2023-03-14 102 瀏覽
鋪頭分2個店面,位置好多。2個人食,叫左大雞扒,香芋海鮮餅,肉鬆芋泥吐司同大芋圓甜品。但係野食真係好普通,仲要最後有個好伏既甜品,不行了,無期望過,但都令人失望🙁唔會有下次了
2023-03-12 138 瀏覽
以前食過幾次都ok,所以今日見冇咩人又唔駛等位就再去食啦,但今次之後唔會再食。叫咗個魯肉飯套餐,個魯肉飯係我食過最難食嘅魯肉飯!免治豬肉加豉油叫做魯肉?!😰😰😰😰十分失望
芋泥吐司🍞煎到香香的吐司,配上厚厚的芋泥,十分厚的分量,甜度適中,芋泥口感細膩幼滑,芋頭味好濃,單吃這一個已很飽了4號牛肉湯麵🍜牛肉面為紅燒湯底,牛肉煮得十分軟而且入味,面質彈牙有咬口,有少許辣的味道羅東肉焿番📍元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號鋪
芋泥吐司🍞

4號牛肉湯麵🍜

羅東肉焿番
📍元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號鋪
2023-02-23 206 瀏覽
之前成日經過呢間台灣菜麵好想試下前排第一次食就終於可以試下到呢間😍😍叫左肉鬆竽泥吐司,左包身偏硬 …有改善既空間另外牛肉麵就啲牛肉可以煮淋啲既蛋餅就不過不失~
之前成日經過呢間台灣菜麵好想試下
前排第一次食就終於可以試下到呢間😍😍

叫左肉鬆竽泥吐司,左包身偏硬 …有改善既空間

另外牛肉麵就啲牛肉可以煮淋啲既

蛋餅就不過不失~

外賣自取
2023-02-09 358 瀏覽
真係未試過咁有衝動要打食評!呢間由2020年開始食到而加,住得遠,都無阻我間唔中嚟開呢區都會諗起呢間同會想食下。但其後嘅每一次嚟食,都比上一次更失望。明明以前係門口總會排哂隊,外賣都要等。今次嚟到發現開埋隔離鋪但門口竟然冷清,鋪頭入面無乜客人,一入去坐低,職員話珍珠奶茶任飲?野食嚟到終於明白點解門口冷清,一飲珍珠奶茶亦明白點解任飲。個拌麵咸到不能形容。。。啲炸物蝦餅。。。不能叫蝦醬,應該叫粉團,總之非常失望⋯⋯以後唔會再嚟😥
真係未試過咁有衝動要打食評!
呢間由2020年開始食到而加,
住得遠,都無阻我間唔中嚟開呢區都會諗起呢間同會想食下。
但其後嘅每一次嚟食,都比上一次更失望。
明明以前係門口總會排哂隊,外賣都要等。
今次嚟到發現開埋隔離鋪但門口竟然冷清,
鋪頭入面無乜客人,
一入去坐低,職員話珍珠奶茶任飲?
野食嚟到終於明白點解門口冷清,
一飲珍珠奶茶亦明白點解任飲。
個拌麵咸到不能形容。。。
啲炸物蝦餅。。。不能叫蝦醬,應該叫粉團,
總之非常失望⋯⋯
以後唔會再嚟😥
2023-02-07 254 瀏覽
今次小編們去到元朗國揾食👻試左間平價人氣台灣小店😚覺得都幾好食㗎!🤞🏻🧊滷肉乾伴麵 ( 午市套餐)$18 8/10實不相暪🤣一嚟到見到個賣相咁麻麻,本身我哋都諗住唔會好食得去邊😂仲會覺得啲麵會好淋😣點知!!又幾好知啵😋麵質勁煙靭,好有口感😍加上個辣汁,唔算太辣但係都有個辣味,又香同惹味喎,真係會令人忍唔住會想叫多碗✨🫶🏻同埋佢份價唔會似平時嗰啲咁大碗,佢呢個係比較細份,咁就可以試食食埋其他小食啦😛🧊肉鬆芋泥吐司 $42 9/10呢個就係上網見到必試嘅😚佢唔單止好適合用嚟打卡呃下like💓,仲好好味㗎😍芋泥同肉鬆份量一啲都唔孤寒✨,芋泥帶啲甜味得嚟又唔會太甜,加埋肉鬆嘅咸味又幾夾啵😋😚食完仲會覺得好飽肚添!🤓🧊肉鬆芝士蛋餅 $32 6/10見今次都叫左竽泥吐司🍞我哋蛋餅就叫左肉鬆配芝士啦😽呢款就比較上冇咁推介嘅🙈餸嘅份量都比較小,同埋配得比較唔均勻🤣頭得邊好小餸係包到🤣尾嗰舊就直程乜餸都冇🥹味道就正正常常,冇乜特別😂屋企都整到嘅感覺🤣🧊炸甜不辣 $15 8.5/10甜不辣係小邊最愛嘅台灣小食💓🤞🏻但發現其實身邊嘅朋友好多都唔知係咩嚟🫢其實佢就係一種類似魚糕,但煙煙韌韌咁嘅物體🤪仲有

