2014-07-06 1085 瀏覽
因為口喝又不想喝飲料,最後選擇綠林。從小到大極討厭杏仁味製品,直到數年前因工作關係初嚐大廚特製的蛋白杏仁茶後,印象完全改觀。綠林的杏仁露微甜,正合我口胃,蛋白綿滑,唯一美中不足是略嫌太稀。友人的楊枝甘露芒果布甸卻是失敗之作,甘露超濃稠似汁底,應用以配合刨冰,配合芒果布甸味道重上加重。
因為口喝又不想喝飲料,最後選擇綠林。

2014-07-03 1087 瀏覽
話說成班人食完晚飯,咁梗係行去深水埗食埋嗰糖水啦!我地㨂咗去綠林甜品,夜晚8點幾,出面勁多人排隊。我地6個人等咗30分鐘到,先至有得食。不過冇計啦,裡面唔多大枱,通常去食都係2-4個人去食,所以一大班人就要等耐啲啦。環境都可以嫁好乾淨,好熱鬧,啲侍應服務都唔錯!不過食中式甜品,唔會食環境同服務,最緊要好味!朋友同我share咗個什果大明珠同埋豆腐布甸,其他人叫咗馬蹄露,芒果班戟,仲有芒果布甸。先講下什果大明珠,我地㨂咗配花奶。啲生果好甜,又蜜瓜木瓜哈蜜瓜西瓜芒果,好足料。成個甜品入口涼快,凍冷冷好好味!加埋啲大明珠,口感一流~至於嗰豆腐布甸,比我想像中好食好多。不愧係招牌之一!以為豆腐冇咩味,點知配埋跟單嘅紅豆同綠茶雪糕,味道平衡哂。紅豆甜為主,綠茶味又濃,食多啖豆腐布甸,啲味好夾|~絕對值得一試。雖然其他人嘅甜品我冇影到相,不過都試過下味道。我唔多中意嗰馬蹄露,因為好淡,冇咩味。可能我心目中嘅馬蹄露應該係會甜番少少嘅。另外,嗰芒果班戟完全唔得!層班戟皮冇芒果味,仲要膠膠地嘅口感,除咗芒果肉有芒果味之外,成個好似係cream加膠~咁當然都仲有好嘅代表嘅。依間甜品鋪整布甸果然有一手。無論

咁當然都仲有好嘅代表嘅。依間甜品鋪整布甸果然有一手。無論係整豆腐味定芒果布甸,味道都好濃,甜度都適中!絕對推介!
2014-06-20
30 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
  • 什果大明珠
  • 豆腐布甸
  • 芒果布甸
真的有點失望~ (´・_・`)想不到質素比港記還要差~我友人特地來覓食~打算此間中式糖水也蠻有名氣~我喜愛芝麻糊~所以都要了碗芝麻糊~但不知是沒有放足夠的糖還是甚麼原因~有些小苦澀~ (´A`。)吃著吃著還吃到有碎屑~不知是芝麻糊碎屑還是甚麼。。。。。。總而言之 , 我只知道不應在芝麻糊中出現。。。。。。令我吃了一半已經吃不下了~而友人要了碗薏米腐竹糖水+蛋。。。。。。真的是太特別~~~是特別得令人失望~~ (´Д`)原以為是蛋花~結果是全隻蛋放在糖水中。。。我也嚐過她的那款糖水~猶如糖加了水沖融了。。。再加煮熟了的薏米和腐竹碎。。。。而且友人說薏米的味道怪怪的。。。。可想而知糖水是花了多少心機去煮。。。。 (≧0≦)真的令人失望。。。。。我還是吃港記~~可能此店的糖水不太合適我倆的口味~而員工的服務都是沒有服務~太休閒~聊天~ 搬糖水~ 客人走了, 抹枱~然後繼續聊天~ 她們都是站在水吧位前一排地站著聊天~我見到的就是這樣~還見到有蒼蠅在店內飛~~~總結 :1。中下的糖水質素2。中下的服務質素3。環境衛生差
真的有點失望~ (´・_・`)
想不到質素比港記還要差~
我友人特地來覓食~
打算此間中式糖水也蠻有名氣~

我喜愛芝麻糊~
所以都要了碗芝麻糊~
但不知是沒有放足夠的糖還是甚麼原因~
有些小苦澀~ (´A`。)
吃著吃著還吃到有碎屑~
不知是芝麻糊碎屑還是甚麼。。。。。。
總而言之 , 我只知道不應在芝麻糊中出現。。。。。。
令我吃了一半已經吃不下了~

