2017-09-19 97 瀏覽
在門外看著餐牌,感覺還不賴,有菠蘿油。餐廳環境算開揚乾淨,不過,空調不夠,很熱。最可怕的事:職員一邊抽煙,一邊在弄飲品!!還空手拿麵包,這太恐怖了吧!!有向老闆(我估計她是)投訴,雖然她連忙跑去查看!!不過她了解完後,都依舊將麵包包給我們,然後説已經換掉,但我親眼看著她手上的是同一件的!!!$14 !!算數!!我一定不會再去!!千萬不要再因爲附近澳牛餐廳太多人,而退而求其次!!!難怪差評這麼多,我建議大家千萬不要去!太恐怖了吧!!
在門外看著餐牌,感覺還不賴,有菠蘿油。
餐廳環境算開揚乾淨,不過,空調不夠,很熱。
最可怕的事:
職員一邊抽煙,一邊在弄飲品!!
還空手拿麵包,這太恐怖了吧!!
有向老闆(我估計她是)投訴,
雖然她連忙跑去查看!!
不過她了解完後,都依舊將麵包包給我們,
我一定不會再去!!
千萬不要再因爲附近澳牛餐廳太多人,
而退而求其次!!!
難怪差評這麼多,我建議大家千萬不要去!太恐怖了吧!!
2017-09-19
5 分鐘 (外賣自取)
2017-08-09 105 瀏覽
It's around 11:30pm, not much restaurant still open even we were in Jordan. What we would like to have was a French toast in any of Cha chan tang.Lucky this restaurant open till 12:00am, we ordered a French toast and a soft drink.The toast was not super crispy but still taste good. syrup was served separately in a bottle base, typical Chan Cha Tang style which we like it !

2017-08-08
2017-07-24 137 瀏覽
長話短說:實事實說《土生土長香港人》時間:2017年7月23日晚上七時內容:【罪名一】對顧客使用冷暴力店內空間不大,分別五次舉手,大聲呼叫點菜,店內兩個中年男女侍應臉部目無表情,就在我眼前來回經過,三分鐘內完全沒有些微回應,頭也不回,沒眼神接觸,更沒有發聲示意『收到』,後悔沒有立即離開。之後點菜,竟反詢問我該菜價錢,不解。【沒有誇大任何部份】【罪名二】亂計數結帳只點了一碟芙蓉蛋飯HKD$43,及一杯凍奶茶HKD$9。結帳因剛用完散紙,用一張港紙$500+2元硬幣找數,在正旁前有計數機卻不用,改用心算術,猶豫找多少,最終給了HKD$440。真的這麼難算嗎?這少給的十元,說多不多,說少不少,最氣人是那種態度,同區澳洲牛奶公司及義順牛奶公司,職員態度也比不上這次。這次是特意創Openrice帳號,回饋極端負面的茶餐廳。
長話短說:實事實說《土生土長香港人》
時間:2017年7月23日晚上七時
內容:
【罪名一】對顧客使用冷暴力

【罪名二】亂計數結帳

2017-07-23
2017-01-29 155 瀏覽
大年初二,我同家上要大陸探親,晨早流流黎到佐敦食個早餐。求求其其就搵左間茶餐廳,因為附近啲餐廳無幾間係開左。入之前梗係喺門口睇一睇佢餐牌先,睇落正正常常就入去。講左野食先。入去坐底,點左個新春早餐(三拼公仔麵加杯野飲),屋企人就點左個豬扒包。公仔麵餐($32)都係茶餐廳水準唔好expect咁多,豬扒包($19)就麻麻地,塊豬扒好細,炸到好乾。本身無諗住寫食評所以無影相,大家可以參考下其他食家嘅相。埋單價$61。我就覺得奇怪明明係$51。收銀呀哥就話今日加二。佢就指住2張店內張貼左嘅福字,福字底下就寫左句加二,同埋門口都貼左張。但係餐牌上一句加二嘅字眼都無。埋完單後面另一個客又係奇怪點解貴左。我都明白新年仲開店加價係正常,不過加價字眼應該放當眼位,咁就可以避免客人感到有啲被騙感覺。