🧊滷肉乾伴麵 ( 午市套餐)$18 8/10

🧊肉鬆芋泥吐司 $42 9/10

🧊肉鬆芝士蛋餅 $32 6/10

🧊炸甜不辣 $15 8.5/10
甜不辣係小邊最愛嘅台灣小食💓🤞🏻但發現其實身邊嘅朋友好多都唔知係咩嚟🫢其實佢就係一種類似魚糕,但煙煙韌韌咁嘅物體🤪仲有兩種唔同嘅甜不辣,一早就好似咁樣又圓又扁嘅,另一種就係好似芝士腸咁樣😙好啦!講翻嚟個小食先!🤓新鮮炸起,即叫即炸,吹卜卜熱辣辣😍雖然都要等一排,但係好食就唔緊要!😜加埋椒鹽咁食,好正!🤤

🧊炸鹽酥雞 $20 7/10
叫完第一轉之後,見到咁多人都叫,我哋就唔蝕底咁再加埋單啦😽份量大概6-7粒左右,一個人食就啱啱好,兩三個人就可能要叫多碟先夠啦🤣味道就正正常常,唔太特別,唔係難食,但都稱唔上好好食🫢炸粉唔會太厚,入面嘅雞都唔會話炸得好乾好鞋口🫶🏻

🧊珍珠奶茶 +$7 9/10
奶茶好香😍味道都唔會話好甜!✨🤤叫小冰就真係有小到🤣🤣平時啲餐廳好鍾意小完冰等於冇小過或者覺得仲多咗咁㗎嘛🙈🙈最讚嘅係!好鍾意食佢嘅珍珠🥹煮得啱啱好!好煙韌🤤唔知有冇得再加份珍珠嘅呢🤣🥰下次問下先!

