2006-05-06 14 瀏覽
其實我一個月前去過,但係因為短期內唔會再去,所以而家寫食評我一向只buy中式甜品,於是叫左桑寄生茶.點知,一飲之下,口乾發熱等一併中毒的症狀出現,仲幾乎嘔添...好彩最後都冇事後來查書,發現其中一種桑寄生茶的沖劑會導致一部份人的中毒反應,今次不幸地發生於我身上...是次事件並不太關'綠林'事,但問題係,如此出名的一間甜品店,點解桑寄生茶要假手於人呢...唔可以自己煲咩...
其實我一個月前去過,但係因為短期內唔會再去,所以而家寫食評
2006-04-27 10 瀏覽
行完街,爸爸話去食糖水就去左綠林~糖水,合桃露&擂沙湯圓]全部都是有水準之作~稱得上抵食好味~共30幾~
行完街,爸爸話去食糖水就去左綠林~[芒果布甸,蕃薯糖水,合桃露&擂沙湯圓]全部都是有水準之作~稱得上抵食好味~

共30幾~
2006-04-26 4 瀏覽
食完晚食逛完街後黎食甜品我地兩個人叫了榴槤班cake及芒果西米橯(因為男朋友每次都只係食呢個)榴槤班cake係我的推介.我己經第二次食..真係好正.無論個皮同埋d cream都ok.都只不過賣十四元認真超值
食完晚食逛完街後
黎食甜品我地兩個人叫了
榴槤班cake及芒果西米橯(因為男朋友每次
都只係食呢個)
榴槤班cake係我的推介.
我己經第二次食..真係好正.
無論個皮同埋d cream都ok.
都只不過賣十四元
認真超值
2006-04-17 9 瀏覽
本來諗住食完維記去公和食豆腐花,但去到勁多人,於是就黎呢度食o左個芝麻糊+豆腐花喇!嘩,o的豆腐花超滑,好香豆味,好好食呀!
2006-04-16 15 瀏覽
昨晚和屋企人再食過. 放假人多. 價錢合理,有水準. 比松記清淨.平小許.
2006-04-15 9 瀏覽
食完donerhouse的夜晚,味蕾未滿足再次搵食,搵到依間小店~ 店只半滿,d阿姐態度麻麻地,其實有少少黑店feel;不過既來之,則安之,試試無妨啦~ 男友要榴槤班戟,我要蜜瓜黑珍珠,咁o岩都係青色甜品!約等5分鐘食物上檯,賣相麻麻。先試榴槤班戟,用料幾新鮮味道唔錯,當然唔及西貢滿記總店出色~ 蜜瓜黑珍珠的蜜瓜就唔夠清甜,黑珍珠太多而椰汁太少,唔係太得~ 埋單只$28,原來榴槤班戟都只售$14,抵!蜜瓜黑珍珠就唔太值。後來睇返食評先知此店咁出名,同埋粟子糊同豆腐布甸先係推介~ 若以後返炒會試下~

2006-04-12 5 瀏覽
一直久不久都幫趁, 尋日男朋友外賣比我, 最鍾意既燉奶, 堂食仲正.... 杏仁露略甜.....但杰度好好...價廉物美之前其他都幾好嫁.

之前其他都幾好嫁.
2006-04-10 7 瀏覽
外賣了2碗糖水: 豆腐布甸& 凍南瓜馬碲露豆腐布甸真係好滑,有香濃的豆腐花味道,幾好味!另外,見咁人讚南瓜馬碲露好味,就試下,不過,原來我並不喜愛馬蹄的口感,但其杰度及甜度做得剛剛好,低讚!
外賣了2碗糖水: 豆腐布甸& 凍南瓜馬碲露

豆腐布甸真係好滑,有香濃的豆腐花味道,幾好味!

2006-03-30 12 瀏覽
全部買外賣返屋企食栗子露---普通豆腐布甸----好特別南瓜馬碲露----好好味杏仁糊------不錯一個人食晒,不過分開兩日
全部買外賣返屋企食
栗子露---普通
豆腐布甸----好特別
南瓜馬碲露----好好味
杏仁糊------不錯
一個人食晒,不過分開兩日
(非會員)
2006-03-29 13 瀏覽
上星期經過, "中"0左入去試,見到餐牌上好多款甜品, 有0的仲好特別,叫0左個"南瓜馬蹄露", 男友叫"栗子露",兩個都好正, "南瓜馬蹄露"好足料, 好清.之後再去多次, 食0左"蛋白燩鮮奶", 唔太甜, 好滑.超值!!!值得推介!!
上星期經過, "中"0左入去試,
見到餐牌上好多款甜品, 有0的仲好特別,
叫0左個"南瓜馬蹄露", 男友叫"栗子露",
兩個都好正, "南瓜馬蹄露"好足料, 好清.
之後再去多次, 食0左"蛋白燩鮮奶", 唔太甜, 好滑.
超值!!!值得推介!!
2006-02-25 23 瀏覽
由於我鐘意食南瓜, 專登黎食熱南瓜馬蹄露, 熱南瓜馬蹄露味道清甜, 口感豐富, 有南瓜茸又有馬蹄粒, 真材實料, 好味抵食, 值得推介.
2006-02-22 11 瀏覽
價錢平、好味就是我對綠林的評語。
價錢平、好味就是我對綠林的評語。
2006-02-18 2 瀏覽
南瓜馬蹄露和豆腐布丁是我的推介。南瓜馬蹄露勝在夠清甜,豆腐布丁勝在夠香滑。豆腐布丁正在你用匙根推一推側邊,佢就會彈下彈下。超過癮。哈哈!
南瓜馬蹄露和豆腐布丁是我的推介。
南瓜馬蹄露勝在夠清甜,豆腐布丁勝在夠香滑。
2006-02-10 3 瀏覽
今日同男友特登黎食糖水,我叫左個豆腐布丁,而男友叫左個哈密瓜黑珍珠(但d哈密瓜伙下而個幅相咁多,而且都唔係好甜,可能不合時) 個豆腐布丁的確唔錯ge~ 好香豆味~
2006-02-01 8 瀏覽
當然有此實淨口感的哈密瓜,唔係太掂。上一次拉大隊來時是吃完小菜王之後,今次吃完增輝,兜兜轉轉下,都是來了這裡。店小人客多,幾時都難容下我們十幾人,每次都要左併右搭才能成事。當然阿姐招呼還是不錯的。食友都叫自己喜歡吃的,有胃納特強的還可以吃栗子露及腰果露,再不是就是那有少少維他奶味道的豆腐布甸,當然還有多渣的綠豆沙。天氣雖冷,但我吃完大排檔小少還是「興合合」,就叫了個哈密瓜椰汁西米露。這個西米露,賣相不錯,哈密瓜的份量還不少。不過吃落是「嗦嗦」有聲的,完全不甜,幾唔掂。一時忘記,這個天時那有合時的哈密瓜,是我叫錯。不過下次再來,已不知叫些什麼好了。
當然有此實淨口感的哈密瓜,唔係太掂。

一時忘記,這個天時那有合時的哈密瓜,是我叫錯。

不過下次再來,已不知叫些什麼好了。