而友人要了碗薏米腐竹糖水+蛋。。。。。。
真的是太特別~~~
是特別得令人失望~~ (´Д`)
原以為是蛋花~
結果是全隻蛋放在糖水中。。。
我也嚐過她的那款糖水~
猶如糖加了水沖融了。。。
再加煮熟了的薏米和腐竹碎。。。。
而且友人說薏米的味道怪怪的。。。。

可想而知糖水是花了多少心機去煮。。。。 (≧0≦)
真的令人失望。。。。。

我還是吃港記~~
可能此店的糖水不太合適我倆的口味~

而員工的服務都是沒有服務~
太休閒~
聊天~ 搬糖水~ 客人走了, 抹枱~
然後繼續聊天~
她們都是站在水吧位前一排地站著聊天~
我見到的就是這樣~

還見到有蒼蠅在店內飛~~~

總結 :

1。中下的糖水質素
2。中下的服務質素
3。環境衛生差
2014-06-30
下午茶
  • 沒有
2014-06-22 700 瀏覽
食飽飯當然要去食個甜品,一黎到大家都好快就叫野食,可能頭先個餐唔夠飽。首先我自己就比較貪心,想食好多樣野所以就揀左依個芝麻糊配豆腐布甸。因為有兩樣可以一齊食,超鍾意食到既芝麻糊,水準真係幾高,夠香濃得黎,不過唔會話好膩,最緊要係夠哂滑,又夠甜,真係好正。配埋依個豆腐布甸成件事又唔同左講法,成個個感覺同一個芝麻糊唔同,變得好清新好爽,食完芝麻糊令個布甸既味道變淡左,不過咁樣又幾好,可以整淡番芝麻糊本身既甜味,兩樣咁加埋好夾,最緊要係個布甸質地好滑好似一下就整得爛咁,同埋都做得比較軟,咁樣夾埋個芝麻糊就真係幾岩嫁。之後朋友就食依個楊枝甘露,我試左幾啖,其實都幾好味嫁,最緊要係好鬼足料的,啖啖食落去都有芒果肉同埋其他料,好飽滿個感覺。
2014-03-25
2014-05-22 955 瀏覽
裝修過後,店內更見寬敞,加上裝潢格局都教人有清新潔淨之感,所以特意進去光顧,因為外賣要貴2元,我又好想和家人分享,所以只好我一個人堂食,另外買兩碗外賣。  一如既往,我吃甜品只有兩款,一是芝麻糊,二是白果腐竹糖水,前者因為無法自己弄,所以得在外吃,後者在外永遠吃不到家中的好味道,因此只會在家裏吃,因此我還是點芝麻糊好了。  芝麻糊夠熱,還冒著煙的,印象分就加了;嗅到芝麻香,又加分;色澤濃厚,是發亮的黑色,視覺效果極佳,芝麻磨得夠細,因此看起來沒有渣,再吃下去,又滑又香,甜得來又不會太膩。能收烏髮亮髮滑腸之效,實在讓人回味再三。簡直無以上之。  一定會再來品嚐的。

一定會再來品嚐的。

美味芝麻糊
2014-05-19 978 瀏覽
以前經常幫襯,自從閉門裝修就轉食第間,近排見到綠林經常有好多人在門外等位,所以今日決定去試吓,裝修後,門口的水吧和大雪櫃都拆走了,店內闊落了很多,風格感覺比以前年輕了,走出了之前傳統糖水鋪的風格。食品種類亦比以前年輕化,例如: Oreo系列。我們點了4款甜品,木瓜雪耳,艼味雪糕芒果布丁,紅豆豆腐布丁線茶雪糕,紅豆豆腐花。我試了艼味雪糕芒果布丁,紅豆豆腐布丁線茶雪糕,沒有退步之餘,還比以前好味。以價錢亦冇大福加價,是合理價錢,可說比同區幾間新進甜品店平。請支持舊區特式小店吧!翻兜指數: 5 (滿分為5分)

