2015-11-07 1397 瀏覽
星期六既家庭聚會黎到位於沙田第一城既「美國餐廳」,中午12點幾黎到,仲未需要等位。午餐既選擇都好多,飯麵扒類咩都有,每個餐仲有包湯,麵包,沙律,主菜同飲品,平均都係60蚊到,算唔錯架啦。是日餐湯係青豆湯,有別於一般西餐可以揀既紅湯白湯,麵包係牛角包,比較上HEAVY,成個食晒都幾飽下,可惜牛角包無焗過,唔夠脆同熱,焗分鐘會好好多。沙律係意大利臘肉腸伴雜菜沙律,加左少少黑醋,幾開胃,不過黑醋落得多左少少,沙律有點兒酸,落少D又或者俾客人自己落會更加好。普羅旺斯鮮茄海鮮扁麵: 意粉淋度適中,茄味都算入味,唯一美中不足既係海鮮份量太少,加多少少更加好。烤美式豬柳配西梅乾蔥紅酒汁: 豬柳都繼厚身,紅酒汁甜甜地酸酸地,繼開胃,薯蓉又唔會落得過多牛油。香草燒春雞伴白飯配砵酒燒汁:雞肉肉質十分嫩滑,一D都唔粗糙,砵酒燒汁無咩酒味,幾適合唔好酒既我,不過配白飯似乎有點兒格格不入,配藉條可能會更加好。

湯+ 麵包
普羅旺斯鮮茄海鮮扁麵
烤美式豬柳配西梅乾蔥紅酒汁
香草燒春雞伴白飯配砵酒燒汁

2015-05-27 960 瀏覽
這間已來個好幾次,每次都只食麵,水準就時好時壞啦!今次與同事成team人出黎食lunch,好好彩,有成張大枱,彷彿是為我們而設似的。午餐選擇多,飯麵扒類都有,有餐湯、餐包、沙律、主菜、飲品,都算抵食。意大利臘肉腸伴雜菜沙律,冰涼沙律菜,加上少許黑醋,很開胃,不過若能少點酸味,會更為舒服。吃下整個餐包都會幾飽.....白菌火腿蓉湯,略為重味精,有點罐頭湯的感覺。烤美國豬柳配西梅乾蔥紅酒汁,可配飯意粉或薯蓉,份量頗多,厚身豬柳容易咀嚼,紅酒汁是甜甜的帶丁點西梅酸,不錯不錯;意粉軟硬度比之前有改善,可惜午飯時間有限,未能慢慢進食。餐茶本想點咖啡,但一天不能喝太多,橫豎凍飲不需額外收費,就來杯凍檸茶。以下是同事點的,香草燒春雞伴砵酒燒汁及芝士焗淡咖喱菠蘿雞扒配蛋炒飯,同事們說味道不錯,看來今次有點運氣,haha。這裡的咖啡好香濃,但份量較小,但若然給我選,我依然會點這杯咖啡。

這間已來個好幾次,每次都只食麵,水準就時好時壞啦!
吃下整個餐包都會幾飽.....
白菌火腿蓉湯,略為重味精,有點罐頭湯的感覺。
2015-05-21
2015-03-27 897 瀏覽
Happy Firday所以唔想煮飯, 原來想上樓上食越南嘢, 但冇位, 周圍行下睇下有乜好食, 見到呢間之前食個下午茶都算可以, 所以嚟試下晚餐, 但原來係唔得架囉~ 上次已經見識過呢度D上菜速度, 由午餐等到變下午茶, 今次差D由晚餐變宵夜, 不過早嚟食, 而且佢點會收工, 所以都冇咁驚, 但呢餐都食咗超過一個半鐘, 係咪好勁呢? 不過相信短期內都唔會再咁hea住嚟食, 因為真係等到頸都長都未有得食..............   餐包連叮返熱都懶, 兩款包都係又凍又硬, 開頭都免為其難塗d牛油食咗佢就算, 食第一啖竹炭包, 有少少酸酸地, 但心諗麵包就算變壞, 都唔應該酸架? 唔通竹炭係酸? 但又唔似, 咁唯有試埋另一款類似硬豬仔的包, 但都係酸酸地, 咁唔係包的問題, 咁即係牛油問題, 淨試牛油, 真係酸酸地, 即將叫經理問清楚, 究竟係咪本身只牛油係微酸的? 個經理仲諗緊時, 另外兩個侍應走埋嚟, 話之前都有客講過, 應該係只牛油本身係酸酸地, 咁冇辦法啦, 唔係變壞咗就算, 而且之前咁多人食過都冇事, 咁就由佢啦~ 但如果我係佢地, 我會建議換過第只牌子的牛油, 以免誤

