2018-12-06 497 瀏覽
適逢記念日,相約友人去屯門吃日本放題,名字叫緣聚,好有詩意。原來除了日本放題外,還可以打火鍋,另9時後入座,第二位是收半價,相對價錢更化算。餐廳環境,有不同的主題,迎合年輕人品味,好特別。先食刺身,有不同種類,感覺都幾新鮮,甜蝦鮮甜彈牙,燒玉子刺身,好清香不會有雪味。最滋味是三文魚大腩刺身,軟嫩滑,入口已不用咬就吞了,加上都切得幾厚身,朋友吃了兩份,已經好满足了。海鹽燒和牛壽司,燒鰻魚壽司,份量適中,和牛好滑,燒得幾香。濃香煮蜆,是其中一種受歡迎的美食。天婦羅炸物,也不錯,最緊要是新鮮炸的,無得輸。炭燒栗米串,是超甜栗,新鮮栗米,不是雪藏的,燒起來份外滋味。飲品除了凍包裝飲料外,還有很多熱飲。好像茶餐廳,奶茶咖啡,一應俱全。我選擇了一壺熱綠茶,好優雅。能在屯門吃到這日本放題,確是幾方便,不用要坐巴士出九龍吃,真的時間都省卻不少。

餐廳環境,有不同的主題,迎合年輕人品味,好特別。

甜蝦
燒玉子刺身

海鹽燒和牛壽司,燒鰻魚壽司,份量適中,和牛好滑,燒得幾香。

濃香煮蜆
天婦羅炸物

炭燒栗米串

一壺熱綠茶

三文魚
帶子
象拔貝
2018-11-29
5 分鐘 (堂食)
甜蝦
三文魚
帶子
象拔貝
2018-11-28 521 瀏覽
今日約左一位好朋友係屯門見面,經過餐廳門口,見餐廳裝修得幾靚,同埋都有好多客人,就決定入黎試下午市放題。餐廳負責人用左好多心意去裝修,仲有好多得意嘅擺設。平日午市放題價錢都很經濟,因為我同朋友都想有更多嘢食選擇,所以我都最後揀左$158升級放題😋鐵板黑椒牛肉粒真係好出色。送到黎嘅時候仲係熱辣辣,牛肉粒好入味,肉質好嫩,好香口,味道啱啱好。放題都有好多款刺身揀,刺身都好新鮮、好鮮甜,肉質都好彈。手握壽司細細舊,份量啱啱好,唔會一大舊飯。醋飯都好紮實,唔會一夾就散。壽司配料都可以食得出鮮味。天婦羅都好好味,唔會食落成口油,天婦羅嘅外皮都唔係好厚,裡面隻蝦食落都仲係好juicy。最後我地平均消費少過二百蚊,餐廳食物選擇種類多,食物都好新鮮,餐廳環境都好舒服,是適合傾計聚餐嘅地方。

