2024-03-18 261 瀏覽
羅東肉焿番 (元朗)📍元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖成日見到呢坐無虛席🙈🙈 門口又寫住 齊人先可以入座🙈🙈當然要試試佢係咩料坦白甘講 佢嘅野食係幾好食🙈🙈我自己叫左大魯肉飯 同芝士蛋餅 加 肉鬆朋友叫左 紅燒牛肉湯麵玉米蛋餅加芝士乾拌麵 古早味香酥花支丸明明個日好肚餓🙈以為自己一定食得曬D野🙈🙈點知我食左個飯已經7成飽🙈🙈個蛋餅 🙈🙈係好好食 料又足個蛋餅夠薄身所以食落每一啖都有料之餘又有蛋餅🙈🙈🙈如果單叫一條 我諗都好夠飽🙈🙈最重要 係價錢唔貴 有主菜小食 飲品記得當日係要 打包左蛋餅走🙈🙈不過好似我係中午去食 有朋友早去到 都重有位有日自己一個人諗住去食 職員見我行埋去已經話無位問要等幾耐佢話唔洗諗有排都冇🤦🏻‍♀️就係甘 如果你係附近住 叫外賣👍🏻👍🏻👍🏻如果唔係一係一早去食 🙈🙈#karlee90s #元朗美食 #蛋餅 #台灣美食 #元朗 #元朗西鐵站 #元朗台灣菜 #平民價 #大推蛋餅 #ighk #hkig #foodiehk #hkfoodie #hkig #ighk
羅東肉焿番 (元朗)
📍元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖

叫外賣👍🏻👍🏻👍🏻

如果唔係一係一早去食 🙈🙈

• 魯肉飯
2024-03-27 83 瀏覽
5點15沖入嚟enjoy下午茶🫖👍有碗話碗 對比過去 直覺質素下降但輕盈下午茶 HKD$47有台式飲品有炸物(我另外加$5,唔加錢都有個炸籃 有炸花支丸雞粒同酥炸甜不辣)再黎一個魯肉飯 女人仔細胃口食完可以skip晚餐香港鋪租燈油火臘人工幾多 大家心照 仲想點🤪
5點15沖入嚟enjoy下午茶🫖👍

有碗話碗 對比過去 直覺質素下降

但輕盈下午茶

香港鋪租燈油火臘人工幾多 大家心照 仲想點🤪
魯肉飯(小)半隻蛋
冬瓜茶(熱)
鹽酥輕量雞排(小)
鹽酥輕量雞排(小)
  • 鹽酥雞
2024-03-20 65 瀏覽
來到元朗,不知道吃什麼好?其實走進鳳翔路,附近一帶都是餐廳。這次我隨便走進了一間台灣餐廳,店舖面積不大,聽說每次都座無虛席,剛巧我選的時間是平日的接近下午二時,避開了中學生/上班族吃飯的人潮,有不少空位讓我選擇。我選了套餐和單點了一個肉羹湯、套餐挺划算,包括一個主食、兩款小吃和一杯飲料。個人認為肉羹湯的味道最好,豬肉不會太粗糙,但是略嫌大塊,而湯有胡椒和麻油味,夠濃稠。這個套餐絕對夠飽了下次想試試他的芋泥肉鬆吐司

這個套餐絕對夠飽了

下次想試試他的芋泥肉鬆吐司
2024-03-06
2024-03-03 204 瀏覽
食左魯肉香腸飯餐$48第一次寫openrice, 因為真係好難食魯肉咸到食2啖就頂唔順伴菜啲蘿蔔絲椰菜乾淨淨,見到都唔開胃~蛋又係超咸,台灣腸炸到又乾杯熱冬瓜茶,係用100度滾水沖,灘左20分鐘都飲唔到,想拎走都熱到個杯都拎唔到,最後放棄左杯野飲!成盤飯已經咸到死,仲要無野飲到!!其實間餐廳用下個腦,都知熱到咁客人點飲?$48係平但就可以俾啲垃圾質素人地食? 試下味都知啦而家咁多食肆執粒係正常上深圳食都唔交呢啲智商稅
食左魯肉香腸飯餐$48
第一次寫openrice, 因為真係好難食
魯肉咸到食2啖就頂唔順
伴菜啲蘿蔔絲椰菜乾淨淨,見到都唔開胃~
蛋又係超咸,台灣腸炸到又乾
成盤飯已經咸到死,仲要無野飲到!!