餐包
餐包
連叮返熱都懶, 兩款包都係又凍又硬, 開頭都免為其難塗d牛油食咗佢就算, 食第一啖竹炭包, 有少少酸酸地, 但心諗麵包就算變壞, 都唔應該酸架? 唔通竹炭係酸? 但又唔似, 咁唯有試埋另一款類似硬豬仔的包, 但都係酸酸地, 咁唔係包的問題, 咁即係牛油問題, 淨試牛油, 真係酸酸地, 即將叫經理問清楚, 究竟係咪本身只牛油係微酸的? 個經理仲諗緊時, 另外兩個侍應走埋嚟, 話之前都有客講過, 應該係只牛油本身係酸酸地, 咁冇辦法啦, 唔係變壞咗就算, 而且之前咁多人食過都冇事, 咁就由佢啦~ 但如果我係佢地, 我會建議換過第只牌子的牛油, 以免誤會~

芝士煙肉焗生蠔
芝士煙肉焗生蠔
得3只仔, 仲要係唔夠熱, 只係暖, 唔知係焗完冇人拎出嚟丫? 定係本身個生蠔太凍, 焗完都唔熱呢? 不過好彩唔腥, 而且D芝士同煙肉都幾香口~

酥皮焗龍蝦湯
一睇個樣就知個皮唔係好得, 反而大X樂果D仲靚, 一篤落去, 冇食開果D酥皮咁酥脆, 而且唔夠多層~ 個湯仲唔得, 超濃味, 濃到你係覺得鹹果隻, 而且又冇乜龍蝦肉, 只得幾粒仔蝦碎~

芝士焗釀龍蝦伴天使麵
芝士焗釀龍蝦伴天使麵
有半只超un肉的龍蝦, 反而面頭d芝士仲好食過d龍蝦肉, 我果只就太un, 老公果只就有d霉霉地, 好似雪咗好耐又融過雪咁樣, 總之就唔好食啦~
天使麵得一啖仔, 又冇乜汁比我撈, 乾咗d~

熱檸水
由order到送上嚟, 唔知點解要等咁耐, 雖未駛10分鐘, 但起碼有5-8分鐘, 就係知佢耐, 都預早咗叫, 但都係等到成哂都未嚟~
3小片薄檸檬, 配咁細杯水係夠味的

奶凍
奶凍
set死咗的"是日甜品", 仲以為奶凍係固體實少少果d, 但佢似cream多過奶凍, 係咁e食咗d餅碎就算, 因為唔太鍾意d咁似cream的物體~

呢度真係唔休做咁樣, 上菜慢到死, 但又唔係慢工出細貨, 貨式一般, 但可能d人懶得出去食, 所以佢响一城應該都仲做得住, 都keep住有客, 但見到好多客都唔想等, 一知要等位就走, 梗係啦, 坐响度食緊果d都有排等, 何況未有枱呢~
2014-08-15
2015-02-23 916 瀏覽
正當間間餐廳都做緊下午茶, 但周圍都滿哂座, 難得見到呢度有位, 又見到有下午茶個牌放咗出嚟, 雖然唔係放正响門口, 只係放咗响側門那邊, 但直覺上佢放得出嚟, 應該都有下午茶食掛, 我正睇緊有乜好食之際, 老公已經行咗去門口預備入去, 真係叫都叫唔住~入到佢安排坐低後, 我地發現枱面上的menu仲係午餐, 於是問下個女侍應, 佢話下午茶要三點先有, 仲叫我地可以坐下先, 但當時只係兩點半, 仲有半個鐘, 廢事等, 就試下佢個午餐啦~ 大約有十款左右, 有意粉、飯、扒, 但午餐食扒好似太heavy, 所以都係叫意粉算~  餐湯+餐包   是日餐湯好似係周打魚湯, 其實我都飲唔出, 而且個色綠綠地, 都係忌廉湯的質感, 冇乜特別, 不過唔腥囉~  餐包係牛油包, 老公一拿起個包, 見到冇牛油, 開頭仲有d出奇, 但望一望個包, 先發現個包已經係牛油包, 所以唔駛額外再塗牛油, 個包叮翻熱, 好香牛油味, 但真係好油囉~  沙律D菜幾新鮮, 加咗少少橄欖油同黑醋, 幾開胃~  火腿、肉醬、雜椒扁意粉呢個都等咗差不多20分鐘, 真係即叫即整都唔駛咁耐掛?一望到個份量, 明明係午餐, 份量

餐湯+餐包
餐湯+餐包

沙律
D菜幾新鮮, 加咗少少橄欖油同黑醋, 幾開胃~

火腿、肉醬、雜椒扁意粉
火腿、肉醬、雜椒扁意粉
呢個都等咗差不多20分鐘, 真係即叫即整都唔駛咁耐掛?
一望到個份量, 明明係午餐, 份量細到咁? 西餐真係咁細細架咩? 我相信男士一定唔夠食~
响個菜名上睇唔到有"菇"呢樣嘢, 但我挑出嚟的磨菇片, 仲多過火腿同雜椒, 而所謂雜椒, 只得少少紅椒絲~
肉醬唔係好鞋, 而火腿係初成厚絲, 可以撈勻全部嚟食, 但個汁好酸~
扁意粉的質地OK, 唔會太林或者太硬~

雜菇龍脷焗意粉
呢個認真過份, 我地兩點落order, 差不多半個鐘先出到嚟, 我知係要焗, 但唔駛咁耐呀? 如果要等到下午茶時間, 我駛乜貴d食個午餐呀!!

