是夜與友人共進晚餐,又因久未嘗放題,便提議往旺角放題飽餮一頓,憶起有一新開放題名叫組長,走日本黑道風,與青葉、五月花之風花雪月植物類名字折然不同,因而好奇心大發,躍躍欲試。乘電梯上五樓,推門魚貫而入,驚覺其餐室狹小,只有其下層同業雷門一半大小。侍者領坐至一角就坐,又感座椅不甚舒適,瘦子如我,也覺座椅太小。也罷,點菜飽腹要緊,明早有事要忙,吃罷就得打道回府就寢,明晨要上早朝也…未幾,壽司刺生煮物已滿食桌,上菜速度甚優。吾張口一吃,怪也。再嘗一口甜蝦。吾搖頭,心感不妙。剎那間心情有如佛羅多要帶魔戒至末日山脈一樣,又是驚嚇又是惶恐。古有三英於明將吃紅豆軍艦結義,立投名狀,結兄弟誼,今有組長要你三更死,不可留命到五更,乎合黑道情況…滿桌刺生,吃得我尿流滿面,眾食物味道缺缺(除部分醬油燒物“只有“醬油味),初起吾還以為是味覺退化,魚生有口感而無味道、壽司飯粘而碩大、辣酒煮螺只得湯辣而肉無味、冷烏冬更是吃後心更寒…眾食物只有數件比較可取,一是PIZZA,二是火灸三文魚壽司,三是罐裝汽水,但需知吾等前來吃日式放題,實在是饕刺生也,得西洋米餅、荷蘭水可入口,吾何不到比薩小屋或比薩箱?罷了,吾與友人倒不

未幾,壽司刺生煮物已滿食桌,上菜速度甚優。

吾張口一吃,怪也。

再嘗一口甜蝦。

吾搖頭,心感不妙。

罷了,吾與友人倒不感生氣,反為組長懮心,收百七元,如斯味道,相信也難在此道混下去…
2011-10-20
  • 冷烏冬
2011-09-08 18 瀏覽
上個月食過, 補返個食評先:刺身: 切得幾口, 質素ok的, 選擇都足夠燒物: 試左雞軟骨, 燒粟米, 章魚丸等等, 燒物既調味非常好, 好鍾意 冇試炸物因為自己個肚唔係咁舒服汽水任飲咁既價錢有咁多選擇, 質素又唔錯, 一定會再去
上個月食過, 補返個食評先:

刺身: 切得幾口, 質素ok的, 選擇都足夠

冇試炸物因為自己個肚唔係咁舒服
汽水任飲

咁既價錢有咁多選擇, 質素又唔錯, 一定會再去
2011-08-15 18 瀏覽
book左7:30pm,但7:15pm已到達並入坐,一望之下原來間舖好細間。大約50個位倒啦!評語:1.壽司d飯大舊左d~同埋比較硬身,應該係整壽司果位師父禁到d飯好實,少d飯會好d。2.叫左好幾輪三文魚刺身,第一輪d刺身本身係一片片厚身>之后一片片薄身>細少少厚身>一粒粒>最後機乎一條條~3.漏單,畫左幾次烏冬都冇上到。4.最好笑係有pizza食!5.d豆腐幾滑,但脆的外皮不太好吃,可以話係大厚吧。6.d牛肉粒ok好味7.d刺身越黎越凍,冇左刺身味,得d雪味。8.最憤怒的係d芥辣,一d都唔攻鼻,好似食緊綠色既醬咁!!!9.無甜品?!10.得汽水同茶~冇其他?!8個人~呢個價錢食呢個質素既野太貴了!只可一不可再!

評語:
3.漏單,畫左幾次烏冬都冇上到。
4.最好笑係有pizza食!
5.d豆腐幾滑,但脆的外皮不太好吃,可以話係大厚吧。
6.d牛肉粒ok好味
7.d刺身越黎越凍,冇左刺身味,得d雪味。
9.無甜品?!
10.得汽水同茶~冇其他?!