請支持舊區特式小店吧!
翻兜指數: 5 (滿分為5分)
15 分鐘 (堂食)
  • 豆腐布甸
2014-05-04 930 瀏覽
今日同朋友去左深水埗買野,食飽飯,吹水吹未夠,咁咪食埋甜品再吹水喇睇門口唔算太靚嫁,不過野食一黎到就變哂想法, 朋友就叫左佢食開既紫米露,佢黎先不過真係好大碗,我都嚇親,睇落好足料,我都試左一啖,一啖都好多紫米係你個口竭面,同埋椰汁唔會太甜,幾正嫁依個,又有好香既椰汁味我之後就當然係叫擂沙湯圓,因為湯圓真係好好食,我可以話依個真係好好食,價錢平之外,料十足,花生好多,湯圓又大粒,佢個皮仲係好軟既,唔會太厚都唔會太薄,入面既芝麻好香,唔算太多係裹面,岩岩好,個混醬又好正,不過講唔哂有D咩,五粒湯圓都係有哂醬,不過食完飯再食湯圓真係好飽,慢慢食傾下計咁,又食得哂喎,有機會既下次再黎試埋其他,應該都好好食。

2014-03-10 1794 瀏覽
綠林中西咩糖水都有,好多唔同種類,比你crossover次次只叫牛奶炖熱蛋白$20滑溜到無得頂牛奶同蛋落足料唔會溝水溝淡左抵得幫襯左10幾年,細個食到我大近年裝修,睇見生意蒸蒸日上,光頭老闆都老左,一定要試綠林啊!好有香港人拼搏精神!
綠林中西咩糖水都有,好多唔同種類,比你crossover

次次只叫牛奶炖熱蛋白$20
滑溜到無得頂

牛奶同蛋落足料
唔會溝水溝淡左

抵得幫襯左10幾年,細個食到我大

近年裝修,睇見生意蒸蒸日上,光頭老闆都老左,
一定要試綠林啊!

好有香港人拼搏精神!

題外話/補充資料: 牛奶炖熱蛋白咁多年keep住水準,記得由14蚊加到19,20蚊,但都好好食!
2014-03-09
2 分鐘 (堂食)
$20 (宵夜)
  • 牛奶炖熱蛋白
2014-02-09 1557 瀏覽
春冬季節最好吃吃栗子,養生嘛,栗子的功用是養胃健脾,補腎強筋,活血止血。加上它推出了限時甜品-栗子露,所以就點了它。售24元。有很多新鮮的栗子粒,栗子真的有栗子香。這個甜品就是有甜糖水加上栗子粒而成。 味道就像甜版的栗子湯,有家裡的味道但不太特別。我們還點了豆腐布甸,售29元。豆腐布甸䇄立在冰凍的芝麻糊中間。哈哈,我覺得這個甜品可以叫黑白不配。豆腐布甸有淡淡的豆腐香但給芝麻糊蓋掉,不喜歡。還有這個芝麻糊是冷的,芝麻糊要熱的才好吃。
加上它推出了限時甜品-栗子露,所以就點了它。售24元。
栗子露$24
有很多新鮮的栗子粒,栗子真的有栗子香。

我們還點了豆腐布甸,售29元。
豆腐布甸芝麻糊
2014-02-07
$26.5
2013-12-10 1483 瀏覽
綠林甜品 2013年12月8日(星期日) =006=港式甜品鋪, 鋪位也算大。論中式糖水, 價錢是定高了一點點。推介豆腐布甸, 因為少有, 出面未必有得吃。建議和家人朋友叫幾款不同的糖水, 大家可以開心分享。楊枝金露 + 豆腐布甸 $35 - 豆腐布甸夠得意和特別, 清清地, 好味。芝麻糊 + 豆腐布甸 $28 - 芝麻糊夠厚身, 不錯, 總覺得黑中有點白才好看, 所以不叫豆腐布甸的話就加湯圓吧。生磨栗子粒露 $21 - 這個應是季節限定, 可以一試, 但我期待會有更濃的栗子味。雪蛤 $45 - 正常, 雖然都幾多料, 但感覺都像是糖 + 水。
綠林甜品 2013年12月8日(星期日) =006=

