2022-07-31 775 瀏覽
港式的西餐廳,雖然算不上是正宗的西餐,但做出來的西式美食,完全地啱香港人的口味。所以,一直到今時今日,都大受港九新界街坊的歡迎。這一次,我就來到沙田第一城,專程來試試商場內的一間老字號西餐廳《美國餐廳》,食個港式西餐,鋸下扒。中午來,最簡單直接不用想太多,就會點他們的午市套餐。是日套餐的餐湯是甘筍忌廉湯。最令人開心的除了是個湯又甜又熱又 creamy 之外,伴湯的麵包又熱又香更是令人感到大滿足的啊。第一次是同仔仔來,兩父子撐檯腳。仔仔就看不中午市套餐內的東西,就散點了一份香草脆雞塊滑蛋鍋仔飯。顯然,這是一個韓式的石鍋飯,以脆雞塊加滑蛋取代日式的親子丼形式,吃起來十分香口,香口得來,底下的蛋依然是十分之滑,又脆又香又滑,又夠熱,惹味得很。當日想食牛,我就看中了午市套餐的紐西蘭西冷牛扒配薯菜。午餐有三款牛扒可以選擇,最經濟的就是我點的這個紐西蘭西冷牛扒。貴一點我有美國西冷同肉眼。要求不高以及 budget 不高的我,紐西蘭牛扒已經合我心意。可是,口感有點點韌,但肉味卻是一流的,不用點 gravy 也十分之好味道。改日,我一個人又出現在第一城了。要食午餐,我又想起這《美國餐廳》。中午,最抵食

中午,最抵食依然是套餐。是日的餐湯是一個很香甜的粟米忌廉湯。有粟米粒,也布粟米汁,令到整個湯的裡裡外外都十分之清甜。
這一次,我就試一試香草烤西班牙黑豚扒配乾蔥西梅燒汁。兩片豬扒,可以說是份量十足。肉質很好,厚身,腍,而且沒有絲毫的肥肉。這一次沒薯條,換上了薯蓉好像更 match。也是一個不用點醬汁也是好好味道的食品。
既然是港式西餐,我就決定飲返港式的飲品。於是,我來了一杯熱奶茶。當然,同茶餐廳的靚靚絲襪奶茶有少少分別。主要是沒那麼濃,但都可以叫做一杯好飲既奶茶。
改日來,因為天氣熱而決定了凍檸檬茶。同樣茶底沒有傳統茶餐廳的濃厚,但茶的味道就是足夠的。加少許糖漿,合自己的味道,也是夠好飲的一杯。
沒有選錯,這《美國餐廳》的確是一間很好的餐廳。中西食物都有水準,環境亦算是舒服。這餐廳位置在沙田第一城。給我的感覺就是一間老少咸宜,可一家大細來享用西餐的好地方。
2022-06-25 462 瀏覽
今日同屋企人去開沙田第一城,差唔多下午3點,想食個tea,呢度一向比較易有位,同埋位都比較闊落,所以選係度食。餐牌普通下午茶嘢,要餐廳有日或抄烏冬,我記得佢常餐仲有韓式辛辣麵tim叫咗個炒意粉,一份雙併多士,同埋一個墨魚多士加蛋沙律。多士正常,但唔上枱唔時唔係好夠熱。炒意粉味ok,唔會話好油,食落口都算幾有香氣嘅。墨魚多士個沙律個份量比我想像中少好多同埋除咗個包變咗黑色之前外,食唔到同普通包有咩分別,有d失望,三文魚足料,整體算好味,都ookk啦

叫咗個炒意粉,一份雙併多士,同埋一個墨魚多士加蛋沙律。
2022-06-20 304 瀏覽