餐廳負責人用左好多心意去裝修,仲有好多得意嘅擺設。

鐵板黑椒牛肉粒

刺身拼盤

放題都有好多款刺身揀,刺身都好新鮮、好鮮甜,肉質都好彈。

手握壽司

天婦羅蝦

2018-11-27
鐵板黑椒牛肉粒
刺身拼盤
手握壽司
天婦羅蝦
雖然出面天陰陰,但由杯渡輕鐵站行幾分鐘,就尼到呢到:)一坐低,見到餐廳好有格調,已經有聖誕🎄裝飾啦!同朋友點左好多唔同種類既野食,好多種類刺身都好新鮮,值得推介既係帶子,好fresh既感覺🤤而天婦羅🍤炸物都好好食,粉唔厚又熱辣辣,炸蝦同炸芝士波都好好食啊野飲櫃有10幾款飲品,仲有有兒時飲既忌廉溝鮮奶😍😍同清涼爽,唔鐘意飲甜野既都有唔同既茶類飲品,岩曬又要食又想keep fit既女士😂甜品櫃既朱古力Mochi都好有質素👍🏻👍🏻同朋友都食完一粒又一粒我諗下次會帶屋企人再尼食✌🏻
同朋友點左好多唔同種類既野食,好多種類
刺身都好新鮮,值得推介既係帶子,好fresh既感覺🤤
我諗下次會帶屋企人再尼食✌🏻
2018-11-27
午餐
慶祝紀念
生日
2018-11-18 408 瀏覽
新界人的福音~屯門都有高水準放題!環境乾淨企理自助區,有小食同沙津比我開開胃先!要讚下呢度同一般放題唔同,用tablet 落單,環保唔蹝紙👍🏻刺身非常新鮮,全部都好鮮甜,質素勝過好多放題,擺盤都好精緻,要encore 可多次放題最怕壽司舊飯會飽肚,但係餐廳嘅壽司係一口壽司,叫多幾件都唔怕。好細心~誠意推介火炙系列,尢其是左口魚,魚油充足,好食過好多連鎖壽司店手卷都係迷你版,可以放心食多幾款。熟食類都冇欺場,有半隻手板咁大嘅厚身花膠羹。好impressive 有入哂味嘅B 仔雞翼尖同好少見用咸蛋做嘅黃金雞軟骨。試埋個蟹粥邊爐不得了,成隻毛蟹掉落去煲。一定要叫生根,索哂味,仲有要食埋啖粥,超好食!食完得返1%位,fill 埋條雪條就啱啱好。
新界人的福音~屯門都有高水準放題

環境乾淨企理

自助區,有小食同沙津比我開開胃先!

手卷都係迷你版,可以放心食多幾款。

熟食類都冇欺場,有半隻手板咁大嘅厚身花膠羹。

試埋個蟹粥邊爐
不得了,成隻毛蟹掉落去煲。

一定要叫生根,索哂味,仲有要食埋啖粥,超好食!

食完得返1%位,fill 埋條雪條就啱啱好。

2018-11-09 471 瀏覽
第一次忍唔住寫食評,因為堅抵食好食,我一個女人仔食左26隻生蠔,我覺得好新鮮,好有海水味,蟹肉又好鮮無雪味,其他燒嘢食都好入味,個海膽手卷唔腥鮮甜,細細卷唔會太飽,而食唔到其他嘢,個燒物(蝦)估唔到既出奇彈牙又有鮮味,一定再回頭食啦飲品我飲左酒類多清酒🍶味道唔難入口梅酒 👌🏻重梅味罐裝荔枝酒 好似汽水 🥤飲醉都唔知罐裝Hoegaarden rosee 都有 無酒精飲品大量 試唔曬I pad入單超方便仲有叫埋凍O水飲
第一次忍唔住寫食評,
因為堅抵食好食,
我一個女人仔食左26隻生蠔,
我覺得好新鮮,好有海水味,
蟹肉又好鮮無雪味,
其他燒嘢食都好入味,
個海膽手卷唔腥鮮甜,細細卷唔會太飽,
而食唔到其他嘢,
個燒物(蝦)估唔到既出奇彈牙又有鮮味,一定再回頭食啦

飲品我飲左酒類多

• 長腳蟹
  • 海膽手卷
  • 燒物蝦
2018-11-07 340 瀏覽
來到屯門區找朋友,探望他剛收養不久的可愛小狗,到了晚飯時間,選擇吃得豐富一點,便來到此放題餐廳…走進店內,先被自助飲品吧裡的三個大雪櫃所震懾,飲品的種類各式各樣,款式之多令我驚喜,雪櫃的頂部還標示著有趣的標語,提醒我們不要浪費食物。除了雪櫃擺放了各款酒精類飲品外(標示未滿十八歲不得飲酒),還有自助啤酒機,很有氣派。我們也急不及待選擇菜式,原來餐廳用上平板電腦,菜單已在平板電腦顯示,讓我們隨意自行選擇,輕鬆點選後,"確定落單",等待食物送上桌上。最先送到的是刺身,懂噴煙的擺盤十分精緻,當然是"手機食先",而我們點選了甜蝦刺身丶象拔蚌刺身丶鮮帶子刺身丶三文魚刺身等等,各款味道也很甘甜,真的吃得出非常新鮮,而且"溶雪程度"拿捏得剛剛好,充分呈現刺身的原味。再來點選了一些火炙壽司,點選了火焰蟹膏帶子壽司丶醬燒三文魚壽司丶海鹽燒和牛壽司丶火焰醃漬左口魚邊壽司丶醬燒蟹肉棒壽司,我和朋友吃罷此幾款壽司,有不約而同的感受,壽司的出品能媲美高級日式壽司餐廳,性價比的確很高。而且每件壽司飯量只有小小的一口,沒有嘗試使出"絕招"用"大舊飯"把你的胃填滿,而令你沒有空間去吃其他東西,這點我很欣賞。卷物類,芥辣