*以上全部都係午市套餐加配嘅價錢✨*

其實呢間鋪頭最出名嘅係佢嘅甜品,巨無霸芋圓😍本身都諗住過嚟食,但點知太飽食唔到🙈下次一定要試吓!🫶🏻

人均消費💵: $60-$90
性格比: 8/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:9/10
2023-01-25 375 瀏覽
見到唔使排隊衝左入去食終於食到🤤羅東肉焿番.2人餐$188好抵食 🔸主食揀2樣魯肉飯 - 魯肉係肥瘦肉 充滿油香 好輕易就撈哂飯食台灣牛肉湯麵 +$10- 巨大碗 係粗麵 d牛肉勁入味軟燸想飲哂個湯底 糖心蛋都好正🔸蔬菜/湯揀2樣綜合丸湯- 有胡椒香味 綜合丸都好juicy唔乾身魯肉汁青菜🔸小吃揀3樣鹽酥天使大雞排 +$8- 大塊到我嚇親 鹽酥得好入味 熱騰騰的(最後食唔哂打包返屋企做宵夜)炸澎湖花枝丸- 有4粒 全部即炸 好惹味台南鮮蝦捲- 有3條切半 炸得入味🔸飲品揀2樣古早冬瓜茶鳳梨冰烏龍茶 +$5🫣本身仲想後加甜品 係仙草芋圓 但真係勁飽食唔到.📍羅東肉焿番📌元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖
見到唔使排隊衝左入去食
魯肉汁青菜
🔸小吃揀3樣
鹽酥天使大雞排 +$8
- 大塊到我嚇親 鹽酥得好入味 熱騰騰的
(最後食唔哂打包返屋企做宵夜)
炸澎湖花枝丸
🫣本身仲想後加甜品 係仙草芋圓 但真係勁飽食唔到
📍羅東肉焿番
📌元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖
2023-01-18 277 瀏覽
山長水遠黎到元朗,梗係要試下朋友推薦嘅呢間台式小店!呢間係香港第一間正宗台灣肉焿店, 佢係台灣宜蘭嘅過江龍,當然要會一會佢!有兩間舖頭並排,座位都足夠多,唔洗等好耐!Menu甜品同主食都有齊,而且價錢抵食又大份,全部都好吸引,唔怪得成日都排曬長龍!------------------------------🍜◖4號 牛肉湯麵餐◗  $85講起台灣嘢,一定會諗起牛肉麵!呢個牛肉麵餐本身係紅燒湯底?,可以加$3轉成番茄/麻辣湯底,仲跟一個蛋餅,同一杯嘢飲,好大份好飽!牛肉煮得軟腍冧遠林入味,麵質變質彈牙有咬口,索曬啲紅燒汁!🌯◖肉鬆蛋餅◗  跟餐跟餐嘅蛋餅蛋餅有得揀肉鬆、玉米、芝士、芋泥,今次揀咗肉鬆,蛋餅外皮係蔥油餅,外層烘得酥脆,喺中間夾住啲雞蛋同海量肉鬆,面頭再淋上醬汁,鹹鹹甜甜咁好好食!🍵◖無糖冷泡高山茶◗  跟餐🥪◖肉鬆芋泥吐司◗  $42呢度嘅芋泥吐司係招牌,用鐵板烘香多士,烘得外面香脆,夾住滿滿嘅芋泥同肉鬆,超級厚超級爆餡料!芋泥軟綿微甜,加上鹹香嘅肉鬆,夠曬爆餡大大啖食好滿足!建議同朋友一齊分,都幾大份,食完都夠飽!🍡◖綜合巨無霸芋圓仙草奶凍(加芋泥球)◗  $66食完嘢梗
🍜◖4號 牛肉湯麵餐◗  $85

🌯◖肉鬆蛋餅◗  跟餐

🍵◖無糖冷泡高山茶◗  跟餐

🥪◖肉鬆芋泥吐司◗  $42

🍡◖綜合巨無霸芋圓仙草奶凍(加芋泥球)◗  $66
食完嘢梗係要食返個甜品,呢個巨無霸芋圓好大碗,望落已經覺得勁吸引!呢個需時要耐少少,要20分鐘煮起~一碗有六大粒唔同口味嘅巨無霸芋圓:芋圓、地瓜圓、草莓圓、蜜瓜圓、巧克力圓同芝麻圓,每粒都好煙韌有咬口,同芋泥一齊食Perfect;個仙草奶凍做得同樣出色,滑溜微甜,好食!

🌟Encore指數:9/10
今次同大家嚟到元朗試吓呢一間價錢親民嘅台灣餐廳💕呢度嘅滷肉飯好出名,所以我哋都嗌黎試下,味道實在有驚喜🤩午市套餐 $46(特飲+$7)小魯飯+炸台灣香腸+炸香芋海鮮餅+冬瓜茶滷肉飯幾好味,做到一種油而不膩嘅效果🫣炸台灣香腸同埋炸香芋海鮮餅想來嘅時候都熱辣辣,而且炸粉唔多,味道比想像中有驚喜。冬瓜茶甜度適中👍🏻紅燒牛湯湯麵+香酥花枝丸+炸香菇貢丸+抹香奶茶湯麵同埋丸都正正常常不過不失。原本以為紅燒牛肉湯會我有幾個牛肉,但係後尾發覺紅燒牛肉只係湯底🥲抹香奶茶幾好飲,冇咩茶粉,飲落去亦唔會過甜👍🏻

