2018-10-01 780 瀏覽
聽朋友說是區內名店,所以順便打咭。由12點幾開始到1點多時段都是人頭湧湧,座冇虛席。等咗一陣,看其餐牌,選擇唔多,純粹係做幾道名菜,實而不華的感覺。點了大手米及細丸米,上菜唔快,可以話係耐!等到出菜,大,細碗確有分別!牛丸小粒彈牙,有牛味,豬手米果然大,碗大自然豬手多。豬手我只吃了一小件,稔身有豬味。但朋友食後感是爽的,不是稔的!湯底味道好。而我則應為不外如是,並非是非食不可,必須返轉頭再食不可。至於辣醬,我本人認為我爸做的辣醬好食好多!
2018-10-01
5 分鐘 (堂食)
粉嶺群記-相信好多人都聽過呢個名.......今日終於一試佢真身,根據香港既傳統,逢係熱門既餐廳都係要自助等位,呢間都唔例外。今日一等就等左半個鐘,如果炎炎夏日都幾考耐性,反正等位就係香港人既強項。講番啲野食先,講價錢就比一般粉麵店貴,款式亦比較少,但呢間鋪頭野食仍然好快就會沽清,唔係因為量少而係真係太多人幫襯。基本上3點後鋪頭就會關門,我地今日下晏1點到,其中一樣牛肉卷已經賣哂。麵配送或淨送麵有大細之分,相差大概$10到,當中最多人叫一定係牛丸同豬手,而其中將佢地昇華到另一層次就係辣椒油🌶️,佢啲辣椒油🌶️唔算辣但好香口,但又唔算係豆瓣醬,總之就好好味,去到每一枱最少二小碟辣椒油🌶️可見好受歡迎👏🏻,經過此地絕對值得一試。

豬手牛丸麵配辣椒油
2018-09-30
30 分鐘 (堂食)
豬手牛丸麵配辣椒油
  • 淨豬手
  • 淨牛丸
2018-09-17 598 瀏覽
之前上網見到話呢間D豬手好出名,所以就過嚟試試!距離粉嶺地鐵站都要行段路😥....... 同埋間鋪頭吾係話好易搵...... weekend 去,去到已經係下午,勁多人等位!位係要自己等既!間鋪頭係舊式既佈局,連D食物價錢表都係手寫,而且係舊式既表達方法,而我係睇吾明既😂😂😂 食物方面,佢D辣椒油的確出色,好香,食過返尋味!!! 啲豬手係腍身同入味嘅,牛丸好似冇乜特別,可能係我吾識食喇......🤔 價錢,我個人認為係有D高...... 同埋,真心鍾意食呢啲嘢嘅朋友要早啲去!!!!! 因為真係會賣晒㗎!
2018-09-16 795 瀏覽
話說我本身唔係好鍾意食肉,更加唔鍾意食豬手,點知有一日我朋友話帶我嚟食超級好食嘅豬手!我嚟咗之後就念念不忘,成日都要返嚟食啦!呢度係冇冷氣,嘅都冇風扇,地方又舊!又要多人! 仲要唔係成日都有豬手喎!好快就賣曬!有咩導致我要成日專登揸車入嚟咁遠食呢?佢個豬手炆得好林,好入味!再加埋佢嗰個超好食嘅辣椒油,真係不得了!佢個牛丸都唔差㗎! 又彈牙又入味!有睇開我寫嘅食評都知㗎喇! 我個人係好鍾意去啲舊舖頭食嘢,upup dum dum 就最啱我啦!嗰個懷舊嘅味道真係唔識點寫出嚟呀
我嚟咗之後就念念不忘,成日都要返嚟食啦!

呢度係冇冷氣,嘅都冇風扇,地方又舊!
又要多人! 仲要唔係成日都有豬手喎!好快就賣曬!

有咩導致我要成日專登揸車入嚟咁遠食呢?

佢個豬手炆得好林,好入味!
再加埋佢嗰個超好食嘅辣椒油,真係不得了!

佢個牛丸都唔差㗎! 又彈牙又入味!

嗰個懷舊嘅味道
真係唔識點寫出嚟呀
豬手米
豬手米
2018-08-13 998 瀏覽
上星期帶女友到粉嶺玩, 專登在豬手出爐前15 分鐘到, 霸定個位食豬手! 其實餐廳的位不太好坐, 沒有冷氣, 地方好窄, 夏天吃有點自討沒趣....但因為豬手太好食, 過來朝聖 一到豬手出場時間, 餐廳差不多冇位企......畫面很誇張 我們因為早到少少, 專誠先叫了一碗牛丸米, 一碗牛腩麵, 待會再叫 餐廳都幾好, 粉麵有大碗及細碗之分, 任君選擇, 而且自家製的辣醬真的很香, 用來配牛丸真的一流! 牛腩麵腩肉很多, 而且腍腍的, 醃得相當入味,  怪不得很多老人家也來幫襯豬手 終於出爐, 15分鐘賣晒, 很誇張! 也真的難怪, 因為豬手煮到起膠, 好似食緊 collagen , 相當好吃

其實餐廳的位不太好坐
, 沒有冷氣
, 地方好窄,
夏天吃有點自討沒趣....
但因為豬手太好食, 過來朝聖

一到豬手出場時間, 餐廳差不多冇位企......畫面很誇張

, 用來配牛丸真的一流!