講左野食先。

2017-01-29
$30 (早餐)
我每天早上都會經過...諗住少食早餐既我...試下呢間la....外賣叫左個三文治套餐...自選早餐各兩個....雞蛋咸牛肉雙拼三文治...出到黎蛋多過咸牛肉....完全食吾到咸牛肉...同蛋治冇分別....之後自選早餐差到過份又難食....炸菜肉絲通粉+火腿蛋...竟然出黎係餐蛋通仲要走埋火腿...凍咖啡又好難飲....激q死我....如果吾係趕住反工....一定鬧爆佢....以後都吾會再幫親...服務又差到爆....甚少寫OpenRice 既我....今次真係第一次忍不住鬧爆佢地...
仲要走埋火腿...凍咖啡又好難飲....激q死我
....如果吾係趕住反工....一定鬧爆佢
2016-10-15
10 分鐘 (外賣自取)
$60 (早餐)
2016-09-09 190 瀏覽
下午茶時間。老公好想食西多士。呢間茶記幾搞笑 有黑白西多 中間話係夾住朱古力醬 但我決定要食返正常的西多。西多士我好讚 即叫即炸 好熱辣辣 蛋香味濃 外脆內軟 花生醬唔會太多 糖漿亦唔會太甜 成件事好balance👍🏻👍🏻不過菠蘿油係super失望的。菠蘿包唔熱 偏硬 似乎擺左好一段時間 個菠蘿皮唔係太脆。好麻麻。
下午茶時間。

2016-08-22 128 瀏覽
因時間不許未能到澳記吃,故到就近的試一試。一試即火,D阿姐落單服務差兼食物難吃!整个餐都不及澳記,特別常餐的蛋,炒'到old egg又小.食完先唔順氣,决定要寫它。故後影相補飛。
2016-06-09 157 瀏覽
今日同同事一齊出街食,今日要盡快食完,等陣仲要返去趕文件,所以求其穩間人少嘅餐廳解決午餐就算喇,去附近見到美新茶餐廳暫時唔算人多,淋住呢度嘅出品都可以,就快快地點個菜解決呢個飯餐.餐廳環境就同普通茶餐廳差唔多,嚟呢度食飯都唔會太講究環境,都係做街坊生意.入嚟嗰時見到好多人都有點呢個咖喱豬扒飯,咁多人點應該唔錯,豬扒好大件,咖喱味道都唔錯,反正呢個菜夠食曬D飯,感覺都幾好.同事要嘅係叉燒飯,叉燒分量都算多,叉燒都燒得唔錯,就係有D咸,不過用嚟送飯無咩問題,價格唔貴,總體滿意.
2016-06-06
2015-02-22 183 瀏覽
同大家講返聲恭喜發財,新年快樂先!新一年祝大家身體健康,同埋避開地雷食店 年初二同開完年,就去行吓街啦,行到黎佐敦,坦白講,本身都冇咩行,更何況初二,不過都開心既,當行大運囉! 行到攰攰地,係時候去食返餐,黎到有澳牛(冇開)呢條白加士街,見到呢間茶餐廳有煲仔飯好似唔錯喎。 食評篇講返個飯先,兩條仔臘腸,兩條仔膶腸,臘腸略肥,但尚可接受,膶腸就好味又唔肥。飯焦不太焦,不過都幾有咬口,啲腸油滲落煲飯度,又熱辣辣咁樣,真係一隻字:oh my goshhhhhhhhh!!!!!!!!咁餐飲不過不失,唔錯。埋單加二,如果態度好啲,又冇計錯數呢!我就會俾啲開心好多囉話哂新年流流!(詳情睇補充資料)