約左同事係第一城食飯順便睇bb👶,同事推介左間食西餐嘅,話之前試過幾好,咁一於再試下。😆坐底冇耐就決定嗌個西冷扒餐🥩同事想食生蠔所以嗌多半打生蠔。🦪生蠔ok新鮮,入口海水味唔算特別重但係口感順滑😉,而且算大隻,最令人驚喜係佢吱檸檬有個夾吱🤩,唔使整到成手都係,幾貼心。🤗麵包有兩隻款,質感都算軟不過冇咩味道。主菜有少少令人失望😔,纽西蘭西冷肉質普通又冇咩肉汁,配套嘅意粉都比較乾😟,食落去不過不失,最搞笑係同事嗌薯菜竟然唔係配薯條,係真係俾一粒薯仔佢🤣🤣好少見另外有同事嗌白汁魚扒,味道都算ok。 總括而言,生蠔可以一試,不過扒就普通,可以選擇其他比較好。🤪 T-able指數:2.5/5
麵包有兩隻款,質感都算軟不過冇咩味道。
另外有同事嗌白汁魚扒,味道都算ok。

T-able指數:2.5/5
2022-03-03 489 瀏覽
💕個人分享😋吉列魚柳配鮮奶炒蛋 D3 $42香草雞扒配鮮奶炒蛋 D2 $41兩個餐皆配焗豆、雜菜沙律及厚多士;炒蛋滑有鮮奶味(平常多像牛奶味) 魚柳脆🤤雞扒肉嫩✨我常光顧這間餐廳,水準一直都很好,早餐以西餐廳來說,也算是便宜,午餐和早餐是一般西式餐廳的價錢🥂~~~~~~~~~😋美味指數:8/10🧼環境衛生:8/10👼🏻服務態度:8/10💰人均消費:~$30-$47
💕個人分享😋
吉列魚柳配鮮奶炒蛋 D3 $42
香草雞扒配鮮奶炒蛋 D2 $41
~~~~~~~~~
😋美味指數:8/10
🧼環境衛生:8/10
👼🏻服務態度:8/10
💰人均消費:~$30-$47

$40 (早餐)
2022-01-13 537 瀏覽
昨日又係第一城食嘢,今次嚟到美國餐廳,都食過好多次,實在成日出沒係第一城。入面裝修有少少古典西式風味,唔可以話豪華,但都算唔錯。服務好飄忽,有d幾好禮貌,有d唔多想理你咁,可能老闆比較“林”唔嚴,見有個男人成日見應該老闆嚟,好落力下,前排無晚市仲比咗張傳單我。佢午餐都多選擇,好似仲有韓式泡麵餐 好唔西式~叫咗個紐西蘭西冷扒同醬汁鰻魚粒珍珠飯。餐湯好飲夠香濃,餐包係牛角包,好食過平時d圓形餐包。扒正常大,都跟咗我叫嘅7成熟,牛鮮味再特出d會更好。個日式炒飯好食,炒得香口帶少少甜,幾開胃下。12點前閃人有折,計埋算抵食。

佢午餐都多選擇,好似仲有韓式泡麵餐
2021-11-19 454 瀏覽
首先杯檸檬茶係苦嘅,食物嘅質素一般都算,點知入邊職員嘅態度超級差,唔知佢哋係咪想幫老闆倒米,唔覺得佢哋係想做生意!以後都唔會再幫襯,請我都唔會再去食!應該真係相信雪萍呢間餐廳職員態度好差
2021-11-01 420 瀏覽
有下次?不了叫左兩個早餐,一個係牛扒早餐餐單寫明係茄汁豆,牛扒,炒蛋,多士薯餅。打開盒,薯盒不見了,換成薯角。其實係唔係恰我係外賣,所以換左都唔洗交代?牛扒都夠厚身,可惜食落口感真係麻麻地,明顯係梳打粉「拿」到牛扒淋晒,如果呢間餐廳係標榜食扒,西餐,可以話係0分!另一個早餐係雞扒通粉,羅宋湯湯底👍🏻,又係恰外賣系列,雞扒得兩舊(唔係兩塊,係兩舊)湯底👌🏻雞扒有雪味,幸好唔係「縮」味服務態度。下?外賣都有服務態度?係呀!我用外賣平台落單,去拎時先未計佢遲出餐(我理解的,餐廳堂食忙)個餐廳女士一句講:「有外賣就拎左出黎啦,你見到有冇?」我:「我第一次黎,我真係唔知」餐:「冇就係冇,未有呀,有就拎左比你啦」個感覺同趕客冇分別囉🤷🏻‍♂️
有下次?不了
叫左兩個早餐,一個係牛扒早餐
餐單寫明係茄汁豆,牛扒,炒蛋,多士薯餅。

服務態度。下?外賣都有服務態度?係呀!