手打牛丸麵

2018-08-05
下午茶
手打牛丸麵
  • 手打牛丸
2018-08-05 488 瀏覽
群記呢間野好串嫁 成日唔開 每次開都可能只會開幾個鐘 但係每次開都會坐爆人 係聯和墟食開野都知呢間野點解咁有性格都會有咁多人去食? 咪就係因為佢既豬手同牛丸囉 佢果到既豬手自己整完之後,唔知點解真係特別好食 好彈牙 唔似其他豬手咁好林好肥 佢既皮真係好有咬勁至於牛丸 係佢地自己整既 味道好正 又係同出面整既唔一樣睇佢細細碗 以為好少 但係份量好足嫁 牛丸同豬手都好多 一定食得飽如果嫌唔夠飽 可以叫埋佢地自家製既炸卷 薄薄既腐竹皮包住勁多牛肉 炸完香口到爆 一條至少6.7舊 分分鐘飽到嘔雖然次次都食到成身汗 但係為左每日限量既豬手牛丸麵 係值得既
群記

點解咁有性格都會有咁多人去食? 咪就係因為佢既豬手同牛丸囉

至於牛丸 係佢地自己整既 味道好正 又係同出面整既唔一樣

2018-07-27 822 瀏覽
群記牛丸豬手可以說是遠近馳名,聽聞不少人專登駕車入粉嶺吃麵,區內更加是無人不曉,今天中午,本小姐又和這位老友舊聚。這家店是傳統麵檔格局,鋪面內外裝修都沒有跟著時代變遷,店內就連冷氣都沒有安裝。一坐低店員就走過來放下一小碟辣椒油,兼且落單,今天想吃牛丸,於是點了大牛丸米粉($39)。不消5分鐘就端上來,一碗丸米整整有12粒牛丸!很足料!牛丸是手打的,結實彈牙,而且牛味濃郁;米粉爽口幼滑,不會太淋,軟硬適中。這裡的湯底其實沒有特別,因為眾所周知,這裡的辣椒油才是好吃得令人戰慄。辣椒油應該採用了多種材料,導致吃下去的味道豐富,香辣之餘也很香口,富有其他食材的味道。堂食的話,這裡的辣椒油是任裝的!於是我把辣椒鋪滿牛丸和米粉上,務求每啖都嚐到辣椒😏。群記裝潢已經保留舊式風味,味道當然也盡力傳統。現在,新派的餐廳湧現,這種傳統小店已經買少見少了,大家有時間就要去嚐嚐了😭。

大牛丸米粉
辣椒油

2018-07-27
大牛丸米粉
辣椒油
  • 牛丸米
2018-07-23 500 瀏覽
呢間老字號好多人都會慕名而來,要食到佢嘅豬手一啲都唔易,首先,呢間麵店好早關門,再來,佢嘅豬手係限量嘅~只係喺特定時間先可以叫,好多時,叫唔到豬手都會轉食牛丸,因為佢嘅牛丸都係手打嘅,非常新鮮彈牙!講返佢嘅豬手先,一般人都會覺得會好油好肥,但係……喺呢度食嘅豬手,絕對唔會有呢個狀況,皮嫩肉滑,睇得出佢有落心機去烹調,讚呀!不得不提就你佢嘅辣椒油,好似係佢地自己造架!每人都分配到一小碟,豬手同牛丸因為佢而生色不少!p.s.辣椒油有得買走,不過係用發泡膠碗,要自己轉樽喇~
呢間老字號好多人都會慕名而來,要食到佢嘅豬手一啲都唔易,
首先,呢間麵店好早關門,
再來,佢嘅豬手係限量嘅~只係喺特定時間先可以叫,

講返佢嘅豬手先,一般人都會覺得會好油好肥,
但係……喺呢度食嘅豬手,絕對唔會有呢個狀況,
皮嫩肉滑,睇得出佢有落心機去烹調,讚呀!