其實間餐廳用下個腦,都知熱到咁客人點飲?
$48係平但就可以俾啲垃圾質素人地食? 試下味都知啦

而家咁多食肆執粒係正常
上深圳食都唔交呢啲智商稅
2024-02-02 247 瀏覽
去開元朗,掃街之前搵咗呢間做正餐打下底先。聽朋友介紹呢間舖頭開門冇耐就已經要排隊,一去到見到間舖頭唔係太多位,大概十幾個左右。落完單嚟多幾枱客已經滿座啦!🐻肉鬆芋泥鐵板吐司🐻淨係睇相都見到係爆多芋泥,食落個質感係好綿好滑,非常之足料!加上塊麵包用過鐵板去燒,有少少嘅脆口,夾埋啲芋泥醬個口感非常之好!🐻招牌芋泥肉鬆蛋餅🐻同份多士一樣都係肉鬆芋泥餡,所以食完多士再食呢個已經好飽肚喇。🐻仙草芋圓1號🐻睇落細細碗,但係都好足料,三色芋圓,紅豆,涼粉樣樣齊。最近天氣暖返,行到熱食呢個就舒服晒啦~總評分:🍯🍯🍯🍯(4/5)

🐻肉鬆芋泥鐵板吐司🐻

🐻招牌芋泥肉鬆蛋餅🐻

🐻仙草芋圓1號🐻

總評分:🍯🍯🍯🍯(4/5)
2024-01-23 179 瀏覽
肉焿也就是肉羹, 以豬肉切碎作顆粒煮熟, 然後配以勾芡的高湯, 當中以宜蘭羅東夜市最為出名. 這家在元朗的餐廳, 主理人曾經去到羅東本店學師, 而本店已有五十多年的歷史. 先說以肉焿作為主打菜式, 在香港的台灣餐廳相對少見. 味道還不錯, 湯汁不會太鹹而質感夠濃稠, 豬肉顆粒份量不少, 口感彈牙有層次, 如果不夠飽, 也有米線底用來填飽肚子, 天氣寒冷吃一碗暖笠笠的肉焿, 感覺相當舒服. 鹽酥雞夠鹹香, 但是外皮不夠脆; 牛肋條夠香濃, 肉質夠腍, 這樣加起來作為工作午餐, 也夠滿足.
2024-01-18 140 瀏覽
羅東肉焿番台灣地道小食餐館!店內裝潢簡樸純潔,牆上懸掛著招牌麵食與小菜圖文並茂的巨幅餐點照大雞扒便當$67   台灣大街小巷最常見的人氣小吃除了鹽酥雞,大概就是大大塊的炸雞排了。香酥多汁的炸雞排讓人很難抗拒,而且平時覺得乾柴的雞胸肉也可以做出軟嫩的口感,真心覺得厲害。佢呢個便當,除咗有超大塊嘅雞扒之外,個飯仲加埋滷肉,肉嘅份量相當之多,非常抵食,而且味道份量都好夠多,要兩個人一齊食紅燒牛肉麵$69麵條吃起來非常Q彈,紅燒牛肉麵也湯頭濃郁不死鹹,口味各好大家可以嘗試看看,紅燒牛肉大大塊超滿足,一定食得飽濃香奶茶加$7因為台灣食品口味鹽分偏多少少,今次我哋叫咗炸雞扒,所以凍飲是必須要呢間係唔錯嘅台灣地道小店,值得大家去試吓

羅東肉焿番
台灣地道小食餐館

大雞扒便當$67

紅燒牛肉麵$69
濃香奶茶加$7

呢間係唔錯嘅台灣地道小店,值得大家去試吓
2023-09-23
  • 鹽酥天使大雞扒
2024-01-01 241 瀏覽
今日去元朗搵食,呢間台灣菜之前黎過兩次,點知一次摸門釘,一次去到好多嘢都話賣哂。今次終於食到!睇下係咪真係咁正!🔸羅東肉焿湯餐 大魯肉飯 台式濃厚奶茶(💰79+3)肉焿湯(7.5/10)味道就好似一碗好多醋嘅碗仔翅咁😂佢嘅荀絲多啲爽口啲就好啦。焿肉好特別,食得出係鮮肉同魚漿嘅混合。呢個焿肉好似平時食嘅墨魚滑咁,但就係肉滑。魯肉飯(8.5/10)味道好正,魯肉碎中間有豆卜皮,好入味呀,隻溏心蛋都好好味🤤🔸芋泥肉鬆吐司(💰42)(8/10)芋泥好厚好軟,夾埋烘過嘅麵包,同肉鬆好夾,不過我覺得芋泥唔夠暖,而且有啲dry。如果芋泥可以濕潤啲就好啦!🔸鹽酥大雞扒(💰49)(8.5/10)鹽酥雞扒好大塊呀!鹽酥味好突出,炸皮好薄好脆,好美味!Overall評分:8/10