呢個意粉我冇份食, 不過聞地佢幾香, 而老公好快KO哂, 應該味道唔錯~

凍奶茶
比一般西餐廳的色水深, 但茶味都係唔夠茶餐廳濃

熱檸水
一小杯有三片檸檬, 算係咁啦~

明明兩點半入到去, 唔想坐到三點食下午茶, 但點都要等到隔離枱食下午茶, 我們先食午餐, 如果平時返工時間, 食個lunch真係好趕, 好彩果日唔趕時間, 可以慢慢等, 順便嘆下冷氣~
題外話/補充資料: 隔離枱三個人, 每人都叫唔同嘢, 但媽媽果份到父子差不多食完都未上, 追個女侍應, 竟然答"你地其他嘢都到咗, 呢個唔會漏單, 整緊", 但個客依然响度嘈, 搞到要經理走埋嚟打圓場, 所以你話呢, 真係等到人都癲~
2014-06-02
$66.5 (午餐)
2015-02-18 607 瀏覽
今日係年30 收早可以試試美國餐廳 食lunch...一去到要等左一陣 好多人!員工服務欠佳好耐先幫我落單點左份西冷 5成熟先來一份密瓜n Han han*泡*得厚 難食!紅湯 蕃茄湯太濃 遲來西冷 5成變左7成 肉質好*鞋* 血水都無乜...干 爭爭 至於個汁 淡而無味 最後 埋左單先問要餐茶....
今日係年30 收早
員工服務欠佳
好耐先幫我落單
點左份西冷 5成熟
先來一份密瓜n Han han*泡*得厚 難食!

紅湯 蕃茄湯太濃

最後 埋左單先問要餐茶....

見佢開左成年都未試過,所以今晚諗唔到食咩就黎試下!自己揀左安格斯牛扒餐 ($228),另外朋友叫左海鮮套餐。套餐有前菜,叫了雞肉凱撒沙律,原本個沙律係正常味道,其實都應該好難唔好食,但沙律唔知點解成個底都係水 ,懷疑係洗完菜無隔水,就倒落個碟度。牛扒要了5成熟,但黎到應該有7成,不過7成都接受到就算。朋友個海鮮套餐,佢既評語係好普通,唔難食。不過促使我打食評既係佢地的服務態度,佢地既價錢雖走中至高檔路錢,但服務態度跟茶餐廳無分別,我地坐低唔夠3分鐘已經問諗好食咩未,第一次黎諗多陣都得掛?之后大部份時間都係同一個女侍應落柯打,上菜。個侍應第一次落單,到之后落甜品餐飲都係好無耐性,一黎就俾個餐牌,語氣好差咁問你:食咩?飲咩?仲要覆單又覆錯,要熱檸水,覆熱檸茶。其實我地7點零開始,食完都差唔多9點,當時已經好多吉枱無乜人,佢咁急都做唔到第二輪生意架啦,都無客黎,有無必要咩都咁急。諗住食餐好啲,同朋友傾下計,點知比佢地搞到精神緊張咩都要快諗好。對佢既食物質素已經無乜要求,但佢啲咁的服務態度真係趕客。原本都打算同屋企人黎,但而家唔洗了,唔會再黎!
($228),另外朋友叫左海鮮套餐。
,懷疑係洗完菜無隔水,就倒落個碟度。
仲要覆單又覆錯,要熱檸水,覆熱檸茶。
2015-01-11
2014-10-09 1372 瀏覽
今晚為好朋友慶祝生日,所以嚟左哩間餐廳…之前見食評普通…但見有生蠔又唔貴所以就決定要試試!兩個人大約六佰蚊左右,環境寧靜又好舒服,總結嚟講每樣嘢食嘅水準都好好,每款菜式都好靚好吸引!雙拼蠔來自西班牙同西非,自覺西班牙的又大隻又甜,西非細隻啲同蠔味較重但有少少碎殼,有兩款餐包跟!黑色嘅好似蒜蓉包咁嘅口感,另一款包用香草整的!味道都幾特別!個肉眼扒都唔錯,燒得好靚!跟扒嘅薯格唔油膩仲好脆好好味添!個紅米飯配燒嘅帶子串燒,個帶子好大粒,個焗田螺都好好食,最後嘅甜品奶凍都好好味…服務亦中上!下次一定會再試其他菜式。
2014-10-09
生日
  • 生蠔 配菜的薯格 跟餐甜品奶凍
2014-04-19 1680 瀏覽
吃咗生蠔、鵝肝多士、豬肋骨、甜品 tiramisu,其實仲有一份牛扒未來得切影相,朋友已經吃緊!之前睇到其他評價有 d 擔心,但原來水準其實唔錯,好彩最後有去試,價錢其實唔算好貴,据扒食西餐就預咗,好多牛扒選擇,今次試嘅係安格斯牛扒,肉質 OK,medium rare 掌握都好,下次會再去試其他
2014-03-09 1475 瀏覽
見門面幾好,門口個叔叔又話餐廳d扒類有幾出色,所以就入左去試,試左個好貴的所謂安格斯西冷扒,係唔係安格斯就不敢講,但份量少、味道差就係事實,成塊排有4份一係肥膏,真係大X樂會好過佢,氣衝衝上來openrice寫個食評,發現原來早前已有評語提點⋯只怪自己沒有做足功課⋯
2014-01-07 1096 瀏覽
所有野都煮得過熟兼份量少。魚肉勁鞋,青口有陣臭味,完全食唔落。咖啡幫埋你落勁多奶,咁就一定飽。服務差就更加唔在講,連自己有乜賣都唔知。呢間野應該改名重口味餐廳。
所有野都煮得過熟兼份量少。
魚肉勁鞋,青口有陣臭味,完全食唔落。
咖啡幫埋你落勁多奶,咁就一定飽。
服務差就更加唔在講,連自己有乜賣都唔知。
呢間野應該改名重口味餐廳。