午市套餐 $46(特飲+$7)
小魯飯+炸台灣香腸+炸香芋海鮮餅+冬瓜茶
滷肉飯幾好味,做到一種油而不膩嘅效果🫣
冬瓜茶甜度適中👍🏻

紅燒牛湯湯麵+香酥花枝丸+炸香菇貢丸+抹香奶茶
抹香奶茶幾好飲,冇咩茶粉,飲落去亦唔會過甜👍🏻
2022-12-28
2023-01-12 174 瀏覽
今晚同朋友兩個人去左元朗既羅東肉焿番到試下佢既出品,呢間店一直口碑盛傳有好正宗既台灣名產:肉焿可以試下,所以吸引左我地呢兩個鐘情於台灣美食既食客黎試一黎😜我地分別叫左兩個唔同既套餐,分別係肉焿+肉燥飯套餐,同埋台灣牛肉麵套餐。羅東肉焿湯套餐(配上一碗肉焿+一客肉燥飯)肉焿湯味道濃郁,感覺用左好多材料去做出鮮味,係一般餐廳比較少見既。上台前服務員有提醒肉焿內會加上辣醬以及黑醋。加上後辣度都唔算好辣,但就令到肉焿味道更多有層次。而且肉焿裡面既豬肉相當好味,係一種好爽脆既感覺,比較難形容,總之就相當好味有驚喜。而肉燥飯都有水準以上,感覺豬肉肉碎都係新鮮豬肉,所以做成肉燥一點都唔會遜色。羅東牛肉麵套餐(配上牛肋,自家酸菜,手功麵條)湯麵份量十足 ,麵條QQ彈牙而牛肉用上牛肋條,亦都啖啖肉,同埋相當之淋身好好味。加上自家酸菜同埋湯底,雖然唔係店家主打既招牌菜,但係水準都有返咁上下。最後我地叫多左小食 :台灣鮮蝦捲同埋綜合丸湯。鮮蝦捲外層炸得香脆,而蝦肉新鮮彈牙。綜合丸湯我地就覺得略咸少少,可能台灣羅東對於湯品既製法係有所不同,湯頭唔太岩直接飲用。套餐分量極足,我地食到最後飲埋杯檸檬蘋果梳打就完成
今晚同朋友兩個人去左元朗既羅東肉焿番到試下佢既出品,

羅東肉焿湯套餐(配上一碗肉焿+一客肉燥飯)

羅東牛肉麵套餐(配上牛肋,自家酸菜,手功麵條)

最後我地叫多左小食 :台灣鮮蝦捲同埋綜合丸湯。

鮮蝦捲外層炸得香脆,而蝦肉新鮮彈牙。

套餐分量極足,我地食到最後飲埋杯檸檬蘋果梳打就完成左呢一餐。
總結店長推介既肉焿湯果然名不虛傳,味道好之餘,亦都好少有台灣餐廳會推出呢樣咁特別既食品,絕對值得大家去一試。
2023-01-08 157 瀏覽
見到芋泥肉鬆吐司相片好吸引才幫襯,實物試過味道還可以,芋泥量不算多,價格略貴!酥雞D炸粉甩晒,睇相都覺得油膩,醃味鹹且有小小酸味好奇怪,完全不合格。滷肉飯好鹹,死鹹果種,沒有五香粉味。滷肉撈米粉,賣相簡單,味道單一,份量正常偏少。特飲抹茶紅豆奶,沒有抹茶味,就似好廉價嘅抹茶粉味。應該無下次!
2023-01-07 189 瀏覽
先前路過,次次都好多人排隊,今次唔使等位,就坐低試下(可能係多咗個鋪位,所以容易有位)。1️⃣🍡『綜合巨無霸芋圓仙草奶凍』$51 (如果加配芋泥球$66)入面有大芋圓、大地瓜圓、大草莓圓、大蜜瓜圓、大巧克力園、大芝麻圓,仲有仙草奶凍喺底;一粒圓,有成隻「湯匙」咁大,要兩、三啖先食得到;大大粒,又彈牙,真係唔錯,無失望;個糖水底就普通啲【呢個要等30分鐘,我哋大概1420入坐,真係等到1456先有得食】⋯⋯2️⃣🥪『鐵板芋泥吐司系列——肉鬆芋泥吐司』$42煎到香香嘅吐司,配自然嘅芋泥,再加塞到實嘅肉鬆,係預期中嘅味道;有張紙包住,唔使啲餡跌到周圍都係,幾好;可能要慢慢煎,哩個都要等大概25分鐘⋯⋯3️⃣🟣『1仙草芋圓 1號』$34 試過芋圓口感唔錯,買多碗外賣返去俾屋企人試下;入面有三色芋圓、蜜紅豆、海藻水晶同仙草凍;仙草算係滑嘟嘟,屋企人都幾鍾意。🫣肯放要等30分鐘嘅甜品喺個餐牌,真係好了不起,因為每枱坐嘅時間會好長,感覺好似做少啲生意咁;下次可以試吓鹹點。📍 羅東肉焿番 (元朗)元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