🔸羅東肉焿湯餐 大魯肉飯 台式濃厚奶茶(💰79+3)

肉焿湯(7.5/10)

🔸芋泥肉鬆吐司(💰42)(8/10)

🔸鹽酥大雞扒(💰49)(8.5/10)
鹽酥雞扒好大塊呀!鹽酥味好突出,炸皮好薄好脆,好美味!

Overall評分:8/10
  • 肉鬆芋泥吐司
  • 魯肉飯
  • 羅東肉焿湯
  • 鹽酥雞
2023-12-31 142 瀏覽
成日都行過呢間舖,但係都未有打算入去食。有次同事講開話呢間小店嘅嘢食唔錯,卒之扚起心肝入咗去睇吓乜嘢咁好食。兩個人叫食魯肉飯,雞腳手工麵同芋泥肉鬆蛋餅,再加支白桃烏龍茶。魯肉飯細細碗,味道有少少似我去台灣食咁樣,幾好。碗雞腳麵嘅湯好清,味道又唔太濃,可能嚟香港都改良咗合適香港人嘅做法。芋泥肉鬆蛋餅就好香芋頭味,煎得好香。支白桃鳥龍茶係自家手工制,味道配搭都幾好。呢間台灣地道美食小店真係名不虛傳,可以介紹俾多啲人試吓支持吓。

2023-12-31
2023-12-28 77 瀏覽
➲ 元朗 羅東肉焿番➳ 仙草芋圓2號 ⁽⁶/¹⁰⁾甜度低,配料有三色芋圓、小芋圓、海藻晶晶,海藻晶晶好膠,體積好細粒,無乜味同口感。芋圓分量好少,芋感偏淡,配料唔夠加埋仙草底太多,麻麻地。⤵ 羅東肉焿番元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖

➲ 元朗 羅東肉焿番

➳ 仙草芋圓2號 ⁽⁶/¹⁰⁾

羅東肉焿番
元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖
2023-12-14 185 瀏覽
鋪頭似舊式嘅小店內位置坐位唔算超多今次冇坐入去堂食 買咗外賣openrice㩒外賣自取有平試咗👇🏻肉鬆香芋吐司好多芋泥 唔算超甜 幾好食芝士肉鬆蛋餅可能因外賣 凍咗食 芝士冇想像多 一般 可以接受冇想像中咁期望好食限定 芋泥麻糬蛋撻可能凍食 焗番熱少少 麻糬係入面熱熱地先好食同埋本身係諗住等外賣時買咗即場街食但即場買佢係俾個凍撻黎 有啲失望冇得暖或熱食
鋪頭似舊式嘅小店

芝士肉鬆蛋餅
芋泥麻糬蛋撻
外賣自取
肉鬆芋泥吐司
個天氣涼颼颼,嚟間店食個熱辣辣牛肉麵真係正到爆炸💥!湯頭夠晒鮮甜,啖啖肉呢,腍滑得嚟又帶點嚼勁,麵條就攪到啱啱好,唔會太硬定太爛,夾埋牛肉同蔬菜一齊嗌,簡直係滋味滿分👌!隔離枱啲人叫咗個飯團同涼拌小菜,睇佢哋食得咁過癮,下次一定都要試下。今次糖醋排骨我就真係愛咗,啖啖肉香噴鼻,外層裹得啱啱好嘅脆皮,酸酸甜甜嘅,完全係我杯茶!講到甜品,黑糖珍珠奶茶滑溜溜嘅珍珠,甜度得嚟唔膩口,飲一啖暖笠笠,好滿足噃~啲勁辣椒醬仲要自製嘅,辣得黎唔會蓋過其他味道,正宗嘅台味!一路食一路嘆,滿堂彩!香港嘅台灣味,呢度算係做得幾好,有種街市嘅親切感覺,真係諗起都想再去幾轉!👍👍🍜