推介豆腐布甸, 因為少有, 出面未必有得吃。
建議和家人朋友叫幾款不同的糖水, 大家可以開心分享。

楊枝金露 + 豆腐布甸
芝麻糊 + 豆腐布甸
生磨栗子粒露
雪蛤
2013-12-08
5 分鐘 (堂食)
$32 (宵夜)
楊枝金露 + 豆腐布甸
芝麻糊 + 豆腐布甸
2013-11-14 1083 瀏覽
食完晚飯當然想吃番個甜品滿足一下啦, 新派甜品食得多, 而且周圍都有, 反而舊式既真係少之又小, 好, 今次就去呢度整番碗麥米粥先, 粒粒煙韌無比既麥米, 的確有咬感, 而且甜度剛好, 食完個口無痴立立既感覺, 而我既小貓就叫佐南瓜馬蹄露, 嘩~呢碗野勁香南瓜味, 抵讚, 最衰住得遠, 如果咪外賣番去食
, 最衰住得遠, 如果咪外賣番去食
  • 南瓜馬蹄露
  • 麥米粥
2013-10-21 922 瀏覽
陪老公行完新高登, 行過見到呢間甜品店, 就入去食埋糖水先返屋企.熱栗子露 $21.00--栗子好香濃, 有粒粒栗子肉, 唔太甜, 好味!凍蛋花馬蹄露 $15.00--馬蹄粒爽脆, 但超甜, 簡直係甜到膩, 松記好食過佢. 凍南瓜馬蹄露 $15.00--呢個反而唔太甜, 食出南瓜香甜味, 正!埋單$51.00

埋單$51.00
2013-10-19
2013-10-15 728 瀏覽
上環食完晚飯, 見口淡淡, 特意同女友一齊黎食個糖水...裝修前已經成日黎, 裝修後都黎過黎次...不過早排真係比佢地嚇親.....呢排個service同質素又開始正常返dd喇~西瓜大明珠 - 西瓜可能唔岩季節, 多汁但唔夠甜。平時用忌廉奶溝個底,但今次咁岩唔夠味,又唔香,不過都夠滑既楊枝金露 - 好香芒果味, 裡面仲有大大粒芒果肉, 不過略厭太杰....果種杰唔係太足料,而係好似雪得太耐脫水既情況都唔算等得耐...等4分鐘就走得...相比初初裝修完, d伙計唔識用新system, 我幾次都等成10分鐘ga質素漸漸回復返水平, 希望會盡快做返以前既味道啦...裝修前我幾乎一星期食3晚, 而家兩星期先食得一次...雖然岩岩大裝修過, 個收費只要略略加$1~3, 好欣賞佢地唔會獅子開大口

2013-10-13
4 分鐘 (外賣自取)
$20 (宵夜)
2013-10-03 701 瀏覽
有一段時間無嚟綠林甜品,呢一日再嚟,原來佢新裝修過。感覺上地方整潔咗,同埋啲枱整齊咗無再咁擠迫。我最鍾意食呢樹嘅綠豆糖水同埋蛋花馬蹄露,今次就叫咗蛋花馬蹄露,爽脆嘅馬蹄,食落索索聲,碗糖水又夠凍,食落透心涼。朋友叫咗碗綠豆沙杏仁露,我唔太好食杏仁露,因為唔太鍾意佢嘅味,但朋友就話好香杏仁味,好好食!順帶一提,這裡有凍嘅桑寄生茶,夏天熱辣辣再食碗熱嘅桑寄生都幾辛苦。有凍食就啱哂,咁就夏天都食得,但我都係覺得熱嘅桑寄生茶好味啲!
蛋花馬蹄露
綠豆沙杏仁露
蛋花馬蹄露
2013-09-18 447 瀏覽
在深水埗吃過晚飯,當然少不了甜品環節,女仔有第2個胃以放甜品麻 為免再次迷失深水埗,今次拿出GOOGLE MAP來幫忙,當然,我們也順利來到這間著名的甜品店。左: 芝麻糊配豆腐布甸相比起上次來試(已是幾年前了),芝麻糊水準沒差,還是那麼香濃幼滑,甜而不膩。配上豆腐布甸後感覺更清新,布甸的味道較淡,可中和芝麻糊的甜味; 而且它的質地幼滑,也比較軟身 (有點像jelly),不用咀嚼便可吞下 右: 楊枝甘露加大明珠味道還不錯,蠻足料的,吃下去有很多芒果肉。大明珠豐富了口感的層次,可惜有點過腍。雖然店舖翻新過,甜品款式變得多元化,但卻保留著大眾化的價錢,真的值得一讚!

左: 芝麻糊配豆腐布甸

右: 楊枝甘露加大明珠

2013-09-03
$25 (宵夜)