個餐廳女士一句講:「有外賣就拎左出黎啦,你見到有冇?」
我:「我第一次黎,我真係唔知」
餐:「冇就係冇,未有呀,有就拎左比你啦」

個感覺同趕客冇分別囉🤷🏻‍♂️
2021-11-01
外賣自取
2021-10-15 423 瀏覽
特別日子一家三口食餐好嘅慶祝下。「​​​精選晚餐​​」前菜揀咗蟹肉龍蝦濃湯~龍蝦湯味道非常濃郁。拿破崙海鮮蕃茄寬條麵~材料包括青口、蜆、墨魚仔,寬條面掛滿番茄汁。仲有甜品,咖啡或茶。粟米忌廉湯~粟米味香濃,忌廉湯夠滑。紐西蘭西冷牛扒~七成熟,百多元質素差不多。洋蔥湯~加入大量mozzarella芝士,麵包索滿洋蔥湯。香煎鴨肝半雞柳粒黑松露意大利飯~這個最好吃,鵝肝肥美,意大利飯淋淋的,加入黑松露更香。自家製麵包~香草麵包及烏卒卒麵包,微暖,加牛油更好食。法式薯蓉焗田螺~薯蓉香口,田螺爽口。跟餐甜品揀咗 朱古力brownie及雪糕。
特別日子一家三口食餐好嘅慶祝下。

「​​​精選晚餐​​」
前菜揀咗蟹肉龍蝦濃湯~
龍蝦湯味道非常濃郁。

拿破崙海鮮蕃茄寬條麵~
材料包括青口、蜆、墨魚仔,寬條面掛滿番茄汁。

仲有甜品,咖啡或茶。

粟米忌廉湯~
粟米味香濃,忌廉湯夠滑。

紐西蘭西冷牛扒~
七成熟,百多元質素差不多。

洋蔥湯~
加入大量mozzarella芝士,麵包索滿洋蔥湯。

香煎鴨肝半雞柳粒黑松露意大利飯~
這個最好吃,鵝肝肥美,意大利飯淋淋的,加入黑松露更香。

自家製麵包~
香草麵包及烏卒卒麵包,微暖,加牛油更好食。

法式薯蓉焗田螺~
薯蓉香口,田螺爽口。

跟餐甜品揀咗 朱古力brownie及雪糕。

2021-10-15
2021-05-03 861 瀏覽
早餐價錢大約3,40蚊佢D湯粉麻油自己落, 無撈得好混, 所以我都唔肯定汁定出前一丁湯粉未.肉份量就少D, 有些少根, 但都可以接受咖啡要等耐少少時間, 可能即磨
早餐價錢大約3,40蚊

肉份量就少D, 有些少根, 但都可以接受

咖啡要等耐少少時間, 可能即磨
$40 (早餐)
  • 早餐
2021-04-07 722 瀏覽
以往喺度食開牛扒同龍蝦質素都幾好又飽 老闆仲介紹配海鹽好食啲 會主動問顧客意見今次驚食扒太飽 改食意粉食咗個煙三文魚芝士菠菜意粉 同埋芝士龍脷柳菠菜意粉 兩款都係唔多覺芝士味 望落有汁但食落無味 唯一好重菠菜味 但唔知點解聞到就好飽🙈啲煙三文魚最好味 杯熱檸水都唔澀 幾好飲嘅🙈另外好神奇地佢個忌廉湯有陣白粥嘅香氣 同埋落到喉嚨個吓 陣味真係好有粥嘅味道同口感 食咗少少就好飽 食唔晒 所以買咗個盒拎番去肚餓再食 唔想浪費 都係建議日後食番扒會滿足啲
以往喺度食開牛扒同龍蝦質素都幾好
又飽 老闆仲介紹配海鹽好食啲 會主動問顧客意見

今次驚食扒太飽 改食意粉

2021-04-06 481 瀏覽
今日同朋友去到呢間餐廳試下,一試就中伏,本來都唔想去,員工態度又差,而且食物質素真係麻麻地,建議如果喺附近嘅朋友最好唔好試,因為佢價錢雖然還可以,但食物質素同埋員工嘅質素真係差嘅。 總之食到你要受氣。do not try.