不得不提就你佢嘅辣椒油,
好似係佢地自己造架!
每人都分配到一小碟,
豬手同牛丸因為佢而生色不少!

p.s.辣椒油有得買走,不過係用發泡膠碗,要自己轉樽喇~
2018-07-06
2018-07-17 517 瀏覽
一直以來我唔係好鍾意食豬手,最多食滷水豬手或者炸豬手,但係聽好多朋友講呢一間麵店嘅豬手麵好好食。所以呢間鋪頭嘅豬手麵我已經留意左好耐,今日放假,於是約埋一班朋友一齊入粉嶺去食呢碗豬手麵。你一碗麵30幾蚊,喺粉嶺來講價錢唔算好平但好明顯好受街坊歡迎。冇飲一啖湯,湯底清清地。豬手麵都幾足料,豬手大大嚿,食落去啲肉好腍,啃豬手都啃得好開心。再食下啲麵,終於明白點解呢間鋪頭啲豬手麵咁出名,雖然未必個個鍾意食豬手,但係佢做嘅豬手麵真係幾特別。

2018-07-15 332 瀏覽
當今仲可以有鋪頭唔裝冷氣,仲一開門就排隊嘅粉麵,只賣招牌幾樣嘢,到底有咩咁厲害?跟友人嚟到兒時長大的地方,就立刻試試。對不起,但招牌之一的牛丸沒試,我不吃牛。那只可以點了碗豬手米,湯頭濃郁咸香。豬手不是那種南乳紋煮得軟綿骨肉分痛的,是淡淡的中式香料像白滷水般,爽口脆彈的豬手。每咬一口牙齒都像在跳彈床上角力。不得不說,最另我驚喜的是辣椒油,太美味!超香但辣勁很溫和,豆瓣醬,xo醬,辣椒油的完美混合體。

2018-07-12 1055 瀏覽
一瞓醒10:30起身就好想食群記決定即刻換衫落去食群記開11點落到去10:55已經排長隆等入去堂食食開的人都知道群記只賣幾款食物烤牛肉卷、牛丸同豬手同埋粉面只分大細兩款我們一行兩人一坐抵已經可以落單叫左一個炸卷一碗細丸粗一碗大手米炸牛肉卷用牛肉打成即炸呢個應該係全名最出名的每日數量有限賣晒一輪都會有再炸但要得廿分鐘同埋數量都吾多11:09已聽到話炸卷賣晒要等要食炸卷真係要睇運氣但真係好好食👍🏻另外點了細丸粗牛丸爽口彈牙配上自家製辣醬超好食再點了個大手米即大碗豬手米豬手肉質夠淋皮夠爽口不錯👍🏻
一瞓醒10:30起身就好想食群記
決定即刻換衫落去食
群記開11點
落到去10:55已經排長隆等入去堂食
食開的人都知道
群記只賣幾款食物
烤牛肉卷、牛丸同豬手
同埋粉面只分大細兩款

• 豬手米
  • 牛丸
  • 辣椒醬
2018-07-04 340 瀏覽
次次返工去大埔,我個fd都一定會要求要食群記豬手我之前都食過,但係個次豬手賣晒,只係試過呢間餐廳啲牛圓,所以今次都算係群記豬手初體驗🙊🙊去之前朋友已經打定電話問仲有冇豬手,因為平時星期六日係例牌排長龍,豬手一日得兩批,一出就會賣晒!不過我地今次唔係星期六日去,所以好彩仲有得食一碗豬手牛圓米端上黎,賣相其實好普通,但係簡簡單單卻有種好吸引嘅感覺講左個湯先湯底食得出真係冇味精!豬手嘅膠原蛋白已經煲到溶左落個湯度,所以食完係會feel到嘴唇痴痴地,有膠質嘅感覺!呢啲質素真係要係用心嘅小店先食到,湯底同米粉最夾!而群記我最鍾意係佢d辣醬每次我都會自己去but好多轉黎點豬手/撈米粉食100%推薦
次次返工去大埔,我個fd都一定會要求要食群記豬手

不過我地今次唔係星期六日去,所以好彩仲有得食

講左個湯先

而群記我最鍾意係佢d辣醬

每次我都會自己去but好多轉黎點豬手/撈米粉食
100%推薦

• 豬手米
  • 辣椒醬
2018-06-20 396 瀏覽
今日襯住去粉嶺整野就乘機去咗食群記豬手米🤤呢間野其實都食過幾次,有時都會好掛住,不過因為屋企唔係住附近所以一有機會黎開粉嶺一定會黎食😂好喇,重點來了,佢呢度最出名就係豬手同牛丸, 平時同肥仔黎多數每樣一碗再些牙, 但今次得自己一個梗係要養顏充滿骨膠原嘅豬手啦!雖然呢碗係大碗但其實都唔係好大碗(利申:我嘅食量唔算細😂),仲有大家唔好忽略嗰碟細細碟嘅辣椒油🌶😍呢碟辣椒油先係精髓之中嘅精髓😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍 12個讚!鍾意食辣嘅朋友記得再添辣!加埋支支裝忌廉,perfect池!!!*PS: 唔知係咪太耐無黎,發現佢裝修左少少,雖然依然係風扇,不過光猛左好多,感覺舒服了很好😆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

今日襯住去粉嶺整野就乘機去咗食群記豬手米🤤

豬手米(大)

加埋支支裝忌廉,perfect池!!!