卷物類,芥辣八爪魚手卷,沒有過份刺鼻的芥辣味,八爪魚爽滑彈牙,味道不俗;三文魚子手卷,粒粒的三文魚子在口腔內"大爆炸",沒有半點腥味,鮮味得很。

還有食肉獸的最愛扒類,澳洲羊扒,香煎大蝦丶澳洲西冷扒,手打漢堡。

鐵板牛柳粒,份量給予得恰到好處,咬開牛柳粒,嫩滑味濃,十分滋味。

濃湯煮蜆,這款比較清淡,味道比較樸實一點,吃到蜆的原味。

然後是炸物及天婦羅,大蝦天婦羅丶魷魚花枝丶芝麻雞翼丶芝士年糕丶榴槤炸彈丶紫心香芋丸,炸物同樣十分出色。

最後,當然是吃甜品及雪糕,甜品款式多不勝數,而雪糕更是佈滿兩個大雪櫃,雪糕控的我們又怎會錯過呢。

放題食物種類繁多,而食物質素普遍高質量,在屯門區實在比較少見,由於胃的空間有限,還有很多食物並未能一一品嚐,例如:手握壽司丶燒物丶焗蠔丶火鍋類等等,相信會再光顧,再一次挑戰"大胃王"了。

2018-11-05
  • 各款天婦羅/揚物
朋友生日飯,我們7:30pm前後腳入座!食物環境都ok , 但我不會比星,因為…………本來是愉快生日飯,但侍應態度十分差劣,最后不高興走。在埋單時和朋友取了雪榚吃,但真的太硬待溶化,女侍應說要盡快食完交枱,我都答左食完會就走,冇理由企門口食,然後不夠1分鐘另一女侍應要我地即刻交枱走👎
朋友生日飯,我們7:30pm前後腳入座!
食物環境都ok , 但我不會比星,因為…………
本來是愉快生日飯,但侍應態度十分差劣,最后不高興走。

2018-11-02 265 瀏覽
元朗開咗店之後緣聚就出左名 價錢公道又有好多選擇 刺身一定要試因為夠新鮮厚切 仲有好多自助嘅小食可以食 同埋牛奶樂 童年回憶嚟㗎😍同埋唔同款式嘅雪條 最欣賞就係 多款唔同嘅甜品 焦糖3.6牛乳雪糕非常吸引
2018-10-23 396 瀏覽
係屯門行完山之後要獎勵自己,搵下想吃咩就發現左呢間好多好評既放題店啦,其實唔係好肚餓,但想吃日本野又想多款就一於揀放題啦😋😋😋我地早行完仲有特價時段添一去到勁多人排隊等夠鐘入場,好彩冇book 位既我地都可以有枱啫🙆🏻‍♀️入到去好多人都好熟路,即刻去拎野飲同小食,佢d 沙律同日式前菜係放出面比人夾既,食幾多拎幾多岩岩好飲品有勁多款式,仲有清酒之類添,可惜我唔飲酒冇試到落單係用tablet 落既,係我參觀環境既時候我同行既朋友已經點左一大堆刺身類,再問我要d 咩刺身有少見既吞拿魚同油甘魚,樣樣都係我地鐘意食既,仲 encore 左幾次油甘魚同象拔蚌添🤤🤤抵讚既係呢到既壽司,款款都好好味又細細粒,我見到個size 即刻又落左幾次單將每款都叫一件黎試,勁滿足,唔會用飯黎塞飽你 佢d 燒蠔同焗蠔質素好高,唔會加d 其他料想塞飽你,調味又好食,正同埋本身都有考慮特價時段個半鐘夠唔夠食,但佢地出餐速度真係極速,我用tablet 點緊一半,一開始點果d 已經到左,通常都係幾分鐘就有野食,想食先叫就ok👍🏻👍🏻👍🏻最後食埋甜品,佢有dryers 雪糕杯同雪條,又有d 韓國雪糕雪條,可惜先太飽試唔到好多