2014-01-04
2014-01-04 2032 瀏覽
沙田第一城新店,未見食評,等我嚟!店內裝修可以!午市時刻光顧,有數款午餐供應:雜菜湯配餐包:湯較淡,但配微暖牛角包,讚!巴拿馬火腿沙律:火腿要利用顯微鏡才可發現。。。羊脾扒:份量足,味道可以,配薯蓉。街坊生意,建議可選擇跟飯或意粉。冇骨豬扒:標準,冇特別!咖啡或茶:可以。總結:第一城要做中檔街坊生意,食物質素須再下苦工!
沙田第一城新店,未見食評,等我嚟!店內裝修可以!

午市時刻光顧,有數款午餐供應:

雜菜湯配餐包:湯較淡,但配微暖牛角包,讚!

巴拿馬火腿沙律:火腿要利用顯微鏡才可發現。。。

冇骨豬扒:標準,冇特別!

咖啡或茶:可以。

總結:第一城要做中檔街坊生意,食物質素須再下苦工!
2014-01-04
2014-01-03 761 瀏覽
很高興可以為此店寫第一編食評,但是很抱歉是一編負面食評此店在第一城開店不足一個月, 在整個第一城相信是人均消費最高的一間食肆, 店舖經理之前已向行經店舖的客人聲稱採用高級食材, 扒餐會有足八安士份量, 前數天一行人, 柯打了美國PRIME GRADE 肉眼扒 (MEDIUM RARE), 美國安格斯牛柳 (MEDIUM RARE), 香煎龍脷柳, 每個餐包前菜 (湯或沙律), 主菜, 甜品及茶或啡, 首先前菜選了湯及三文魚沙律, 湯上到桌前是明顯不夠熱的, 三文魚沙律不過不失, 美國肉眼扒上桌時明顯 OVERDONE, 差不多是 WELL-DONE, 而且質素上我懷疑是不是美國PRIME GRADE, 美國安格斯牛柳雖沒OVERDONE, 但份量少得可憐, 質感亦有不是美國的感覺 (可能是心理作用)$298, 香煎龍脷柳上的一片檸檬很攪笑的連新奇士的招紙都沒撕掉, 就附連了一截在檸檬皮上,而龍脷柳味道亦都一般$278, 甜品叫了芝士蛋糕, 上枱時很奇怪地一大一少, 亦不知為何蛋糕也切到一岩一忽, 最經典是熱檸茶, 單看外表就有種混濁感覺, 飲第一口就有苦澀味如廿四味, 這茶肯定是由午市
很高興可以為此店寫第一編食評,但是很抱歉是一編負面食評
而龍脷柳味道亦都一般$278, 甜品叫了芝士蛋糕, 上枱時很奇怪地一大一少, 亦不知為何蛋糕也切到一岩一忽, 最經典是熱檸茶, 單看外表就有種混濁感覺, 飲第一口就有苦澀味如廿四味, 這茶肯定是由午市精練至晚市的成果, 頂不住最終換了檸水
最後埋單$1300元
2013-12-22