2021-04-04 388 瀏覽
今日去完housewarming, 就去咗朋友推介附近嘅一間餐廳食飯, 佢話個豬手好味。咁我就叫咗個瑞士式燘徳國豬手配薯蓉($85), 跟餐有忌廉湯,牛角包同一杯熱飲🥢 個忌廉湯好creamy,同個牛角包好夾😋 豬手真係無介紹錯. 之前食嘅都係脆皮焗豬手, 原來燘都幾好味, 好易切開, 而且肉質好腍, 配埋呢度好出名嘅creamy薯蓉, 好快就俾我食哂成碟🏁 相反呢度嘅焗飯同意粉就麻麻哋, 我試咗朋友嘅龍脷柳菠菜蟹肉龍蝦汁焗意粉, 入面成個意粉都好多水份, 建議可以再焗耐少少💪🏻

2021-01-05 921 瀏覽
今日在第一城附近搵間餐廳食午餐,見到呢間美國餐廳門口擺咗好多餐牌,覺得好吸引所以入去食。叔叔安排左一張半圓形卡位俾我哋,我覺得坐得好舒服,我叫咗個西冷牛扒意粉午餐,我覺得一個咁嘅價錢有餐湯、餐包又有杯嘢飲算係咁啦。結果晚上再幫襯買外賣,之前打個電話去落單,一去到就有,唔使等。外賣都好齊全,冇比漏嘢,麵包都俾埋牛油,好貼心。回家之後諗住寫食評,見到OpenRice上面都不少惡劣嘅評價,我都唔明白點解。有時要明白,你比緊啲乜嘢價錢,比幾十蚊套餐,然後想有去高級餐廳嘅招呼,咁實在係太可笑。

2021-01-05
2020-12-25 465 瀏覽
平安夜,去咗呢間餐廳買外賣,之前都見無咩客食,但佢有優惠咪試下。入到去無人招呼,咪自己睇餐牌,有個大叔好殷勤比水比坐係度的客人,但抗疫期間無堂食,咁應該係等外賣。企咗陣都無人理,見有人行去cashier 落order, 咁就跟人排,下一個就到我,到我落order時,個大叔叫cashier幫坐係度的客人落時,話人地嚟咗好耐,但大叔無同我講唔好意思之類,咁我都算,下個都係我。又到我講緊時,個大叔又叫個cashier幫排緊我後面個果落先,又話人地嚟咗好耐,我火都嚟埋,見個果人問咗好耐野都無落到,我就轉身走,未食過就blacklist呢間野!究竟我係唔係客?定呢間野只服務熟客?排隊都要比人打尖!
究竟我係唔係客?定呢間野只服務熟客?排隊都要比人打尖!
2020-12-24
2020-09-20 755 瀏覽
完全想不到這間餐廳有什麼賣點,大概是方便就腳吧!最大賣點是持續惡劣的服務態度,入去進食是考驗食客的承受力/忍耐力,你不發牌氣證明他們無做錯,他們可以肆無忌憚繼續我行我素落去,這種應是這區或香港店鋪少有的特色吧!
2020-09-20
早餐