飲品有勁多款式,仲有清酒之類添,可惜我唔飲酒冇試到

2018-10-21 226 瀏覽
屯門終於有放題餐廳,水準比想像中好餐廳環境好有美國小店嘅style,食品賣相同選擇絕對比得上出邊啲餐廳!個人認為甚至更乾淨衛生🤔我去嘅時候有得任斟啤酒,性價比都幾高👍🏻
屯門終於有放題餐廳,水準比想像中好
我去嘅時候有得任斟啤酒,性價比都幾高👍🏻

2018-10-20 330 瀏覽
通完頂第二日多數都係會訓死左,到差唔多夜晚先起身。全日無食過野甘滯,媽媽竟然話今晚去食放題,岩哂😛訂左枱食九點半,因為第二位有半價👍🏻前菜,雪榚,甜品,飲品都係自助前菜都幾多選擇芝麻八爪魚超大隻啊😱刺身是不能少的全部都幾新鮮,都大件不過係ipad落單,其實原意好好,可以環保啲,但因為刺身多數都係叫六七件起碼,+1甘禁真係有啲崩潰😂 建議啲制可以多少少選擇,+5/+10🙈手卷細細件,唔怕食太多飯好飽仲有燒物,天婦羅🍤 不過太多無影🙈推介燒三文魚頭,好juicy又大件,好好味👍🏻爸爸大讚牛舌好岀色🤤另外有個牛油蕃薯仔都好好味。岀面食多數都係燒,但呢度係焗,唔會乾淨淨😋食到尾當然要食返個甜品作結普普通通啦,唔係特別好食🤭不過近近地食返個放題,呢間都唔錯。價錢都唔算貴,一般放題價錢
訂左枱食九點半,因為第二位有半價👍🏻

前菜,雪榚,甜品,飲品都係自助
前菜都幾多選擇
芝麻八爪魚超大隻啊😱

刺身是不能少的
全部都幾新鮮,都大件

手卷細細件,唔怕食太多飯好飽

仲有燒物,天婦羅🍤 不過太多無影🙈
推介燒三文魚頭,好juicy又大件,好好味👍🏻
爸爸大讚牛舌好岀色🤤

食到尾當然要食返個甜品作結
普普通通啦,唔係特別好食🤭
2018-10-20 332 瀏覽
吃貨又貪心的人,總會在一個時刻裡 想吃東想吃西正當我又想食炸物又想食壽司,而男朋友想食拉麵既時候我地都係決定去食放題算啦因為以前食過元朗既緣聚晚餐放題,非常一般但今次再trytry吾同地區既分店? 果然想不到佢既拉麵都是可以的喔雖然比起拉麵專門店的都是追不上,但過一時口癮都是可以接受因為選擇左最低價既放題,所以沒飲品甜品及只有四款類別可選。當然我是看準目標出擊的喔就是火炙壽司它不算有特別之處,只係比較有水準值得再回頭吃的
吃貨又貪心的人,總會在一個時刻裡 想吃東想吃西
正當我又想食炸物又想食壽司,而男朋友想食拉麵既時候
我地都係決定去食放題算啦

