2017-01-29
大年初二,我同家上要大陸探親,晨早流流黎到佐敦食個早餐。求求其其就搵左間茶餐廳,因為附近啲餐廳無幾間係開左。入之前梗係喺門口睇一睇佢餐牌先,睇落正正常常就入去。講左野食先。入去坐底,點左個新春早餐(三拼公仔麵加杯野飲),屋企人就點左個豬扒包。公仔麵餐($32)都係茶餐廳水準唔好expect咁多,豬扒包($19)就麻麻地,塊豬扒好細,炸到好乾。本身無諗住寫食評所以無影相,大家可以參考下其他食家嘅相。埋單價$61。我就覺得奇怪明明係$51。收銀呀哥就話今日加二。佢就指住2張店內張貼左嘅福字,福字底下就寫左句加二,同埋門口都貼左張。但係餐牌上一句加二嘅字眼都無。埋完單後面另一個客又係奇怪點解貴左。我都明白新年仲開店加價係正常,不過加價字眼應該放當眼位,咁就可以避免客人感到有啲被騙感覺。
講左野食先。