8個人~呢個價錢食呢個質素既野太貴了!
只可一不可再!

2011-08-13
有次行過彌敦道近信和見到有人派傳單,之後咪拎嚟睇,見到間日式放題新開張而且啲野食選擇都多丫,咁啱隔多幾日個老友生日所以咪打電話去Book位試下好唔好味 到今晚,成班fd入到去間鋪頭,嘩!間鋪都好多人幫襯,好彩有Book位啫! 一坐低當然拎啲order紙點下嘢食先喇,佢哋提供五款order紙俾我哋選擇。 咁我當然唔理三七廿一乜都點啲先喇! 點完唔夠三分鐘啲食物排住隊咁送上嚟啲服務效率的確抵讚!芝麻波菜啲味道調校得唔錯可以試試鐵板炒雜菌蟹籽壽司、牛油果壽司、火炙吞拿魚壽司、火炙三文魚壽司、火炙玻璃蝦、鰻魚壽司其實都唔錯不過可以的話將啲壽司飯整番細少少咁就perfect三文魚、吞拿魚、甜蝦、希靈魚、鯨龍刺身超級大堆頭佢哋切得幾厚身唔錯!牛油粟一燒 鮮甜鐵板燒蒜香牛柳粒 夠稔夠香鹽燒雞軟骨 爽口佐酒一流 其實我去過咁多間日式放題我覺得呢間日式放題比較揼本,起碼唔會俾啲超薄刺身、超細壽司我哋食丫!啲刺身好新鮮無雪,已經好過某啲鋪頭一咬落去成口雪,呢間日式放題需要改善嘅地方就喺啲冷氣可否凍多少許,因為我覺得有少許熱 整體嚟講唔錯喇!我都會繼續幫襯

order紙
咁我當然唔理三七廿一乜都點啲先喇!
點完唔夠三分鐘啲食物排住隊咁送上嚟啲服務效率的確抵讚!
芝麻波菜
芝麻波菜啲味道調校得唔錯可以試試
鐵板炒雜菌
鐵板炒雜菌
其實都唔錯
不過可以的話將啲壽司飯整番細少少咁就perfect
三文魚、吞拿魚、甜蝦、希靈魚、鯨龍刺身
超級大堆頭佢哋切得幾厚身唔錯!
牛油粟一燒

牛油粟一燒
鐵板燒蒜香牛柳粒
鹽燒雞軟骨
2011-08-04 12 瀏覽
即興想食放題,但旺角區冇乜好選擇,見到呢間新開,富有冒險精神既我地,當然會去試下啦!現場環境,冇乜裝修,得十零張檯,地方很細。我們七點前到,因為七點後要 $168。坐低得幾檯客,心有一點點兒......但反正坐低左便立即叫野食。刺身:款式好像多但我們只喜愛三文魚、甜蝦和貝類,一般新鮮,不過吞拿魚就有奇怪的鹹味。壽司、手卷及軍艦:那舊飯真的超級大,而且飯很黏,很多人也選擇不吃或吃剩。這點真的要改善,適當size便可,不然真的很浪費。天婦羅及炸物:即炸熱辣辣,特別係蝦天婦羅,佢地encore左幾次。爐端燒:大部份也太鹹和太乾,唯雞軟骨和墨魚咀比較可取。另粟米面太多鹽好鹹,菠蘿又唔知點解落七味粉攪到好辣。清酒煮蜆:粒蜆肉就好像一毫子咁細粒。蒜香三文魚骨腩又是乾哂柴。芝麻菠菜:新配搭,芝麻味是香,可惜菠菜是沒味的,大家混不埋。薄餅:全晚最驚喜的食物,熱辣辣,餅底仍是脆的。最後我想講係點解有芬達橙汁而提子汁卻是美連達呢?綜觀各方面:以呢個價錢 $148,還有九折,真的不可要求什麼!不過真的要有很大的改善空間。
,當然會去試下啦!
現場環境,冇乜裝修,得十零張檯,地方很細。
這點真的要改善,適當size便可,不然真的很浪費。

清酒煮蜆:粒蜆肉就好像一毫子咁細粒。

蒜香三文魚骨腩又是乾哂柴。

薄餅:全晚最驚喜的食物,熱辣辣,餅底仍是脆的。

最後我想講係點解有芬達橙汁而提子汁卻是美連達呢?