2023-11-11 151 瀏覽
難得入嚟元朗,上OP見到呢間台灣小店,而且主打香港少見的肉焿,立刻來試試。小店座位有限,所以坐得較逼點了2份假日下午茶配奶茶1.胡椒湯麵配精選炸物籃 (花枝丸,鹽酥雞粒,甜不辣)2.肉鬆蛋餅+ 仙草芋圓1號再單點一碗羅東肉焿湯胡椒湯麵湯底勁正,胡椒味夠香濃,麵條選用台灣光麵,食落較淋身。精選炸物籃,3款炸物都好好食,尤其是甜不辣,口感煙煙韌韌,唔會太粉,正宗台灣口味。肉鬆蛋餅,煎得好香,涵料好豐富有青瓜肉鬆等,配搭得宜。仙草芋圓1號,有三色芋圓,蜜紅豆及水晶。芋圓口感煙韌,整體配搭唔會太甜好好食!而碗羅東肉焿湯,好足料,肉焿好結實好足料,湯頭味道是台灣偏甜的類型,如果好喜歡台式口味的話是十分合適,個人就比較喜歡偏咸的口味。

小店座位有限,所以坐得較逼

點了2份假日下午茶配奶茶

1.胡椒湯麵配精選炸物籃 (花枝丸,鹽酥雞粒,甜不辣)
2.肉鬆蛋餅+ 仙草芋圓1號

再單點一碗羅東肉焿湯

肉鬆蛋餅,煎得好香,涵料好豐富有青瓜肉鬆等,配搭得宜。

• 仙草芋圓1號
  • 鹽酥拼盤
2023-10-28 168 瀏覽
多次光顧元朗呢間超抵食台灣野成日都出新甜品🍮本身已經超喜歡佢啲芋圓🩵今次冇叫 因為見出手工麻糬蛋撻可以加$10就叫一個來吃4個口味都叫來吃 因為每人可以叫2個🥹-原味麻糬-芋泥麻糬-紅豆麻糬-特濃朱古力麻糬(萬聖節限定)形狀就像高身的蛋撻蛋漿部分有一大半 好滑身又唔會太甜軟軟的麻糬好有奶香👍-主食方面,每次都一定會叫嘅招牌紅燒牛肋肉湯麵😍紅燒湯超濃郁 牛肋肉炆得非常軟腍 麵也是非常有彈性。仲有鹽酥一口雞乾拌麵,麵款都係一樣咁有彈性嘅 鹽酥雞都唔會太鹹,而且非常脆身。加咗一個白桃烏龍和湯青菜🥬兩個人埋單都唔需要$200飽到肚脹脹🤰🏻-📌羅東肉焿番 📍元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖
多次光顧元朗呢間超抵食台灣野成日都出新甜品🍮
本身已經超喜歡佢啲芋圓🩵
今次冇叫 因為見出手工麻糬蛋撻
可以加$10就叫一個來吃
4個口味都叫來吃 因為每人可以叫2個🥹
-原味麻糬
-芋泥麻糬
-紅豆麻糬
-特濃朱古力麻糬(萬聖節限定)
形狀就像高身的蛋撻
蛋漿部分有一大半 好滑身又唔會太甜
軟軟的麻糬好有奶香👍
加咗一個白桃烏龍和湯青菜🥬
兩個人埋單都唔需要$200飽到肚脹脹🤰🏻
📌羅東肉焿番 📍元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖
2023-10-19 160 瀏覽
以前食真係平靚正。自從做咗出名之後做起咗,就越做越差,價錢越嚟越貴!性價比不高而且食物質素下降太耐冇去食,今日橫掂經過喺元朗就食佢套餐完全唔抵,佢碗米線原來真係一碗乜都冇嘅米線都要$25 ,兩啖都冇已經食完⋯最後一定要揀兩個小食,咁就揀咗一個$15嘅炸台灣腸,但係我冇諗過佢個台灣腸真係細份到⋯真係值$15?😓😓😓一口炸雞勁乾!而且勁大浸油抑味⋯⋯至於個糖水,更加搞唔掂,1號仙草芋圓我以為係個糖水完全味道都沒有!真係越做越差,性價比好底~
以前食真係平靚正。
自從做咗出名之後做起咗,就越做越差,價錢越嚟越貴!
性價比不高
而且食物質素下降
太耐冇去食,今日橫掂經過喺元朗就食佢
一口炸雞勁乾!而且勁大浸油抑味⋯⋯
至於個糖水,更加搞唔掂,1號仙草芋圓
我以為係個糖水完全味道都沒有!
真係越做越差,性價比好底~
1號仙草芋圓
外賣自取