1️⃣🍡『綜合巨無霸芋圓仙草奶凍』$51
(如果加配芋泥球$66)

⋯⋯
2️⃣🥪『鐵板芋泥吐司系列——肉鬆芋泥吐司』$42
鐵板芋泥吐司系列——肉鬆芋泥吐司

⋯⋯
3️⃣🟣『1仙草芋圓 1號』$34
仙草芋圓 1號

📍 羅東肉焿番 (元朗)
元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
2023-01-01
鐵板芋泥吐司系列——肉鬆芋泥吐司
仙草芋圓 1號
來到元朗國,就係專程來呢間台灣食店試呢度著名的鐵板芋泥吐司和見試吓個巨無霸芋圓🤤 週六嘅下午4點幾,人流不太多,得我哋幾個和另外一枱,我哋可以坐得鬆動啲。 肉鬆芋泥吐司 (HK$42).厚厚暖暖的芋泥,味道真實,芋頭味香濃,配碎粒的肉鬆真係好夾.鐵板烘熱的白麵包,脆香酥軟芋泥x炒蛋x芝士吐司 (HK$45).呢份吐司,等咗好耐,有40分鐘,因為店員睇漏單😥,當知道就即刻快速整好.熱辣辣的,炒蛋剛熟帶少少流心,軟腍的厚厚一層芝士,配厚厚的暖芋泥,好好味😋綜合巨無霸芋圓仙草奶凍 (HK$51).見到真係嚇我一跳,芋圓真係好巨型😲.每一粒芋圓都不同味道:巧克力、草莓、蜜瓜、芝麻、地瓜、芋圓 (排名由濃至淡味).芋圓口感煙韌,不過整味道偏淡,不要期望過高!.反而個仙草,味道幾好

肉鬆芋泥吐司 (HK$42)
.鐵板烘熱的白麵包,脆香酥軟

肉鬆芋泥吐司

芋泥x炒蛋x芝士吐司 (HK$45)

芋泥x炒蛋x芝士吐司

綜合巨無霸芋圓仙草奶凍 (HK$51)
.見到真係嚇我一跳,芋圓真係好巨型😲
.芋圓口感煙韌,不過整味道偏淡,不要期望過高!
.反而個仙草,味道幾好

2022-12-31
下午茶
芋泥x炒蛋x芝士吐司
全港最大粒芋圓❓❗️每日下午2:30後供應,有巨無霸芋圓同包心芋圓兩款,size唔係講笑,比平時食開既大2-3倍🤣覺得唔夠喉仲可以加配芋泥球,包心芋圓幾煙韌,咬開中間餡料好多,底下仲有滑捋捋既仙草奶凍🤤綜合巨無霸芋圓仙草奶凍|$51(加芋泥球$66)大芋圓、大地瓜圓、大草莓圓、大蜜瓜圓、大巧克力圓、大芝麻圓、仙草奶凍綜合包心芋圓仙草奶凍|$45包心芋圓芋泥、包心蜜瓜圓紫薯泥、包心草莓圓紅豆泥、小芋圓、蜜紅豆、仙草奶凍
全港最大粒芋圓❓❗️

綜合巨無霸芋圓仙草奶凍|$51(加芋泥球$66)

綜合包心芋圓仙草奶凍|$45
2022-12-26
2022-12-19 200 瀏覽
▫️肉鬆芋泥吐司 ($40)👉🏻賣相超吸引!厚厚嘅芋泥口感綿密柔滑,芋頭味都幾濃,甜度適中👉🏻甜甜嘅芋泥,配上咸嘅鬆脆肉鬆,口感豐富亦都好夾,互相中和減少咗漏嘅感覺👉🏻不過始終麵包都係乾身嘅食物,又咁足料大份,所以身為 #芋頭控 嘅我一個人食哂成份都會覺得好際,所以最好都同朋友開心 Share 🤗
▫️肉鬆芋泥吐司 ($40)