:初試覺得驚艷,但份量好多,食到最後已經凍晒,變成一嚿,建議多人先好試半隻片皮鴨:作為片皮鴨餐廳,主打菜完全唔合格,枱已經細,配件盤放上枱,枱已經無晒位。鴨上枱已經碎晒,皮同肉分開,只能叫做鴨絲,鴨唔香,皮淋,甜面醬偏咸,山楂條無味,完全唔值當初友人要求食片皮鴨,在古琴同羲和之間選擇好耐,最後因為羲和片皮鴨食法多而且openrice多好評而決定,但結果大失所望食物一般,服務差劣,唯一可取大概是尖沙咀夜景,可惜了友人一心求好鴨,卻落得如此下場,可恨可恨!
羲和雅苑小有名氣
價錢中上,可以望住海景食飯
一心以為主打高級中菜,服務都應該有返咁上下
點知食到一肚氣

一早已經訂左枱,時間為六至八
友人準時到,而我有事遲到,落單時已經六點四十分
侍應走埋黎,第一句“宜家先落單,都就黎截單啦”
一開始訂枱已經落左半隻片皮鴨,
侍應話“你要既,宜家先幫你落單”

食物方面有片皮鴨,海鮮籠仔飯,蜜汁脆芋絲同芥末鴨掌

芥末鴨掌:味道無特別
海鮮籠仔飯:多海鮮而且味足夠

2019-09-08 146 瀏覽
1/9/2019 @ 尖沙咀 羲和雅苑因為男朋友說想吃片皮鴨於是我們便來了這間專吃烤鴨的餐廳我們還沒安排坐窗邊望海的位置馳名的烤鴨芝麻餅芝麻炒得十分香 而且熱辣辣 咬樂十分鬆化但又不覺得很乾蒸餃子一打湯和餃子是分開上的,湯很濃郁,餃子也不錯,但是就是沒有什麼很特別…皮薄的但餡料不是很多烤鴨的百寶盒配烤鴨皮一起吃的爆炸糖師傅會的場起鴨肉, 一隻鴨大概分到 80至90片鴨胸肉左起分為: 鴨髀肉、鴨胸肉、鴨胸皮侍應會為您介紹鴨胸皮是配搭藍莓醬和爆炸糖一起吃的鴨胸皮入口即溶!爆炸糖在口內爆開,味道夾得來, 又解了單吃鴨胸皮的油膩,口感亦十分有趣。鴨胸肉是配搭特製的芥辣醬特製的芥末醬酸酸甜甜第一丁點辣,沒有喘鼻的感覺, 連平日不愛吃芥末醬的我日十分喜愛這種特製的芥末醬! 解膩之餘令鴨肉吃上口有清新的感覺最後鴨髀肉才會包薄餐皮吃, 傳統的食法是薄餐皮包京蔥青瓜一起吃。 餐廳還提供新潮的食法是把鴨髀肉、山楂條和紫洋蔥包薄餐皮一起吃。兩種食法也十分好吃 而且 餐廳的燒鴨醬不會太濃或太鹹多加一點也不怕。兩個人食半份烤鴨已十分足夠! 味道是特別的,我想就是這間餐廳的特色吧! 而且烤鴨和百寶盒也有暖包,為食
1/9/2019 @ 尖沙咀 羲和雅苑

烤鴨的百寶盒

配烤鴨皮一起吃的爆炸糖

師傅會的場起鴨肉, 一隻鴨大概分到 80至90片

鴨胸肉

左起分為: 鴨髀肉、鴨胸肉、鴨胸皮
侍應會為您介紹
鴨胸皮是配搭藍莓醬和爆炸糖一起吃的

鴨胸肉是配搭特製的芥辣醬

兩個人食半份烤鴨已十分足夠! 味道是特別的,我想就是這間餐廳的特色吧! 而且烤鴨和百寶盒也有暖包,為食物保溫十分貼心
2019-09-07 140 瀏覽
要數到睇尖沙咀海景景餐廳,義和雅苑好似都幾高評價。所以今日就同埋班“愛打卡”嘅朋友去試試。餐廳裝潢幾華麗,座位都好寬闊。跟手就開始點野食。馳名烤鴨 ($598)要數其中一個鎮店美食,莫過於鎮獨嘅創招牌嘅烤鴨三食!除了傳統的片皮鴨食法,另外還有兩種食法。調味八寶盒內有青瓜絲、京葱絲、甜麵醬、山楂條、酸莓醬、爆炸糖、芥末醬、洋蔥。完全係刺激味覺新享受。首先是鴨胸皮配上酸莓醬同埋爆炸糖。爆炸糖配上酸莓醬,酸酸甜甜,令到肥美嘅鴨胸食落唔覺油膩。之後到第二吃的鴨胸肉配秘製芥末醬。這是三吃中最多肉的部位,能吃得出鴨肉的鮮嫩。最後便是傳統包著餅皮吃的烤鴨。餐廳提供了兩種吃法,一是傳統的蔥絲和黃瓜條。另一種是西式吃法,洋蔥和山楂條。山楂條令到鴨吃下去更開胃。服務員仲會同你用心講解介紹,每款鴨嘅建議食法,非常貼心。蜜汁脆芋絲($68)芋絲條切到好幼,炸到好脆,非常香口。而蜜汁好似麥芽糖咁,黏黏甜甜的。金鑽豆腐塊($108)豆腐大大舊,新鮮炸起,外面熱辣辣,脆卜卜,而入面嘅豆腐就好嫩滑,內脆外軟。金沙鮮魷魚($168)魷魚份量十分大,外層炸到脆卜卜之餘又唔會好厚粉,炸香嘅鹹蛋黃外皮更加鬆脆惹味。魷魚唔會炸