因為以前食過元朗既緣聚晚餐放題,非常一般
但今次再trytry吾同地區既分店? 果然

想不到佢既拉麵都是可以的喔
雖然比起拉麵專門店的都是追不上,但過一時口癮都是可以接受

因為選擇左最低價既放題,所以沒飲品甜品及只有四款類別可選。
當然我是看準目標出擊的喔
就是火炙壽司
它不算有特別之處,只係比較有水準
值得再回頭吃的
2018-09-20
2018-10-16 276 瀏覽
難得去屯門搵朋友,又好想食放題,就去左一間叫緣聚的西餐廳同朋友好好聚一聚首先,地點我覺得幾好,到屯門西鐵站找到F出口步行5至7分鐘就到了,一落天橋已見到緣聚這個大牌在門口進了去,看環境也不錯,地方不算大,但坐著的每個位置也算寬敞先來一個刺身拼盤,好新鮮鐵板牛肉,好香而細細件唔洗切,一口一啖食曬好欣賞、這個日式花膠翅,淡淡清香的菇味,而且又好養顏炭燒蠔又得,芝士焗蠔又得,得左每件壽司都係即叫即整,上菜好快手各式各樣的飲品和甜品,值得一讚還有自家梅酒,甜甜的好易入口,我地兩個女仔都飲左兩瓶更令人想不到的,還有細心的充電服務,方便打卡最後埋單,平均每人$273

進了去,看環境也不錯,地方不算大,但坐著的每個位置也算寬敞

先來一個刺身拼盤,好新鮮

鐵板牛肉,好香而細細件唔洗切,一口一啖食曬

好欣賞、這個日式花膠翅,淡淡清香的菇味,而且又好養顏

炭燒蠔又得,芝士焗蠔又得,得左

每件壽司都係即叫即整,上菜好快手

更令人想不到的,還有細心的充電服務,方便打卡

最後埋單,平均每人$273
  • 刺身
2018-10-08 373 瀏覽
補祝朋友生日,得知屯門有間放題食店,就來試試。一坐下,店員就遞上一部tablet供點餐使用,再指示外邊有其他甜品及飲品選擇。首先第一輪,我們點了鮮菇炒什菜,汁煮牛舌,錫紙牛油焗甜薯,印度薄餅煉奶,海鹽燒和牛壽司,火炙醃漬左口魚邊壽司,肉鬆壽司,極上牛肉炒飯。每樣細細份,很好,可以試多些不同種類,想吃才再點,不會浪費。牛舌很軟腍又入味😋甜薯細細粒,很香甜😋炒飯,炒什菜及壽司也很有水準👍之後我們再加了一份豚肉烏冬及一些壽司,就到甜品區看看,😵原來有非常多選擇,有多款雪糕,雪條,乳酪,豆腐花,布丁,蛋糕等等。我們選了乳酪,布丁,brownie 等甜點進食。這裡週末午市放題價錢為每位$168加一,以這價錢有這麼多有水準的選擇,環境又舒服,實在是難能可貴。
補祝朋友生日,得知屯門有間放題食店,就來試試。
牛舌很軟腍又入味😋
甜薯細細粒,很香甜😋
炒飯,炒什菜及壽司也很有水準👍

我們選了乳酪,布丁,brownie 等甜點進食。

2018-10-01 421 瀏覽
今日難得入屯門探吓朋友,傾吓計食個午飯,就選擇咗朋友屋企附近的緣聚餐廳食個下午放題!😌兩小時任食!百幾蚊一位,抵食!店舖地方大,入到店內見到好多擺設都好特別,精緻!有好多飲品,雪糕,雪條,甜品任君選擇!😊刺身是放題必點吧😌,款款刺身都好新鮮,三文魚厚切又不會太肥,帶子鮮甜,螺肉爽口!👍🏻👍🏻蝦肉爽口🦐,大大隻,沾上燒汁已經好夠味,而蝦肉的一d都吾梅,不錯!😋炸物全部新鮮即炸,熱辣辣,炸到脆卜卜,勁惹味!重有冷盤櫃,沙律🥗,日式小食,隨意任添!
兩小時任食!百幾蚊一位,抵食!
店舖地方大,入到店內見到好多擺設都好特別,精緻!
有好多飲品,雪糕,雪條,甜品任君選擇!😊
刺身放題必點吧😌,款款刺身都好新鮮,三文魚厚切又不會太肥,帶子鮮甜,螺肉爽口!👍🏻👍🏻
炸物全部新鮮即炸,熱辣辣,炸到脆卜卜,勁惹味!
重有冷盤櫃,沙律🥗,日式小食,隨意任添!