2011-08-03
  • 蝦天婦羅、薄餅
2011-08-04 20 瀏覽
話說工作了多天, 組長請全組人去放題.網上search了很多放題,亦打了很多電話查詢最後找上了新開的日本放題. (哈哈)其實我已在前一天訂了位, 不過後來聽留言, 他們以為我們當天去結果我們17個人都等了大概5分鐘才排好桌椅.我們分了兩枱, 其實隔得並不遠, 是非常近 XD不過我們的單子是分開下的,他們把單子弄混了..=.=汽水可以喝很多的. 茶也是的不過後來茶變得很苦, 同事們都不再喝了最先我們叫了刺身 甜蝦+三文+吞拿. 非常好.不過有同事後來再叫吞拿刺身好像有少少血水...之後上了很多壽司. 我們叫了太多,差一點排不下...不過非常不滿意飯太大舊!!後來上了炸物,串燒及卷物都不錯 不過豬頸肉略咸..後話服務態度...真的滴了幾滴汗.其實待應小姐們的態度很不錯,不過遇到兩件汗顏的事=.="1)話說我們分了兩枱. 隔壁枱的食物上來了, 我們說我們沒有點.我們再問是不是隔壁的, 我們的同事說是.但待應感覺上並不想拿走, 以為仍然是我們的.後來我們再說我們是同一桌才拿走.2) 上面的事算小事情 之後上了一碟粟米,我們兩桌都沒有點待應小姐拿了出菜的單, 打了我們的枱號是事實, 不過我們真
話說工作了多天, 組長請全組人去放題.
網上search了很多放題,亦打了很多電話查詢
最後找上了新開的[組長]日本放題. (哈哈)

結果我們17個人都等了大概5分鐘才排好桌椅.

我們分了兩枱, 其實隔得並不遠, 是非常近 XD
不過我們的單子是分開下的,他們把單子弄混了..=.=

汽水可以喝很多的. 茶也是的
不過後來茶變得很苦, 同事們都不再喝了
話說我們的汽水喝了很多, 可以任叫的~
最先我們叫了刺身
甜蝦+三文+吞拿. 非常好.
不過有同事後來再叫吞拿刺身好像有少少血水...

之後上了很多壽司. 我們叫了太多,差一點排不下...
不過非常不滿意飯太大舊!!
差. 飯太大舊
後來上了炸物,串燒及卷物都不錯

不過豬頸肉略咸..
正. 基本上所有的熟食都不錯
卷物+串燒都ok
後話服務態度...真的滴了幾滴汗.
其實待應小姐們的態度很不錯,不過遇到兩件汗顏的事=.="

我們再問是不是隔壁的, 我們的同事說是.
但待應感覺上並不想拿走, 以為仍然是我們的.
後來我們再說我們是同一桌才拿走.

2) 上面的事算小事情
之後上了一碟粟米,我們兩桌都沒有點
待應小姐拿了出菜的單, 打了我們的枱號是事實, 不過我們真的沒有點
待應小姐力排總譏, 再把栗米擺了下來, 然後說了一句「我地唔會錯架」
我地成枱人嘩了出來!!! 怎可以這樣跟客人對話呢?
我本身自己也是做日本菜PART-TIME, 我也不會這樣跟客人說話..=.=
即使我是對的, 都要跟客人說不好意思和對不起, 她的說話太過分了

不過. 7點前入座148加一. 有人生日頭七尾七8位或以上可以免一位人頭費
加上新店開張有九折..
為了我們組長的荷包著想, 都有忍一忍.
食物算很不錯, 服務態度一般. 但都會給好評的
2011-08-02
話說我們的汽水喝了很多, 可以任叫的~
卷物+串燒都ok
正. 基本上所有的熟食都不錯