馳名烤鴨 ($598)
服務員仲會同你用心講解介紹,每款鴨嘅建議食法,非常貼心。

蜜汁脆芋絲($68)

金鑽豆腐塊($108)

金沙鮮魷魚($168)
魷魚份量十分大,外層炸到脆卜卜之餘又唔會好厚粉,炸香嘅鹹蛋黃外皮更加鬆脆惹味。魷魚唔會炸得老,爽口又彈牙。
2019-09-06 124 瀏覽
公司剛完成了個大project,老細請食飯😍叫左好多樣餸,介紹一下比較impressive ge先!馳名烤鴨(一隻)($598)一鴨三食,分別最上的烤鴨胸皮,中間的烤鴨胸,最後有烤鴨腿肉。每款都有唔同食法~有傳統又有新穎嘅食法,先賣個關子,大家去試吓啦!避風塘脆皮豬手($488)非常有驚喜!中西合璧,係我食過最好味既豬手啊~豬手先燜後炸,用以避風塘炒法,最後鋪上好多炸蒜,勁惹味!皮脆肉稔!而且豬手已拆骨起肉,一夾就食得,夠哂貼心👍清酒鹽水鵝肝($288)一大舊!當前菜咁食~第一次咁食鵝肝😳好香,較實身~沾上wasabi加豉油食更好味~金沙鮮魷魚($188)外皮香脆,炸粉亦薄~啖啖魷魚鮮味,口感彈牙,鹹蛋份量剛好,完全沒有令人膩的感覺~推介!野食好味,景又靚,服務好!高度推介大家去啊🤗
馳名烤鴨(一隻)($598)

避風塘脆皮豬手($488)

清酒鹽水鵝肝($288)

金沙鮮魷魚($188)

野食好味,景又靚,服務好!高度推介大家去啊🤗
2019-09-03 130 瀏覽
記得之前問過食盡天下既朋友HH,佢話尖沙咀海運大廈有間中菜,片皮鴨個主廚師傅好猛料,之前係全聚德學藝喎。尼間北京老字號,去北京必食!既然今日話明豪食,咁我就唔客氣啦,一坐低就叫左呢度既羲和三寶之一:羲和烤鴨 $328師傅會係隔離即切,見到成隻烤鴨個種深棗紅色係度閃閃發光咁,我地已經流哂口水啦😜烤鴨分為三部分咁上: 首先係鴨胸皮 ,個皮超級香脆 ,師傳教落因為好香,所以唔駛包住食,點藍莓醬再點跳跳糖就可以喇。細細塊一啖食完,我同7哥隻眼都發哂光咁,從來都無食過咁好味既烤鴨呀!!入口即溶,再加上藍莓醬同跳跳糖,口感超特別,驚喜程度保守啲講都係100分!再黎就係鴨胸肉,都係唔駛包住餅皮食,只要點呢度既秘制黃芥辣醬就可以。個秘制黃芥辣醬無平時食既個啲咁攻鼻,酸中帶甜,同皮脆肉滑既鴨胸肉好夾!最後就係鴨腿喇。鴨腿肉比鴨胸肥,不過放心係唔會膩既,啲肉仲甜甜地咁添。師傳教我地兩個食法,可以好傳統咁包餅皮、蔥同青瓜食,或者試下佢地個做法咁包山楂條同紫洋蔥 ,然後點藍莓醬。我地兩種食法都試過,結論係個藍莓醬真係調製得太好,配鮮嫩鴨腿肉食除左完美我諗唔到點形容🤤避風塘脆皮豬手 $428無食過依個煮法既豬手

羲和烤鴨 $328

烤鴨分為三部分咁上:

避風塘脆皮豬手 $428
無食過依個煮法既豬手,豬手皮又脆又香,啲肉鹹鹹地好惹味,再加埋避風塘既煮法真係無得輸!
份量超級大,大食同好多人去食都唔駛驚唔夠食
張氏獅子頭(另一個羲和三寶)$48
啲豬肉煮得岩岩好,軟熟得黎好入味,個張氏汁係秘製既,好中意呀。
張氏汁鮑魚 $118
同獅子頭個汁相似,但配落鮑魚之後個汁變得更有鮮味,啲鮑魚都好鮮甜,好似糖心咁。
牛油芝士焗大蝦 $188
超濃既牛油芝士,冇得輸。大蝦好新鮮,肉質彈牙,食食下有啲似龍蝦肉,好得。
松茸素佛跳牆 $138
好啱唔想食太多肉既朋友,飲左一啖就停唔到!松茸味好濃,不過唔會太‘傑’。
黃扒魚肚 $148
黃扒魚肚原來係羲和三大名菜之一,用左南瓜同花膠經過好多好多程序煮成,食落好滑好順喉,再加上南瓜汁就變得好清新!果然係推介之選呀。
今晚真係食得有啲誇張,兩個人都挺住個肚行出餐廳門口咁。多謝7哥今晚同我食好西,大滿足呀!
2019-08-22
紀念日
2019-09-03 126 瀏覽
今日係小弟既生日,女朋友專登帶咗我去食我最鍾意嘅片皮鴨!!芝麻脆餅感覺有啲似能量棒嘅口感,都幾重芝麻味上湯水餃冇諗到水餃同湯會分開上,而且仲係熱辣辣,水餃都算ok,不過餡料唔算太多之後會有師傅即場喺我哋面前切片皮鴨,見佢刀功好純熟,好快已經切晒成隻鴨片皮鴨分開咗三碟,第一個主要係點藍莓醬同爆炸糖,感覺酸酸甜甜好開胃呀,同埋鴨皮真係好脆之後另外兩碟都送到,店員話分別要點黃芥辣醬同傳統嘅食法,兩個食法都有完全唔同嘅感覺,不過上次就係鴨皮入口即溶,啲脂肪流晒出嚟,好似食緊和牛咁配料都有好多個唔同嘅選擇,真係食得好專業,女朋友冇介紹錯
今日係小弟既生日,女朋友專登帶咗我去食我最鍾意嘅片皮鴨!!

芝麻脆餅
感覺有啲似能量棒嘅口感,都幾重芝麻味

上湯水餃

配料都有好多個唔同嘅選擇,真係食得好專業,女朋友冇介紹錯
2019-09-01
2019-09-02 197 瀏覽
睇OpenRice好多好評就去試下,2位7點幾去到唔洗等位,叫左半隻鴨同另外二個菜,先黎片皮鴨,分開三碟放,介紹要用唔同醬食,未食個時聽到等得食法好得意,一食就覺得好肥同唔好食,接近酒店價錢但質素實在太差,既然都叫左就照食希望其他食物會好!食完隻鴨同職員講行出外面,大約5分鐘左右番到黎見到枱面所有野無晒,包括餐具、茶壺。坐底左就問男職員點解無晒,話以為我地走左同攞過比我地,結果淨系重新沖左一壺茶同攞杯,因為仲有其他菜式未上我以為系忙所以唔記得再比餐具,坐左系到等左15分鐘以上都無任何食物到都無再比餐具,咁等法咩心情都無就直接取消張單,結果我地系餐廳45分鐘就淨系食左半隻鴨。呢間鋪連職員態度都一般,以後唔會再去!
2019-08-28
2019-08-28 165 瀏覽
之前上深圳成日食位於深圳萬像天地的羲和雅苑,今次出糧孝敬爸爸媽媽 就試一試香港嗰間我諗餐牌上面嘅選擇應該冇咩大分別但係呢個環境深圳就冇啦今日比較熱如果唔係我都會想坐出去享受下海風有獨創招牌的烤鴨三食!除了傳統的片皮鴨食法,另外還有兩種食新奇又過癮!八寶盒有青瓜絲、京葱絲、甜麵醬、山楂條、藍莓醬、爆炸糖、芥末醬、洋蔥以爆炸糖代替白糖,藍莓醬代替甜麵醬,係幾過引!屋企人比較鍾意食菜所以叫咗四季豆同埋浸菜心菜來講都好難有咩特別好讚😂個人非常之推薦呢個飯但係一嚟到大家就好快食晒因為好香口 搞到冇影到相咁樣雖然唔叫大份 但料好足如果只講食物,深圳吃的性價比更高, 但深圳又點會及得上我地香港殺食既維港夜景呢

我諗餐牌上面嘅選擇應該冇咩大分別但係呢個環境深圳就冇啦
今日比較熱如果唔係我都會想坐出去享受下海風

有獨創招牌的烤鴨三食!

除了傳統的片皮鴨食法,另外還有兩種食

新奇又過癮!

以爆炸糖代替白糖,藍莓醬代替甜麵醬,係幾過引!

屋企人比較鍾意食菜所以叫咗四季豆同埋浸菜心

菜來講都好難有咩特別好讚😂