食評篇
咁餐飲不過不失,唔錯。

題外話/補充資料: :dislike::dislike::dislike::dislike::frustrated::frustrated::frustrated::frustrated:有興趣可睇埋服務篇 入到去,茶餐廳嘈,要被人分配座位,被搭枱是常識吧。普通話人們高聲談話,令我驚覺原來此地香港人數目零星落索,不禁唏噓起來。 :( 唏噓還唏噓,都要叫野食 :chopstick: 既,「唔該阿姐兩個鴛鴦腸煲仔飯($45),野飲要半價呀… 得,咁一個凍檸茶($17)、一個利賓納($17),都係凍既!」「食唔食菜呀?」(呢招link sell好野)「唔洗喇唔該」 tricky位黎到,張單寫住兩個$56。唔洗華生出場都知有古怪啦。食開野都知餐飲同飯個價錢在絕大部分情況底下都會分開寫,所以佢一咁寫反而令我望多兩眼。$17野飲,當計$18,除開都係$9。$9加$45都係$54,何來$56呀豬豬。兩個夾埋就收多$4,的確好極。 我就當然善意提醒伙記啦,「阿姐,張單呢…」點知佢轉身就射個三分波,唔洗兩秒就load到「得啦得啦,$54呀嘛!」 :o :o :o 服!有個咁既傑出員工真係太監騎馬(無得頂),又識得幫鋪頭諗又轉數快乜乜乜咁。 埋單加二,如果態度好啲,又冇計錯數呢!我就會俾啲開心好多囉話哂新年流流! 其實野食係唔錯,價錢親民,係環境嘈雜(阿姐都好大聲呼喝人),要被分配座位嗰度麻麻地。百貨應百客,不過重視氣氛的我,唔會再黎了。唔係幾蚊問題,係俾到我既感覺唔好。 最後抱歉忘了影相。:(:(:(:(
2015-02-20
  • 鴛鴦腸煲仔飯
2014-06-14 253 瀏覽
諗住去牛奶公司,超長龍又曬,轉入呢間食西早菠蘿油不錯,面脆不太甜,包夠軟,煎蛋及火腿無特別,油超多多士兩大厚件,無特別,腸仔奄列,內碎雞肉腸,蛋吾夠湇,油超多咖啡就吾錯,好香,奶夠,咖啡味濃
諗住去牛奶公司,超長龍又曬,轉入呢間食西早
菠蘿油不錯,面脆不太甜,包夠軟,煎蛋及火腿無特別,油超多
咖啡就吾錯,好香,奶夠,咖啡味濃
2014-06-14
$29 (早餐)
2014-05-21 829 瀏覽
晚上同太太漫步於尖沙咀,而我們行街的終點是中港城,於是,晚飯地點方面,我建議來到佐敦才食。由中港城穿過隧道,我們來到的稱為官涌的一個小區。本來,太太看中了一家南亞餐廳,但我們二人都超級熱氣,暫不吃隱世咖喱店了,我們行返出白加士街,找家茶餐廳,簡單一人一碟就好了。我其實有個願意陪我捱茶餐廳的老婆。食肉的我,有晚市套餐,感覺是最經濟的,簡單而美味,有這一個蒸肉餅飯,味道,我不得不說他沒有味精,但感覺上來都是比較清的。肉粒是半肥瘦的,入口帶著算是可愛的煙韌,富有咀嚼感。茹素,太太點了一份羅漢齋麵,很齋,也很健康,因為落了很多的木耳同金針,再拼上芽菜、豆腐同西蘭花,打一個豉油茨汁,淋上香脆的炸麵條上,很簡單,也夠味道。太太的是叫,無湯,而我的是套餐,有一碗看似夠濃的湯,濃,的確是濃濃的豬骨湯。味道可口而且沒味精。簡簡單單,經濟方便,這,就是香港的茶餐廳文化。

簡簡單單,經濟方便,這,就是香港的茶餐廳文化。
2014-05-05 231 瀏覽
乾炒牛河, 不如叫乾炒河粉算了, 牛肉得幾細塊, 味道一般.黑椒牛仔柳, 其實係不新鮮的牛肉片同大量黑椒, 味道很差.西檸煎雞, 冷藏的劣等雞同苦的檸檬, 味道可想而知.五香肉丁麵, 肉丁妹妹在哪裡? 得幾粒而家呢個係配菜嗎?豬扒蛋麵, 素質極差的的豬扒, 隨便的整, 味道不合格.雞翼薯條, 粉狀薯條配上幾乎無肉的超瘦雞翼, 連最基本的呢樣野都整到咁差, 無野好講.服務員遞上的茶有陣怪味, 杯不乾淨, 檯不乾淨, 地下不乾淨.而且似乎收貴過餐單三成, 是否有很多隱藏收費也沒有列明.
黑椒牛仔柳, 其實係不新鮮的牛肉片同大量黑椒, 味道很差.
西檸煎雞, 冷藏的劣等雞同苦的檸檬, 味道可想而知.
五香肉丁麵, 肉丁妹妹在哪裡? 得幾粒而家呢個係配菜嗎?
豬扒蛋麵, 素質極差的的豬扒, 隨便的整, 味道不合格.
而且似乎收貴過餐單三成, 是否有很多隱藏收費也沒有列明.
2014-04-29
2012-10-13 86 瀏覽
一間食肆除左食物要好之外,服務都是重要的。昨晚與太太行開佐敦,隨便找了間茶餐廳食個晚飯。難得見到這間餐廳有個空置卡位(因為成條街既食肆都堆滿人),就二話不說,走入去試試。一開始,有個阿姐已經不耐煩,三翻四次催促我們點菜,不過我以為這都是一般茶餐廳嘅通病,所以都不加理會。最後點了兩個小菜套餐。無耐,就留意到這位阿姐,從不知那張枱退回的兩個白飯放在水吧前的枱上,初時已有不妥的感覺。大約十分鐘後,一個煲仔菜端出來,有位阿哥問阿姐要裝幾多碗飯,隨手就想拿枱上那碗飯時,個阿姐阻止,要佢入廚房裝過。跟手就拿了兩個碗蓋住這兩個白飯。大約再過十分鐘,我們叫的小菜出來了,大家看到這𥚃都應該知跟著來發生的事。佢真係將那兩碗擺左廿分鐘不名的白飯給了我們。我當然拒絕接受啦,果位阿姐居然話剛剛拿出來的!嘩,阿姐,我就坐在那擺白飯的枱前的卡位,你當我盲嘅咩。呢位阿姐,梗係冇睇過星爺D戲,做呢D嘢一定唔可以晌D客面前做嘛!跟著當然是一場罵戰。終於食完飯就唔加飲嘢就怱怱埋單走人。睇番呢度D食評先知呢個阿姐都得罪唔少人,若果佢唔係老闆娘(我睇唔似),咁唔知點解個老闆要留個趕客既伙計晌度!其實呢度D嘢又唔係好食,偏咸又細碟!
2012-02-09 70 瀏覽
女友積極推介呢間係佢屋企附近既茶記話佢d煲仔飯好正, 所以姑且一試結果, 我地點左一個窩蛋牛肉煲仔飯 + 排骨煲仔飯 + 一個魚香茄子煲不得了!!!! 真係好好味!!!! 佢個牛肉餅造得岩岩好, 唔會好鞋, 個茄子煲又落足料真係有好多咸魚粒係入面佢地服務仲好好, 收錢個哥哥仔仲幫我地轉去卡位兩口子坐得舒服d~