豬手米(大)
2018-06-04 535 瀏覽
通常去食肆要排隊我一定走,但為了這碗豬手我還是乖乘地等叫號!清清地豬手卻有著陣陣香濃四溢的味道,妙!😋😋一啖咬落腍而不韌其味道甘香爽口,再配上獨特辣椒油更帶出另一個層次,個中滋味其樂無窮!牛丸都是排行第二代表作,全因彈牙充滿豐富牛肉味,🤩太棒了!這裡的伙計兩手不停為食客不斷制作美味食品。幾拾年的舊墟舊舖依舊靠幾把風扇招呼客人,大熱天時仍有這麼多食客棒場可知原因喇!😋

清清地豬手卻有著陣陣香濃四溢的味道,妙!
😋😋

牛丸都是排行第二代表作,全因彈牙充滿豐富牛肉味,🤩太棒了!

這裡的伙計兩手不停為食客不斷制作美味食品。

2018-05-12
10 分鐘 (堂食)
  • 豬手
  • 牛丸
**เผื่อคนไทยผ่านมาอ่านร้านเก่าแก่ย่าน Fanling เกือบถึงชายแดนเสินเจิ้นเข้าไปทุกที เวลาเปิดปิดจะแปลกๆ เลยวัดดวงมาหลังเที่ยง คิดว่ายังไงก็ขาย(google แปลมาจากภาษาจีน)เหตุผลที่ต้องมาเพราะเห็นหน้าตาอาหารเมนูหนึ่งแล้วขึ้น ... มาดูกันเลยเมนูแรกคือเมนูชื่อร้าน หมี่ขาวน้ำใส ใส่คากิและลูกชิ้นเนื้อ เนื้อคากิเปื้อยนุ่ม ส่วนหนังและเอ็นเจอมากี่ร้านก็จะประมาณนี้คือหนึบๆ แบบเกือบเหนียว(คากิไทย คือที่ 1) ลูกชิ้นเนื้อต้องบอกว่าโคตรเนื้อ หอมๆแน่นๆสมชื่อร้าน ซุปเช่นเคยสไตล์จืด หวานน้ำต้มกระดูกเบาๆ เส้นหมี่ลวกได้ดีไม่เละ แต่เมนูนี้ไม่ได้ทำให้ผมต้องมาที่นี่ แต่จัดว่าอร่อยมากเนื้อสับห่อฟองเต้าหู้ทอด เมนูนี้แหล่ะที่เซิชเจอแล้วขึ้น (เกิดม่เพิ่งเคยเห็น) ฟองเต้าหู้ทอ
**เผื่อคนไทยผ่านมาอ่าน

เนื้อสับห่อฟองเต้าหู้ทอด เมนูนี้แหล่ะที่เซิชเจอแล้วขึ้น (เกิดม่เพิ่งเคยเห็น) ฟองเต้าหู้ทอดมากรอบๆ น้ำมันไม่เยิ้ม เนื้อสับด้านในหมักเครื่องเทศแต่กลิ่นเครื่องเทศไม่ได้กลบหรือนำรสเนื้อ กลิ่นและรสสัมผัสเนื้อดีมาก นุ่ม ฉ่ำ เค็มนิดๆ เสิร์ฟพร้อมซีอิ๊วจิ้มกินได้ เมนูนี้ตอนนี้ให้อันดับ 1ในทริปนี้เลยครับ แสงออกปาก ออกจมูกกันเลยทีเดียวสำหรับสาวกเนื้อ

ลูกค้าเข้าออกตลอดเวลา ส่วนมากก็จะสั่งเมนูข้างบนนี่แหละ
พิกัด สถานี Fanling สายสีฟ้าเกือบถึงเสินเจิ้น ออกสถานีมา ไปทางซ้ายขึ้นรถสาย 52k เข้ามาในชุมชนลงป้ายแรกที่มีคนต่อคิวเยอะเยอะ. แล้วเดินต่ออีกนิดหน่อย ใครฟิตฟิตก็เดินไปที่ร้านได้ประมาณหนึ่งกิโล ขากลับผมเดินตามทางมีอุโมงค์พาไปสถานีเหมือนเดิม

ยิ่งออกมาไกลอาหารยิ่งแปลก

ใครเบื่อเดิมๆก็ออกมาลุยกันได้