結果, 我地點左一個窩蛋牛肉煲仔飯
+ 排骨煲仔飯
+ 一個魚香茄子煲

5 分鐘 (堂食)
  • 窩蛋牛肉煲仔飯
  • 排骨煲仔飯
  • 魚香茄子煲
(非會員)
本人於農曆新年期間與數位外籍朋友光顧這間餐廳, 換來十分氣憤經歷, 希望在這裡留言給其他人參考及不要光顧這些存心欺騙食客的餐廳、香港的害群之馬。 當日我與三位外籍朋友於午飯時間左右去到該餐廳,坐下後侍應拿來中英對照餐牌,我忙於向朋友推介香港茶餐廳的特色美食,並未留意到其他餐檯上的餐牌與我們的有分別。在等候食物時,看見所有檯上另有餐牌,我便向鄰檯食客借用查看有何不同。其間朋友點的干炒牛河已送上,由於太餓他已急不及待開始享用。此時發覺我們所點食物的價錢,於中英對照餐牌上的比原本餐牌的較高,而我們的單亦沒有像其他食客的放在檯上,我便詢問侍應為何我們沒有單,她說已替我們放於收銀處,這奇怪的做法已令人懷疑,於是我要求取回以便查看。 之後我就同樣食物、不同收費的問題,向給我們餐牌及為我們點菜的同一侍應查詢,初時她支吾以對及有意迥避,我再追問下她就解釋說因為我們看的餐牌不同,下單時指著該食物的價錢較貴所以便貴,十分可笑! 但由於其他朋友亦已開始進食,我便打算留待用餐後才與安坐收銀處、知道情況但全程對我們不屑一顧的疑似老闆娘理論,雖然知道他們不會輕易道歉,但我只求取回公道。 離開時去到門口收銀處,我未

離開時去到門口收銀處,我未開口老闆娘已搶著說我們的食物收費不同因為份量較多,又說知道外國人喜歡吃肉所以他們特意多加幾塊肉以致價錢較貴。簡直荒謬!! 這算是什麼藉口!!! 第一,我們食物的份量不見得比其他客人的多; 第二,難道你自己去外國旅行用餐,你會以為外國老闆覺得中國人沒有他們那麼喜歡吃肉,而祈望別人少放點材料少收你錢嗎!!

雖然金錢上 的損失不是什麼大數目,但對於老闆娘面無歉意,自以為無不妥的強硬態度,則令本人十分氣憤! 亦因他們這些害群之馬在外國朋友面前所表露的醜態,深感羞家!! 最過份的是他們還暗裡收加一服務費及當我說會向當局投訴反映收費問題時,老闆娘不屑地笑說"我才不信你會"。

美新餐廳老闆娘,投訴並不困難,像你這樣做人處事才是難、難、難!!!
2012-01-25